PDA

Prikaži potpunu verziju : Који оперативни систем користите?

allokin
11.11.2010, 15:49
Чисто ме занима шта форум користи, а верујем да има и других. ;)

Edit: Питање није "Који оперативни" .. Нисам знао да постоји ограничење. :D

JohnnyNT
11.11.2010, 16:08
XP jer imam gomilu programa koji su mi potrebni da bih obavljao neke posliće, a ne rade na sedmici.Ali u nekom vremenskom roku prelazak na sedmicu je neminovan...

Kisr
11.11.2010, 17:44
XP zato što imam krš konfu i ne mogu da koristim sedmicu.

Nutsbre@ker
11.11.2010, 17:55
Windows 7 ultimate 64bit-a, ali sam zbog štampača (prokletinja jednostavno ne sarađuje kako treba sa sedmicom), i još nekih starijih programa primoran da koristim i xp na virtuelnoj mašini. A da imam i ubuntu instaliran takođe na virtuelnoj mašini ali to više iz za*****cije nego neke realne potrebe.

todos
11.11.2010, 17:58

Tako je!!! XP Pavijan je zakon i to u verziji SP3 na netbooku a na racunaru je SP2. Medjutim interesantna stvar je da iako su ga ukinuli taj SP2 non- stop pristize update za doticni.

Neky
11.11.2010, 18:05
"Drugi Linux", a u mom slučaju prvi i jedini operativni sistem - Archlinux

Sass Drake
11.11.2010, 18:11

I ja takođe. :(

EpicG
11.11.2010, 18:16
Windows 7 Ultimate,mnoooooooogoje bolja od XPa...:to_care:

todos
11.11.2010, 18:47

Po cemu je bolja za obicnog korisnika?

zvucnjak
11.11.2010, 20:55

Pridružujem se i ja, mogu da kažem da sam veoma zadovoljan od kako sam prešao na 7.
Stabilniji je, pouzdaniji, manje brljavi, manje pravi "nered", manje se zaglavljuje i puca (tačnije, skoro nikad), čini mi se i brži... A da se ne pominje izgled.

blast beat
11.11.2010, 21:25
Ja sam presao sa Arch Linuxa na Debian i moram priznati da sam veoma zadovoljan, mislim da skoro necu menjati distibuciju. A Linux svet sigurno ne napustam, tu sam do kraja zivota. :)

NIx Car
11.11.2010, 21:29
ubuntu,xp,7 :D
7 primaran,ubuntu sekundaran, xp samo ukras :D

LoneWolf
11.11.2010, 22:00
Sedmica, XP, ubuntu, arch, detalji na profilu uz male izmjene

DonCorleone91
12.11.2010, 0:34
Au, da li je moguce da je ovo prvo normalno glasanje ovog tipa! :D :tapsh:
Glasao sam za 7 i OS X sto se vidi iz prilozenog :)

GoranSTX
12.11.2010, 0:50
Prvo normalno - za sada. Na prvi znak flejma, svađe i rušenja bratstva i jedinstva sledi katanac... (čime ću oboriti lični rekord u broju zaključanih tema u jednom danu :D)

Marko 0401
12.11.2010, 1:08

Stabilniji je, pouzdaniji, manje brljavi, manje pravi "nered", manje se zaglavljuje i puca (tačnije, skoro nikad), čini mi se i brži...

Zvucnjak je objasnio! :)

P.S.
win7 64bit + XP SP3

Luka.
12.11.2010, 1:23
Win7 x86

RUSuper
12.11.2010, 12:53
Ubuntu i win 7.Nazalost moram i win 7 zbog DirectX-a.Svasta bi bilo da Linux ima Dx,a ne OpenGL.

ZoNi
12.11.2010, 14:57
WinXP, zato što mi se više sviđa nego Win7 :)
(na "pomoćnom" desktopu sam pre 10ak dana "ubio" Sedmicu i vratio XP, takođe)

Za običnog korisnika? Ni po čemu (na žalost... a pomislio bi čovek da posle 10 godina M$ može da napravi OS koji je stvarno bolji).

NjegovaWisost
12.11.2010, 16:58
Mi sedmičari smo u debeloj prednosti dakle :D

Luka.
12.11.2010, 18:35
Veeelikih 1.75%, odnosno 1 clan koristi Vistu. :D

Levčanin
12.11.2010, 19:03
Veeelikih 1.75%, odnosno 1 clan koristi Vistu. :D

moguće da je greška... hteo čovek da čekira sedmicu pa mu se omaklo i promasio

RUSuper
13.11.2010, 0:20
A moguce jednostavno da ima original pa ne zeli da prelazi na piratski win 7.

Doomche
13.11.2010, 0:56
Windows 7 x64 (uz ogromne customizacije i twekovanje registryja, servisa i slichnog) zato shto... zar zaista moram da objashnjavam? XP na pomocnoj mashini u Uzhicu, koju primarno koristi keva, pa nisam zheleo da je frustriram promenom grafichkog okruzhenja.

Naravno, tu je i Windows 95 (mislim, tu, duhovno je prisutan :o), jer je kul, a i zbog tetovazhe Branislava Gavrica na levom Gluteus Maximus-u.

Za običnog korisnika? Ni po čemu (na žalost... a pomislio bi čovek da posle 10 godina M$ može da napravi OS koji je stvarno bolji).

Prvo shto mi padne na pamet je:

- eye candy i Aero generalno
- pomenuta stabilnost
- inteligentniji prefetch, registry baza i fragmentacija podataka koja uzrokuje to da sistem konachno ne moram da reanimiram na svakih 3 meseca zbog usporenja (ferca kao leopard od maja 2009), folderi se po istoj particiji pomeraju trenutno, HDD se ne dere kao nenormalan pri radu i tako dalje i tako blizhe
- neuporedivo kvalitetniji multithreading i multitasking
- bolji prikaz na TFT monitoru
- ogromna baza drajvera integrisana u sistem
- aktuelnija podrshka od strane proizvodjacha
- kvalitetniji paint i calculator (!)
- 64-bitni Photoshop CS4 uz par tweakova leti na 64-bitnom sistemu u odnosu na 32-bitni. Tako je i sa dobrim brojem slichnih alata (bilo Adobe alata, bilo grafichkih alata). Uz ovo bih dodao i podrshku za vecu kolichinu rama
- bolji zvuchni output od XP-a na integrisanim reshenjima (koga zanima, neka googla)

...ako ovo nisu prednosti za prosechnog korisnika, onda ne znam shta jeste. Primetio sam i par manjih nedostataka, ali to je vec za drugu temu, odnosno post.

Ako nije problem (nije da flejmujem, vec samo bih zheleo da povedem neku diskusiju u normalnim granicama, tako da bih zamolio ove shto su spremili jaja da ih odlozhe), mogao bi neko da definishe shta u stvari ochekuje od operativnog sistema da bi on bio "bolji"? Na 30% vishe FPS-a od obimnijeg i vizuelno komplikovanijeg sistema slobodno zaboravite...

@GoranSTX - mozhe li se znati koliko iznosi ta slavna brojka? :D

mr.no.
13.11.2010, 1:16
Upravo prešao na sedmicu jer mi je stari XP sp3 bio na izdisaju. Bilo je na početku problema oko pronalaženja nekih opcija zbog drugačije organizacije, ali sam se već malo privikao. Do sad nisam primetio neki naročiti boljitak. Mada prebacivanje podataka icmeđu particija i kopiranje mi se čini bržim.

NjegovaWisost
13.11.2010, 7:30
Upravo prešao na sedmicu jer mi je stari XP sp3 bio na izdisaju. Bilo je na početku problema oko pronalaženja nekih opcija zbog drugačije organizacije, ali sam se već malo privikao. Do sad nisam primetio neki naročiti boljitak. Mada prebacivanje podataka icmeđu particija i kopiranje mi se čini bržim.

Pa ne znam šta očekuješ od istog hardvera... Niko ne pominje mnogo bolji power managemant.

GoranSTX
13.11.2010, 9:27
@Doomche (http://www.sk.rs/forum/member.php?u=7029)

Kada bi svi, kao što si ti uradio, prilikom diskusije na ovu i slične teme, umesto drvlja i kamenja po drugim sistemima jednostavno izložili razloge zašto oni koriste svoj OS sve bi išlo bez problema. Nažalost situacija posle par strana počinje da izmiče kontroli pa se teme zaključavaju zarad javnog reda i mira te blagostanja svih naroda i narodnosti na forumu (pod narodima i narodnostima smatram, naravno, korisnike različitih OS-a).

Što se brojke tiče, zbog svoje infinitezimalne (sic) veličine teško ju je iskazati običnim arapskim (ili nekim drugim) sistemom brojeva, a forum ne podržava specijalni font potreban za to :P

uros@3D
13.11.2010, 19:31

- pomenuta stabilnost
- inteligentniji prefetch, registry baza i fragmentacija podataka koja uzrokuje to da sistem konachno ne moram da reanimiram na svakih 3 meseca zbog usporenja (ferca kao leopard od maja 2009), folderi se po istoj particiji pomeraju trenutno, HDD se ne dere kao nenormalan pri radu i tako dalje i tako blizhe
- 64-bitni Photoshop CS4 uz par tweakova leti na 64-bitnom sistemu u odnosu na 32-bitni. Tako je i sa dobrim brojem slichnih alata (bilo Adobe alata, bilo grafichkih alata). Uz ovo bih dodao i podrshku za vecu kolichinu rama
- bolji zvuchni output od XP-a na integrisanim reshenjima (koga zanima, neka googla)

Sasvim dovoljan razlog za prelazak sa XP na Win7 i nikad vise vracanje na onaj stari. Instalirao sam Win7 32bit, vise se ni ne secam kad i sistem i dalje radi brzo i stabilno kao i prvog dana kada sam ga instalirao. Da ne pominjem da sam u medjuvremenu radio zamenu procesora i maticne sto bi na XP znacilo instant reinstall - na Win7 jok. :)

Cak i ako se desi da pukne, 7ica ima dovoljno ugradjenih boot alata da se "digne iz mrtvih" bez nuzne reinstalacije.

Pored Win7 imam i Ubuntu 10.10 koji sam skoro instalirao kao pocetnik Linux-a. :)

=FI=Ghost
14.11.2010, 1:20
Kako se ponašaju stare igre na Windowsu 7? Ja igram uglavnom starije igre (Microsoft Train Simulator, Silent Hunter III, Sturmovik...) pa je to glavni razlog što nisam prešao na Sedmicu.

NIx Car
14.11.2010, 1:31
ako meni radi nightmare creatues iz 90 i neke na windows 7ci mislim da i 99,99% igara ako ne i sve igre radile bi na 7ci ;)

Highlander
14.11.2010, 1:41
I ja koristim Win7 x64, prvi Win koji mi se sviđa, a i dostojan je zamenik XP-a. ;)

Što se tiče starih igara, meni je Compatibility mode radio bez problema, sve do sada sam pokrenuo bez ikakvih problema, čak i sam promeni ponekad, ako treba. ;)

=FI=Ghost
14.11.2010, 1:54
Hvala vam na odgovorima!

NjegovaWisost
14.11.2010, 5:21
Kako se ponašaju stare igre na Windowsu 7? Ja igram uglavnom starije igre (Microsoft Train Simulator, Silent Hunter III, Sturmovik...) pa je to glavni razlog što nisam prešao na Sedmicu.

Stromovik radi, za ostale ne znam.

Dule-DJ
14.11.2010, 10:53
Windows 7 Ultimate (x86), i prezadovoljan sam, da kucnem u drvo.
Na mojoj konfi radi bez ikakvih problema...

Stabilniji je, pouzdaniji, manje brljavi, manje pravi "nered", manje se zaglavljuje i puca (tačnije, skoro nikad), čini mi se i brži... A da se ne pominje izgled.
Apsolutno, a posebno bih naglasio brzinu i izgled. Stabilnost je takođe na visokom nivou, što se za XP nikako nije moglo reći (koliko sam samo muka imao sa njim, sve do konačnog kuršlusa kada sam i prešao na sedmicu). Nisam mogao sakriti oduševljenje po instalaciji :qliranje:

Prelazak sa XP-a na Win7 = s magarca na konja :)

toxic
14.11.2010, 11:18
A moguce jednostavno da ima original pa ne zeli da prelazi na piratski win 7.
Upravo :)

Mada, stiklirao sam 4 osa. Na svakom kompu mi je razlicit sistem. Na najstarijem (Celeron2) je Ubuntu, na malo mladjem (Athlon64) je XP, a na ovima iz potpisa Sedmica i Vista.

allokin
15.11.2010, 1:28
Нисам очекивао да оволико људи користи седмицу.. мада, ово ипак јесте рачунарски форум, тако да моја очекивања немају пуно смисла. Такође, мислим да сам направио глупу грешку што нисам проверио одређен под-форум и ставио очигледно овде свима омиљен дистро. :a_whistli

ZoNi
17.11.2010, 10:43

- pomenuta stabilnost

...ako ovo nisu prednosti za prosechnog korisnika, onda ne znam shta jeste.

- Eye candy je diskutabilan, jer je meni XP uz odgovarajuće teme znatno lepši i pregledniji (naravno, po defaultu 7 izgleda bolje i modernije); Aero (nekome) može da bude prednost (meni nije, jer me nekada baš nervira kad se nešto ispod otvorenog prozora nazire).
- stabilnost? imho, XP, Vista i 7 su gotovo savršeno stabilni.
- za prefetch i registry ne znam - možda sam ja ipak ispodprosečni korisnik, pa me te stvari ne zanimaju; fragmentacija postoji na Sedmici, ali ugrađeni program defragmentiše u pozadini, tako da se manje primećuje; ne znam na kekvu reanimaciju misliš (pošto kod mene i XP i 7 rade savršeno vrlo dugo - Sedmica celu godinu, XP nešto više od 2 godine); pomeranje foldera po particiji je trenutno i u XPu i u Sedmici; HDD uopšte ne čujem ni na jednom kompu (XP Pro, XP Home, W7).
- hm, prvo - možda, nisam primetio; drugo - pa, ni ovo nisam primetio :) Kako to primećuješ?
- bolji prikaz? W7 po defaultu na svakom TFTu meni izgleda ispranije, lošije, više mi napreže oči - ovo apsolutno ne mogu da prihvatim kao poboljšanje
- drajveri? to svakako priznajem kao prednost Sedmice!
- aktuelna podrška? ok, ali to nije prednost OSa kao takvog
- ma, daaaaj :)
- e, Photoshop ne smatram bitnim za "prosečnog korisnika", niti ja imam iskustva sa njim, tako da moram da ti verujem
- zvučni output? ok, možda je tako - nisam ni to primetio, ali ne tvrdim da nije tačno...

Laskaris
17.11.2010, 11:00
A da prosirimo anketu i pitamo koliko je ponosnih korisnika LEGALNOG operativnog sistema - narocito me zanima broj korisnika legalnog win 7 ultimate-a? :)

Levčanin
17.11.2010, 19:18
A da prosirimo anketu i pitamo koliko je ponosnih korisnika LEGALNOG operativnog sistema - narocito me zanima broj korisnika legalnog win 7 ultimate-a? :)

hahhahah,dobra fora ... da to mi moglo da se ubaci u listu glasanja kao podpitanje...

DavidovicN.S
17.11.2010, 20:15
- Eye candy je diskutabilan, jer je meni XP uz odgovarajuće teme znatno lepši i pregledniji (naravno, po defaultu 7 izgleda bolje i modernije); Aero (nekome) može da bude prednost (meni nije, jer me nekada baš nervira kad se nešto ispod otvorenog prozora nazire).
- stabilnost? imho, XP, Vista i 7 su gotovo savršeno stabilni.
- za prefetch i registry ne znam - možda sam ja ipak ispodprosečni korisnik, pa me te stvari ne zanimaju; fragmentacija postoji na Sedmici, ali ugrađeni program defragmentiše u pozadini, tako da se manje primećuje; ne znam na kekvu reanimaciju misliš (pošto kod mene i XP i 7 rade savršeno vrlo dugo - Sedmica celu godinu, XP nešto više od 2 godine); pomeranje foldera po particiji je trenutno i u XPu i u Sedmici; HDD uopšte ne čujem ni na jednom kompu (XP Pro, XP Home, W7).
- hm, prvo - možda, nisam primetio; drugo - pa, ni ovo nisam primetio :) Kako to primećuješ?
- bolji prikaz? W7 po defaultu na svakom TFTu meni izgleda ispranije, lošije, više mi napreže oči - ovo apsolutno ne mogu da prihvatim kao poboljšanje
- drajveri? to svakako priznajem kao prednost Sedmice!
- aktuelna podrška? ok, ali to nije prednost OSa kao takvog
- ma, daaaaj :)
- e, Photoshop ne smatram bitnim za "prosečnog korisnika", niti ja imam iskustva sa njim, tako da moram da ti verujem
- zvučni output? ok, možda je tako - nisam ni to primetio, ali ne tvrdim da nije tačno...
Xp fanboy much? :P

miša topola
17.11.2010, 21:23

Evo ja koristim legalan Ubuntu :)

ZoNi
17.11.2010, 23:14
Xp fanboy much? :P
Ne baš, više sam neko ko je razočaran malim napretkom Sedmice od XPa (znači, za ovih 10 godina). Uz to, mislim da za ovako mali napredak M$ naplaćuje suviše visoku cenu.

Poenta: XP ili Sedmica - većini ljudi (uključujući mene) bilo bi svejedno, što je poražavajuće nakon 10 godina.

Mr.Eco
17.11.2010, 23:26
I ja sam izabrao istro drugi linux Archlinux

HSVstoned
18.11.2010, 2:35
posle instaliranja w7 x64 rekao sam sebi-nikad vise na xp:dzavo: :Freddy:

RUSuper
18.11.2010, 2:57
Pa isto to bi rekao posle instaliranja Ubuntu 10.04/10.10.Sem ako nisi gamer(kao ja,openGL je malo krdza za to).Zato sam prinudjen za dual boot :/

DAKINS
18.11.2010, 15:24
Ja kicno koristim win 7 kao i vecina na ovom forumu ali u srbiji pa i u svetu xp je jos uvek dominatan http://gs.statcounter.com/#os-RS-monthly-201011-201011-bar

player1
18.11.2010, 16:15
I stare krs masine koje su jos u upotrebi su dominante. Dok ne prodje talas njihove zamene, bice tako i na dalje.

zakzizu
18.11.2010, 17:00
windows 7,instalirao sinoć.mada moram reći da me je windows xp služio super

DAKINS
19.11.2010, 1:22
I stare krs masine koje su jos u upotrebi su dominante. Dok ne prodje talas njihove zamene, bice tako i na dalje.
To ce da traje i traje ne vidim neku brzu zamenu u uslovima krize i kod nas i u svetu .
Pa navika korisnika na xp :rolleyes:
Tek u poslovnom svetu gde je xp jos uvek bolje resenje zbog kompatibilnosti sa poslovnim softverom .
Srecom ne moze se vise kupiti racunar sa preinstaliranim xp niti kupiti xp licenca direktno sto ce bar na zapadu izazvati apokalipsu za xp :dzavo:
Nema nista protiv xp ali vreme je da ode sto pre to bolje.