PDA

Prikaži potpunu verziju : Koji kodek?


Stefan 5
24.2.2011, 21:57
Pozdrav ljudi!!!Povodom obelezavanja pedesetogodisnjice covekovog prvog leta u kosmos dobio sam nezahvalan zadatak da uradim prezentaciju na tu temu.Volim da radim prezentacije i to nije problem.Iako sam nekako prevazisao problem pisanja na ruskom na srpskoj tastaturi(majka mi je profesor,otac je bio u SSSR vise puta i ruski mu je kao maternji) problem je sto u prezentaciju hocu da ubacim snimak Gagarinovog leta u kosmos koji traje 6 minuta i u veoma je maloj rezoluciji.Kao i obicno preko online convertera sam uzeo da convertujem klip medjutim ispalo je masivnih 50 mb.Kako da smanjim taj klip na najmanju mogucu velicinu?Koji video converter da koristim?Jos nesto ako neko moze da me uputi na neke Gagarinove slike i da mi da linkove za neke lepe slike iz kosmosa?
P.S Postoji li ikakav nacin da se proleta ruska tastatura vidi preko on screen keyboarda posto cim stavim rusku prokleti xp odmah vraca na en?
Hvala unapred,Stefan

SlobaL
24.2.2011, 22:37
Pretpostavljam da ako ti klip od 6 minuta zauzima 50mb, da je u RAW formatu. Mislim da bi sabijanje u recimo WMV koji bi prošao u Power Pointu možeš uraditi i sa Windows Movie Makerom koji ti ide uz windows. Što se tiče slika Gagarina, Google je tvoj najbolji prijatelj :)

Spawn BG
24.2.2011, 23:11
Što se tastature tiče, trebalo bi da možeš bez problema da koristiš rusku ako je dodaš u regional settings. Meni sa on-screenkeyboardportable normalno šalta EN-SR(lat)-SR(cyr). Za dodavanje će ti možda (čak mislim sigurno...) trebati instalacioni disk XP. Ako je već imaš u sistemu, ne bi trebalo da bude nekih problema. On-screenKeyboardPortable potraži ovde (http://portableapps.com/apps/accessibility/on-screen_keyboard_portable).

Fickey
24.2.2011, 23:13
Uzmi TVC za konvertovanje, lagan, sve ti biras, i veoma dorbo radi. :ciao: