Prikaži potpunu verziju : Saga o Pentiumu
Fibonacci
13.12.2010, 22:26
Da li bi neko bio voljan da napise malo o istorijatu naziva "Pentium", koji se tako ukorenio medju narodom, pa se odnosi na svaki racunar? :boodala:
Voleo bih da znam kada je to pocelo, kako je pocelo, zasto se zadrzalo itd. . . .
Sass Drake
13.12.2010, 23:11
Mogu ti reći samo da je završetak te sage počeo imenom Athlon 64, a završio sa Core 2.
Jedino objasnjenje lezi u tome da Intel nije imao iole ozbiljnog konkurenta sve do pojave prvih K7 procesora (koji je prakticno dosao u amanet AMD-u po kupovini NexGen (http://en.wikipedia.org/wiki/NexGen)-a). Bilo je potrebno jos nekoliko godina da se iskristalise situacija na polju cipsetova i da se desi mala revolucija u vidu Athlona 64, kako procesori vise ne bi bili ''krstavani'' Pentium-om, i da AMD konacno postane ravnopravna i priznata firma.
Mislim da danas samo još papci procesore zovu Pentium-ima.
A papaka (nažalost) još uvek i odviše ima :rofl: :boodala:
Ma šta je vama, nije Pentium umr'o, ja imam Pentijum 5 :D
Tužno je koliko ljudi pojma nemaju o računarima:)
Ima tu istine :kreza:
Pogledaj npr oznake nekih Asusovih Intel ploča (P5,P6,P7,...) :opanachke .
Fibonacci
14.12.2010, 1:04
Kada se pojavio Pentium?
http://sh.wikipedia.org/wiki/Intel_Pentium
...Mislim da danas samo još papci procesore zovu Pentium-ima.
Skoro sam cuo za PentiJum 7! :biglaugh:
Ne znam koji je procesor stvarno u pitanju, ali je verovatno neki AMD, znajuci da su PentiJum 4-ke uglavnom bile AMD Athlon-i! :busted:
Fibonacci
14.12.2010, 1:11
:boodala:
Hvala . . .
Fibonacci
14.12.2010, 1:15
Skoro sam cuo za PentiJum 7! :biglaugh:
Ne znam koji je procesor stvarno u pitanju, ali je verovatno neki AMD, znajuci da su PentiJum 4-ke uglavnom bile AMD Athlon-i! :busted:
- pa, da, hronoloski bi, po toj nekoj logici, ovo bila 7-ica . . .
:rofl:
Eh, kada se setim osnovne skole . . .
Drug je imao komp sa Pentiumom 4, na 1.7 GHz, naravno, nevezano za procesor, to je bio PentiJum 4, dok je drugi tvrdio da ima PentiJum 4, ali nadogradjen, kao 5-ica . . .:eek:
Iskreno, ja to odavno nisam cuo. Klinci ih vise tako ne zovu, a roditelji moraju da ih prate (ako ih imalo zanima, tj :D).
Takvih bisera sada uglavnom ima po oglasima.
Imaš pravo
Ja sam malo mator :opanachke pa još često čujem za razne PentiJume :rolleyes:
Navika je čudo :rofl: :facepalm
Levčanin
15.12.2010, 22:22
sad su korovi u modi... nema više pentiJuma :D i šestijuma....
Hephaestus
15.12.2010, 22:49
Nesto ste se vi zeznuli, racunarski "gurui" koji i dalje koriste naziv pentium, ne koriste zapravo taj naziv, nego peMtijum, pa sada, da li je 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8... nije bitno. :rofl:
JohnnyNT
15.12.2010, 23:17
Drug je imao komp sa Pentiumom 4, na 1.7 GHz, naravno, nevezano za procesor, to je bio PentiJum 4, dok je drugi tvrdio da ima PentiJum 4, ali nadogradjen, kao 5-ica . . .
I meni se dešavalo ovo.Najjače je kad mi neko kaže pentiJum 4, al' nabudžen do petice, pitam ga bilo koji drugi detalj o kompu-on ne zna.Jedino pored toga koji je pentiJum, može da mi kaže jel' debeli il' tanki monitor.Ali i tu ponekad zakomplikuju, kažu sa ravnim ekranom, ti sad gledaj u pasulj kakav ravan ekran.
E za miš mogu da dobijem relativno pouzdanu informaciju, nije sa kuglicom već sa laser bre :D
E za miš mogu da dobijem relativno pouzdanu informaciju, nije sa kuglicom već sa laser bre :D
A ono,optički,od 300 kinti :rofl: :facepalm :rofl:
Najjaci biser je bio kad je moj drug reko kako ce cale da mu donese pentiJum 7 iz nemacke :rofl:
Pentium je bio prvi Intel procesor sa normalnim imenom. Do tada su bili -8086, -80186, 80286, 80386 i 80486 ali brojeve nisi mogao patentirati stoga Intel nije mogao da zaštiti ime. Tek kada je Intel izbacio Pentium na tržište drugi proizvođači su bili primorani da koriste druga imena (AMD K5 i Cyrix C5 prvo) te nije više bilo moguće tek tako lako pomešati čiji je procesor u kompjuteru.
Dodajmo i to da je tada Intel bio imao daleko najbolje procesore, bio daleko najveće ime i prodavao nejveći deo procesora cela generacija je ponela to ime. Slavi imena je doprineo i tada čuveni Pentium Bug u prvim serijama pentiuma.
Zbog sugestivnosti narodski logičnog imena sledeće generacije, neizgovorljivosti ako se drže iste latinske forme kao i zbog prepoznatljivosti brenda sledeća generacija je bila nazvana Pentium 2. Sledile su generacije 3 i 4 i ime je bilo već deceniju na tržišti. Intel je i dalje ubedljivo najveći snabdevač i većinu vremena ima najbolje procesore. Tek sa IE64 i P4 hyperthreading arhitekturama intel pravi pogrešan korak i dozvoljava da se čuje i drugo ime AMD Athlon.
Popularnosti imena Pentium dalje doprinose i AMD i Cyrix kao jedini konkurenti koristeći i dalje šifrovana imena ( AMD k6, K6 II, K6 III, K7 i Cyrix C6 i C6 MX, Kasnije S3 kujupe Cyrix pa Via S3 i tako nastaje Win serija procesora).
Tako više od deset godina svi X86 kompjuteri su bili nazivani pentiumima jer su Pentium procesori bili nosioci generacije. Dalje krivicu nose razni priučeni kućni i marketing majstori koji sve počeše da nazivaju pentiumima da ne bi objašnjavali ljudima šta je šta (tako je i DVD CD DVD a blu ray CD Blu Ray, a sve to zajedno i dalje disketa. Mnogi u USB Flash diskove nazivaju Disketama...) i svorena je pentium legenda. Pentium je postao sinonim za kompjuter i takvi žargonizmi dugo umiru.
Sass Drake
16.12.2010, 1:30
^Ne bih se složio s tom da je Hyper-Threading arhitektura pogrešan korak u Intelovoj istoriji. Ona je bila jedna od rijetkih dobrih stvari Net-Burst-a.
Hyper Threading nije arhitektura, vec jedna od tehnika paralelizacije koja se pojavila u revizijama Net Burst arhitekture.
HTT sam po sebi nije promasaj, ali je Net Burst definitivni promasaj u razvoju procesora. Kompleksna jezgra, mali IPC broj u startu (a taj broj je samo opadao sa produzivanjem pipeline-a u buducim revizijama) i konacno povecavanje latencije L1 kes memorije sa jednog na dva ciklusa kod Preskota je ono sto je sahranilo NetBurst.
Izvinjavam se. Napravio sam grešku i hteo reći NetBurst a ne HyperThreading ali me sećanje izdalo u datom trenutku.
Sass Drake
16.12.2010, 3:24
@ Beagle
My mistake. :kreza:
Dobro bre ljudi, necu vam nista ako ste pogresili :D
Inače HTT je u suštini vrlo jednostavna stvar: podaci iz vaznih registara procesora (brojač, registri opšte namene, adresni, stek, flegovi i sl) se čuvaju u keš memoriji i tako se oslobađa prostor za izvršavanje dva thread-a na jednom procesoru. U zavisnosti od (ne)optimizovanosti aplikacije ce zavisiti i ubrzanje (ili usporenje) od HTT-a.
Ipak, problem je što se tako povećava cashe-trashing, greske u predvidjanju granjanja ili se moze desiti da prosto ''zaglavi'' zbog zavisnosti podataka izmedju dva procesa.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.