Prikaži potpunu verziju : Javna i privatna IP adresa
Potrebna mi je mala pomoc.....
Na par objekata gde sam radio video nadzor, sad mi je naknadno trazeno da im se omoguci pristup preko mreze istim.....
E sad, zanima me, posto je na jednom objektu javna fixna IP adresa i tu video nadzor radi bez problema sa bilo kog racunara, da li od kuce, firme, znaci sa bilo koje lokacije.....
E sad na dva objekta, su u pitanju privatne fixne IP adrese (koje su izmedju ostalog u VPN-u) i iz te firme pristupm DVR-u bez problema, ali kad pokusavam sa neke druge lokacije, samo dobijem poruku da ne moze da otvori stranicu.....
Na mestu gde je DVR je podeseno da kad se pristupa mrezi preko odredjenog porta da odmah "gadja" DVR
Jel je stvarno ovo razlika izmedju javne i privatne, ili bi to bez obzira trebalo da funkcionise bez obzira na lokaciju (normalno, uz pravilno logovanje na sam uredjaj)
Koji tip konekcije na net koriste mrežni uređaji? (WiFi? ADSL? Kablovski?)
Koji su modeli mrežnih uređaja? (DLink? TPlink? ...)
Kako su mrežni uređaju podešeni? (DHCP? IP adrese? NAT? Port forwarding?)
Jesi li siguran da imaš javnu IP adresu kod svog provajdera? (a ne NAT-ovanu privatnu adresu)
Holodoc hoće da ti kaže sledeće: iako je na tom ruteru, u čijoj je lokalnoj mreži povezan DVR, možda podešen port forwarding (ono da "odmah gađa DVR"), nije izvesno šta se dešava sa WAN strane rutera. Ruter može biti direktno vidljiv sa Interneta ("javna adresa"), može kod provajdera da prolazi kroz NAT (tj. WAN strana rutera je u još jednoj lokalnoj mreži, ovog puta kod provajdera, i ne vidi se direktno sa Interneta) i slično.
Drugo, čak i ako WAN strana rutera ima javnu adresu, pitanje je da li je ta adresa fiksna (nepromenljiva) ili se dodeljuje po potrebi i periodično menja (DHCP).
Plus što postoji jedna bitna caka sa portom 80 koja u 90% slučajeva predstavlja problem prilikom daljinskog kačenja na administrativne panele uređaja.
ibanez89
12.11.2014, 17:22
Holodoc hoće da ti kaže sledeće: iako je na tom ruteru, u čijoj je lokalnoj mreži povezan DVR, možda podešen port forwarding (ono da "odmah gađa DVR"), nije izvesno šta se dešava sa WAN strane rutera. Ruter može biti direktno vidljiv sa Interneta ("javna adresa"), može kod provajdera da prolazi kroz NAT (tj. WAN strana rutera je u još jednoj lokalnoj mreži, ovog puta kod provajdera, i ne vidi se direktno sa Interneta) i slično.
Drugo, čak i ako WAN strana rutera ima javnu adresu, pitanje je da li je ta adresa fiksna (nepromenljiva) ili se dodeljuje po potrebi i periodično menja (DHCP).
Imam ovakav problem. WiFi provajder je setovao AP sa statičkom IP adresom ali se na internet na izlazi tom adresom tako da je ta adresa verovatno statička samo do provajdera tako da ne mogu da pristupim DVR uređaju preko neta kad forwardujem portove na AP-u. Mogu da mu pristupim preko lokalne IP adrese koja je setovana u DVR-u i preko te statičke iz AP kad mu dodam :5900 (5900 port podesen u DVR-u) ali kad na adresu sa kojom izlazim na net uradi isto ovo sa dodavanjem porta ne može da pronađe ništa, niti sa bilo kod drugog uređaja koji nije povezan preko lokalne mreže.
Isto tako ako hoću da podesim DDNS (što u suštini nije potrebno kod statičke IP adrese), DDNS client hvata adresu sa kojom izlazim na net a DVR ne naravno ne može da pristupi sam nalogu DDNS da podesi IP adresu na domain jer nema izlaz na internet tako da ni tu ne dobija ništa...
Šta tu sad mogu da uradim da bi to radilo kako treba?
Po nekoj logici trebao bih da kontaktiram provajdera da mi on otvori ovaj port na lokalnu adresu koja je setovana u AP-u?
Da dodam da je AP Tp-Link TL-WR543G i da je setovan da radi u AP Client Router: WISP Client router modu.
Hvala unapred.
Pozdrav
Neutrino
12.11.2014, 17:40
Ne možeš da pristupiš DVR-u iz prostog razloga što za tako nešto provajder mora da podesi port forwarding ka tvojoj privatnoj adresi (IP adresi koju dobijaš u okviru WiFi mreže). Ono što internet "vidi" je javna (WAN) IP adresa tvog provajdera a ne tvoj IP.
Ne može da ti pomogne ni DDNS jer on samo vezuje dinamičku IP adresu za virtuelni (nespotojeći) host.
Iskreno jedino rešenje koje vidim u tvom slučaju je da koristiš neki softver za HTTP tunneling na portu 80 (443) jer je tvoj provajder verovatno zatvorio sve portove (to obično rade svi WiFi provajderi iz sigurnosnih razloga).
ibanez89
12.11.2014, 17:47
Hvala na odvoru.
Tako sam i mislio... A da li postoji mogućnost da na zahtev provajder otvori jedan port?
Da li može preporuka za neki HTTP tunneling software i kako to funkcioniše?
Hvala još jednom.
Nutsbre@ker
13.11.2014, 17:48
U zavisnosti od samog internet provejadera mozes im traziti da ti otvore odredjeni port ali opet kazem trebace ti staticka ip adresa, Koji wifi oprema je u pitanju?
ibanez89
13.11.2014, 18:18
U zavisnosti od samog internet provejadera mozes im traziti da ti otvore odredjeni port ali opet kazem trebace ti staticka ip adresa, Koji wifi oprema je u pitanju?
Danas sam ih zvao i iz nekog razloga ne mogu da otvore port a neće da mi kažu ni zašto ne mogu tako da predpostavljam da neće pa me više zanima ovaj HTTP tunneling kako to radi i šta treba da se podesi?
Od opreme ima AP TP-Link TL-WR543G na kome sam forwardovao portove do DVR-a. Statičku ip adresu izgleda da imam jer više puta u toku mesec dana pa i jače sam išao na showmyip i pokazivao je uvek istu javnu adresu (200.212.xxx.xxx) a i da nije statička kada bi DVR mogao da izađe na net on mi mogao da updatuje ip adresu na DDNS server.
Od tih programa sam našao HTTPtunnel v1.2.1 i HTTPtunnel v444000 ali ništa mi nije jasno šta tu treba da uradim da bi DVR bio vidljiv online....
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.