PDA

Prikaži potpunu verziju : Hitno potrebna pomoć (Wi-fi)

Fibonacci
9.11.2010, 0:10
Naime, od skoro sam uzeo EUnet-ov "loyalty" paket. Oni nude Wi-fi ruter, u zamenu za stari zicni ruter i 1100rsd. Moja pitanja su:
1. Posto planiramo jos jedan notebook (imamo vec jedan + moj komp), da li ce kucna mreza raditi neometano, kao do sada (share-ovanje printera i podataka, igre itd.)
2. Da li se isplati vise uzeti neki ruter sa strane, nego od njih.
3. Ako je odgovor pod pitanje br2 pozitivan, onda koji?

dzonihsv
9.11.2010, 6:22
1. Hoće, samo postavite neki vid zaštite (bilo to WEP/WPA(2) ili MAC filtracija). Naravno, ako neko gleda yt klipove ili skida nešto, ovaj drugi/treći će osetiti usporenje. Mada, sve zavisi od brzine internet konekcije koju koristite.
2. Za 1000 kinti nećeš naći drugi ruter, tako da uzmi taj koji nude.

Fibonacci
9.11.2010, 13:38
Brzina ce biti 2048/128
Usporenje se oseti i sada, kada se na oba kompa u isto vreme koristi internet, tako da smo na to navikli . . .
Zastita se podrazumeva . . .

Freško
9.11.2010, 14:31
@Fibonacci (http://www.sk.rs/forum/member.php?u=29113)

Sve će ti normalno raditi, i slobodno uzmi ruter koji ti provajder nudi uz doplatu. Ali imaj u vidu da ako planiraš da sa žice pređeš na bezžično umrežavanje računara imaj u vidu da kopiranje fajlova u lokalnoj mreži bezžično radi barem 5-6 puta sporije nego kroz žicu. Iako po specifikaciji vajarles standarda nebi trebalo da radi ni duplo sporije ali praksa je nešto sasvim drugo.

Fibonacci
9.11.2010, 19:50
Ma, ako bude trebalo da se prebacuje dosta podatak, onda cu to zicno. Uvek mogu da razdvojim konekciju switchom, kao i do sada, jel`da?

dzonihsv
10.11.2010, 5:48
Ako misliš na to da 2 kompa nakačiš na switch na koji takođe ide i internet link... onda da.

Fibonacci
10.11.2010, 10:56
Upravo.