PDA

Prikaži potpunu verziju : CPU Fan Target

vazquez
18.12.2010, 23:09
LM, situacija je sledeca: CPU je Athlon II X2 245, plocha (vec legendarna, chini mi se;)) MSI 770-C45, ostatak konfiguracije je irelevantan... Naime, od trenutka kada sam sve spakovao u kuciste, CPU fan se sve vreme vrti na nekih 3100-3200 RPM, bar tako kaze HWiNFO32, a tako se i chuje; logichno, procesor je konstantno hladan kao 'guja' i ne prelazi nekih 35C ni pod maksimalnim opterecenjem!!!:tapsh:

E sad, u situacijama kada je komp ukljuchen po celu noc (torrenti i sl.), pomenutih 3200RPM zna poprilichno da iritira, obzirom da je napajanje (MS Industrial 400W, vrlo uskoro stize LC iz Silent serije, bar se nadam) praktichno nechujno, kao i grafichka - MSI 4770 Cyclone!!! Tako da, barem po mom misljenju, nema apsolutno nikakve logike da se CPU fan vrti na preko 3000 obrtaja, a temperatura procesora ne prelazi 25-30C u 99% sluchajeva!

C'n'Q je ukljuchen i u BIOSu, kao i Winu XP, ali isti samo obara mnozilac i frekvenciju CPU na 800Mhz, ali nema veze sa obrtajima fan-a... Koliko ja znam, CPU fan target je maximalna temperatura do koje ce BIOS drzati CPU fan na MINimalnom broju obrtaja, setovanom u BIOSu, a posle bi valjda kontrolerska logika trebala sama da podize isti... Da li sam u pravu???

Trenutno sam postavio da je CPU Fan Target 50C (da li je to previshe???) i MIN CPU Fan na 62.5%, sto je nekih 2200RPM, i nisam primetio da se temperatura procesora znachajnije menja (u odnosu na default stanje), a opet, CPU fan je skoro pa nechujan - sto mi imponuje, samo tako!!!:)

Moje pitanje je: da li jos da smanjim MIN fan speed (probao i sa 50%, radi kao dusha, mada chitam po Netu da se kontrolerska logika zaglupi ispod 50%), i da li da smanjim Target na 40 ili 45C, to su mi minimalne vrednosti u BIOSu? Uopste, koje su preporucljive/idealne vrednosti za pomenuti procesor i plochu, da se maksimalno smanji nivo decibela na default clocku (OC ne dolazi u obzir dok ne stigne pomenuti LC)???

NIDZA bOj
19.12.2010, 0:18
Najbolje je da stavis kako tebi odgovara.
Znaci ako ti je na 2200 rpm necujan kuler,a pritom hladi kako valja,zasto menjati ?

vazquez
19.12.2010, 1:34
Ma, slazem se Nidzo, nego, ja bih da pronadjem extremne/optimalne vrednosti za pomenuta podesavanja... Npr, da li je moguce spustiti MIN CPU fan speed na, recimo, 12.5%, bez bojazni da li ce to kontrolerska logika da prepozna (kazu ljudi na nekim forumima da sve ispod 50% dovodi do zaustavljanja ventilatora, a to mi bas i ne treba)???

I drugo, sto me najvise i zanima, do koliko da pustim da se greje CPU, pre nego sto MB ubrza vent??? Pretpostavljam da maximalna vrednost u BIOSu, 60C, nije uopste alarmantna za pomenuti CPU, tako da bih ja najradije drzao na sto manjem broju obrtaja sve do tih 60C, ako ih Athlon uopste ikad i dostigne...

NIDZA bOj
19.12.2010, 18:41
Nema sanse da ti se zaustavi vent,mada mozda se to desavalo sa prvom verzijom biosa.Updatuj bios,i stavi na vrednost koja tvom uhu odgovara kao i cpuu po pitanju temperature.
Ako mb prepozna da cpu radi toplije nego sto treba,tj. da se blizi granici na kojoj je propisan da radi,ubrzace rad venta sto ces sigurno primetiti,jer ce buka biti veca.