Prijavljivanje

Prikaži potpunu verziju : ADSL i wl1500r

Otherside
11.11.2010, 19:58
Treba da povezem adsl modem koji sam dobio od m:tel-a huaweii mt882. njega treba da povezem sa wireless routerom kako bi se mogao nakaciti sa laptopa... moze li nekoda objasni detaljno kako da to izvedem? Mucim se vec 3 sata a ono i dalje ne radi
edit router je airlive wl1500r dakle kako da podesim vezu izmedju routera i modema ?

dzonihsv
11.11.2010, 22:01
Ako je modem u pitanju, onda verovatno znaš PPPoE username/password. Vidi i postavi modem u bridge mod, a taj ruter kao PPPoE mod, unesi potrebne podatke, upali DHCP i vidi radi li.

Otherside
12.11.2010, 19:39
Kako da prebacim modem u bridge mod ?
edit: Da li postoji mogućnost da sačuvam sva podešavanja modema pa da ih kasnije vratim ako nešto nebi bilo ok, jer modem nije moj pa nebih da nešto zeznem ?
Da li će biti problema sa portovima, pošto mi drugar reče da je njega nešto zezalo?

dzonihsv
18.11.2010, 1:37
Jest' da kasnim nedelju dana, ali ako si sve povezao i radi, ne čitaj na dalje. :)

Modem je već u bridge modu (samo taj mod i ima), gledah da ti što pre odgovorim i ne pročitah sve najbolje. Ne trebaš dirati ništa oko modema, samo ga utakni u ruter, podesi PPPoE i teraj.

Problema sa portovima neće biti, samo se trebaju otvoriti oni koje koristiš za određene programe (tipa, port 22000 za uTorrent i slično).

VojaM
18.11.2010, 12:09
Džoni, to je Huawei 882, ruter.

dzonihsv
18.11.2010, 12:26
http://images02.olx.pt/ui/3/00/49/62299149_1-Modem-ADSL-HUAWEI-SmartAX-mt882-.jpg

Po konektorima bi' rekao da je modem. Čak se i na zvaničnom sajtu vodi kao modem. Znači, modem je. :D

VojaM
18.11.2010, 15:50
A modem, kao ima LAN port? Nema veze što ima samo jedan, to je ruter, i to onaj najobičniji sa roze delovima na kućištu koji je Telekom delio šakom i kapom. U to se možeš uveriti, recimo, ovde (http://arhiva.elitesecurity.org/t318013-Ruter-Huawei-MT-Ruter-link-DI-Port-Forvardig) i ovde (http://www.elitesecurity.org/t288247-2). Ako se na zvaničnom sajtu Telekoma vodi kao modem, to opet ništa ne znači ;)

Kod ove varijante možda je bolje da Huawei ostavi kakav jeste, a da Airlive stavi u bridge mod... ili da se upusti u avanturu pa da i njega ostavi u klasičnom modu, s tim da namesti da se WAN adresa Airlievea dodeljuje automatski, a da LAN adresa Airlivea ne bude ista kao LAN adresa Huaweija.

dzonihsv
18.11.2010, 15:54
Na zvaničnom sajtu Huawei kompanije piše da je ovaj model modem.

Svejedno, dečko zna šta treba da radi (ako se uopšte seti teme).

Chivan
19.11.2010, 12:44
Po konektorima bi' rekao da je modem. Čak se i na zvaničnom sajtu vodi kao modem. Znači, modem je. :DKao što smo već više puta bjašnjavali, čim ima LAN port (makar jedan), ruter je.
Na zvaničnom sajtu Huawei kompanije piše da je ovaj model modem.
I na istom sajtu (http://www.huawei.com/products/terminal/products/view.do?id=121) u specifikacijama pod Features stoji sledeće:
Supporting 1483B bridging and routing function
Supporting DHCP server, NAT/NAPT , PAP/CHAP, IP Filter, Firewall, protocol block
Built-in PPPOE/PPPOA dialing

A routingom se, je li, bave ruteri (a da ne pominjemo ove ostale funkcije). :) Uglavnom, pravilan naziv ove vrste uređaja je modem-ruter.

Nemoj da shvatiš ovo kao isterivanje maka na konac, već čisto kao objašnjenje, kako bismo razjasnili tu nedoumicu (jer se to veoma često javlja).

dzonihsv
19.11.2010, 12:53
Ok, ''mak na konac je isteran''. :)

Otherside
22.11.2010, 20:43
Evo me sad. Nisam mogao ranije odgovoriti jer nisam uspeo napraviti, pa sad seo za drugi komp pa reko da odgovorim. Otvorim admin panel od ADSL modema. Odem u Basics > WAN settings e tu pod Mode pise routing. Kada prebacim na Bridge i podesim na wlan routeru podatke za PPPoE ne desava se nista... sta da radim moze li neko detaljno objasnjenje???

dzonihsv
22.11.2010, 20:54
Probaj da resetuješ oba rutera (izgasi ih iz struje na par minuta, da bi po ponovnom uključivanju wlan ruter dobio ip adresu od rutera 1).

VojaM
23.11.2010, 12:34
A kada se normalno stanje uspostavi, ne bi bilo loše zapisati adresu koju je drugi ruter dobio od prvog, pa otići u njegovu konfiguraciju i dodeliti mu istu tu adresu kao fiksnu. Manje će biti kidanja živaca kasnije.

Otherside
24.11.2010, 20:31
Vojo to bas i nisam nikada radio, ali trebao bi se snaci... E mene jos nesto zanima kada podesim adsl modem u bridge mod da li treba još nešto da podešavam, ili samo da sačuvam podešavanja upalim i ugasim ga?
Na wlan routeru biram PPPoE konekciju upisujem user, pas i da li treba još nešto? Ovo sam već pokušavao ali nije se ništa desilo... Možda je moja krivica jer ih nisam ugasio pa opet upalio.
Šta da radim sa portovima kako da ih prosledim i da li je to neizbežno ?( ovaj wlan router sam koristio i sa nekim motorolinim modemom za kablovski internet i nije bilo nikakvih problema sa portovima. Ukljucio kablove i pratio wizard za podesavanje )
Da li bi mogla funkcionisati ona opcija sto je cini mi se Voja rekao da modem ostane u modu u kojem i jeste a da se wlan router postavi u bridge mod? Koliko shvatam onda bi trebalo konfigurisati pristup lan mrezi wlan routera.