PDA

Prikaži potpunu verziju : Asturix Linux


Nergal
13.2.2011, 12:39
Pretraga govori da ovaj interesantan distro nije ni jednom rečju pomenut na ovom Forumu, pa sam odlučio da otvorim temu.

Za Asturix sam saznao slučajno, skrenuo mi pažnju prijatelj koji kupuje Mirko (u ovom ili prošlom broju su ga poklanjali na disku uz časopis).

Distribucija je prilično nova, prva stabilna verzija je izašla početkom 2009. a stiglo se do verzije 3 (od januara ove godine). Osnovna verzija koristi KDE (bazirna je na Kubuntu-u) postoje X86 i X64 varijante kao i lite verzije koja koristi XFCE.

Autori su Španci (iz regiona Asturija, odatle ime) a cilj im je kreiranje stabilnog i prijatnog okruženja koje će podjednako zadovoljiti kućne i poslovne korisnike. Primećujem da su naročito jak naglasak stavili na web aplikacije, integraciju sa socijalnim mrežama (Facebook, Twitter itd.). Izbor default programa je takođe web orijentisan, default browser je Chromium. Ostali programi su manje-više klasičan best of set - tu su VLC, K3B, Amarok, GIMP, Okular itd. Nema ni jedne igre. :opanachke

Asturix ima neki svoju prepoznatljivu estetiku, default tema za prozore je modifikacija Oxygen teme. U biti, okruženje izgleda vrlo prijatno. Velika većina desktop efekata je ugašena by default tako da Asturix lepo funkcioniše i na mom laptopu na kome je sveža instalacija Kubuntu-a tragično spora. Do sada (koristim ga tek oko 7-8 dana) nije bilo nikakvih nestabilnosti, anomalija i slično. Sve u svemu, interesantna varijacija na poznatu temu.

Asturix 3 - matična strana (http://asturix.com/en/asturix3.html)

Sličice okruženja (http://asturix.com/en/screenshots.html)

Asturix wiki (http://wiki.asturix.com/index.php/Index)

Zvanični forum (http://foro.asturix.com/) (veći deo postova je na španskom)

YouTube kanal (http://www.youtube.com/user/asturixlinux) sa uputstvima za upotrebu Asturixa (takođe na španskom :()

386033860438605

Fickey
16.2.2011, 18:49
Je l' neko probao?:)

Nergal
16.2.2011, 20:38
Izgleda, samo ja. :)

ZoNi
16.2.2011, 22:08
Ne sviđa mi se izgled - kao kombinacija openSuse-a i OSX :(

Fickey
17.2.2011, 17:48
Ev' ja ga skidam, pa cu da ga probam.:D