Prikaži potpunu verziju : Glavobolja od računara!
Imam veliki problem, glavobolju od racunara posle samo 10-15 minuta sedenja pred njim-kombinacija crt monitor Dell D1025HE 1000HS series i graficka karta ATI radeon HD 4650, cak i kad stavim na 100 Hz pri rezoluciji od 1024 x 768( monitor moze max 120Hz, ali sa tom grafickom kartom samo 100 Hz, iako na specifikaciji za kartu pise da na toj rezoluciji moze 200Hz ?????)
E sad ono sto zaista zbunjuje jeste da ja na drugom kompu-ovom na kome sad pisem( i koga mogu tek ponekad da koristim jer nije moj) mogu vise od sata da gledam bez glavobolje, a on je kudikamo slabiji, monitor je samsung syncmaster 753s, a graficka GeForce 2mx/mx 400, i sve to na 85 Hz ?????
Pre one ATI-jeve kartice je isto bila neka GeForce slicna ovoj mx, i to mi je smetalo, mislio sam da ce sve biti ok kada sam uzeo ovu HD 4650 za preko 100 evra, ali jok....
Jel moze neko da da logicno objasnjenje, ili bilo kakvo drugo ??
Da ne govorim o tome da sam kupovao brojne stvari koje mi nista nisu pomogle(TFT ekran, lap-top, projektor), pa mi sad i n trebaju.
Da li jos neka stvar u kompu moze da deluje na graficki kartu na neki bitan nacin, maticna ploca, procesor, hteo sam i to da menjam ali jedan tip iz servisa rece da graficka karta nema skoro nikakve veze sa procesorom i MB-om, odnosno valjad u smislu ovog mog problema, tj osvezavanja.
Eto ako iko ima neku ideju, sta i kako, jer ja vise ne znam sta da kupujem i sta da radim....
Hvala !
LoneWolf
22.10.2010, 19:44
Nemoj ovaj komentar da shvatiš kao šalu ni za**banciju : posjeti ljekara i objasni mu problem, prepisaće ti odgovarajući tretman za oči i daće ti test na početni stadijum epilepsije koja se javlja kod ljudi koji nisu u stanju da neprekidno gledaju u kompjuterski, televizijski ili neki treći ekran duže od pola sata.
Nemoj da se plašiš otići kod ljekara, a što se tiče kupovine hardvera tu ti neće pomoći hardver nego ovo što sam naveo.
Ne želim te prepadati niti bilo šta slično, samo se osiguraj da ti je fizičko zdravlje u redu.
Taj Dell je uzas od monitora. :)
Kad kazem ovo uglavnom mislim na velicinu,nije problem do graficke...
Idi prvo kod ocnog da utvrdis da nije do dioptrije... cak iako nosis naocare pogresna dioptrija moze da stvara glavobolju.
Nakon posete lekaru proveri kakvo je stanje glave kad sedneš pred LCD monitor ;)
Kad zavrsis sa lekarom, i ako kaze da je sve u redu sa glavom i ocima, moraces da potrazis verovatno neki drugi monitor. Sto se toga tice mislim da tu nema pravila (grafa i osvezavanje monitora - jednostavno monitor je ili kvalitetan ili je krs). Evo dacu ti primer... buljio sam na starom PC-u u neki 14" CRT noname monitor 1024x768 60Hz. Retko kad me bolela glava - a flicker se mogao videti cak golim okom. Na sadasnjem poslu sam imao prvo neki ogroman CRT monitor 19 ili 21" na 1280x1024 100Hz. Glava pocinje da me ubija posle sat vremena. Cim smo ga zamenili sa 22" TFT-om sve je bilo ok. I stari komp i ovaj na poslu su imali kvalitetne grafe - ocigledno je razlika u kvalitetu monitora presudan, cak vise nego herci. Barem ja to tako vidim iz mog iskustva.
Da napomenem da ako ides kod ocnog lekara, bilo bi lepo da ti izmeri i ocni pritisak.
Srlandand
23.10.2010, 11:22
Bog ne zeli da blejis na kompu! :dedica:
I, verovatno je zbog dioptrije.
ANGELDEAD
23.10.2010, 11:37
Ja sam preko raspusta mnogo vremena proveo na ovom svom komp-y (iz profila) + TFT 15" 1024x768 60Hz, medjutim sad kad odem na neki drugi komp (bez obzira na CRT TFT LCD...) nekad me glava zaboli za 30 minuta provedenog vremena na tom komp-y a nekad nista, na kraju sam ustanovio da moram redovito ugasivati zedj (tj. da pijem vode i kad mi se ona ne pije) i da ne smem boraviti u prostoru gde nije provetrena prostorija. Mozda je ovo i kod tebe problem? Meni je trebalo oko godinu dana da otrkijem ovo. I da kad me boli glava, cesto me boli predji desni dio, iznad oka i ispred uveta :D , kod lekara nisam isao, nzm ni ja zasto nisam. Ako mislis uzeti monitor uzmi ga, ali ga koristi duze vreme, nemoj stalno menjati.
NjegovaWisost
23.10.2010, 19:01
Dioptrija. I to vrlo vjerovatno nije ista na oba oka, a to stvara glavobolju.
Sass Drake
23.10.2010, 19:31
Dioptrija. I to vrlo vjerovatno nije ista na oba oka, a to stvara glavobolju.
Ja nemam istu dioptriju na oba oka, a nemam ni glavobolju. :D
CRT monitor je ubistvo i za oči i za glavu. Dok sam koristio Samsung 793s zaboli me glava nakon 4 sata buljenja u njega (osvežavanje od 85 HZ na rezoluciji 1024x768) a oči da ne spominjem.:kreza: Sada imam Prestigio P3222W TFT 22" i tih problema više nemam.:)
ja imam neki fujitsu simens sad kakv je neam pojma :D
ANGELDEAD
23.10.2010, 22:53
ja imam neki fujitsu simens sad kakv je neam pojma :D
:rofl::rofl:, pa el ti monitor ima 70x40x60 ili 15x40x60? (lupam druge 2 cifre a za prve dve sam 100% siguran)
da ne komplikujem, koliko ima, od ekrana pa do zida, prostora? ako ima malo onda je CRT a ako ima puno onda je TFT, LCD...
:rofl::rofl:, pa el ti monitor ima 70x40x60 ili 15x40x60? (lupam druge 2 cifre a za prve dve sam 100% siguran)
Čekaj, nisam shvatio da li za drugu cifru lupaš ili ne? :D
Inače, mogu da se kladim da glavobolju ima od flickeringa na CRT monitoru i da će jedan LCD rešiti probleme :)
ANGELDEAD
24.10.2010, 15:09
Čekaj, nisam shvatio da li za drugu cifru lupaš ili ne? :D
Inače, mogu da se kladim da glavobolju ima od flickeringa na CRT monitoru i da će jedan LCD rešiti probleme :)
Lupam za druge 2, tj. za 40 i 60 :D, valjda bi trebalo biti 40 visina a 60 sirina (al o5 to sve zavisi od inch-a i wide sceen, zato sam rekao lupam) :D
White Ripper
24.10.2010, 16:53
Ja imam CRT i mogu po cio dan da sjedim i gledam u ekran a da me glava ne zaboli. Ponekad ,kad imam lošu kocentraciju zaboli glava ali to nije često.
JohnnyNT
24.10.2010, 17:32
Ne valja ti što buljiš u taj televizor, oćoravećeš mlad... :D
Nego, mogu da buljim po ceo dan u bilo koju vrstu monitora, mada kada preteram jedino vrat počne da me otkida...
da ne komplikujem, koliko ima, od ekrana pa do zida, prostora? ako ima malo onda je CRT a ako ima puno onda je TFT, LCD...
neam pojma,gde se to gleda?
Sass Drake
24.10.2010, 22:22
CRT:
http://bestellcomputersltd.com/x/components/com_virtuemart/shop_image/product/8d1abbb9369a05ba3e651815c33cfdb3.jpg
LCD
http://www.lcd-monitor-reviews.com/lcd-monitor-reviews/samsung-192B-LCD-monitor-review.jpg
Ne mogu da verujem da ne znate šta je CRT a šta LCD :eek:
@ doctor
Zaboravilo se, znaš ti od kad sve to ne postoji?!:D
Hvala vam svima na odgovorima !
Kod doktora sam bio, ocnog, ne znam da li je sve uradio sto treba, imam jos neke opcije da proverim, pa cu onda kod lekara ponovo.
TFT sam probao, tj kupio , eno ga stoji , od njega me glava boli nekoliko dana !!!
Postoji i vreme navikavanja, kod tebe malo to sve traje. Ali kako su ti kolege sa foruma već rekle, tvoja opcija je čika oftamolog.
A je l' ti se dešava ovo kad gledaš TV, na primer?
Постоје посебни премази за стакла на наочарима против зрачења. Ако хоћеш, распитај се о томе.
Na reaktoru imamo server koji ima zakacen LG Studioworks,moj boze kako mrzim taj monitor,nikad nisam imao problema ni sa jednim monitorom,al ovde me glava ubija kad pokusavam da uzmem log,a to traje mozda 30 minuta,izlazim ko pijan od bolova,tu mi onda pomogne jedan kafetin,smiri mi se glava posle 20 minuta manje vise...
Nosim malu diotriju u minusu,gledam da mi svi monitori budu na oko 50 cm od glave,mogu da buljim,igram,gledam ceo dan u bilo koji,ocni pritisak mi je normalan,al eto ovaj LG mi je smrt za glavu,imam osecaj da zraci vise od reaktora...
pedjastudio84
27.10.2010, 16:16
Ja imam LG Studioworks 700s, i nemam nikakvih ploblema sa glavoboljom iako gledam u njega 4-5 sati dnevno minimum.
E isti je i ovde,ne znam,jednostavno samo taj monitor mi pravi probleme...
Stepski Vuk
27.10.2010, 16:46
Ja ima ViewSonic VX2433wm i nemam nikakvih problema sem što mi povremeno poigrava desno oko :paranoia:
Ja ima ViewSonic VX2433wm i nemam nikakvih problema sem što mi povremeno poigrava desno oko :paranoia:
Kod ocnog,pravo,zeza te ocni pritisak ili nerv...
NjegovaWisost
27.10.2010, 18:48
Kod ocnog,pravo,zeza te ocni pritisak ili nerv...
Ili i jedno i drugo.
Ljudi zašto vam je toliko teško da odete kod očnog? PA najjače optičarske radnje u Beogradu vam daju pregled besplatno ako uzmete sočiva (koja maltene svugdje isto koštaju) ili naočare kod njih. A ako nemate dipotriju, nikome ništa...
Ili i jedno i drugo.
Ljudi zašto vam je toliko teško da odete kod očnog? PA najjače optičarske radnje u Beogradu vam daju pregled besplatno ako uzmete sočiva (koja maltene svugdje isto koštaju) ili naočare kod njih. A ako nemate dipotriju, nikome ništa...
Ali i da su ti ispravne oči ti besplatni pregledi nisu besplatni. Izmislili bi neku falinku sa očima samo da prodaju par naočara ili sočiva.
TV mi u principu ne smeta, mozda eventualno kod dugog gledanja ??
Inace naocari sa tim nekim prelazom imam, uzeo u optici...znaci svi ovi problemi opstaju i pored upotrebe naocara.....racunam da te naocari stite od samo odredjene vrste zracenja-kod CRT-a.
A meni izgleda smeta verovatno taj nevidljivi flickering ???Odnosno sama svetlost koja treperi, za to nema naocara....
Moram da donesem moj komp sa tom ATI karticom od 130 evra oa da ga probam sa ovim Samung monitorom, pa vam javim.....
A kod oftamologa mi je radila vise pregleda, ne znam da li je jos nesto trebala da mi radi, koji bi tu pregled trebao ???
NjegovaWisost
28.10.2010, 19:12
Ali i da su ti ispravne oči ti besplatni pregledi nisu besplatni. Izmislili bi neku falinku sa očima samo da prodaju par naočara ili sočiva.
Pogrešno. Potpuno pogrešno.
Ne bi uopšte. Ne smiju to da rade. Niti bi se tako jake firme brukale.
I pod dva, najskuplji pregledi su oko 10 evra (gdje se plaćaju). Da li je to mnogo za zdravlje=
Master_Touch
10.11.2010, 2:08
Opisi detaljnije problem. Kada te tacno zaboli glava, da li imas tup bol u nekom delu glave i gde, da li te pre bola u glavi zabole oci, da li ti se suse oci, da li su ti crvene, da li imas problem sa ocima van racunara, nosis li naocare, da li ti je nekad bilo muka dok gledas u racunar, kada gledas film ili igras igre ili gledas bilo sta sto zahteva da dosta brzo pomeras oci po ekranu. Sta radis pre a sta posle rada i glavobolje, kada te i kako prestane glavobolja... Svakako da je tft monitor bolji za oci ali ne mora da znaci ako ti imas neki drugi problem koji nije vezan za vrstu monitora...
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.