PDA

Prikaži potpunu verziju : Laptop i wireless antena

Pedja7
29.10.2010, 13:25
Pozdrav
Mislim da je vec bilo slicnih tema ali nigde nisam nasao konkretan odgovor pa zato evo ovde jedno pitanje:
U mom selu trenutno nema slobodnih ADSL portova pa sam se dogovorio sa drugom koji vec ima ADSL da delimo internet. On zivi dosta daleko od mene(oko 3-4 km putem)i to ne bi bio problem da ja imam desktop PC onda bi samo kupio wireless PCI adapter i antenu ali ja imam samo laptop pa me zanima dal postoji neki wireless USB adapter na koji moze da se prikljuci antena ili neki drugi nacin da se resi ovaj problem.
Hvala

Freško
29.10.2010, 14:52
Ima dosta modela USB-A daptera koji imaju mogućnost za priključivanje eksterne antene. Pošto je tolika udaljenost predlažem neki HI-Power modela plus eksterna antena, recimo:
Ovislink WN-360 USB 802.11n - Cena nešto manje od 4000 Dinara
ReinkJet Antena 2.4GHz 24dbi 75om 9m - Cena oko 3500 Dinara

Znači oprema izađe nešto malo preko 7000 Dinara.

Nemoj me pitati za jeftinije jer nemogu da stanem iza toga da će raditi.

Za ovo gore što je navedeno gotovo 100% smem da tvrdim da će ti vršiti posao. Naravno Imasju u vidu da na razdaljinu od 3-4 Kilometra i drugar od kojeg uzimaš net mora da ima takođe antenu jer internet da bi radio mora komunikacija biti obostrana, džaba ako ti sa tvojom opremom skeniraš i vidiš njegov AP, ako njegov AP nema dovolju snagu ili odgovarajuću antenu i nemože da se dobaci do tebe. Tako da ako on ima recimo običan telekomov Ruter onda će on morati solidno da se moduje i da on kupi antenu, ili će morati da uzme i on kompletno nov AP + Antenu. Tako da to što ti hoćeš može značajno da se izkomplikuje ako i kod tebe i kod njega nema odgovarajuće opreme.

Pedja7
29.10.2010, 15:15
mislim da ima samo ruter nisam siguran
sto se tice opreme to mi odgovara ja sam mislio da ce biti i vise od 100€
videcu ja jos dali mozda u selu ima neki wireless internet provider
hvala na pomoci u svakom slucaju

Freško
29.10.2010, 15:30
mislim da ima samo ruter nisam siguran

Ako je tako, onda će on morati da kupi drugi ADSL Wireless ruter, to je oko 5-6 hiljada dinara, i antena kao ona koju sam naveo u mom predhodnom postu. Tako da je njegovo ulaganje oko 9500 Dinara što uz tvojih 7000 Dinara, ladno gazi sumu od 150 Eura. Plus maltretiranje oko toga da sve to nateraš da radi kako valja.

Moj ti je savet da bolje vidiš dali kod tebe ima neki Wireless provajder. Manja je glavobolja, platiš lepo provajderu on izađe na teren i ti dobiješ po sistemu ključu u ruke. Veruj mi da čak i ispadne jeftinije. A još kad tu uračunamo ušedu u nervima, kojei bi izgub dok nateraš da komšijin adsl proradi na razdaljinu od 5km. veruj mi onda je to prosto neprocenjivo, kad pustiš da tiu drugi sve lepo odradi za pare a ti se ništa ne opterećuješ :D

Pedja7
29.10.2010, 18:26
ok
verovatno cu tako uraditi ipak je jednostavnije i jeftinije resenje
hvala jos jednom na pomoci