Prikaži potpunu verziju : Dva kompa na istom ADSL modemu. Mogu li se videti međusobno?
Imam PTT ADSL i TP-LINK TD8811 modem. Jedan komp sam zakacio na njega preko ethernet porta a drugi preko usb-a. Oba mogu na net nezavisno.
Jedan je dobio IP 192.168.1.2 a drugi 192.168.1.3.
E sad, mene zanima mogu li da uradim nesto pa da se oni medjusobno vide? Trenutno, ne mogu ni de se pinguju, a cilj mi je da mogu da igram igrice u LAN-u... Da li mi treba jos neki uredjaj/kabl ili nesto trece da bih ovo postigao?
Mislim da to sto ti hoces ne moze. Jedino resenje je ruter.
Ako sam ja dobro shvatio jedan uređaj je na ruter vezan kablom a drugi preko USB Dongla preko Wirelessa?
Ako je takva situacija trebali bi računari da se bez ikakvog proglema vide u lokalu. Najverovatnije je da imaš problem sa fajervolovima na jednom ili oba računara.
Ako sam ja dobro shvatio jedan uređaj je na ruter vezan kablom a drugi preko USB Dongla preko Wirelessa?
Verujem da si shvatio pogrešno.
Ja mislim da je jedan komp kablom nakačen na LAN port, a drugi je, takođe kablom, povezan na USB port. Kao što je rekao, u pitanju je modem, ne ruter...
@ veggen, jesi pogledao uputstvo? Možda ima nešto o tome:
http://www.tp-link.com/support/download.asp?a=1&m=TD-8811
Biće da sam pogrešio jer sam pisao napamet, jer sam bio ubeđen da je u pitanju uređaj sa wirelessom.
Sve u svemu u pitanju je modem-ruter uređaj, što će reći da ako želi da priključi više uređaja na njega dovoljno će biti da u lan port na uređaju ubode prvo svič. A zatim da klijente kablom bode u svič. i u tom slučaju bi trebalo da sve radi kako treba. A to što on hoće da mu jedan klijent ide preko lana a drugi preko usb-a to neće moći.
Ja mislim da je jedan komp kablom nakačen na LAN port, a drugi je, takođe kablom, povezan na USB port. Kao što je rekao, u pitanju je modem, ne ruter...
Čim ima LAN port, onda je ruter, iako ima samo jedan port. Odnosno, kako Freško reče, pravi naziv je modem-ruter.
Modem-ruter? Nisam čuo za taj naziv, iako sam i sam imao takav uređaj nekada ranije. :boodala: Znam da je u svakom slučaju opasan smor kad dva kompa idu na Net ovako (istovrmeno lan i usb).
Ja bih predložio jedan pravi ruter, kao optimalno rešenje. I svič je ok, ali meni deluje kao jednostavnije da se ovaj modem-ruter zameni ruter-ruterom ;)
Ja bih predložio jedan pravi ruter, kao optimalno rešenje. I svič je ok, ali meni deluje kao jednostavnije da se ovaj modem-ruter zameni ruter-ruterom ;)
Samo je pitanje s kolikim budžetom čovek raspolaže, sa svičem bi završio posao i ispod 1000 Dinara. Dok ako uzima nov ADSL Ruter-Modem sa više od jednog LAN priključka onda mora da izdvoji barem 2500 za recimo:
TP-Link TD-8840T router/modem ADSL2/2+ sa 4x LAN 10/100Mb/s, Annex A
Ili čak 3500 za recimo:
Wireless ADSL2+ Router TP-Link TD-W8901G 54 MBps, Anex A+4 port switch
U slučaju da želi da ima i mogućnost Wireless povezivanja.
Tako da ima dosta sloucija kako postići to što on želi ali mu je ubedljivo najjeftinija solucija sa jednim recimo petoportnim svičem koji će mu završiti posao a koji može već da se nađe za 850 Dinara.
Čim ima LAN port, onda je ruter, iako ima samo jedan port. Odnosno, kako Freško reče, pravi naziv je modem-ruter.
Definitivno je ruter u pitanju :). Imao sam taj TP-Link (delili su ga uz EUNET ADSL). Ima podesavanja za Firewall, DMZ, QoS, mogucnost da se portovi otvore/zatvore... Ruter u pravom smislu te reci.
Ok, hvala na razjasnjavanju sta je uredjaj koji imam :)
I da, sve ide kablovima direktno, nije u pitanju wireless.
Elem, pogasio sam firewall-ove i sad kompovi mogu da se pinguju. To bi znacilo da je ovakva kombinacija ipak moguca, zar ne?
Ali... sta dalje? Valjda sad treba da ih dodam u istu work grupu, ali to sigurno podrazumeva vise od upisivanja istog imena u workgroup...
Ne bih dokupljivao opremu ako mogu i bez toga iz prostog razloga sto bas i ne kontam razliku izmedju svica/rutera/itd, tako da bih radije izbegao povezivanje i konfiguraciju istih...
@ZoNi
Sto smor? Prilicno fino mi radi tako vec dosta dugo...
@ZoNi
Sto smor? Prilicno fino mi radi tako vec dosta dugo...
Ne znam, jednostavno mi se ne sviđa USB modem :) Sećam se da je bilo relativno zeznuto namestiti da se Net automatski pokrene nakon paljenja kompa (evo rešenja (http://forum.benchmark.rs/showthread.php?t=103296))... I još tako neke sitnice :)
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.