PDA

Prikaži potpunu verziju : Dobra konfiguracija, a neupotrebljiva!

Novica83
21.11.2010, 16:10
AMD dual core 5000+
Asus ploca
GeForce 9600 gt
2gb ram
500 GB HD
Windows xp

Posle gomile procitanih tema, objasnjenja, saveta, preporuka - resenja nema i ja hocu da poludim.
Kao sto vidite - imam relativno dobru konfiguraciju. Kada sam kupio komp pre 2 godine, mogao sam da igram sve moguce zahtevne igrice (crysis, medal of honor itd) i to sa svim podesavanjima na HIGH, i sve je radilo bez problema.
U poslednjih godinu dana imam problem cak i sa pokerom na FB!!! U pocetku sve ide dobro, a zatim krece da se ledi slika i secka, a onda ponovo dobro pa opet secka i tako u nedogled! Kada pokrenem RACE DRIVER GRID i namestim na HIGH grafiku, savrseno radi 5 minuta i krece seckanje, pa opet prokine i radi odlicno nekoliko minuta i onda opet mrzne... i tako u krug, non stop, koju god igricu da pokrenem. Cak i neku iz 2000.te Godine... Ni shockwawe igrice mi ne rade korektno i prikazuju isti problem.
E sad:

- Pregrevanje nije (imam dva ogromna kulera)
- Napajanje nije (500 wati)
- Driveri nisu, izmenjao sam sve redno i dzabe - nema nikakvih promena.

Ne verujem da je nesto do hardwera, jer je sa istom ovom konfiguracijom sve radilo kako treba!

- sistem sam obarao, instalirao sve iz pocetka, menjao anti-viruse, misleci da mozda oni prave neki problem - dzabe!
- Direct X-ove menjao nakon svakog obaranja sistema - dzabe. Sada je 9.0c

Ima li neko neku ideju sta bi moglo biti? Da li je moguce da graficka delimicno crkne? Mozda je nesto do BIOSa. Ima li neke veze monitor (Samsung Sync Master 2243, 21`)... ne znam...nemocan sam. Imam ovako jaku konfiguraciju, a ne mogu nista s`njom. Samo internet, a to moze i PC486 :((((
Pomozite

Sass Drake
21.11.2010, 16:22
Kad si posljednji put čistio prašinu unutar kućišta?

HSVstoned
21.11.2010, 16:24
laicki mislim da je mozda ram.
a ipak ti proveri temperature,skini everest npr.
jesi cisti kuciste od prasine? mozes da imas 16 kulera ako prljavstina zablokira ne vredi nista.

Novica83
21.11.2010, 16:26
Nedavno... Sve sam rasturio. Skinuo kulere, graficku, ocistio prasinu (koje nije bilo nesto mnogo) vratio sve u prvobitno stanje - i dzabe!
Ram radi kako treba, a shockwawe igrice moze da gura i sa 64 rama :) ... ne verujem da je to u pitanju

HSVstoned
21.11.2010, 16:32
ma ako ram nije u redu ume tako da se ''zamrzava'' komp u obicnom radu,net,winamp,idle..
uzmi ram od nekoga pa testiraj.

Novica83
21.11.2010, 16:36
jel mogu nekako da testiram ram?

player1
21.11.2010, 16:37
U poslednjih godinu dana imam problem cak i sa pokerom na FB!!! U pocetku sve ide dobro, a zatim krece da se ledi slika i secka, a onda ponovo dobro pa opet secka i tako u nedogled! Kada pokrenem RACE DRIVER GRID i namestim na HIGH grafiku, savrseno radi 5 minuta i krece seckanje, pa opet prokine i radi odlicno nekoliko minuta i onda opet mrzne... i tako u krug, non stop, koju god igricu da pokrenem. Cak i neku iz 2000.te Godine... Ni shockwawe igrice mi ne rade korektno i prikazuju isti problem.
E sad:

- Pregrevanje nije (imam dva ogromna kulera)

Mozda mislis da nije, ali simptomi bas odgovaraju pregrevanju. Malo radi normalno, temperatura predje kriticne vrednosti, i procesor (ili grafa?) obori taktove i sve radi sporije. Izadjes, prestane opterecenje, smanje se temperature, procesor prestane da obara taktove i ponovo sve radi normalno.

Tako da nabavi neki program tipa Everest, pa proveri te temperature, pa ako nije to, da znamo sigurno.

Novica83
21.11.2010, 16:39
Sad cu da probam :))

Novica83
21.11.2010, 17:09
Skinuo sam Everest home editon... samo sto ne znam na sta treba da obratim posebnu paznju i koje su odgovarajuce vrednosti...

Temperatures
Motherboard 48 °C (118 °F)
Aux 59 °C (138 °F)
GPU 76 °C (169 °F)
WDC WD5000AAKS-00A7B0 44 °C (111 °F)

Cooling Fans
CPU 3277 RPM

Voltage Values
CPU Core 1.39 V
+3.3 V 3.30 V
+12 V 12.42 V
VBAT Battery 3.06 V
Debug Info F CE FF 00
Debug Info T 59 48 128
Debug Info V 57 FF CE FF C2 61 FF (F7)

Sass Drake
21.11.2010, 17:09
Nedavno... Sve sam rasturio. Skinuo kulere, graficku, ocistio prasinu (koje nije bilo nesto mnogo) vratio sve u prvobitno stanje - i dzabe!
Ram radi kako treba, a shockwawe igrice moze da gura i sa 64 rama :) ... ne verujem da je to u pitanju

Da li si stavio novu pastu nakon što si skinuo hladnjak od procesora?

EDIT: Previsoka ti je temperatura za procesor (ako AUX predstavlja temperaturu procesora?

Novica83
21.11.2010, 17:12

Naravno... ravnomerno razmazana po procesoru...

Novica83
21.11.2010, 17:13

EDIT: Previsoka ti je temperatura za procesor (ako AUX predstavlja temperaturu procesora?

A sta je onda ovo GPU? Tu je veca temp?

toxic
21.11.2010, 17:16
Ako su ovo temperature kad ne radis nista, kakve su onda kad upalis nesto zahtevnije? Upali neku igru pa onda izmeri temperature, povisene su.

Novica83
21.11.2010, 17:30
Ako su ovo temperature kad ne radis nista, kakve su onda kad upalis nesto zahtevnije? Upali neku igru pa onda izmeri temperature, povisene su.

Trenutno imam samo stari call of duty i AUX se povecava na 77c...

Sass Drake
21.11.2010, 17:32
Ili nsi dobro montirao hladnjak ili si stavio premalo/previše paste? Da li si očistio stari sloj paste prije nego što si stavio novu.

HSVstoned
21.11.2010, 17:52
to je to,pregrevanje ipak.
e sad kao sto je covek rekao ili si stavi premalo/previse paste ili stari sloj onemogucava hladjenje..

Luka.
21.11.2010, 18:40
Grafa ti se prilicno pregreva...

Novica83
21.11.2010, 19:17
Hmmm... izgleda.... videcu sutra da resim hladjenje, pa vam javljam rezultate...
Hvala svima PUNO.
Cujemo se jos.

bobanf
21.11.2010, 22:21
Mislim i ja da je visoka temperatura u pitanju.

Otvori kuciste i `okaci` jedan 10 ili 12 cm vent na ram kucista / ja sam to uradio sa dve celicne zice - kukice/ da duva prema procesoru. Stranica neka ostane skinuta.
Ne znam zasto, ali te flash igrice strasno muce komp tj. procesor.

Zoranb007
22.11.2010, 0:50
Ako nije nista od gore pomenutog, onda vrati bios podesavanja na def. poziciju,(mozda se nesto u biosu poremetilo) ili odnesi komp kod servisera za kompjutere da ti podesi voltazu za ram memoriju.
Ako ni to ne pomogne, onda si mozda nesto ostetio ili nesto crkava... moze biti da si tokom ciscenja izazvao neko naelektrisanje, ko zna...

Ovo hoce da se desava ako nije podesena voltaza za ram memoriju, memorija pri opterecenju zatrazi vise struje, iako ne dobija dovoljno struje onda zamrzne.

P.S. Pastu za procesor nikako ne razmazujes, uzmes kap paste velicine glave ciode spustish je na glatki deo hladnjaka i hladnjak spustis na procesor, pasta ce se pod pritiskom sama razmazati.

Aibo
22.11.2010, 14:34
Skinuo sam Everest home editon... samo sto ne znam na sta treba da obratim posebnu paznju i koje su odgovarajuce vrednosti...
Voltage Values
CPU Core 1.39 V
...

Čekaj malo, nemoj bezveze da rasturaš cooler odmah. 1.39 V je vrlo veliki napon na procesoru. Probaj npr. sa 1.25V, radiće znatno hladnije. Ako neće stabilno, onda probaj da mu dodaješ po malo, sa 1.325V će sigurno raditi kako treba i grejati se znatno manje. I meni se na tom naponu procesor grejao potpuno jednako kao i tebi (isprobavao sam zbog overkloka).

Novica83
22.11.2010, 20:27
E ljudi, ovako stoji stanje:

Ponovo sam sve rasturio, ocistio cooler procesora (nije bio nesto posebno prljav), skinuo hladnjak, ponovo naneo pastu (prethodno ocistio "staru"), rasturio graficku i na njen hladnjak naneo pastu...

Čekaj malo, nemoj bezveze da rasturaš cooler odmah. 1.39 V je vrlo veliki napon na procesoru. Probaj npr. sa 1.25V, radiće znatno hladnije. Ako neće stabilno, onda probaj da mu dodaješ po malo, sa 1.325V će sigurno raditi kako treba i grejati se znatno manje. I meni se na tom naponu procesor grejao potpuno jednako kao i tebi (isprobavao sam zbog overkloka).

...i uradio sam ovo sto rece Aibo... instalirao sam COD 2 namestio na HIGH i igrao pola sata! :):):):):)
tako da (za sada) sve radi savrseno...

Meni samo ostaje da vam se svima zahvalim i :tapsh: da nije vas ne bih ovo resio jer sam bio na kraju svake volje i pred iskusenjem da izlupam komp.

Ovo su vrednosti nakon "servisa":

Temperatures
Motherboard 43 °C (109 °F)
Aux 42 °C (108 °F)
GPU 66 °C (151 °F)
WDC WD5000AAKS-00A7B0 38 °C (100 °F)

Voltage Values
CPU Core 1.34 V
+3.3 V 3.31 V
+12 V 12.54 V

Dakle, temperatura procesora ne prelazi 50c niukojem slucaju. Medjutim (samo jos ovo pitanje) da li je normalno da temperatura graficke u toku igranja, ovo gde pise GPU, dostize 100c i koliko dugo grafa moze da radi pod tim "pritiskom"??

Luka.
22.11.2010, 20:50
Jel pasivno hladjenje na grafici? Tolika temperatura nikako ne prija grafickoj, to treba da sredis, ako je pasivno hladjenje nabaci neki vent da duva pravo u nju.
I btw, ako ti je procesor na defaultu napon moze jos da se smanji :)

Novica83
22.11.2010, 21:21
Jel pasivno hladjenje na grafici? Tolika temperatura nikako ne prija grafickoj, to treba da sredis, ako je pasivno hladjenje nabaci neki vent da duva pravo u nju.
I btw, ako ti je procesor na defaultu napon moze jos da se smanji :)

Stavio sam cooler od napajanja starog IBM-a 12 cm, direktno na graficku, koja inace, ima pasivno hladjenje i sada, dok igram COD2, temperatura je 52c. :aplauz::aplauz::aplauz::aplauz::aplauz::aplauz::a plauz::aplauz::aplauz:
Sad sam srecan!
HVALA PUNO SVIMA! Resili smo problem.
P.s. nemojte jos zakljucavati temu... po Marfijevom zakonu, nikad nije kasno da nesto krene kako ne treba ;)

water wizard
22.11.2010, 22:04
Ma grafička te zezala, nema šta da brineš, srećom pa si primetio, ima i onih koji ostave tako da se peče komp dok se ne ispeče, onda je kasno za sve osim servis