Prikaži potpunu verziju : Potrebna preporuka za ruter/svič
Potreban mi je kablovski ruter dobar,pouzdan i lak za korišćenje...Potrebno mi je ima 5 LAN ulaza
i da može istovremeno bar jedan lap top može bežično da se prikači i koristi internet...
Cena koja bi mi odgovarala je do 40-50 e...može i manje ako ima nešto da valja... :-)))
Najbitnije mi je od svega da je podešavanje jednostavno i da je stabilan u radu pošto mi treba za posao....
Šta kažete za ovaj ruter?
http://www.winwin.rs/-be%C5%BEi%C4%8Dni-ap-tp-link-tl-wa500g-54mbps-extended-range.66.html?productId=18550
Unapred zahvalan...
Ahm, teško ćeš naći sve što tražiš u jednom uređaju, Najviše zbog toga što su ti potrebna 5 Lan portova + Wireless. Probaću da ti pomognem.
1. uređaj koji si ti naveo tebi ne odgovara jer je u pitanju AP a ne Ruter (tebi treba Ruter)
Daklem kupi:
Bežični Router TP-Link TL-WR740N Lite N
Ima 4xLan i Wireless
Cena ~3000 Dinara
E sad pošto gore navedeni uređaj ima 4 Lan porta a tebi je potrebno 5, imaš 2 opcije:
1. Da kupiš jednu najjeftiniju Wireless karticu za oko 1200 Dinara, recimo TP-Link TL-WN350GD i da jedan od kompova koji su trebali biti povezani kablom povežeš kao i Laptop Bezžično.
ili
2. Ako baš insistiraš da Desktop računari budu svi povezani žicom u tom slučaju kupi najjeftiniju Svič za oko 1000 Dinara recimo TP-Link TL-SF1005D i poveži sve desktop računare žicom.
Eto predloga koji se uklapa u cenovni rang do oko 40 Eura, a rešava tvoj problem.
Ahm, teško ćeš naći sve što tražiš u jednom uređaju, Najviše zbog toga što su ti potrebna 5 Lan portova + Wireless. Probaću da ti pomognem.
1. uređaj koji si ti naveo tebi ne odgovara jer je u pitanju AP a ne Ruter (tebi treba Ruter)
Daklem kupi:
Bežični Router TP-Link TL-WR740N Lite N
Ima 4xLan i Wireless
Cena ~3000 Dinara
E sad pošto gore navedeni uređaj ima 4 Lan porta a tebi je potrebno 5, imaš 2 opcije:
1. Da kupiš jednu najjeftiniju Wireless karticu za oko 1200 Dinara, recimo TP-Link TL-WN350GD i da jedan od kompova koji su trebali biti povezani kablom povežeš kao i Laptop Bezžično.
ili
2. Ako baš insistiraš da Desktop računari budu svi povezani žicom u tom slučaju kupi najjeftiniju Svič za oko 1000 Dinara recimo TP-Link TL-SF1005D i poveži sve desktop računare žicom.
Eto predloga koji se uklapa u cenovni rang do oko 40 Eura, a rešava tvoj problem.
Da sada vidim pogrešio sam nisam detaljno pričitao...
Za jedan LAN manje nije problem ali ne bi bilo loše da ima...
To sa Wireless karticom sam probao i ne sviđa mi se...veza nije bila stabilna...
Što se svičara tiče nikako mi ne odgovara jer mi neće svi računari biti upaljeni tako da je bolja varijanta sa ruterom jer će uvek svaki računar ima net bez obzira na ostale...jeste skuplja ali šta je tu je...
Mislim da bi ovaj ruter koji si mi preporučio odgovarao...e sad pitanje je koliko su podešavanja jednostavna i koliko je pozudan...
Što se svičara tiče nikako mi ne odgovara jer mi neće svi računari biti upaljeni tako da je bolja varijanta sa ruterom jer će uvek svaki računar ima net bez obzira na ostale...jeste skuplja ali šta je tu je...
Ne shvatam te baš. Svič je kao i Ruter nezavisan uređaj od toga dali su računari koji su ubodeni u njega upaljeni/ugašeni. Svič ima svoj strujni adapter koji se bode u šteker i njegov rad ne zavisi kao što rekoh od računara.
Znači, Ruteru dovedeš u WAN Internet -> u 3 slobodana LAN Porta bodeš 3 desktop računara -> u preostali slobodan LAN Port, bodeš LAN kabl koji zatim bodeš u Svič -> u svič bodeš dva preostala desktopa.
Nakon gore navedenog setapa svi računari biće međusobno umreženi i imaće internet i moći će da dele fajlove međusobno.
Mislim da bi ovaj ruter koji si mi preporučio odgovarao...e sad pitanje je koliko su podešavanja jednostavna i koliko je pozudan...
Što se tiče rutera u pitanju je jeftini plastikaner. U cenovnom rangu koji si naveo nemožeš da očekuješ neki kvalitet. Ako hoćeš kvalitet + pouzdanost spremi >100 Eura i kupi neki LinkSys By CICO, ali ko što rekoh to košta.
Ne shvatam te baš. Svič je kao i Ruter nezavisan uređaj od toga dali su računari koji su ubodeni u njega upaljeni/ugašeni. Svič ima svoj strujni adapter koji se bode u šteker i njegov rad ne zavisi kao što rekoh od računara.
Znači, Ruteru dovedeš u WAN Internet -> u 3 slobodana LAN Porta bodeš 3 desktop računara -> u preostali slobodan LAN Port, bodeš LAN kabl koji zatim bodeš u Svič -> u svič bodeš dva preostala desktopa.
Nakon gore navedenog setapa svi računari biće međusobno umreženi i imaće internet i moći će da dele fajlove međusobno.
Što se tiče rutera u pitanju je jeftini plastikaner. U cenovnom rangu koji si naveo nemožeš da očekuješ neki kvalitet. Ako hoćeš kvalitet + pouzdanost spremi >100 Eura i kupi neki LinkSys By CICO, ali ko što rekoh to košta.
Nisam sad shvatio šta je onda svič? Koliko sam ja skontao svič se povezuje na računar i sa tog računara (kao nekog servera) deli podatke i internet sa drugim računarima dok kod rutera internet kabel iz modema (TA) ide dikretno u ruter i dalje iz njega idu kablovi u ostale računare...
Ako nije tako koja je onda razlika između rutera i sviča?
Pazi možda bi i sačekao pa uzeo tako neki skuplji ali me plaši što se tiče težine korišćenja...Ni fax ni posao mi se ne vežu za mreže i ne bi gubio vreme sa njima učeći danima stvari koje mi ne trebaju ili se ja to bar nadam... :D
Nisam sad shvatio šta je onda svič? Koliko sam ja skontao svič se povezuje na računar i sa tog računara (kao nekog servera) deli podatke i internet sa drugim računarima dok kod rutera internet kabel iz modema (TA) ide dikretno u ruter i dalje iz njega idu kablovi u ostale računare...
Loše si ti to svatio.....
Ako nije tako koja je onda razlika između rutera i sviča?
Razlika između Switch (http://en.wikipedia.org/wiki/Network_switch)a i Ruter (http://en.wikipedia.org/wiki/Router)a.
Pazi možda bi i sačekao pa uzeo tako neki skuplji ali me plaši što se tiče težine korišćenja...Ni fax ni posao mi se ne vežu za mreže i ne bi gubio vreme sa njima učeći danima stvari koje mi ne trebaju ili se ja to bar nadam... :D
Nemoj mnogo da filozofiraš, uzmi ruter (koji sam ti napisao) i svič (koji sam ti napisao) i uživaj.
Nemoj mnogo da filozofiraš, uzmi ruter (koji sam ti napisao) i svič (koji sam ti napisao) i uživaj.
Ne filozofiram nisam znao da svič to može...bio sam ubeđen da se povezuje direktno na računar...
Mislim da ću uzeti svič...bolje da skupim keš za bolji ruter nego da sada uzimam na frku nešto...
Hvala za savete...:aplauz:
Treba da kupim neki svic. Zanima me da li vecina danasnjih sviceva podrzava vise VLAN-ova i da li ovaj svic to podrzava TL-SF1005D. Gledao sam specifikacije i rekao bih da ne, ali opet mozda ne vidim dobro, pa neko zna iz prakse vise.
OverCHAOS
18.1.2011, 18:20
Zeleo bih da postavim kucnu wireless mrezu (za HTC Wildfire, da ne trosim predplatu kad sam kuci) i treba mi pomoc oko odabira nekog wireless routera (a da nije preskup).
Ako nećeš da baciš previše novca, a hoćeš da ti završi posao uzmi onda:
TP-link TL-WR340G/GD
Cena: ~2500/2900 Dinara.
Kod GD Modela se šrafi antena, i ako je potrebna postojeća se može zameniti jačom.
OverCHAOS
19.1.2011, 18:26
A sta me jos zanima, da li ja ovaj router prikljucujem direktno na kabl od ADSL-a ili nekako preko mog ADSL modema? Ako je preko ADSL modema, kako onda to izvesti, s obzirom da moj ADSL modem nema LAN prikljucak (Sagem Fast 800)?
A sta me jos zanima, da li ja ovaj router prikljucujem direktno na kabl od ADSL-a ili nekako preko mog ADSL modema? Ako je preko ADSL modema, kako onda to izvesti, s obzirom da moj ADSL modem nema LAN prikljucak (Sagem Fast 800)?
Mora da se priključi preko LAN Kabla sa kablovskim/ADSL modemo ili nekim drugim "izvorom" interneta.
Pa ništa odi kod provajdera i traži da ti zamene za uređaj koji ima LAN priključak, siguran sam da će ti izaći u susret.
Ili kupi ADSL Ruter, recimo:
Wireless ADSL2+ Router TP-Link TD-W8901G (http://www.tp-link.com/en/products/prodetail.aspx?mid=0103030301&id=328)
Cena oko 4000 Dinara.
PS:
Mora da ti je provajder Beotel, samo oni daju to đubre.....
OverCHAOS
19.1.2011, 18:39
Pa sad da li ce moci da se zameni? Provajder je BeotelNet.
Pa sad da li ce moci da se zameni? Provajder je BeotelNet.
Menjaju provereno, daju u zamenu neki zaiksel (sa bugarskim uputstvom) koji je isto krš al bar ima LAN konektor.
Ovo znam jer imam prijatelja koji je našo na isti problem kada je hteo da priključi W. Ruter.
OverCHAOS
19.1.2011, 18:48
Menjaju provereno, daju u zamenu neki zaiksel (sa bugarskim uputstvom) koji je isto krš al bar ima LAN konektor.
Ovo znam jer imam prijatelja koji je našo na isti problem kada je hteo da priključi W. Ruter.
Isti provajder?
Isti provajder?
Ma isti bre.... Beotel... ubedljivo najgrđi provajder.
Jedino čime mogu da se pohvale to im je veoma ljubazna tehnička podrška (za Niš, Joca). Čoveka sam zvao par puta i kasno uveče i čovek se javljao na mobilni telefon i bio veoma veoma ljubazan i što je najbitnije pomogao je svaki put.
OverCHAOS
19.1.2011, 19:13
Da li da ja zovnem njih u BG-u ili da odem kod njihovih zastupnika ovde u Pozegi?
Da li da ja zovnem njih u BG-u ili da odem kod njihovih zastupnika ovde u Pozegi?
Nemaju Beograđani veze, zovi kod tebe lokalne, zameniće ti bez problema i bez doplate. samo kaži da ti treba uređaj koji ima LAN priključak i to je to.
Ustvari nemoj ni da ih zoveš , nego odi do njihove poslovnice (tamo gde im nosiš pare kad plaćaš internet) i ponesi modem koji trenutno koristiši i neka ga menjaju odma. Ovaj moj prijatelj je tako odradio, i ko što rekoh bili su ljubani odmaj ga zamenili bez pogovora.
OverCHAOS
19.1.2011, 20:16
Ima tamo na Beotel sajtu da se postavi pitanje njihovoj tehnickoj podrsci. Pitao sam i rekli su da moze da se zameni besplatno za modem sa jednim LAN prikljuckom ili uz doplatu od 900 din za modem sa 4 i to je bila vest koju sam zeleo da cujem. U svakom slucaju hvala ti za savete, tesko bih se ja sam snasao s obzirom da nikada pre nisam postavljao wireless mrezu.
EDIT: sad gledam instrukcije za podesavanje routera i vidim da treba ona ip adresa za web podesavanje. Kako ona glasi i da li ima jos nesto vazno kod podesavanja sto bi trebalo da znam (osim proneme imena mreze i administratorskog pass-a)?
Imam pitanje, sta mu dodje to wireless-n broadband router? Planiram da povezem 2 kompjutera da dele kablovski internet i imam ponudu za 1000 din ovog rutera WIRELESS-N BROADBAND ROUTER W311R+ TENDA (http://www.tenda.cn/product/show.php?productid-354.html) .I da ne bacim pare, posto ne znam dal je ovaj ruter namenjen za wireless i cable net u isto vreme ili samo za jedno od ta 2. Zbunjuje me naziv tog rutera i antena koja se moze videti na slici.
Dodje li mu to wireless-n (-N) za and broadband ili je to nesto sto se pise uz ovaj specifican ruter? Da ne komplikujem previse, moze li ovaj ruter da mi sluzi za deljenje SBB interneta na 2 kompjutera?
Moze da sluzi i za wireless iza cable i za deljenje neta. -n je iz IEEE 802.11n i to je poslednji standard za bezicni prenos i najbrzi.
Moze da sluzi i za wireless iza cable i za deljenje neta. -n je iz IEEE 802.11n i to je poslednji standard za bezicni prenos i najbrzi.
Znaci da pazarim taj, da podelim kablovski internet. Ili je bolje dati za neki TP link ,ima u jednoj firmi ovde u Vrbasu za 1990 din?
Edit: nasao ga "TP-Link TL-R402 1Wan+4Lan".
Ма, узимај то за 1000 динара. Ем није скупо, ем има и могућност бежичног повезивања, а овај "TP-Link TL-R402 1Wan+4Lan" нема антену за бежичну везу.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.