PDA

Prikaži potpunu verziju : Donate, e-banking, plaćanje i naplata


zchira
4.1.2011, 2:13
Da li neko im iskustva oko placanja / primanja uplata preko inerneta.
Situacija je sledeca:

napravio sam program (za android) i hocu da stavim 'donate' dugmence preko koga ce neko moci da mi donira neku sumu.
Posto paypal ne funkcionise kod nas nemam predstavu kako to da izvedem.
Gledao sam neke online servise, ali nisam bas nasao nesto odgovarajuce.
Npr google check-out (valjda) trazi da se ima neki devizni racun, a u Srbiji stvari stoje tako da banke deru kad se prima novac iz inostranstva.
Tako sam bar nachuo.

Trenutno (iz drugih razloga) imam iKobo karticu (www.ikobo.com), ali se ona ne moze koristiti za google-checkout. Preko nje cak nisam uspeo ni da kupim igru preko steama.
S druge strane, kad mi neko uplati na iKobo iz inostranstva, mogu kod nas na bankomatu da podignem novac bez problema.

Znaci pitanje je kako najlakse da omogucim korisnicima da doniraju neku sumu iz moje aplikacije i da taj novac mogu da podignem u Srbiji?

Marko 0401
4.1.2011, 4:23
Vidi se da nisi kupio novi br. Sveta Kompjutera, ccc... :dedica:
Šalim se malo ;), ono šte tebe muči i mene takođe interesuje, a u zadnjem tj. poslednjem broju SK (pu, pu, pu :))
je izašao dodatak upravo o ovoj temi, eTrgovina za početnike!

Priča se o 3 najveća servisa u ovoj branši, PayPal, Moneybookers i Google Checkout, i za ovaj poslednji se baš
kaže da ne može da se koristi za transfer novca već isključivo za plaćanje!

Dakle, ova druga dva (PP i MB) mogu da se vežu za račun u banci, mogu da služe i za prenos novca između samih korisnika i u svakom trenutku možeš uložiti
ili povući sredstva sa njih, jedino ima jedan malecni problem, a to je da ne funkcionišu kod nas!!! :nov_mad2:


Tako da i ja i ti imamo isti problem, kako da nam ljudi iz inostranstva uplate novac elektronskim putem, i čini mi se da to
za sada nije rešivo. Ali dobra vijest je da bi PayPal uskoro trebao da počne da funkcioniše na ovim prostorima (mislim na SRB, a nadam se i u CG). ;)

Eni
4.1.2011, 4:28
Knjige uvek plaćam preko Google Checkout, a isti sam koristio i za Humble Indie Bundle i slično. Ne znam odakle ti da ne može da se koristi kod nas.

Odgovor na temu je - Moneybookers + devizni račun u nekoj banci sa naglaskom za uplate iz inostranstva (jer će ti trebati IBAN i drugi kodovi za uspešno povezivanje). Banke ne deru, mislim da uzimaju nešto iznenađujuće malo - najbolje da pitaš u bankama. Preporučujem Intezu za početak, jer imaju dosta iskustva sa ljudima sa interneta, za uplate i isplate.

zchira
4.1.2011, 13:34
@Marko 0401
kupio sam SK jos krajem decembra (nije da se pravdam :p ) , i prelistao dodadatak (bez detaljnog citanja), i video da otprilike to sto si i ti napisao...

@Eni
znaci, trenutno najbolja varijanta je moneybookers + devizni racun (intesa)

Marko 0401
4.1.2011, 14:38
Ja sam još sinoć tj. jutros :) napravio MB account i poslao mail podršci sa pitanjem da li to što nama treba može da funkcioniše u S(i)CG. :D
Na listi zemalja gdje pišu nadoknade za povlačenje novca sa računa nema ni SRB ni CG, tako da još nisam potpuno siguran da to može kod nas.

Inače, napravio sam i nalog za karticu za plaćanje preko neta i nalog za devizni račun, sada to treba sve da potvrdim,
sviđa mi se kako su napravili taj sistem. Ako ovo radi, baš ću biti prijatno iznenađen... :kreza:


P.S.
@Eni, kada sam rekao da kod nas ne funkcioniše, mislio sam na MB i PP!
Za MB sam to rekao jer nisam vidio ni CG ni SRB na onom spisku kao što sam već naveo, a PayPal još nije počeo zvanično koliko znam!
Jedino ako ti nemaš neku debelu vezu... :p :)

Marko 0401
4.1.2011, 18:45
Malo sam čitao pravila i način poslovanja MB, i sviđa mi se kako sve to funkcioniše (prvi put otvaram ovakav nalog), ali sam naišao na prvu prepreku!
Kaže da se novac sa svog MB naloga ne može povući na račun u banku koja koristi korespodentsku banku pri transferima iz inostranstva!
Treba naći banku koja je direktno povezana na SWIFT mrežu.
A znam da ova moja (Komercijalna banka) koristi upravo posredničku banku iz Njemačke.


Ono što mi se takođe sviđa je to što neko da bi uplatio pare na moj MB račun, ne mora da ima MB nalog!
Pitanje: Kako neko ko ima samo karticu za plaćanje preko neta može da uplati pare na moj MB nalog?
Mora da ima barem neki drugi e-mail nalog ove vrste, jel tako?! (PayPal, Google Checkout)

Eni
4.1.2011, 19:00
Ma radi bre MB kod nas, svi stock fotografi primaju uplate preko MB. A plaćanje sam sam isprobao na GamersGate prodavnici igara. Sa Intezom radi fino, samo kažeš da ti treba devizni račun za uplate iz inostranstva i da ti daju sve potrebne podtke odštampane.

Oggy
4.1.2011, 19:28
Ja koristim MB i Komercijalnu Banku i mogu da skinem pare sa MB racuna na devizni racun Kom. Banke. Mada ovi u Kom. Banci nemaju pojma o tome sta je MB ili nesto slicno...

Eni
4.1.2011, 19:52
Pa i ne treba oni da znaju šta je specifično MB ili bilo koji sličan servis, važno je da ti daju parametre za uplatu iz inostranstva. Na žalost, ni domaće sudstvo/tužilaštvo izgleda ne zna šta je MB, ali ti detalji (da li zaista misle da je to nešto "sumnjivo" jer su neobavešteni ili ne) se ne znaju pa ne želim da nagađam.

Marko 0401
4.1.2011, 21:40
Ma radi bre MB kod nas. Sa Intezom radi fino, samo kažeš da ti treba devizni račun za uplate iz inostranstva i da ti daju sve potrebne podtke odštampane.
Ja sam iz CG! ;)


Ja koristim MB i Komercijalnu Banku i mogu da skinem pare sa MB racuna na devizni racun Kom. Banke. Mada ovi u Kom. Banci nemaju pojma o tome sta je MB ili nesto slicno...
Ma da, službenici u banci kao da rade u mesari!
Ja sam prošle zime (koju sam provodio u SRB) tražio u toj istoj Komercijalnoj Banci karticu za plaćanje preko neta, kada sam dobio odgovor da je oni nemaju! :paranoia:
Kada sam kontaktirao moju banku u Crnoj Gori (Komercijalna Banka AD Budva, nekada ista banka kao Kom. B. AD Beograd), oni su mi rekli da njihove kartice za net plaćanje
radi upravo Komercijalna Banka AD Beograd! ;)
Sutra dan kada sam ponovo pošao u Komercijalnu Banku, pošto sam tamo imao račun, obavjestio sam radnicu da ipak imaju karticu za net,
da je to VISA Classic kartica! Ona me čudno pogledala i rekla, ma nisam sigurna da je to ta kartica, rekoh jeste vjeruj mi... :)

Inače, Komercijalna Banka u CG očigledno nije povezana direktno na SWIFT mrežu kao Kom. Banka AD Beograd, pošto kod nje uplate iz
inostranstva idu preko posredničke banke u Njem...




Pitanje: Kako neko ko ima samo karticu za plaćanje preko neta može da uplati pare na moj MB nalog?
Mora da ima barem neki drugi e-mail nalog ove vrste, jel tako?! (PayPal, Google Checkout)
Može neko da mi odgovori na ovo?
Može li neko ko samo ima karticu za plaćanje preko neta da uplati novac na moj MB nalog?
Ili mora prvo da se registruje?

zchira
5.1.2011, 1:42
OK,
polako uchimo :aplauz:
dakle moze intesa i komercijalna banka.
kome se privoleti carstvu :n_klanja: :D

@Marko 0401

mislim da za placanje ne treba da ima nikakav nalog (na PP. Mb, google-co ili sl..).
Npr. u komercijalnoj banci postoji kartica Visa Elektron ( http://www.kombank.com/srp/tekst.asp?id=408 ) koja je namenjena bas placanju preko neta.
Obicno kad odes na neki sajt za kupovinu mozes da izaberes tip kartice (VISA) i otkucas neke brojeve koji su ispisani na njoj i jos neke podatke i placanje se obavi, tj. sa tvog racuna se novac prebaci tamo gde treba.

Dakle, placanje ne bi trebalo da je problem.

Marko 0401
5.1.2011, 4:34
@zchira
Da, znam naravno da postoje kartice koje služe za plaćanje preko neta, ali nisam bio siguran kako one funkcionišu sa MB nalogom.
Međutim, zadnja 3 sata (:facepalm) izučavam koje su sve opcije moguće sa Moneybookers nalogom, i sada su stvari malo jasnije!
Kada se dobije merchant status (https://www.moneybookers.com/app/help.pl?s=merchant) mogu se podesiti 2 osnovna načina uplate, putem samog MB-a (pravljenjem naloga) ili
postavljanjem tkzv. Merchant Gateway-a gdje je moguće podesiti 1000 i jednu opciju, i time se i zaludeh u zadnja 3 sata... :)
Ako poželiš, možeš da izučiš ovaj Moneybookers Payment Gateway Merchant Integration Manual (http://www.moneybookers.com/merchant/en/moneybookers_gateway_manual.pdf) koji opisuje kako da integrišeš MB sistem plaćanja na svom websajtu!


Uglavnom, pomoću MB-a je moguće primiti novac na svaki mogući način :) i ovo može da radi ono što meni treba :alealeee:, "samo" ga treba fino podesiti.

zchira
6.1.2011, 13:47
Za placanje sam resio problem.
Moja iKobo kartica moze da se koristi za placanje (vec sam otvorio google android developer nalog - 25$, i kupio jednu igru preko steam-a)...
Mislim da je moguce (mada nisam probao) da prebacim pare sa iKobo-a na moneyBooker-s i da onda kupujem preko MB-a... mada se taj transfer (sa ikobo-a na MB) naplacuje 1.5%..

Ono sto nije moguce je prebaciti pare sa MB-a na iKobo....
Tu bi verovatno trebalo da uskoci ovaj intesa/komercijalna banka nalog.

Pitanje:
jel mogu ja sad da stavim donate dugme, koje ce da vodi na MB. I da se novac gomila na MB iako ja nemam devizni racun (intesa/komercijalna banka)... pa kad se novac malo nagomila tek tada otvorim racun u banci i podignem ga?


Postoji i varijanta zarade preko reklama.
Za android to ide preko sajta adMob (nesto kao adSense for android), i tu se stvari malo komplikuju jer isplata moze samo preko payPala ili 'ACH/Wire' (to je valjda ova varijanta intesa/komercijalna)...
Tu postoji jedna zvrchka. Forma koju treba popuniti sadrzi neke podatke (koje verovatno dobijam od banke):

Beneficiary Name, Bank Name, Bank Address, Recipient's Account Number, Bank SWIFT Code/IBAN.

Ali postoje i polja:
Business Name (Must match name on tax return)
Local Tax ID (Your local tax ID is the number the tax authority in your country uses to identify tax payers. For example, in the EU, VAT number is a tax ID. AdMob uses industry standard technology to protect the tax information that you send us.)

Sta je dovraga to?! :eek:

Eni
6.1.2011, 16:22
Poreski podaci ukoliko si pravno lice. PIB, ukratko. Ti to nemaš, niti ti treba. Kod nas pojedinci mogu da rade po autorskom ili drugom ugovoru (honorarno aka freelance) i da plate porez na dohodak na kraju godine ako njihovi ukupni prihodi prekorače... ne znam koju cifru. Proveri.

Ne znam što komplikuješ, otvori račun, nek ti aju te swift, iban itd podatke i kraj priče.

simeks
14.3.2011, 12:12
Posto mi eng nije jaca strana, moze li mi neko na srpskom objasniti kako da integrisem moneybookers placanje na sajtu?
Koliko sam ja shvatio iz ovog PDF fajla sa njihovog sajta, postoji opcija da kad neko uplati da mu vrati link za download nekog fajla, a to je ono sto mi treba.
Znaci da nakon uplate preusmeri uplatioca na stranu za download nekih PDF knjiga.
Ima neko iskustva?