PDA

Prikaži potpunu verziju : Povećanje PDV-a na računare

Strane : [1] 2

GoranSTX
16.12.2010, 21:31
Prema još nepotvrđenim informacijama koje nam dolaze iz izvora bliskih vladi (ma koliko to otrcano zvučalo ipak je tako) vlada je, uprkos negativnom mišljenju Ministarstva za telekomunikacije i informatičko društvo, usvojila odluku o povećanju PDV-a (poreza na dodatu vrednost) na računare i računarske komponente sa sadašnjih 8% na 18%.

Nakon što je prvobitna odluka o smanjenju poreza pozitivno uticala na tržište i celokupnu situaciju na polju informatičkih tehnologija, kakav će efekat, po Vašem mišljenju, imati ovaj potez vlade?

Napominjem da odluka nije konačna i zvanična i da još ima vremena da se "dela"...

VojaM
17.12.2010, 15:00
Ova tema bila je otvorena u sobi "Javne rasprave" ali joj tu u stvari nije mesto. Javne rasprave su po definiciji nešto što organizuju državni organi pre donošenja neke odluke od javnog interesa. U ovom slučaju, nažalost, mi možemo da raspravljamo, i da se ne slažemo, i da pljujemo vlast, al' nam ništa ne vredi jer je odluka već doneta. Ne kažem da je nebitno i nepotrebno izražavati svoje (drugačije) mišljenje o odlukama vlasti, ali se to onda ne zove javna rasprava. Takođe, javne rasprave organizuju organi vlasti (ili organizacije pod pokroviteljstvom vlasti), što ovde takođe nije slučaj.

Zato je tema premeštena ovde, gde joj možda nije baš pravo mesto, jer je Brbljaonica, nekako, postala sinonim za neozbiljnije i neobaveznije rasprave. Porazmislićemo o otvaranju neke nove sobe gde bi se raspravljalo i iznosila se mišljenja o odlukama vlasti u vezi sa IT sektorom, koji je glavna tema ovog foruma. Do tada, ovakve teme moraće da ostanu u Brbljaonici.

Hvala na razumevanju.

Bokile
17.12.2010, 15:22
Sta drugo reci nego harac,pa i turci su uzimali 10 %,pa je to bio katastrofa harac,sad nam uzimaju 110% od svacega pa nije nista...

Ajd da vidimo iz moje tacke gledista...

Pdv na racun za telefon 18%
Porez na upotrebu mobilnog jos 18%
porez na fiksni 18%
porez na visoku platu jos 18%,socijalno,zdravstveno,pa porez na socijalno i zdravstveno(ovo sve 400 evra,ladno penzionera nekog finansiram)
porez na kucu
porez na kola
porez na zenu...

Pa da li su oni normalni,sad jos i 18% na racunarske komponente!
Zaustavite zemlju, silazim!!!

urke
17.12.2010, 15:59
porez na zenu...

На жену се не плаћа порез. Причам из искуства. :dedica:

zakzizu
17.12.2010, 16:02
ona sama uzme kad joj treba,tako da ti dodje na isto:D

JohnnyNT
17.12.2010, 16:05
Šta je tu čudno? Ne padaju sa neba mercedesi, plate za poslanike i gomilu nepotrebnih funcionera, direktora, šalteruša.

todos
17.12.2010, 16:15
Ova tema bila je otvorena u sobi "Javne rasprave" ali joj tu u stvari nije mesto. Javne rasprave su po definiciji nešto što organizuju državni organi pre donošenja neke odluke od javnog interesa. U ovom slučaju, nažalost, mi možemo da raspravljamo, i da se ne slažemo, i da pljujemo vlast, al' nam ništa ne vredi jer je odluka već doneta. Ne kažem da je nebitno i nepotrebno izražavati svoje (drugačije) mišljenje o odlukama vlasti, ali se to onda ne zove javna rasprava. Takođe, javne rasprave organizuju organi vlasti (ili organizacije pod pokroviteljstvom vlasti), što ovde takođe nije slučaj.

Zato je tema premeštena ovde, gde joj možda nije baš pravo mesto, jer je Brbljaonica, nekako, postala sinonim za neozbiljnije i neobaveznije rasprave. Porazmislićemo o otvaranju neke nove sobe gde bi se raspravljalo i iznosila se mišljenja o odlukama vlasti u vezi sa IT sektorom, koji je glavna tema ovog foruma. Do tada, ovakve teme moraće da ostanu u Brbljaonici.

Hvala na razumevanju.

:offtopic: Zasto u dve teme imas isti post? Nije to tvoj stil, ili se varam?!

Pjanovic
17.12.2010, 17:06
Oukej, razmisljao sam o upgrade-u, samo zbog nekog quad-core procesora i reko ma batali, nije zbog davanja para, nego sam mislio da guram i dalje ovaj c2duo, al sa ovim povecanjem pdv-a, ozbiljno razmisljam da predjem na Phenom II X4 9xx + neka ok maticna 870 i 4GB DDR3, pre ovog poskupljenja.
Upgrade bi me izasao oko 12k.

Btw, evo teme koju sam ja pokrenuo u kojoj sam doneo vest o snizenju PDV-a :D, davne tamo 2008 godine.

Ne mogu da nadjem link, verovatno je zavrsio u arhivi.

DeCoy
17.12.2010, 17:09
Eto sad je i zvanično... od juče je povećan PDV na računare, južno voće i hotelske usluge sa 8 na 18%.

A M G
17.12.2010, 17:14
Odo' ja da trazim azil, dok nam ne ukinu bezvizni rezim... :kreza::odoK::facepalm

Pjanovic
17.12.2010, 17:14
Valjda doneta odluka zvanicna, kao sto neko gore rece, to bi trebalo da bude tamo sredinom januara u primeni.

JohnnyNT
17.12.2010, 17:18
Eto sad je i zvanično... od juče je povećan PDV na računare, južno voće i hotelske usluge sa 8 na 18%.

'De nađoše južno voće sa računarima, mogli su i na računare i tovljene svinje :kreza:

Kisr
17.12.2010, 17:21
Sad sam i ja čuo, druga vest u vestima b92. I kažu da će sledeća godina biti još teža po pitanju finansija nego ova. Pa dokle bre više ta krizna vremena i samo deprimirajuće vesti i prognoze, hoćemo li ikada osetiti neki napredak umesto što nas redovno mlate sa poskupljenjima i novim nametima, već dve decenije konstantno u krizi ima li kraja ovome uufff!:(

aconi
17.12.2010, 17:28
ja sam uvek govorio narod je kriv,tj.mi.Mi trpimo ovu vladu

Levčanin
17.12.2010, 17:30
hm , trebaju im pare za izbore.... sve će da oporezuju što su malo popustili , samo da napune sve fondove sve što se sete da može da ima porez... pa će onda da ukinu , i tako to rade... u stvari ništa drugo ni ne rade... strašno...
Južno voće ide zimi , računari isto kupuju se za praznike i preko zime... znaju oni gde ima love... Isto takvi su bili Turci , pa komunisti , evo sad i ovi... ma sve to treba fike , fike :Battered: i gotovo :n-hang:

Pjanovic
17.12.2010, 17:31
Prevedeno na srpski komponente ce poskupeti (1,18/1,08 =) 9,3%.

stepanov
17.12.2010, 20:11
Pa ne mogu da verujem... Bas kad sam ja resio da kupim komp.. Od kad tacno ovo, vazi tj kad ce stici do prodavnica, kad dizu cene?

Pricalo se o ovome i pre nekog vremena secam se, samo su tad to odbili cini mi se...

water wizard
17.12.2010, 20:21
ja sam se taman na vreme obezbedio ... opet :D

pharaon.92.bc
17.12.2010, 20:49
Drzavo izgori!!!!:nov_mad2:

Majku im lopovsku.Na hrani i racunarima su nasli da uzimaju novac.:nov_mad2:

Lich_king2
17.12.2010, 21:24
E sad ce tek da vide sta je piraterija, djubrad jedna porez na opremu za bebe:mad:.

GoranSTX
17.12.2010, 21:38
Mislim da ovde ne bi trebala da se vodi diskusija na temu opravdanosti poreza, kako je neko rekao "samo su dve stvari u životu sigurne - smrt i porezi". Porez mora da postoji pošto država plaća i druge obaveze pored ovde pomenutih, a da li se naš novac opravdano i razumno troši je već pitanje za neku drugu temu i neki drugi forum.

Ono što bi trebalo da bude fokus rasprave je uticaj ovog povećanja na IT tržište kod nas. Svedoci smo da je prošla godina bila katastrofalno loša (ne samo za ovaj sektor) i mada je ove godine došlo do rasta pitanje je kako će ovaj potez vlade uticati na dalje tokove. OK, računari će se i dalje kupovati, ali ono što mene brine (pošto sam jelte u tim vodama) jeste efekat na male radnje i servise koji će sve teže ići u korak sa konkurencijom velikih i besnih firmi koje štancuju konfekcijske modele računara...
Razumem ja da državi treba para, ali ne razumem nesposobnost da se nađu bolja rešenja za izvore sredstava od dodatnih nameta na ionako posustalu ekonomiju...

HSVstoned
17.12.2010, 21:50
treba primeniti neka dobra resenja iz razlicitih zemalja..
privredu oporaviti po receptu juzne koreje[tajkuncine da ulazu u drzavu i neke stvari da im se oproste]
nesto po ruskom modelu,nesto po usa modelu..
ali definitivno porez na luksuz,burzuje treba drati a ne da se zakida na it-u,hrani,bebi opremi itd.. cigarete sto se mene tice mogu da kostaju i 5e,ali alko ne smeju da diraju :D mozda malo ako bas treba.

uglavnom ogromni porezi na kontroverzne biznismene i automobile novijeg datuma preko 3500 ccm i 40000 e vrednosti..

al opet ko sam ja da ovo pisem..

Eni
17.12.2010, 21:52
Uticaj?

Pa... pretpostavljam da će se zatvoriti stotine manjih radnji, koje su nekim čudom preživele 2010. godinu. Ti ljudi će završiti na službi za zapošljavanje, pa neće imati para da kupe deci tropsko voće i neće se ni buniti zbog tog poreza...

Retko ko će uzeti potpuno novu mašinu ako već ima nešto što služi kako-tako, verovatno ni većih unapređenja postojećih konfi neće biti, za razliku od npr. 2007/08/09. Ljudi će krpiti šta moraju, jer na pojedinačne komponente i tako nema razlike, ako se ne varam... Ili ako rade u državnoj službi, jer oni žive od tog poreza koji ostatak stanovništva plaća.

Ja sam cele ove godine planirao fin upgrade (napajanje, quad i grafika) pa nisam uspeo (ni jedno od ta tri), sad već odustajem skroz od tog plana, jer je sledeća godina već sad - vidno teža. Al' opet se nadam da će biti bolje. Jednom. Očigledno nismo patili dovoljno, jer da nam smeta, bunili bismo se glasnije ;)

N_i_k_o_l_a
17.12.2010, 22:04
Vlada je juce usvojila takvu odluku, izmene zakon o pdv-u se tek nalaze u skupstinskoj proceduri....tako da nam ostaje da sacekamo odluku Skupstine.....koja ce najverovatnije da potvrdi ovu krajne neefikasnu meru :mad:

Prevedeno na srpski komponente ce poskupeti (1,18/1,08 =) 9,3%.
moze da se desi i gori scenario...da se cene povecaju i vise od tog procenta :(

Pjanovic
17.12.2010, 23:17
moze da se desi i gori scenario...da se cene povecaju i vise od tog procenta :(

To vec zavisi od prodavaca.
Ono sto je sigurno da ce toliko biti minimalno povecanje.

nikola87
17.12.2010, 23:37
Nema povecanje cena veze sa prodavcima.
Moze misljenje je da ce sve i dalje ostati isto. Potraznja ove godine je bila katastrofalna mada kada se malo bolje razmisli moze samo da se kaze da je bila realna s obzirom na to da su do 2007/08 upumpavane ogomne pare sa zapada pa su drzavne istitucije, skole, javna preduzeca, banke imale velike zahteve sto se tice it opreme.
Svaka radja koja se bude zatvorila u narednoj godini ( a verujte mi nece ih biti mnogo) ce biti zatovrena ili iz razloga sto realno nije ni dobro poslovala u prethodnim godinama ili zato sto nece biti u mogucnosti da servisira svoje kredite usled nekog vece neocekivanog pada traznje.

Sto se tice one teme sa smanjenjem cena usled pada eura (jacanja dinara) to se nista ne odnosi na kratak rok.

Generalno imali smo 2007 u kojoj je dolar puko ko zvecka i tad smo kupovali dzabe komponente (kako se toga niko ne seca) posle toga jaca dolar, euro krece da tone a dinar nastavlja svoj trend stalnog slabljenja.
Kako se sve nabavlja u dolarima znaci da vrednost dolara odredjuje cenu kod nas.
Sa druge strane ako je odredjena oprema nabavljena po nekoj ceni (u dolarima) i ako joj je formirana prodajna cena X, usled jacanja dolara te komponente ce morati da imaju jacu prodajnu cenu X+Y da bi uopste postojala mogucnost da se nabavi nova tura robe u istoj kolicini. Znaci prodaja nije kratkorocan proces (kao kupim i prodam i kraj vise se time ne bavim) vec dogorocan proces u kome se novac konstatno vrti.
Usled slabljenja dolara cene ce biti oborene ali ne u tolikoj meri zbog znamo vec cega i to ne treba da bude (i nije) tajna.

U celoj ovoj lepoj prici maloprodaje (pa makar one bile i Gig..ron) nemaju nikakav uticaj vec se ponasaju trzisno koliko je to moguce.

Jacob
18.12.2010, 14:01
Ja se zayebavao al izgleda da cu ozbiljno da trazim azil u Finskoj, ugrozena mi ljudska prava...

aconi
18.12.2010, 21:07
morali su povecati porez jer su danas ipak doneli odluku da i sebi povecaju plate

Pjanovic
18.12.2010, 21:28
Ne lupetaj.

Lich_king2
18.12.2010, 22:29
Ne lupetaj.
A sto lupeta kad svi znamo da je to istina?:mad: Nesto mnogo ne vozimo svi novi BMW i ne kupujemo auto od 500.000 evra zbog ugrozavanja bezbednosti niti uzimamo superkompjuter za vremensku prognozu.

Pjanovic
18.12.2010, 23:20
Ne lupetaj i ti.

Jeste, bas ce svim drzavnim cinovnicima biti povecana plata.
Sto tako debilno padate na demagogiju, koliko ima poslanika 250, koliko ima savetnika i ostalih u ministarstvu, sve ukupno ako ih ima 500, i nek svakome povecaju platu za 10, 20% i koliko je to, smesna cifra za zemlju i drzavni budzet.

Razmisljajte malo svojom glavom, za promenu.
Kakve veze ima povecanje pdv-a sa povecanjem plata poslanika i ostalih.

water wizard
19.12.2010, 0:00
tako se to radi :facepalm

DAKINS
19.12.2010, 0:15
Sva sreca pa sam kupio sve sto trenutno hocu manje-vise ali kad tad ce me sustici ova besmislena odluka.
Kazu zaradice 1.5 milijardi dinara na poreze za kompjutere .
Ja mislim da je neko tamo :icon_scra koliko zarade ovim povecanjem sa 8% -na 18% toliko ce se smanjiti prodaja racunara neki ce odustati od kupovine a neko ce kupiti nesto jeftinije i ostace na istom a stetu ce imati samo prodavci i kupci i naravno narod:mad:

aconi
19.12.2010, 1:02
Ne lupetaj.
Nije to lupetanje.Oni nemaju pare za povecanje plata i za ostale gluposti i onda gule narod dok mogu

bobiv
19.12.2010, 2:48
Pa uvek kad im treba para ošinu ili po gorivu po cigaretama a evo sad i na kompjutere..Tako može da razmišlja svaki kreten, koja im je to strategija razvoja i šta su dobro doneli..Milsim muka mi je više da slušam opravdanja
za razna poskupljenja..Stvarno vređa inteligenciju..Čim zafali love udri novi harač milsim da su turci bili blagi u odnosu na ove..:boxing:

Jacob
19.12.2010, 3:42
Za vreme Turaka si barem mogao u hajduke, sad ni to ne mozes...

Lich_king2
19.12.2010, 10:47
Ne lupetaj i ti.

Jeste, bas ce svim drzavnim cinovnicima biti povecana plata.
Sto tako debilno padate na demagogiju, koliko ima poslanika 250, koliko ima savetnika i ostalih u ministarstvu, sve ukupno ako ih ima 500, i nek svakome povecaju platu za 10, 20% i koliko je to, smesna cifra za zemlju i drzavni budzet.

Razmisljajte malo svojom glavom, za promenu.
Kakve veze ima povecanje pdv-a sa povecanjem plata poslanika i ostalih.
A sluzbenike na drzavnim jaslama zaboravljas. Tu crnu birokratiju.

Gillette
19.12.2010, 13:00
http://www.facebook.com/home.php#!/home.php?sk=group_130624476998987 (http://www.facebook.com/home.php#%21/home.php?sk=group_130624476998987)

Pjanovic
19.12.2010, 17:18
A sluzbenike na drzavnim jaslama zaboravljas. Tu crnu birokratiju.

A ko je govorio o povecanju njihovih plata, ja politicare nisam cuo o tome da pricaju, vec o poslanicima, ministrima i savetnicima/pomocnicima.

Thaedass
19.12.2010, 17:36
A cekaj,sta ce njima povecanje plata? Ih zakacio ovaj novi zakon (ili sta god) za placanje poreza na imovinu? Jok,vec znaju kako da ga zaobidju.. Ih zakacila inflacija? Jok,sa takvom platom mozes dve porodice da odrzavas.

Stvar je principa. Ako su vec doneli povecanje poreza onda su trebali iz solidarnosti prema nama bednicima da ostanu na istim mesecnim primanjima.

Gledaj to ovako: prodavnica ima los finansijski bilans,radnici jedva krpe kraj sa krajem,a ja cu kao gazda da povecam cene svih proizvoda za ~10% znajuci da ce to smanjiti promet uz izgovor da ce nam to popuniti "budzet" i pritom sebi povecati platu. U najmanju ruku ovakve osobe se u raji nazivaju ped*rima.

Pjanovic
19.12.2010, 17:44
Ne kazem ja da je to opravdano, to povecanje plata.

Samo kazem da to nema ama bas nikakve veze sa povecanjem pdv-a na kompjutere. Jer ce tim povecanjem i ostalim povecanjima pdv-a, drzava dobiti dosta novca (ako se racunari budu kupovali :D), a da je ukupna suma povecanja plata drzavnih cinovnika na godisnjem nivou presmesna cifra.

Druga stvar, ne svidja mi se ni ta demagogija kako plate ministara i ostalih treba da budu male. Bas treba da budu dosta velike, jer neces biti ministar doveka, niti narodni poslanik, niti savetnik, a ti za tih recimo 4 godine zrtvujes svoju profesiju u kojoj bi mogao da zaradis dosta vise novca.
E sad naravno, neki ljudi su profesionalni politicari, i svoju struku su odavno zaboravili (Dinkic, Milosavljevic, Sutanovac, Tadic, Nikolic i jos neki), ali nisu svi iz svih stranaka takvi. Mnogi jesu zrtvovali karijere zarad politickog angazmana u te 3-4 godine (ovde pre svega mislim na obicne narodne poslanike).

DeCoy
19.12.2010, 17:58
90% obicnih poslanika i nije imalo neku karijeru (osim stranacke ofc), tako da i nemaju sta da zrtvuju ;) A jako im je zrtvovanje kad dosta njih na "poslu" tj. u skupstini skupe jedva 7 dana za vreme trajanja celokupnog mandata.

Sa kog si ti Marsa pao, kada mislis da poslanici vredno rade za boljitak onih koje predstavljaju :)

Pjanovic
19.12.2010, 18:06
Ako mislis da si bolji, pristupi politickoj partiji, nek te kandiduju za narodnog poslanika, pa promeni stvari na bolje.
Ili mozes jednostavno kukati kao baba do kraja zivota kako nam nasi predstavnici u parlamentu nisu dovoljno dobri, smesno.

Thaedass
19.12.2010, 18:08
90% obicnih poslanika i nije imalo neku karijeru (osim stranacke ofc), tako da i nemaju sta da zrtvuju ;) A jako im je zrtvovanje kad dosta njih na "poslu" tj. u skupstini skupe jedva 7 dana za vreme trajanja celokupnog mandata.

Sa kog si ti Marsa pao, kada mislis da poslanici vredno rade za boljitak onih koje predstavljaju :)

+1 (samo nemoj ti meni da das +3 xD)

U potpunosti se slazem sa tobom.

Nego jel neko primetio da je lakse videti neki novi top model tablet racunara u skupstini nego na ulici/kaficu/omanjoj firmi etc etc?

Ako mislis da si bolji, pristupi politickoj partiji, nek te kandiduju za narodnog poslanika, pa promeni stvari na bolje.
Ili mozes jednostavno kukati kao baba do kraja zivota kako nam nasi predstavnici u parlamentu nisu dovoljno dobri, smesno.

Hah! Zaista mislis da je to tako lako?

Pjanovic
19.12.2010, 18:10
Meni je normalnije da vidim skup tablet racunar u skupstini, nego u kaficu u Strahinjica Bana, hvala lepo.

Ne mislim da je to tako lako, al ne mislim ni da je normalno samo kukati celog zivota.

Thaedass
19.12.2010, 18:11
^ jeste,ali jos da se upotrebljava cesce u poslovne svrhe :rolleyes:

Pjanovic
19.12.2010, 18:15
Ne vidim sta poslanici mogu da rade u poslovne svrhe dok bleje u stolicama.

I zarad onih recimo 10% koji stvarno rade naporan posao, ucestvuju u donosenju zakona, donose amandmane (al realne, ne shatro opozicijske), ucestvuju u skupstinskim odborima, zbog tih poslanika treba povecati svima u skupstini plate.

vasiljevic
20.12.2010, 0:13
Ako će mo realno, tamo bi na prste jedne ruke mogli da nabrojimo one koji imaju nešto radnog staža van skupštine, a ta cifra od 10% njih koji doprinose, ni to baš ne stoji pa .... Ne da nisu zaslužili plate, već bi trebalo da im se naplate kazne što ne rade ništa. Da ne pominjemo koliko su pametni da nam ministar za prostrono planiranje je ortoped, za telekomunikacije građevinac, za sport osoba kojos je cela preporuka što se redovno bavi aerobikom, ministar vojske je mašinski inžinjer koji se ni tim nije bavio .... Bar da su ih pravilno rasporedili po strukama pa ni po muke, nego i tu promašili sve.

Ja bih više da mi poslušamo šta kaže naš genije ekonomije koji je premijer i da lepo nešto zaključimo iz toga. A po njemu budžet se puni da bi se praznio ( to je pametno izjavio kao jedno od objašnjenja prodaje telekoma). Dakle, pošto budžet nema neke druge razloge postojanja, e tad idealno rešenje za našu pametnu glavicu bi bilo da nam lepo ukine poreze. Ako nema poreza, budžet se ne puni, e tad nema ni razloga da se prazni, pa manje posla za njega i manje će da brine pametna glavica. Lično, ja bi da mu odmah isplatimo sve plate do kraja mandata pa da odmah ode, manje košta sve nas.

E sad, kako će taj porez da se odrazi na sve nas? Pa, za državu neće biti ništa više u kasi. Biće ista priča ko i do sada, ljudi će odvojiti koliko mogu i to je to. A kakva je situacija danas, sa najavama skoka cena na veliko od januara, sa najavama pada plata i standarda, sa najavama da će i dalje da bude otpuštanja.... to znači da će biti manje para za kupovinu računara, a to dalje povlači da će biti manje kupovina, manje kupovina znači manju naplatu poreza i manje u kasi. Dodajmo na to stalna povećanja opterećenja firmi, to će voditi ka tome da će još neke manje firme da se zatvore ( sad, nekima je to dobro, manja konkurencija, recimo odgovara jednom ministru koji radi sa računarima bez toga da je u sukobu interesa), a manja konkurencija znači uvek veće cene, a to znači da će biti manje uvoza novih komponenti. I to na kraju za sve nas znači da će cene komponenti ne samo porasti za tih 10%, već će nam cene padati vrlo sporo i to u jednom dugom vremenskom periodu ( dok se ne prodaju zalihe) što će reći da neće biti nimalo lepo.

Tako da na kraju dolazimo do toga da će ovde verovatno veliki broj nas sledeće godine da preskoči neke veće nabavke novih stvarčica.

DAKINS
20.12.2010, 10:56
Moram da kazem da vecina budjeta ide na vojsku ,policiju penzije ,zdrastvo itd a da su stavke i plate poslanika ministara beznacajne sem sto bodu u oci javnosti.
Porez mora da postoji .
Ja samo ne mislim da ce zaraditi povecanjem ovog poreza .
Ljudi su stedljivi u grckoj su opalili akcize na cigarete i razocarali se ispalo pusaci znaju da stede .
Kod elektronske opreme ova usteda kupaca bice jos vise izrazena i ne verujem da ce zaraditi vise :)

Thaedass
20.12.2010, 11:26
U neku ruku vlada misli na nas! Ova misao mi je jutros pala na pamet.

Citam na jednom domacem portalu,cigare od prvog januara idu 20 dinara gore! U momentu sam hteo monitor da izlupam,ali me je njegova cena zaustavila (pogotovo sto bih nov morao da platim sa povecanim porezom) :kreza: Pritisak raste kao da je Bloodrage aktiviran! Nije mi dosta sto cu komponente placati ~10% vise (da ne spominjem da ce me jos dodatno odrati za posebne porudzbine stvari kojih nema kod nas (i do 20% vise od cene preko)) sad cu za kutiju cigara davati 150 dinara!

Nikotinska doza /applied

Ja /chilled

Kad malo bolje razmislim zavisnik i nisam,pusac sam (daily) cisto iz nekih meni nepoznatih razloga. Ok,kafa i nes ce imati cudan ukus (pravi?) bez cigare,ali cu se privici vec nekako. Ako nista drugo iz inata necu davati 150 dinara za kutiju cigara (u sedmom razredu sam sa 200 dinara isao u grad tako da ono). Pritom cu na mesecnom nivou ustedeti ~4800 dinara (30 dana + 2 u peak-u) i imati veci budz...

Pa da! Imacu veci budzet! Juzno voce ne konzumiram,a pritom spavam u kuci i slabo putujem te hotele neposecujem tako da me to ne pogadja. Taman kad uracunam sta sve imam u planu da pazarim sledece godine,prilagodim se "novom" porezu,od svega toga oduzmem cifru koja bi mi otisla na cigarete dodjem otprilike do neke magicne nule tj do cifre koju bih morao da platim bez ovog povecanja.

Dakle,citajuci izmedju redova nasa vlada zeli da mi budemo zdravi tako sto cemo ostaviti cigarete (samo 60% drzave ce imati ovaj Quest (Heroic?)) i te pare usmerimo u nase obrazovanje (IT sektor),bolju ishranu (juzno voce) i bolji smestaj (+ miran san (hotelske usluge)) kad smo vec non stop na putu dok zaradjujemo i ovo malo para! Skidam kapu!

/sarcasm off

Pre nekoliko godina,za moj osamnaesti rodjendan,u duhu pijanstva drug mi je predlozio da "prebegnemo" u Kanadu kod njegovih i pokusamo da izgradimo normalan zivot. Tada smo se svi slatko ismejali

Sada na licu nemam ni kiseli osmeh..

voodoo_
20.12.2010, 11:47
Većina mog društva sada razmišlja o istome, a ti ljudi nikad do sad nisu bili u fazonu da beže igde.

Jedino zbog čega ne umiremo u gladi kao '93 je zato što nismo pod sankcijama, i zato što su se ovi paraziti zadužili gde god su mogli, pa postoje nekakve, ikakve pare u cirkulaciji. Partijski aparat sve veći, jaz između onih koji rade u državnim firmama i onih koji rade kod privatnika je sve veći.
Ponekad kada pričam sa nekim ko radi u državnoj firmi imam utisak kao da živimo u paralelnim svetovima za koje se zadesilo da zauzimaju isti prostor. Aj što postoje samo na osnovu toga zato što se drugom delu građana dere koža leđa, nego što su ubeđeni da su zaista potrebi i neophodni i da su neki faktor u opstanku i funkcionisanju društva.

Ne pamtim da je ova vlast u poslednje vreme donela neku odluku (ne računajući zabranu pušenja, a i to je sprovedeno ne zbog brige o zdravlju građana, nego da se uzme još para na kazne) a da se ne zapitam, da li je moguće da ovako otvoreno rade protiv interesa običnih građana.

Nikad u životu nisam bio raspoloženiji da malo prošetam Krunskom i navedem par cigli i baklji u pravcu određene zgrade, a nisam huligan i navijač.

vasiljevic
20.12.2010, 11:49
@DAKINS:

Nije baš da je tako. Da mi govorimo samo o njima ni po jada, mi govorimo o povećanju plata u celoj pratećoj gunguli, počevši od onih 30ak hiljada u državnoj administraciji (inače počeli od prevelikih 8000 koje su dobili od onoga pretohdnog i gde vikali da je to previše), pa preko policije (sada oko 50.000, počeli sa 35.000), pa preko sudstva (dakle, ceo sistem pa na više), pa zdravstvo (ista priča) .... To je uvek bilo tako, biće i sada i to nisu male pare. Tu mora da se naprave drastični rezovi, da se pootpušta gomila ljudi i da se tu uštedi. Ne može jedan ministar da otvara filijale po državi i da zapošljava ljude i izjai da on nije čuo da se neko buni oko toga, šta fali da ljudi doboju posao. Nemam ništa da ljudi negde rade, ali povećanje ljudi u državnoj upravi nije produktivno zapošljavanje, ono je razlog stalnog povećanja poreza ( te plate treba neko da plati, oni ne prave pare, oni ih troše).

Znam ja da postoji porez i da mora da postoji. Samo ne može da se kaže da budžet države postoji da bi se praznio. On postoji da bi se pokrile pomenute stavke koje su interes cele države i naroda. A on mora da bude kompromis svih interesa države. A interes države i naroda sigurno nije da budemo po broju računara i kompojuterskoj pismenosti na začelju Evrope. Interes države recimo nije da na dečije stvari bude porez 18% i da one budu skuplje od stvari koje su nemenjene odraslima. A da kukakmo kako nam je računarska pismenost i natalitet u padu. Ako je interes države da se to poboljša ( a tvrde da jeste) tad se obezbešuju uslovi i donose mere da se to odradi. A povećanje poreza nije podsticajna mera. Onako kako je izjavio genije, to je tačno zvučalo kako sam rekao, dakle, budžet ima namenu da se prazni.

Da li će ovo da nam svima pomogne? Ne. Da li bi bila veća korist u celoj priči da je neko gore seo i napravio normalan i pravi program da se poveća računarska pismenost u zemlji? Da se napravi program ne samo obezbeđenja uslova što lakše nabavke kompjutera i kompjuterske opreme već da se napravi pravi program obuke i povećanja računarske pismenosti. Da ne bude da je Srbija baš napredovala na tom polju na bazi priče da najviše koristimo kompjutere za čet, facebook, you tube i sl gluposti, već da se nauče ljudi da to koliko toliko produktivno koriste. Da se na bazi toga naprave neke nove mogućnosti da se nekome da oruđe za život u ruke. Ovako, mi baš lepo i to ubijamo, na tenane i vrlo sigurno. Hoće li dobiti nešto od ljudi sa ovime, dugoročno gledano? Neće ni kratkoročno. Nama je i ove godine pad nabavki kompjutera i opreme za njih u zemlji. Taj trend je predviđen i za sledeću godinu. I šta vlada radi? Mesto da olakša građanima, a to je njen posao, ona nabija poreze. Neka je 1% mnogo je. Sledeće godine, ne da neće dobiti onoliko ko ove godine već će biti još manje. Korist za državu? Nema je. Korist za nas? Nema je. I što se to radi? Genije nema odgovor, on pola sata priča i ništa ne kaže. I tu je glavni problem, neće ovo povećanje poreza samo da se odrazi na kupovinujedne grafičke kartice, ono ćé da povuče za sobom mnogo drugoga. I o tome treba da se razmišlja malo.

Jap, znam da opet mnogo pišem i da od toga nema baš neke koristi ali mi bar malo lakše sada :).

voodoo_
20.12.2010, 11:56
Da li će ovo da nam svima pomogne? Ne. Da li bi bila veća korist u celoj priči da je neko gore seo i napravio normalan i pravi program da se poveća računarska pismenost u zemlji?
Ovoj zemlji treba jedan hard reset, na ivici smo propasti zbog toga što šaka ljudi vuče sve konce, uništili su gotovo svaku mogućnost ozbiljnijeg privređivanja i industrije, nema ništa od računarskog opismenjavanja dok se nešto krupno ne promeni na fundamentalnom nivou. Bilo kakav pokušaj "napredovanja" i "civilizovanja" u ovim uslovima je čisto zamajavanje.

Kad se razjuri bagra koja svakodnevno izigrava ruglu demokratiju i ljudska prava i koja je poslednjih desetak godina piše ključne zakone isključivo sa tajkunima na umu, i kada se ti tajkuni razjure a njihova imovina, dobrim delom stečena kriminalnim radnjama ili na samoj ivici zakona, vrati onome od koga je uzeta, onda ćemo imati uslova da zaista napredujemo u bilo kom pogledu.

(Dve svojevremeno prilično uspešne i produktivne firme u kojima su mi radili otac i majka propale su zbog mutne privatizacije i poslovanja tajkuna koji bi na zapadu odavno bili iza rešetaka, tako da it's personal)

A interes države i naroda sigurno nije da budemo po broju računara i kompojuterskoj pismenosti na začelju Evrope.
Interes naroda nije, ali interes (ovakve) države svakako jeste. Mašini kojoj je jedina svrha postojanja uzeti sve što se uzeti može pre paljbe u inostranstvo ne trebaju kompjuterski pismeni građani, trebaju im gledaoci Farme.

DAKINS
20.12.2010, 12:01
Nasa drzava je u rukama tajkuna i to i vlast i opozicija mentalitet naroda im ide na ruku i situacija beznadezna i ja ne vidim svrhu da pokusavam da spasavam ovu drzavu.

.Cak ako dodje sve na svoje mesto trebace godine pre decenije da se opravimo od nule u koje smo upali .
Ovaj porez nece imati efekta jer prosto nema sanse da ce se ljudi odreci mleka i hleba ili skoloskog pribora za decu zarad elektronike i sasvim je jasno da ce ustedeti bas na ovoj stavci i da je porez besmislen ali niko naravno ne slusa.:mad:
Unapred mogu reci da drzava nece dobiti pare a narod ce ispastati .

Ne vidim da neko ima neku ideju kako da se krene u spasavanje ove tragedije od drzave .:(
Ja odavno imam jednostavan cilj da spasem sam sebe ,cim zavrsim faks palim odavde, vec sam sve organizovao .

vasiljevic
20.12.2010, 12:18
Ne brini, i ja pišem to vrlo presonalno :).

Ja imam preko 40 godina, meni sve ono gore napisano neće previše značiti. Meni je žao klinaca koje će to najviše pogoditi. Bez obzir šta se piše i govori, da klinci najviše koriste kompjutere za igranje i sl, oni uz sve to, hteli ili ne i mnog toga nauče. Od engleskog koji će im biti potreban, od rada na kompjuteru i sa raznim programima, preko malo treninga mozga kad koriste google da bi nešto našli (ne kažem mnogo ali za neki smisleni rezultat pretrage treba malo razmišljanja šta i kako pitati), dobijaju neke osnove koje će kasnije da im trebaju. Oni će najviše da plate sve ovo igranje. To je meni žao. Neko im uzima nešto što će im trebati. Mesto da ih naučimo da što bolje upotrebe to što imaju kod kuće i da pokažemo da ima mnogo toga više od igara, mi i to ajd da smanjimo. To nije lepo, najblaže rečeno.

I iskreno, tog hard reseta se plašim. Znam da je potreban ali se plašim šta će on sve doneti usput. Mada, kako god to prošlo, nadam se da će ljudi nešto da nauče. Zbog svih a najvišé zbog onih koji dolaze.

@Thaedass:

Čuj, i ja sam pušač i šta da radim, to je što je. Ajd, ima opravdanja, od cigara nema nikakve koristi, pa sad ako dignu porez ili akcize ili šta već, šta da se radi. Znam ovo: iz inata ima da prestanem da pušim. Ne dam pare dušmanima pa to ti je :).

A nabavka kompjuterske opreme.... E pa i tu ima da nađe, rešenje. Moj ortak često ide do Mađarske, pa lepo naručim preko njega šta treba. Em jeftinije, em on dobija povratak poreza, em ne dam pare dušmanima pa neka crknu. I ko ih .... Ima leka za svaku bolest osim smrti, mada ni to nije sasvim sigurno dokazano :D

neko_drugi
20.12.2010, 13:08
U pocetku sam citao svaki post u ovoj temi, sad mi ne pada na pamet. Kako ste uspeli da totalno skrenete sa price? Koliko sam razumeo, radi se o povecanju PDV-a na racunare, a vi raspravljate o vladi, poslanicima, drzavi... Bar promenite naziv teme.

voodoo_
20.12.2010, 13:27
A odluku o povećanju PDV-a je donela moja baba ili vanzemaljci, a ne vlada i država iz čisto političkih razloga?

Kisr
20.12.2010, 13:29
Vlada i poslanici su povećali pdv na računare, kako da se ne priča o njima?:)
Edit: preteče me voodoo

neko_drugi
20.12.2010, 13:34
Onda lepo promenite naziv teme pa neka se raspravlja o nesposobnosti drzave.

Lich_king2
20.12.2010, 13:52
Koliko je ovom narodu mozak ispran, jos malo pa bi placali pretplatu za Farmu. Sto je dosta, dosta je. Sve to treba razjuriti motkama i staviti iza resetaka ili u rudnike.

voodoo_
20.12.2010, 13:56
Kad smo kod plaćanja pretplata...

http://www.engadget.com/2010/12/19/wireless-carriers-openly-considering-charging-per-service/

Iz demokratije u velikog brata za manje od deceniju.

DAKINS
20.12.2010, 16:26
Koliko je ovom narodu mozak ispran, jos malo pa bi placali pretplatu za Farmu. Sto je dosta, dosta je. Sve to treba razjuriti motkama i staviti iza resetaka ili u rudnike.
Za to je kasno uz to vec smo to jednom uradili a zamena je kao i onda i vise nego spremna.

Postoji samo jedna mogucnost.
Da narod prestane da ucestvuje u sistemu i totalan bojkot svih izbora
Jedno odlucno NE NE - celom politickom establismentu I SISTEMU . kOLIKO GOD PUTA TREBA do potpune paralize politickog sistema.
Onda mozda i krenemo od nule .
Ovo nije moguce zbog mentaliteta naseg naroda i cinjenice da su pojedinci potkupljivi ali bi mozda uspelo ILI BI SE BAR poceli udvarati narodi i trgli se u tim partijama .:rolleyes:
Uostalom ja mislim da gubimo vreme mi koji mozemo treba da odemo odavde to je jedinio izvodljiv plan.
Mozda sam pesimista ali realno ko ? Kurta ili Murta kakav izbor:rofl:
/ pdv
Ja i dalje ne mogu da verujem da odbijaju da vide da nece dobiti ni dinar ovim porezom i da ce napraviti samo stetu ali njih to izgleda bas briga a navodno" promovisu informaciono drustvo" bitno je da nece da priznaju da nisu upravu kao da imaju casti nego ni to nemaju samo super ego .:mad:

miša topola
20.12.2010, 17:17
Ne znam šta će dobiti ovim povećanjem PDV-a, znam samo da od mene neće dobiti još tih 10%. Jer preko grane imam mnogo bolje ponude za laptop računare nego ovde gde se sve raspada, a oni će da ga dižu (mislim na PDV).

Nadam se samo da neću pogaziti ovo obećanje o NE KUPOVINI tehnike u Srbiji :)

DragonSlayer
20.12.2010, 17:38
Nemam ništa da ljudi negde rade, ali povećanje ljudi u državnoj upravi nije produktivno zapošljavanje, ono je razlog stalnog povećanja poreza ( te plate treba neko da plati, oni ne prave pare, oni ih troše).

Ista siuacija i sa ovom hebenom komunalnom policijom. Mislim, kome oni pokušavaju da zamažu oči? Čemu oni služe?
Prvo su kao pojava odvratni, i asociraju na neka grozna vremena.
Prvo, beretke. Koji su oni faktor da nose beretke. Kao nekada paravojne formacije po graničnim mestima.
Pendrek, lisice, čizme .... EJ ČIZME!!! Kao da je ratno stanje. Pa samo interventna nosi čizme.
I mislim, ima pravo da te legitimiše, da te privede, da te bije ....
Pa napiši brate onda da je to POLICIJA, ne mešaj komunalce u to ....

Nego, i ovako ih ima kao qovana, pa ne smeju valjda da proširuju po broju stanovnika.

I ja sve češće razmišljam o begutki ....

Pjanovic
20.12.2010, 17:45
Dovesce oni tebe u red ;). I sve koji slicno razmisljaju.

Sto ti smetaju, zato sto si navikao bahato da se ponasas, da bacas smece gde oces, da se parkiras gde oces.
E nece da moze da bidne prijatelju, ne vise ;).

To je komunalna policija, i komunalci i policajci, neki problem ?

Kisr
20.12.2010, 17:46
Ista siuacija i sa ovom hebenom komunalnom policijom. Mislim, kome oni pokušavaju da zamažu oči? Čemu oni služe?
Prvo su kao pojava odvratni, i asociraju na neka grozna vremena.
Prvo, beretke. Koji su oni faktor da nose beretke. Kao nekada paravojne formacije po graničnim mestima.
Pendrek, lisice, čizme .... EJ ČIZME!!! Kao da je ratno stanje. Pa samo interventna nosi čizme.
I mislim, ima pravo da te legitimiše, da te privede, da te bije ....
Pa napiši brate onda da je to POLICIJA, ne mešaj komunalce u to ....

Nego, i ovako ih ima kao qovana, pa ne smeju valjda da proširuju po broju stanovnika.

I ja sve češće razmišljam o begutki ....
http://www.sk.rs/forum/images/buttons-serbian-1/post_thanks.gif

Pjanovic
20.12.2010, 17:48
Gde ces prijatelju da bezis, loooooool, u Nemacku, tamo ce da te uhapse ako pljunes na ulici :D.
E jbt, to je sve tekovina "zapadnih" demokratija, a nekima lose, pa jos oce da bese u te iste zemlje.

Predrag Stankovic
20.12.2010, 17:53
Mene vala neće zeznuti to povećanje, kupujem sutra ili eventualno prekosutra laptop na akciji sa sniženjem od 15%

vasiljevic
20.12.2010, 18:05
@Pjanovic:

Bahato ponašanje nije krivično delo i nije u ničijoj nadležnosti da to koriguje i da nekoga vaspitava.
Parkiranje nije u njihovoj nadležnosti, to je u nadležnosti saobraćajne policije i parking servisa.
Bacanje smeća gde stigneš? Sad, ima dosta kontejnera po gradu, a nešto ne vidim da jure ljude i vuku za rukav ako bace nešto na pločnik. Tamo gde se frljači kesa sa smećem kroz prozor ne zalaze (obično NBgd, i to gde su stanovi ili vojnika ili policajaca). Valjda kolegijalnost na delu. Mada u zadnje vreme i toga je dosta manje pa ...

Iskreno, čemu oni služe to ne zna ni onaj koji ih je organizovao. Ono što stoji da po ovlašćenjima oni su policija. E sad, da li po zakonu neko može da ima nadležnosti policije a da nije policija .... hmmm.

Mada, mogu da pripomognu i sada uz sve ove zakone koji su na našu korist. Dobar dan, aha, kompjuter, vidi , stari model, nije sa oznakom 80+. Sram da vas bude, evo vama kazna od 5000 din jer trošite više nego što je ekološki, i odmah da kupite novo napajanjae sa sertifikatom 80+ i naravno, da platite i 18% poreza, to je za vaše dobro. Šta će vam pare, pare ljude kvare, mi vama pomažemo, dajte nama da se ne kvarite. I molim bez reči, ako nešto kažete to je verbalno ometanje službenog lica kažnjivo sa 30 dana zatvora u startu. Vidite kako brinemo o vama, samo da se što pre rešite bede (čitaj da vam otmemo pare).

DragonSlayer
20.12.2010, 18:06
Ne, Pjano .... ne treba mene "komunalna" policija da nauči da ne bacam papire o ulice, da ne pakiram kao stoka na ulazu u garažu ili dvorište, da ne pljujem po ulici, i da ne mokrim uz banderu.

To su mene naučili majka i otac, učiteljica i nastavnici. U vreme kada se znao neki red.

I kako si ti to odmah doneo zaključak da se ja bahato ponašam, i da mene treba neko da dovodi u red? Kakvu ti to moć poseduješ?

Uopšte nisi želeo da shvatiš poentu mog posta.

Znam da je u mojoj opštini sasvim dovoljno komunalnih inspektora koji su obavljali sve te poslove i dok nije izmišljena "komunalna" policija.
I da su očistili tezge sa ulica, i da su koliko - toliko doveli neki red.

Veruj mi, imam dosta prijatelja koji su otišli, pre 20, pre 15, pre 10 , pa i pre 5 godina. I kažu da ne cvetaju ruže. Ali isto tako ne brinu na kraju meseca da li će im plata pokriti sve troškove, a to u Srbiji ODAVNO nije slučaj.
Znam da NE VIDE policiju, a posebno ne kako se parkira na trotoaru, pešakom, ili na mestu za invalide.
i takodje kažu, da im ne pada na pamet da se vrate u Srbiju, sve dok je ovako kako je .... a kako stoje stvari, nikada se neće vratiti.

DAKINS
20.12.2010, 18:07
Gde ces prijatelju da bezis, loooooool, u Nemacku, tamo ce da te uhapse ako pljunes na ulici :D.
E jbt, to je sve tekovina "zapadnih" demokratija, a nekima lose, pa jos oce da bese u te iste zemlje.
Tamo ako vredno radim bar cu da jedem .
Bez rada nigde nema uspeha ali ovde je znate i sami kako je .

Nije u pitanju uvodjenu reda to je ok ali oni ne uvode red vec nesto neopisivo.
Da li ste vi svesni dubine ponora u koje je upala nasa zemlja i to nema veza sa bilo kojim moralnim vrednostima u ovakvoj situaciji mogi na vlasti da se izredjaju svi od staljinista do iranskih klerika i nama opet nema pomoci .
Ekonomski i politicki sistem je truo do srzi samog dna mora se izvrsiti ne restart nego format

Game fever
20.12.2010, 18:55
Jao, zastoooo ovde nema hvala.
Nije vlada glupa, nije njima do para(toga imaju). Mnoooogo je bolje da das gradjaninu farmu i grand na TV, nego racunar. Na tom internetu svasta ima, mozda vide kako se zivi tamo negde pa ce pozeleti da odu. Jos gore kad neko nesto nauci preko racunara pa pocne da prodaje to preko interneta, ju ju, a mi na to ne mozemo porez.

Nazalost nasa drzava je toliko trula da verujem da je ovo istina... Mnogo je lakse prodavati prazne price ovcama nego pismenim ljudima, a oni to znaju.

Pjanovic
20.12.2010, 19:07
Nije da branim drzavu, mada mnogima izgleda tako :D...

Al PDV je ranije bio 18%, sad ga vracaju na tu stopu, nije bas da je pdv stalno bio 8% pa sad naprasno povecan.

todos
20.12.2010, 20:42
Ako budem imao neke kupovine moracu da aktiviram inostrane veze? Nema ovde leba i glupo je davati rasipnicima pare. Zbog garancije moracu cak da rizikujem, bolje i tako nego da me ovi lelemudi zezaju.
p.s. Bas je jedan strucnjak nesto govorio o ovome. Prodaja je i tako razbijena, sada je samo sa ovim nametom dotucena.

todos
20.12.2010, 20:48
Ne, Pjano .... ne treba mene "komunalna" policija da nauči da ne bacam papire o ulice, da ne pakiram kao stoka na ulazu u garažu ili dvorište, da ne pljujem po ulici, i da ne mokrim uz banderu.

To su mene naučili majka i otac, učiteljica i nastavnici. U vreme kada se znao neki red.

I kako si ti to odmah doneo zaključak da se ja bahato ponašam, i da mene treba neko da dovodi u red? Kakvu ti to moć poseduješ?

Uopšte nisi želeo da shvatiš poentu mog posta.

Znam da je u mojoj opštini sasvim dovoljno komunalnih inspektora koji su obavljali sve te poslove i dok nije izmišljena "komunalna" policija.
I da su očistili tezge sa ulica, i da su koliko - toliko doveli neki red.

Veruj mi, imam dosta prijatelja koji su otišli, pre 20, pre 15, pre 10 , pa i pre 5 godina. I kažu da ne cvetaju ruže. Ali isto tako ne brinu na kraju meseca da li će im plata pokriti sve troškove, a to u Srbiji ODAVNO nije slučaj.
Znam da NE VIDE policiju, a posebno ne kako se parkira na trotoaru, pešakom, ili na mestu za invalide.
i takodje kažu, da im ne pada na pamet da se vrate u Srbiju, sve dok je ovako kako je .... a kako stoje stvari, nikada se neće vratiti.
U sretna vremena kad sam bio mladji, pisao sam nasred ulice, kakva bandera kakvi bakraci!!!

aconi
20.12.2010, 21:00
Sta ce sada Dulic kad mu opadne promet

vasiljevic
20.12.2010, 22:19
@Pjanovic:

Kad govorimo o tome koliki je porez, ako se ne varam bilo je i vreme kad je on bio 0%. :rolleyes:

Pjanovic
21.12.2010, 0:02
Bilo i za vreme tita svasta...
Al nije bilo realno, pa sad i dalje vracamo kredite...

aconi
21.12.2010, 13:04
Neznam zasto od pocetka toliko branis ovaj rezim.Evo danas su zvanicno objavili i ti DS da su povecali odv na racunare zbog krpljenja budzeta za 2011. A to je ono sto sam pisao na pocetku

DAKINS
21.12.2010, 13:09
Neznam zasto od pocetka toliko branis ovaj rezim.Evo danas su zvanicno objavili i ti DS da su povecali odv na racunare zbog krpljenja budzeta za 2011. A to je ono sto sam pisao na pocetku
A ja sam uveren da ga nece zakrpiti prodaja racunara ce pasti(u ovoj ekonomskoj situaciji) i ostace na skoro istom ali pricamo uzalud

DragonSlayer
21.12.2010, 13:23
Očigledno je da tamo neko ko sedi i smišlja ovakve nebuloze, ne kapira da PARA VIŠE NEMA, da su se slamarice ispraznile, da se kreditne kartice zadužene do kraja, a da čekove banke više ne daju. I kada daje, traže 2 žiranta ....

Ne kapiraju da ne treba da "izmišljaju" radna mesta i zapošljavaju još takvih idiota koji misle da su Bogom dani, i da će se svet urušiti ako oni nisu tu gde jesu.

Nego da treba da stvore radna mesta koja će nešto napraviti, proizvesti, i prodati i tako namaći pare u ovu državu, i privući.

Da se fabrike ne rasprodaju u bescenje, da im Telekom nije deda ostavio, već da su ga naši roditelji-dedovi gradili, i da se ne prodaje krava da bi se popločala štala .... čemu onda i mermer u štali, ako je pusta?

Što više idu ovako, sve više ispada da je Slobek bio u pravu, da JESU strani plaćenici, i da su "montirani" tu gde jesu da maksimalno unište i rascepkaju i ovo malo države i ekonomije, da se sve dovede do prosjačkog štapa ....

aconi
21.12.2010, 13:32
Oni nemaju obraza .Ja ili bilo ko sa ovog sajta posle toliko ismejavanja na index radiu i na raddio S bi sami dali ostavku.Ali oni nemaju obraza..U Japanu je ministar dao ostavku jer je smatrao da ima preveliku platu za posao koji radi.Trebalo bi da uce od njih

water wizard
21.12.2010, 13:34
haha, pa gde nas porediš sa japanom, kod njih ako voz zakasni 5 minuta ministar saobraćaja izvrši harikiri

aconi
21.12.2010, 14:09
Ne ne samo pricam o obrazu

Skols
21.12.2010, 14:24
haha, pa gde nas porediš sa japanom, kod njih ako voz zakasni 5 minuta ministar saobraćaja izvrši harikiri

Masinovodja ciji je voz kasnio citav minut se ubio po dolasku voza.Ujednom,to je bilo ukupno kasnjenje japanske zeleznice te godine.

vasiljevic
21.12.2010, 15:28
http://www.danas.rs/danasrs/ekonomija/demokratska_stranka_prekrsila_obecanje.4.html?news _id=206263

Mimo priče kako neko laže i maže, bitan podatak je podatak o kupovini ra;unara kod nas u zadnjim godinama:

U 2008. prodato je 450.000 računara, prošle godine 370.000, a ove 350.000. Verujem da sledeće neće biti prodato više od 330.000 kompjetera u Srbiji ...

Dakle, neko misli da je pad prodaje od 25% mali, i da treba da se sve uradi da bude još veći. Odličan način reklame: sve smo uradili, evo, čak smo uspeli da izbijemo na prvo mesto u svetu u padu prodaje računara, trebalo je naporno raditi u ovom interesu naroda. Podićićemo fabriku olovaka, lepa stara tradicionalna tehnika pisanja, treba čuvati tradiciju, em zapošljavamo naše znanje i ljude .... :mad:

@Pjanovic:

A što nije bilo realno? Mislim, šta je to bilo? Bajka ili neka kolektivna halucinacija koju smo svi imali?
Nije ni čudo da ljudi kažu da im je bilo bolje u toj "bajci" nekada, nego u sadašnjoj "realnost" koja nas dovela u 19 vek, dok svi lepo idu krupnim koracima u 21om veku. Mada, da se ne brinemo, sad će oni brzo i efikasno da nas dovedu krupnik koracima u 18 vek. Taman da nađemo novog Vuka, imamo jednog kandidata koji se već poistovetio sa njime pa da ga ne razočaramo :D

Pjanovic
21.12.2010, 16:06
A što nije bilo realno? Mislim, šta je to bilo? Bajka ili neka kolektivna halucinacija koju smo svi imali?
Nije ni čudo da ljudi kažu da im je bilo bolje u toj "bajci" nekada, nego u sadašnjoj "realnost" koja nas dovela u 19 vek, dok svi lepo idu krupnim koracima u 21om veku. Mada, da se ne brinemo, sad će oni brzo i efikasno da nas dovedu krupnik koracima u 18 vek. Taman da nađemo novog Vuka, imamo jednog kandidata koji se već poistovetio sa njime pa da ga ne razočaramo :D

Titovo vreme je bilo nerealno, uzimani krediti na sve strane, pa kad se vrati, vrati se :).
I onda su ex YU drzave, a najvise Srbija, to vracale.

Naravno da su i prilike bile drugacije, i da je u to vreme ova vlada bila moguca (da je bilo demokratskih izbora), ova zemlja bi danas bila u rangu jedne Holandije, ostalih zemalja beneluksa, daleko ispred Rumunije, Grcke i ostalih.
Jeste Tito bio pametan, balansirao izmedju istoka i zapada, al da smo mi poceli pravi razvoj odmah posle II sv rata, kao sve zapadne zemlje, danas bi mi davali kredite Grckoj i ostalima.

todos
21.12.2010, 18:05
Sitan je dug bio u Titovo vreme za staru Jugoslaviju. Pogresam je nacin vodjenja bilo svega toga. Kada je Tojota trazila da se u Jugoslaviji citaj Srbiji napravi fabrika automobila ondasnjeg kapaciteta od preko 500000 vozila, Titovi uvlakaci su rekli da se plase da se narod ne prebogati i onda ce da pocne izmisljati jos vise... i tako u nedogled. Uprkos svemu tome postojale su firme sa pametnim rukovodstvom koje su od profita izgradjivale citave gradove poput Prve Petoletke u Trsteniku ili RTB Bor u naravno Boru. Mi smo bili pioniri i retki proizvodjaci koji su mogli da zaokruze citavu proizvodnju poput tenka T84 (zelezara Jesenice, Optika ( Saturn) Novi Sad, Krusik, Prva Petoletka, Fabrika motora Sarajevo i Rakovica, Prvi Partizan i jos neki...). Proizvodili smo i avione, jes da su kupovali motore od Rols Rojsa ali je to bila prava retkost u svetu zaokruziti takav proizvod. Zbog takvih stvari, ponasanja, strateskih interesa i slicnih stvari ogromna vecina drzava u svetu je imala neverovatnu ljubav i podrsku prema nama.
Kada su se pojavile takozvane tehnokrate pocetkom sedamdesetih godina to je bila i nasa propustena ulaznica u EU. Svega ovoga kasnije i nebi bilo vec bi imali standard poput Svedske, Norveske i slicnih drzava.

vasiljevic
21.12.2010, 21:39
@Pjanovic:

Cela bivša Juga, skoro 20 miliona ljudi, dug zemlje oko 20 milijardi dolara.

Srbja, ovolika kolika je, zadnjih 2-3 godine, povećala zaduženost za 19 milijardi. Podatak koji je bio u novinama pre neki dan.

Sad, koliko je šta nerealno ..... Da li da pominjemo procente industrijske proizvodnje onda i sada, procente nezaposlenosti onda i sada, kolika je bila administracija onda i sada, stepen zdravstvene zaštite onda i sada .... Tu bajku tipa da je onda bila demokratija mi bi sada bili Švajcarska, mačku o rep. Tu demagogiju ostavi sa strane nekom ko ne poznaje to vreme. U ono vreme, dotični su dobili razvaljenu zemlju u ruke, i napravili od nje šta su napravili, društvo u kome se relativno normalno moglo da živi. Jedina zamerka, nije bila demokratija. Pa dobili smo je. I šta se desilo? Vratile demokrate zemlju u 19 vek. Napravili pustoš. A dobili u ruke industriju u mnogo boljem stanju nego onaj ćopavi. Prošlo kroz zemlju koliko beše, skoro 80 milijardi dolara za ovih 10 godina, i nikom ništa. Aman zaman, sa tim parama neko bi napravio stotine hiljada radnih mesta. Kamo li da revitalizuje privredu koju je imao na raspolaganju.

Rezultati bato, to se gleda. Cifre, šta imaš i šta si imao. Preseče se, vidi bilans stanja, gde smo bili i gde jesmo. I to odmah pokaže ko je bio bolji i ko je radio za ljude a ko za svoj džep. A ovi drugi, njih u narodu obično zovu lopovi. E sad, kako se oni među sobom zovu i kako to krste po zakonima .....

A rezultat danas je da mi imamo povećanje poreza, a da naši ministri sada kad vide da se ljudi bune, viču kako niko od njih nije za to. E sad, ako niko nije od njih za to, otkud nama to povećanje poreza? Doneo Deda Mraz? Palo sa neba? Poslao im bog dodatnu tablu koju nije stigao da da Mojsiju, i dopisao povećati porez na računare? Možda neko ima neko objašnjenje, jer ova koja ja uspeo da nađem ne zvuče mi baš racionalno, odavno ne verujem u Deda Mraza, a bome ni u to da bi danas bog doneo neke nove zakone nekom novom Mojsiju kod nas, mada, s obzirom da jedan ministar već sebe proglasio za novog Vuka, svašta je moguće.

Kisr
21.12.2010, 21:46
Moj ujak ima običaj da kaže: "Ovi (misli na demokrate) nisu u stanju ni da okreče ono što je za vreme Tita izgradjeno." Svakim danom uvidjam da je izgleda nažalost u pravu.

HSVstoned
21.12.2010, 22:14
Titovo vreme je bilo nerealno, uzimani krediti na sve strane, pa kad se vrati, vrati se :).
I onda su ex YU drzave, a najvise Srbija, to vracale.

Naravno da su i prilike bile drugacije, i da je u to vreme ova vlada bila moguca (da je bilo demokratskih izbora), ova zemlja bi danas bila u rangu jedne Holandije, ostalih zemalja beneluksa, daleko ispred Rumunije, Grcke i ostalih.
Jeste Tito bio pametan, balansirao izmedju istoka i zapada, al da smo mi poceli pravi razvoj odmah posle II sv rata, kao sve zapadne zemlje, danas bi mi davali kredite Grckoj i ostalima.

covek je apsolutno u pravu,sto se tice stranaka digao sam ruke posle 12. marta..
ali sam i dalje optimista,i patriota,mozemo da pljujemo vlast sada koliko hocemo,velika vecina njih i ne moze bolje od ovoga.. ko god da dodje moze da bude samo 5% bolje/gore ili mnogo gore ako pojedinci opet zavladaju.

mnogi su nas ocerupali i upropastili pa sada ispastamo.
da treba balasnirati izmedju istoka i zapada,severa i juga.
a vi sto napadate sada ove[koji,da se razumemo,niti imaju sposobnosti za nesto vise,niti se preterano trude] zapitajte se malo zbog koga smo u ovoj poziciji?
f**k your short memory:Freddy: :dzavo:

Lich_king2
21.12.2010, 22:20
Od ovoga nam ne moze biti gore. Cak bi nam i Hitler bolje vodio drzavu nego ovi :facepalm. Bolje i on nego ove da gledamo. Makar su kod njega ljudi imali posao (zanemariti megalomaniju za teritorije).

NISAM NESTO SMART
21.12.2010, 22:30
Čitajući ove postove setih se ove pesme:

http://www.youtube.com/watch?v=yzqTgUCBhR8

ivanza
21.12.2010, 22:49
Monetarna i fiskalna politika je potpuno pogrešna u Srbiji.:facepalm

U zemljama sa normalnom ekonomijom restriktivne mere monetarne i fiskalne politike obuzdavaju inflaciju (npr. većim budžetskim prihodima od rashoda, povećanjem eskontne kamatne stope centralne banke, smanjenjem javne potrošnje itd.) ali za posledicu imaju usporavanje, eventualno zaustavljanje ekonomskog razvoja a i moguću recesiju. Ekspanzivna mera monetarne i fiskalne politike u zemljama sa normalnom ekonomijom ima upravo suprotan efekat, a to je da podstiče inflaciju, javnu potrošnju ali i ekonomski rast.

U Srbiji se primenjuju mere restriktivne monetarne i fiskalne politike samo što i pored toga inflacija divlja. Istovremeno su zastupljene dve bolesti ekonomije, a to su recesija i inflacija, mada dugotrajna recesija u Srbiji se može nazvati depresijom (u ekonomskom smislu mada može i u socijalnom). Mere koje nam MMF nameće ne doprinose ništa dobro ekonomijama u tranziciji već samo jakim ekonomijama.

Ovakav problem ekonomije u Srbiji se rešava velim brojem greenfield investicija samo što su podsticaji za takve investicije vrlo mali u smislu veoma komplikovanog davanja dozvola i velikih nameta od strane države prilikom registrovanja firme.

Jedan moj prijatelj je u Zaječaru hteo da otvori radnju za prodaju isključivo zimske opreme. Kada je video da treba da iskešira 500 eura državi da bi mogao da počne da radi, istog momenta je odustao od te ideje i planira da ide u inostranstvo.:(

Sve u svemu tamna je budućnost.

DAKINS
21.12.2010, 23:11
Jos malo pa ce biti ovako :rofl:http://www.njuz.net/ministarstvo-finansija-uvodi-porez-na-pristup-fejsbuku/

HSVstoned
21.12.2010, 23:12
svaka rec na mestu.
idiotska drzava.

Thaedass
21.12.2010, 23:17
Jos malo pa ce biti ovako :rofl:http://www.njuz.net/ministarstvo-finansija-uvodi-porez-na-pristup-fejsbuku/

Zapravo ovo kad bi stvarno uradili bio bi im to najbolji potez od kad je Sloba skinut..

Lich_king2
21.12.2010, 23:26
Zapravo ovo kad bi stvarno uradili bio bi im to najbolji potez od kad je Sloba skinut..
Fenomenalan potez. Procvetala bi zemlja od toga, puna podrska. Korisnik Lich_king2 se zahvaljuje korisniku Thaedass-u na korisnoj poruci.

DavidovicN.S
21.12.2010, 23:31
Monetarna i fiskalna politika je potpuno pogrešna u Srbiji.:facepalm

U zemljama sa normalnom ekonomijom restriktivne mere monetarne i fiskalne politike obuzdavaju inflaciju (npr. većim budžetskim prihodima od rashoda, povećanjem eskontne kamatne stope centralne banke, smanjenjem javne potrošnje itd.) ali za posledicu imaju usporavanje, eventualno zaustavljanje ekonomskog razvoja a i moguću recesiju. Ekspanzivna mera monetarne i fiskalne politike u zemljama sa normalnom ekonomijom ima upravo suprotan efekat, a to je da podstiče inflaciju, javnu potrošnju ali i ekonomski rast.

U Srbiji se primenjuju mere restriktivne monetarne i fiskalne politike samo što i pored toga inflacija divlja. Istovremeno su zastupljene dve bolesti ekonomije, a to su recesija i inflacija, mada dugotrajna recesija u Srbiji se može nazvati depresijom (u ekonomskom smislu mada može i u socijalnom). Mere koje nam MMF nameće ne doprinose ništa dobro ekonomijama u tranziciji već samo jakim ekonomijama.

Ovakav problem ekonomije u Srbiji se rešava velim brojem greenfield investicija samo što su podsticaji za takve investicije vrlo mali u smislu veoma komplikovanog davanja dozvola i velikih nameta od strane države prilikom registrovanja firme.

Jedan moj prijatelj je u Zaječaru hteo da otvori radnju za prodaju isključivo zimske opreme. Kada je video da treba da iskešira 500 eura državi da bi mogao da počne da radi, istog momenta je odustao od te ideje i planira da ide u inostranstvo.:(

Sve u svemu tamna je budućnost.

Realno, 500 eura za pocetak svog biznisa, koji tebi moze da donese mnogo vise i nije mnogo, dosta ljudi toliko iskesira samo za mobilni telefon, ili kompjuter. Tih poreza ima i u drugim zemljama, samo tamo moze i vise da se zaradi.

A sto se tice pogresne fiskalne i monetarne politike, postoji previse razlika izmedju ekonomija bilo koje dve zemlje, cak i izmedju zemalja koje su na prvi pogled slicne (npr. srbija i bosna), da bi moglo jedno isto resenje da se primeni u obe. U pitanju je na hiljade varijabli, a mi imamo dosta strucnjaka svetskog nivoa koji razbijaju glave tim problemima. Ali u ekonomiji ne moze da se kaze "od danas se okrece novi list" i da se krene iz pocetka, sa novim politikama. Ima mnogo dugova koje niko nece da oprosti, pa mora da se prvo sve plati, ima mnogo penzionera, ima mnogo drzavnih sluzbenika, skola i drugih javnih ustanova, koje moraju da dobijaju novac od negde, a pre svega toga ima i mnogo funkcionera sa dzepovima dubljim od kanjona reke tare koji moraju da se napune.

I zao mi je sto moram ovo da kazem, ali nece nikad da bude bolje, pohlepa se ne razvija vremenom, to nam je u krvi. I dok je Srba i Srbije, nece se niko ovde posteno obogatiti.

Sun Tzu
21.12.2010, 23:39
a vi sto napadate sada ove zapitajte se malo zbog koga smo u ovoj poziciji?
Kako zbog koga? Pa zbog njih, aktuelne vlasti, lopova koji već 10 godina kradu šta stignu i sve više i više uništavaju zemlju sa ovakvim i sl. zakonima.
http://www.youtube.com/watch?v=yzqTgUCBhR8http://www.youtube.com/watch?v=hwjeD0nfkao ;)

Pjanovic
21.12.2010, 23:44
To, opleti po 5-oktobarcima, za sve su oni krivi.

A tvoji sta su radili pre 2000-te, to nema veze, sto je kasa vlade Srbije sa pocetka 2001 godine bila poptuno prazna, to nikom nista. Sto 2 fabrike nisu poslovale pozitivno, i to nikom nista.

Pa za tih 10 godina 90-tih, treba 20 godina samo da se vratimo u normalu, da se izbrisu negativne posledice.

Ajde ajde, idi gledaj tv prenos tvog gazde, kako im pokazuje tamo i objasnjava pravo...

ivanza
21.12.2010, 23:49
Realno, 500 eura za pocetak svog biznisa, koji tebi moze da donese mnogo vise i nije mnogo, dosta ljudi toliko iskesira samo za mobilni telefon, ili kompjuter. Tih poreza ima i u drugim zemljama, samo tamo moze i vise da se zaradi.

A sto se tice pogresne fiskalne i monetarne politike, postoji previse razlika izmedju ekonomija bilo koje dve zemlje, cak i izmedju zemalja koje su na prvi pogled slicne (npr. srbija i bosna), da bi moglo jedno isto resenje da se primeni u obe. U pitanju je na hiljade varijabli, a mi imamo dosta strucnjaka svetskog nivoa koji razbijaju glave tim problemima. Ali u ekonomiji ne moze da se kaze "od danas se okrece novi list" i da se krene iz pocetka, sa novim politikama. Ima mnogo dugova koje niko nece da oprosti, pa mora da se prvo sve plati, ima mnogo penzionera, ima mnogo drzavnih sluzbenika, skola i drugih javnih ustanova, koje moraju da dobijaju novac od negde, a pre svega toga ima i mnogo funkcionera sa dzepovima dubljim od kanjona reke tare koji moraju da se napune.

I zao mi je sto moram ovo da kazem, ali nece nikad da bude bolje, pohlepa se ne razvija vremenom, to nam je u krvi. I dok je Srba i Srbije, nece se niko ovde posteno obogatiti.

I samo da dodam neke stavove Dr. Arčibalda Rajsa (1875 - 1929) o Srbima i ako je voleo našu zemlju i narod.

Bio sam sa vama kada ste bili u nevolji. Delio sam sa vama patnje i žrtvovao sjajnu karijeru – govorio je Rajs. – Ali, nije mi žao. Zavoleo sam vas, jer sam imao priliku da upoznam vaše ljude u presudnim trenucima, kada se, valjda, jedino i može upoznati karakter jedne nacije. Nažalost, video sam i sve vaše mane, nedostatke i slabosti, video sam sve ono što može biti pogubno za vaš narod u budućnosti – zapisao je Rajs u svom političkom testamentu.

U svom testamentu Rajs se osvrnuo i na naše, najblaže rečeno, slabosti i loše navike. Kada je rat prošao i kada su u prvi plan izašli političari i profiteri raznih vrsta, Arčibald je zapisao:

– Političari su vam iskvarili zemlju. Oni su kod vas svemoćni. Politika se meša u sve i svuda upravlja. Funkcioneri su bez morala, bez časti, lični interes je u prvom planu. Junaci su zaboravljeni, omladina zapostavljena, radnih navika skoro i da nemate. Govorim vam ovo kao prijatelj naroda i plašim se, da ako nešto ne promenite, sve ovo može skupo da vas košta.

Decenijama se ništa nije promenilo u pogledu ovog zadnjeg pasusa.:( Dr. Arčibald Rajs je takođe rekao da postoji mogućnost da nas ove stvari koštaju države.

http://www.ekapija.com/website/sr/page/117134

Svima preporučujem da pročitaju njegovu knigu koja se zove "Čujte Srbi".

Edit :
Sadašnja vlast se isto veoma trudi da se ponaša upravo onako kako Dr. Arčibald Rajs nije želeo.

Sun Tzu
22.12.2010, 0:05
To, opleti po 5-oktobarcima, za sve su oni krivi.Oni su na vlasti, ko drugi?A tvoji sta su radili pre 2000-teMoji? Čim pljujem demokrate, odma sam radikal. Kad pljujem radikale, onda sam za Slobu... i tako u krug.
Ali ajde, kapiram da nemaš šta smisleno da kažeš pa moraš tako.sto je kasa vlade Srbije sa pocetka 2001 godine bila poptuno praznaTad je bila prazna, sad je još praznija. Dokle će da se vade na Slobu i devedesete? Još 10, 20 godina? Oće i za 50 god. on da bude kriv? Kad će neko da preuzme odgovornost konačno za sr*nja iz zadnjih 10godina?Pa za tih 10 godina 90-tih, treba 20 godina samo da se vratimo u normalu, da se izbrisu negativne posledice.Dobro, 20god. ali već je prošlo pola od toga, a mi ne da ne pokazujemo znake povratka u normalu, mi smo u još težoj situaciji. Ajde ajde, idi gledaj tv prenos tvog gazde, kako im pokazuje tamo i objasnjava pravo.Genijalni argumenti... :tapsh:

DAKINS
22.12.2010, 0:17
^ Pa kad je jedina promena bila u spoljnoj politici 2000 god

Imam utisak da je samo vladajuca garnitura smenila vrh
I ovima sadasnjim se to sprema ali nikakve valjde od toga kad sti i ljudi kontrolisu i te koji treba da dodju .

Avaj ljude se spore oko niceg te su nacionalist te su liberali te socijalisti ali to uopste nije vazno kad sve te partije kontrolise isti krug ljudi pa zato nam je i tako kako nam je a spoljna politika drugacija vise i nije moguca zadavljeni smo do kraja bar na vek dva.
Treba da se resimo celog politickog establismenta i to bez diskriminacije da bi krenuli od nule.
Dotle ce nas iznenadjivati ovakve stvari kao ovi besmisleni porezi.

acaf
22.12.2010, 0:43
Orvelova "Farma" bi mogla da docara stanje u nasoj drzavi. Kao i epizoda South Parka u kojoj glasaju za Giant Douche ili Turd Sandwich... Cinicno je povecavati poreze, a onda povecati sebi platu koja vec iznosi preko 100 000 dinara. Plus obroci koji iznose 50 dinara za karadjordjeve snicle i statijaznamsve. Plus bonusi ako odluce da se pojave u skupstini.

Kakva su samo to odricanja koje nasi poslanici moraju da podnesu zbog nas... Ah, uvek kada je prenos skupstine na javnom nam servisu, pustim himnu i zaplacem od srece jer znam sta oni podnose zbog nas i znam da smo u pravim i sposobnim rukama.

Pjanovic
22.12.2010, 2:26
Genijalni argumenti... :tapsh:

Znam te, koraci ti smrde necovestvom.

Mada, u pravu si donekle za izgovore...

todos
22.12.2010, 11:00
@Pjanovic:

Cela bivša Juga, skoro 20 miliona ljudi, dug zemlje oko 20 milijardi dolara.

Srbja, ovolika kolika je, zadnjih 2-3 godine, povećala zaduženost za 19 milijardi. Podatak koji je bio u novinama pre neki dan.

Sad, koliko je šta nerealno ..... Da li da pominjemo procente industrijske proizvodnje onda i sada, procente nezaposlenosti onda i sada, kolika je bila administracija onda i sada, stepen zdravstvene zaštite onda i sada .... Tu bajku tipa da je onda bila demokratija mi bi sada bili Švajcarska, mačku o rep. Tu demagogiju ostavi sa strane nekom ko ne poznaje to vreme. U ono vreme, dotični su dobili razvaljenu zemlju u ruke, i napravili od nje šta su napravili, društvo u kome se relativno normalno moglo da živi. Jedina zamerka, nije bila demokratija. Pa dobili smo je. I šta se desilo? Vratile demokrate zemlju u 19 vek. Napravili pustoš. A dobili u ruke industriju u mnogo boljem stanju nego onaj ćopavi. Prošlo kroz zemlju koliko beše, skoro 80 milijardi dolara za ovih 10 godina, i nikom ništa. Aman zaman, sa tim parama neko bi napravio stotine hiljada radnih mesta. Kamo li da revitalizuje privredu koju je imao na raspolaganju.

Rezultati bato, to se gleda. Cifre, šta imaš i šta si imao. Preseče se, vidi bilans stanja, gde smo bili i gde jesmo. I to odmah pokaže ko je bio bolji i ko je radio za ljude a ko za svoj džep. A ovi drugi, njih u narodu obično zovu lopovi. E sad, kako se oni među sobom zovu i kako to krste po zakonima .....

A rezultat danas je da mi imamo povećanje poreza, a da naši ministri sada kad vide da se ljudi bune, viču kako niko od njih nije za to. E sad, ako niko nije od njih za to, otkud nama to povećanje poreza? Doneo Deda Mraz? Palo sa neba? Poslao im bog dodatnu tablu koju nije stigao da da Mojsiju, i dopisao povećati porez na računare? Možda neko ima neko objašnjenje, jer ova koja ja uspeo da nađem ne zvuče mi baš racionalno, odavno ne verujem u Deda Mraza, a bome ni u to da bi danas bog doneo neke nove zakone nekom novom Mojsiju kod nas, mada, s obzirom da jedan ministar već sebe proglasio za novog Vuka, svašta je moguće.

Za mene i Vasiljevica vi ste vecina deca i bar meni je zao sto sam habao cipele da bih na trgu u Cacku gledao razne guzicare i divio se njihovim govorima. Opet da se nadovezem na Vasiljevicev citat ima neke nelogicnosti koje mi siromasni i ne mozemo lako da shvatimo. Dugovi, pare i sve ostalo mi ne ide upamet, ili sam ja bas zaostao, ali Intel je kupio neki tamo Meck Afe ili tako nekako za 7 milijardi dolara. Nikako ne mogu da shvatim da tako neka firma koja se bavi virusima to jest leci racunare toliko vredi. Sta je je bilo pisljivih 20 milijardi dolara na onoliku zemlju sa onakvom privredom...
Da li vi uopste znate kakva je nekad bila privreda u onoj staroj Jugoslaviji?
Da li ste culi za Kongrap, Energoinvest, Hidrogradnja, Niskogradnja, Ratko Mitrovic i vec nabrojane firme u prethodnim mojim tekstovima?! Da li ste znali da je postojala firma u Sjenici, ne mogu nikako da joj se setim imena koja je proizvodila zenske carape i imala 5000 zaposlenih radnika. Da li ste znali da je Predsednik Amerike Ronald Regan nosio kosulje koje su se proizvodile u Rudniku iz Gornjeg Milanovca i kravatu iz Javora iz Ivanjice?! Cisto sumnjam!!!:(

GoranSTX
22.12.2010, 11:43
Umesto što se mlatite sa političkim napucavanjima i istorijskim besmislicama bolje se usredsredite na konkretnu temu i njene posledice po ionako posustalu ekonomiju i efekat na informatički nepismene naraštaje.

Razumem ja da je politika usko vezana za ovo pitanje, ali na ovom forumu se ne može postići nikakav rezultat prebacivanjem krivice i odgovornosti i razbacivanjem nesuvuslim političkim frazama. Imate izbore pa izvolite...

Ono o čemu bi trebalo da se diskutuje u ovoj temi su konkretna razmišljanja i predlozi vezani za poteze koje Vlada čini. Da li je vraćanje stope PDV-a na 18% računare pametan potez? Kako će se odraziti na IT sektor kod nas? Kako će uticati na vaše odluke o nabavci hardvera?

Pjanovic
22.12.2010, 11:59
Da li je vraćanje stope PDV-a na 18% računare pametan potez?
Nije.

Kako će se odraziti na IT sektor kod nas?
Lose.

Kako će uticati na vaše odluke o nabavci hardvera?
Ko je planirao nesto da kupis, skupice kintu na brzinu i kupice pre povecanja pdv-a. Ko nije planiraoda kupi u skorije vreme, skupljace vecu kintu sledece godine.

Jel imas jos neko pametno pitanje :), ako nemas, da se vratimo mi politici...

@todos
DA, kao sto je nekada Kina bila zemljoradnicka totalno zatvorena zemlja. Pa je fabrika u Teksasu snabdevala ceo svet chelikom, pa je fabrika u... a onda su pocele zemlje treceg sveta naglo da se razvijaju...

neko_drugi
22.12.2010, 12:03
Malopre na vestima cuo da je ministarka telekomunikacija izjavila da ocekuje da PDV od 18% na racunare bude ukinut brzo... Sta god to znacilo... Zivi bili pa videli.

DAKINS
22.12.2010, 12:09
Malopre na vestima cuo da je ministarka telekomunikacija izjavila da ocekuje da PDV od 18% na racunare bude ukinut brzo... Sta god to znacilo... Zivi bili pa videli.
Znaci da nam daju malo lekova protiv bolova da lakse podnesemo:D

neko_drugi
22.12.2010, 12:17
Cuo na vestima, ali ne mogu da nadjem da je negde to zapisano... :icon_stud

DAKINS
22.12.2010, 12:23
^Nista novo i ranije su rekli da se "nadaju" da je mera privremena.

GoranSTX
22.12.2010, 12:24
...............

Jel imas jos neko pametno pitanje :), ako nemas, da se vratimo mi politici...

..............

Pa ako su tri odgovora u dve reči i jednoj prosto-proširenoj rečenici sve od diskusije koja može da se vodi u ovoj temi onda joj nema života... O politici svakako neće biti razglabanja...

DAKINS
22.12.2010, 12:56
Ako neko bas hoce da zna kako ce biti evo dva scenarija.
Najbolji scenarijo usporice se razvoj informacionih tehnologija bice prodato 20% manje racunara, pasce prihod ljudi u prodajnim mrezama ,mnogi ce ostati bez posle i sve to za neku minimalnu zaradu drzave koja nece biti ni blizu 1.5 milijardi din

Najgori scenarijo.
1 Prodaja racunara ce pasti
2 pojavice se crno trziste i sverc preko granice i uveren sam da bi tada zaradili i manje.
3 Unistice celu infrastrukturu prodajne mreze ,dosta ljudi ce ostati bez posla.
4 Bicemo mozda i jedina zemlja na svetu gde dolazi do pada koriscenja racunara i interneta.
Ovo je najgori scenarijo ali poznajuci "nase" najgori scenarijo ce se pre desiti.

Sto se mene tice.
Srecom kupio sam sve za deskop ali ode cela lova ni novu god nece docekati kako treba jer sam navrat na nos sam bio primoran da utrosim svu lovu.
Vrlo verovatno nista necu kupiti sledece god sem ubicajne sitnice za racunar a u drugoj situaciji bi verovatno nesto i kupio.

Pjanovic
22.12.2010, 14:34
Ih, evo sve se ubih od plakanja za tobom, gosn studentu sa Ati 6870 grafickom kartom :paranoia:.

DAKINS
22.12.2010, 14:52
Ih, evo sve se ubih od plakanja za tobom, gosn studentu sa Ati 6870 grafickom kartom :paranoia:.
Pare sam sam zaradjivao od leta i radio sve i svasta ,mozda zvuci cudno ali ove god sam zaradio preko 1000ev radeci od obezbedjenja do rada na susednim placevima do sredjivanja raznih arhiva uz to studiram :)
A posto zivim sa roditeljima nemam ubicajnih troskova.
Ps ispite dajem u redovnim rokovima bez gubljenja vremena.
Pitaj pa sudi !

HSVstoned
22.12.2010, 15:02
:facepalm stvarno sramota da ne uradis upgrade u toku sledece godine.. los ti komp pa zato:boodala:

a pdv nece biti povecan,iako bude-to ce biti veoma kratko.

DAKINS
22.12.2010, 15:09
:facepalm stvarno sramota da ne uradis upgrade u toku sledece godine.. los ti komp pa zato:boodala:

a pdv nece biti povecan,iako bude-to ce biti veoma kratko.
A za sto da ne ako mogu da zaradim i za laptop koga briga .

Mislio sam da sledece godine ustedim za nov laptop ali sad ce ici malo teze a stari bi dao mladjem bratu ..
Sve radim posteno ne pusim ne pijem ne drogiram se jer to lose?

Ja sam i ovako samo privremeno u srbiji palim iz zemlje cim zarsim faks.
Kad razmislim oko cega se i nerviram vise :icon_scra

Pjanovic
22.12.2010, 16:14
ne pusim ne pijem,se jer to lose?

Ti nisi student :D.

Ja sam i ovako samo privremeno u srbiji palim iz zemlje cim zarsim faks.

Koji ces djavo na ovoj temi ?

HSVstoned
22.12.2010, 16:34
:D:D:D:D

e takve najvise hejtujem,pljuju na sav glas,kukaju[a ocigledno imaju] a onda-''ma ebe mi se za srbiju ionako palim odavde'' :facepalm :facepalm

e ja ne plaim,iako mogu,mi smo ti koji moramo da pokusamo da menjamo nesto ovde.

i da,nisi nikakav student:dzavo:

nadam se da ne studiras srpski jezik i knjizevnost

''jer to lose'' ? :D

za'ebavamo se malo,aj da ne pretvorimo temu u spam[nemoj da nastavis da se svadjas]

sad nesto citam,izgleda da ce odustati od povecanja pdv na it..mada sve nezvanicno.. a za banane me boli pisa :D

DAKINS
22.12.2010, 18:14
Ti nisi student
Jer ne pusim ne pijem i ne drogiram se i nisam u mafijaskim bandama niti navijackim grupama ok priznajem takav student nisam :D

@HSVstoned ne ne studiram knjizevnost pisanje mi nikad nije islo od ruke pa sam pobegao na tehniku koja mi ide .

Hocu da odem jer ovde ne vidim buducnost ali sam rodjen ovde.
Znas zasto sam se iznervirao da moji imaju para pa da imam razumeo ovaj napada ali to sto sam radim i studiram je moj najvec greh .:rofl:
A ko su velike face ovde oni mafijasi na ulici koji ce biti ubijeni u 30 god .:eek:
Drago mi je sto nisam velika faca .
Necu vise da ucestvujem u ovoj temi niti u biloj kojoj drugoj sa vama dvoje
Kraj.

HSVstoned
22.12.2010, 18:36
napravi od nas dvojice huligane koji zveckaju cz-ovima,imaju silerova tattoo na ramenu al glasaju za ds/ldp. I drogiraju se,studiraju i nemaju para pa napadaju tebe koji,na zalost, zbog ove vlade ne mozes da zamenis 6870 sa 7870 sledeceg novembra..:kreza:

i nemoj da ucestvujes u raspravama sa NAMA dvoje:kreza: :facepalm

DAKINS
22.12.2010, 18:43
napravi od nas dvojice huligane koji zveckaju cz-ovima,imaju silerova tattoo na ramenu al glasaju za ds/ldp. I drogiraju se,studiraju i nemaju para pa napadaju tebe koji,na zalost, zbog ove vlade ne mozes da zamenis 6870 sa 7870 sledeceg novembra..:kreza:

i nemoj da ucestvujes u raspravama sa NAMA dvoje:kreza: :facepalm
Za razliku od drugih ja priznajem kad preterano reagujem .
Nije mi namera bila da vredjam ali sam se oseto prozvanim bez razloga i suvise sam emotivno regovao i mozda slucajno naneo neku uvredu. .:)
Da se sad ljudi vrate na temu.

HSVstoned
22.12.2010, 18:47
evo da se vratim.
pa prvi ds krsi predizborno obecanje,djelic se lozi na it sektor,ja mislim da tu gdja dijana:D pravi problem..
mislim da se nece igrati sa ovim stvarima,bar it nek ne diraju a za banane sam vec rekao-i ovako su skupe,sta sad-jescu jabuke:kreza:

a i uskoro ce prodaja telekoma,pocetna 1,4 milijarde.. izvuci ce vise.. tako da ce to ostaviti pdv na 8%:kreza:\

samo dokle ovako?
ma je...e se 90-e.i 70 i 80-e.
i 60-e;)

nerro7
22.12.2010, 18:57
Zasto postoje porezi?
Zato da nasi politicari nebi bili gladni. Oni ne jedu u skupstini vec u lux restoranima. Ne vozaju jugoce vec audi a8 i to mora model 4.2fsi a ne npr a4 1.9tdi...bmw,mecke...dzipove. Sve to trosi tone benzina. Eh, da je ovaj narod imalo pametan, pa da niko nista ne radi, placa i kupuje 7dana videli bismo kako bi se drzava izmenila. Vlast treba menjat, ali nema ko da je menja. Evo meni juce stigao "racun" za ekolosko odrzavanje, 450din da platim sto sam disao "cist" vazduh. Sada se cude zasto mlad svet odlazi iz ove jjjjjjadne drzave, pa nema uslova za zivot. Evo sad ja razmisljam, zasto svi mi kupujemo kompove/delove kad cemo za godinu dana sve to prodati za mrvu hleba? Pare cine cuda. Ja nemam kola, kuciste cekam 2godine, a moj bivsi drug voza golfa4, kojeg mu je poklonio tatica, koji se jednog dana sapleo i nasao pun dzak para.

J******** TE ZIVOTE! :nov_mad2:

Pjanovic
22.12.2010, 19:03
Zasto postoje porezi?
Zato da nasi politicari nebi bili gladni.

Jesi ti juce izasao iz majcine utrobe ?

Ili zivis zivot, a da bas nista ne znas o svetu u kome zivis.
Od poreza zivi drzava, sa sve administracijom, ukljucujuci i politicare.

todos
22.12.2010, 19:12
Zaboravili ste da pored ovog poreza od Nove Godine ide i namet za zastitu potrosaca, u prevodu ekoloska taksa. Mlogo se sikiraju za nas i nas dzep. U prevodu od par desetina do par stotina dinara u zavisnosti od cene komponenti.

HSVstoned
22.12.2010, 19:13
pa kad su svi srbi isti,ko god da se dokopa vlasti isto ce da radi,u fazonu aj ja da ''uzmem'',ko ga jbe,ako ne uzmem ja uze ce neko drugi :facepalm
aj recite da nije tako?
ali porez mora da postoji.
ali da se napravi neko rangiranje.
luksuz na prvom mestu a na kraju hrana.

ovaj komp sam uzeo[pola finansiranja] od studentskog kredita,a tastatura je jos uvek iz 2004 god,logitech koja se cuje p90 kad brzo kucas po njoj:dzavo: :opanachke :boodala:
a mis sam pre god ipo promenio jer se na starom skrol upokojio..
a svi iz mog okruzenja imaju bar 3+ god kompove,cak i 8+ god i isto toliko stare tastature miseve.. o cemi mi pricamo:Freddy:

nerro7
22.12.2010, 19:28
Jesi ti juce izasao iz majcine utrobe ?

Ili zivis zivot, a da bas nista ne znas o svetu u kome zivis.
Od poreza zivi drzava, sa sve administracijom, ukljucujuci i politicare.

80% "ljudi" u drzavi zivi sa platom manjom od 30000din, a imaju i porodice. 12% nema sta da jede. 4% su privatnici koji su se obogatili preko ******, a ostalo 4% su politicari i ovi oko njih, njihovi sestrici itid itd.

Zasto neki politicar ima platu preko 100000din...sta on toliko radi sem sto misli kako da izbije pare iz nasih dzepova...

P.S. ja da sam vlast, ja bih uveo tucanje kamena, nema fotelja i stolica.....i kamenje umesto para. (blago crnogorcima :D )

aconi
22.12.2010, 19:38
Da li ste culi da uvode porez na poklone,ja sam juce citao ,za svaki dobijeni poklon preko 30000 din.ide porez.Samo ne znam ko ce im to prijaviti

Jim Bravura
22.12.2010, 20:44
Проблем је што власт "мора" да повећа порезе и смањи јавну потрошњу, јер је то једини начин се плате камате интернационалним банкарима. Уколико нема новца, ту је онда насилна приватизација и распродаја ресурса. Не може и јаре и паре. Ако би сишли са грбаче народу, дошло би до кашњења у исплати, а камата је светиња.

Pjanovic
22.12.2010, 21:28
80% "ljudi" u drzavi zivi sa platom manjom od 30000din, a imaju i porodice. 12% nema sta da jede. 4% su privatnici koji su se obogatili preko ******, a ostalo 4% su politicari i ovi oko njih, njihovi sestrici itid itd.

Zasto neki politicar ima platu preko 100000din...sta on toliko radi sem sto misli kako da izbije pare iz nasih dzepova...

Al si bistar, ljubi ga majka.

Ovi politicari, oni politicari.
Svaka budala moze da bude politicar, razlik je mala, a to je koliko ce ljudi glasati za nekoga.
Sto ti ne osnujes partiju, za tebe ni komsija iz susednog stana ne bi glasao :).

ivanza
22.12.2010, 21:39
Niš: Zbog duga ostaju bez imovine
22. decembar 2010. | 11:29 | Izvor: B92 Niš --
U Nišu doneto 70.000 o prodaji imovine građana zbog neizmirenih kredita i računa.

Ovaj sud doneo je oko 77.000 izvršnih rešenja koja trenutno čekaju naplatu dugovanja. Najćešći razlozi zbog kojih imovina građana postaje predmet licitacije su krediti kod banaka, ali i neizmirena dugovanja za struju, telefon ili grejanje.
Samo od početka ovog meseca, Izvršno odeljenje Osnovnog suda u Nišu primilo je 3.690 predloga za izvršenje za neizmirene komunalne račune, sedam za potraživanje banaka, 25 o prodaji nepokretnosti i 133 o prodaji pokretne imovine.
Na naplatu dugovanja u ovom trenutku ukupno čeka oko 77.000 izvršnih rešenja.
Prema izvršnim odlukama, kojih ima oko 26.000, od građana će plenidbom pokretne i nepokretne imovine biti naplaćeno dugovanje.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=12&dd=22&nav_category=12&nav_id=481068

Nišlije su obrale bostan.:eek::eek2: Ovo pokazuje koliko je situacija teška u Srbiji.:(

Jim Bravura
22.12.2010, 22:09
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=12&dd=22&nav_category=12&nav_id=481068

Nišlije su obrale bostan.:eek::eek2: Ovo pokazuje koliko je situacija teška u Srbiji.:(Најтужније је што су сви ти уговори о кредитима правно гледано ништавни, а нико да помогне људима. Банке нису дале клијентима никакву реалну противвредност, јер се новац ствара "out of thin air" или у преводу не кошта их ништа. Ипак, то их не спречава да плене људима имовину. Да сам на њиховом месту, тужио бих банку суду као овај Американац:First National Bank of Montgomery vs. Daly was a courtroom drama worthy of a movie script. Defendant Jerome Daly opposed the bank’s foreclosure on his $14,000 home mortgage loan on the ground that there was no consideration for the loan. “Consideration” (“the thing exchanged”) is an essential element of a contract.

Daly, an attorney representing himself, argued that the bank had put up no real money for his loan. The courtroom proceedings were recorded by Associate Justice Bill Drexler, whose chief role, he said, was to keep order in a highly charged courtroom where the attorneys were threatening a fist fight. Drexler hadn’t given much credence to the theory of the defense, until Mr. Morgan, the bank’s president, took the stand.

To everyone’s surprise, Morgan admitted that the bank routinely created the money it lent “out of thin air,” and that this was standard banking practice. “It sounds like fraud to me,” intoned Presiding Justice Martin Mahoney amid nods from the jurors. In his court memorandum, Justice Mahoney stated: Plaintiff admitted that it, in combination with the Federal Reserve Bank of Minneapolis, . . . did create the entire $14,000.00 in money and credit upon its own books by bookkeeping entry. That this was the consideration used to support the Note dated May 8, 1964 and the Mortgage of the same date. The money and credit first came into existence when they created it. Mr. Morgan admitted that no United States Law or Statute existed which gave him the right to do this. A lawful consideration must exist and be tendered to support the Note.

The court rejected the bank’s claim for foreclosure, and the defendant
kept his house. To Daly, the implications were enormous. If bankers were indeed extending credit without consideration – without backing their loans with money they actually had in their vaults and were entitled to lend – a decision declaring their loans void could topple the power base of the world.He wrote in a local news article: This decision, which is legally sound, has the effect of declaring all private mortgages on real and personal property, and all U.S. and State bonds held by the Federal Reserve, National and State banks to be null and void. This amounts to an emancipation of this Nation from personal, national and state debt purportedly owed to this banking system. Every American owes it to himself . . . to study this decision very carefully . . . for upon it hangs the question of freedom or slavery (Извор: "Web of Debt", страна 28)

DavidovicN.S
22.12.2010, 23:36
Најтужније је што су сви ти уговори о кредитима правно гледано ништавни, а нико да помогне људима. Банке нису дале клијентима никакву реалну противвредност, јер се новац ствара "out of thin air" или у преводу не кошта их ништа. Ипак, то их не спречава да плене људима имовину. Да сам на њиховом месту, тужио бих банку суду као овај Американац Kod nas mozes da ubijes coveka iz hira i da se izvuces s par godina u zatvoru, neko da ti upadne u kucu i da te opljacka, ne mozes mu nista, to ti je nas pravosudni sistem. A ti hoces da tuzis banku i da se izvuces iz duga? Tesko. Nije bas da se stvara novac iz nicega, da se stvara iz nicega mislis da bi imali rupu u budzetu velicine antarktika? Ili da bi se za vreme ekonomske krize zatvorilo pola banaka u svetu? Ako si gledao zeitgeist, a verovatno jesi posto prepoznajem pricu, moras da znas da se to odnosi na americki dolar, i da nije bas tako kako se u tom dokumentarcu prica. Ljudi cim vide da neko kaze da banke smisljaju novac out of thin air, odma pomisle "e da i ja mislim da je banka kriva, a ne ja sto sam podigao 12 kredita da bi kupio frizider, kompjuter, lcd tv, playstation, iako nemam za leba."

Jim Bravura
23.12.2010, 2:24
Kod nas mozes da ubijes coveka iz hira i da se izvuces s par godina u zatvoru, neko da ti upadne u kucu i da te opljacka, ne mozes mu nista, to ti je nas pravosudni sistem. A ti hoces da tuzis banku i da se izvuces iz duga? Tesko.Ако позајмљене паре не потичу из штедње, већ их банка сама креира, дуг може да се оспори. И зар није боље да покушају, него да седе скрштених руку док им банкари плене имовину :icon_stud Nije bas da se stvara novac iz nicega, da se stvara iz nicega mislis da bi imali rupu u budzetu velicine antarktika? Ili da bi se za vreme ekonomske krize zatvorilo pola banaka u svetu?Рупа у буџету је последица такве праксе, јер банке сваке године лишавају државу десетине милијарди динара у виду изгубљених камата. Такође, ако знаш шта је "seigniorage" и ту је држава закинута енормно, а могла би врло јефтино да финансира све јавне пројекте.Ako si gledao zeitgeist, a verovatno jesi posto prepoznajem pricu, moras da znas da se to odnosi na americki dolar, i da nije bas tako kako se u tom dokumentarcu prica.Ма какав Zeitgeist, прочитај било који уџбеник банкарства или посети сајт неке централне банке и погледај њихове публикације, па ћеш видети да се новац креира ниизчега. Они то и не крију, иако наравно нису блесави да то износе преко мас медија. И друга ствар, то важи за било коју валуту, не само долар. Паре су паре, не расту на дрвету нити падају са неба, већ неко мора да их креира и пусти у оптицај. Једино ми није јасно зашто економисти о томе ћуте и завлаче народ!? Ljudi cim vide da neko kaze da banke smisljaju novac out of thin air, odma pomisle "e da i ja mislim da je banka kriva, a ne ja sto sam podigao 12 kredita da bi kupio frizider, kompjuter, lcd tv, playstation, iako nemam za leba."Систем је тако дизајниран да тера људе у дугове. Чак и на релативно богатом западу, а камоли у сиромашној Србији. Људи једва састављају крај с крајем, а на све стране рекламе о "повољним" кредитима и бољем животу. Многи не могу томе да одоле. Али не треба њих кривити, јер то је замена теза, већ оне који их праве будалама и перфидно пљачкају кршећи закон.

Mire86
23.12.2010, 2:55
Ovo je samo kap u moru tegoba kod nas.Skoro svaki dan cujem padne neka zlatara ili menjacnica,sve vise i vise mladih psihicko obolevaju i pune su psih.bolnice,da ne nabrajam dalje i idem u off ali mislim da je ovo tek pocetak!

Pjanovic
23.12.2010, 3:01
Jes ti to kao ja, skoro gledao Betmena 2 Dark Knight, pa si malo pomesao film i stvarnost ?

Kisr
23.12.2010, 3:04
@Jim, camarade :D, potraži na youtube "The Creature from Jekyll Island", ako već nisi.

(http://www.google.com/url?sa=t&source=web&cd=5&ved=0CDwQFjAE&url=http%3A%2F%2Fwww.bigeye.com%2Fgriffin.htm&rct=j&q=The%20Creature%20from%20Jekyll%20Island&ei=4Z4STfSYAc-t8QOVttyABw&usg=AFQjCNFTKqW54mhilEb4Ufkr7KoLvz0K2w&sig2=rGv9tZMi3ToHNadr2zr15w&cad=rja)

Mire86
23.12.2010, 3:04
Ma jok,ne znam samo sta je tebi film a sta stvarnost?!

Marko
23.12.2010, 4:13
Uh kolege forumasi, zao mi je sto upadam sa strane ali da vam kazem, posto sam procitao poslednje 2-3 stranice skontao sam da ste isti politicari u skupstini.... :p Opet sve isto: ti si, ja nisam, ma oni ne znaju. ja sam reko...itd

DAKINS
23.12.2010, 8:51
Izgleda srecom nista od povecanja http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=12&dd=23&nav_id=481253

aconi
23.12.2010, 8:55
Tako oni rade.Ispipavaju puls gradjana.Tako je bilo i sa porezom na imovinu.Cim su videli da se narod malo vise buni odmah prepolovili

DavidovicN.S
23.12.2010, 10:18
Ако позајмљене паре не потичу из штедње, већ их банка сама креира, дуг може да се оспори. И зар није боље да покушају, него да седе скрштених руку док им банкари плене имовину :icon_stud Рупа у буџету је последица такве праксе, јер банке сваке године лишавају државу десетине милијарди динара у виду изгубљених камата. Такође, ако знаш шта је "seigniorage" и ту је држава закинута енормно, а могла би врло јефтино да финансира све јавне пројекте.Ма какав Zeitgeist, прочитај било који уџбеник банкарства или посети сајт неке централне банке и погледај њихове публикације, па ћеш видети да се новац креира ниизчега. Они то и не крију, иако наравно нису блесави да то износе преко мас медија. И друга ствар, то важи за било коју валуту, не само долар. Паре су паре, не расту на дрвету нити падају са неба, већ неко мора да их креира и пусти у оптицај. Једино ми није јасно зашто економисти о томе ћуте и завлаче народ!? Систем је тако дизајниран да тера људе у дугове. Чак и на релативно богатом западу, а камоли у сиромашној Србији. Људи једва састављају крај с крајем, а на све стране рекламе о "повољним" кредитима и бољем животу. Многи не могу томе да одоле. Али не треба њих кривити, јер то је замена теза, већ оне који их праве будалама и перфидно пљачкају кршећи закон.
Procitao sam na desetine knjiga iz te oblasti, a koliko si ti procitao? Naravno da sve pare koje se daju na zajam poticu iz stednje. Ako si toliko pametan, dokazi da banke smisljaju novac, niko nije budala da te slusa ako si u nekom dokumentarcu cuo nesto i sad mislis da si pametan.
Pametni ljudi ne slusaju sve sto im udje u uvo, nego sami provere, istraze, pre nego sto pocnu da pricaju i da prenose "znanje".

Drugo "seigniorage" nisam znao sta znaci, posto sam ucio ekonomiju na srpskom, ne znam ti na kom si jeziku ucio, verovatno si iso na Harvard, ali sam pogledao na translatoru i video sam o cemu se radi. I dosao sam do zakljucka da i ti nisi znao sta "seigniorage" znaci. Drzava tu nije zakinuta enormno, jer drzava stampa novac a ne banke, znaci niko nije tu zakinuo drzavi pare.

neko_drugi
23.12.2010, 12:48
Izgleda srecom nista od povecanja http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=12&dd=23&nav_id=481253

E to se trazi :tapsh::tapsh::tapsh:

HSVstoned
23.12.2010, 14:52
pa ono sto sam i ja citao juce.. kapiram da 80% nema nista od povecanja.
it razvoj kod nas treba da bude primaran kao i razvoj turizma,domaceg/inostranog,naravno uvek je bolje inostranog ali povecanje pdv na hotelijerske usluge je pucanje ne u nogu,nego u plucno krilo drzave:Freddy:

stepanov
23.12.2010, 15:31
To nista ne mora da znaci sto se neki levaci kocopere iz G17...
edit:
http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/225474/PDV-na-hotelijerske-usluge-nece-se-povecavati
http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/225447/MMF-odobrio-Srbiiji-373-miliona-evra
e sad samo treba izvuci zakljucak odavde... da li ce odbiti i porez na racunare ili sus e pretrgli samo za hotele a kompjutere ko j**e...

Picard
23.12.2010, 16:21
Koliko vidim, neće se povećati PDV samo za hotelijere:

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=12&dd=23&nav_category=9&nav_id=481339

aconi
23.12.2010, 16:21
\\\\ukinuli su samo za hotelijestvo

Jim Bravura
23.12.2010, 17:40
Procitao sam na desetine knjiga iz te oblasti, a koliko si ti procitao?Такође, па ме чуди шта си то и како читао? Од учења напамет слаба вајда, треба мало и поразмислити. Naravno da sve pare koje se daju na zajam poticu iz stednje. Ako si toliko pametan, dokazi da banke smisljaju novac, niko nije budala da te slusa ako si u nekom dokumentarcu cuo nesto i sad mislis da si pametan. Pametni ljudi ne slusaju sve sto im udje u uvo, nego sami provere, istraze, pre nego sto pocnu da pricaju i da prenose "znanje".Иронија је што сами банкари то признају, а ти ме питаш ајд докажи? :opanachke Ево ти неколико извора, на српском и енглеском:
“Počelo je sa zlatarima. Kao rani bankari, oni su isprva pružali usluge čuvanja, praveći profit od naknada za čuvanje zlata i metalnih novčića koji su kod njih deponovani. Ljudi bi zamenili njihove “deponentske potvrde” kad god bi zatrebali zlata ili metalnih novčića da kupe nešto, fizički predajući to zlato ili novčiće prodavcu koji bi ih takođe deponovao na čuvanje, često kod istog bankara (zlatara). Svi su ubrzo uvideli da je mnogo jednostavnije koristiti deponentske potvrde (certifikate) kao direktno sredstvo plaćanja. Ove potvrde, koje su postale poznate kao banknote, su postale prihvaćene kao novac, budući da je svako koji ih je posedovao, mogao otići kod bankara i zameniti ih za metalni novac. Tada su bankari otkrili da mogu davati pozajmice pukim izdavanjem banknota svojim klijentima. Na taj način, bankari (zlatari) su počeli da kreiraju novac! Mogli su tako da izdaju više banknota nego što su imali zlata i srebra pri ruci, jer je u svakom datom trenutku samo mali deo tih banknota prezentovan radi naplate (u metalnom novcu). Naravno potrebna količina metalnog novca se morala držati pri ruci da bi se iskupile (zamenile) prezentovane banknote od strane klijenata. Transakcioni depoziti (tekući računi – prim. prevodioca) su moderna verzija banknota. Bilo je potrebno malo vremena da se sa izdavanja takvih banknota pređe na upisivanje novca u knjige "kreditirajući" (ili bolje reći kreirajući) depozite klijenata, koji su ih nakon toga mogli trošiti ispisujući čekove, emitujući tako njihov sopstveni novac.” Izvor: http://www.bibliotecapleyades.net/archivos_pdf/money_mechanics.pdf

Na sajtu američke centralne banke FED (Federal Reserve System), ogranak u Dalasu: http://www.dallasfed.org/educate/everyday/ev9.html , koja uprkos nazivu niti je federalna, tj. državna niti ima rezerve, već se nalazi u privatnom vlasništvu od samog osnivanja 1913, podnaslov How Banks Create Money ( u prevodu Kako banke kreiraju novac) možete pročitati ovo: “Banke zapravo kreiraju novac kada ga zajme! To funkcioniše ovako: većina bankarskih zajmova je kreirana i deponovana na tekućim računima klijenata banke. Obzirom da zajam postaje novi depozit (pazite samo ovu tvrdnju – kreirani novac, tj. zajam postaje novi depozit!), kao što je to npr. plata koju vam uplaćuje firma, banka zadržava mali procenat tog novog zajma (novokreiranog novca) u rezervi, a ostatak ponovo zajmi nekom drugom klijentu, ponavljajući proces kreiranja novca više puta.”

Da se glavnina novca u opticaju kreira od strane poslovnih banaka kao kredit, tj. dug stvoren iz vazduha, priznaje i nemačka centralna banka. Na ovom blogu imate engleski prevod i link do originalnog dokumenta: http://www.washingtonsblog.com/2010/03/german-central-bank-admits-that-credit.html

Takođe, još jedan poučan dokument: "Seigniorage Reform and Plain Money"
http://www.soziologie.uni-halle.de/huber/docs/london2001.pdf

Sad malo na srpskom: www.vps.ns.ac.rs/nastavnici/Materijal/mat310.ppt , strana 40-42, gde dotični profesor mrtav-hladan izjavljuje kako banke same stvaraju novac koji zajme, bez ikakvog upozorenja studentima da je to protivno zakonu. Čak i kad bi se zakon promenio, bilo bi moralno da se kreiranjem novca bave jedino državne ili javne banke.

Udžbenik „Finansije“ iz 1996, odgovorni urednik prof. dr. Vojin Bjelica, doskorašnji predsednik saveta NBS, gde se na strani 62, u podnaslovu „Stvaranje i poništavanje novca“ doslovce kaže: „Kreditna aktivnost banaka omogućuje da banka stvara novac na taj način što monetizuje svoju aktivu. Najčešći i najtipičniji slučaj kreiranja novca je kada banka odobrava kredit nekom od svojih komintenata.“ I još dodaje: „Sa gledišta funkcije kreiranja novca, nije bitno da li se kredit odobrava u knjigama ili u gotovom“.

Пример тзв. новчане мултипликације: http://www.scribd.com/doc/29727395/Monetarna-statistika
"Kada banka daje kredite ponuda novca se mijenja.
Prije nego što je banka dala kredit, ponuda novca iznosila je 1000 € depozita. Sada, nakon plasiranja sredstava putem kredita, depoziti su i dalje 1000 €, ali takodje onaj ko je uzeo kredit od banke ima 900 € gotovine kod sebe. Ponuda novca je porasla. Znači, kada banka drži samo dio depozita kao rezervu ona je u mogućnosti da kreira novac, odnosno utiče na ponudu novca. Ipak, iako je novi novac kreiran u isto vrijeme je kreiran i dug (onaj ko je pozajmio moraće da vrati novac banci).Drugo "seigniorage" nisam znao sta znaci, posto sam ucio ekonomiju na srpskom, ne znam ti na kom si jeziku ucio, verovatno si iso na Harvard, ali sam pogledao na translatoru i video sam o cemu se radi. I dosao sam do zakljucka da i ti nisi znao sta "seigniorage" znaci.Seigniorage je разлика између номиналне вредности новца и трошкова производње (емитовања). Ја сам банкарство углавном учио на енглеском, па ми се тако урезало, а ти слободно користи српски израз емисиона добит или како већ.Drzava tu nije zakinuta enormno, jer drzava stampa novac a ne banke, znaci niko nije tu zakinuo drzavi pare.Ако ћемо поштено, динаре не штампа држава, већ централна банка која је полуприватна установа, јер за свој рад није дужна да полаже рачуне никоме, налик америчком ФЕД-у. Чак и да пођемо од тога да их штампа држава, те исте новчанице чине мањи, често маргиналан део новчане масе. Шта чини остатак ликвидних средстава и ко то емитује? :icon_stud

DavidovicN.S
23.12.2010, 18:24
Ostavi se ti FED-a i Amerike, nisu oni povecali pdv na racunare, ja pricam o Srbiji, iz koje necu da bezim u Ameriku. Ako vec gledas Ameriku njen dolar je poslednji izgubio pokrice novca u zlatu, '71 ako se ne varam, mrzi me da trazim po guglu. Amerikanci su druga prica, i to sto stvaraju pare kako im se cefne je trenutno najmanji problem sa njima. Srbija i sve ostale zemlje u svetu od kad je novac izgubio pokrice u zlatu, kao pokrice za novac koristi proizvedenu robu, a za Amerikance ne znam, a iskreno i ne zanima me.
Ali ok priznajem ti to da imas znanja iz ekonomije, na prvi pogled si mi delovao kao jedan od onih sto pogledaju Zeitgeist i odma bi da rese sve svetske probleme.
Pozdrav

DAKINS
23.12.2010, 19:30
Postoje izgledi da nece podizati PDV ali jos nije sigurno http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=12&dd=23&nav_id=481441

aconi
23.12.2010, 19:44
Inace imam misljenje da dragutinovicka nema pojma o svom poslu ali izjava da racunari nisu pojeftinili kad su skinuli pdv je istina

vasiljevic
23.12.2010, 19:56
@ todos:

Da, ono što ja i ti pamtimo mnogo ljudi ovde nije videlo. Ne treba im zameriti, neznaju za bolje, oni stariji su tu za osudu. Oni bi trebali da im kažu šta se imali tada i kako je to nekada radilo i šta treba da nam je cilj. Cifre o dugovima koje sam napisao su pokazatelj o tome koliko je nekad se vodilo računa o tome. A i ja i ti se sećamo da se u to vreme kukalo kako nam je zaduženost velika. Imali smo nešto preko 5% nezaposlenost i kukali na nju i tražili odgovorne. I ja i ti znamo da nam sve one fabrike i radna mesta nisu napravili Ameri i ko zna ko spolja već se radilo. Treba da čuju o tome, da znaju da je u to vreme bilo normalno da kod doktora ima sve što treba i da se ne ide za gazu u apoteku jer je nema u bolnici, da se ne kupuje infuzija u apoteci već to treba da ima bolnica, da je normalno da imaš platu od koje živiš ceo mesec i da se ne zadužuješ da bi išao na more, već si to lepo odvojio u toku godine, da studijranje je prioritet države i da je normalno u državi koja o tome vodi računa da je studiranje na državnom faksu besplatno i da na njemu vanredni studenti plaćaju minimalno, da se finansiraju instituti i istraživački projekti jer treba da napreduje celo društvo .... Da ne idemo dalje.

@ ostali:

Nama treba povećanje poreza jer nam prazan budžet. Ok, neka je tako. Pitanje je gde smo ga ispraznili. Daću samo jedan primer, a bog i todos će potvrditi da tako nešto u ono vreme ne da se nije desilo, već to nikom nije padalo na pamet ni kao teorija:

Naš beogradski skadar na bojani, ili ti most preko Ade, po zadnjim proračunima ima da košta preko 400 miliona evra. Dobro, da pogledamo šta su za te pare napravili prebogati Francuzi:

http://www.leviaducdemillau.com/english/divers/construction-chiffres-cles.html

Dakle, jedan most u Beogradu preko lokalnog potoka koštaviše od ovog gore pomenutog vijadukta. Mi jedan pajlon, oni 7, mi gradimo preko malo većeg potoka, oni preko cele doline. Mi negde kilometar ako ima sreće, oni 2.5 km. Da se manemo starih vremena, kako reče naš dragi Pjanovic, pa da vidimo po kome sad da opletemo. Po onome iz 90ih? Interesuje me kako jer on nije ovo ni planirao, niti raspisao konkurs, niti ugovarao posao .... Po onima pre njega, koji o mostu na tom mestu nisu razmišljali jer je tad Bgd bio sa mnogo manje stanovnika i posao su radili postojeći mostovi, i kojima je kao buduće bitno rešenje bilo proširenje starog željezničkog mosta? Koliko ovakvih projekata na manjoj skali mi imamo po zemlji? Pa da vidimo ko je tu krivac.

I molim vas bez neke naučne fantastike pri objašnjavanju zašto naš skadar na bojani košta ovoliko. Pa nemaju naši građevinci plate od nekoliko desetina hiljada evra mesečno, imaju bar 10 puta manje od istog kolege u Francuskoj.

DavidovicN.S
23.12.2010, 20:07
Pa ovde niko ne prica o platama, a i onaj ko prica se zeznuo. plata od 1000e pa i 1500e nije velika za takvu odgovornu funkciju. Ali ljudi koji primaju 1000e mesecno, treba da prime 100 mesecnih plata i da ne potrose ni dinar za hleb da bi mogli da smeste guzu u onakva kola kakva voze. Znaci plate nisu problem, problem je ono sto se ogrebe van toga. A da su porezi potrebni, potrebni su, isto kao sto distribucija ne moze da radi ako se ne placaju racuni, tako ni skole, univerziteti, policija, i dr. ne moze da radi ako se ne placaju porezi. I ne vidim zasto kompjuteri treba da imaju manji porez od drugih stvari koje su neophodnije za zivot. Kakvih ljudi ima sve trebalo bi i koriscenje interneta da se oporezuje dodatno, ionako ga sve manje ljudi koristi u svrhe za koje je izmisljen.

DAKINS
23.12.2010, 22:14
Nije mi jasno cemu tolika prica oko mosta u bg pa mi u novom sadu napravili tri do sada .
Garantujem da su sva tri zajedno ispod 300 milona :icon_scra
No da se vratimo na temu http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=12&dd=23&nav_id=481339
Nema ko da brani juzno voce ..

JohnnyNT
23.12.2010, 22:41
^ Jedino će povećan pdv na južno voće imati pozitivan uticaj na budžet-manje južnog voća > smanjen imunitet organizma > veći broj bolesnih > više kupljenih lekova, sirupa, čajeva > više novca u budžetu :D

dzonihsv
24.12.2010, 13:40
Potvrđeno je (znači 100% validna vest) da PDV ostaje na 8%.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=12&dd=24&nav_category=11&nav_id=481549

stepanov
24.12.2010, 15:16
manje vise isti tekst od juce... -.-

Sun Tzu
24.12.2010, 15:28
Ko je uopšte počeo priču o povećanju? Neka ostavka/smena bi pala u normalnoj zemlji za celu ovu za**banciju. Ovde će još da ispadne da vlast brine za jadan narod, pa neće povećava porez.. Mnogo su fini. :D

vasiljevic
24.12.2010, 15:43
Izgleda da je za sve kriv Deda Mraz. Ko bi drugi?

Sad lepo poslanici mogu na Tomicin trg da zapale po jednu pa da razmisle šta će dalje. Moj predlog: ajte kući da ne zaj....te još nešto. :)

edit:

Pošto me obavestili da ispravim ono gore: nije Tomicin trg već Trg žrtava Tomice Milisavljevića. Da ne bbude lažna informacija :).

ivanza
24.12.2010, 15:54
Pošto neće biti povećanja PDV-a na računare to znači da je ova tema izgubila svoju svrhu i da je zrela za lock --> delete to recycle bin.

todos
25.12.2010, 15:08
pa ono sto sam i ja citao juce.. kapiram da 80% nema nista od povecanja.
it razvoj kod nas treba da bude primaran kao i razvoj turizma,domaceg/inostranog,naravno uvek je bolje inostranog ali povecanje pdv na hotelijerske usluge je pucanje ne u nogu,nego u plucno krilo drzave:Freddy:

Zato se prodavnice batalise od pazara ovih dana. Navukli ovce na kupovinu!

vasiljevic
25.12.2010, 19:45
Ako to ne spase ovu godinu i te prodavnice ništa neće.

DeCoy
10.10.2013, 11:18
Odeeee... Bravo za Jejlovca :aplauz:

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2013&mm=10&dd=10&nav_id=763603

nicpid
10.10.2013, 11:20
bas sam hteo da otvorim temu ali je forum bagovao...

Da, bas lepe vesti, sva IT oprema ce biti 12% skuplja, super.

GoranSTX
10.10.2013, 11:33
Baš mi je drago kada tema koju sam otvorio pre skoro 3 godine postane ponovo aktuelna...

NOT!

Sun Tzu
10.10.2013, 12:17
ova tema izgubila svoju svrhu i da je zrela za lock --> delete to recycle bin.
http://i306.photobucket.com/albums/nn272/NaturalBornBoy/Nelson.gif

Nije da ljudi imaju para da kupuju išta, tako da nas ovo poskupljenje ne dotiče puno.

Picard
10.10.2013, 12:32
Mađarska nas čeka ...
Najlakše je dignuti porez. Mogli su odmah ne 20, već 120%, zašto ne ubrzati propast ionako slabog IT tržišta ovde. Što nisu podigli porez/akcize na duvan i alkohol kao luksuz što oni i jesu? Taman posla, plebs mora da dimi i da loče, to ne sme da se ugrozi.

Kidja
10.10.2013, 12:50
E svaka im cast :tapsh:

PeTkO
10.10.2013, 12:55
Što nisu podigli porez/akcize na duvan i alkohol kao luksuz što oni i jesu? Taman posla, plebs mora da dimi i da loče, to ne sme da se ugrozi.

Tako odrzavaju socijalni mir. Seti se samo one "izreke"...Kad Srbi nemaju para za hleb, kafane su pune!

toxic
10.10.2013, 13:46
Cim podignu porez na pljuge i alkohol poveca se pijacna prodaja duvana na kilo iz Bosne i Makedonije (bez carine i poreza), a poraste i broj domacih proizvodjaca raznorodnih brljica (koji prodaju opet bez poreza). Iliti, ne isplati se drzavi. :D

JohnnyNT
10.10.2013, 15:30
Kako je pametan čovek, nedostaje love - diži harač. Logika srednjevekovnih feudalaca. I za to mu je trebao Jejl. Moju pokojnu babu sa 4 razreda osnovne da si pitao kako da dopunimo budžet, dala bi ti isti odgovor.

Što nisu podigli porez/akcize na duvan i alkohol kao luksuz što oni i jesu? Taman posla, plebs mora da dimi i da loče, to ne sme da se ugrozi.

Moraju da drže budale drogirane i smirene. A k'o kec na destku ove godine rodila šljiva nenormalno, pa će biti brlje na svakom koraku, da se prezimi lakše u alkoholisanom stanju.

filpan
10.10.2013, 15:36
Kako neko fakultetski obrazovan može da kaže da su kompjuteri LUKSUZ? U današnje vreme bez njega ne možeš ni da se obrazuješ, kao prvo. Srbijo među šljivama, jadna li si. Udri po džepu, sirotinji, pusti bahate i bolesne u glavu da se iživljavaju i dalje.

SirDuck
10.10.2013, 15:44
Pa prvo što je uradio čim je došao jeste prodaja telekoma.
Nije se od početka dobro pisalo...

nexexcalibur
10.10.2013, 16:43
A eno nova danska vlada pravi plan da obezbedi svakom stanovniku 100mbita pristup internetu, svedska vlada ima problem, ne zna sta ce s viskom novca. Ali takav smo narod, takav je mentalitet, onaj pokvareni, da komsiji crkne krava. U ranim 20im sam, a vec sam odavno ogorcen situacijom u zemlji.

Vazno da vlada ima 50 hiljada sluzbenih automobila.

DeCoy
10.10.2013, 16:46
Kako neko fakultetski obrazovan može da kaže da su kompjuteri LUKSUZ?

Njemu su rekli, a on je samo preneo. Zbog toga je i došao u Vladu, da se razumemo ;)

mvasic
10.10.2013, 17:15
A eno nova danska vlada pravi plan da obezbedi svakom stanovniku 100mbita pristup internetu, svedska vlada ima problem, ne zna sta ce s viskom novca. Ali takav smo narod, takav je mentalitet, onaj pokvareni, da komsiji crkne krava. U ranim 20im sam, a vec sam odavno ogorcen situacijom u zemlji.

Vazno da vlada ima 50 hiljada sluzbenih automobila.

Ovo me podseti na interesantan tekst Borisa Dezulovica u Slobodnoj Dalmaciji:

http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/222380/Default.aspx

Njemu su rekli, a on je samo preneo. Zbog toga je i došao u Vladu, da se razumemo ;)

Na zalost, tako je. Deckic je doveden kao reklama tipa "vracamo obrazovane" (al' bez radnog iskustva), a na kraju ce da zavrsi kao zrtveno jagnje, upravo zbog neiskustva.

Ovde (New Jersey, USA) su poceli da dele (na koriscenje, besplatno) deci Chromebook-ove. U pitanju su razredi od 5. pa do 8, zavisno od opstine do opstine:

West Windsor/Plainsboro: http://www.west-windsor-plainsboro.k12.nj.us/departments/Technology/chromebook_pilot/
Perth Amboy; http://www.paps.net/site/default.aspx?PageType=3&ModuleInstanceID=12105&ViewID=047E6BE3-6D87-4130-8424-D8E4E9ED6C2A&RenderLoc=0&FlexDataID=4910&PageID=15
Belmar: http://www.belmar.k12.nj.us/Page/450

U srednjim skolama eksperimentisu sa iPad-om: http://tabtimes.com/news/education/2013/03/01/new-jersey-high-school-says-ipad-deployment-help-ensure-students-are

Naravno da u Srbiji drzava nema para da deli racunare i tablete za dzabe (pitanje: Zasto?), ali moze, majku mu, bar da omoguci laksu (manji PDV) nabavku.

SirDuck
10.10.2013, 17:24
Svaki dan sve više naginjem ka odlasku odavde.
Lako bi se izdržala kriza i *****a kad na vrhu ne bi bili apsolutni idioti...

Starface
10.10.2013, 17:24
A kako vi mislite da se poboljsa stanje u Srbiji ??

Naravno da mora jos vise da stegne i da dize PDV da bi se smanjio deficit.
Sprdajte se vi sa njim Jejlovac itd ali kako ocekujete da se poboljsa stanje bez toga ?

Do sada niko to nije radio jer su znali da ce da dignu gnev naroda na njihovu stranku i onda su terali u ambis do kraja tj dosli smo skoro do kraja.
Nema se para, mora da se dize PDV i da se kresu plate. Jbg, sta je tu je :(

shin-bojan
10.10.2013, 17:33
Kako da ne, ovakve mere ce da nas izvuku :aplauz: .

SirDuck
10.10.2013, 17:34

Sprdajte se vi sa njim Jejlovac itd ali kako ocekujete da se poboljsa stanje bez toga ?

Do sada niko to nije radio jer su znali da ce da dignu gnev naroda na njihovu stranku i onda su terali u ambis do kraja tj dosli smo skoro do kraja.

Čije plate se krešu? Da nisu njihove?

I dokle tako?
kolko ja vidim samo je sve gore i gore. Da ovo sve ima za neki cilj da bude bolje za x godina i to bi bilo ok, ali samo će ovi pokrasti više i to je to, sve opet u urcu...

DeCoy
10.10.2013, 17:38
Da se ukinu državne Agencije za presipanje iz šupljeg u prazno, odbori pododbora za posmatranje protoka vremena, da se odstrane zamenici pomoćnika pomoćnika zamenika ministra (sa svakom "rekonstrukcijom" Vlade ex-ministar postaje pomoćnik novopostavljenog i to dodatni pomoćnik), da se smanji broj poslanika u sazivu jer ih većina osim restorana ni ne vidi skupštine, da se ne prima po 10 plata za članstvo u UO, GO i ostalim O-ovima... načina je mnogo, volje nimalo.

filpan
10.10.2013, 18:17
Da znaš da se meni opet ide u Švedsku...

Bryan Fury
10.10.2013, 18:42

Npr. skoro pročitah podatak da u Srbiji ima 60.000 službenih automobila. Da se svaki proda za 100 evra to je 6 miliona evra, a vrede ipak malo više od 100 evra rekao bih. ;)

todos
10.10.2013, 18:56
Da nešto brljaviše tj. rekoše da će pdv ići na 22%. I onaj porez koji je obuhvatao 8% ide isto na 22%. ***** te Srbijo!!!

nicpid
10.10.2013, 19:05
To je prosle godine predlozio fiskalni savet da gornja stopa ide sa 18 na 22 ali to nije proslo...

Ovo sto smo dobili je to za sad, nece biti pdv 22% i izjednacavanje nize i vise stope.

DeCoy
10.10.2013, 19:06
Npr. skoro pročitah podatak da u Srbiji ima 60.000 službenih automobila. Da se svaki proda za 100 evra to je 6 miliona evra, a vrede ipak malo više od 100 evra rekao bih. ;)

ITbwhPVxFv0

mare037
10.10.2013, 19:07

Čisto sumnjam da će dizanjem PDV-a za IT opremu sa 8% na 20% suzbiti sivu ekonomiju u Srbistanu. Da je tako, prvi bih se složio za to. Danas je IT jednostavno nezamisliv u bilo kom poslu i definitivno ne spada pod luksuz kategoriju. Oporezivanjem bezobrazno bogatih i kresanje astronomskih direktorskih plata u javnom sektoru bi se itekako povećao budžet jedne zemlje, a ne kao po običaju udri po narodu.

LemaX
10.10.2013, 19:47
Da se ukinu državne Agencije za presipanje iz šupljeg u prazno, odbori pododbora za posmatranje protoka vremena, da se odstrane zamenici pomoćnika pomoćnika zamenika ministra (sa svakom "rekonstrukcijom" Vlade ex-ministar postaje pomoćnik novopostavljenog i to dodatni pomoćnik), da se smanji broj poslanika u sazivu jer ih većina osim restorana ni ne vidi skupštine, da se ne prima po 10 plata za članstvo u UO, GO i ostalim O-ovima... načina je mnogo, volje nimalo.

apsolutno tačno, ako se već non-stop priča o konkretnim rešenjima - što se ne rešava to pobrojano gore?
nego, sad treba da budemo srećni što su političke vođe uopšte i počele da spominju i pričaju o teškoj situaciji i krizi koja nas drma više od 20 godina.
jednostavno, previše sam se naslušao i nagledao stvari da u priče bez konkretnih dela(u ovom slučaju rezova) ne verujem.

ali ne, kod nas je i problem što svi koji imaju neke ideje i želje i planove da nešto menjaju u ovoj nažalost "navedite po želji" zemlji, čim dođu na funkciju ustvari shvate kako sistem funkcioniše i što bi oni sad plivali uzvodno - ćuti i uzimaj tu sigurnu platu, jer koje su ti alternative?

ne znam, nemam nikakve veze sa ekonomijom, ali mi se čini da su ovo sve mere koje ne mogu da naprave neki realni pomak na nivou jedne države.
samo znam da ćemo mi obična i poštena "raja" (da ne kažem budalčine, što kaže đorđe čvarkov) - na*ebati.

vasiljevic
10.10.2013, 21:28
A šta ste očakivali u zemlji u kojoj niko neće pipnuti državnu administraciju jer su im tu glasovi? Čisto onako usput rečeno: naši uspešni izbori imaju 35-36% glasača, u Nemačkoj, zadnji izbori sa najmnje izašlih glasača u istoriji imaju "samo" nešto preko 70% onih koji su na njh izašli. Sve dok i mi ne budemo imali izbore sa tako "malom" izlaznošću, njih neće interesovati mišljenje onih dole jer oni i ne glasaju. Nisu im bitni.

Tek tad može da se bavimo sa onim silnim agencijama što ih imao a imamo ih više nego sve zemlje oko nas zajedno, sa viškom onih u državnoj administraciji gde smo po rečima Vučića došli do 700.000 i još nemamo ceo popis, pitanjem da li penzioneri mogu da rade puno radno vreme, dobijaju penzije i plate, od države imaju plaćeno zdravstveno a na njih se ne plaćá skoro ništa dok mladi nemaju posao ili rade na crno jer poslodavci nećé da plaćaju šta moraju po zakonu, pitanjima da li svaki građanin ima pravo na zdravstvenu zaštitu ili nema, da li biro za zapošljavanje može da skida da dpiska koga hoće kad im se ćefne da bi smanjio cifre, i da li mora da nezaposlenima izda zdravstvene knjižice ili da odbija jer je moguće osiguranje dotičnih preko roditel penzionera, da li profesori u školama treba da imaju pravo da zavedu red ili da kao sada beže pred 9ogodišnjim huliganima u nastajanju jer je nekom idiotu palo na pamet da im zavodi pravila koja nemaju veze sa mozgom, da postavimo na mesto pitanje odgovornosti zaposlenih po opštinama i ostalim mestima a ne da nas šetajju kao mlade majmune od šaltera do šaltera .... Ili u prevodu, da se stavri stave na svoje mesto: oni su odgovorni nama, kao i svi zaposleni u administraciji, a ne mi njima.

I usput rečeno: normalno je reći, mi nemamo za plate administracije a ne mi imamo za neše plate a nemamo za penzije, zdravstvo, školstvo ..... E potom može da se priča o tome da je porez na računare 8% ili manje, i da je računarska pismenost bitna, i kako se odvajati za nju.

toxic
10.10.2013, 22:23
^Za pocetak bi nam onda trebao zakon, poput grckog, da je izlazak na izbore obaveza (kaznjiva u slucaju prekrsaja), a ne izbor. Mada, ja iskreno ne vidim nikog na srpskoj politickoj sceni ko moze da nas izvede iz rupcage u kojoj smo. OK je sve to sto sef sefova prica, ali kad vidim ko su ljudi oko njega, ne mogu, a da ne pomislim: ,,Jel ti to mene malo..?"

Ukratko, ako mozes da bezis, bezi! Sto dalje, to bolje.

JohnnyNT
10.10.2013, 22:37
Ma trenutne mere su smešne (kao da je neko došao u zapaljenu i izgorelu kuću, stavio vazu sa cvećem na pod i rekao - krenuo sam da je obnavljam, ide mi dobro). A ne deluje da postoji iko ko bi smeo da uradi nešto ozbiljnije osim prazne priče i krpljenja rupčage na Titaniku žvakaćom gumom.

ColdBoot
10.10.2013, 22:48

Kad bi se obuzdao opšti lopovluk, imalo bi smisla. Meru doživljavam samo kao nezadovoljstvo raspoloživom sumom za krađu - kakav jejlovac, taj sedi, potpisuje i prima platu. Odlično plaćeni, ne izlizani skapegoat.

LemaX
11.10.2013, 0:30
A šta ste očakivali u zemlji u kojoj niko neće pipnuti državnu administraciju jer su im tu glasovi? Čisto onako usput rečeno: naši uspešni izbori imaju 35-36% glasača, u Nemačkoj, zadnji izbori sa najmnje izašlih glasača u istoriji imaju "samo" nešto preko 70% onih koji su na njh izašli. Sve dok i mi ne budemo imali izbore sa tako "malom" izlaznošću, njih neće interesovati mišljenje onih dole jer oni i ne glasaju. Nisu im bitni.

ispada da kod nas ljude ne interesuje i ne zanima politika, jer su svi isti i ne mogu tu ništa da promene. a političari su danas jedini kreatori realnosti i istine u zemlji.
izgleda da jedino glasa administracija i njihova rodbina.

ili nam se sve ovo dešava sa razlogom, da je do nas problem, ipak su ti političari proizašli iz naroda.
a opet znam toliko pametnih, vrednih i poštenih ljudih oko sebe. i na ovom forumu.

stvarno je tužno što je rešenje samo pobeći napolje....život prolazi

Sun Tzu
11.10.2013, 1:26
stvarno je tužno što je rešenje samo pobeći napolje....Ne mora se beži.
U Grčkoj krene štednja, Grci 30 dana pale i policiju i gradove. Francuska, Španija isto. Svi redom, penzioneri, studenti, zaposleni.
Ovde dignu porez, ljudi kukaju na netu. ;)

DeCoy
11.10.2013, 1:29
Grci su ekstreman primer, oni su u duši anarhisti :D

Sad ozbiljno, razlika je što tamo postoji opozicija, postoje sindikati koji se koliko-toliko bore za prava svojih članova, a ne samo za svoje dnevnice prilikom poseta inostranstvu...

Sun Tzu
11.10.2013, 1:53
Ma naravno, kapiram ja da su sve organizacije koje treba da se bave tako nečim pune članova partija, ali opet. Problem je što je običan narod odustao od svega.

Nego, SK forum može da se gleda kao sindikat informatičara, ti kao mod dođeš neki vođa i eto. Sutra u 12 svi na ulicu. :D

nexexcalibur
11.10.2013, 2:43
Ma naravno, kapiram ja da su sve organizacije koje treba da se bave tako nečim pune članova partija, ali opet. Problem je što je običan narod odustao od svega.

Nego, SK forum može da se gleda kao sindikat informatičara, ti kao mod dođeš neki vođa i eto. Sutra u 12 svi na ulicu. :D

Svi obavezno guy fawkes maske /sarcasm

NjegovaWisost
11.10.2013, 2:50
Ajde da budemo realni. Niko od nas nije srećan zbog ovoga, ali mjera je donesena kada ni 10% domaćinstava nije imalo PC. Danas svaka gradska porodica ima i PC i profil na facebooku, a IT oprema nije baš u rangu sa mlijekom, mesom i hl****m...

ColdBoot
11.10.2013, 3:38
^Pa šta ako nije? Imaj u vidu da se na mlijeko, meso i hl****m ne plaća carina - bagra se već ugradila. Šta 'oće baš sad kad merkam konfiguraciju?!:nov_mad2:

*ebem mu, turci su bili bolji... samo 10%.

Porsche
11.10.2013, 4:34
Mnogo sarkazma ovde :D

Koliko vidim počelo je i politički da se izražava. Ja živim na granici sa BiH, kod njih je gorivo jeftinije za oko 20-ak din po litri, pitam se odakle li oni uvoze pa im je jeftinije znatno. Kod nas su najveće akcize na mnogo toga i sve se izgovora drže kako je tako i u EU Nemačka, Francuska... Što je u korist "države" to se primenjuje, a što je sve veća beda to se ne vidi. Što neko dole napisa i ovako ne možemo da kupimo, a kamo li sa još PDV-a. Opašće i prodaja, a to tek nikome ne odgovara. Ja sam politični neaktivan 100% za mene izbori ne postoje, ovi ili oni samo maltretiraju mučeni narod. Saćem se samo reči sada vladajućih kako će sve poreze smanjiti tako i ne zaposlenost, pa svi potrčali i glasali ih. Prođe godina životni standard još gori, porezi kako stoje stvari biće veći.
"Narod" zna da se organizuje kada treba da se lupa po BG-u i da se mlate homoseksualci, a kada se digne starosna granica za penziju na 67 godina za žene i muškarce i kada se dižu porezi svi ćute.

Na žalost ja nisam ni malo sarkazma imao pisajući ovo.

AMIN.

DragonSlayer
11.10.2013, 8:57
Lepo receno.

Alcatel OT995 ICS - Android - za greske krivite: TapaTalk2

Spawn BG
11.10.2013, 10:11
:tapsh:vasiljevic :tapsh:kao i uvek, tvoji komentari su prava stvar za čitanje.
Mi kao država imamo problem... ako bi krenulo otpuštanje u administraciji (dakle, po opštinama, raznoraznim sekretarijatima i sličnim glupostima), desilo bi se sledeće:
:mad: AAA, ljudi ostali bez posla! (kao da se ne pamti koliko je RADNIKA ostalo bez posla i koliko je proizvodnja smanjena) :mad:
:mad: Aha, "politički progon, otpuštate naše" (naravno bez objašnjenja kako su samo "naši" i zapošljavani) :mad:
Ta administracija je višestruko uvećana čak i u odnosu na to kad smo imali dve administracije (republičku i saveznu, dok smo bili sa CG). Toliki broj otpuštenih radnika traži veliku cifru za otpremnine (a para nema). Ako im se odredi neka zajednička cifra koju bi trebalo da dobiju, tužiće državu jer su neki drugi dobijali po osnovu staža, radnog mesta ili štatijaznam čega. Tužbe onda treba platiti (iz budžeta, dakle opet MI) i to mu dođe tako kao neki kružni tok, ili ćeš mu plaćati platu, ili ćeš mu plaćati otpremninu...
Ostali koji su na budžetu (vojska, policija, prosveta, javna preduzeća...) su malo drugačiji slučaj. Treba da postoje, ali se naravno i tu svašta dešava(lo), pa verovatno ima prostora za uštede. Javna preduzeća koja koriste javne resurse, a naplaćuju ih, ne bi trebalo da imaju plate veće od prosečnih.
Tu se javlja sledeći problem: PROSEČNA PLATA. Upravo zahvaljujući ovakvim platama u javnom sektoru prosečna plata jeste tolika koliko kažu (mislim da je sad oko 45k). Ali ako neko ima 100k a neko 20k, prosek je 60k, samo što onaj sa 20k treba da radi tri meseca da bi video "prosek".
Pošto se mnoge druge stvari računaju po prosečnoj plati, mnoga socijalna davanja će se smanjivati, i onda oni što dobijaju nešto malo, dobijaće još manje, pa njima dođe još gore nego nama poskupljenje IT opreme :(
Tako da... ko zna kad će nam biti bolje. Mora da se reže... pa koga zaboli, neka kuka.

Banko
11.10.2013, 10:13
Nama treba lepo da dodje opet neki turčin, švaba ili mozda neki azijati da nas kolonizuju i karaju jos 500 godina pa bismo se mozda posle toga doveli u red... ovako se nece nista pormeniti na bolje jos 100 godina, minimalno.

vasiljevic
11.10.2013, 10:14
Da ne pretvorim ovo u političku priču, bar ne previše. Više kritika svima nama.

Treba da se nauči i definiše mnogo stvari kod nas. Prva stvar, oni gore ne dobijaju blanko 4 godine da rade šta hoće, oni su odgovorni nama. Mi im dajemo glas i imamo pravo da tražimo odgovor. Dakle, ako ne rade šta su obećali ili rade suprotno od toga, mi imamo sva prava, čak šta više, nije samo pravo već nam je obaveza da tražimo od njih da podnesu račun. To je ono što imamo u Grčkoj, Francuskoj itd. Ne anarhija. Dakle, izbaciti iz priče mi ne možemo ništa, već ajd da sada oni daju odgovor zašto ne radite šta ste obećali. Isto tako, da, glasate za nekoga ali opet to ne znači da je sad vreme da ćutimo na sve što rade. Kad "naši" dođu na vlast tad je šansa da ih kontrolišete efikasnije, to je cilj igre. Ako neće da ih kontrolišemo i da podnose račune, tad lepo ajte vi marš odatle, i tu ima uvek više načina da se na to nateraju. I to je demokratski. Njihov program je obavezujući ugovor između njih i nas koji im dajemo glas. Ima da sprovedu taj ugovor ili marš.

Tako je i pitanje oko računara i opreme. Jest, počelo je u vreme kad je bilo vrlo malo računara. Ali nama ni danas nije mnogo bolja situacija. Cilj je krenuti dalje. Imati više obrazovanja. Danas, rad čak iu u fabrici je rad sa računarom, dakle, kompjuterizovane mašine u manjem ili većem obimu. Nije nama opis računarske pismenosti facebook profil. Po tome ja sam nepismen kompjuterski jer ga nemam niti planiram da ga imam. Ako nam je facebook profil znak računarske pismenosti, e ja sam računarski nepismen i ponosim se time. A pošto se ne slažem sa time, ima da se uvek bunim oko dizanja poreza na računare i opremu za njih. Uostalom, koliko je ovo "ozbiljan" posao odrađen u državi u 2 meseca priprema ove "revolucionarne" reforme, najbolje govori podatak da naš mladi "genije" nije znao da da odgovor da li je porez na hleb i dalje 8% ili i on ide na 20%. Mislim, 2 meseca dogovora i rada za 5-6 rešenja koja i nisu ništa naročito, 95% politikanstva i propagande sa nerealnim lepim željama i lažima naroda (jer će opet najveći deo da padne na ljude koji su siromašni), bez seta zakona i bez ijedne relevantne prezentacije kako će to da ima uticaj na sve nas i koji će biti efekti .... To, iskreno rečeno, zna da uradi i moj bratanac od 9 godina i to za mnogo kraće vreme od onih trutova gore koji su za taj posao znatno plaćeni. No, da idemo dalje, mi jesmo računarski nepismeni u najvećem delu. Računari danas nisu luksuz, to je činjenica, oni su neophodni danas. Oni su u Vojvodini doneli veći prihod deviza nego poljoprivreda, recimo. Dakle, ajmo da to favorizujemo i na tome radimo, to nije sprint na 100 metara to je maraton i on mora da se otrči što bolje. A povećanje poreza neće nam tome pomoći nikako.

I opet, malko jače od mene. Ja se sećam one velike "pobede" pa kad je posle toga dobismo vrlo "velike" mlade nade koje će nas izvaditi iz blata i rešiti sve probleme države ..... I sve me ovo sada podseća na to vreme tada. Opet, mlade nade i stručnjaci sa rešenjima koja će nas spasiti ....

Sladjan85
11.10.2013, 10:37
Ja ne znam sta je tu cudno ?

Najveći sektor srpske privrede je sektor usluga/tercijalni sektor, koji obuhvata ukupno 63,8% BDP. Potom sledi industrijski sektor (23,5% BDP) i poljoprivredni sektor (12,7% BDP).

U Srbiji se nista ne proizvodi. Izuzev par prehrambrenih proizvoda, ja ne vidim nigde MADE IN SERBIA. Uvozimo sve. Od igle do lokomotive. Izvoz nam je u najmanju ruku smesan. Sto je najgore, svaki peti radnik nesto zaista proizvodi. Radnici / poljopriveda imaju upravo plate 20000-30000. Gospoda u kancelarijama imaju naravno mnogo vece plate. I onda kada su Kurir i ostale novine objavile vest kako se toboze smanjuje plata sa 70 000 na 68 000 ,stotine ljudi su pokrenuli bunt. Na trenutak sam pomislio da zivim u Nemackoj. Tek mi je onda postalo jasno koliko ljudi u 2 najveca grada (tako su se i potpisivali NS / BG itd) imaju vece plate. Po meni su plate trebale ici jos dole. Srbija je zemlja nevidjenih razlika, nema uopste srednje klase.

Sto se tice kupovine racunara ,ljudi sa skromnim primanjima ih ni do sada nisu kupovali nove, vec su krpili polovne krseve (bar ovaj moj gradic po imenu Becej) i ja licno ne znam nikog ovde ko ima vecu platu od 25 000 (mozda ako znam 2 doktora i to je sve).

NjegovaWisost
11.10.2013, 10:58
Ja ne znam sta je tu cudno ?

Najveći sektor srpske privrede je sektor usluga/tercijalni sektor, koji obuhvata ukupno 63,8% BDP. Potom sledi industrijski sektor (23,5% BDP) i poljoprivredni sektor (12,7% BDP).

U Srbiji se nista ne proizvodi. Izuzev par prehrambrenih proizvoda, ja ne vidim nigde MADE IN SERBIA. Uvozimo sve. Od igle do lokomotive. Izvoz nam je u najmanju ruku smesan. Sto je najgore, svaki peti radnik nesto zaista proizvodi. Radnici / poljopriveda imaju upravo plate 20000-30000. Gospoda u kancelarijama imaju naravno mnogo vece plate. I onda kada su Kurir i ostale novine objavile vest kako se toboze smanjuje plata sa 70 000 na 68 000 ,stotine ljudi su pokrenuli bunt. Na trenutak sam pomislio da zivim u Nemackoj. Tek mi je onda postalo jasno koliko ljudi u 2 najveca grada (tako su se i potpisivali NS / BG itd) imaju vece plate. Po meni su plate trebale ici jos dole. Srbija je zemlja nevidjenih razlika, nema uopste srednje klase.

Sto se tice kupovine racunara ,ljudi sa skromnim primanjima ih ni do sada nisu kupovali nove, vec su krpili polovne krseve (bar ovaj moj gradic po imenu Becej) i ja licno ne znam nikog ovde ko ima vecu platu od 25 000 (mozda ako znam 2 doktora i to je sve).
Svi ste vi u pravu, i naročito je to tužno za male gradove. Ali moje mišljenje je da mi više nikad nećemo dostići socijalizam i ravnomjeran razvoj.

I drugo, htjeli mi to da priznamo ili ne, u Beogradu se sjajno živi, ili barem veliki dio stanovništva, ako se uporedi sa bilo kojom opštinom u unutrašnjosti.

Sun Tzu
11.10.2013, 11:08
stotine ljudi su pokrenuli bunt.Ljudi se bune jer shvataju da "spasonosne mere" kao što je smanjenje nečije plate za 2k din nas neće odvesti nigde. Bune se jer mogu oni svima da smanje plate na 10k, opet nema vajde jer nije u tome problem.

I manite se te priče o bogatom Bgu, smešno zvuči.

Sladjan85
11.10.2013, 11:25
Nije to prica, to je realnost. Nije poenta u te 2000 sto su skinuli ljudima koji primaju 70 000 ,vec plate u Srbiji idu i do 450 000 dinara. Uglavnom ,poenta je da se sa 6 ekonomskih mera godisnje ustedi 1.5 milijardi evra, sto uopste nije naivan iznos (jedan Telekom Srbije godisnje).

Pri tom ne gadja se privatan sektor (onaj koji finansira javni sektor). U privatnom sektoru su i mnogo realnije plate. Ne mozes ocekivati da se ljudi lome za 20 000 ,a da neko na budzetu visi i prima 70 000 - 450 000. Mislim ukoliko se nekom ne svidja posao u drzavnom sektoru ,uvek moze da se prebaci u privatni ,pa ce videti kolika ce mu biti plata.

PDV ,smanjenje plata i skidanje sa liste 60 000 vozila su dobar pocetak. Uostalom sta je bilo bolje ? Da se malo skresu plate ili da se otpuste na desetine hiljada ljudi iz administracije ? Iovako u javnom sektoru je opstepoznato kako se dolazi do radnog mesta (kumovi,mama,tate,sestre..), a najveci deo te administracije je upravo u NS i BG.

Po meni licno ove mere su dobre i trebale su biti jos restriktivnije ,jer nije realno da 3 radnika u privatnom sektoru greju platu za 1 u javnom.

Porsche
11.10.2013, 12:54
Neće ovakvoj Srbiji pomoći nikakav PDV od 20% ili ti smanjenje plata. U Srbiji se ne poštuje ono najvažnije, a to je ZAKON. Kontrole ne postoje nigde, niko ne radi kako treba u državnim ustanovama. Mi kao narod sami sebe uništavamo. Kod mene u gradu svaki dan ćete videti izlomljene klupe, saobraćajne znakove, kante za smeće... Izađem uveče u grad provedem 4-5 sati u glavnom gradskom parku ni jedan policajac pešak ne prođe, retko koje veče prođu u autu, samo sede po budžacima, a grad se lomi i uništava. Sve to košta. Ulice se asvaltiraju po 2-3 puta. E tu odlaze pare. Samo zakon da se sprovodi, da se upregne narod i radnici u državnim ustanovama, da se ne ispijaju kafe po ceo dan.
Ljudi sve više kupuju po pola hleba, čeka se u redovima popodne jer pekare tad daju LEBAC za 10 dinara jeftinije. Ovo gledam skoro svaki dan i muka mi je više od te priče evropa, zakoni, ustav...

LemaX
11.10.2013, 16:19
i tako će doći još jedni izbori, i još jedni...pošten narod neće ni izaći, omladinu ne zanima, ovi vlastodržci će to koristiti maksimalno, ali najbitnije je od svega da moj sad već šest godina star komp šljaka kako treba :opanachke
nadam se da se pored tog dodatnog poreza neće još dodatno ugraditi privatnici.
a taman sam planirao da se ponovim sa modernom matičnom, procesorom i memorijom tu pred zimu, kao možda će biti neki novogodišnji popusti hehe

filpan
11.10.2013, 16:23
Takođe, taman skupljam pare za menjanje komponenti kad ova vest izlete...

ColdBoot
11.10.2013, 16:52
---
... Izađem uveče u grad provedem 4-5 sati u glavnom gradskom parku ni jedan policajac pešak ne prođe, retko koje veče prođu u autu, samo sede po budžacima,
---

Jel' bre, a šta to ti radiš uveče po 4-5 sati u parku i još šmekuješ gde je murija, a?!:D;)

todos
11.10.2013, 17:41
Svi ste vi u pravu, i naročito je to tužno za male gradove. Ali moje mišljenje je da mi više nikad nećemo dostići socijalizam i ravnomjeran razvoj.

I drugo, htjeli mi to da priznamo ili ne, u Beogradu se sjajno živi, ili barem veliki dio stanovništva, ako se uporedi sa bilo kojom opštinom u unutrašnjosti.

Sa ovim se potpuno slazem da se u Beogradu daleko bolje zivi nego u unutrasnjosti. Blizu, ada, trzni centri, centar grada, narocito aerodrom, cas posla se ode na neku destinaciju... Razumem da ce neko reci nije bas tako ali treba da zna da su plate za isti posao manje u unutrasnjosti vise nego duplo. A da ne pricam ako ne pokosimo travu i ne iskrcimo sumu da vrlo brzo zarastamo u korov. Stalno je neko cimanje, pukla cev, razvalio se put (asfalt) od kisa, palo drvo na banderu, pozari, poplave, sneg... ma u plm!

Љуша
11.10.2013, 18:06
razumem da ce neko reci nije bas tako ali treba da zna da su plate za isti posao manje u unutrasnjosti vise nego duplo.

За који посао? Државни или приватни. Хоћеш да кажеш да мој колега здравствени радник у Београду, има већу плату од наших у "унутрашњости". Тешко.

nicpid
11.10.2013, 18:17
Vi stvarno imate blesava poredjenja.

Ne mozete da poredite vaseg rodjaka i njegovo selo gde svi imaju po 10k evra platu, sa gradom od 1.5 miliona stanovnika...

Porsche
11.10.2013, 18:47
Jel' bre, a šta to ti radiš uveče po 4-5 sati u parku i još šmekuješ gde je murija, a?!:D;)

Hehehe... Od oko 21h do 02.00h ma skupljamo se tu i pričamo prazne priče u nedogled mada nađe se i po koja pametna :D

vasiljevic
11.10.2013, 19:08
@Sladjan85:

Sa pomenutih 6 mera koje su navedene neće se dobiti ušteda od pomenutih 1.5 milki evra ni u snovima sve sa Klaudijom Šifer kao glavnom temom.

Da bi rešili problem, moramo da počnemo da radimo ono što sam naveo. Dakle, postavimo prioritete. Dakle, zdravstvo, penziono, socijalno tu nema razgovora, to mora da se plati i to ide prvo. U prevodu za to ima para. A to po logici vodi ka tome da para nema za ovoliku administraciju kao sada. I tu treba lepo napisati koliko ljudi treba za nešto, od mesne zajednice pa do vrha države. Problem da se otpuste viškovi? Jok. Otpremnina može biti lako ograničena a bome i ukinuta. No problemo, nov zakon. Da žalimo i kukamo zbog otpuštenih partijskih trutova? Čuj, baš ima da kukamo sve u šesnaest, pa posle na pivce. Pitanje korupcije? No problemo, em obavezna zatvorska kazna od minimum 5 godina, preko oduzimanja ostvarenog penzionog, prava na zapošljavanje u državnim sistemima etc. Pa da vidimo ko će da se igra. Visina plata je problem? No problemo, zakonski plata u državnim organima i firmama da se ograniči na 85% proseka privrede. Piitanje agencija? No problemo, spisak onih koje su bitne, ostatak, gasimo. Buni se EU? Ni tu nije problem, lepo im dostavimo račun i nek oni plate njih ako im trebaju, mi para za njih nemamo. Videćete kako će vrlo brzo da poruče da je sve to OK jer oni neće dati ni pare za njih. Itd, od refeorme penzionog pa na dalje i bliže.

Privatni sektor ima realne plate? Ma nije nego. Da probamo da vidimo koliko njih u procentima ima neprijavljene radnike ili izigrava zakon ugovorima o povremenim i privremenim poslovima i izbegava plaćanje obaveza? Koliko njih otvoreno kaže da neće ništa da ti plaćaju a plata je zakonski minimum od 115 dinara po satu? Koliko njih izigrava zakon ne plaćajući prekovremeni rad ili rad subotom, nedeljom , noćni rad i sl a to se sve plaća minimum 26% iznad osnovne dogovorene cene rada? Koliko njih priča glupost da su izdvajanja na plate 66% i da to oni plaćaju, što opet nije istina (ni po tome koliko daju ni po tome koliki je to procenat)? A za to vreme na razgovor dolaze u najnovijim Mercedesima, BMW, Passatima i sl? Dok njih ne uvedemo u red i dok oni ne počnu da rade po zakonu, mi nećémo imati naplatu u budžet kako treba i opet će da se lome stavri preko najsiromašnijih i onih koji imaju male firme i gde je porez određen paušalno. Usput rečeno, da se zna, paušalcima je ovih dana stiglo novo rešenje sa nekih 30ak posto uvećenim davanjima, pa može da se očekuje ponovni talas gašenja firmi, dakle, već sad u startu priča o budžetu je u manjku prema predviđenom.

Žao mi je ljudi, ali mi smo sada došli do par koraka od provalije i ovde igranje u rukavicama i razumevanje onih gore kao im je teško, i njihovo pravdanje i sl,, više ne igra. Ljudi više nemaju para, nema odakle, i plašim se da ako ovako se nastavi, neće vam se dopasti završnica. Ona neće biti na izborima, niti će te je vi birati. Nažalost.

I opet, pitanje poređenja plata ovde i negde drugde u zemlji ..... Kakve veze ima gde ko živi? Kilo kafe i ovde i na selu košta isto. Isti je kilovat struje. I mnogo toga. Suluda priča da se smatra da ako je neko u Bgd treba da ima ko zna koliko veću platu od nekog negde dalje.

Ono što ja znam je ovo: kod nas je prodaja računara i IT opreme tolikopala da su mnoge firme čak i vrlo poznnate zamandalile vrata. Koliko je to palo vidi se po ponudi komponenti na tržištu i po tome koliko je raznovrsno. U nemačkoj carina na uvoz komponenti i IT opreme je 0%. I mogu da imaju porez od 18% bez problema. Kod nas, imamo ne samo porez od 8%, već imamo i carinu koja ide i do 18%. E sad, lepo uzmi novu situaciju: carina 18%, porez 20% na cenu proizvoda plus carina, pa x desetina hiljada dinara sertifikati ..... Da li je to normalno? Nije. Ako im je malo 18% carine i 10% poreza plus sertifikati, e pa njima neće biti dovoljno ni 100% porez. To kaže logika. Oni nemaju blage veze sa ekonomijom. Tako da počinjem da cenim onog Cvettkovićá od pre. Bar je lepo javno rekao da posao vlade nije da se bavi privredom i ekonomijom. Bar je bio pošten u toj izjavi.

Shonkas
11.10.2013, 22:37
Jbg Lazar studirao na kul mestu, pa dosao -nama koji zavrsismo visoke skole u njivama-da kaze da je kompjuter luksuz?! Strasno.. :paranoia:

ColdBoot
12.10.2013, 0:07
---
Žao mi je ljudi, ali mi smo sada došli do par koraka od provalije i ovde igranje u rukavicama i razumevanje onih gore kao im je teško, i njihovo pravdanje i sl,, više ne igra. Ljudi više nemaju para, nema odakle, i plašim se da ako ovako se nastavi, neće vam se dopasti završnica. Ona neće biti na izborima, niti će te je vi birati. Nažalost.
---

Ne znam ko je ovo i birao? Jel neko sa foruma glasao na prošlim "izborima"? Svaka završnica stoga je dobro došla iz ugla većine samo da se ovo, skoro vekovno, političko/ekonomsko sr**je/srljanje/pljačka završi.

vasiljevic
12.10.2013, 9:05
@Shonkas:

Da li ti misliš da neko ko ima platu koja je 10 puta veća od tvoje pa na to mu ide još bar toliko zbog raznih odbora ima ideju koliki je problem tebi da kupiš bilo šta, a pogotovu kompjuter ili neki deo za njega?
Mi imamo problem koji je davno ovde i drugde pomenut: nema strategije informatvnog razvoja zemlje i opismenjivanja ljudi. Staregija nije skup lepih želja na papiru, to može da piše Kurir i slične novine. Čak i u nekim ozbiljnijim novinama tipa Politike, moraš da daš bar naznake kako da se nešto sprovede. Državna strategija mora da ima skup jasno definisanih smernica i konkretnih rešenja problema. Mi do sada, jedino što smo dobijali je izlazak ministara koji izdeklamuju leepe želje, pa 90% vremena politikuju i žale se na one pre. Na kraju, kriv nam je car Dušan jer nije uveo računarstvo u srednjovekovnoj Srbiji. A ta strategija mora da ima ne samo opsmenjavanje za rad na kompu, već i kako kasnije iskoristit to znanje, kako rešenja proširiti na upravu, razvoj internet infrastrukture i dostupnosti ljudima ..... I to svuda. I ovo je recimo razlog što se ja bunim i uvek ću se buniti čim neko pomene prodaju Telekoma. Jer da budemo iskreni, jedini igrač na našem tržištu koji svima nama na najvećem delu zemlje nudi internet je baš dotični Telekom. A mora da to radi jer je državni. Privatni kako rade, to vidimo sa našim kablovskim operateerima kako rade i kolika im je rasprostranjenost i dostupnost. Da bi bili pismeniji i da bi nama bilo lakše u svakodnevnom poslu, mora da računari budu dustupni svima. Moraju da se funkcionalno uvedu u sve strukture uprave, i to ne bi igrali pasijans već da bi informacija što pre došla gde treba, i to tačna informacija. I ta informacija mora biti nama na raspolaganju. Cilj igre je manje papira i manje potpisa. Manji troškovi. Ti koje danas opismenjavamo trebaju da kasnije naprave isstem koji bi to radio kako treba. Sve to je strategija jedne zemlje, ili njen manji deo. I tu treba da se postavi okvir, načini rešenja, ko je zašta odgovoran, kazne za neispunjenje (bez njih mačku o rep), da se odredi način finansiranja (ako treba 0.5% poreza za to i to da se donese kao zakon0, da se prikaže kolika je ukupna cena i šta će biti ušteda i prednost ...... U prevodu, da ne bude da nam je vrlo "obrazovana" osoba ona kojoj je 9x6=48, najveća ptica oro, a I SR počeo 1934te sve sa hemijskim simbolom kiseonika H2O i kojoj je internet isto što i facebook i lupanje gluposti po njemu.

Dakle, mali porez. Iskreno, ja sam i za ukidanje carine, da bi još više bili pristupačni (ili svođenja na 0.5 ili 1%). I kad se ja bunim zbog tog poreza koji raste ja se bunim imajući u vidu sve ono gore i rezultatom na kraju balade koji se dobija ne činjenjem po tom pitanju. Neću ora iz 1934te koji diše H2O, hoću da kad nekom nešto napiem ovde da on to lako nađe i sam na netu i da je to normalno. A to bi trebao da ima u vidu onaj gore na vlasti. Ispada da ja treba njemu da obljašnjavam šta znači podizanje poreza, mesto da on meni objašnjava što mora da računari imaju minimalnu stopu poreza. Suluda situacija, i to neće moći dugo ovako.

@ColdBoot:

Birao si i ti iako nisi izašao na izbore, pod pretpostavkom da si punoletan. Neizlaskom daje se pravo onima koji su izašli da odlučuju u tvoje ime. A oni su odlučili da ponavljaju isto što su radili i do sada i što neće rezultirati drugačijim ishodom. Ponavljanje iste stvari sa očekivanjem da se dobije drugačiji rezultat je definicija ludosti.

I nije tačno da je svaka završnica bolja od ovoga sada. Može biti i gora na kraju, zavisi ko "uzme" vlast. Zato i kažem, ako se ne angažujemo svi, neće nam se dopasti završnica na kraju. Nažalost, mi smo sada došli so situacije da mnogo ljudi kaži isto što i ti. A to znači da biramo da ne biramo već da nam neko nešto servira.

NjegovaWisost
12.10.2013, 10:26
За који посао? Државни или приватни. Хоћеш да кажеш да мој колега здравствени радник у Београду, има већу плату од наших у "унутрашњости". Тешко.

Ne može da se poredi kvalitet života u Beogradu i bilo gdje drugo. Ljudi u Beogradu i ne primjećuju šta imaju i šta drugima fali.

Od običnih stvari - knjižare, bioskopi, utakmice, koncerti, noćni klubovi, stare kafane, fensi poslastičarne, raznorazne kuhinje, šoping centri, književne večeri, plesne večeri, mekdonalds/kfc i slične stvari, besplatni seminari, naučni skupovi, istorijski skupovi, centri evropskih/radikalskih i svih mogućih političkih opcija i dešavanja, časovi svega mogućeg, sajmovi knjiga, automobila, tehnike, vojne i gej parade, velike prodavnice namještaja, razne zaebancije (paintball, streljana SK Partizan), servisi i popravke SVEGA (a ne da šalješ za BGD), radnje koje prodaju sve i svašta, utakmimce reprezentacije, Partizana i Crvene Zvezde), jake biblioteke sa neograničenom količinom naslova, instituti, mogućnost da svratiš do uredništa Sveta kompjutera .... Da ne pričam dalje, redosled je beskonačan šta to ima u Beogradu a šta nema u malim gradovima. U suštini, ako život provodiš radeći kao kasirka u supermarketu od 8 do 16 i ogajaš djecu manje više ti je svejedno.

Dalje, infrastrukutra!

Beograđanima je nezaislivo da su recimo Bulevar, terazije i čitav Knez puni rupa u asfaltu, na sve strane zakrpe... Dok ovamo prave most od pola milijarde, po unutrašnjosti su putevi katastrofalni, perferna gradska naselja često imaju makadam... Katastrofa. Što je asfaltirano za vrijeme Tita, to je to.

Škole su uglavnom bolje u BGD nego po provinciji jer stalno imaju neke akcije, školske razmjene i sl, krovovi ne prokišnjavaju... Ko hoće da napreduje, mnogo je lakše startovati ovde.

O bolnicama ne bih trošio riječi. To je valjda svakome jasno.

I onda državni i privatni posao. Recimo da dvojica ljudi sa istom diplomom imaju državnu vezu kod najmoćnijeg čovjeka u državi. Jedan živi u Kuršumliji, drugi u Beogradu. Pa naravno da će ovaj drugi dobiti mnooogo bolji posao. Razna ministarsva, agencije, uprave i slično. A ovaj prvi u najboljem slučaju može raditi u opštini i ta opština je mnogo jadnija nego bilo koja beogradska.

Naravno da se kod školskih, zdravstvenih i policijskih radnika svakako malo razlika osjeća, čak ovim u Beogradu treba više novca, ali je tu razlika najmanja.

Osim toga, rijetko koji vozač u unutrašnjosti može da izvuče 550 evra plate kao GSP vozači (sa srednjom!)

Privatni posao?
Recimo pravnici. U svakoj opštini van BG/NS ti imaš samo pilićarske advokatske kancelarije... Tužila se dva seljaka oko međe... I to ti je životni posao.
U BGD imaš mnooogo jakih advokatskih kancelarija. 6 i kusur hiljada advokata... Neke pripravnicima daju i do 1000 evra platu (prosjek kod jakih je 500-600..). Toga u unutrašnjosti nema. U gradićima je još veća katastrofa, tu kod privatnika i sa diplomom možeš samo šegati drva ili voziti kamion... Šta ti vrijedi diploma nečega kad je tržite nula? itd itd itd...

Taksista u Beogradu koji DERE koliko košta i onaj u Sremskoj Mitrovici koji vozi s kraja na kraj za 100 dinara?

Krivo mi je naravno zbog povećanja PDVa, ali nije baš da je u pitanju težak udarac koji će da uništi IT razvoj zemlje i da razbije regionalni razvoj i šta ti ja znam sve ne. Kupovina računarske opreme i PDV je čista potrošnja i nju i treba oporezivati. Bilo je lijepo dok je trajalo, ali šta da se radi... I onako postoji mnogo švercera iz Mađarske :)

Sun Tzu
12.10.2013, 10:50
Naravno da veći, glavni grad, sa više stanovnika ima više sadržaja nego manja mesta. I? Šta je tu čudno ili neobično? Šta je poenta nabrajanja svega toga?

Lich_king2
12.10.2013, 10:51
Situacija je teska oni realno nista ne rade novo vec samo nastavljaju uhodani metod "Rodjakikus Zaposlikus". Jadno je sto se niko ne fokusira da ozivi gradove i sela sirom Srbije, sto se vise ne investira u neki potencijal koji imajui npr. banje. Elem kapiram da vasiljevic hoce da kaze da mozemo da prodjemo ko Vajmarska Nemacka. A kakva smo zemlja, nije ni to nemoguce.

JohnnyNT
12.10.2013, 11:20
Elem kapiram da vasiljevic hoce da kaze da mozemo da prodjemo ko Vajmarska Nemacka. A kakva smo zemlja, nije ni to nemoguce.

Do sada nisam išao na izbore, ali ako budem nekim čudom odlučio, ima da glasam za najradikalniju opciju koju pronađem, jer očigledno da nema 'leba od ovih recikliranih beda što se smenjuju na svakih par godina. A i znam dosta ljudi koji misle slično. Tako da sve je moguće...

tiho86
12.10.2013, 15:18
Prava stvar za ovu temu
http://www.youtube.com/watch?v=KEsYfmCstU0

ColdBoot
12.10.2013, 15:22
@ColdBoot:

Birao si i ti iako nisi izašao na izbore, pod pretpostavkom da si punoletan. Neizlaskom daje se pravo onima koji su izašli da odlučuju u tvoje ime. A oni su odlučili da ponavljaju isto što su radili i do sada i što neće rezultirati drugačijim ishodom. Ponavljanje iste stvari sa očekivanjem da se dobije drugačiji rezultat je definicija ludosti.

I nije tačno da je svaka završnica bolja od ovoga sada. Može biti i gora na kraju, zavisi ko "uzme" vlast. Zato i kažem, ako se ne angažujemo svi, neće nam se dopasti završnica na kraju. Nažalost, mi smo sada došli so situacije da mnogo ljudi kaži isto što i ti. A to znači da biramo da ne biramo već da nam neko nešto servira.

Ima neke istine u gornjem stavu ali ipak samo delimično. Posmatrajući prethodne "rezultate" ponuđenih "opcija" na izborima došao sam do zaključka(kao i mnogi drugi ljudi koje pominješ) da mi ni jedna ne odgovara pa po savesti birao da ne biram kao najmanje zlo. Onda barem nemaju legitimitet da kažu kako bilo šta rade(pa i ovu nebulozu sa PDV-om) u moje ime.

Problem je u tome, što kod nas može da ne izađe više od 50% glasača, kao politička šamarčina vrlim učesnicima izbora, a da se izbori smatraju uspelim i "demokratskim". A da ne pričam koliko je iritantan onaj aftermath potkusurivanja praćen deljenjem fotelja učesnicima koji su osvojili samo neznatan postotak.

I tako, "oni" na koncu svi dobijaju po povelik deo kolača a nama milojko moj... E, zato priželjkujem neku katarzu - možda iskristališe nešto bolje. Ništa me ne plaši jer od ovoga nema puno gore.

Љуша
12.10.2013, 15:28
Не бих живео у Београду или неком великом граду ни да ми плате. При крају у рају. Не каже се џабе :D:d

filpan
12.10.2013, 15:53
Slažem se. Svoj kraj je svoj kraj. Ne znam odakle vam da je bajno uopšte u Beogradu. Ja sa diplomom fakulteta radim za 30000din. Ali svestan sam gde živim i ne žalim se. Biće teže kad dođe dete. Sad bih da idem na obuku za varioca. U inostranstvu ako si dobar radnik zaradiš za mesec dana kao u Beogradu za godinu dana. ***** državu kad moraš iz filologa da se prekvalifikuješ u varioca.

vasiljevic
15.10.2013, 9:23
@ColdBoot:

Sitne cake demokratije. Ako ne izađeš na izbore ti prihvataš da oni koji su glasaju znaju šta rade i prihvataš tu vlast. Izašlo 10% biće uspešni izbori, to su pravila koja su oni postavili i gde moraš naći način da im kažeš ne. I tu ide caka: ako izađeš na izbore i ubaciš prazan ili neispravan lisktić on se mora da zavede i tad se zna da pomenuti nemaju tvoj glas. Pošto su izbori glasanje za, jedini način da glasaš protiv je neisporavan listić. Razlika je u tome da ako aktivno u ovoj zemlji glasa do 40% ljudi (kako je sada), onih 60% neispravih listića bi reklo da političke stranke nemaju legitimitet. Koristiti procedualnu rupu da bi im se reklo ne.

Iskreno rečeno, počinjem da se plašim jer polako počinjem da prihvatam da je ovo otišlo predaleko i da je malo ostalo što može biti gore.

@NjegovaWisost:

Krivo mi je naravno zbog povećanja PDVa, ali nije baš da je u pitanju težak udarac koji će da uništi IT razvoj zemlje i da razbije regionalni razvoj i šta ti ja znam sve ne. Kupovina računarske opreme i PDV je čista potrošnja i nju i treba oporezivati. Bilo je lijepo dok je trajalo, ali šta da se radi... I onako postoji mnogo švercera iz Mađarske

Da malko unesem kritike. Prvo, računari ne treba da se posmatraju kao potrošnja pogotovu ne danas. Moj stav je da treba d abudu nešto neophodno što svakome treba da obezbedi lakši život u mnogim malim sitnicama. Drugo, to povećanje poreza će ionako malu potrošnju danas još više smanjiti, dakle, neće biti više para u kasi. Kad se doda da u je u ostralim zemljama oko nas (mislim na EU) carina na uvoz IT opreme 0% a kod nas ide i do 18%, jasno ti je da će ovde sve biti 18% skuplje minimum u odnosu na ostatak. Oni koji mogu okrnuće se Mađarskoj kako si naveo. To znači još manje para u kasi. Manjak para u kasi mora da se nadoknadi, a to znači da će se povećati nameti na ovaj ili onaj način. Povećánje poreza drugde, rast cena ovde ili onde, nove akcize .... A to ide posredno po tvom džepu. I mom. Dakle, to ni tebi ni meni ne odgovara. Ako nastavimo ovako, da se razumemo, sledeća stavka gde će se udariti je smanjenje zdravstvenog fonda, dakle, opet će biti udar po nama. Pošto ni tu nema previše para, ići će penzije. Da se ne lažemo, penzije nisu nešto što je zarađeno unapred, to zna svako ke je išao u školu pre 90ih i zna kako je postavljen u startu penzioni sistem. I to sve će pogoditi i mene i tebe, manje više posredno i na dugačak rok. Nema niša protiv da je porez 20%, ali ukinite akcize, carine, one glupe sertifikate koji služe samo za izvlačenje para (hoće li da mi kažu da je naš sertifikat danas bolji od sertifikata za EU? Mislim ....). Da pare ostanu ovde i da imamo iste uslove ko drugi. Izboriti se da pare ostanu ovde je i moj i tvoj interes.

Starface
15.10.2013, 18:16
Razumem donekle sto se bunite tj i ja se bunim i ne volim sto se povecao PDV ali mora se. Pa vidite da je drzava u rasulu, da su je svi opljackali, osnovali privatne firme i sada sljakaju punom parom.

Ja da sam na njihovom mestu isto bih uradio. Smatram da je "donekle"PC luksuz za nas i da ako negde mora da se cepne jaci PDV to je ovo. Mislim daleko da je PC luksuz ali bolje na to nego na hranu. Bez Pc-ja se moze, sa slabijim masinama se moze manje vise dosta stvari uraditi. Nije trziste vise kao nekad tj sada mnogo vise nudi za manje para.

Bez hrane, vode, odece, struje i grejanja, zdravstva i obrazovanja se ne moze. Uvek bi se odrekao neke jace komponente zarad tih stvari.:)

Nadam se da kapirate ;)

vasiljevic
15.10.2013, 19:38
Grejanje će poskupeti za nekih 5.5%, ako se ne varam oko procenta, video danas na netu u vestima. Za zdravstvo se razmatra nova smanjena lista lekova i usluga. Obraovanje nam je u autu već godinama i ide sve više dole, a cene nabijene tamo prevazilaze cenovnike koji postoje na zapadu, kad se sve sabere što traže. Inače, što se tiče hrane, ne zna se ni da li će hleb da bude kao do danas oporezovan sa 8% ili će biti po novom 20%. Razmatra se lista, verovatno kako više nabaciti para. Tako da tipujem sa nekih 75% šanse da ode na 20%.

Sad, nadam se da "kapiraš" gore napisano, i da ćeš i sam shvatiti da sada se udara zadnjim snagama na minimum koji je preostao ljudima. Porez na računare .... to je samo kap u moru koja interesuje nas ovde na forumu koji se bavi računarima.

Inačé, da sam na njihovom mestu, ja bih ipak malko drugačije. Ukinuo jedno 95% agencija. Pa bih poukidao "pomoć" za jedno 99% nevladinih organizacija koje nas koštaju nešto manje od pomenutih agencija. Pa bih napravio propis organizacije administracije za sve nivoe i politički višak poslao kući gde mu je mesto. Kako to uraditi? Lako. Kao na zadnjem konkursu za lekare u Nišu: uveden je prijemni test znanja. Ukinuo plaćanje za rad u raznim odborima pa ne bi imali situaciju ko sada sa jedan poslanik SNSa na bazi par odbora mesečno jedva napabirči nešto malo preko 450.000. Pa bih zaveo vrlo stroge kazne sa obaveznim zatvorom za poslodavce koji drža ljude na crno a to ti je jedno 90% njih. Pa ograničio vreme rada penzionera na godišnjem nivou na maksimalno 3 meseca, i izbor: ili penzija ili rade. Administracija bi dobola novi zakon po kom za mito dobijaš minimum 5 godina zatvora, zabranu zapošljavanja u državnoj službi doživotno, oduzimanje stečenog i plaćanje 10 puta veće kazne, oduzimanje do tada stečenog radnog staža. Pa ko želi da uzima mito srećno mu bilo. Poresko bi dobilo sva ovlašćenja i posao koji je nekad radio SDK oko naplate poreza, i davanja kao i celokupne kontrole finansijkog protoka, što sada nema. Plus, obavezna kontrola banaka i zavođenje reda u njihovom ponašanju koje je katastrofa i jedino što može da to opiše je legalizovana otimačina. Pa bih pošto "oslobodim" koju milijardu godišnje video da li treba da povećam negde porez ili ne. Naravno, to sam ja, "revolucionarno" raspoložena ličnost koja bi nešto malko drugačije da uradi posao.

Šta sigurno ne bi uradio? Ne bi kao Vučić ukinuo agenciju za kontrolu kvaliteta pa potom, kad mi iz EU kažu da to nije normalno i da ne može tako ( a nije normalno i ne može tako) posle kukao kako sam eto, hteo da ukinem agencije ali mi EU ne da.

ColdBoot
15.10.2013, 20:27
@ColdBoot:

Sitne cake demokratije. Ako ne izađeš na izbore ti prihvataš da oni koji su glasaju znaju šta rade i prihvataš tu vlast. Izašlo 10% biće uspešni izbori, to su pravila koja su oni postavili i gde moraš naći način da im kažeš ne. I tu ide caka: ako izađeš na izbore i ubaciš prazan ili neispravan lisktić on se mora da zavede i tad se zna da pomenuti nemaju tvoj glas. Pošto su izbori glasanje za, jedini način da glasaš protiv je neisporavan listić. Razlika je u tome da ako aktivno u ovoj zemlji glasa do 40% ljudi (kako je sada), onih 60% neispravih listića bi reklo da političke stranke nemaju legitimitet. Koristiti procedualnu rupu da bi im se reklo ne.

Iskreno rečeno, počinjem da se plašim jer polako počinjem da prihvatam da je ovo otišlo predaleko i da je malo ostalo što može biti gore.
---

Znam i za to. Jedan komšija ne propušta priliku da precrta listić i onda se svojeručno naebe svima po podužem (posebno onima iz lokala o kojima po nešto zna iz prve/druge ruke) spisku ali mislim da to nema neki efekat. Zato mi je jeziv deranžman i da pomolim njušku tamo. Predobro su pokupili cake od Cobeta i sad to koriste dok god ima šta da se izmuze od nas kojima ni 2 somića dnevno nije dovoljno za kupovinu u samišci a opet uvek prazan frižider. Još mi neko priča kako se u bg mnogo bolje živi...:facepalm

Ne plaši se druže, radio sam i za 5DM u svoje vreme kad to uveče nije bilo ni za pola 'leba...Najcrnje je pred svitanje ali ko još može da pali odavde, neka ne okleva,,,:D

Spawn BG
16.10.2013, 15:37
Znam i za to. Jedan komšija ne propušta priliku da precrta listić i onda se svojeručno naebe svima po podužem (posebno onima iz lokala o kojima po nešto zna iz prve/druge ruke) spisku ali mislim da to nema neki efekat. Zato mi je jeziv deranžman i da pomolim njušku tamo. Predobro su pokupili cake od Cobeta i sad to koriste dok god ima šta da se izmuze od nas kojima ni 2 somića dnevno nije dovoljno za kupovinu u samišci a opet uvek prazan frižider. Još mi neko priča kako se u bg mnogo bolje živi...:facepalm

Ne plaši se druže, radio sam i za 5DM u svoje vreme kad to uveče nije bilo ni za pola 'leba...Najcrnje je pred svitanje ali ko još može da pali odavde, neka ne okleva,,,:D
Imalo bi efekta kada bi bilo masovnije... Da te ne zamaram matematikom, ali otprilike iz sledećih razloga: prvo, ne bi se političari gađali ciframa i izrazima "Ja imam VEĆINU" jer bi znali da nemaju (mada bi svakako, ako imaju više od onih drugih, došli na vlast). Drugo, ti bi na sledećim izborima imao mogućnost da promeniš svoju nameru da ne glasaš ni za koga, pa da kazniš aktuelne (ili da ih nagradiš ako zasluže). Onda bi mnogo više radili za ovo drugo... Kod nas nijedan političar nije pokazao nameru da napusti zauzetu poziciju, ovako bi bio svestan da mu je ista mnoooogo klimava i da mora da pazi šta radi (usput, i ovo što je vasiljevic naveo o kaznama...). Ja bih recimo svakoga ko se buni za bilo šta protiv vlasti (bilo koje, da me neko ne poveže samo sa aktuelnom) pitao "Jesi li izašao na izbore?" (bez ZA KOGA ili PROTIV KOGA ili da li je uradio kao tvoj komšija), ako kaže "Nisam", bilo bi "ZAVEŽI, ti si birao ove!" (koji god da su). Kad budemo malo promenili svest o tome, možda i bude nešto... Mislim, da li bi voleo da ti neko drugi bira posao, hobi, ženu, filmove koje ćeš gledati...

toxic
16.10.2013, 17:34
Zato se na poslednjim izborima glasalo za Nijedan od ponudjenih odgovora, kraljevi. (:

Beli listic bi imao tezinu u Nemackoj, SAD,... u uredjenoj zemlji, u Srbiji, i da 90% gradjana glasa belim listicem (da izadju svi koji imaju pravo glasa), opet bi se slavilo u strankama koje su pokupile najveci procenat od ovih 10% koji su glasali za nekog. Bilo bi price dan, dva posle izbora o tome, a onda bi se formirala vlada, ,,bacilo na posao" i svi bi zaboravili bele listice. Postoji verovatnoca da bi to moglo opet da dovede do 5. oktobra, ali opet, ko bi ga vodio?

ColdBoot
16.10.2013, 18:15
Imalo bi efekta kada bi bilo masovnije... Da te ne zamaram matematikom, ali otprilike iz sledećih razloga: prvo, ne bi se političari gađali ciframa i izrazima "Ja imam VEĆINU" jer bi znali da nemaju (mada bi svakako, ako imaju više od onih drugih, došli na vlast). Drugo, ti bi na sledećim izborima imao mogućnost da promeniš svoju nameru da ne glasaš ni za koga, pa da kazniš aktuelne (ili da ih nagradiš ako zasluže). Onda bi mnogo više radili za ovo drugo... Kod nas nijedan političar nije pokazao nameru da napusti zauzetu poziciju, ovako bi bio svestan da mu je ista mnoooogo klimava i da mora da pazi šta radi (usput, i ovo što je vasiljevic naveo o kaznama...). Ja bih recimo svakoga ko se buni za bilo šta protiv vlasti (bilo koje, da me neko ne poveže samo sa aktuelnom) pitao "Jesi li izašao na izbore?" (bez ZA KOGA ili PROTIV KOGA ili da li je uradio kao tvoj komšija), ako kaže "Nisam", bilo bi "ZAVEŽI, ti si birao ove!" (koji god da su). Kad budemo malo promenili svest o tome, možda i bude nešto... Mislim, da li bi voleo da ti neko drugi bira posao, hobi, ženu, filmove koje ćeš gledati...

Valjda baš zato i imam prava da se bunim više od onih koji su nekoga birali. :D A o nekom kažnjavanju kroz izbore ne može biti govora. Pre je to rotacija u kojoj sve stranke na kraju imaju učešća, uticaja i koristi i svi zadovoljni. I tako se od 2000.-te ne menja ništa osim na gore(lošije).

ColdBoot
16.10.2013, 18:33
---
Bilo bi price dan, dva posle izbora o tome, a onda bi se formirala vlada, ,,bacilo na posao" i svi bi zaboravili bele listice.
---

Trećeg dana, "poskupeo bi pesak...:D"

Bryan Fury
16.10.2013, 19:47
Bome toliko o teoriji, krenula praksa... ako se ne varam svi Dell monitori su već poskupeli za 2-3000, neki i za više, barem u prodavnici na E :D

toxic
16.10.2013, 20:03
^Ma sad kad se i prodavci ograde jos koji procenat na pricu veceg PDV-a. (:

todos
17.10.2013, 17:52
Izgleda igraju igru da se razvale od prodaje do Nove godine kao sto je to bilo pre nekoliko godina. Cak i spremaju dobre proizvode koje ce ovce da namame. Posle Nove godine ce da pregovaraju sa drzavom, da kukaju kako je to udarac za razvoj Srbistana... i na kraju mozda sve bude po starom, pa i ako ne bude efekat po njihovu prodaju i zaradu ce biti ocigledan.

nicpid
18.10.2013, 16:37
Mozda povecanja i ne bude, kaze Rasim.

ColdBoot
23.10.2013, 17:34
^On je dobar kad treba da se teše oni što seku i jedu sopstvene prste. Uvek ga guraju tamo gde treba smiriti očajnike te je to što je postao ministar za spoljnju i unutrašnju trugovinu vrlo indikativno.:kreza:

uros@3D
28.11.2013, 21:11
Povecanje PDV-a za racunare i IT opremu na 20% usvojeno zvanicno.

http://business.benchmark.rs/biznis_vesti/vlada_povecala_pdv_na_racunare_na_20_odsto

http://www.reactiongifs.com/wp-content/uploads/2013/07/disappointed.gif

Porsche
28.11.2013, 21:32
Nije mi jasno zašto su već nekim artiklima u nekim radnjama naglo skočile cene. Po kojoj osnovi na primer grafička karta juče je imala cenu od 36000 din. a dans od 45000 din. Tako još mnogo komponenti kojima je cena otišla gore.

Sladjan85
30.11.2013, 3:20
Meni nije jasno jos vise zasto su polovnjaci tako otisli gore. Ispada, kad bih sad prodavao racunar, da bih jos zaradio :) Ram kupovao za 1300, sad je 3500, Hard od 1TB kupovao za 2800, sad je debelo preko 3000, cak i procesor zadrzao cenu ,kao i graficka. Izgleda ovo povecanje cena nove robe u zadnjih par meseci se dobro odrazilo i na polovnu robu, koja je nikad skuplja. Odjednom i smece dobilo vrednost.

todos
30.11.2013, 12:53
Usvojili, da bi sad namestili prodavcima da se razvale sa prodajom do Nove godine. Blago onima koji sad mogu da odu u soping npr. Wiena i da se povoljno opreme sto sa IT komponentama sto sa drugim stvarima.

Porsche
30.11.2013, 13:23
Ja prodao moju grafiku još sam spustio čoveku, očekujem da stigne nova čekam je od utorka. U međuvremenu cena je skočila pa ne znam po kojoj ću je ceni dobiti nadam se po ceni koja je bila kad sam je naručio. Napajanje takođe treba da kupim jer sam dobio povraćaj novca za moje reklamirano, a vidim i napajanjima skače cena pa moram i to rešavati. Ne kapiram kako dižu cene, a povećanje tog PDV-a kreće od NG. Izgleda da će nama na kraju taj PDV iznositi 25%.

todos
30.11.2013, 14:05
Ovde je problem što ne postoje istinska Novogodišnja sniženja i što država nikako da nađe optimalan koncept svog finansiranja. Ubi nas administracija i javni sektor koju niko toliku nema na svetu. Da je neke sreće IT sektor bi trebalo da ima 0% PDV, da to bude nešto što bi pomoglo ljudima da budu što kvalitetnije opismenjeni i upućeni u nove tehnologije koje svet konstantno pokreće napred. Televizoru bi ja digo porez na 50%, ali monitoru bi omogućio da bude izuzetno dostupan. A to znači da bi napravio značajnu razliku u oporezivanju izmežu tzv. bele tehnike i kompjuterske.