PDA

Prikaži potpunu verziju : Dva kompa na istom ADSL modemu. Mogu li se videti međusobno?

veggen
3.11.2010, 22:57
Imam PTT ADSL i TP-LINK TD8811 modem. Jedan komp sam zakacio na njega preko ethernet porta a drugi preko usb-a. Oba mogu na net nezavisno.
Jedan je dobio IP 192.168.1.2 a drugi 192.168.1.3.
E sad, mene zanima mogu li da uradim nesto pa da se oni medjusobno vide? Trenutno, ne mogu ni de se pinguju, a cilj mi je da mogu da igram igrice u LAN-u... Da li mi treba jos neki uredjaj/kabl ili nesto trece da bih ovo postigao?

Beagle
3.11.2010, 23:59
Mislim da to sto ti hoces ne moze. Jedino resenje je ruter.

Freško
4.11.2010, 0:54
Ako sam ja dobro shvatio jedan uređaj je na ruter vezan kablom a drugi preko USB Dongla preko Wirelessa?

Ako je takva situacija trebali bi računari da se bez ikakvog proglema vide u lokalu. Najverovatnije je da imaš problem sa fajervolovima na jednom ili oba računara.

ZoNi
4.11.2010, 10:45
Ako sam ja dobro shvatio jedan uređaj je na ruter vezan kablom a drugi preko USB Dongla preko Wirelessa?
Verujem da si shvatio pogrešno.

Ja mislim da je jedan komp kablom nakačen na LAN port, a drugi je, takođe kablom, povezan na USB port. Kao što je rekao, u pitanju je modem, ne ruter...

@ veggen, jesi pogledao uputstvo? Možda ima nešto o tome:
http://www.tp-link.com/support/download.asp?a=1&m=TD-8811

Freško
4.11.2010, 12:19

Biće da sam pogrešio jer sam pisao napamet, jer sam bio ubeđen da je u pitanju uređaj sa wirelessom.

Sve u svemu u pitanju je modem-ruter uređaj, što će reći da ako želi da priključi više uređaja na njega dovoljno će biti da u lan port na uređaju ubode prvo svič. A zatim da klijente kablom bode u svič. i u tom slučaju bi trebalo da sve radi kako treba. A to što on hoće da mu jedan klijent ide preko lana a drugi preko usb-a to neće moći.

Chivan
4.11.2010, 13:17
Ja mislim da je jedan komp kablom nakačen na LAN port, a drugi je, takođe kablom, povezan na USB port. Kao što je rekao, u pitanju je modem, ne ruter...
Čim ima LAN port, onda je ruter, iako ima samo jedan port. Odnosno, kako Freško reče, pravi naziv je modem-ruter.

ZoNi
4.11.2010, 14:31
Modem-ruter? Nisam čuo za taj naziv, iako sam i sam imao takav uređaj nekada ranije. :boodala: Znam da je u svakom slučaju opasan smor kad dva kompa idu na Net ovako (istovrmeno lan i usb).

Ja bih predložio jedan pravi ruter, kao optimalno rešenje. I svič je ok, ali meni deluje kao jednostavnije da se ovaj modem-ruter zameni ruter-ruterom ;)

Freško
4.11.2010, 14:40
Ja bih predložio jedan pravi ruter, kao optimalno rešenje. I svič je ok, ali meni deluje kao jednostavnije da se ovaj modem-ruter zameni ruter-ruterom ;)

Samo je pitanje s kolikim budžetom čovek raspolaže, sa svičem bi završio posao i ispod 1000 Dinara. Dok ako uzima nov ADSL Ruter-Modem sa više od jednog LAN priključka onda mora da izdvoji barem 2500 za recimo:

TP-Link TD-8840T router/modem ADSL2/2+ sa 4x LAN 10/100Mb/s, Annex A

Ili čak 3500 za recimo:

Wireless ADSL2+ Router TP-Link TD-W8901G 54 MBps, Anex A+4 port switch

U slučaju da želi da ima i mogućnost Wireless povezivanja.

Tako da ima dosta sloucija kako postići to što on želi ali mu je ubedljivo najjeftinija solucija sa jednim recimo petoportnim svičem koji će mu završiti posao a koji može već da se nađe za 850 Dinara.

Beagle
4.11.2010, 16:02
Čim ima LAN port, onda je ruter, iako ima samo jedan port. Odnosno, kako Freško reče, pravi naziv je modem-ruter.

Definitivno je ruter u pitanju :). Imao sam taj TP-Link (delili su ga uz EUNET ADSL). Ima podesavanja za Firewall, DMZ, QoS, mogucnost da se portovi otvore/zatvore... Ruter u pravom smislu te reci.

veggen
4.11.2010, 21:36
Ok, hvala na razjasnjavanju sta je uredjaj koji imam :)
I da, sve ide kablovima direktno, nije u pitanju wireless.
Elem, pogasio sam firewall-ove i sad kompovi mogu da se pinguju. To bi znacilo da je ovakva kombinacija ipak moguca, zar ne?

Ali... sta dalje? Valjda sad treba da ih dodam u istu work grupu, ali to sigurno podrazumeva vise od upisivanja istog imena u workgroup...

Ne bih dokupljivao opremu ako mogu i bez toga iz prostog razloga sto bas i ne kontam razliku izmedju svica/rutera/itd, tako da bih radije izbegao povezivanje i konfiguraciju istih...

@ZoNi
Sto smor? Prilicno fino mi radi tako vec dosta dugo...

ZoNi
5.11.2010, 10:29
@ZoNi
Sto smor? Prilicno fino mi radi tako vec dosta dugo...
Ne znam, jednostavno mi se ne sviđa USB modem :) Sećam se da je bilo relativno zeznuto namestiti da se Net automatski pokrene nakon paljenja kompa (evo rešenja (http://forum.benchmark.rs/showthread.php?t=103296))... I još tako neke sitnice :)