PDA

Prikaži potpunu verziju : ADSL na tri kompa

joca220464
29.11.2010, 20:46
Narode kompjuterski!
Molio bih vas da mi oni koji imaju iskustva sa formiranjem kućne mreže a u svrhu korištenja ADSL (telekomov) na sva tri kompa,daju svoj predlog kako , šta, sa čim da se to odradi a da bude koliko-toliko pristupačno po pitanju cene a opet da bude funkcionalno. Ako je to uopšte izvedivo molio bih da vidim predloge rešenja.
Unapred Vam Hvala.

komp br2 (greškom sam stavio dvaput br 2, ovaj u prizemlju neka bude br.3)
će biti u sobi sa ADSL ruterom i on bi trebao biti "gazda"

Nutsbre@ker
29.11.2010, 21:54
Ako si dobio odgovarajući ruter iz telekoma, u principu bi morao samo da kupiš kablove odgovarajuće dužine i sve to povežeš. Telekomovi ruteri koliko znam sada dolaze sa unapred podešenim parametrima. Sada sam tek video da je računar br.2 laptop verovatno noviji, oni imaju wireless karticu za koju jelte nisu potrebni kablovi, samo je potrebno da ruter ima mogućnost bežičnog povezivanja i moći ćeš da ga šetkaš skoro po celoj kući u zavisnosti jačine signala. I još nešto šta podrazumevaš pod ''gazda'' računarom? Ruter će sve sam obavljai, ne treba mu neka posebna pomoć računara.
Rešenje br.2 Kupiš i za desktop računare dve bežične karte,~20 €, onda stvarno nije bitno gde stoje računari, a još je i lakše nema bušenja zidova, razvlačenja kablova, itd.

joca220464
29.11.2010, 22:44
Nisam još dobio ruter (oko 15 Dec.). Mislio sam ako bi se povezivalo sa UTP-ovima da mi pojasnite da li spliter mora biti postavljen tako da obavezno telefon mora preko njega i dali ću morati tu jedinu utičnicu da prebacujem u ovu sobu gde će biti ovaj komp. br 2 pa onda na telefon. Pretpostavljam da ne može da sa tavana iz kutije pustim tel. kabal u ovu sobu pa spliter a telefon da ostane iz kutije na istoj utičnici ( lupam , je li? ). Ovo "gazda" znači da sa tog kompa treba da se može ograničiti pristup netu kompu br 1 ( to je jedan klinjo koji ume da pretera pa ujutru džonja u školi) Znam da sam ovo sve zakomplikovao, ali ovu oblast samo površno poznajem i to od skora.:)

Nutsbre@ker
29.11.2010, 23:12
Spliter mora biti pre svih telefona i drugih telefonskih uređaja(npr. indentifikatora poziva) jer u suprotnom možeš očekivati probleme sa vezom. Što se tiče problema sa klincem, ne postoji program koji će ti omogućiti taj nivo kontrole, tj da potpuno odsečeš net drugom računaru, ili ograničiš korišćenje koristeći prvi. Postojje opcije pravljenja rutera od starog računara, ili neka skuplja rešenja,koja imaju veći nivo kontrole internet saobraćaja ali bez uvrede to je previše komplikovano za osobu koja se ne razume u mreže. P.s: Spartansko rešenje za klinca je da njegov komp povežeš žično na net pa kada mali pretera, samo izvučeš kabl sa svoje strane, i opa komp br.2 nema net.

joca220464
30.11.2010, 18:12
Verovatno ću tako i uraditi. To mi je najjednostavnije.Još samo jedna stvar, video sam na sajtu jedne prodavnice el. i duge opreme da imaju RJ45 konektore i to samo fiksurajuće, da li to znači da netrebaju ona specijalna klešta te da samo uguraš UTP u konektor i gotovo.(to bi mi super odgovaralo zbog provlačenja UTP)
Pozdrav i Hvala !

Nutsbre@ker
30.11.2010, 20:17
Mislim da jeste mada ne mogu da tvrdim posto se nisam puno susretao sa samofiksirajucim konektorima. Uostalom, kada kupujes u radnji kabl potrebne duzine uglavnom prodavci sami nude mogucnost fiksiranja konektora na licu mesta. A da jos jedna preporuka ako kabl bude isao sa spoljasnje strane kuce (npr prekoi prozora) preporucujem zasticenu (shielded) verziju kabla, zbog vremenskih uslova.