Prikaži potpunu verziju : Ne prepoznaje celu RAM memoriju?
kovac rudolf
19.12.2010, 13:03
Problem je sledeci imam u maticnoj ploci 3 modula sdram memorije koje pokazuje i cpu-z,
Slot 1:128
Slot 2:256
Slot 3:128
Ali kada pokrenem svojstva sistem pokazuje samo 256mb rama.
Grafika je ati radeon serije 9000, a maticna ploca SOLTEK SL-65FVB
http://www.motherboard.cz/mb/soltek/SL-65DVB.htm.
A sto je najgore nemogu nigde da nadjem drajvere za maticnu. Ako je neko mozda imao slican problem i uspeo da ga reisi molim da mi pomogne.
a od kad imas ovaj problem?
kovac rudolf
19.12.2010, 14:09
od pre par dana kada sam sklopio ovu konfiguraciju.
A sva memorija je testirana i ispravna .
Koliko se ja sećam sdram ere, poznati su slučajevi da potpuno ispravni moduli jednostavno neće da rade zajedno na ploči. Nekad pomogne promena pozicija, nekad jednostavno moraš da trampiš ceo modul za drugi ispravan koji hoće da radi u toj kombinaciji.
U starom PIII nalaze se dva modula SDRAM memorije razlicite velicine, iz razlicitih racunara, i Sisoft Sandra ispisuje da je jedan pc100 a drugi pc133, a i ostale vrednosti su im sasvim razlicite (ono CL itd. ne razumem se bas najbolje). Kompjuter tako radi godinama bez problema.
Onda naletim na slican, jos malo stariji komp (isto ispravan, sa Win 98) i u njemu 64 mb SDRAM pc100 itd.
Izvadim tu memoriju i ubacim je u treci slot prvog kompjutera.
Upalim komp, bios se ispisuje ali ne racuna tih dodatnih 64 mb memorije.
Onda krene Win XP, pa se blokira uz poruku da ne moze da prepozna memoriju jer mu fali neki drajver (pc ili qc ili iq ebem ga zaboravio sam) i trazi da ubacim instalacioni disk (koji trenutno nemam) i stisnem "r" za repair...
Moje pitanje je sto sad taj modul nece da radi kad ova dva rade zajedno iako su razliciti ?
I da li vredi ici na repair windowsa kad ni bios ne racuna tu memoriju (a mislim da je ploca novija od tog modula) ? I koliko je pametno petljati se sa popravkom windowsa instaliranog pre desetak godina ?
Ili da batalim sve to ?
I nesto iz radoznalosti - koji je najveci modul SDRAM memorije koji se nalazio u sirokoj prodaji ?
Mislim da je sd max 512 mb modul..
water wizard
20.1.2013, 17:27
i meni se desilo da neće da mi pročita ceo modul, rešio sam tako što sam zamenio za drugu memoriju druge marke kod prodavca
Ti stari sd ram moduli su poznati da međusobno nisu kompatibilni / ne prijaju matičnim pločama kad se stavljaju različiti moduli.
Ja bi da sam na tom mest ja bi batalio sve to.. ipak je to staro čitavu deceniju možda i malo više.
Jos sam malo istrazivao ovo i izgleda da jeste problem u modulu...
Naisao sam na pitanje na nekom stranom forumu gde na nekom kompu posle strujnog udara windows se ne podize i izlazi ista poruka da je ostecen pci drajver. Tip je pokusao repair i reinstalaciju ali stalno isto...
Onda je vadio jedan po jedan modul i kad je izvadio pokvareni komp normalno proradio.
Sto bi znacilo da windows prijavljuje ostecen drajver a ustvari je neispravna memorija...
Ova je ispravna jer radi u drugom kompu ali izgleda da ovde nije kompatibilna pa se svodi na isto.
Naletim opet na neki stari komp i u njemu 2*64 sdram. Ubacim jedan modul u ovaj PIII i radi!
Ali nema vise praznih slotova pa sad imam modul viska. Nikad potrefiti...
Nego jel ima negde neka tabela sa maximalnom kolicinom memorije za neki tip (brzinu) procesora ?
Ono kao vise je bolje ali u nekom momentu procesor postaje usko grlo a hocu da proverim za vise modela.
Taj PIII koristim za stare igre i soni1 emulator, sad ima 448 mb a na plocu bi se moglo staviti i 3*512 mb al nema sanse da on potera nesto cemu treba 1,5 giga memorije.
Na starijim procesorima, SDRAM kontroler je bio u čipsetu tako da od čipseta na ploči zavisi maksimalna količina memorije.
Tako da potraži uputstvo za konkretnu ploču.
Procesor je problem, pre neki dan nadjem igru negde iz 2005. i pise minimum memorije 256 mb a optimum 512mb i tu se ovaj komp uklapa. Ali minimum procesora je 1,5 Ghz sto je duplo od ovog.
Tako da cak i da ova ploca podrzava silne gigabajte i da uopste mogu da nadjem velike module za dzaba (jedva nadjoh i ovaj od 64mb) cemu to ?
Ali zanima me za jos neke procesore pa ako ima neka tabela...
water wizard
14.9.2013, 18:49
za svaku matičnu i čipset piše u specifikaciji koliko rama podržava
Ajd dobro, ali meni sad izgleda da je to najlakse utvrditi gledanjem zahtevnosti igara.
Listam danas brojeve sk iz 2004/2005. i igre uglavnom traze 2 Ghz i 512 ram.
Da sad sastavljas polovan komp na tom procesoru mogao bi staviti nekih 768 mb
a sve preko toga je bacanje para jer igre koje traze vise memorije traze i jaci procesor i nemozes ih pokrenuti na ovom.
Bar je meni tako logicno :confused:
Mislio sam da je to eventualno neko popisao negde sve zajedno
water wizard
15.9.2013, 18:00
pa dobro ako nađe negde jeftino taj stari ram a trebalo bi da ima da se nađe za 200-300 din što da ne ubaci da mu propeva kompjuter
taman posla, pa da se jos prijavi u zvezde granda :D
Jednom sam instalirao zahtevnu igru na spor procesor pa je izgledalo kao slow motion sa cudnim distorzijama zvuka
A inace ovaj PIII sa ~400 ram i grafickom za PIV gura i igre koje traze i do 1,3 GHz tako da dodavanje rama definitivno pomaze
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.