Prikaži potpunu verziju : LED monitori
Equilibrium
26.12.2010, 12:20
Jel se isplate LED monitori i da li su stvarno toliko bolji od ovih LCD i plazmi? Svuda gde god da pogledam na stranim sajtovima, u komentarima kod prodavaca, koga god ovako da pitam svi samo hvalospeve raspredaju. Pa reko ja onda da sad pazarim neki pred praznike, pa da pitam moje drugare sa SK foruma sta oni misle o toj LED raboti.
Ajde strucnjaci raspalite neku diskusiju na brzinu valjalo bi to u skorije vreme da se uzima.
I takodje moze neki pregleda kako im rastu performanse sa cenom, koja klasa ima neki najbolji odnos cene i performanse, i da li su ovi jeftiniji djubre kao sto je bilo sa LCD-ovima?
"Ovi jeftiniji" jesu uslovno recheno djubre, s obzirom na to da imaju LED osvetljenje po ivicama ekrana (edge LED umesto RGB dynamic LED tehnologije), shto praktichno doprinosi samo manjem probijanju po ivicama, ostali efekti su uglavnom mnogo manji nego na "pravom" LED monitoru. Dobar primer je i cena, koja je kod RGB dynamic LED osvetljenog monitora (recimo Samsung XL20 ili XL30) neuporedivo veca nego kod edge LED (maltene sve shto je popularno na domacem trzhishtu :)).
Kako je probijanje po ivicama praktichno zanemarljivo na iole kvalitetnijim TN monitorima, to i nije toliko znachajno.
LED monitori u sushtini nude bolje uglove, bolji kontrast i lepshi prelaz u gradijentima boje, kao i manju potroshnju struje, a zeleno je u trendu (:p). Ko voli detalje primetice razliku, ko ne voli nece.
E sad, sve uvek zavisi od novca. Poshto sam se i sam skoro raspitivao o njima, povratne informacije govore da je Samsung BX2350 zaista dobra kupovina (i prva smislena), a kod nas je ~25000 dinara. Medjutim, svi se slazhu da je misteriozni E-IPS panel monitor Dell 2209WA uvek bolja investicija. Navodno ga ima kod nas za ~30000 dinara.
Naravno, ja sam uvek pre za kupovinu preko grane, kada su skuplji monitori u pitanju...
LED monitori u sushtini nude bolje uglove,
A koliko bolje uglove gledanja ima LED naspram TFT-a?
vasiljevic
29.12.2010, 9:34
MInimalno bolje. Nema tog sistema osvetljenja koji će prevazići ograničenja tehnologije.
Jel se isplate LED monitori i da li su stvarno toliko bolji od ovih LCD i plazmi?
Ni jedan LCD nema kvalitetniju sliku od Plazma ekrana (u istom cenovnom rangu - ostalo je podlozno beskonacnim diskusijama), razlog je jednostavno ogranicenje "tehnologije pozadinskog osvetljenja".
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.