PDA

Prikaži potpunu verziju : Метеор над југом Србије

NIx Car
13.11.2010, 12:10
Нешто пре 20 часова, у пределу Грделичке клисуре чуо се снажан прасак за који се претпоставља да је изазван прелетом или падом метеорa у том региону. Део метеорита пао у село Сушевље код Предајана!
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/%D0%94%D1%80%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE/794712/%D0%9C%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BE%D1%80+%D0%BD%D0%B0% D0%B4+%D1%98%D1%83%D0%B3%D0%BE%D0%BC+%D0%A1%D1%80% D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B5.html

Прво земљотрес па сад ово :eek: . Нисам са југа Србије али ме је ово стварно зачудило. Можда нам ванземаљци давају неке знакове да оће да нас посете :D

dzonihsv
13.11.2010, 12:20
Vido' jutros u jutarnjem programu. Šteta što nije bilo negde bliže da i mi iz BG-a vidimo, pošto neki lik reče da je bio nekoliko sekundi svetleći trag preko dobrog dela neba...

Highlander
13.11.2010, 13:22
Ja sam video, bilo je mnooogo kul! :D Pet minuta pre toga sam izašao na fudbal, pa sam sa terena gledao belu svetleću loptu kako pada ka jugu, uz sevanje neke druge svetlosti tamo negde iza brda (nešto slično kao kada sevaju munje). Fantastičan prizor. :)

todos
13.11.2010, 14:56
Ja sam video upaljenu kamencinu iznad Cacka pre neki dan. Pitanje ko je sve to uspeo da vidi. Sedim u sobi i onako zurim u ekran koji je okrenut od veklikog prozora. U prvi mah sam samo bleno u nebo dok nisam ukapirao da je to nesto. Dok sam razmisljo da li da uzmem aparat da to slikam jer mi je bio pri ruci, setio sam se da bi ta slika licila na jedno obicno nista.
A za ovo sa juga Srbije svaka cast, da i kod nas ima nesto interesantno. Da li su svetski mediji preneli ovu vest?

allokin
13.11.2010, 17:00
Стране агенције и те како. :D http://www.mia.com.mk/default.aspx?vId=78590903&lId=2
Него, мислим да ово није ништа посебно.

doctor
13.11.2010, 18:59
Ja sedim sa devojkom, i ona odjednom meni: "Vidi seva..."
Pogledam ja ono polu-vedro, nema šanse da seva... Nisam znao šta je to bilo u tom trenutku. kad sam jutros čuo rekoh sebi "Auuu" :)

toxic
13.11.2010, 20:33
Proleteo je bas iznad Surdulice, ja ga nisam video, ali se osetilo. Kao za vreme bombardovanja odprilike kad avion probije zvucni zid negde u blizini. Nije mi jasno kako pricaju da je tako mali, a da se tako osetio, svi prozori su se zatresli, vrata otvorila...

EpicG
13.11.2010, 20:57
The 2012th year is coming...:Freddy:Zezam se:D,steta sto ga nisam video...a sta su uradili sa tim delom koji je pao?

zoran845
13.11.2010, 21:00
Нисам са југа Србије али ме је ово стварно зачудило. Можда нам ванземаљци давају неке знакове да оће да нас посете :DVidi se da nisi sa juga i vidi se da si nov na forumu :opanachke (ili ga ne pratiš pažljivo?). Vanzemaljci su kod nas (u Niš i okolo) ko dobar dan :cool: i o tome je već pisano (http://www.sk.rs/forum/showpost.php?p=322190&postcount=426).
Čitaj od linkovane poruke pa nadalje :icon_stud, nije loše štivo.

Levčanin
15.11.2010, 23:46
video se i nad centr Srbijom... meteorit. čuo se bum jer je brzo leteo pa probio zvucni zid... mene interesuje samo jel pao na zemlju ili izgoreo nad njom u atmosferi... ja sam ga video ali nisam cuo bum. jel bilo bucno kod mene. bio je zelene boje pre nego sto se ugasio , malo iznad zemlje. a stvarno osvetleo je deo neba kao munja ili Mesecina... neverovatno

p4e4c
16.11.2010, 6:02
Kamen mudrosti!

DAKINS
16.11.2010, 11:59
Sa obzirom na snagu zvuka i jaka svetlost koja se javila sigurno nije probio zvucni zid a posto nisu nadjeni ostaci na zemlji onda se sigurno raspao u atmosferi .
Inace nista cudno i mnogo veci se raspadnu atmosferi na primer dogacaj u tunguski u sibiru kad je unisto sumu destinama kilometra unakolo srecom bez zrtava jer oblast nije bila naseljena.
Srecom pa je ovaj verovatno bio oko 1-3m u precniku maksimalno.

Levčanin
16.11.2010, 16:45
Kamen mudrosti!
podrzavam
samo sto nije pao na zemlju tako da nema koristi od njega... dzabe smo se obradovali... :aplauz:

miša topola
16.11.2010, 17:08
Kamen mudrosti!

A sad, pravac Pecka :)

todos
16.11.2010, 19:40
Izgleda da nije bio nikakav kamen, vec nekakvi elektroni koji su i glavni krivci sto jos nema snega.

neko_drugi
16.11.2010, 22:35
koliko znam, trebalo je juce da izadju u javnost sa zvanicnim obavestenjem. zna li neko gde moze da se procita nesto o tome? valjda sam propustio :icon_scra

Levčanin
17.11.2010, 2:17
koliko znam, trebalo je juce da izadju u javnost sa zvanicnim obavestenjem. zna li neko gde moze da se procita nesto o tome? valjda sam propustio :icon_scra

tacno. trebalo je. ovde na sajtu nema nista o tome... hm http://adrb.org/index.php?lang=sc&page=main

Neky
17.11.2010, 9:52
Kad smo kod neba i astronomije, sinoć se jasno videla Mesečeva korona (http://en.wikipedia.org/wiki/Corona_(optical_phenomenon)). Nisam je do sad primetio nikad, tako da sam bio oduševljen :)

Levčanin
19.11.2010, 9:55
pustimo sad Mesec i ostale zvezde :p sta je bilo s našim meteoritom il kako ga nazvasmo kamenom mudrosti , jel čuo neko neku vest ali ozbiljno ?

DavidovicN.S
19.11.2010, 14:06
Pogledace snimke sa sigurnosnih kamera opservatorije na Vidojevici i probace na osnovu toga da utvrde na kojoj je visini eksplodirao objekat, kao i da li je neki deo pao na zemlju i gde.

todos
19.11.2010, 17:06
A ti si smesan?!:D Kakve bre sigurnosne kamere. To uopste nije bio nikakav kamen!

Levčanin
19.11.2010, 18:29
to je bio bolid :D

DavidovicN.S
19.11.2010, 19:46
A ti si smesan?!:D Kakve bre sigurnosne kamere. To uopste nije bio nikakav kamen!
Todose opet si pio?:p Posto ne mogu da razumem sta si napisao. :D Sigurnosne kamere su zabelezile svetlost i na osnovu senki ce da utvrde na koju je stranu objekat isao i tako ce da probaju da ga nadju ako je uopste pao na zemlju. To ne izmisljam ja, procitao sam u novinama izjavu koju su dali profesionalni srpski astronomi. Nazalost posto se sve to desilo u ovoj nasoj vukoje*ini od zemlje pa nikako drugacije nije zabelezeno kretanje meteorita, morace da se koristi snimak sa sigurnosnih kamera iz opservatorije na planini Vidojevici.

Hephaestus
19.11.2010, 22:01
U pravu si, to je zaista bio bolid, sudeci po opisima. I mediji su najzad preneli ispravnu informaciju, mada me je nerviralo sto previse ponavljaju rec "bolid", valjda prvi put culi pa im zanimljivo.

Levčanin
19.11.2010, 22:15
U pravu si, to je zaista bio bolid, sudeci po opisima. I mediji su najzad preneli ispravnu informaciju, mada me je nerviralo sto previse ponavljaju rec "bolid", valjda prvi put culi pa im zanimljivo.

i ja sam se iznenadio , doduse mozda sam cuo za bolid jos kad sam gledao neke emicije o astronomiji kao klinac ali totalno sam zaboravio na sve to... jedino mi je jos uvek smesno kad ponavljaju cas meteor cas meteorit , doduse jos se ne zna sta je , kad ovi nasi divljaci od astronoma ne znaju ni dal je pao ni dal nije... odnosno nije zvanicno potvrđeno... ovakva stvar je svugde u svetu veliki astro događaj jer se retko desava , samo kod nas nije bitno , bitne su dnevno politicke teme itd...:mad:
ma uzas , koga u nasoj zemlji jos interesuje kamenje mudrosti hahahha:rofl:

Hephaestus
19.11.2010, 22:24
Pa globalno gledano bas i nije neka velika pojava. To je definitivno bio meteor, ali ako pronadju ostatak, taj ostatak je meteorit.

DavidovicN.S
19.11.2010, 22:40
Pa globalno gledano bas i nije neka velika pojava. To je definitivno bio meteor, ali ako pronadju ostatak, taj ostatak je meteorit.
Na globalnom nivou nije velika pojava, ali bi moglo pozitivno da se odrazi na nasu astronomiju jer je srecom sad uvidjen znacaj opservatorija i kako sam procitao u blicu ovo bi trebalo da podstakne izgradnju i vecih opservatorija koje se mere sa velicinom i kvalitetom vecih svetskih opservatorija.

Takodje su napisali i da ce sad u tu opservatoriju na Vidojevici da donesu i teleskop sa ogledalom precnika 1 ipo metar, a sada na njoj stoji teleskop precnika 60 cm.

Ovo je sve iz blica, to su jedine novine koje sam ja nasao da uopste i pisu o tome, ostalima je to izgleda vec zaboravljena tema.

EDIT: a to za bolid... Ja nisam ni znao sta to znaci, jedini bolid za koji sam ja cuo je formula :)) Odma' sam skocio na google da vidim na sta su mislili. Posle tih vesti je ovde kod mene u naselju pola ljudi mislilo da je bolid leteci tanjir i svi su poceli da tripuju :D

Hephaestus
19.11.2010, 22:45
Ja bih voleo da se i nasa zemlja ukljuci malo u astronomske vode, ali ne znam da li su nasi radnici kojima dajemo platu, politicari, voljni da izdvoje novac za tako nesto.

Cudi me da ovo niko nije zapazio:
http://img413.imageshack.us/img413/7505/asdrai.png
Stvarno sjajan naslov :tapsh::boodala:.

JohnnyNT
19.11.2010, 22:59
ali ne znam da li su nasi radnici kojima dajemo platu, politicari, voljni da izdvoje novac za tako nesto.

Oni ne plaćaju grejanje i struju, a sigurno bi dali u naučne svrhe :D

Levčanin
20.11.2010, 8:24
aman ljudi ovo je velika vest za nas jer smo mala zemlja i kod nas nije dugo bilo takvog pada materijala iz svemira na nasoj teritoriji.. negde sam procitao da je poslednji te velicine bio pre stotinak godina . Doduse na mene je sve ostavilo utisak mozda jer sam svojim ocima lepo video kako sagoreva u atmosferi, divan prizor rekoh zelena svetlost kao vatromet samo puuuno jaca i sjajnija. zvuk nisam cuo bilo je buke po varosi pa zato , a citava strana neba na jugu je bila osvetljena poput mesecine , i ako je bilo vece tj mrak. koliko sam ja video , ugasio se dosta iznad povrsine zemlje mada vec se ne razumem koliko je to merodavno dal ima mogucnosti za pronalazenje makar i tragova na zemlji. Uglavnom meteor je bio dosta veliki ali je sagorevao puno pa oslobodio dosta svetlosti.
A sto se tice astronomije na nasem prostoru i osmatrackih stanica(za opservatorije mi nemamo pare odnosno nema drzava ili neda)mrka kapa,sumnjam da ce od toga biti nesto... nadam se jedino u cist entuzijazam pojedinaca i udruzenja...

todos
22.11.2010, 13:48
On, mislim bolid ima i drugo i trece znacenje?!:D