Prijavljivanje

Prikaži potpunu verziju : Brzina serial port-a, pomoc!

Prief Lirator
29.12.2010, 1:24
Pisem sa telefona pa ne mogu traziti da li ima slicna tema.

Hocu da prebacim 35 GB podataka sa jednog na drugi komp, preko Files And Settings Transfer Wizard, oba kompa imaju Windows XP.

Koja je brzina prebacivanja podataka preko serial porta-a?

Da li postoji nacin povezivanja drugom vrstom prikljucka preko Files And Settings Transfer Wizard?

Brzo odgovorite! :)

player1
29.12.2010, 1:32
Koja je brzina prebacivanja podataka preko serial porta-a?

Blagi uzas. Brzina zavisi od maticne do maticne (koji chip koristi za to) i od duzine kablna, ali ni u naj najpovoljnijim slucajevima ne prelazi 1Mbs.

JovanK
29.12.2010, 1:41
Mrezom ili fleskom ti je dosta dosta laksi nacin. Doduse moraces fajlove rucno da kopiras, ne preko wizarda.

Prief Lirator
30.12.2010, 1:50
Hvala vam. Laik sam za ovo pa da pitam kako najlakse i najjeftinije da povezem ta dva kompa u mrezu? Da li bezicno, da li zicno? Sta mi treba od opreme i koje su cijene otprilike?

Mario Pavićević
30.12.2010, 10:20
Zavisi da li ides na zicno ili bezicno povezivanje.
Za zicnu varijantu ti treba oko 10eura za switch a 15-ak eura za ruter(ruter uzimas ako zelis da delis internet izmedju racunara), dok LAN kartice postoje na gotovo svim racunarima mladjim od 7 godina tako da ti mrezne kartice verovatno ne trebaju. Potreban ti je kabl,ali njegova cena zavisi od duzine.
Kod bezicne varijante, imas TP-Linkovih rutera vec za 20-25e, ali ti na to treba wireless kartica za stoni racunar sto je dodatnih 10-15e. Ako je iole normalan laptop verovatno vec ima wireless karticu tako da ti za njega nije potrebna.

Prief Lirator
30.12.2010, 12:43
Hvala. :)

1. oba su desktop, nije nijedan laptop,
2. jedan je stariji od 7 godina, a noviji ima losiju plocu (gigabyte 945gcm), pa nisam siguran da li i ona ima lan karticu,
3. ne bih da dijelim internet nego samo da ih povezem zbog razmjene podataka i igranja neke starije igre, moze li tako?
4. izgleda da je jeftinije zicno, sta mi onda treba, samo switch, kabel i lan kartica (e)?

player1
30.12.2010, 13:35
Koliko se secam, ako je bitno samo imati vezu izmedju dva racunara, dovoljno je samo imati mrezni kabl, i naravno LAN port na oba (ako nema, onda treba mrezna kartica). To je onaj port koji lici na telefonsku paricu, samo je malo veci, neki ga jos zovu ethernet ili UTP port.

Naravno, ako je ovako uradjen setup ("ad-hoc" veza izmedju 2 racunrara), onda ona masina koja treba da ide na internet ima zauzet LAN prikljucak, pa treba da bude na njega povezana ili drugacije, ili da se medjusobno vezuju racunari samo po potrebi.

Ako je ovako uradjeno, treba naknadno podesiti IP adrese za obe masine (da budu razlicite) i jos neke sitnice kojih se ne secam.

Posle se podese sharing privilegije i jos neke stvari, i ako je sve u redu, i jedan i drugi racunar ce videti deljenje foldere sa druge masine.

P.S.
Najbolje je masine povezivati preko LANa, ako treba mnogo podataka da se prenose, jer je u pitanju dosta brzi transfer nego bezicni.

Mario Pavićević
30.12.2010, 14:34
Na toj gigabyte ploci koju si naveo imas LAN karticu

http://www.dibugs.com/files/u2/ethernet_lan_port.jpg

Ako ovakav port imas i na drugom racunaru, samo kupi Crossover kabl odgovarajuce duzine i resio si problem. Ako nemas, mrezna kartica je oko 5e tako da nije neki veliki trosak.

Prief Lirator
30.12.2010, 19:01
Hvala vam jos jednom. :) Da, pogledao sam, imam LAN na novom kompu, a na starom nemam, pa za njega trebam kupiti mreznu karticu i taj kabel, crossover, je li? I to je sve sto mi treba? Zar ne treba neki switch, koji ste prije pomenuli?

I jos nesto, internet nemam ni na jednom kompu, njega ne racunajte ni u sta, samo za prenos podataka i za igre mi treba, da li to mijenja stanje?

Beagle
30.12.2010, 19:51
Ne treba ti switch, samo ukrsteni (crossover) kabl. Kabl mogu da ti iskrimpuju u bilo kojoj radnji sa elektro opremom.

Prief Lirator
30.12.2010, 21:05
Sta znaci iskrumpuju? I zar se ne kupuje u prodavnici racunarske opreme? Dakle samo mi trebe mrezna kartica i taj kabel?

I sta onda kad povezem, valjda cu moci namjestiti da radi, ali koje IP adrese treba staviti? I koja je brzina prenosa podataka?

Hvala! :)

player1
30.12.2010, 21:28
Sta znaci iskrumpuju?

Uzmu odgovarajuci gajtan, izmere koliko ti treba metara, isecku, stave prikljucke na kraj, i to je to.

Mirsad
30.12.2010, 21:47
Sta znaci iskrumpuju? I zar se ne kupuje u prodavnici racunarske opreme? Dakle samo mi trebe mrezna kartica i taj kabel?

I sta onda kad povezem, valjda cu moci namjestiti da radi, ali koje IP adrese treba staviti? I koja je brzina prenosa podataka?

Hvala! :)

kad povezes dva racunara putem LAN konekcije ides u control panel-network connections-local area connection desni klik properties-internet protocol(TCP/IP)-properties-Use the following IP adress

za prvi racunar

IP Adress: 192.168.0.3
Subnet mask:255.255.255.0 (racunar ce to zauzeti sam)
Default gateway:192.168.0.3(ovo mozes kucati ali i nemoras mozes ostaviti prazno)

Na drugom racunaru samo mjenjas
IP adress u 192.168.0.5
Subnet mask ce biti isti i racunar ce ga zauzeti sam kad kliknes na njega
i pod Default Gatewey :192.168.0.3
iskljuci Firewall za LAN konekciju

za kabl.. kad budes kupovao samo reci da ces povezivati dva racunara i to ce biti ok
kabl se sastoji od 8 zica razlicitih boja i postoje odredene seme za postavljanje konektora na kabl
vjerujem da ce tvoj prodavac znati sta treba da uradi
brzina LAN konekcije je 100.0Mbps prenos podataka ce zavisiti i od jacine(konfiguracije)oba racunara

Prief Lirator
30.12.2010, 22:01
kad povezes dva racunara putem LAN konekcije ides u control panel-network connections-local area connection desni klik properties-internet protocol(TCP/IP)-properties-Use the following IP adress
Nigdje ne pise ovo boldirano, mozda zato sto jos nisam povezao? Ima samo Create a new connection i Set up a home or small office network, da li si mislio na to?

I koja je brzina prenosa podataka?

I hvala! :)

Mirsad
30.12.2010, 22:10
Ne bez obzira da li si povezao dva racunara u mrezu ili nisi moras imati ikonu od (mrezne kartice) Local area Connection..mislim da nisi instalirao mreznu karticu:confused:
za brzinu sam vec napisao gore..

player1
30.12.2010, 22:12
Moze da se desi i da prosto mrezni adapter nije ukljucen u BIOSu, tj. da stoji na disabled. Ili pak da nisu instalirani drajveri.

Prief Lirator
30.12.2010, 22:33
Nije bio instaliran driver, jer sam skoro reinstalirao sistem. :) Sada sam ga instalirao i postoji ikonica za LAN...

Hvala vam na pomoci, sad jos da kupim potrebne stvari, pa cu se javiti ako bude problema! :)

Prief Lirator
31.12.2010, 3:28
Jos me zanima:

1. da li predstavlja problem duzina kabela od oko 7 m?

2. da li se uz mreznu karticu dobije cd sa driverom (posto sam za novi komp morao instalirati driver da bi se vidjela ikonica Local area network)?

3. sta znaci crossover, je li to znaci da se sve zice na jednom konektoru ukrste suprotno od zica na drugom konektoru, i je li to mora tako? :)

player1
31.12.2010, 3:30
3. sta znaci crossover, je li to znaci da se sve zice na jednom konektoru ukrste suprotno od zica na drugom konektoru, i je li to mora tako? :)

Da. Kad se vezuje racunar na racunar treba crossover kabl. Dok veze racunar ka ruteru il slicno idu bez crossover-a.

P.S.
Mada... to je sve stara teorija. U praksi, moderni mrezni adapteri znaju da se snadju sa oba tipa kablova.

Prief Lirator
31.12.2010, 3:40
Hval, a prva dva pitanja? :)

Eni
31.12.2010, 3:55
1. ne
2. može a i ne mora

Mirsad
31.12.2010, 13:38
Jos me zanima:

1. da li predstavlja problem duzina kabela od oko 7 m?

2. da li se uz mreznu karticu dobije cd sa driverom (posto sam za novi komp morao instalirati driver da bi se vidjela ikonica Local area network)?

Duzina kabla ne predstavlja problem tih 7 metara sigurno nece praviti problem mada bi ja uzeo 10 m od viska glava ne boli bolje nego da natezes kabl..
Kad budes uzimao mreznu karticu pitaj prodavca dali dolazi instalacijski cd..
postoje i mrezne kartice koje windows prepoznaje i bez cd..

Prief Lirator
31.12.2010, 14:08
Hvala vam. Ok, bitno je samo da je windows prepozna, a ne mora biti cd...