PDA

Prikaži potpunu verziju : Turn Off ili Standby

Aleksandar1
5.2.2011, 21:54
Ovu temu sam postavljao ranije ali nisam dobio zadovoljavajuce odgovore. Pitanje je da li tokom noci gasite racunar (Turno off) ili ga drzite na Sleep (ili na xp Stand By)?
Neki drzi 24h racunar ukljucen, odnosno tokom dana rade a nocu ga stavljaju u Stand By. Sta vi radite po tom pitanju?

Fibonacci
5.2.2011, 22:14
Ja radim isto, ali nisam siguran koliko je to pametno, pa bi i meni znacio odgovor . . .

Kisr
5.2.2011, 22:20
Gasim ga kad idem da spavam, a šaljem ga na spavanje preko dana.:D

JohnnyNT
5.2.2011, 22:27
Uveče turn off, preko dana mi sam ode na stand by valjda posle dva sata ( a ako znam da neću veći deo dana biti tu, ugasim ga).

AngeR
5.2.2011, 22:29
Po neki put mi bude ukljucen citavih 24h ali uglavnom ga nocu gasim...

Freško
5.2.2011, 22:31
Kod mene mašine na kojima su podatci stoje 24/7 upaljene, a HDD-ovi idu u stendbaj nakon 15 minuta neaktivnosti.

http://img819.imageshack.us/img819/6862/94716685.th.jpg (http://img819.imageshack.us/i/94716685.jpg/)

Što se tiče desktopa on je uglavnom upaljen, gasim ga ponekad kad se setim...

DonCorleone91
5.2.2011, 22:56
Komp mi radi po mesec, dva bez gasenja :) 24/7

Nutsbre@ker
5.2.2011, 23:04
Uglavnom ga gasim nocu kada idem na spavanje. Ali desava se da spoji i po nedelju dana bez gasenja u zavisnosti sta i koliko skidam. Mada od skoro sam napravio masinu koja ce sluziti samo za download tako da ce ovaj komp imati mnogo vise odmora.

Iris
5.2.2011, 23:07
Desktop uvek isključujem osim ako treba nešto da se renderuje preko noći, a preko dana radi regularno... Sleep opciju sam isključila, nikad je ne koristim. Notebook uključujem samo po potrebi.

water wizard
5.2.2011, 23:13
gasimise samo monitor posle 10 minuta i hard diskovi posle 2 sata. ostalo ne troši mnogo

pera82zmaj
5.2.2011, 23:15
Navijem ga sleep timerom,monitor takodje,jedino zvucnici su mi problem jer nemaju timer,pa ih ugasim kad ustanem.Power options mi je na high performance-display na 30 min,hard na never,nikad mi nije na stand-by

Levčanin
6.2.2011, 1:19
Nema tu mnogo filozovije kako bi se uštedelo na struji i radu komponenti.
bio je i dobar text u SK koji je lepo objasnio sve funkcije štednje i rada kompjutera.
Uglavnom kad spavam ugasim ga tako što namestim nekoliko pesama u playeru (jet audio) i namestim da se ugasi za pola sata sat... ili ga ugasim skroz na APC razdelniku ( i komp i ozvučenje).
A preko dana kad sam kući sve stoji uključeno uTorrent radi i samo se monitor gasi za 15 minuta i to je to... najbolja komb.
Jedino što radim preko dana ako ne slušam muziku je da gasim Altec Lansing ozvučenje da nebi radio trafo za dž jer obozavam moj sorround jedva sam ga našao pa ga čuvam da potraje :qliranje:

jakonicki93
6.2.2011, 2:00
24/7 kod mene... :)

Luka.
6.2.2011, 3:13
Preko dana radi regularno, noću sleep. :)

Aleksandar1
6.2.2011, 9:52
Mene ne zanima toliko usteda energije, racunar ne trosi mnogo. Bezveze je sto se na Sleep stalno vrte ventilatori pored kojih nemoze lepo da se spava. Da li je na Sleep maticna ploca pod naponom tj. da li ona radi?

doctor
6.2.2011, 14:00
Nit' turn off, nit' standby već Hibernate :)
Računar retko kada gasim, samo kada moram da ga restartujem jer sam instalirao nešto što zahteva restart, inače je stalno u hibernaciji, ponekad u standby. Retko kad je upaljen 24/7...

Fibonacci
6.2.2011, 16:40
Meni se, vala, ne vrte . . .
Medjutim, klavijatura, koja mi se napaja preko USB-a ostaje ukljucena . . .

Aleksandar1
6.2.2011, 16:54
Računar retko kada gasim, samo kada moram da ga restartujem jer sam instalirao nešto što zahteva restart, inače je stalno u hibernaciji, ponekad u standby. Retko kad je upaljen 24/7...
Da li mozes malo vise da mi kazes o Hibernate?
Sta je zapravo to?

Luka.
6.2.2011, 20:25
Hibernate je maltene klasičan turn off, samo sa pamćenjem onoga što se radilo na računaru pre nego što je izvršen hibernate, + je brže butovanje sistema...
Dakle, sadržaj ram memorije se čuva na hard disk, i pri pokretanju sistema tu je sve što si prethodno radio...

todos
6.2.2011, 20:48
Da li vi uopšte štedite struju? Kako uspete da pregledate toliki materijal koji nedeljama bez prestanka skidate?

Sun Tzu
6.2.2011, 21:08
Kako uspete da pregledate toliki materijal koji nedeljama bez prestanka skidate?Nikako, samo gomilamo i gomilamo ko hrčci i ostale sitne životinje pred zimu. :D

Inače retko kad gasim ceo, samo monitor uveče.

doctor
6.2.2011, 21:55
Da li mozes malo vise da mi kazes o Hibernate?
Sta je zapravo to?

Objasnio ti je čovek, al' ajde opet:
Kada računar odlazi u hibernaciju prebacuje kompletan sadržaj RAM-a (dakle i pokrenute aplikacije, i otvorene foldere...) u fajl hiberfil.sys na disku C: i gasi se. Ali se potpuno gasi znači ne troši struju, možeš da ga iskopčaš i nosiš gde hoćeš i kako 'oćeš :D
Pri narednom paljenju računara se umesto da se sistem podiže iznova jednostavno sve kopira iz fajla hyberfil.sys u RAM i računar nastavlja da radi tamo gde je stao :)

Naravno, sve je ovo brzo - odlazak u hibernaciju traje 5-15 sekundi zavisno od zauzeća RAM memorije (naravoučenije: količine pokrenutih programa) a "buđenje" iz hibernacije traje 10-ak sekundi.

Imaj na umu da brzina ulaska i izlaska iz hibernacije zavisi i od količine RAM-a na računaru i da hyberfil.sys zauzima onoliko prostora koliko RAM-a imaš.

JohnnyNT
6.2.2011, 22:49
Da li vi uopšte štedite struju? Kako uspete da pregledate toliki materijal koji nedeljama bez prestanka skidate?

Ugase svetlo u sobi dok dl-uju. :D

Aleksandar1
6.2.2011, 23:01
Pitam zbog toga sto kad ukljucujem racunar cuje mi se hard disk kako grebe. Kad je hladnije u sobi (oko 10 stepeni) nece iz prvog puta da mi podigne sistem (Vistu), resetuje se pa tek onda udje. Imam neke lose sektore na hard disku ali sam pa sam ih fiksirao. Hocu da mi se nepodize sistem, da li u Hibernaciji nece da podize sistem iz pocetka kao kad ga ugasim?
Na Sleep ga vec nekoliko dana drzim iako ceo dan ne radim nista na njemu.

Aleksandar1
6.2.2011, 23:11
Stavio sam ga na Hibernate. Stvarno dobra stvar, meni je samo problem kad se windows podize. Hvala na savetu.

Levčanin
7.2.2011, 0:02
Nikako, samo gomilamo i gomilamo ko hrčci i ostale sitne životinje pred zimu. :D

Inače retko kad gasim ceo, samo monitor uveče.

Ugase svetlo u sobi dok dl-uju. :D

pokušavamo po neki put da u isto vreme i da gledamo i da slušamo, znači nije sve video materijal :D gre'ota je da se baca bandwith u prazno.
Što se tiče mene ja sam hibernaciju disableovao , šta će mi to, kao što rekoh ili OFF ili uTorrent.

SirDuck
7.2.2011, 20:06
Desktop 1. je upaljem ceo dan, noću se gasi.
Desktop 2. mi je u delovima bez kućišta po policama i stolu pa ga gasim iz struje kad ga ne koristim, za svaki slučaj :D

Laptop u hibernate jer mi često zatreba na kratko pa se tako brzo podigne i ne troši mi bateriju kao standby.

Eto, moja politika, mada je desktop 1. često radio po nedelju dana al od kad sam uzeo brži net nema neke potrebe za tim :)

pharaon.92.bc
7.2.2011, 22:30
Nikada u zivotu mi niti jedan racunar nije radio "na prazno",tj da je on upaljen a da ja ga ja ne koristim.:paranoia:
Time ne stedim samo struju vec i same komponente.Zasto bi ceo kompjuter radio a meni pritom ne treba?Lepo ga ugasaim,pa ga opet upalim kada mi zatreba.To traje 2 min,ne vise.Tako da ne vidim potrebu za sleep i hibernate.
Imam i download masinu koju palim po potrebi,a sama se gasi kada se zavrsi download.

Luka.
7.2.2011, 22:44
Neće komponentama sigurno biti ništa od toga što će raditi danima, nedeljama, pa čak i mesecima bez prestanka...
Štaviše, pojedinim komponentama ne prija učestalo uključivanje/isključivanje.

pharaon.92.bc
7.2.2011, 23:24
Neće komponentama sigurno biti ništa od toga što će raditi danima, nedeljama, pa čak i mesecima bez prestanka...
Štaviše, pojedinim komponentama ne prija učestalo uključivanje/isključivanje.
Kao i sve na ovom svetu i komponente imaju svoj vek trajanja.;) Zasto isti ne produziti kada mozes.:)

water wizard
7.2.2011, 23:27
i ja sam više puta čitao žalbe ljudi da im nešto lupa kad ga pale hladnog...
Konstatna temperatura, bez šokova najviše prija hard diskovima

SirDuck
8.2.2011, 0:15
Kao i sve na ovom svetu i komponente imaju svoj vek trajanja.;) Zasto isti ne produziti kada mozes.:)

Dok potrošiš predviđeno vreme rada komponenata (mislim na elektronske osnovne komponente) cela mašina biće poodavno zrela za kantu. Jedino što može da se pokvari brzo su kuleri jer im odu nosači, a hard diskovi se gase kad se ne koriste te je svejedno dal ćeš ugasiti komp il ne.

Ale[x]andar
8.2.2011, 5:43
Mali offtopic.

A recimo, da li je ista stvar sa ovim ADSL modemom? Da li njega treba gasiti, recimo preko noći? Preko dana je potreban za internet i IP TV, pa je logično da ga ne gasim. Ali recimo preko noći, kad obe stvari nisu potrebne? Ja sam dobio pre 2 nedelje modem, i ugasio sam ga svega jednom, pa me interesuje da li grešim, tj. da li treba da ga gasim...:confused:

Freško
8.2.2011, 10:42
andar;1253734']Mali offtopic.

A recimo, da li je ista stvar sa ovim ADSL modemom? Da li njega treba gasiti, recimo preko noći? Preko dana je potreban za internet i IP TV, pa je logično da ga ne gasim. Ali recimo preko noći, kad obe stvari nisu potrebne? Ja sam dobio pre 2 nedelje modem, i ugasio sam ga svega jednom, pa me interesuje da li grešim, tj. da li treba da ga gasim...:confused:

Ne grešiš! Ja moj HG520I ne gasim evo već 3 godine pa mu ništa nefali. Samo nemoj da ga ničim prekrivaš kako bi mogao da se hladi i to je sve.

Ale[x]andar
8.2.2011, 20:26
Nema zahvalnica, pa ću ti reći ovde, hvala. :D

Aleksandar1
8.2.2011, 21:36
I ja moj modem negasim padi po ceo dan i noc. Sta te briga da gasis ti placas 24h internet, a nije tvoj modem;)
Samo obavezno gasi kad si nekoliko dana odsutan od kuce (npr. ides na odmor) moze da probije trafo i da napravis pozar:nov_mad2:

zdravkelja
8.2.2011, 22:16
U zivotu nisam stavio komp na stand by :D Kada nemam sta da skidam, gasim ga.

player1
10.2.2011, 13:55
Gasim nocu (ako nista ne downloaduje), ili preka dana kada nisam kod kuce (ne racunam odlaske do prodavnice, ili slicno).

Veoma retko koristim standby, ali mi se monitor gasi posle 15min neaktivnosti.

Sve u svemu, cilj je da sto manje zuji prazno, ali ipak i da se minimizuje broj paljenja i gasenja (npr. ako hocu da dremenem na sat vremena, ili gledam nesto na TV-u, necu da gasim racunar).