PDA

Prikaži potpunu verziju : Elixir of Immortality


zoran845
1.11.2010, 18:33
Uvod

Moram nešto da priznam: imao sam snažne predrasude prema hidden object games (srpski: "igre u kojima se pronalaze zamuvani predmeti"). Kao i većina tvrdokornih konzumenata avantura ("avanturističkih igara") smatrao sam da su HOG-ovi igričuljci za napredne domaćice i blago retardiranu decu i (shodno takvom shvatanju) uzdržavao sam se da probam neki od t(akv)ih naslova.
Slučaj je hteo da se poslednjih nedelja navučem na intenzivnije rešavanje enigmi (u jednom opskurnom višenedeljnom internetnom nadmetanju). Pogađajući avanture podsetio sam se onih starih, zaintrigirale su me neke koje nisam prešao (nove, a i onako) pa kad je onamo došlo do predaha (pred postavljanje nove skupine pitanja) poželeo sam da krenem sa igranjem kojekakve "avanturice". Kako vremena za igranje nečeg kompleksnijeg nije bilo, prisetio sam se da konačno probam neki od HOG-ova. Po savetu sa jednog golemog avanturističkog sajta, startovao sam "Elixir of Immortality" (by Vogat Interactive), igru za koju su pričali da (pored klasičnog traganja za predmetima) ima i izražene avanturističke sastojke.


Razrada

I tako, iskopam ja disk sa pomenutom "igricom", instaliram je dok kažeš "Гајбраш Трипвуд" (spreman da je šutnem sa harda čim se jave prvi znaci dosade) i krenem.
Priča "Eliksira" je klasični "худанит" (whodunnit): neko na usamljenom ostrvu blizu obale Engleske tamani pomoćno osoblje (sluge) kao muve. Ja (igrač) sam izvesni detektiv koji je spazio u lokalnim novinama oglas za upražnjeno radno mesto sluge kod ostrvskog gazde (nekog mračnog tipa koga niko ne poznaje) i smesta pohitao da se prijavi ne bi li izbliza osmotrio šta se u bestragiji događa i ko se to zabavlja ubijanjem posilnih. Na samom startu igre je kratka scena u kojoj se vidi kako je stradao poslednji u nizu nesretnih poslužitelja, sledeće što se dešava je moj (igračev) dolazak čamcem na ostrvo i igranka počinje.

Iako je početak bio sličan onima u avanturama, nisam bog zna šta očekivao i utoliko sam prijatnije bio iznenađen daljim razvojem događaja. Pored (predpostavljanog i podrazumevanog) lova na stvari čekali su me mnogi elementi dobro poznati iz avantura: inventar, kombinovanje predmeta, upotreba ајтема, izvršavanje zadataka, razgovori (doduše siromašniji i bez glasova kao u većini avantura) sa pratećim likovima. Zagonetke su bile ne samo zanimljive, nego i raznovrsne: "klizaljka", obijanje brave, geometrijska glavolomka, spremanje supe (nalik na slične gastronomske zavrzlame iz "The Whispered World" ili "Still Life", recimo), uzgajanje retke cvećke (kao kod "Keopsa", samo prostije), šetanje kuglica, "fliperska zagonetka". Problemi nisu bili teški, ali su neki (na moju radost) bili baš kao u "pravim" avanturama, čemu se nisam nadao. Uzgred, osoba koja mi je preporučila EoI nije (još) uspela da dogura do kraja :kreza:.

Interfejs igre je izuzetno јузер-френдли, prost i pregledan: imate na startnom ekranu samo dugmiće Play, Options (sa dovoljno podešavanja slike i zvuka), Credits, More Games (ukrajinski Vogat Interactive preporučuje svoje igre Veronica Rivers: The Order of the Conspiracy i Reincarnations: The Awakening) i Exit. Tu je i link za Strategy Guide igre ("воктру"), ali sumnjam da će vam zatrebati. Čuvanja pozicija nema budući da sama igra (pri izlasku iz nje) beleži gde ste stali i nepogrešivo vas na to mesto (pri ponovnom ulasku u nju, tj. nastavku igranja) vraća. Igranje je teklo glatko na laptopu MSI ER710x-052EU (Win XP SP 2), nije bilo bagova, гличева i ostalih lomljavina karakterističnih za zbrzane avanture.

Grafika? 2D, lepe ručno crtane i bojene pozadine, pomalo šarene za moj ukus (kao u slikovnicama). Prilažem snimke ekrana pokupljene sa Interneta obzirom da nisam hvatao šotove (igra je prilično kratka za tako nešto).


Zaključak

"Eliksir besmrtnosti" me je odlično razonodio i divno je poslužio kao (poprilično dugi) intermeco između opakijih glavolomki: mislim da sam (bez zaglavljivanja) izvukao dobrih 7-8 sati laganog i zabavnog igranja.
Možda je glupo da na osnovu jedne odigrane igre sudim o celom (pod)žanru, ali ako su ostale članice kluba "Hidden Object Games" i približno dobre kao ova - ja ću da ih igram.
Pa makar me zbog toga neki bigotni avanturista (onako, u prolazu) zapljunuo.


P.S. Danima ne mogu da prestanem da pevušim, zviždućem, mumlam muzičku temu iz igre. Lepo i zarazno.

37079 37080 37081

Copyright by me
(nemoj da neko slučajno prepriča ovaj tekstuljak negde) :opanachke

Nash Knight
1.11.2010, 20:01
Vecina trazilica su pravljene za shiroke narodne mase, jako su proste i ne izlaze iz kategorije igara za bezumno ubijanje vremena, ali to nikako ne znachi da su sve takve. Ja sam ih odigrao bas mnogo (zahvaljujuci sestri i devojci koje nemaju vremena za "prave" igre), i tu i tamo sam naleteo na po koju dobru.

Preporucujem ti MCF: Return to Ravenhearst i MCF: Dire Grove (http://www.sk.rs/2010/03/sitf01.html) :a_whistli, kao i Drawn: The Painted Tower (http://www.sk.rs/2010/01/sitf01.html).

Igre imaju dosta lokacija, solidnu prichu, lepo crtane pozadine, dosta logickih zagonetki, inventar i sve shto ide u pravu P&C chorbu. Ja nabavljam ovu tvoju igru odmah, a ako znas (ti, ili neko drugi) jos neku dobru igru na ovu foru pishite!!

zoran845
1.11.2010, 21:29
Hvala za preporuke, komšija! :) Već sam za njih čuo i odavno nabavio sve igre iz serije Mystery Case Files (ima ih desetak), kao i oba dela serije Drawn. Monolith (čovek sa foruma AG koji me je napalio za EoI) preporučuje i Redemption Cemetery: Curse of the Raven, pa i to treba probati.

Uglavnom sam кежуал/HOG naslove nabavljao u neka bolja vremena, sa sajta Reflexive Arcade. Kada su tamo u junu najavili da prestaju sa držanjem igara koje se mogu skinuti (sada su dostupne samo one koje su sami pravili), poskidao sam za par dana stotinak "igrica" - sve što mi je iole (za)ličilo na hibrid avantura i HOG-ova :kreza:. Postaraću se da napravim njihov spisak i da ga okačim ovde.

Uzgred, na sajtu Big Fish Games (http://www.bigfishgames.com/) (ako slučajno ne znaš) ima silesija "igričuljaka" koji su vredni pažnje. Tamo imaju igre koje su nekada mogle da se drpe sa RA, kao i mnoge druge, njima slične.

P.S. Da ne zaboravim - mislim da nikako ne treba preskočiti (četiri) igre iz serije Women's Murder Club: Death in Scarlet (1), A Darker Shade of Grey (2), Twice in a Blue Moon (3) i Little Black Lies (4). Rađene su po romanima stanovitog Džejmsa Patersona (James Patterson).

getawayblues
1.11.2010, 22:02
Drawn: The Painted Tower je najtoplija preporuka, koju mozes dobiti iz svijeta casual avantura... Jedina koja me uspjela bas, bas privuci. Mislim da ce ti se svidjeti... Prica je bas skockana onoliko koliko se moze u casual svijetu, art work je prelijep... Nego, sta planiras od ozbiljnijih glavolomki u nekom buducem periodu? :)

zoran845
2.11.2010, 22:34
Evo spiska HOG-ova koji sam najavio. Igrajte ih na sopstvenu odgovornost i imajte na umu da su vrlo prijemčive i zarazne.

Alabama Smith in Escape from Pompeii
Alabama Smith in the Quest of Fate
Ancient Secrets
Azada
Azada: Ancient Magic
Blood Oath
Blood Ties
Born into Darkness
Brunhilda and the Dark Crystal
Cassandra's Journey: Legacy of Nostradamus
The Clockwork Man
The Count of Monte Cristo
Curse of the Pharaoh: The Quest for Nefertiti
The Dark Hills of Cherai
Dark Tales: Edgar Allan Poe’s Murders in the Rue Morgue
Deadtime Stories
Department 42: The Mystery of the Nine
Drawn: The Painted Tower
Drawn 2: Dark Flight
Dream Chronicles
Dream Chronicles 2: The Eternal Maze
Dream Chronicles 3: The Chosen Child
Dream Sleuth
Echoes of the Past: Castle of Shadows
Echoes of the Past: Royal House of Stone
Emerald City Confidential
Escape from Lost Island
Escape Rosecliff Island
Escape the Museum
Escape the Museum 2
Fatal Hearts
Flux Family Secrets: The Ripple Effect
Ghost Hunters: The Haunting of Majesty Manor
Ghost Town Mysteries: Bodie
Green Moon
A Gypsy's Tale: The Tower of Secrets
Haunted Hotel
Haunted Hotel 2: Believe the Lies
Haunted Hotel 3: Lonely Dream
HdO Adventure: Secrets of the Vatican
HdO Adventure: The Time Machine
Hidden Expedition: Amazon
Hidden Expedition: Devil's Triangle
Hidden Expedition: Everest
Hidden Expedition: Titanic
Hidden Identity: Chicago Blackout
Hidden in Time: Mirror, Mirror
Hidden Mysteries: Buckingham Palace
Hidden Secrets: The Nightmare
Hotel
Interpol: The Trail of Dr. Chaos
Iron Roses
Kuros
Laura Jones and the Gates of Good and Evil
Masquerade Mysteries: The Case of the Copycat Curator
Masters of Mystery: Blood of Betrayal
Midnight Mysteries: The Edgar Allan Poe Conspiracy
Midnight Mysteries 2: The Salem Witch Trials
Mirror Mysteries
Mishap: An Accidental Haunting
Mortimer Beckett and the Lost King
Mortimer Beckett and the Secrets of Spooky Manor
Mortimer Beckett and the Time Paradox
Murder She Wrote
Mystery Case Files: Agent X
Mystery Case Files: Dire Grove
Mystery Case Files: Huntsville
Mystery Case Files: Madame Fate
Mystery Case Files: Prime Suspects
Mystery Case Files: Ravenhearst
Mystery Case Files: Return to Ravenhearst
Mystery Chronicles: Murder among Friends
Mystery in London
Mystery Masterpiece: The Moonstone
The Mystery of the Crystal Portal
The Mystery of the Mary Celeste
Mystery P.I.: The New York Fortune
Mystery Valley
Mysteryville
National Geographic Games: Herod's Lost Tomb
Nick Chase and the Deadly Diamond
Nightfall Mysteries: Curse of the Opera
Pahelika: Secret Legends
Puppet Show: Mystery of Joyville
Puppet Show: Souls of the Innocent
Rasputin's Curse
Real Crimes: Jack the Ripper
Real Crimes: The Unicorn Killer
Redrum: Dead Diary
Redrum 2: Time Lies
Reincarnations: The Awakening
Reincarnations: Uncover the Past
Righteous Kill: Revenge of the Poet Killer
Samantha Swift and The Fountains of Fate
The Serpent of Isis
Shutter Island
Sinister City
Snark Busters: Welcome to the Club
Strange Cases: The Tarot Card Mystery
The Sultan's Labyrinth
Sultan's Labyrinth: A Royal Sacrifice
Suspects and Clues
Treasure Seeker
Treasure Seekers: The Enchanted Canvases
The Treasures of Mystery Island
Twisted Lands: Shadow Town
Vampire Saga: Pandora's Box
Vampireville
Veronica Rivers: Portals to the Unkown
Veronica Rivers: The Order of the Conspiracy
Wonderburg
Youda Legend: The Golden Bird of Paradise
ZoomBook: The Temple of the Sun
Ako hoćete utiske iz prve ruke za neke od pobrojanih igara, čitajte ovu temu (http://mysterymanor.net/forum/viewtopic.php?f=59&t=9431).

Zanimljivost: "Hidden Object Games" prave i Leskovčani :). Firma Paprikari (http://www.paprikari.com/) (meni od ranije poznata po odličnoj bilijarskoj "igrici" DDD Pool koja je mogla da se skine sa Reflexive Arcade, a o kojoj - firmi & igri - je svojevremeno pisao i "Svet kompjutera" (http://www.sk.rs/2005/07/sids01.html)), kako sam danas nepobitno utvrdio, stoji iza serije Mortimer Beckett :confused:. 100% made in (Southern) Serbia! http://i428.photobucket.com/albums/qq5/zobraks/Smajliji/th_sajkacasaslamkom.gif (http://s428.photobucket.com/albums/qq5/zobraks/Smajliji/?action=view&current=sajkacasaslamkom.gif)

Nash Knight
6.11.2010, 16:20
Probao sam Elixir of Immortality, chist prosek medju trazilicama, tj nije neshto. Ja mislim da si ti imao jako jake predrasude prema HOG-ovima (ne, nisu svinje :)) pa kad si video da to i nije tako loshe odushevio si se. Koliko ces tek da se odusevis kad probas neku bash dobru! Probaj novije MCF ili Drawn pa mi javi utiske, bas me interesuju. Sad cu bash da probam ove leskovachke igre, zivo me zanima kako to izgleda.

zoran845
6.11.2010, 16:46
Probao sam Elixir of Immortality, chist prosek medju trazilicama, tj nije neshto. Ja mislim da si ti imao jako jake predrasude prema HOG-ovima (ne, nisu svinje :)) pa kad si video da to i nije tako loshe odushevio si se.Izedeš mi na babu... :dzavo:

Sad ozbiljno: biće mi drago ako utvrdim da si u pravu i da ima i mnogo bolje. Bio bih presrećan da je EoI najgora "zamuvaljka" koja postoji.