PDA

Prikaži potpunu verziju : Jednostavna (delimična) zaštita od zračenja

nesa33
18.11.2010, 10:45
http://www.emwatch.com/Computers.htm

osnovne stvari koje mnoki ne primenjuju ukljucujuci i mene do skoro

stavite desktop kantu na pod i so dalje od sebe,ne koristite bezicnu tehnologiju
udaljite stampac,usp i ostalo takodje koliko vam kablovi to dozvoljavaju

ilic stefan
18.11.2010, 12:36
Ma nemoj to da te uzbuđuje ili nešto pogađa. Evo ti primer moga burazera. On radi sa kompovima još od 2000, 2002 godine i svaki dan provodi više sati pored raznih kompova i nije mu ništa. Da je to zaista tako ozbiljan problem zar ne misliš da bi mnogi imali probleme. Inače to elektromagnetno polje proizvode svi električni aparati sa kojima već živiš godinama.

EpicG
18.11.2010, 12:47
Da je pc toliko opasan,ja bih vec uveliko bio stonoga:D...A kao sto ilic stefan kaze,to ti proizvodi svaki elektricni aparat(ukljucujuci i frizider(NOOO!!!Moja hrana je radioaktivna...(Nemoj nista da jedes,zdravije je XD)))

galebns
18.11.2010, 12:48
Ja mislim da su oni stari televizori (mislim na ekran) zracili vise nego sve ovo sto sad imam na kompjuterskom stolu zajedno :)

oluja
18.11.2010, 15:47
Ja mislim da su oni stari televizori (mislim na ekran) zracili vise nego sve ovo sto sad imam na kompjuterskom stolu zajedno :)
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku galebns na korisnoj poruci: oluja :ciao:

Mr.Eco
18.11.2010, 15:55
Takodje i kompjuterski monitori koji nisu imali TCO standard...

veseliburek
18.11.2010, 16:09
Da, takođe treba i skloniti sve dalekovode u radijusu od 100km jer i oni emituju buljubaškrabazasto zračenje kao i pojačala sa induktivnim bljuvatorom i šmugljuvitim navojcima, slučajno može da nam uraste dlačica na intimnom delu...

Mislim... :rolleyes:

Kad bi ti samo znao koliko talasa u ovom trenutku prolazi kroz tvoju sobu, iznenadio bi se.

Bokile
18.11.2010, 18:25
Smejurija...

Vec 2 godine grlim reaktor i nije mi nista,zracenje racunara mi dodje ko maciji kasalj...

Aj malo edukacije:
Primljena doza za coveka meri se jedinicom Sievert(u daljem tekstu Sv),
meni kao profesionalcu u poslu sa nuklearnim gorivom dozvoljeno je mnogo visa doza od drugih ljudi koji to nisu...
Primer,ja mogu dnevno da primim oko 200 µSv i to je moja dnevna doza,dok normalan covek moze da primi oko 20 dnevno i to od raznih faktora(prirodno zracenje,zracenje od elektro uredjaja,itd...), sto bi znacilo da mozes da primis tih 20 µSv dnevno(+-5) bez ikakvih problema,dok meni na 200 treba pauza od 1 dan.

Formula za izracunavanje doze je 1 Sv = 1 J/kg = 1 m2/s2 = 1 m2·s–2

Da zatvorim:

1 rentgen zracenje je oko 30 do 40 µSv sto je za coveka koji ne radi sa zracenjem gornja granica,
interkontinentalni let,na primer Beograd-Nju jork je negde od 10 do 20 µSv po satu,sto je u redu
sedenje za racunarom,drzanje laptopa u krilu,buljenje u televizor je beznacajnih 2-3 µSv dnevno...

Tako da ces vise dobit zracenja na Terazijama na primer nego sto ces sedeti kod kuce. Mirno spavaj...

pedjastudio84
18.11.2010, 18:28
Buba-svaba fazon? :D

Bokile
18.11.2010, 18:37
Buba-svaba fazon? :D

Cist mit...
Buba svaba ce umreti ako je izlozena radijaciji... :D

todos
18.11.2010, 18:38
Ma kad bi sve to tako bilo mi bi davno mirisali cvece odozdo. Ljudi poput Bokille-a rade u ekstremnim uslovima, mi ostali mozemo samo da cekamo i vidimo sta ce da bude, mislim sa njim pa da razmatramo i konstatujemo rezultate.:kreza:
Zaboravili ste jednu siitnicu, da geni se uvek prilagodjavaju novonastaloj situaciji i okruzenju. I to vise nego brzo i nego sto mi to mislimo i ocekujemo.

Bokile
18.11.2010, 19:33
Evo Todose,sad je zvanicno,nije vise tajna...

http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/u-petak-pocinje-transport-opasnog-otpada-iz-vince-60499.php

Mirno spavajte... :D

Sass Drake
18.11.2010, 19:36
Dobar vam je onaj bijeli Chief.:D

NjegovaWisost
18.11.2010, 19:38
Da li ostavlja kakve posledice korišćenje kopmjutera dan i noć, vidjećemo za jedno 50g :)

Bokile
18.11.2010, 19:42
Dobar vam je onaj bijeli Chief.:D

Obicna masina,nista specijalno...

water wizard
18.11.2010, 19:53
mogu samo da dam savet da se koriste što noviji monitori sa što novijim standardom TCO... a bežično mislim da sam relativno udaljen pola metra od antenice za bežični net, a miša držim u ruci, mada ne verujem da može da pravi mnogo veliko zračenje sa jednom AAA baterijom, obe tehnologije su na 2.4 Ghz, kao i fiksni. Verujem da se više zrače ljudi koji razgovaraju mobilnim duže od sat dnevno... komp je sakriven od mene daskama od stola...

Mr.Eco
18.11.2010, 20:24
Slazem se sa water wizard kao sto sam pomenuo gore TCO je bitan sto noviji standard to je bolje...

Levčanin
19.11.2010, 1:35
Evo Todose,sad je zvanicno,nije vise tajna...

http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/u-petak-pocinje-transport-opasnog-otpada-iz-vince-60499.php

Mirno spavajte... :D

Hehheheh vraćamo Rusima njihovo.... Šta reći , da imamo nuklearnu centralu , pa i da se radujemo ovoj vesti , ovako nam ostaje samo da se brinemo oko zračenja uz kompjutere...

Bokile
19.11.2010, 9:45
I da imamo nuklearku ne bi nam nista znacilo,ovo je istroseno nuk. gorivo,vec je bilo u reaktoru,fakticki djubre koje zraci...

todos
19.11.2010, 9:54
I da imamo nuklearku ne bi nam nista znacilo,ovo je istroseno nuk. gorivo,vec je bilo u reaktoru,fakticki djubre koje zraci...

Sta rade oni sa time?

Bokile
19.11.2010, 9:59
Sta rade oni sa time?
Odlazu ga u napustene rudnike soli,jer je beskorisno,osim za pravljenje "prljavih" bombi,ali niko nece da se bakce sa time,u atomske glave ne moze da ide...

galebns
19.11.2010, 11:24
Au, pa so ce da mutira i pretvorice se u tiberium :D

Mr.Eco
19.11.2010, 13:25
A zašto se tamo odlaže zar nemože to nekako drugačije da se razloži ili šta već...

Bokile
19.11.2010, 13:44
A zašto se tamo odlaže zar nemože to nekako drugačije da se razloži ili šta već...
Ima proces ali je veoma skup i nepouzdan,u prevodu milioni evra i samo 3 lokacije u svetu.

galebns
19.11.2010, 15:06
PA jes, jeftinije je da se truje zemlja za buduce narastaje....

Bokile
19.11.2010, 15:28
PA jes, jeftinije je da se truje zemlja za buduce narastaje....

Kad bi ti znao koliko toga ima u svetu...

Levčanin
19.11.2010, 16:38

pa zato mi je i krivo i smešno... izvozimo nuklearni otpad a nemamo ni centralu ni bombu... znaci samo smo se kao malo igrali s atomima dok je imalo para da se kupi... umesto da smo napravili nesto od ovoga i postali stvarno neka sila (nuklearna).
A taj otpad sto se baca zar se on ne moze upotrebiti za punjenje municije koja sadrzi uranijum ? (oklopno,probojna npr top na A-10)? nije valjda da pune samo rudnike sa njim

galebns
19.11.2010, 16:43
@Bokile - ma znam...

@Levčanin - rece Bokile da nece s tim da se bakcu...a za Srbiju kao nuklearnu silu bez komentara :D

jozvan_Kg
19.11.2010, 17:06
Ne daj Bože da smo mi nuklearna sila. Već zamišljam u magacinu gde stoje bombe dvojicu stražara kako za novu godinu pijani drže pivo u desnoj i plećku u levoj ruci, jašu bombu.
''Kume, šta je ovo crveno dugme? Neam pojma, pritisni, šta ima veze, crveno na rados' ''...

todos
19.11.2010, 17:08
Vidite Francuzi se zatrpali sa otpadom i ne znaju sta da rade sa njim. A opet Rusi mogu to da im uzmu, ali nece, jer politika je to.

water wizard
19.11.2010, 17:10
Bili bi ko Severna Koreja

Bokile
19.11.2010, 18:08
pa zato mi je i krivo i smešno... izvozimo nuklearni otpad a nemamo ni centralu ni bombu... znaci samo smo se kao malo igrali s atomima dok je imalo para da se kupi... umesto da smo napravili nesto od ovoga i postali stvarno neka sila (nuklearna).
U zivotu mi necemo biti nuklearna sila,nuklearni otpad ne izvozimo nego ga vracamo vlasnicima...
A taj otpad sto se baca zar se on ne moze upotrebiti za punjenje municije koja sadrzi uranijum ? (oklopno,probojna npr top na A-10)? nije valjda da pune samo rudnike sa njim
Nemoguce,otpad je samo 5%uranijum,ostatak je plutonijum,neptunijum,americijum...

Levčanin
19.11.2010, 22:28
pa lepo sam rekao Bokile da vracamo Rusima njihovo :to_care:
A sto se tice nas i nuklearne sile i posledice po nas tj zracenja, ja bi ipak bio optimista po svemu tome... kad Rusi nisu napravili neku glupost s bombom necemo ni mi... uostalom zna se ko je bacio bombe u Japanu , pa sad vi meni racite koliko su oni ozbiljni.
A i nukl katastrofa je bila u Ukrajini, a ne u Rusiji... mada je meni prof fizike uvek ponavljao , ma jeftina je votka i tamo...
U 21 veku ako nemas bombu ili energiju , mozes samo da lajes kao ostatak copora, tako da nam posledice od zracenja ne ginu... bilo ga je puno i za vreme bombardovanja ali muslim da ce ga tek biti... ima puno praznih rudnika kod nas, i raznih pecina,vojnih objekata itd... dusu dalo da se iskoristi...
Nuklearna energija je svetu jako potrebna , a i mi smo neki svet kakv takav, posledice zracenja su neminovnost u zemlji kao nasoj imali nuklearni kapacitet ili ne... veliki procenat nase teritorije nije pod kontrolom nase drzave (Kosmet) a ono sto jeste , centr Srbija , sumnjam u spremnost da se kontrolise sa ozbiljnoscu...
Uostalom imate primer pomenute Rusije i ono sto Bokile rece sta rade sa tim otpadom... Znaci imao nemao isto se vata,zracenje je neminovnost 21 veka... Zato ja o comjuterskom ne brinem previse... Nadam se da vas nisam smorio,nije mi bila namera to vec da ukazem na pravi problem oko nas po pitanju zracenja u svim oblicima.

DavidovicN.S
19.11.2010, 22:55
pa lepo sam rekao Bokile da vracamo Rusima njihovo :to_care:
A sto se tice nas i nuklearne sile i posledice po nas tj zracenja, ja bi ipak bio optimista po svemu tome... kad Rusi nisu napravili neku glupost s bombom necemo ni mi... uostalom zna se ko je bacio bombe u Japanu , pa sad vi meni racite koliko su oni ozbiljni.
A i nukl katastrofa je bila u Ukrajini, a ne u Rusiji... mada je meni prof fizike uvek ponavljao , ma jeftina je votka i tamo...
U 21 veku ako nemas bombu ili energiju , mozes samo da lajes kao ostatak copora, tako da nam posledice od zracenja ne ginu... bilo ga je puno i za vreme bombardovanja ali muslim da ce ga tek biti... ima puno praznih rudnika kod nas, i raznih pecina,vojnih objekata itd... dusu dalo da se iskoristi...
Nuklearna energija je svetu jako potrebna , a i mi smo neki svet kakv takav, posledice zracenja su neminovnost u zemlji kao nasoj imali nuklearni kapacitet ili ne... veliki procenat nase teritorije nije pod kontrolom nase drzave (Kosmet) a ono sto jeste , centr Srbija , sumnjam u spremnost da se kontrolise sa ozbiljnoscu...
Uostalom imate primer pomenute Rusije i ono sto Bokile rece sta rade sa tim otpadom... Znaci imao nemao isto se vata,zracenje je neminovnost 21 veka... Zato ja o comjuterskom ne brinem previse... Nadam se da vas nisam smorio,nije mi bila namera to vec da ukazem na pravi problem oko nas po pitanju zracenja u svim oblicima.
Nama bomba iskreno moze da posluzi samo kao spijunu poslednji metak :D za samoubistvo ako se uvalimo preko glave :D Nadam se da necemo ni da pokusavamo nista sa tim nuklearnim glavama jer mi nemamo ni dovoljno organizovanu vojsku da se odbranimo od jata besnih divljih gusaka ako nekad pokusaju invaziju na Srbiju. Valjda bi prioritet bio da nabavimo kasvetne avione kao sto Todos preporucuje u temi o avionima, bar 10-tak j-10 aviona.
Ne moramo da brinemo o zracenju kompjutera, mi smo 99. ozraceni vise nego Ukrajinci u Cernobilju, valjda smo razvili neki imunitet od tada :D

Bokile
19.11.2010, 23:00
@ Levcanin Zalazis puno u politiku al dobro...

Verovao ili ne mi smo imali nuklearnu katastrofu pre Ukrajine,davne 1960 godine,kada je izbio incident na reaktoru RB u Vinci,bilo je i mrtvih nazalost i to cetvoro,svo cetvoro strani strucnjaci,tako da sto se tice incidenata bilo ih je,ali ih vise na svu srecu nece biti.

Ima puno praznih rudnika kod nas ali trebaju posebni uslovi za skladistenje otpada,ne mozes to tek tako da pobacas,rusija ima specijalne preradjene rudnike soli i sto je najbezbolnije po nas nece nam naplatiti skladistenje (a veoma je skupo,i ide po godini).
Zracenje ce se u 21. veku drasticno smanjiti,kao i broj nuklearnih elektrana,zivi bili pa videli,buducnost je u hidrogenu,tako da ako imate u skoli predavanje o hidrogenu,pazljivo slusajte,mozda cete bas vi biti milioner jednog dana...

Ne moramo da brinemo o zracenju kompjutera, mi smo 99. ozraceni vise nego Ukrajinci u Cernobilju, valjda smo razvili neki imunitet od tada :D

Cista dezinformacija,ne veruj svemu sto novine pisu.

galebns
19.11.2010, 23:03
Hladna fuzija...hocu li doziveti da Srbija ima takvu elektranu...eh

DavidovicN.S
19.11.2010, 23:03
Ako neki moderator cita ovu temu i ako se svi slazu bilo bi bolje da se otvori nova tema o ovoj diskusiji. Bas mi je interesantna materija, narocito sto imamo strucnjaka koji zna o cemu prica i ima iskustva s tim. Da ne bi brisali zbog offtopic-a.

Bokile
19.11.2010, 23:36
Hladna fuzija...hocu li doziveti da Srbija ima takvu elektranu...eh

Eh...

Ne. :(

nesa33
19.11.2010, 23:37
srecno

DavidovicN.S
19.11.2010, 23:47
srecno
Ne mislim da se ova tema brise, ako si to mislio, nego samo ovi postovi o nuklearnoj energiji i otpadu da se prebace u novu, da se razumemo. :)

Levčanin
20.11.2010, 8:45
Bokile cuo sam za to. mislim da lako moze da se nađe na google pdf o istrazivanjima u Vinci. Tu se cak spominju i drugi incidenti prilikom istrazivanja u istoj... A najveca frka mislim da je bila u Krskom ne znam kad tacno,sumnjalo se na neku pukotinu na reaktoru... bila se digla velika frka po okolnim zemljama, srecom nista nije bilo , ta muka je bila kasnije u pomenutom Černobilju... A sto se tice zracenja ja vam lepo pricam da je svuda oko nas. Ne tvrdim da je tacno ali sam jos pre 10 godina cuo da je Hrvatska 'iznajmila' svoje neke podzemne objekte za skladistenje nuklearnog otpada... sumnjam da su nase komsije tada imale izbora tako da prica moze da drzi vodu. i eto vam zracenja , sami razmislite koliko je to daleko od BG... a da ne pricam o najrazlicitijim nuklearnim probama sirom planete od kraja wwII pa do sad... Još je samo Iran ostalo da proba pa mi:boodala: Ne znam tacno koliko ih je bilo ali taj podatak se moze naći a cifra je lepa. Elem nama se igra oko toga tek sprema,imate sporazum koji je nasa drzava sklopila sa Bugarskom i Rusijom po tom pitanju, a verujem da ce ih biti i sa zapadnim zemljama,videcete i sami i seticete se sta sam vam pomenuo...
i spe se to radi ne zbog energije nego zbog otpada koga ima MNOOOOGO. A sto se tice Rusije i obezbeđivanja objekata za sanaciju, sve je to lepo na papiru,ali to niko ne poštuje pa ni Rusi, kod njih barem to sve radi malo drzava malo mafija (kao i drogu kriminal oruzje itd) dokaza za to imate koliko ocete tokom 90tih... sada je isto samo malo umiveno.
Paznju u Evropi privukao je skoro i onaj vozic između Francuske i Nemacke ,pun Nukl.otpada.To neb komentarisao,sve ste lepo videli na vestima:D
Uglavnom , podrzavam temu, mislim da moderatori neb trebalo nista menjati,jer zračenje je svuda oko nas, a kako se zastititi,pa gotovo je nemoguce kao sto sam vam izneo,jednostavno to je prokletstvo modernog doba i realnosti u kojoj zivimo... i buducnosti ma kakva ona bila.

Bokile
20.11.2010, 11:45
Nalupo si se za sve pare...
Nemam komentar...

U stvari imam,naravno da moze da se nadje PDF,sve je to sad javno.
Krsko nikad nije imao "napuknut" reaktor,to je ozbiljan problem,ako se desi a sanse za to su 0.01%,Cernobilj nije imao pocepan reaktor,faktor eksplozije je ljudska greska,hteli su da testiraju opterecenje reaktora bez vode,i nisu vratili vodu na vreme,sve ostalo je istorija.
Nuklearne probe postoje i jos uvek ce postojati,od reaktora do bombi,I nama se nista ne sprema ni sa kakvom Bugarskom i Rusijom jednostavno nemamo para za to.
Iznenadio bi se koliko rusi obracaju paznju i koliko ljubomorno cuvaju gorivo i u kakvim uslovima ga skladiste,ako nisi video to nemoj da siris dezinformacije.
Vozic pun nuklearnog otpada necu da komentarisem,to nekako mora da se transoprtuje,voz je najbezbedniji za cuvanje do odredista,a i jedino voz moze da povuce tezinu olovnih kontejnera koji premasuju 500 tona...

Red Wing
20.11.2010, 11:57
Ako je verovati s.t.a.l.k.e.r. serijalu, jednostavnu a i delimicnu zastitu od radioaktivnog zracenja, pruza ispijanje flase vodke (http://stalker.wikia.com/wiki/Vodka) - smanjuje zracenje i za 30% :kreza: .Najverovatnije bi i pola flase domace rakije bilo dovoljno da postigne isti zastitni efekat :D

Levčanin
20.11.2010, 13:36
Ako je verovati s.t.a.l.k.e.r. serijalu, jednostavnu a i delimicnu zastitu od radioaktivnog zracenja, pruza ispijanje flase vodke (http://stalker.wikia.com/wiki/Vodka) - smanjuje zracenje i za 30% :kreza: .Najverovatnije bi i pola flase domace rakije bilo dovoljno da postigne isti zastitni efekat :D

to moze biti objasnjenje zasto Rusi toliko vole votku...
Bokile , ne lupam , samo ne sudim na osnovu informacija koje se dobijaju na netu iskljucivo.
Reaktor u Krskom nije bio napukao nikad, vec je bilo frka oko toga,lepo sam napisao.( a kad sam pomenuo Černobilj rekao sam 'muka' , mislio sam na zračenje , toga nije bilo kod nas od Krškog, bar ne još uvek vešć u Ukrajini,doduše došlo je i do nas malo)
Znam da je skladistenje otpada ozbiljna stvar a i da je Rusija uglavnom neozbiljna kad se tiče ozbiljnih stvari... Verujem ja tebi ali ne kupujem tu priču, drzava im se raspala pre 20 godina i to bolno , a to nije mala stvar.(pogledak nas primer samo). Jel znaš kako i za koliko u Odesi(Ukrajina)mozes da kupis AK? kod istog prodavca se raspitaj i za uranium poslace te u Moskvu... U Rusiji se sve moze kupiti , samo je bitno ko pita i koliko nudi... Eto toliko ljubomorno čuvaju otpad i paze na njega...
Sto se tice voza, nije bitno sto je voz , vec kuda putuje i sto se ti ljudi bune, sigurno ne zato jer su srecni i bezbrizni...
Da ne bi smo sad polemisali i da mi neb rekao kako pricu posmatram s politicke strane , pitao bi te da mi samo kazes zasto se u svetu ide na smanjivanje koriscenja nuklearnog potencijala i uopste zatvaranje centrala i ogranicavanje istrazivanja i razvoja te tehnologije?
Mozda su moji stavovi radikalni , ali sa tim stvarima se nje zezati , velika su opasnost po ljude i zivotnu sredinu,ali koga je briga danas za to , imamo votku a i Stalker

Bokile
20.11.2010, 14:00
Samo nastavi da verujes internetu,novinama a pogotovu stalkeru...

Zatvaram diskusiju.