Prikaži potpunu verziju : zracenje monitora
milos2001
3.12.2005, 18:48
Imam monitor Samsung 793df, interesuje me koliko zraci, odnosno koliko je stetan za moje klince koji imaju 3 i 5 godina. Sa kolike udaljenosti je pozeljno da gledaju. Negde sam procitao da je zracenje monitora koji su generacije mog monitora, oko 100 puta manje od klasicnog TV-a, da li je to istina.
Imam monitor Samsung 793df, interesuje me koliko zraci, odnosno koliko je stetan za moje klince koji imaju 3 i 5 godina. Sa kolike udaljenosti je pozeljno da gledaju. Negde sam procitao da je zracenje monitora koji su generacije mog monitora, oko 100 puta manje od klasicnog TV-a, da li je to istina.
Podesi na monitoru neku nizu rezoluciju, sto vece osvezavanje i limitiraj im neko normalno vreme za provodjenje ispred racunara i nemas problema... ja sam provodio sate i sate ispred TV u vreme spectruma, "debeljka", Amige, i konacno presao na monitore sa PC racunarima i dan danas ne nosim naocare. :) Bilo bi dobro da im postavis neku lampu iza monitora da osvetlajava zid i jos vise smanji treperenje svetla, neonke nikako a najgore je gledati monitor/TV u mraku... TFT bi bio idealan ali kad je vec takva situacija....
Istina je da sve na sveti zrači, čak i najobičniji kamen, jedino što ne zrači sve istim intenzitetom.Monitori svakako ne spadaju u rizičnu grupu.Čak i običan kućni šporet je verovatno štetniji od monitora novije generacije, mada nijedan kućni uređaj ne emituje toliku dozu zračenja koja može ozbiljnije da ugrozi čovekovo zdravlje.Tako da, nema brige što se toga tiče.Mada dugotrajno gledanje televizije ne valja iz nekih drugih razloga :)
hacker_aca
4.12.2005, 2:50
Ja sam čitao u SK (ne sećam se broja, davno je bilo) da treba da oči budu udaljeni od monitora najmanje nekih 50-60 cm, i da oči budu u pravoj liniji sa gornjom ivicom ekrana. Olujiću, što kažeš da se limitira vreme provedeno na kompu, ja sam, da se pohvalim, leto 2003 (jun, jul, avgust) provodio u proseku 119 sati nedeljno za kompom, i ništa. Nemam ni naočare ni sočiva... Inače, Miloše, nemoj ovo da shvatiš kao da treba da ti deca budu na kompu po čitav dan...:)
Inače, Miloše, nemoj ovo da shvatiš kao da treba da ti deca budu na kompu po čitav dan...:)
Bas zato... :)
Primetio sam, još davno, da deca nesvesno žele da budu fizički što bliže monitoru.
U najvećem broju slučajeva korisnici ne poseduju odgovarajuće stolove ili prostore za računar.
Monitori stoje na malim pisaćim ili neadekvatnim za decu ''kompjuterskim'' stolovima, tako da klinci samo što nosom ne udaraju u njih.
Moj savet je da ako Vam prostor u stanu/kući dozvoljava monitor postavite tako da klinci fizički budu sprečeni da mu priđu preblizu. Znači u ugao prostorije na kraju radnog stola, najbolje bi bilo napraviti neki ugaoni radni sto. Lakše bih objasnio sa skicom. Plus obratite pažnju kako sede jer ako im je monitor adekvatno postavljen i ako nisu nagnuti ka njemu stvaraju se uslovi da sede pravilno.
Slažem se apsolutno da vreme za računarom mora biti ograničeno. Livada, lopta... neka jurcaju, izbacujte ih iz kuće povremeno u prirodu (naročito ako žele još braće i sestara).
Ja sam čitao u SK (ne sećam se broja, davno je bilo) da treba da oči budu udaljeni od monitora najmanje nekih 50-60 cm, i da oči budu u pravoj liniji sa gornjom ivicom ekrana.
Za sve koje zanima, dotični serijal tekstova o upotrebi računara i zdravlju se nalazi na sledećim adresama:
Harmonija čoveka i sprave (SK 3/2004) (http://www.sk.co.yu/2004/03/sktz01.html),
Trepćite često! (SK 4/2004) (http://www.sk.co.yu/2004/04/sktz01.html) i
Računar kao najbolji drug (SK 5/2004) (http://www.sk.co.yu/2004/05/sktz01.html)
@milos2001 - poslednji tekst daje odgovor na tvoje pitanje, ali preporucujem čitanje i ostala dva teksta.
Ja od prvog osnovne bulim što u TV (c64, amiga500+) što u monitore. Nikad nisam imao problema sa vidom. Naprotiv, vidim kao soko. Moja mera za vreme provedeno ispred ekrana je bila : dok mi ne pripadne muka i ne počnu da mi se priviđaju stvari. Čak sam se toliko "navukao" na radijaciju monitora da me TFT prosto nerviraju jer ne mogu da mi je pruže;) Ovo je naravno loša preporuka, niko ne treba da sedi po 40 sati ispred monitora (dešavalo mi se). Čini mi se da što je veći monitor, potreba da mu se sedi bliže je manja. Npr. otkad imam 959nf ne mogu da mu priđem bliže od 70-80cm dok kucam ili oko 1m dok se igram a za filmove je ta udaljenost bar 2-3m.
Ja imam Samsung Syncmaster 753s i zanima me koliko zraci. Imam 15 godina i koristim ovaj monitor vec 5 godina. Medjutim, nista se nije desilo mojim ocima. Kakva su vasa iskustva sa ovim monitorom?
Ja imam Samsung Syncmaster 753s i zanima me koliko zraci. Imam 15 godina i koristim ovaj monitor vec 5 godina. Medjutim, nista se nije desilo mojim ocima. Kakva su vasa iskustva sa ovim monitorom?
Па шта си очекив'о да ти очи промене боју ил' да мутирају па да добијеш моћи које има Superman:D
Ја сам у готово истој ситуацији као ти, то је један од најпопуларнији CRT 17'' монитор у нашој земљи.За онол'ко кол'ко је кошт'о пруж'о је доста, његовог наследника 793s не бих ником препоручио јер за мало више пара може да се узме сличан FLAT монитор.
До сад нисам им'о никаквих проблема с њим, за време њега сам поч'о да носим наочаре (само понекад) :p ал' то је мислим због генетике, а не због монитора.
Од скора сам приметио једну малу црну готово неприметну тачкицу на слици која никад не нестаје, што је можда мали знак кварења, ал' већ би било време да га мењам, након FDD-a старог 8 година, то ми је најстарији хардвер на рачунару.Сад би ми тако лег'o један 19'' TFT:cool:
Ima ga moj buraz već skoro 5 g. Pre njega je nosio naočare (neka mala dioptrija - ) od oko pre godinu dana je prestao da ih nosi.Ne znam da li je to zbog monitora, ali ima nešto dobro kod radijacije...osećam ;)
Elem, monitor je sasvim OK! 85Hz u 1024x768 je sasvim podnošljivo za gledanje. Ja sam do skoro gledao u 755dfx (malo bolja elektronika -100Hz u 1024x768 i nešto sitnija tačka - 0.22 u odnosu na 753s - 0.25 (čini mi se). Sad se baškarim uz 959NF (100Hz u 1280x1024 ili 130Hz u 1024x768). Čini mi se da polako počinjem da vidim kroz zidove...Naročito kroz one od komšinicinog stana...;)
Današnji monitori zrače sve manje i manje, tako da je zračenje svedeno na minimum. Zračenje nije toliko opasno za zdravlje Vaše dece koliko je opasna svetlost. Sad kako svetlost, pričamo o zračenju? Kao što rekoh ranije, zračenje je svedeno na minimum, a oči stradaju upravo zbog svetla. Svetlost koju daje monitor je dosta jača od dnevne svetlosti. Najopasnije je sedeti u mračnoj prostoriji i provoditi vreme za računarom. Tada se oči najviše stradaju. Prostorija mora biti osvetljena. Još jedan bitan faktor u očuvanju zdravlja i očiju jeste zamor. Deca igrajući se za kompjuterom ne prave pauzu. U stanju su da budu više od 3 sata za nekom igricom ne praveći pauzu. To ne samo da oštećuje nervni sistem već i oči. Najidealnije bi bilo, kada bi ljudi radili 45 minuta za računarom, posle toga napravili pauzu 15 minuta i opet tako... Na taj način bi u velikoj meri sačuvali vid.
Sad opet malo o svetlosti. Kako to da ljudi sede po čitav dan gledajući televiziju i savršeno vide, a mnogi izgube vid za računarom?
Pa kad gledate TV, vi ne sedite 30-40cm udaljeni od ekrana, već je to rastojanje znatno veće. I kad bi bili malo više odaljeni od monitora, sigurno da bi ste bolje sačuvali vid. Međutim, ne strada samo vid za računarom. Tu trpi ceo organizam. Najčešće strada kičma usled nepravilnog sedenja, loših stolova i stolica. Ljudi koji provode dosta vremena za računarom, nemaju druge aktivnosti, a tu se svakako preporučuje košarka, plivanje.
Zaključak:
Sedeti 45min pa napraviti 15min pauze.
I nikako ne treba gledati monitor u mraku. Samo na dnevnoj svetlosti ili odgovarajućem osvetljenju koje je ekvivalentno dnevnoj svetlosti.
Zaboravio sam još ovo da dodam.
Kod dece koja dugo provode za računarom u neadekvanim uslovima, veoma brzo se manifestuju sledeće pojave:
1. drhtanje prstiju:
Najčešće usled igranja igrica, slabije od kucanja.
Ruke predugo stoje u jednom položaju i pritiskaju nerve na rukama, usled čega dolazi do drhtavice prstiju.
2. Tikovi ili nekontrolisano treptanje:
Oči se brane od prekomerne jačine svetlosti. Ovo se ne može iskrontolisati. Dešava se njčešće ako se provodi vreme za računarom u zamračenim prostorijama i ako se ne prave pauze.
3. Nesanica:
Dolazi do preopterećenja nervnog sistema. Nervni sistem jednostavno ne može da stigne da se odmori. Isto kao kad ste gladni, a ne jedete u narednih 4-5 sati pa pregladnite.
4. Nervoza:
Pretposlednji stadijum preopterećenja nervnog sistema. Zadnji je patološka vezanost i ludilo:) Jednostavno, toliko ste nervozni i napeti da Vas sve živo iritira, čak i kad vas majka pozove na ručak, a baš u tom trenutku trebate da pobedite protivnika. Ko da je nešto važnije od toplog ručka:)
Ljudi,pa gde ste vi chuli da se od monitora gubi vid....
Kakve veze ima zrachenje monitora sa dioptrijom...odgovor...NIKAKVE
Treperenje monitora,kao posledica osvezavanja ekrana ZAMARA ocne mishice koji se stalno prilagodjavaju promeni intenziteta svetlosti pri nizoj frekvenciji osvezavanja ekrana...kao posledica toga dolazi do bola u ochima i ponekad i glavobolje,ali zato frekvencije koje si dosta brze od inertnosti ochog aparata (negde oko 75 Hz i vise) ne zamaraju toliko ochi jer takve brze promene oko i ne primeti (zato se kaze da je prakticno svejedno da li je osvezavanje ekrana 75 ili 100 Hz)...pri ovome NE MOZE DA DODJE DO POGORSHANJA VIDA,vec samo do zamora oka...
To je sto se tiche ociju...sad...ima tu i drugih stvari kod kojih zrachenje ima uticaj...ali svi uredjaji u kuci zrache pa nije to toliko vazno...
Negde sam chitao da je najbolje rastojanje od bilo kog ekrana otprilike 2-3 dijagonale...pa mislim da bi to bilo optimalno za gledanje u monitor (iako znam da ovo retko ko primenjuje...ja buljim u ekran sa rastojanja 40 cm)
Inache,ja dioptriju imam ali mi se nije menjala 10 godina,tako da komp nema veze s tim...
P O Z D R A V
Ah da...40 SATI ISPRED MONITORA !!! -jbte to je nesto:eek: :eek: :eek:
Samo da elaboriram :
Ovde se ne radi o shtetnosti zrachenja na vid vec od frekvencije osvezhavanja koja je fizichka pojava a ne neka vrsta zrachenja.
Monitor zrachi tzv katodne zrake koji su posledica udara elektrona o fluorescentnu podlogu kojom je premazana unutrashna strana katodne cevi.
E sad da li to zrachenje utiche na chovekovo zdravlje ne znam, ali na vid ne.
Čini mi se da polako počinjem da vidim kroz zidove...Naročito kroz one od komšinicinog stana...;)
btw: Pazi da te ne upeca zena:) (ako prochita ove postove izbacice i tebe i mene kroz prozor kad budem dosao;) )
Night Hawk
9.12.2005, 2:10
Jedna od vaznijih stvari kod monitora je REFRESH RATE . Podesi da ti bude minimum 85 Hz . Meni recimo stoji rezolucija 1024*768 i RR 85 Hz a u igrama ( jer najvise vremena provodim irajuci se na PC-u ) stoji 800*600 i RR 100 Hz )
Na 65 Hz vec vidim treperenje slike .
Pozdrav
Mislim da dete od 3 godine ne bi trebalo da sedi uopste za kompjuterom.
Kod TFT monitora, refresh rate ne igra bitnu ulogu pa ljudi opet gube vid:D
Samo jaka svetlost i preterano naprezanje očnog živca.
pOz
Night Hawk
9.12.2005, 23:20
Kod TFT monitora, refresh rate ne igra bitnu ulogu pa ljudi opet gube vid:D
Zaista ne razumem ovu recenicu ?:confused:
Dusan Maksimovic
2.4.2007, 17:53
nikako u mraku, tj. ne bi trebalo da kontrast izmedju dnevnog svetla (sijalice) i svetla monitora bude veliki. i odalji im monitor tako i da zele ne bi mogli da prodju previse blizu monitoru. i citao sam bash mislim u SK, mada nisam siguran gde tacno, da bi gornji deo ekrana (trecina tacnije) trebalo da bude u visini ociju. i imam jedno pitanje ako neko moze da odgovori bio bih zahvalan. sta znachi oznaka TCO '03 ili ima i TCO '99 ili tako nesto. da li neko zna postoje li jos koje oznake za monitor? poz i hvala;)
nikako u mraku, tj. ne bi trebalo da kontrast izmedju dnevnog svetla (sijalice) i svetla monitora bude veliki. i odalji im monitor tako i da zele ne bi mogli da prodju previse blizu monitoru. i citao sam bash mislim u SK, mada nisam siguran gde tacno, da bi gornji deo ekrana (trecina tacnije) trebalo da bude u visini ociju. i imam jedno pitanje ako neko moze da odgovori bio bih zahvalan. sta znachi oznaka TCO '03 ili ima i TCO '99 ili tako nesto. da li neko zna postoje li jos koje oznake za monitor? poz i hvala;)
Poseti www.tcodevelopment.com i sve ce ti se samo kasti.
Inace, TCO '03 standard je najnoviji i najstroziji standard za monitore, da bi neki monitor uopste dobio pravo da se sepuri tom nalepnicom mora da prodje odredjena testiranja vezana za dozu zracenja koje emituje, ergonomiju i kolicinu stetnih metala koji sadrzi. Inace, TCO '99 standard je nesto stariji od TCO '03.
Master Neo
2.4.2007, 18:27
TCO '99 standard je nesto stariji od TCO '03.
Normalno da je stariji, pa iz oznake se vidi da je stariji 4 godine...;)
Jedno pitanje za sve. Naime, imam jedan problem: Imam CRT monitor Hansol 705d Dynaflat. Vec petu godinu radim na njemu i savrsen vid imam, navikao sam oci na njega i ponekad gledam vise od 8h uzastopno. A u zadnje vreme recimo, odem do faxa, i tamo sednem za komp gde su monitori Samsung TFT 920N, i ne mogu da izdrzim ni 1h a da me ne zabole oci i da mi ne zasuze. U cemu je fora ovde?
Normalno da je stariji, pa iz oznake se vidi da je stariji 4 godine...;)
Jedno pitanje za sve. Naime, imam jedan problem: Imam CRT monitor Hansol 705d Dynaflat. Vec petu godinu radim na njemu i savrsen vid imam, navikao sam oci na njega i ponekad gledam vise od 8h uzastopno. A u zadnje vreme recimo, odem do faxa, i tamo sednem za komp gde su monitori Samsung TFT 920N, i ne mogu da izdrzim ni 1h a da me ne zabole oci i da mi ne zasuze. U cemu je fora ovde?
Osvezavanje monitora,
pozadinsko svetlo,
neonsko svetlo,
polozaj monitora u odnosu na oci,... itd.
svasta moze da bude u pitanju...
Master Neo
2.4.2007, 19:05
Osvezavanje monitora,
pozadinsko svetlo,
neonsko svetlo,
polozaj monitora u odnosu na oci,... itd.
svasta moze da bude u pitanju...
Osvezavanje monitora? pa zar slika nije stalno vidljiva kod TFT monitora?
Pozadinsko svetlo moze da bude, bas je drecao monitor.
Neonsko svetlo? verovatno mislis negde u u prostoriji, ne, nije ga bilo
polozaj monitora, bio je dalje nego onaj kod kuce, mozda sam oci naprezao kako bi bolje video. TNX na predlozima
Isto se desi meni kada odem do komsije koji ima neki Toshiba laptop, glava me zaboli posle sat-dva gledanja u njega. A mogao bih da se zakunem da mi se cini kako ekran treperi. :confused: Situacija je potpuno drugacija na mom SyncMaster-u 757 dfx na rezoluciji od 1024x768 @ 85 Hz, od njega me glava zaboli tek kada preteram sa gledanjem u njega, kada mi se oci zamore. Da li je moguce da sam se toliko navikao na CRT pa mi TFT monitori smetaju ili sam ja to sve umislio? :icon_scra
Osvezavanje monitora? pa zar slika nije stalno vidljiva kod TFT monitora?
Pozadinsko svetlo moze da bude, bas je drecao monitor.
Neonsko svetlo? verovatno mislis negde u u prostoriji, ne, nije ga bilo
polozaj monitora, bio je dalje nego onaj kod kuce, mozda sam oci naprezao kako bi bolje video. TNX na predlozima
Osvezavanje monitora kod TFT-a igra ulogu vremena odziva (koliko sam skapirao, mada nemam TFT) po formuli T=1/F (tj. vreme odziva je obrnuto srazmerno frekvenciji osvezavanja). Na raznim rezolucijama ce, dakle, biti razlicite rezolucije odnosno vremena odziva (koliko sam, ponavljam, ja razumeo te principe djelovanja ravnih panela ;) )
Moj monitor je Samsung SyncMaster 795DF 17". Imam taj problem da posle nekih 2h osecam umor u ocima, nervozu i ne mogu da se skoncentrisem vise ni nasta za kompom. Inace svako dnevno koristim komp.
Nikada ne gledam u monitor u mraku, uvek je blago upaljeno svetlo, razdaljina mi je oko 70cm. Rezolucija je na 1024x768 85Hz.
Da li je ovo do samog monitora ili je jednostavno to puno za mene da tolko gledam u monitor?
Pa to je tesko reci, najvise toga zavisi od pojedinaca. Primera radi ja takodje imam crt 17" i sa istom rezolucijom i osvezavanjem meni ne smeta toliko ali se oseti umor ociju, zato je na tft-u pesma pa ce zato morati da naleti neki ok primerak sto pre.
Probaj da utegnes malo podesavanja monitora, npr. stavi K(kandeli bese) na maximum 6500.
Moj monitor je Samsung SyncMaster 795DF 17". Imam taj problem da posle nekih 2h osecam umor u ocima, nervozu i ne mogu da se skoncentrisem vise ni nasta za kompom. Inace svako dnevno koristim komp.
Nikada ne gledam u monitor u mraku, uvek je blago upaljeno svetlo, razdaljina mi je oko 70cm. Rezolucija je na 1024x768 85Hz.
Da li je ovo do samog monitora ili je jednostavno to puno za mene da tolko gledam u monitor?
Pa to je ono treperenje slike o kome sam ti govorio preko PM-a. Znaci nije problem kod CRT-a sto kao zraci vec je problem to treperenje.
Pa to je tesko reci, najvise toga zavisi od pojedinaca. Primera radi ja takodje imam crt 17" i sa istom rezolucijom i osvezavanjem meni ne smeta toliko ali se oseti umor ociju, zato je na tft-u pesma pa ce zato morati da naleti neki ok primerak sto pre.
Probaj da utegnes malo podesavanja monitora, npr. stavi K(kandeli bese) na maximum 6500.
Stajalo mi je na 9300K. Ako je to "color tone" (gledam u Samsung Magic Tune). Stavio sam na 6500K, i nekako mi je odma lakse... Mada je slika ocajna :kreza:.
@nikola87
Aha, jasno mi je bilo kada si mi napisao. Samo reko da pitam usput. Ovo je ne podnosljivo vise. Videcu da uzmem TFT neki uskoro...
Pa nesto ti ne valja sa monitorom ili te zezaju oci nevezano za samo gledanje u monitor.
Pa kako ti ista vidis sa te razdaljine, mozda si zbog toga i oslepeo :D.
Evo sad sam merio ja sam na razdaljini manjoj od 50 cm, a bogami kada igram nesto primaknem se na manje od recimo 40 cm. I nocu kada koristim racunar tj. blenem u monitor :), uvek sam u mraku.
Ja imam 17" LG795FT, takodje 1024x768 takodje 85Hz. Ali o5 mozda sam ja supercovek, dobio sam neke moci od visegodisnjeg (visedecenijskog :)) sedenja za racunarom... :dedica:.
Imam odlican vid :eek::p tj nije mi strasno. Kada kuckam i igram onda sam na oko 50cm a kada citam onda sam na 70cm.
Ako bi povisio refresh rate na 100Hz jel bi dobio nesto time?
Nicolas mi je pomogao sam onim, stvarno je drugacije od kada sam spustio na 6500k. Ne znam da li ima jos nesto da se stavi, podesi,...?
Nicolas mi je pomogao sam onim, stvarno je drugacije od kada sam spustio na 6500k. Ne znam da li ima jos nesto da se stavi, podesi,...?
Ja sam uvek za korišćenje maksimalnog reresh rate-a koji monitor može da izdrži.
Boje treba podesiti onako da one ne "ujedaju" oči. Hladniji tonovi su pogodni za kancelarijske poslove (rad u Wordu, Excelu, e-mail, itd.) dok su podešavanja sa toplim tonovima podesnija za gledanje filmova (čak da blago preovladavaju žuta/zelena/crvena, kao na TV-u).
Mada i rezolucija kao i veličina ikona i natpisa ispod njih, veličina teksta u meniju znaju da izazovu probleme sa vidom (navikli ste na 1024x768 na 17" a odete kod nekog ko koristi 1280x1024 ili ne daj bože 1600x1200). Što krupniji elementi koji vam stalno trebaju, to bolje.
Opet lični ukus, ali ja volim maksimalne rezolucije (ovo važi za CRT-e na kojima radim) sa large podešavanjima ikona i tekstova opcija, itd. Znači, precizna grafika ali dovoljno velik tekst opcija.
Imam odlican vid :eek::p tj nije mi strasno. Kada kuckam i igram onda sam na oko 50cm a kada citam onda sam na 70cm.
Kao sto rece dbaja uvek maximalni refresh rate, znaci ako moze da ti izguta 100herza stavi mada sumnjam.
Sumnjam i ja, preko 85Hz tesko da se primeti razlika (u odnosu na razliku izmedju 60 i 75Hz, recimo).
Da, moze da izdrzi na 1024x768 na 100Hz. Ranije sam drzao na tolko pa mi je jedan prodavac onako bas upitno upitao zasto drzim na tolko.
Master Neo
27.9.2007, 16:11
A jel stetno po oci ako LCD radi na 60Hz u rezoluciji 1680x1050? Ja bih rekao da nije posto je slika stalno na ekranu, al reko' da pitam vas...:)
Da, moze da izdrzi na 1024x768 na 100Hz. Ranije sam drzao na tolko pa mi je jedan prodavac onako bas upitno upitao zasto drzim na tolko.
Ha, reci ti tom prodavcu da se malo lala. Stavi na 100Hz ako je moguce. Meni je na maxu, tj na 85Hz.
@ Neo
Nije ali tebi je TFT, tu je drugaciji nacin osvezavanja, tako da nije ni toliko bitno kao kod CRTa ali mislim da mozes da povecas amlo, ako mozes stavi vise.
Master Neo
27.9.2007, 16:32
Pa fora je u tome sto ne moze, 60Hz je max. A da spustam rezoluciju, necu.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.