Prikaži potpunu verziju : Da li je PIRATERIJA greh?
Da li je eticki koristiti se piraterijom?
Nasao sam se pred jednom moralnom dilemom.U vreme Bozicnih praznika i pocetkom Nove Godine razmisljam o svojim (ne)delima tokom godine i o tome kako mi je za vecinu losih stvari koje sam cinio u principu zao.
Trebalo je da odem kod svestenika i ispovedim svoje grehe.Citao sam da je veliki greh ako nesto znamo da gresimo ali ipak nastavljamo da gresimo ne obazirujuci se na posledice tj. svesno cinimo i ponavljamo greh.Takodje to je veliki greh ako trazimo pokajanje dobijemo ga (ispovedimo se i pricestimo)a zatim nastavimo po starom.
Razmisljajuci o svemu ovome setio sam se i piraterije.Naime ja vec godinama svesno i moram priznati bez ikakve grize savesti koristim nelegalni softwer pocevsi od windowsa,raznih pomocnih programa,igara,muzike,filma pa cak i kablovski internet mi je nelegalno ugradjen :( Iza vecine ovih stvari stoje velike komanije koje verovatno i ne osecaju moje potkradanje ali ja ipak cinim nelegalnu radnju i cinim nedelo.Da su hteli da to bude besplatno sigurno bi dali.Takodje igrajuci neke piratske igre iza koji stoji mali broj ljudi(a neke ogromne kompanije tima Ubisoft,Acti,Microsoft, naravno ovo nije opravdanje)npr. neku avanturu koji su pravili 5ljudi iz Svedske shvatio sam da ih poprilicno unistavam posto su ti ljudi ulozili trud,vreme i novac praveci nesto sto ja besplatno koristim praveci pritom budale od njih.Naravno problem je sto ja kao i vecina nas nema para.Tako i da hocu ne mogu da priustim sebi neku igru:boodala:
Ne znam kako i koliko ste religiozni i da li vas ova tema dotice ali sad sam se po prvi put zapitao pa bi hteo da cujem i vase misljenje povodom ove teme...:icon_scra
MacGruber
29.12.2010, 11:05
O Boze...
stepanov
29.12.2010, 11:29
Zbog ovakvih stvari zalim sto kuzma nije na forumu...:kreza:
Ja ne verujem u boga, niti imam grizu savesti zbog piraterije, a kako pise u SK-u, sad ce sve biti u ''oblaku'' pa ce piraterija verovatno osetiti to na svojoj kozi, na zalost. E to me vec brine...
Pa 'de je piraterija greh, pola sveta bi onda bilo na istim mukama kao ti :D
http://www.youtube.com/watch?v=1ADZmZFCNYk
Korišćenje piratsakog softvera se smatra krađom, a krađa je greh. Znači, 99% korisnika računara ide u pakao.... bedak :(
Ja se lično išibam debelim konopcem pred spavanje onoliko puta koliko sam toga dana proveo minuta uz piratske verzije igara. Tako smatram da će mi Bog oprostiti http://www.adiumxtras.com/images/pictures/jesus_set_2_11745_4502_image_6117.gif
Elem, već je bilo x rasprava na ovu temu koje su listom završile zaključane ili obrisane. Piraterija jeste krađa, a kako u Bibliji kaže "thou shall not steal", tehnički gledano onda je i piraterija greh, i to smrtni... Dakle, Ekiman... ništa se ne brini - gorećeš u paklu :dzavo: `Ajd sad brzo sazidaj neki manastir za oprost grehova.
Dajte ljudi, nije valjda da neko zaista o ovome razmišlja na ovakav način ili je ovo čista zezancija :confused:
Znači, 99% korisnika računara ide u pakao....
http://4.bp.blogspot.com/_IaznHu-TTFU/TPmbkUunFlI/AAAAAAAAABA/ItHF8JDb75M/s1600/tumblr+meme+faces_poker+face.bmp
Ja se lično išibam debelim konopcem pred spavanje onoliko puta koliko sam toga dana proveo minuta uz piratske verzije igara. Tako smatram da će mi Bog oprostiti http://www.adiumxtras.com/images/pictures/jesus_set_2_11745_4502_image_6117.gif
Elem, već je bilo x rasprava na ovu temu koje su listom završile zaključane ili obrisane. Piraterija jeste krađa, a kako u Bibliji kaže "thou shall not steal", tehnički gledano onda je i piraterija greh, i to smrtni... Dakle, Ekiman... ništa se ne brini - gorećeš u paklu :dzavo: `Ajd sad brzo sazidaj neki manastir za oprost grehova.
Dajte ljudi, nije valjda da neko zaista o ovome razmišlja na ovakav način ili je ovo čista zezancija :confused:
Pazi nisam ja neki verski fanatik ali kao sto rekoh razmiljao sam o nekim drugim stvarima pa mi i ovo palo na pamet.Takodje jasno mi je da ovde sigurno ima dosta ateista tako da neki jednostavno nece moci da razumeju bit moje poruke:dedica:
Ja bas razumem BIT tvoje poruke ibas ZATO mi je urnebesno smesna...
http://www.youtube.com/watch?v=MeSSwKffj9o
http://28.media.tumblr.com/tumblr_kv0mchNU0u1qzugb2o1_500.jpg
Predrag Stankovic
29.12.2010, 11:59
:facepalm Kakvog pitanja ccc, zapitaj se ti malo bolje koliko je veći greh ovo što nam radi vlast , kao i pritisci sa strane, pa razmisli o tome kakva pitanja postavljaš
Korišćenje piratsakoh softvera se smatra krađom, a krađa je greh. Znači, 99% korisnika računara ide u pakao.... bedak :(
Bice dobra ekipa u paklu... :dzavo:
A jel mislite da je gospodin namerno postavio ovakvo pitanje i temu da nas nalozi, pa da se mi ovde isvadjamo? Ja prosto ne mogu da verujem da postoji pismena osoba koja koristi komp a zaista ima tako duboku dilemu....
:facepalm Kakvog pitanja ccc, zapitaj se ti malo bolje koliko je veći greh ovo što nam radi vlast , kao i pritisci sa strane, pa razmisli o tome kakva pitanja postavljaš
A jel mislite da je gospodin namerno postavio ovakvo pitanje i temu da nas nalozi, pa da se mi ovde isvadjamo? Ja prosto ne mogu da verujem da postoji pismena osoba koja koristi komp a zaista ima tako duboku dilemu....
Pitanje je vise licne prirode,pitanje moralnosti sto sam i naglasio na pocetku posta, na stranu sve druge nedace.Ali ocigledno da ovde ima previse osoba koje su spremne za hate ne zeleci da sagledaju stvar iz drugog ugla.
Psycho13
29.12.2010, 12:07
Ja sam glasao za "ponekad", ali ne zbog greha i tih gluposti nego zbog developera koji su napravili tu igru. Potrudili su se i ulozili, a ja im to kradem. Ali jbg nema se...:(
Druze, da si ti postavio pitanje "da li je ETICKI koristiti se piraterijom?", to je jedna sasvim druga prica. Tu bi moglo da se filozofski raspravlja i o argumentima za i o argumentima protiv. Ali posto si se "igrao greha" u toj bajci o tri mala praseta, automatski si se samodiskvalifikovao.
Iceman_37
29.12.2010, 12:08
Da li je piraterija sta ? greh??? pao sam u smeh :D
Nije brate, samo ti igraj, zna Bog da si svorc kao pola planete :)
Red Wing
29.12.2010, 12:10
Ne treba se uopste opterecivati takvim pitanjima i stvarima... Vrebaju nas grehovi koji su daleko opasniji i sveprisutniji od ovog diskutabilnog ''greha'' kradje...
Inace ako cemo vec razmisljati u tom pravcu, onda se treba zapitati da li je igranje odredjenih igara i konzumiranje odredjenih sadrzaja (ne vezano dal' su placeni ili ne) samo po sebi greh...
Druze, da si ti postavio pitanje "da li je ETICKI koristiti se piraterijom?", to je jedna sasvim druga prica. Tu bi moglo da se filozofski raspravlja i o argumentima za i o argumentima protiv. Ali posto si se "igrao greha" u toj bajci o tri mala praseta, automatski si se samodiskvalifikovao.
U pravu si...Nije mi bio cilj da pocnem religijsku raspravu nego diskusiju.Tako da sam se posluzio sa tvojim naslovom
WhenDarknessFalls
29.12.2010, 12:13
ohboyherewego.jpg
Iskreno, ako si ti od svih problema u zivotu nasao o ovome da razmisljas i lomis glavu, ja ti iskreno zavidim.
I da, kad smo kod toga:
http://dailyshite.com/wp-content/uploads/2010/10/piracy-600x597.jpg
GoranSTX
29.12.2010, 12:20
Možda bi bolja formulacija bila "Da li je moralno pogrešno koristiti piratski softver?"
Treba poštovati svačija verska i religijska ubeđenja, ali ne treba ih ni mešati u sve...
Da menjam naslov?
Moze slazem se sa tvojim postom.Mnogi ljudi postaju nervozni kada vide religijske sadrzaje u naslovima :(
ohboyherewego.jpg
Iskreno, ako si ti od svih problema u zivotu nasao o ovome da razmisljas i lomis glavu, ja ti iskreno zavidim.
I da, kad smo kod toga:
http://dailyshite.com/wp-content/uploads/2010/10/piracy-600x597.jpg
:tapsh: Upravo tako..!
Ne bi se bas slozio sa ovom slikom iz prostog razloga posto je idejni tvorac ostecen a kasnije i korisnik koji je legalno nabavio svoju kopiju
99% korisnika računara ide u pakao...
Taman pravimo LAN party tamo.. :D
Marti Misterija
29.12.2010, 13:01
Resenje je vrlo jednostavno - ako smatras da si gresan time sto koristis warez programe, prestani da ih koristis izdvoj potrebnu sumu potrebnu za njihovu kupovinu (ako mozes) i osecaces se blazeno. Ili jednostavno prestani sa koriscenjem racunara sto ti je mnogo jednostavnije od prethodnog.
Mi gresnici, bez grize savesti nastavicemo sa koriscenjem tog warez softwarea kao i dosad sve dok nam drzava ne omoguci da zivimo kao sav normalan svet i da mozemo da zaradimo za one najosnovnije potrebe, ocekujuci da kad-tad gorimo u paklu zbog koriscenja istog.
Da li je piraterija greh da ali ne u ovoj zemlji gde ljudi jedva prezivljavaju.
Kad budemo jednog lepog dana(verovatno nikad) imali standard ko na zapada bicu protiv piraterije.
Ja pirateriju vise svatam kao vracanje duga zapada nama :D
Jap, zbog onog bombardovanja valjalo bi pustiti nas da se piraterisemo sledecih 400 godina...
GagiPappa
29.12.2010, 13:29
Za prosečnu platu u Srbiji (realnu 20-25k) može se kupiti koliko originala, 3,4,5?:icon_scra Da je cena recimo 5% moje zarade a da necu da dam ni toliko za igru čije nastavke igram iz godine u godinu e to bi bio bezobrazluk i ajde, greh.
Ovako neka svi nasi gejmerski gresi predju na one sto nam nisu obezbedili primanja kojima bi mogli da ispostujemo i te "obaveze":kreza:
Budimir_Trajkovic
29.12.2010, 13:42
Iz drugog ugla, hrišćanski je pomagati sirotinju. Prema tome gledajte na pirateriju kao milostinju velikih izdavačkih kompanija udeljenu nama sirotinji koji nemamo para da kupujemo originale. Oni su ionako mnogo bogati pa je red pomagati one koji nisu te sreće.
Moja moralna dilema je rešena :D
water wizard
29.12.2010, 13:44
Microsoft je imao lep stav oko toga pre neku godinu, firme moraju da legalizuju, a kućni korisnici ne moraju, jer ionako ne zarađuju, ali imaju da se koriste i da drže korak sa sadašnjošću :aplauz:
Što se tiče igrica, podržavam try before buy, ipak je to zabava pa ponekad može i da se kupi nešto. Isto važi i za muziku i filmove.
Nisu naši građani krivi što su siromašni i što su opljačkani mnogo puta i što nema posao a i kad ima posao pitanje je kad će plata..
Jap, zbog onog bombardovanja valjalo bi pustiti nas da se piraterisemo sledecih 400 godina...
Jao kako me nervirate vi sa tim stavom. Bombardovali su nas, sad ćemo mi njih da potkradamo. E pa vidiš, verovatno u nekom od razvojnih timova igara koje si ostrašćen talasom kvazi nacionalizma skinuo i igrao postoji osoba (programer, modeler, nebitno ko...) koji je sa ovih prostora, tako da si posredno i njemu uzeo `lebac iz usta. Kolateralna šteta, a? :rolleyes:
Nasao sam se pred jednom moralnom dilemom.U vreme Bozicnih praznika i pocetkom Nove Godine razmisljam o svojim (ne)delima tokom godine i o tome kako mi je za vecinu losih stvari koje sam cinio u principu zao.
Trebalo je da odem kod svestenika i ispovedim svoje grehe.Citao sam da je veliki greh ako nesto znamo da gresimo ali ipak nastavljamo da gresimo ne obazirujuci se na posledice tj. svesno cinimo i ponavljamo greh.Takodje to je veliki greh ako trazimo pokajanje dobijemo ga (ispovedimo se i pricestimo)a zatim nastavimo po starom.
Razmisljajuci o svemu ovome setio sam se i piraterije.Naime ja vec godinama svesno i moram priznati bez ikakve grize savesti koristim nelegalni softwer pocevsi od windowsa,raznih pomocnih programa,igara,muzike,filma pa cak i kablovski internet mi je nelegalno ugradjen :(
Da li je PIRATERIJA greh?Jeste, sine moj. Gospod nas, u vrlini svojoj, zapovešću svojom, podučava da je grijeh krasti, a svaki puta kad nelegalno instaliraš Windows ili kakvu igricu Isus plače zbog toga.
Obrati se svešteniku svome, okaj grijehe svoje, pa... olakšane duše nastavi po starom.
P.S. Možeš li mi na PM poslati upute kako mimo zakona ugraditi kablovski internet?
water wizard
29.12.2010, 13:47
Jao kako me nervirate vi sa tim stavom. Bombradovali su nas, sad ćemo mi njih da potkradamo. E pa vidiš, verovatno u nekom od razvojnih timova igara koje si ostrašćen talasom kvazi nacionalizma skinuo i igrao postoji osoba (programer, modeler, nebitno ko...) koji je sa ovih prostora, tako da si posredno i njemu uzeo `lebac iz usta. Kolateralna šteta, a? :rolleyes:
Baš mi ga je žao što se snašo pa pobego preko grane i ima platu u evrima više nego ja u dinarima
Tebi niko ne brani da uradiš isto. Ne, ali ti ćeš da ostaneš u Srbiji i da večno kukaš kako ništa ne valja. Odličan izbor!
^ Ja platim onoliko koliko mogu a predlazem to uvek i ostalim da plate koliko mogu .
Ko nema neka mirne savesti koristi pirateriju .
Ne obazirem se ja na progamere sa nasih prostora i ovako 90% zarade im je sa zapada a ovde da se bas mora platiti jednostavno vecina ne bi igrala pa ne bi ni bilo para za njih pa nisu nikakva koletalarna steta ,vise su tu igraci investicija za buducnost ako bude para jednog dana..
Jeste, sine moj. Gospod nas, u vrlini svojoj, zapovešću svojom, podučava da je grijeh krasti, a svaki put kad nelegalno instaliraš Windows ili kakvu igricu Isus plače zbog toga.
Obrati se svešteniku svome, okaj grijehe svoje, pa... olakšane duše nastavi po starom.
P.S. Možeš li mi na PM poslati upute kako mimo zakona ugraditi kablovski internet?
Nema potrebe da budes sarkastican.Ja ne kazem da sam svetac, daleko od toga.I trudim se iz petinih zila da ne bude sve po starom ovo sa piraterijom je vrh ledenog brega .A sto se tice neta to su ugradili moji roditelji kojima je bilo skupo sa komsiljom sa kojim ja nisam imao veze u svakom slucaju duga je to i komplikovana prica ali nije sve tako crno i belo kako ti pokusavas ironicno da predstavis...
water wizard
29.12.2010, 13:55
Pa probao sam i ja da pobegnem, ali mi nisu dali vizu majmuni, a sa druge strane šta fali mojoj zemlji, bolje da budem ovde i da plaćam porez mojoj zemlji kao svaki patriota. A što ne valja treba da se menja. Ja bih prvo počeo od većih plata, pa kad se standard popravi onda bi država trebala da brine o pirateriji, ili da daje subvencije narodu da kupi original softver koji može da košta više hiljada evra.
U svakom slučaju ovako kako je sad je baš kako treba što se tiče države i piraterije
I nemojte sad vi iz SK da se pravite nevini, igre koje obrađujete su sa istog mesta gde i ostali nabavljamo, mada dobijete poneku da probate, ali sigurno ne dajete pare za svaku igru koju u časopisu opišete
WhenDarknessFalls
29.12.2010, 13:57
Baš mi ga je žao što se snašo pa pobego preko grane i ima platu u evrima više nego ja u dinarima
Ti stvarno mislis da se to tako lako bezi iz ove zemlje? Ima tu mali milion faktora, rizika, i sta sve vec ne. Jbg, nekima se na kraju i isplati.
Sto rece DeCoy, niko tebi nije branio da uradis isto. Ali jbg, mnogim ljudima je glavni krivac (da ne kazem izgovor) zemlja u kojoj zive ;)
water wizard
29.12.2010, 14:02
kad bi bilo toliko poštenih kad treba da se kupi igrica :tapsh: tj daju pare....
Jeste, sine moj. Gospod nas, u vrlini svojoj, zapovešću svojom, podučava da je grijeh krasti, a svaki puta kad nelegalno instaliraš Windows ili kakvu igricu Isus plače zbog toga.
Isus place i kad neko se davi u parama naplacujuci sirotinji a kupa se u parama i zivi gresnim zivotom .
Crkva je opravdavala i branila i feudalno drustvo i robovlasnistvo i bila najveci feudalac sa milonima kmetova.
Licno me bas briga kad ta moralna ustanova brani nekog zarad profita i cinicno tvrdi da je samo ona spasanje .
Mozemo tako do kraja da obrcemo stvari .
Nije isto kad neko uzme kola nekom i koristi samo on i kad neko uzme program koji ne moze da plati a niko nije ostecen pa i oni koji su ga napravili .
Ja se slazem da neko ko ima milone je bezobrazan ako se koristi piraterijom .
Ja uglavnom koristim legalan softver. Win na laptopu mi je legalan, na desktopu koristim piratsku sedmicu al imam licencu koju sam dobio od fakulteta pa sam mirne savesti, samo me mrzi da se akam sa tim glupostima. MS Office ne koristim, samo open office. Avast! anti virus, besplatan. Sve što imam je il besplatno il legalno, a kompjutOr radi stabilno.
Sad, što se tiče igara tu je malo drugacija priča. smatram da je 50-60 eura previse za bilo kakav red nula i jedinica jer za te pare mogu mnogo lepše da se provedem, te igre kupujem na Steamu kad su na popustu (i to onom sto ih spusti na 250 kinti :D ) i to samo ako je igra jako jako jako dobra. Inače, igre velikih zlih izdavaca kao što je EA piratizujem bez trunke griže savesti, imaju oni dovoljno para ;)
Moralna pomoć:
1. Crack je legalan ako imas original, sluzi da se ne haba disk od igre.
2. Pročitati i zapamtiti prve 3 reči prethodne rečenice ;)
Iceman_37
29.12.2010, 14:07
Da...crkva po mom misljenju nema nikakve veze sa Bogom. Drzavana ustanova...Ne morate oticu u crkvu da bi vas bog cuo, on je svugde oko nas kako to kazu mnogi.
Nisam ja neki vernik ali sto se tice ovog pitanja, za mene to nije greh nego stanje ne samo u ovoj drzavi nego i u svetu. Da sam se rodio i da piraterija nije postojala nebih je ni ja koristio ni izmislio, drustvo nas vodi, naravno mi biramo, ali kad nas ogranici, nije bas lako odluciti se sta cemo.
Ja sam glasao za "ponekad", ali ne zbog greha i tih gluposti nego zbog developera koji su napravili tu igru. Potrudili su se i ulozili, a ja im to kradem. Ali jbg nema se...:(
Takodje. Narocito ako je bas dobra igra.
Sa druge strane, za Win7, MS Office ili neki Adobe paket me boli uvo dal su piratski ili ne.
P.S.
A ko su druga dvojica? :D
P.P.S.
Da li je greh kupovati stvari na ulici i buvljacima, znajuci da time podkradas drzavu, jer ta "roba" nije oporezovana (siva ekonomija)? :kreza:
E pa na tom nivou "gresnosti" je i piratski softver. Zajedno sa kupovinom benzina i deviza na ulici tokom 90tih. :D
Pa nauči ti da programiraš, ajde, pa beži i uradi isto što i on. Bože kakvih ljudi ima...
Takodje. Narocito ako je bas dobra igra.
Sa druge strane, za Win7, MS Office ili neki Adobe paket me boli uvo dal su piratski ili ne.
P.S.
A ko su druga dvojica? :D
P.P.S.
Da li je greh kupovati stvari na ulici i buvljacima, znajuci da time podkradas drzavu, jer ta "roba" nije oporezovana (siva ekonomija)? :kreza:
E pa na tom nivou "gresnosti" je i piratski softver. Zajedno sa kupovinom benzina i deviza na ulici tokom 90tih. :D
E sad to je vec druga tema.Siva ekonomija cveta kada je drzava nesposobna,neodgovorna,pred bankrotom,banana republika ili kao nasa:kreza:
A nemoj zaboravit da je 90tih drzava planski krala nas(Dafina,Jezda i co.) a o ratovima da i ne govorimo...
^ Šta bi sa "Богу Божије, цару царево". ;)
P.S.
Kad se samo setim cekova na odlozeno placanje za vreme hiper-inflacije. Ko da si besplatno nesto kupio... (iliti kako su propale domace robne kuce).
Gradimir
29.12.2010, 14:42
Trebalo je da odem kod svestenika i ispovedim svoje grehe.
Da mi je samo znati šta bi mu rekao :icon_scra.
(Oče, skinuo sam Call of Duty Black Ops crackovan, stvarno mi je žao, jel mogu ići u raj?)
Ne razumes druze..nije to bas tako...Vera je licna stvar,dozivljaj.I kao sto rekoh trebalo je ali nisam :o
^ Šta bi sa "Богу Божије, цару царево". ;)
P.S.
Kad se samo setim cekova na odlozeno placanje za vreme hiper-inflacije. Ko da si besplatno nesto kupio...
Najvise zlopotrebljen izraz svih drzavnih lopova svih vremena .
Isus je to rekao ako cemo po analogiji da se nije potrebno izlagati se nepotrebnim opasnostima jer bi odbijanje placanja poreza dovelo do prakticno fizickog unistenja svih hriscana ,da je izjavio drugacije hriscana ne bi ni bilo. .
Sta misli o trgovini zarad religije pokazao je u hramu :)
A sta je rekao tek o bogatasima gotovo je iskljucio da ce bilo koji bogatas biti spasen.
Nacelno nije zabranjeno biti bogat ali mora se voditi racuna o siromasnim uz konstataciju da ce vrlo mali broj ispuniti taj zahtev u dovoljnoj meri po recima samog hrista.
Zaista vam kažem da je teško bogatome ući u carstvo nebesko. 24 I još vam kažem: Lakše je kamili proći kroz iglene uši n
lijenština
29.12.2010, 15:02
Digitalni me mori jad
dal' je zlo ili bruka sad
Nepoštovanjem autorskih prava
u greh me tera moja luda glava
Egzorcizam kao antivirus duhovni
sprečiće piratski download ponovni
Al' piratski đavo mi mira ne dopušta
da me u iskušenje tera to ne propušta
Sprema novu golgotu, novu muku
ka novim linkovima mi navodi na mišu ruku
I klikćem i plačem suze gorke i slane
i pitam se da kako će sve to na hard da stane
water wizard
29.12.2010, 15:31
Pa nauči ti da programiraš, ajde, pa beži i uradi isto što i on. Bože kakvih ljudi ima...
Jadno je što svi vi koji se sekiraju što imam nešto nelegalno jedini način za rešenje toga nalaze u bekstvu preko granice, dok niko ne kaže nađi posao ovde i radi i zaradi, pitam se zašto, verovatno zato što nema posla a i ja kad bih hteo da otvorim neki online servis sve legalno trebao bih da se lepo ispružim sa par hiljada evrića nameta državi da dam
PS znam da programiram, ali ovde nema vajde od toga, svi bi hteli ja da radim a oni da uživaju u mom trudu
Ja smatram da je piraterija moralno loša stvar, ali nemam grižu savesti niti gomilu izgovora zašto ne kupujem originale. I'm a bad person, šta je tu je... :)
Inače, igre velikih zlih izdavaca kao što je EA piratizujem bez trunke griže savesti, imaju oni dovoljno para ;)
Time oštećuješ razvojne time koji su pravili igru (ne izdaje EA samo igre svojih in-house ekipa) - što im se slabije proda igra, to je veća šansa da ljudi dobiju otkaz.
INije isto kad neko uzme kola nekom i koristi samo on i kad neko uzme program koji ne moze da plati a niko nije ostecen pa i oni koji su ga napravili .
Oštećeni su i oni koji su ga napravili jer onda oni ne mogu da prodaju svoj proizvod tom liku koji ga je nelegalno nabavio (a koji bi ga možda kupio original da piraterija ne postoji).
To što se piraterijom pravi kopija nekog proizvoda nema nikakve veze (čista tehnikalija) jer je posledica ista - proizvođač gubi pare i ako mu se nešto fizički ukrade, i ako nema mogućnost da to proda zainteresovanom kupcu kome je isplativije da kupi warez. Piraterija je "greh" (i religiozno i moralno) onoliko koliko i, recimo, preprodavanje karata za utakmicu.
Dakle, to što ima veću platu znači da je u redu da ga potkradaš? :opanachke
Za prosečnu platu u Srbiji (realnu 20-25k) može se kupiti koliko originala, 3,4,5?:icon_scra Da je cena recimo 5% moje zarade a da necu da dam ni toliko za igru čije nastavke igram iz godine u godinu e to bi bio bezobrazluk i ajde, greh.
Toliko košta original u prodavnici. Kupovina preko digitalne distribucije (Steam itd.) višestruko je jeftinija, za 5 odsto od 25,000 hiljada ima gomila igara. Ja bih recimo komotno mogao da igram samo jeftine igre sa Steama (druga je priča ako se neko igra 24 sata dnevno, ali taj onda može da kombinuje - malo Steam, malo warez).
@water lizard
Ok, koji diplomu imaš? Ako si programer možeš i odavde da radiš sa inostranstvo, ne moras da ides tamo. Gde god da si zavisi samo od tebe kolko ćeš para imati.
@caine
Da da, al kad naprave neku bezobraznu zaštitu koja obogaljuje original onda mi je baš drago što imam piratsku verziju. A to što potkradam razvojni tim, hmm, kolko procenat zapravo oni dobijaju od prodaje?
Jao kako me nervirate vi sa tim stavom. Bombardovali su nas, sad ćemo mi njih da potkradamo. E pa vidiš, verovatno u nekom od razvojnih timova igara koje si ostrašćen talasom kvazi nacionalizma skinuo i igrao postoji osoba (programer, modeler, nebitno ko...) koji je sa ovih prostora, tako da si posredno i njemu uzeo `lebac iz usta. Kolateralna šteta, a? :rolleyes:
Decoy, isto to je i Ceda Jovanovic rekao (samo zameni softver heroinom), a on je sve samo ne srpski nacionalista...
I krajnje je vreme da ljudi nauce razliku izmedju nacionalizma i sovinizma, ti si decko ocigledno mislio na sovinizam. A ja to nisam. Samo pamtim, i nemas prava da mi zameras na to. Mozda si ti kada se sve to desavalo igrao Diablo I 24/7 i 5 puta dnevno pusio travu kako bi zaboravio, a mozda sam ja eto pratio vesti i sve pamtio(a uz to mi je i pala bomba 20m od kuce)...niko tu nije srecan...
Ova tema je savršen kandidat za zaključavanje.
Prvo, religija je zabranjena na forumu jer takve teme obavezno dovedu do svađe.
Drugo, sukobi su već počeli. Upetljali ste i politiku...
Treće, pojavili su se i trolovi koji ne razmišljaju o temi ni izbliza, već koriste još jednu priliku da kukaju protiv zlih kompanija koje gledaju da im otmu desetine evra naplatom te životne namirnice zvane igre, bez čije konzumacije bi odmah umrli.
water wizard
29.12.2010, 15:59
SirDuck imam diplomu Microsoft Certified Solution Deceloper, od 2002, i znam za outsorcing, i to mi je jedina mogućnost za rad, ako možeš da mi kažeš kako se plaća porez, prijava itd i koliko treba da se plaća mesečno državi da vidim da li bih mogao da radim legalno ili moram na crno dok se ne otplati moj trud
@ Eni:
Vala baš.
Zaključano.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.