PDA

Prikaži potpunu verziju : AMD Athlon 2 X3 450

melek
27.1.2011, 22:05
Pozdrav svima.
Priustio sam sebi kupovinu novog racunara.
Konfiguracija:
Amd Athlon 2 X3 450-Rana jezgro
MSI 770-C45
http://www.msi.com/product/mb/770-C45.html#/?div=Overview
Kingston 4Gb ddr3
Radeon 5670
Videh negde na netu da se ovom procesoru moze otkljucati "skriveno" 4 jezgro i tada procesor postaje quad core.
S' obzirom da moja ploca podrzava otkljucavanje ili kako se to vec zove,interesuje me sa kojim se programom to radi i da li postoji mogucnost da se prilikom otkljucavanja unisti procesor?

NikolaS93
30.1.2011, 19:09
Imas gomilu tema o ovome sa detaljnim uputstvima i iskustvima onih koji su probali u podforumu Overklok. Otkljucavanje se vrsi iz BIOS-a, ne iz operativnog sistema.
Sto se tice kvarova, uvek postoji sansa da se nesto nemilo desi prilikom eksperimentisanja, ali su sanse mnogo male, svaki deo hardwera ima svoj odbrambeni mehanizam (npr. ako ti se pregrejava racunar, kasnije ugasice se sam i sl.).

vedran80
4.2.2011, 15:06
Evo druze procitaj ovu temu, ima gomilu savjeta :) ako sta ne bude jasno postavi pitanje :)
http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=50918

melek
4.2.2011, 23:40
Hvala obojici ;)
Nasao sam opciju u biosu.
Prvo cu malo da procesljam forum i ovaj topic sto si postavio,a onda cu verovatno probati,pa sta mi bog da.
Bas bi bilo lepo kada bih ga pretvorio u quad core,jer koliko sam video po nekim testovima athlon 2 x4 daje bolje rezultate od phenoma sa dva jezgra.
Kada budem probao,javicu kakvi su rezultati.

redbull82
5.2.2011, 3:46
Hvala obojici ;)
Nasao sam opciju u biosu.
Prvo cu malo da procesljam forum i ovaj topic sto si postavio,a onda cu verovatno probati,pa sta mi bog da.
Bas bi bilo lepo kada bih ga pretvorio u quad core,jer koliko sam video po nekim testovima athlon 2 x4 daje bolje rezultate od phenoma sa dva jezgra.
Kada budem probao,javicu kakvi su rezultati.
i athlon II x3 daje bolje rezultate od phenoma x2

melek
11.2.2011, 23:53
Uspeo sam da otkljucam 4 jezgro prateci uputstva sa ovog sajta:

http://forum-en.msi.com/index.php?topic=132314.0

U device manager-u mi stoji da imam 4 procesora tj. jezgra ( stojalo je tri ranije )
Recite mi kojim programom da istestiram ovo 4 jezgro?
Odradio sam par 3d mark-ova,i nisu se desili nikakvi problemi.
ps:temperatura procesora je oko 33C u idle i oko 50C pod punim opterecenjem.

Beagle
12.2.2011, 11:46
LinX, Prime 95... I njihova kombinacija (dva thread-a da izvrsavaju LinX, a druga dva Prime).

melek
12.2.2011, 20:07
Pustio sam LinX,prosao je 5 testova bez greske.Medjutim kada pustim Prime 95,racunar se ubrzo totalno zamrzne,pomaze jedino manuelni restart.
Izgleda da je falicno ovo cetrvrto jezgro.

Beagle
13.2.2011, 3:01
5 testova je malo... Stavi bar 50, i da LinX koristi ceo RAM... Mada, verovatno je neispravno kad Prime zabada.

melek
13.2.2011, 19:15
Najverovatnije.Iskljucio sam 4 jezgro u biosu i sad prime 95 sljaka normalno.Jbg vredelo je probati.
Moram samo da napomenem da je neverovatno koliko je hladan ovaj procesor.Na 3.2GHz brzini i sa box kulerom temp. u idle ide oko 29-30C.
Kad se setim samo koliko su se grejali stari athloni i barthoni :paranoia:

Recite mi jos samo ovo.Primetio sam da na maticnoj imam kao neki switch koji kao automatski overklokuje procesor.
Znaci koliko sam shvatio kada stavim taj prekidac u odgovarajucu poziciju,bios sam dize magistralu procesora i samim tim ga overklokuje.
Da li onda trebam manuelno u biosu da menjam tajminge memoriji?