Prikaži potpunu verziju : Piraterija i Srbija mogućnosti rešavanja tog problema
Ako uvažena moderatorska ekipa dozvoli da malo prokomentarišemo u vezi piraterije. Naime u javnim medijima je bilo skoro dosta reči o tome, kako smo mi zemlja sa najvećom piraterijom u regionu pa i šire. Nikako niko da kaže neku reč zašto je to tako. Da li država može po tom pitanju da odradi svoj deo posla. Ne mislim samo na kažnjavanje, već i na neke druge stvari koje ona sa svojim uredbama, zakonima i sličnim stvarima može da reši. Jeste da smo neverovatno siromašna zemlja, mada to nije smelo da se dogodi. Međutim ne želim da pričamo o politici jer ovde nije tome mesto već o direktnom problemu. Mnogi korisnici računara uprkos siromaštvu bi bili spremni neke stvari i da plate i time bi sigurno smanjili pirateriju. Ona jeste ogroman procenat, ali svaki korak bi doprineo da se to umanji.
Prvo bih hteo da krenem od ljudi koji poseduju firme i softver u njima. Tu je verovatno najmanja piraterija ali je ima. Oni bi doprineli smanjenju tako što bi se preorentisali na slobodan softver. Operativni sistemi kao što je Linuks i njegovi delovi poput Ubuntua, Fedore i drugih su vrlo korisni i mogu bukvalno da zamene Windows bilo koju verziju. Jedino programe koje ne podržava Linuks ima smisla instalirati Windows ali sve ih je manje koje alternativni operativni sistemi ne mogu da svare. Office je naj interesantniji jer je i najskuplji, a firmama je neophodan.
Sad bih hteo da kažem neku reč o običnim korisnicima kao što sam ja i većina vas koji ovo čitate. Kupiti neke dobre programe ovde kod nas je skoro nemoguća misija. I ako ih ima oni su neverovatno pretplaćeni. Većina su nedostupni jer kod nas još nije zaživelo internet plaćanje. Tu bi se sigurno smanjila piraterija i za ovo direktno okrivljujem državu. Verovatno ona stopira da ovde zaživi nešto poput pay-pala, e-bay ili amazona. Evo ja sam konkretno zainteresovan za neke programe koje ovde jednostavno neću kupiti dok im ne bude razumna i realna cena. Primer Corel x5 u inostranstvu može da se nabavi ispod 500 dolara komplet Draw paket a ovde kod nas je oko 800 eura. Sad vidite koja je to razlika. Tu su i programi poput ACDSee-a i System Mehanica koji pojedinačno idu dosta ispod 50 eura i drugih jako dobrih, jeftinih ali i kao što sam već rekao nedostupnih.
I da zaključim na kraju, da niko nije rekao ni reč od javnih glasila pa i javnih pojedinaca o ovom problemu koji bi se sagledao na malo drugačiji način a ne samo iz jednog ugla.
Mali Mrav
13.1.2011, 16:32
...Naime u javnim medijima je bilo skoro dosta reči o tome, kako smo mi zemlja sa najvećom piraterijom u regionu pa i šire. Nikako niko da kaže neku reč zašto je to tako....
Ovo ne uzimaj zdravo za gotovo, ovaj podatak niko nije potkrepio dokazima, vec se isti "strucnjaci" pojavljuju na tv-u i prosipaju neke nadrealne podatke koji se ne mogu nigde naci zvanicno. Da li je slucajno da se ti "strucnjaci" pojavljuju na svim mogucim kanalima a u isto vreme Microsoft pokrece reklamnu kampanju po celom Beogradu za kupovinu originalnog Windowsa? A problem treba posmatrati i na drugaciji nacin, ako pretpostavimo da je i svih 100% programa piratsko u Srbiji (sto je naravno nemoguce), to izgleda kao uzasan podatak ali ako pogledamo koliko u Srbiji ima ozbiljnih kompanija koje aktivno koriste racunarske programe i zavse od njih, dobijemo mizernu cifru (u svetskim razmerama). Mogu da se kladim da se vise novca od autorskih prava gubi u Americi koja recimo ima procenat 10% piratskog software-a, nego u Srbiji koja ima pretpostavljenih 100%.
Ne opravdam pirateriju u potpunosti ali je svima jasno da se ovaj problem ne moze gledati bez uplitanja politike. Todos spominje besplatne programe i to je sjajna stvar, ali mi se cini da Microsoft ima monopol u Srbiji zbog raznih ugovora potpisanih sa Vladom. Cela prica se na kraju svodi da ne brine Vlada o piratskom software-u nego Microsoft o svom profitu
squall_whatever
13.1.2011, 16:43
Piraterija u Srbiji uopšte nije shvaćena ozbiljno. Većina ljudi smatra da kada kupi CD kod Baneta na pijacu da je to ustvari original.
Drugi problem bi verovatno bio to što ljudima već veliki deo plata odlazi na osnovne namirnice, pa ko će još da daje 50 plus eura za igru/neki program.
Piraterija nam je u psihi, zato što većina ljudi ne smatra kompjuterske aplikacije ozbiljno, tako dok se god ne podigne awerness u vezi piraterije software-a, ostaće tako do daljneg.
@ Mali Mrav
Potpuno se slažem sa poslednjim pasusem.
Ima nelogičnosti. Svi novi računari koji se sklapaju kao brendirani idu sa originalnim Windowsom. Tako je i sa laptopovima u 70% slučajeva. Antivirus ide na 30 dana, e sad što neko neće da plati Nod ili Kasperski na primer pa instalira fanstastičnu besplatnu alternativu u vidu Avasta, to ne treba da brine nadležne. dali im je možda krivo zbog toga?! Ili daju Office na probu a ti lepo deinstaliraš kad prođe 30 dana i staviš Open Office.
Piraterija u Srbiji uopšte nije shvaćena ozbiljno. Većina ljudi smatra da kada kupi CD kod Baneta na pijacu da je to ustvari original.
Drugi problem bi verovatno bio to što ljudima već veliki deo plata odlazi na osnovne namirnice, pa ko će još da daje 50 plus eura za igru/neki program.
Piraterija nam je u psihi, zato što većina ljudi ne smatra kompjuterske aplikacije ozbiljno, tako dok se god ne podigne awerness u vezi piraterije software-a, ostaće tako do daljneg.
Ne slažem se uopšte sa tvojim odgovorom. Ne treba tako posmatrati ovaj problem. Ne želim ovu temu da upropastim već da se na pravi adekvatan načim sagleda problem.
Mali Mrav
13.1.2011, 16:53
@ Mali Mrav
Potpuno se slažem sa poslednjim pasusem.
Ima nelogičnosti. Svi novi računari koji se sklapaju kao brendirani idu sa originalnim Windowsom. Tako je i sa laptopovima u 70% slučajeva. Antivirus ide na 30 dana, e sad što neko neće da plati Nod ili Kasperski na primer pa instalira fanstastičnu besplatnu alternativu u vidu Avasta, to ne treba da brine nadležne. dali im je možda krivo zbog toga?! Ili daju Office na probu a ti lepo deinstaliraš kad prođe 30 dana i staviš Open Office.
Daju Office na 30 dana a posle kad istekne, 99% regular-novice korisnika ce da kupe novi Office iz koferceta, kad se covek navikne na nesto nece da se bakce sa tamo nekim novim programima. Posle se zale kako je velika stopa piraterije
Problem piraterije ne može da se odvoji ni od pitanja standarda stanovništva ni od psihologije koja ovde vlada. Šta ko priča je već klasična propaganda. To je ono kao prosečna plata: ako Rokfeler preleće svojim privatnim avionom iznad Niša, računa se i njegov prihod za prosečnu platu u tom gradu. Vidiš tako neki nebulozan izveštaj na TV-u, pa se okreneš oko sebe i vidiš za koje plate ljudi rade, ako uopšte i rade, pa se zapitaš. Zašto se ne zapitaš i za pirateriju? Ne možeš da porediš statistiku u zemlji gde većina stanovništva jedva sastavlja kraj s krajem sa statistikom neke razvijene zemlje. I tamo ima piraterije, samo manje, a razlog je drugačija propaganda i psihologija. U zemlji gde se na državnoj televiziji forsira primitivizam umesto obrazovanja, baš će neko da morališe o pirateriji. Onda, uzmi u obzir koliki procenat stanovništva uopšte ume da koristi kompjuter. Oduzmi one tetke i pandure što igraju pasijans i Minesweeper i dobićeš vrlo poražavajući procenat. Uzmi onda u obzir i rupe i selendre gde nema interneta, pa cenu interneta, pa poznavanje interneta prosečnog stanovnika Srbije i videćeš da ta nazovi statistika o najvećem procentu piraterije u regionu ne drži vodu.
Ako se vodiš moralnim načelima, a ti nemoj da koristiš piratsku verziju PhotoShopa, nego lepo koristi besplatne online editore koji su za potrebe prosečnog korisnika više nego dovoljne, a na isti su kalup. Isto tako - tu je Open Office umesto Worda, GNU umesto Windowsa i mirna Bačka.
I ako ih ima oni su neverovatno pretplaćeni. Ovo nisam razumela? Precenjeni si mislio?
Da mislio sam precenjeni. Slaba mi strana izražavanje, ništa novo od mene.
water wizard
13.1.2011, 18:06
Todose, možeš da kupuješ kreditnom karticom ;), a paypal ne prihvata našu državu zato što je pre 15 godina bilo mnogo prevara sa kreditnim karticama.. međutim možeš da otvoriš račun kod paypala pa da uplatiš kreditnom karticom kolko hoćeš
Samo noobovi kukaju što ne mogu da kupuju preko interneta :D
@ Ulmawen
Potpuno se slažem sa tobom što se tiče open programa i operativnih sistema. Ali ne treba samo kukakati, gledati statistike koje čak ni u razvijenim zemljama nisu sjajne. Skoro sam od par osoba iz inostranstva tražio i-mail da bi im poslao slike, rekli su prvo; šta ti je to? Na kraju se ispostavilo da ne znaju ni kompjuter da uključe, a eto žive tamo gde to ne bi smelo da se desi. U pitanju je osoba iz Slovenije i druga iz Kanade.:kreza: A i open programi ne mogu da zamene one prave. Da za obične korisnike, ali nikako za one koji traže više (poput mene:D).
Todose, možeš da kupuješ kreditnom karticom ;), a paypal ne prihvata našu državu zato što je pre 15 godina bilo mnogo prevara sa kreditnim karticama.. međutim možeš da otvoriš račun kod paypala pa da uplatiš kreditnom karticom kolko hoćeš
Samo noobovi kukaju što ne mogu da kupuju preko interneta :D
Da nije to malo komplikovana procedura?
Da se nadovežem još. A zašto ovi što jure readere to rade na teži način. Zašto oni to ne urade po tvojoj preporuci, već im tamo neki čitač košta skoro duplo. Nije problem platiti tamo, problem je to dobiti na ruke. Na kraju krajeva ja ću i završiti meni posao, ali sam već dosadan čoveku u Fr. po tom pitanju.
water wizard
13.1.2011, 18:14
:kreza: šta je tu komplikovano, klikneš buy now, ukucaš brojeve i gotovo
:kreza: šta je tu komplikovano, klikneš buy now, ukucaš brojeve i gotovo
Ne radi se o tome. Meni konkretno treba paket Corel koji može na granici da bude i sažvakan. Treba mi to na kućnu adresu bez ogromnih poreza i carina i u jednom komadu. A bre water wizard?! Ne skreći sa teme!!!
water wizard
13.1.2011, 18:20
nisi razumeo kako to ide, kad kupiš za 500$ imaš da skineš sa interneta, kad ti stigne cd na adresu oporezuju te i carine na tih 500$ i onda cena dostigne 700 evra :a_whistli:facepalm:nov_mad2:
WhenDarknessFalls
13.1.2011, 18:26
Piraterija nam je u psihi zato sto je prosecna srpska plata takva da kada otplatis sve dazbine i neophodne troskove, ne ostane ti dovoljno para ni za jednu novu igru mesecno.
inb4 spam o tome kako svako moze da priusti jednu igru bar svakih par meseci, nije poenta u tome.
Sass Drake
13.1.2011, 18:27
Koliko je meni poznato, možeš skinuti trial verziju Corel-a koju aktiviraš kodom koji dobiješ kupovinom u njihovoj Internet prodavnici.
water wizard
13.1.2011, 18:31
ima li kraja poštenju? :D Plati i porez i carinu svojoj državi :aplauz:
kad ti stigne cd na adresu oporezuju te i carine na tih 500$ i onda cena dostigne 700 evra
Pa to je opet krivica vlasti koja prosto ubija u ljudima svaku želju da probaju da nabave nešto sa interneta. Nije svako spreman da se kocka sa tim da li će stići čitavo, da li će lupe 100% poreza itd. :\
Mogu da skinem instalacioni disk. To mogu da uradim i ovde ili da ga kupim. Košta valjda oko 200€. Ali meni treba kompletan program sa svim mogućim aplikacijama. desetak GB. Nije poenta pričati šta meni treba, već ukupno stanje u našem društvu. Ja sam dao svoj primer kao što i vi to možete. Jer svima sigurno nešto treba, ali teško dolaze do toga.
water wizard
13.1.2011, 18:42
cigare poskupele 20 din, hleba isto, juče sam platio carine i poreze 3000 din, iskreno jedino brinem kako da isplaćam harače svima koji su mi poslali račune
Piraterija će kod nas živeti dokle god je standard ovoliko nizak... Da imam Švajcarsku ili Američku platu, ne bih se uopšte maltretirao sa skidanjem piratskog softvera već bi ga lepo kupio, naravno ako se radi o dobrom software-u... Zar se može tražiti od nekoga ovde da da celu platu ili čak i više samo na najosnovniji software na računaru... W7 200€, Office 400€, oni bogataši iz Redmond -a nikada nisu dovoljno bogati i nikada kraja pohlepi... Takvim korporacijama ne bih dao ni 1$ jer imaju monopol i itekako ga iskorišćavaju... Na moj račun se neće bogatiti...
Da, ali programi poput Corela, Photoshopa, AutoCAD-a i sličnih nikako nisu i ne treba da budu (sem kod nas gde ti to sve instalira klinac iz servisa) sastavni deo svakog računara. To je sredstvo za rad, a to košta. Ako neko hoće da se amaterski bavi ovim programima, može i to, ali će da plati. I mene amaterski zanima recimo astronimija pa ne idem okolo i kukam državi kako su teleskopi mnogo skupi. Za sve programe neophodne za kućnu upotrebu računara postoje besplatne alternative.
Piraterija će kod nas živeti dokle god je standard ovoliko nizak... Da imam Švajcarsku ili Američku platu, ne bih se uopšte maltretirao sa skidanjem piratskog softvera već bi ga lepo kupio, naravno ako se radi o dobrom software-u... Zar se može tražiti od nekoga ovde da da celu platu ili čak i više samo na najosnovniji software na računaru... W7 200€, Office 400€, oni bogataši iz Redmond -a nikada nisu dovoljno bogati i nikada kraja pohlepi... Takvim korporacijama ne bih dao ni 1$ jer imaju monopol i itekako ga iskorišćavaju... Na moj račun se neće bogatiti...
Nije baš to tako kod njih kako ti veliš. Oni brže apdejtuju stvari traže uvek novo i nemaju baš para za sve to. O kreditima koje otplaćuju da bi živeli na visokoj nozi da i ne govorimo. da ću toi primer jednog mog drugara koji se žali na ogromne rate za novu kuću i koji u trenutku razmišlja da li će morati prodavati stvari iz kuće da ne izgubi objekat. Posle par meseci mu dosadilo da stalno vozi polovna kola (2-3 god starosti) sad hoće nova. Pa eto kad sve to sabereš i oduzmeš nešto i oni vole da profitiraju, poput uštede na nelegalni softver. Znam mnoge koji ovde pokupe muziku, filmove i nose tamo.
@ DeCoy
Nije baš tako. Ako bi baš sve morao da platim po najvišoj ceni da bih počeo nešto da radim iz tvog ugla je u redu. Ne radi se smo o sredstvima za rad tu su i svi ostali nenormalni nameti.
...Posle par meseci mu dosadilo da stalno vozi polovna kola (2-3 god starosti) sad hoće nova.
i sad nek mi neko kaze da treba da dam pare za software i da time podrzim njegov american dream
Slažem se da intelektualnu svojinu treba poštovati, i trud naplatiti, ali u svemu treba imati meru... Zna se kako stvari funkcionišu iza velikih korporacija tipa Microsoft, Apple, Adobe, kao i na drugim mestima gde se obrće veliki novac... Da bi se sve bolje shvatilo, evo jedan edukativni crtać, nadam se da će vam se svideti... :)
http://www.youtube.com/watch?v=ZPWH5TlbloU
Da, ali programi poput Corela, Photoshopa, AutoCAD-a i sličnih nikako nisu i ne treba da budu (sem kod nas gde ti to sve instalira klinac iz servisa) sastavni deo svakog računara. To je sredstvo za rad, a to košta. Ako neko hoće da se amaterski bavi ovim programima, može i to, ali će da plati. I mene amaterski zanima recimo astronimija pa ne idem okolo i kukam državi kako su teleskopi mnogo skupi. Za sve programe neophodne za kućnu upotrebu računara postoje besplatne alternative.
Što se tih programa tiče, slažem se, nisu za svakoga, jesu jako skupi, nekada i više hiljada $, ali ih korisnici koji znaju da ih koriste brzo isplate. Što se tiče astronomije, ne znam koliko si informisan, ali za cenu jednog W7 Ultimate, možeš da kupiš prilično jak teleskop (znam jer i ja hoću jedan :) ). Na žalost besplatne alternative postoje za sve osim za ono što ja najviše volim, directx igre :( .... Imam linux ubuntu 10.10 na lapu i jako mi se sviđa, posebno kako je lako instalirati software, ali nema Crysis, Starcraft 2, Civilization, itd...
U državi sa životnim standardom ravnom albanskom nema puno šta da se razmišlja na temu: pirat ili original.Ljudi ipak moraju da se bave pitanjima: hoće li biti mleka u prodavnicama ili ne? Skuplji hleb ili jeftiniji hleb?...
Mislim da su odavno neke stvari jasne što se ovoga tiče, nema tu šta da se puno raspravljao pirateriji, ljudi jednostavno ne mogu da kupuju originale.Sipam u rezervoar 3k dinara, ode za par dana, za hranu ljudi u Srbiji izdvajaju oko 40-50% primanja, broj nezaposlenih....Nema načina da se spreči piraterija u Srbiji (čitaj: da se kupuju orignali), možda je neko rešenje konstantno upućivanje na besplatne alternative ali ne bi imalo mnogo vajde od toga zbog jako slabog informatičkog obrazovanja stanovništva.
Mislim da je pravo pitanje: da li bi kupovali originale kada bi imali "zapadnjačke" plate i standard? Ja iskreno ne bih :dzavo: Ako bi se uveo neki rigorozni sistem otkrivanja i kažnjavanja korisnika piraterije, tada bih plaćao (kao npr. danas je priličan rizik ukrasti automobil, ali kada bih mogao da se izvučem lako kao za pirateriju, vozio bih nekog Jaguara :D).Možda bi bilo drugačije da sam rođen u drugom sistemu, tj. da oduvek imam zapadni standard, možda bih i plaćao originale (al' možda) :D
U državi sa životnim standardom ravnom albanskom nema puno šta da se razmišlja na temu: pirat ili original.Ljudi ipak moraju da se bave pitanjima: hoće li biti mleka u prodavnicama ili ne? Skuplji hleb ili jeftiniji hleb?...
Mislim da su odavno neke stvari jasne što se ovoga tiče, nema tu šta da se puno raspravljao pirateriji, ljudi jednostavno ne mogu da kupuju originale.Sipam u rezervoar 3k dinara, ode za par dana, za hranu ljudi u Srbiji izdvajaju oko 40-50% primanja, broj nezaposlenih....Nema načina da se spreči piraterija u Srbiji (čitaj: da se kupuju orignali), možda je neko rešenje konstantno upućivanje na besplatne alternative ali ne bi imalo mnogo vajde od toga zbog jako slabog informatičkog obrazovanja stanovništva.
Mislim da je pravo pitanje: da li bi kupovali originale kada bi imali "zapadnjačke" plate i standard? Ja iskreno ne bih :dzavo: Ako bi se uveo neki rigorozni sistem otkrivanja i kažnjavanja korisnika piraterije, tada bih plaćao (kao npr. danas je priličan rizik ukrasti automobil, ali kada bih mogao da se izvučem lako kao za pirateriju, vozio bih nekog Jaguara :D).Možda bi bilo drugačije da sam rođen u drugom sistemu, tj. da oduvek imam zapadni standard, možda bih i plaćao originale (al' možda) :D
Da imaš platu od recimo 5000$, ti bi se cimao sa skidanjem, krekovanjem igre, i ne bi mogao da igraš multi-player, i ti sve zbog 50$ ( još ako je igra na akciji pa dobiješ upola cene)... Ja vala ne bih... I pored toga, iz nekoga poštovanja prema autorima, platio bih dobru igru ako je cena realna, jer su autori to zaslužili...
^ Vidiš, to sam zaboravio da navedem, platio bih neke igre ;) Ali ostalo, čisto sumnjam :D Autori nekih stvari često znaju precene svoj rad i postanu gramzivi.Da ne pominjem dobrobiti piraterije, omogućavanje širenja vidika bla bla bla.Ali ako bi skidanje piraterije bilo baš rizično, i postalo neisplativo zbog kazni, prešao bih na originale.
Da li se iza novog zakona koji se sprema u USA da svaki građanin ima svoju jedinstvenu šifru, krije to da mogu biti kontrolisani šta rade sa računarom i šta imaju u njega? Da li sa tim zakonom mogu da utiču na pirateriju?
Nesto se mislim, a sta se to realno dobija preorjentisanjem gradjana na besplatne alternative?
Friziranje statistike? Manji "procenat" piraterije, ali nikako povecanje profita, za one kojima smeta piraterija, jer to ljudi i dalje nece kupovati. ;)
P.S.
S druge strane, ako neki alat kosta 500$, dok postoji skromiji za 50$ koji radi posao, e tu smanjenje piraterije ima smisla. Tj. pomoci ce manjim kompanijama da plasiraju svoje skromnije proizvode, a ne Adobe-u, MSu i slicnima, koji bi radije da ljudi koriste piratske verzike njihovog softvera, nego nesto drgo. Besplatna reklama...
Lich_king2
14.1.2011, 20:13
Prvo firme treba da se naviknu na open source kako bi ustedele pare koje potrose za originale ili za placanje kazni zbog pirata. Koliko toliko treba da se pocne od njih i da se sredi stanje jer kompovi tamo nisu za igre ni za Facebook vec za rad.
Nikola16789
15.1.2011, 5:18
Prvo firme treba da se naviknu na open source kako bi ustedele pare koje potrose za originale ili za placanje kazni zbog pirata. Koliko toliko treba da se pocne od njih i da se sredi stanje je kompovi tamo nisu za igre ni za Facebook vec za rad.
Kako sad ti nekoj firmi koja se bavi recimo projektovanjem da uvedes free/open source programe umesto "standardnih", kad je njima autoCAD osnovno sredstvo za rad? Da, postoje alternative, ali jednostavno ne mogu da se porede sa autoCADom.
Ako se firma ipak odluci za neko alternativno resenje, treba ispitati koliko ce je to zapravo kostati. Software jeste jeftiniji ili cak besplatan, ali obuka radnika, prelazak na novi standard i propratne stvari mogu da kostaju cak i vise od "mainstream" softwarea. Moze se cak desiti i da firme u prvim mesecima jako lose posluju usled promena. Ko je spreman na taj rizik?
I na kraju svega toga, kad treba da se ugovori posao, dobijes zahteve da svi crtezi moraju biti predati u odgovarajucem formatu, i da bude prilozena odgovarajuca licenca softwarea koji ti nemas jer si presao na open source resenje.
^ Vidiš, to sam zaboravio da navedem, platio bih neke igre ;) Ali ostalo, čisto sumnjam :D Autori nekih stvari često znaju precene svoj rad i postanu gramzivi.Da ne pominjem dobrobiti piraterije, omogućavanje širenja vidika bla bla bla.Ali ako bi skidanje piraterije bilo baš rizično, i postalo neisplativo zbog kazni, prešao bih na originale.
A zasto bi igrao igre koje ne bi da platis? Ako je igra toliko losa da ne zasluzuje tvoj novac, cime zasluzuje tvoju paznju?
DragonSlayer
15.1.2011, 9:23
Meni nije jasno kako oni STALNO računaju gubitke u nekim MILIONIMA, i kako dolaze do tih cifara?
Ja realno, ako sam "pozajmio" nešto, i odigrao, da nisma pozajmio, sigurno ga ne bih kupio. A da bih ga kupio, trebao bi da košta 500-700 dinara :D:D
Isto i sa filmovima. U PO nemamo bioskop kako treba da izgleda bioskop. Ako sam neki film pozajmio i odgledao, a da nisam, sigurno ne bih dao 1500 za original da bih ga samo odgledao.
Sada če da utrče oni sa PS3 igrama i reći kako se oni eto, razmenjuju, a i to je oblik piraterije, i to je zabranjeno. Lending, hiring ... :D:D
Sada če da utrče oni sa PS3 igrama i reći kako se oni eto, razmenjuju, a i to je oblik piraterije, i to je zabranjeno. Lending, hiring ... :D:D
Pa i nije. Kao sto nije ni kupovina polovnih kopija. Ali eto, prodavci softvera misle da im se moze da to promene (steam vezivanje za jedan accout, DLCovi koji rade samo uz neotvoren original, etc...).
Nisu to kola ili televizor pa da smeju "polovni" da se kupuju...
Pa i nije. Kao sto nije ni kupovina polovnih kopija. Ali eto, prodavci softvera misle da im se moze da to promene (steam vezivanje za jedan accout, DLCovi koji rade samo uz neotvoren original, etc...).
Nisu to kola ili televizor pa da smeju "polovni" da se kupuju...
Ma Auto Cad je mašina ko što je mašina što štancuje neki proizvod. To je sazvežđe Velika Kola ili Medved naspram open alternativama. Ali GNU uparen sa Open Office sasvim pristojno menja originalni paket.Tu su i pomoćni programi koji takođe mogu biti zamenljivi. I još svaki eksterni hardver ima svoj prateći program poput štampača bilo koje kuće, skenera i drugih. Mislim da je problem kod gazdi ili direktora raznih firmi koji nisu baš potpuno upućeni u alternativne programe. Jer kad su se prvi put i jedini put sreli sa kompjuterom, videli su Windows i njegove pakete. Posle toga su videli samo lagodan život proizašo iz švaleracije, putovanja, nekretnina i ostalog.
Kod programa jepiraterija manje izrazena nego kod igara jer postoji vise mogucnosti i verzija tog programa dok je svaka igra jedinstvena. Takodje 90% programa ima dostupan demo ili trial verziju koju skines i vidis da li ti odgovara tako da mozes da nadjes odgovarajuci pa onda odlucis dali je vrijedan novca, dok kod igara u 80% slucajeva nemas tu mogucnost i ostaje ti jedino da slusas/citas iskustva onih koji su kupili ili da skines piratsku verziju i isprobas. Takodje problem je neprilagodjenost cijena standardima trzista. Svjetlu stranu predstavljaju bar za igre servisi za digitalnu distribuciju igara i njihove akcije, kao i susretljivost nekih vecih firmi koje studentima nude besplatne verzije programa dok studiraju. Ja licno sve sto mogu da dobijem dok sam student legalno koristim. Takodje sve sto mogu da kupim koristim a ono sto ne mogu trazim prikladnu besplatnu varijantu a ako ni to nemogu da nadjem onda se okrecem piratizovanom softwar-u. Jedan veliki problem kod nas je to sto ljudi pogresno razmisljaju. Danas sam imao oci primjer kada sam sestri gledao sta da kupim kao poklon sa tetkom, kada sam pitao tetku sta misli o tome da joj kupim muzicki disk koji kosta 5e ona je odgovorila sto da placas kad joj mozes skinuti. Sve u svemu ako neko zeli da ima neki program ili igru legalno ispada cudak ili budala u nasem drustvu. Znam ovo jer sam ja u svom drustvu budala sto kupujem original igre i programe, a kad ima kzem koliko sam platio malo onda samo ucute ali i dalje sam budala za njih :D
A zasto bi igrao igre koje ne bi da platis? Ako je igra toliko losa da ne zasluzuje tvoj novac, cime zasluzuje tvoju paznju?
Ko kaže da bih je igrao, isprobam i viidm da li mi se sviđa, ako da, kupim original, ako ne onda u đubre.
Ljudi jednostavno nemaju para, i to je problem sa piraterijom u Srbiji.
Jednostavno - podržavam pirateriju sve dok nam ne poprave standard da ja od svoje keve/ćaleta mogu da tražim 30-60e svakog meseca i da ih dam na igru/program, a da pritom 100% znam da ću imati i šta da jedem tog meseca i da će računi biti plaćeni, i da ću imati šta normalno da obučem.
Do tada, biću u masi - koristiću piratizovani softver kada god mi je potreban, bez ikakvog ustručavanja. Okretanje open-source alternativama je uvek izbor i koristim open-source programe kad god je moguće, ali neki jednostavno nemaju zamenu.
Što se igara tiče, niko me ne tera da ih igram, ali da odem kod ortaka koji je kupio na ulici i on je igra a ja da je ne igram jer sam "poštenjačina"? Gimme a break. Jedva sam skupio i kintu da kupim ovaj komp i već 2 i po godine ne mogu ni RAM da mu dokupim.
Neka nam poprave standard i kupovaću softver i igre. Sa ovakvom situacijom u državi - no way.
pivonroll
16.1.2011, 14:17
Cudo jedno kako se ovde najvise spominje rec "igra". Vecina govori o tome kako bi kupilo igru da imaju kesa. Sva ta piraterija potice iz dana kada smo kupovinom kompa svi dobijali instalirani sistem, piratski naravno sa sve piratizovanim softverom. I sta se desilo, ljudi su masovno koristili te programe na koje su vremenom i navikli (da ne kazem da su postali zavisni od njih). A svi znamo da se navike tesko menjaju. Sta mislite da je tesko zastiti softver tako da ga je skoro nemoguce piratizovati. Nije,ali nije to cilj. Cilj je da ljudi postanu zavisni od njihovog programa, da uobicajeno koriscenje racunara ljudi ne mogu da zamisle bez tog programa. Kada imas zavisnike lako ce se naci par njih koji ce kad tad morati da plate za vas softver.
Evo vam primer: Da li ste zapazili recimo da se na nasim fakultetima ljudi obucavaju na piratskom softveru? Sta mislite da svi fakulteti placaju licence za Photoshop, Corelove alate, a da ne spominjem Auto Cad koji kosta k'o Svetog Petra kajgana. I sta se desava kasnije? Pa pocnete da radite a za posao vam treba alat. Ali vi ste obuceni da radite samo sa jednim alatom i morate da imate taj alat. Ali mora da bude legalan. I sada ste u situaciji da morate da date pare za program jer ste obuceni za rad samo u njemu i nijednom drugom. Ovom metodom se kod nas stvara veliki broj ljudi koji ce kasnije kad-tad morati da pljunu pare program koji im treba za posao. Drugi recima stvara se veliki broj zavisnika od odredjenog softvera.
Evo i drugi primer: Firme poput IBM-a i dalje nastavljaju da sklapaju ugovore sa Matematickim fakultetom gde im daju besplatne licence za DB2 (sistem baza podataka), a za uzvrat fakultet prisiljava studente da SQL rade u DB2 (pismeni ispit iz baza podataka se polaze u DB2 i ne moze u mysql-u ili nekom drugom sistemu baza podataka) stvarajuci tako veliki broj ljudi koji ce kasnije biti zavisni od DB2 jer su obuceni za rad samo u njemu. Ne postoji mogucnost izbora. Na moje pitanje da li se moze ispit polagati u mysql-u asistentkinja je samo rekla, NE! Moze samo DB2 i nista drugo. Toliko o slobodi izbora softverskih alata na fakultetima.
A inace sve te fore u medijima gde se spominje softverska piraterija je obican Microsoftov brainwashing. Iskulirajte ih, ionako ne zasluzuju pare za svoj softver jer oni isti koriste za prikupljanje podataka o ljudima bez njihovog znanja. Nije ovo paranoja vec cinjenica koju su potvrdili mnogi kineski hakeri. Jbt neko trazi pare za nesto a ovamo to isto koristi protiv mene i protivno mojoj volji. More nek se nose i oni i njihov softver, pare ne dam i tacka.
Ne dam pare za softver sve dok uz program ne dobijem i source kod. Hocu da znam sta program radi i da budem siguran da mi ne radi iza ledja.
A zemlja kakva nam je takva nam je. Bes ti tolike pare kad slobodu nemas. Pogledajte samo engleze i ostale kako se ponasaju kada dodju na egzit. Ko pusteni s' debelog lanca. Pa jbt stoka u stali ima vise manira od njih.
A inace termin intelektualna svojina nimalo ne ide uz softver ali to je malo teze objasniti. Uglavnom sve se svodi na to da velike firme zele da patentiraju algoritme, sto je jako kontraproduktivno po ljudsku civilizaciju i njen napredak. Algoritam ne postoji kao objekat u prirodi a i sam patentni list ga ne moze opisati kako treba i tu dolazi do raznih zloupotreba. Richard Stallman je ovo mnogo dobro objasnio na nekom svom predavanju. Videcu da ga potrazim.
Opet cu reci, iskulirajte Microsoft, nek trube oni po medijima sta hoce, pare ne zasluzuju. A ovim nasim politicarima sve mozes da prodas samo ako im serviras kako valja (sa jedanom lepom debelom kovertom). Uostalom ne placaju posle oni cenu nego mi. Briga njih, samo dok je koverta tu.
I na kraju svega toga, kad treba da se ugovori posao, dobijes zahteve da svi crtezi moraju biti predati u odgovarajucem formatu, i da bude prilozena odgovarajuca licenca softwarea koji ti nemas jer si presao na open source resenje.
Open programi uglavnom imaju i mogućnost čuvanja u formatima "velikih" programa. Što se licence tiče, ne može ti niko tražiti licencu ako koristiš OpenOffice umesto MS, radiš na Linuxu, a ne na Windows-u...
Nego, stvarno, ti naši "stručnjaci" koji pominju pirateriju... Baš će Adobe da propadne zato što neko ima instaliran Fotošop da bi skinuo "red eyes". Oni koji ga koriste profesionalno su ili platili regularnu cenu, ili ako nisu, krivica je države i njenih inspekcijskih službi. Mada, slažem se da ima ljudi koji traže da im "to" instaliraš (traže ti npr. fotošop), a ne znaju ni font da promene u Notepad-u, a kao što je neko već rekao, vrhunac upotrebe im je FMP (filmovi, muzika, pasijans, i naravno Zuma :))
pera82zmaj
17.1.2011, 22:05
Sto se tice teme, u decembarskom broju SK-a Kuzmanovic ih je otkinuo:nov_explo
Samo ne dopire to do njihovih debelih zadnjica.Kao Srbija u vrhu po nelegalnim softverima i pirateliji-marva idiotska, i jos im placas pretplatu, eeejj:n-cc2:
Ja jok...
Ova tema se lepo razvija ali nismo konstatovali kako da prevaziđemo i ublažimo ovu pošast. Samo kukamo. Postoje rešenja ne direktna nego zaobilazna. Na primer kad se kupi laptop sa trial programima, zar nije bolje da se produži trial na 6 meseci ili godinu dana. Ili ako je Office u pitanju da na takvim računarima može da se koristi do godinu ili dvije uz minimalnu nadoknadu. Da se ta moguća opcija naznači u konačnom računu za takav laptop ili kompjuter.
Mogao bi neko iz redakcije sa britkim jezikom (možda Kuzmanović...) da skrene pažnju nadležnima, podstakne neku ideju, stane u odbranu nas korisnika.
A možda da podignu standard u državi pa da kupim sebi lepo Win 7 x64, Office 2010 i Photoshop, sa sve AutoCAD-om u roku od godinu dana i da me boli uvo?
Znam, insistiram na podizanju standarda, ali je to jedino realno rešenje.
Ili da lepo neko pokrene open-source inicijativu pa da krenu svi sa masovnom upotrebom open-source OS-eva i softvera uopšte. Aaa ne, ne može, onda će Microsoft da bankrotira.
Kad sam već kod toga, prelazak na open-source bi bio lak i brz (2-3 godine ako se lepo radi) - kada ne bi bilo igara. Developeri njih ne portuju na Linux, pa tu i leži dobar deo problema.
water wizard
18.1.2011, 2:24
Misliš kad bi na linuksu radile igre svi bi instalirali linux, ups, niko neće da pravi igre džabe, tako da opet mora da se plaća
A sta fali da im se instalira slobodan softver umesto bilo kakvog trial softvera?
Ionako 80% nacije racunar koristi za zezanje, tj. multimediju i igre. Slobodan softver ovo lepo pokriva. Osim toga, nije trial i nece stvoriti zavisnost od nekog programa (mislim na trail verziju komercijalnog programa ) za koji ce kasnije morati da jure krek. A kada krenu da jure krek ne rade nista drugo do sto podsticu pirateriju.
Cak i krekovana verzija programa moze da vam radi iz ledja. Dokaz lezi u tvrdnji da krekeri samo premoste zastitu koju ima program a koja sluzi da vas zaustavi od koriscenja programa ako ga niste platili. Zastitu premoscavaju disasembliranjem exe-a programa i promenom nekoliko instrukcija koje vrse proveru autenticnosti.
Misliš kad bi na linuksu radile igre svi bi instalirali linux, ups, niko neće da pravi igre džabe, tako da opet mora da se plaća
Ko kaže da moraju da daju igre za džabe? Neka ih portuju na Linux i neka ih tako i prodaju. Imaš dosta "zatvorenog" softvera za Linux, ali igre su kategorija za sebe, a verujem da dosta Linuxaša u dual-boot drži Windows samo zato jer voli da se igra.
pivonroll
18.1.2011, 15:15
Ajte polako. Prvo to sto neko pravi program za Linux ne znaci da taj program on mora da da za dzabe. To sto je vecina softvera za Linux slobodna i besplatna, ne povlaci da ti svoj program moras tako da stavis. Sve zavisi od toga pod kakvom ces licencom objaviti program. Prvo ovo lepo razgranicite u svojoj glavi pre nego sto dalje nastavite sa ovom raspravom.
Ajte polako. Prvo to sto neko pravi program za Linux ne znaci da taj program on mora da da za dzabe. To sto je vecina softvera za Linux slobodna i besplatna, ne povlaci da ti svoj program moras tako da stavis. Sve zavisi od toga pod kakvom ces licencom objaviti program. Prvo ovo lepo razgranicite u svojoj glavi pre nego sto dalje nastavite sa ovom raspravom.
Na žalost potuno si u pravu. Postoje programi za linuks koji se plaćaju!
O tome i ja pričam. Kad bi developeri portovali igre na Linux - Microsoft bi ubrzo bankrotirao ali to neće nikad da se desi tako da...
@pivonroll
Svaka ti je skoro zlatna ;)
Navika je veoma mocna stvar, a kada se tome doda mentalitet fazona "Ima komsijin mali PS e hocu i ja, PS je zakon" iako vecina ljudi koristi mozda 5% mogucnosti istog i slicnih programa za profesionalnu upotrebu koji papreno kostaju, stvari postaju malo jasnije
Corel i Adobe paketi nisu programi za svakodnevnu desktop upotrebu - jednostavno, za takve stvari postoje besplatne alternative koje sasvim lepo rade posao za kucnu radinost pa i dosta vise od toga, problem je samo sto niko nije cuo za njih, sto PS ovde kosta 100din i sto kada pomenes npr Gimp dobijes odgovor "Sta je to, neki parfem?" :D
Slicna stvar i sa Office paketom, kada pomenes Open Office verovatno bi te neko upitao "A sta ti je to?"
Na srecu, ovde se stvari ipak donekle popravljaju cak i kada su u pitanju firme jer znam licno par primera gde su presli na doticni paket iako se na kompjuterima vrte Windoze
Ljudi polako pocinju da kapiraju da MS Office 2010 definitivno nije vredan onoliko koliko kosta - jednostavno, cena mu je totalno neopravdana u odnosu na ono sto nudi u odnosu na verzije 2003 i 2007, pa onda ljudi ili ostaju na starom paketu ili krenu polako da koriste Open Office
I to je nesto za pocetak, obicno se tako krece - od jednog programa, pa se onda upoznaju i druge alternative, pa se desi da se neko zainteresuje i za drugi sistem i tada obicno pada prelazak na linux, kada se vec napravi ekosistem koji funkcionise preko alternativnih programa (narodski receno, radi posao :D) pa vise nema potrebe i da masine teraju Windows :ciao:
A šta znači legalan softver? Koje su prednosti? Da ne bih bio pogrešno shvaćen... Recimo, pretpostavimo da državna uprava koristi legalan softver (valjda nisu i oni "pirati" :D) Koliko puta vam se desilo da odete u opštinu, SUP... po neki dokument... PAO SISTEM! Sledećeg dana (ili istog dana nešto kasnije...) PAO SISTEM! Da li ti (legalni) sistemi bolje rade od onih nelegalnih? Naročito kad vi zbog njih ne možete ni neka svoja osnovna prava (i obaveze) da ostvarite (recimo, ovde je i dalje potreban godišnji odmor da bi završio osnovni dokument, ličnu kartu :paranoia:). Da li je do softvera, sistem admina, ili ono treće (bezobrazluk i bahatost "drugova organa")? *** Prvu ličnu kartu, tamo neke 198x godine, kada se radilo "peške", deo posla koji se sada radi kompjuterom završio sam za 15 minuta.***
E pa, kod legalnog sistema, ti obicno imas i pravo na tehnicku podrsku, dok kod pirata moraju sami da se snalaze, il da im popravi mali iz tehnicke sluzbe. :D
.
Jedan od glavnih MS-ovih argumenata protiv piraterije je da je ona u stvari skuplja za firme, jer na taj nacin nemaju pristup njihovoj tehnickoj podrsci u resavanju problema.
Iako sam u mogucnosti da odredjene programe platim to retko i radim. Nemam puno piratskog softvera na racunaru,mozda 1 ili 2 programa.
Realno zasto bih davao ~50e za (recimo) Nero Burning ROM kad cu za godinu dana ponovo morati da dajem pare. Ok dobijem ja popust za upgrade na novu verziju,ali realno sta dobijem? Malo sminke,malo tanji novcanik i malo poboljsanja.. Nece ici
Dugo vremena sam koristio free verziju Avire dok se na kraju nisam odlucio da je i platim. Zasto? Iako je odradjivala vraski dobar posao presao sam na punu verziju iz prostog razloga sto sam se udruzio sa dva prijatelja i pazarili smo licencu za tri racunara u trajanju od 3 godine. ~2500 dinara za tri godine! Prilicno sam uveren da vise para ostavim kao kusur u trafici za te tri godine..
Dakle kako postupam: programe koji su mi neophodni za svakodnevni rad na racunaru kupujem samo i samo ako su dovoljno povoljni (a njih je vrlo malo) ili ako nisam u mogucnosti da nadjem lite (free) verziju koja ce mi odraditi posao. Eventualno gledam da nadjem neku alternativu pre nego sto se okrenem piratskoj verziji. Office paket ne bih platio ni da radim u MS-u jer ne da nije vredan tih para nego ne vredi ni upola cene.
Da imamo veci standard zivota i da su paketi programa malo jeftiniji naravno da bih izbegao u potpunosti piratske verzije. Ne glumim nikakvog moralistu,ali da su dve stavke pomenute u prethodnoj recenici realnost nastavio bih po istim principima sa tom razlikom sto bih piratski SW izbacio sa liste. Da se tesko zivi,zivi se.
Ako uzmemo u obzir da je prosecna plata u gradu u kom zivim ~22k dinara potpuno podrzavam pirateriju. Ljudi nemaju dovoljno para da jedu kao ljudi,a ne da daju po 50e za svaki drugi program.. Osobe sa fakultetskom diplomom itekako bolje prolaze sa mesecnim primanjem od ~30k dinara,ali opet ni to nije dovljno da bi se okrenli legalnim resenjima. 75% mojih drugova kupuje racunare na petogodisnjoj osnovi,a cak ni tada ne daju vise od 35k dinara za isti. Ne zato sto ne zele vec zato sto ne mogu. Da li je onda lako biti moralista i reci im da ih treba kazniti? Ja bih prvi odsekao prst takvoj osobi.
Priateriju podrzavam kod "kucnih" korisnika koji nemaju dovoljano primanje za normalan zivot i kod "poslovnih" korisnika koji su se okrenuli piratskoj verziji dok ne skupe dovoljno para da se "legalizuju" (a znam dosta takvih ljudi).
Pa prelazak na novu (regularno placenu) verziju nekog programa dosta podseca na one reklame za deterdzent :D
"Kupite novi Ariel, skida fleke bolje nego ikad zahvaljujuci nasoj novoj formuli" a u sustini isto s..nje drugo pakovanje
Tako je i kod softvera sem ako se ne desi neki bas veliki milestone jednom u par godina pa da se opravda kupovina ;)
Skolski primer kapitaljisma :opanachke
pivonroll
21.1.2011, 20:47
Exactly :)
Ajde da i ja dam svoje mišljenje.
Najveći problemi kod nas, a u vezi piraterije su, bez nekog reda po važnosti mentalitet, finansije, navike i obrazovanje
O finansijama ste već raspravljali naveliko i naširoko i pokušaću da se ne dodirnem toga. Ono što je mnogo veći problem je kombinacija obrazovanja i navika.
Prvo, nije tačno da su programi koji nam trebaju skupi. Tačno je da koštaju onoliko koliko smo mi voljni da uložimo vrmena u samoinformisanje. Problem je da je mali Perica navikao da podešava kontast, gamu i nivoe/toplotu boja svojih fotografija u Adobe Photoshopu, da kuca u wordu, da reže diskove kroz Nero Studio, Procesira svoj snimak kako arlauče misleći da peva kroz Sony Soundforge, montira filmove u Adobe Premiere ili Sony Vegas itd. Onda te navike prenosi dalje svima koji se ne razumeju ili misle da je mali perica veliki haker iako mali Perica ne bi umeo ni startup listu u windowsu da očisti.
Onda je tu i veliki Antiamerikanizam. Čuo sam mnogo puta da neće da plaćaju glupim amerima. A najgore od svega je ravnodušnost iliti mentalitet da ako nešto rade svi što ne bi i ja.
Većina ovde zna za alternative koje možda nisu na nivou Adobe Photoshopa ili SoundForgea ali su za kućne potrebe više nego dovoljne. Problem je kada radiš za nekoga ko zahteva određene uslove ili koristi određene programe/dodatke/skripte za određene pakete ali tada je to posao i u njega vredi uložiti pare.
Ja sam se navikao na njih. Nije teško.Mogu samo da ostavim spisak besplatnih programa koje redovno koristim.
Antivirus: Avira Personal Edition
Video Montaža : koristio sam FreeDV ali sada se naplaćuje kao Pinacle StudioHD. Od tada Windows Movie Maker ma koliko ajdan bio. Nikako da se skrasim da testiram Wax.
Sređivanje Fotografija: Gimp. Malo komplikovan ali fantastičan softver! Napominjem da volim da se igram fotografijama i ovo mi je veoma bitno.
Sređivanje Zvuka: Free Audio Editor i konvertor formata
Opšte Potrebe: Open Office i Bullzip PDF printer za praljenje PDFova. Open Office sam počeo u stvari da koristim zbg odličnog srpskog spellchecka.
Pravljenje DVDova: DVD Flick. Veoma ograničen ali dovoljan za moje potrebe da napravim poneki kućni DVD video.
Rezanje: CD Burner XP i IMGBurn
Osim toga koristim gomilu malih programa kao MyDefrag za defragmentaciju i slične potrebe.
Od igara igram World of Tanks koji je besplatni MMO koji je u beta fazi ali ga igram kao da ne plaćam prednosti i može da se igra. Igrao sam i Combat Arms koji je takođe besplatan. Osim toga trudim se da igram starije igre koje se daju kupiti za male pare na rasprodajama.
Nisam svetac. Piratujem tu i tamo igre kojima ne mogu da odolim a nemam pare da ih priuštim kao Fallout New Vegas.
Dakle može se živeti bez piraterije, ili makar sa umerenom dozom iste. Ljudi su radili ozbiljne projekte sa besplatnim programima i zarađivali dobre pare. Čak je i to moguće. Ono što se mora uraditi da se ljudi urazume je nadglasati male Perice i obrazovati ljude. Ali čak i tada ljudi bi pribegavali pirateriji jer su poznati programi najčešće mnogo lakši za korišćenje, što zbog korisničkog interfejsa, a što zbog toga što uvek ima ko da ti pomogne. Apple je na tome izgradio svoju celu imperiju!
Da postoje zahvalnice ovde sad bi ti dao jednu
Suština odgovora na todosovo pitanje se nalazi ovde :aplauz: za post!
Za igre i nekako da se progleda kroz prste, standard i sve to, ali u kućnoj radinosti za skoro sve potrebe postoje besplatne alternative. Mislim da bi država upravo i trebalo da zaigra na tu foru u borbi protiv piraterije, a ne da preti kako svi treba da kupimo M$ Office i šta ti ja znam.
Rekao je čovek šta je imao i svaka mu je zlatna :D
Evo ako je neko zainteresovan da pređe na legalan softver (ponoviću nešto, ali nije bitno). Po meni ovo su najčešće piratizovani programi kod nas i njihove besplatne alternative, koje koristim i sam (osim Office-a), jedino za sam Windows i igre ne postoje zamene, logično:
Microsoft Office - OpenOffice.org
Adobe Photoshop - GIMP
Corel Draw - InkScape
ACDSee - IrfanView, PhotoScape
Nero - CDBurnerXP, ImgBurn
Sound Forge - Audacity
Antivirus: Avast 5 Free ili Avira Free
Video editori - Wax (kažu da je dobar, ne bavim se editovanjem videa)
"Hvatanje" ekrana - CamStudio
Fraps - WeGame
Audio/video konvertori - SUPER (C)
Defragmentacija - MyDefrag
Toliko o "kućnom" softveru, koji se, po meni, najčešće piratizuje.
Devedeset devet zarez devet procenata ljudi (kućnih korisnika) u Srbiji sa ovim alternativama može da uradi svaki posao podjednako dobro kao da koriste "zatvoreni" program. Ovo mogu da garantujem.
Neka vlada pređe na Linux, i rešili su problem :p
Sad samo da cekamo nekog 'profi' lika koji ce na sav glas da kuka kako svoj posao mora da radi u softveru, koji btw kosta $$$$ ali on te pare nema pa jadan mora da se 'snalazi'.
P.S. Drago mi je da tema napreduje u dobrom smeru. Samo kada bi prosecan Srbin samo mogao da u svoj ograniceni mozak utuvi da ne mora da koristi piratski softver da bi zavrsio neki obican poslic. Uh, pa to bi bilo 80% posla gotovo :)
E pa, kod legalnog sistema, ti obicno imas i pravo na tehnicku podrsku, dok kod pirata moraju sami da se snalaze, il da im popravi mali iz tehnicke sluzbe. :D
.
Jedan od glavnih MS-ovih argumenata protiv piraterije je da je ona u stvari skuplja za firme, jer na taj nacin nemaju pristup njihovoj tehnickoj podrsci u resavanju problema.
Tehnička podrška, tehnička podrška, tehnička podrška...
Koliko vas zna da se uz svaku licencu za MS proizvod dobija JEDAN sat tehničke podrške a da se sve nakon toga naplaćuje? Ako kupiš licencu za Office i Windows za 5000 kompljutera ne dobijaš ukupno 10000 sati tehničke podrške već i dalje 2 sata jer su to 2 licence.
Sve je to marketing a marketing služi da te indirektno laže (jer zakonski ne sme direktno).
Iskreno, ja prvi.
Haha, kako je to jadno čoveče, stvarno nisu normalni ako je to istina.
Lepo!
Znači suština je prosta. Samo država i deo običnih korisnika da pređe na Linux došlo bi se do tih famoznih 45% piraterije koja se toleriše u EU.
Kad bi upoređivao države sa običnim ljudima i nihovim znanjem, došli bi do ovakvog jednog zaključka.
Danska - sistem administrator...
Estonija - napredi korisnik,
Hrvatska - korisnik,
Srbija - početnik!
Znači EU toleriše samo 45% pirateriju i ne mari za platu od 250 evra mesečno (oči ti k'o na zejtinu i kad je dobiješ) i milion nezaposlenih? Dobro da znamo :)
^ njih to ne zanima jer kao zajednica nemaju nikakve koristi od toga
Carnex, lep post u svemu se slazem, izuzev ovoga :)
Onda je tu i veliki Antiamerikanizam. Čuo sam mnogo puta da neće da plaćaju glupim amerima. A najgore od svega je ravnodušnost iliti mentalitet da ako nešto rade svi što ne bi i ja.
Zamisli situaciju da recimo jedan deo drzavnih ustanova predje na linux i/ili na slobodan/alternativni softver
Realizacija toga bi svakako pala na neke domace firme, koje bi ponudile i podrsku - pored toga sto bi tako ucinio nezavisnim i ojacao domaci IT sektor i kadrovi te pobudilo interesovanje za alternativni softver i kod kucnih korisnika, nije li bolje i da novac poreskih obveznika lepo ostane u zemlji i cirkulise na nasem trzistu i pospesuje ekonomiju (sada zvucim k'o sef nekog ministarstva :D) umesto da se sliva MS-u ili Adobe-u (glupim Amerikancima kako narod voli da kaze :opanachke) u dzepove?
I to sto pricas da su ljudi naviknuti na odredjene verzije softvera je apsolutno tacno - recimo ja sam bio u situaciji, dok sam sredjivao jedan kompjuter, da coveku koji ga koristi i koji je poprilican duduk za iste, instaliram Aimp i kazem mu nesto tipa "e odlican je player, videces, bolji je dosta nego Winamp"
Ali eto posle par dana, zove me na telefon i kaze "e hocu Winamp da mi vratis, ono mi se nesto ne svidja" , nema brate navikao je na to i nece nista drugo ne mozes ga ubediti pa da je ne znam sta, a verovatno ni on sam ne zna sta mu je to toliko bolje kod Winamp-a :kreza:
Tesko je takve ljude (kakvih je svakako dosta) ubediti da sa npr sarenog bloatovanog Neroa predju na besplatni ImgBurn koji btw u startu ne izgleda nesto atraktivno ali je bez pogovora zaista sjajan program
BTW sto se tice alternativa koje koristis probaj Avidemux za video, dosta je bolji nego budjavi Movie Maker, istina mozda deluje malo komplikovano u pocetku, ali kada se naviknes dosta cool stvari moze da se radi sa njim :ciao:
^ njih to ne zanima jer kao zajednica nemaju nikakve koristi od toga
Pa tako ćemo i glasati na sledećim izborima.
Jos cemo se sa nostalgijom prisecati 90-ih. TV Politika je u inat "trulom kapitalizmu" svaki dan pustala bioskopske premijere. :) Naslovljavala ih sa "Film iznenađenja" :D
Samo da LibreOffice izađe iz release candidate stadijuma, i pozdrav OpenOffice-u...
vasiljevic
23.1.2011, 15:09
Znači EU toleriše samo 45% pirateriju i ne mari za platu od 250 evra mesečno (oči ti k'o na zejtinu i kad je dobiješ) i milion nezaposlenih? Dobro da znamo
E taj deo će kasnije da nas iznenadi kad nam počnu sa tim pitanjcima. Čisto da ti malo dodam uz pomenuti spisak i recimo ekologiju, neće nas tamo ni bez nje i rešenja u praksi po tom pitanju. Samo dok mi budemo saznali šta sve treba i koliko, ima da prođe mnooogggggoooooooooooo vremena.
TV Politika je u inat "trulom kapitalizmu" svaki dan pustala bioskopske premijere. :) Naslovljavala ih sa "Film iznenađenja" :D
A ne smemo da ne pomenemo da su najzvučniji filmovi kao slučajno uvek bili u vreme uličnih protesta opozicije :rolleyes: Drugim rečima, ne laje kuca sebe radi...
water wizard
23.1.2011, 18:50
Carnex, lep post u svemu se slazem, izuzev ovoga :)
Zamisli situaciju da recimo jedan deo drzavnih ustanova predje na linux i/ili na slobodan/alternativni softver
Realizacija toga bi svakako pala na neke domace firme, koje bi ponudile i podrsku - pored toga sto bi tako ucinio nezavisnim i ojacao domaci IT sektor i kadrovi te pobudilo interesovanje za alternativni softver i kod kucnih korisnika, nije li bolje i da novac poreskih obveznika lepo ostane u zemlji i cirkulise na nasem trzistu i pospesuje ekonomiju (sada zvucim k'o sef nekog ministarstva :D) umesto da se sliva MS-u ili Adobe-u (glupim Amerikancima kako narod voli da kaze :opanachke) u dzepove?
:ciao:
Ovi kod mene već koriste alternativni softwer, windows su dobili kao neku donaciju, a program je naš domaći rađen u DOS-u :facepalm
Mogli su koristiti onda i FreeDOS, ne kosta nista :opanachke
Sad mi bas pade na pamet ona M$ reklama. Evo kako NECE da se spreci piraterija, jer kad god vidim ovo, stavim neki bez veze torrent, samo da proverim da li me pirati nevidjeno kostaju.
http://4.bp.blogspot.com/_ViotQ7AWcZI/TMHmn3aCebI/AAAAAAAAAW0/LTXUtdL-b_I/s400/Image0760.jpg
Ta poslovna taktika se drugacije zove FUD (http://en.wikipedia.org/wiki/Fear,_uncertainty_and_doubt)
Meni je bila smešna ona reklama "Sa ne ice ci anim so tv rom ne do ijate ba sve..." ("sa nelicenciranim softverom ne dobijate baš sve" ili nešto slično). Baš me zanimalo šta osim famozne "tehničke podrške" (Da li ste uključili računar? :facepalm Ima li struje kod vas? :confused:) neko nije dobio "nelicenciranim" sistemom? :eek:
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.