Prikaži potpunu verziju : Zategnutiji tajminzi VS visa frekvencija
Znam da postoji slichna tema, ali u njoj se pre neke 4 godine diskutovalo iskljuchivo o DDR1 memorijama! Dakle, konkretno, plocha ja MSI 770-C45, a memorija Kingston 1333Mhz - e, sad, Kingston izgleda stavlja po defaultu (by SPD) da memorija radi na 1066Mhz, sa nesto nizim latencijama...
Pretpostavljam da su razlike u realnom radu minorne, ali generalno, sta je bolje:
a) ostaviti sve na defaultu (533Mhz, 7-7-7-20) ili
b) setovati u BIOS-u FSB: DRAM na 3:10 i voziti na 666Mhz, pri 9-9-9-24???
Neka moja testiranja su pokazala da se malo vise dobija sa vecim taktom nego sa zategnutijim tajminzima... No, te razlike zaista nemaju nekog prakticnog smisla. Sam odluci kako ce memorija da ti bude setovana.
Thanx, Beagle, i meni se tako chini... Posle nekih testova, deluje mi da je kombinacija visheg takta i loshijih latencija malo brza - do, u ekstremnim situacijama, maximalnih 5% (sto opet zavisi od mnostva faktora), ali su uglavnom tu negde!!! Ako se na varam (a ne bi trebalo), nekada je uglavnom vazilo pravilo da AMD procesori preferiraju zategnutije tajminge (naustrb takta memorije), dok je za Intel bilo obrnuto; ochigledno, vremena se menjaju...
Posle CAS Latency, Command Rate 1T parametar donosi najvise na AMD platformi. Ipak, u realnim situacijama, to se ne da osetiti.
Po meni ti je bitnije da pronadjes sto nizi radni napon memorije (ili da se barem drzis JEDEC specifikacije), kako bi sto vise smanjio efekat degradacije (ko je kupovao klokerske memorije pre par godina i gurao ih na 2.3~2.5V zna o cemu se radi :)).
Ma, znam... LM, definitivno bih zapalio i MB i RAM, ukoliko ne bi bili apsolutno stabilni sa 1T!!! :nov_mad2:
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.