PDA

Prikaži potpunu verziju : Vaši i naši stari računari

Bokile
5.7.2006, 10:17
Da li se secate gde su vasi stari racunari,kako su vas sluzili,imate li neku anegdotu vezanu za njih?

Ako ste nostalgicar i znate o cemu pricam(nadam se da ce me i mladje generacije shvatiti:p)
pisite sta i kako su radili vasi PC-jevi,Spectrumi,Galaksije,Amige,Commodore64 i 128.

I da li rade i danas?:ciao:

Bokile
5.7.2006, 10:18
Desilo se skoro:Zvao me ortak koji je Tehnofil kao ja,i dogovorio se sa mnom da sklopimo neki pentium kec na 133,da ga malo poteramo,vidimo da li radi i zeleo je da ga pokloni nekoj decijoj skolici,cisto za mp3 i one male igrice za decu tipa:Mis mirko i tako to.
Sklopimo ga,ucitamo 98(jedva,zafalilo nam RAM memorije,95 nismo imali)
I kao da ga probamo i ubacimo stari dobri Mortal Combat 4,nekada smo unistavali tastaturu na toj igrici,a i sad sednemo i oderemo nekoliko partija:D .Deremo igru i on mene dobije i taman da uradi Fatality,stisne u isto vreme 5 dugmica,i komp zakuca pocne da pisti kao lud,posto nam se ovo desavalo ranije,samo je trebalo pustiti komp da ispisti svoje i nastavio bi sa radom.I cekali smo pet minuta-pola sata-sat vremena-pet sati-smorili se ali smo bas zeleli da vidimo dokle ce da se glupira...
Otkucao se sam posle 20 sati(izvadili smo mali zvucnik koji je pistao inace bi poludeli)...
Zeleli smo da vidimo koliko stara tehnologija moze da izdrzi-nas zakljucak MNOGO-neki P4 bi se sigurno pregrejao i crko ali stari dobri 133 nije zakazao,cak je i uspeo da se izvuce iz problema...

U ime starih dobrih racunara ja im se klanjam :n_klanja:

VladarTame
5.7.2006, 10:19
HE ja sam racunar nabavio tek prije godinu dana i to mi je prvi tako da nemam sta da kazem dobro me sluzi...

VladarTame
5.7.2006, 10:22
Otkucao se sam posle 20 sati(izvadili smo mali zvucnik koji je pistao inace bi poludeli)...
20 sati to je mnogo stvarno je izdrzljiv...:n_klanja: :n_klanja: :n_klanja: :n_klanja: :n_klanja:

Bokile
5.7.2006, 10:27
Ma starudija je cudo eno ga u jednom vrticu deca se zezaju sa njim,ali jos radi...:tapsh:

VladarTame
5.7.2006, 10:30
HEHEH neka ste ga poklonili oni ga nece koristiti nizasta osim za igre...
Ti stari racunari su stvarno cudo i moj je rodjak imao jedan i svasta je izdrzao taj racunar sa njim...
Kad se sjetim samo da ga je jednom nogom opali sav se raspo maltene i opet ga sastavili sve radi ko novo...:tapsh:

M.Silenus
5.7.2006, 10:33
Kod mene je to bila avantura zvana : Učitavanje igre sa kasete na C64 ( i terorisanje svakoga ko napravi najmanji pokret za vreme učitavanja ).

Možete da zamislite moje oduševljenje kada sam , 1992 , dobio C64 ( nije bilo para za Amigu , i guess ). A tek što sam bio "oduševljen" načinom učitavanja!
Šteluj, učitaj, šteluj , učitaj , pokreći , kukaj ako je kaseta oštećena itd.

A tek džojstik. Pa to se lomilo na mesečnoj bazi! Pa onda gnjavi tatu da iskrpi to čudo ( žao mi je što nemam nikakvih slika te krpotine ). I jednog dana njemu prekipi i kupi on na buvljaku onaj game-pad za sega mega drive ( onaj "falš" ).
Pa sledi otvaranje tog čuda , pa nameštanje žica i ko zna šta još ne...

Ne znam da li je ikome iz mog tadašnjeg društva ostala u lepom sećanju konzola koju sa tada koristili, ali meni debeljko jeste.

bobi
5.7.2006, 14:01
Možete da zamislite moje oduševljenje kada sam , 1992 , dobio C64 ( nije bilo para za Amigu , i guess ). A tek što sam bio "oduševljen" načinom učitavanja!
Šteluj, učitaj, šteluj , učitaj , pokreći , kukaj ako je kaseta oštećena itd.

Jaooo, da...
Meni je cak i srafic u kasetofonu bio izlizan, pa mozes da zamislis koje sam muke imao. :)
Nisam imao ni onaj modul sa turbo 250 na njemu. Nego sam morao da stelujem za turbo 250, pa onda za igricu. Bukvalno sam stekao osecaj koliko da okrenem izlizani sraf na osnovu sarenih strafti na ekranu. :)

Tada je Amiga, na kojoj, zamislite cuda Bozijeg, nisu stelovale igrice, vec si samo morao da malo popricekas :) , bila pojam nad pojmovima za mene :)

b.t.w. Fali mu antenski kabl i kasetofon, ali moj debeljko jos uvek zivi i radi. :)
A imam i Amigu koja radi, ali to je vec druga i duga prica....

Skols
5.7.2006, 14:29
C64 rulz..PRESS PLAY ON THE TAPE...

njega sam poklonio rodjaku kad sam kupio svoj prvi pc,bese to `97,AMD 5x86,16mb ram,S3 trio graficka...na pocetku sam samo pichio igre,kasnije(prouzrokovano sopstvenim neznanjem) polako sam ucio da instaliram win,pa razna cackanja..i to me je dovelo do ovog posla gde sam danas...koristio sam taj komp punih 6 godina i onda je pao jedan Athlon 1,7,256rama,hdd40..njega sam polako upgrade-ovao do danasnje konf....tj od njega je ostao samo hdd...
pre nekih mesec dana sam u firmi sklopio iz dosade p1,mmx 200 mhz,64 rama,dva hdd (2gb+6gb) i eno ga radi k`o bombonica...
u sobi sad imam 3 kompa..
mada mi moji govore sto ne prodam ovaj stari...i evo pitam...jel oce neko da se menja komp stari - milka sa lesnicima od 300gr?

:)

Bokile
5.7.2006, 15:22
Vidim da je tema naisla na opste odobravanje,ipak ima nostalgicara...

Pisite svoje anegdote sa tim masinicama,
ipak su vas mnogo sluzile (godinama sigurno):D

bobi
5.7.2006, 15:39
Meni je bilo smesno, sto se uvek desavalo da kada bilo koji drug bane kod mene i nikada nije igrao igrice (da, bilo je i takvih) i kada mu kazes :" Goree, Gooree!!! dzojstik povuce bukvalno na gore. :)
Pa da dzojstik. Jedno vreme,imao sam neki razdrndani, kome se rucka okretala levo desno i samo sam ja mogao da podesim pravu poziciju i igram na njemu.

A jedan drugar me mnogo smarao. Bukvalno mi upadao u kucu (koja je tada bila uvek otkljucana, a roditelji na poslu) svakog jutra u 8 ujutro i budio me da idemo kod njega ili da ostanemo kod mene i da igramo igrice.
Dobro... nisam se mnogo ni bunio :)
Tada se ljustio Krakout, Bruce Lee (u 2P modu), Usagi Jimbo, rouling thunder, dizzy...

Neuro
5.7.2006, 16:12
Ih, kako se ne bih sećao. Spectrum 48k me fenomenalno služio od 1987. do 1990. Početkom 1990. sam ga prodao poznaniku i dobijeni novac iskoristio za kupovinu C64. C64 je kod mene proveo 3 i po godine, znači družili smo se do leta 1993, kada sam ga prodao rođaku i novac dodao za kupovinu svog prvog PC-a (386 DX) u julu iste godine. Onda su krenuli upgrade-ovi. Ostalo je istorija. :)
Nikada neću prežaliti činjenicu da sam morao da ih prodam. Commodore-a sam nekako ponovo uspeo da se dokopam - radi kao zmaj (eno ga debeli, kunta na gajbi :D). Na Spectrum, nažalost, još uvek nisam naleteo, bar ne u dovoljno dobrom stanju (mada bih voleo da ga pazarim, pa da budemo svi na okupu)...

Anegdota ima puno... Evo jedne. Jednom prilikom kada mi je banuo ortak sa burazerom na partiju već nečega, kao za inat kasetofon je počeo da pravi probleme prilikom učitavanja. Ispostavilo se da je jedna žica u konektoru odlemljena. Pošto nismo baš bili vični lemljenju izabrali smo varijantu da ih sve počupamo, za svaki slučaj :o, i da podelimo poslove. Naime, svako je morao da drži po jednu ili dve žičice, i naravno da ne diše, što je bilo relativno neizvodljivo. Bilo nam je potrebno oko sat vremena da učitamo igru (kada su se poklopili svi potrebni preduslovi za to: da ne dišemo, ili da dišemo u istom ritmu, da se ne pomeramo, iako smo pucali od smeha, da glava kasetofona bude dobro podešena, da planete Sunčevog sistema budu u povoljnoj konstelaciji, da se Marfijevi zakoni na trenutak prebace u paralelnu dimenziju, itd, itd.). U svakom slučaju, to nam je bio prvi i poslednji put - kasetofon je iste večeri završio kod matorog na radnom stolu...

Shlaymara
5.7.2006, 17:26
Prva masina - Orik, na kojoj sam prvi put iskusio cari video igara(neka 85-6), zavrsio je kod komsije.A novac od prodaje ulozen je u c64.To su bili dani.Preko leta nisam izlazio iz sobe, kao sto bobi kaze srafic na kasetasu se izlizao a dzojstici su se lomili(i lepili) posle svake partije decatlona.Dok mi sudbina Orika nije poznata, c64 jos dan danas radi.Evo i slicice od pre par dan sa lan zurke, na koju sam sticajem okolnosti nosio i c64:D

http://img103.imagevenue.com/img.php?loc=loc62&image=99303_Picture_0266.jpg

Onda su dosle `90, i nije bilo para za amigu ili pc(mada je jedna drugarica posedovala 386, i dosta vremena sam viseo kod nje).Onda sam konacno dobio 486, koja je radila nekih 5-6 godina(kad sam pazario novi komp, 486 je isla kod lokalnog "elektronicara" kao pokusna masina, i nedugo zatim ispustila dusu).Posle 486, redovno apgrejdujem masinu tako da se ne moze reci da je to uvek novi komp, ali ipak od starijih komponenti sam sklopio masinu na koju je nakacen cutter, pa rezem slova na njemu.

Skols
5.7.2006, 17:35
wow,imao sam isti takav dzojstik na mom c64...samo mi je taj isti riknuo usled konstantnog rkanja levo-desno,levo-desno,levo-desno....valjda od igranja neke atletike ili cega vec... :boxing: :n-cc2: :icon_scra

bobi
5.7.2006, 17:51
@Slaymara:
Sudeci po straftama, ova igra ima dobre izglede da se ucita. :)

Shlaymara
5.7.2006, 19:40
Ucitavao se Yie Ar Kung-Fu, koji smo posle malo i igrali(PvP):D i naravno zmajevce(wizard of wor) .Dok su mladji lanpartijasi(da ne kazem klinci) zacudeno gledali i nije im bilo jasno zasto se toliko deremo.Cak je jedan rekao, ko je doneo pisacu masinu:rofl:

REDisLAW
5.7.2006, 21:06
Moj prvi komp trenutno služi za puštanje muzike u jednoj diskoteci, bio sam pre neki dan da ga obidjem... Jadničak...

Magneto
5.7.2006, 21:34
bio sam pre neki dan da ga obidjem...
Kako je stari? Jesi li mu poneo koju pomorandžu ili bananu? :D :D

Neuro
6.7.2006, 9:37
wow,imao sam isti takav dzojstik na mom c64...samo mi je taj isti riknuo usled konstantnog rkanja levo-desno,levo-desno,levo-desno....valjda od igranja neke atletike ili cega vec... :boxing: :n-cc2: :icon_scra
Jeste, jeste!!! :aplauz:
Zbog te igre (i ne mogu da se setim kako se zove, popi**eh) smo komšija i ja ostali bez nekoliko džojstika - jedan je teatralno nastradao kada je ortak silovitim trzajem polomio palicu (nikada nam nije bilo jasno kako su žabice izdržale, mada smo tada već uveliko koristili foru sa kvašenjem istih zbog boljeg prianjanja).

Shlaymara
6.7.2006, 10:53
Jeste, jeste!!! :aplauz:
Zbog te igre (i ne mogu da se setim kako se zove, popi**eh)

Igra se zove Decathlon

Neuro
6.7.2006, 11:18
Igra se zove Decathlon
:tapsh:
:n_klanja: Hvala, sada opet mogu da spavam... :n_klanja:

REDisLAW
6.7.2006, 11:25
Kako je stari? Jesi li mu poneo koju pomorandžu ili bananu? :D :D

A ne, ne voli on južno voće... Više voli kad mu donesem lekove pošto je pun virusa (istina, updeatovao Kaspersky kući i ondeo dole, on našo 700 virusa!)

M.Silenus
6.7.2006, 11:41
Kod mene je porodična zabava bila pokrenuti Solomon's key ili BeamRider ili nekakav program za sviranje ( preko tastature :D )...

Moj brat i ja sedimo i igramo, tata gleda i navija , a mama gleda kako se "deca" igraju.

dbaja
6.7.2006, 23:40
Evo i moje ekipe nekadašnjih ljubimaca (sadašnjih stanara lične kolekcijice):

Prvi, ZX81 (sa tada impozantnih dodatnih 16Kb RAM-a) služio je najviše za eksperimentisanje nečim što se zvalo BASIC.
Sledeći, ZX Spectrum, aždaja u boji i sa tonom (ajde, skoro tonom), služio je za igru, opet BASIC, a onda i Asembler.
Sledeća dva su bila namenjena isključivo igranju.
To su bile igre... ideje... zaraznost... Ove danas mogu me držati maksimum jedno poslepodne. Tada je zaraza trajala jako dugo.

voodoo_
6.7.2006, 23:43
To su bile igre... ideje... zaraznost... Ove danas mogu me držati maksimum jedno poslepodne. Tada je zaraza trajala jako dugo.
Nije, nego si tad bio mlad i sve ti je bilo "vau!" :)
I ja sam provodio dane i dane uz Age of Empires, a sad uz trojku, koja realno nije nimalo lošija, ne mogu da sastavim ni 5 minuta pod pretnjom oružjem...

dbaja
7.7.2006, 5:05
Nije, nego si tad bio mlad i sve ti je bilo "vau!" :)

Ne, ne, prijatelju moj...
Na svu sreću, danas postoje M.A.M.E. emulator, pa i emulatori ovih nekadašnjih igračkica i ja i dan danas volim da pokrenem neki od njih i da provedem sat dva igrajući neku od prastarih i JAKO dobrih igara. A opet, ove nove igre... Probao sam mnogo najnovijih (i hvaljenih) naslova. Ni jednu nisam izdržao duže od 10 minuta. Sve bliže sam odluci da uopšte ne uzimam novo đubre.:icon_scra

M.Silenus
7.7.2006, 12:31
Pa sad, da li je novo đubre, nisam baš siguran. 99% jeste.

Ali onaj 1% ....

Činjenica je da nekada video igre nisu bile industrija ( kao danas ), pa samim tim postoje ogromne razlike u pristupu. Danas se većina pravi tako da se svidi što većem broju igrača ( od kojih 95% nema veze sa računarima ). Nekada je bilo opuštenije.

I da , hvala Bogu na emulatorima, inače bi većina igara koje sam cepao kao klinac bile zaboravljene, a makar jedan deo to ne zaslužuje.

A što se mladosti tiče, to itekako ima uticaja, makar kod mene. Tada je to bilo nešto novo , neotkriveno , mistično...

todos
7.7.2006, 13:10
I ja vise gotivim legendarne stare igre koje sam igrao na automatima i trosio dosta para.Takodje sam sretan sto na savremenom racunaru us pomoc raznih emulatora mogu da pokrenem tako nesto.

NjegovaWisost
7.7.2006, 17:21
ja sam prije 5,5 godina kupio athlon 1700, 256, GF2MX 400.... e tada sam mogao skoro svaku igru na Max na 1024.... Taman je tada marka prešla na evro. Procesor mi i dan danas radi, a grijao se i preko 80 steppeni kad se isključi.

imao sam supen nintendo 95te...

DeCoy
7.7.2006, 21:19
Aktivno skupljam stare racunare:)
Zao mi je samo sto je cale prodao Spectruma,da bi kupio Commodore,pa mi Spectrum fali.
Inace imam C64 u ispravnom stanju sa monitorom,disk jedinicom,stampacem(jeste da ne mogu da nadjem odgovarajuci ribon),zatim A500,kojoj nazalost ne radi monitor:(
Imam i Mac i 1984,onaj kod koga je sve u jednom kucistu(i monitor i procesor i disketna jedinica),ali me kod njega nesto zeza mis.
Ali retko ih palim,ako se uzelim da odigram neku igricu,obicno koristim emulatore.

Mrmot
7.7.2006, 21:40
Ja nikad nisam imao c64, a zeleo sam ga :(
Sad imam emulator za isti na mobilnom... izem ti napredak tehnologije :P

Moj prvi PC je bio 386SX codename 'Azdaha' ...za ono vreme... eee kad se setim :P

I na kraju ga je cale bez mog znanja i dopustenja i dozvole dao nekome da mu sluzi ko kucaca masina :(
A toliko stvari je bilo na tom hardu od 87 megabajta :(

aerochivija
9.7.2006, 15:36
Moj prvi komp trenutno služi za puštanje muzike u jednoj diskoteci, bio sam pre neki dan da ga obidjem... Jadničak...

Moj stari PC služi meni za puštanje muzike, to mu je jedina namena.
Inače, moj prvi računar je Spectrum 48 (od 1984), imam ga i dan danas, samo sa "Ines" tastaturom (sa "tvrdim" tasterima, sličan fazon kao "Atari" na slici nekoliko postova iznad). Dugo sam njegov transformator koristio u jednom pojačalu. Kasnije sam to "napajanje" vratio u "Dugu" i ona i dan-danas radi. Čak imam i par živih kaseta sa nekim igrama, baš sam za Novu godinu igrao Wall i Jumpin' Jack, toliko o nostalgiji...

player1
13.7.2006, 1:01
Moj stari dobri XT, kupljen 1986 (u delovima, jer kao ceo nije mogao da prodje carinu, tako bar kaze moj cale), je bio ispravan sve do druge polovine 90tih.

Promenio sam 386, 486, Penitum, sve dok nisam dobio Celerona kad je XT konacno dolijao.

Valjda mu je hard (30MB) postao nestabilan. Otprilike cas moze, cas ne moze da procita neki podatak (bilo bi smesno da nije zalosno). Sada je djubre u podrumu, ali definitivno spada u kategoriju najduze koriscenog starog racunara, bar u mojoj porodici. Mislim, dovoljno je bio dobar da u svojoj monohromatskoj rezoluciji pokrene Prince of Persia (original iz 1990). A i bio je i platforma za Defender of the Crown, Budokan i mnoge druge starije igre.

Za neupucenje: XT je nesto slabije od 286 (4Mhz). 640KB Ram, 5.25incna disketna jedinica, 30MB hard i u mom slucaju Hercules monohromatska graficka karta sa crno belim monitorom (koji jos uz to nije PC monitor nego preradjen monitor od nekogo drugog racunara).

Od interestantnih anegdota je da u ono vreme malobrojne igre pravljenje za PC, narocito pre 90te, uglanom su trebale neku CGA graficku kartu (4 boje), tako da pre igranja bio koje igrte ja sam trebao da startijem emulator CGA grafike za moj herkules.

Inace, iako je PC bio cudovste u ono vreme za neki Spectrum ili Commodore, igre su bile veoma deficitarne. Otprilike onoliko ceste koliko danas igre na Meku i poredjenju za PC. Ili igre na Linuxu u poredjenu za Windows. Stvarno u ono vreme sam zavidio drugovima koji su imali igrake racunare iako su cekali po nekoliko minuta da ih ucitaju sa "bednih" kasetofona.

Od jos anegdota mogu da izdvojum da smo ja i moj cale uspeli da insaliramo Windows 3.0 na tako slab racunar.
Samo nam je trebao serijski kabal i program kojim su instalacioni diskovi ubacivani na 386ci i Widows instaliran na XTu.

player1
13.7.2006, 1:13
Inace, to nije prvi racunar u kuci.
Cale je kupio jos 80te Apple dvojku.
Koja je u stvari i bila prvi racunar na kome sam se igrao.
Haubice, pa zatim nezaboravni Load Runner, Space Invaders klonovi, pa cak i neka avatura za koju sam tek pre nekih 2-3 godine skontao da je to u stvari prva igra tog zanra ikad nastala (sve sa cica-glisa grafikom).

Ipak nikad nisam iskusio kasetofon, jer i taj Apple je ima disketnu jedinicu i 128RAMa.
I ovaj racunar je trajao dugo mozda isto do polovine 90tih (stalno smo picili neku olimpijadu sa drustvom iz komsiluka). Prestao sam da ga koristim kad su butablne diskete postale ostecenje (a u to vreme sve diskete za AppleII koje sam imao su bile butabilne).

Inace ovo je jedini racunar na kome sam ikada imao djojstik (koji je, divno cudo, trajao dugo).

Shlaymara
18.7.2006, 23:51
Prva masina - Orik, na kojoj sam prvi put iskusio cari video igara(neka 85-6),....

Sad sam malo svrljao po netu i nasao da se taj doticni Orik proizvodio kod nas, i da je raritet(po ovom tekstu napravljeno je oko 5000 komada,mozda vise).Moram da vidim sa komsijom gde je ta masina.Mozda ga uvaljam nekom kolekcionaru za dobre pare:D .

http://www.old-computers.com/MUSEUM/computer.asp?c=1186

dbaja
19.7.2006, 0:59
Sad sam malo svrljao po netu i nasao da se taj doticni Orik proizvodio kod nas, i da je raritet(po ovom tekstu napravljeno je oko 5000 komada,mozda vise).Moram da vidim sa komsijom gde je ta masina.Mozda ga uvaljam nekom kolekcionaru za dobre pare:D .

Da ćeš se opariti, sumnjam. Ako je kod nas i izrađeno 5000 komada, vrlo malo je važno. Oni su uglavnom po fiokama škola u koje su deljeni tada. A inače, Oric je i pre toga (isti takav) pravljen, čini mi se, u Engleskoj i to u mnogo većim količinama. Naši su tada samo kupili licencu na svež ali već propali računar (ipak su tada uveliko carevali ZX Spectrum i C-64).

Shlaymara
19.7.2006, 15:56
Ma pravili su ga i Englezi i Francuzi, ali nas se razlikovao po tome sto je imao drugaciju nalepnicu:D .Zvao se Orik Nova 64.

DeCoy
19.7.2006, 16:45
Kad smo vec kod bajatih racunara...
Jel` se neko seca ponosa EI Nis racunara Pecom(mislim da se tako zvao)
Mi smo to imali u osnovnoj na casovima informatike:D

bobi
19.7.2006, 16:54
Pecom 32, kako se ne bih secao. :) Oni su bili krs nevidjeni u poredjenju sa c64 i spektrum.
U mom su drustvu vazili za najgori racunar koji postoji. :)

DeCoy
19.7.2006, 16:57
Pa normalna stvar da su bili krsevi,kad si mogao da ih nadjes u skolama:)

I to je jos bila 1991-1992 godina!!!

Bond_007
19.7.2006, 17:31
Ja sam prvi komp imao Celeron@500/66 MHz koji je bio ustvari 300/66 ali je bio otkljucan sa 7,4 GB HDD, 128 MB SDRAM, Vanta 16 MB, .... i td. i tad kad sam ga kupio jos pre 5 god. bio je polovnjak.

player1
19.7.2006, 17:32
Krajem devedesetih ETF je jos uvek bio pun VAXovih terminala.
Srecom, sa pocetkom 21 veka konacno su ih pobacali...

DeCoy
19.7.2006, 17:58

Znam,stajali su i na hodnicima...
Bilo ih je i na gradjevini:)

Mannibalseat
20.7.2006, 13:46
HE ja sam racunar nabavio tek prije godinu dana i to mi je prvi tako da nemam sta da kazem dobro me sluzi...
Meni je 1.otisao uu.....kompenzaciju za 80 eura bez monitora,mm...nesto posebno za njega je....dobro je da je osato ziv sutirao sam ga dva puta nogom u kuciste,normalno-nece cd da radi 24h,samo sutradan sam od sebe poce,laser valjda je do njega imao sam obicaj da dok gledam filmove drzim disk u CD-rom!-Dobro je kad caj nisam jer kafu ne pijem,ama bas! :ciao:

Bokile
20.7.2006, 14:56
Meni je 1.otisao uu.....kompenzaciju za 80 eura bez monitora,mm...nesto posebno za njega je....dobro je da je osato ziv sutirao sam ga dva puta nogom u kuciste,normalno-nece cd da radi 24h,samo sutradan sam od sebe poce,laser valjda je do njega imao sam obicaj da dok gledam filmove drzim disk u CD-rom!-Dobro je kad caj nisam jer kafu ne pijem,ama bas! :ciao:
Svaka cast za post,nista nisam razumeo,:D
a za to sto si sutirao kuciste:nov_mad2:

Bokile
20.7.2006, 14:56
Sta je VAX terminal?:(

DeCoy
20.7.2006, 15:23
To su ti prastari racunari koji su zauzimali po pola sobe:D
Mislim da je neka vrsta Unixa bila na njima...

player1
20.7.2006, 16:18
VAX terminal je kako samo ime kaze samo terminal (monitor i tastatura). Nemam pojma na sta se oni kace, ali krajem devedesetih i pocetkom 21 veka ti si morao da koristis bas te termile da prijavis isit. Cuo sam da su bili popularni tokom 80tih, valjda odatle i poticu.

Pa, dok nisu uveli ovo trenutno web-based (student.etf.bg.ac.yu) prijavljivanje ispita, jos uvek se koristio isti UNIX based softer koju je porkretan i na VAXu (samo sto je u skorije vreme koriscen Hyper Terminal iz Windowsa).

Neuro
20.7.2006, 16:46
He,he... Vrlo dobro ih se sećam. Imali smo ih u osnovnoj školi, ali sve što smo mogli da radimo, to je da balimo gledajući ih kroz staklo iznad vrata jer nam nisu dozvoljavali da im prilazimo (a kamoli koristimo) da ne bismo nešto pokvarili...
BUUUUHHUUUHUUHUUUHUUUUUUU!!! U KAKVOJ ZEMLJI JA ŽIVIM! Hvala Bogu, pa je moj matori pre 18 godina imao sluha i razumevanja za klinca koji ga je molio da kešne dobru kintu za nešto što je podsećalo na prerasli kalkulator...

hamz
20.7.2006, 17:23
Moj stari dobri XT, kupljen 1986 (u delovima, jer kao ceo nije mogao da prodje carinu, tako bar kaze moj cale), je bio ispravan sve do druge polovine 90tih.

Promenio sam 386, 486, Penitum, sve dok nisam dobio Celerona kad je XT konacno dolijao.

Valjda mu je hard (30MB) postao nestabilan. Otprilike cas moze, cas ne moze da procita neki podatak (bilo bi smesno da nije zalosno). Sada je djubre u podrumu, ali definitivno spada u kategoriju najduze koriscenog starog racunara, bar u mojoj porodici. Mislim, dovoljno je bio dobar da u svojoj monohromatskoj rezoluciji pokrene Prince of Persia (original iz 1990). A i bio je i platforma za Defender of the Crown, Budokan i mnoge druge starije igre.

Za neupucenje: XT je nesto slabije od 286 (4Mhz). 640KB Ram, 5.25incna disketna jedinica, 30MB hard i u mom slucaju Hercules monohromatska graficka karta sa crno belim monitorom (koji jos uz to nije PC monitor nego preradjen monitor od nekogo drugog racunara).

Od interestantnih anegdota je da u ono vreme malobrojne igre pravljenje za PC, narocito pre 90te, uglanom su trebale neku CGA graficku kartu (4 boje), tako da pre igranja bio koje igrte ja sam trebao da startijem emulator CGA grafike za moj herkules.

Inace, iako je PC bio cudovste u ono vreme za neki Spectrum ili Commodore, igre su bile veoma deficitarne. Otprilike onoliko ceste koliko danas igre na Meku i poredjenju za PC. Ili igre na Linuxu u poredjenu za Windows. Stvarno u ono vreme sam zavidio drugovima koji su imali igrake racunare iako su cekali po nekoliko minuta da ih ucitaju sa "bednih" kasetofona.

Od jos anegdota mogu da izdvojum da smo ja i moj cale uspeli da insaliramo Windows 3.0 na tako slab racunar.
Samo nam je trebao serijski kabal i program kojim su instalacioni diskovi ubacivani na 386ci i Widows instaliran na XTu.

eh, XT... kakvi su to dani bili... :icon_cry:

doduše, ja sam moj XT dobio '93... za 500 DM

i, dan-danas se sećam svoje "prve" igre : Xenon 2...

za razliku od tebe, imao sam HDD od 16 Mb, i crno-zeleni :eek: prerađeni Commodore-ov monitor (koji mi tada nije smetao, važno je bilo samo da se cepa dan i noć, doduše sada sa svoje 22 godine osećam posledice tog zadovoljstva :kreza: )

a, što se tiče toga oko CGA grafike - ne mogu da ti opišem moju radost kada sam izvalio kako se to koristi, kako bih igrao pojedine igre...

Mannibalseat
22.7.2006, 16:56
Svaka cast za post,nista nisam razumeo,:D
a za to sto si sutirao kuciste:nov_mad2:
Znam da ima svakakvih i mene nije sramota to da priznam....da ljudi drze Kafu ili sta vec na citacu od diska pa im to jednog dana dodje glave!-Nista strasno zar ne....A sto sam sutirao bio sam nervozan kada sam igrao nesto [valjda]...posle misha doslo je kuciste na red i to je bilo pre 3 godine...ne znam sta sam igrao :icon_scra ......da li Commandose ili Sudden Strike...tu se preterano uzivim! :n-cc2: :n-cc2: :n-cc2: ali sada sam :Freddy:

Bokile
28.7.2006, 9:47
Ceprkam juce nesto po tavanu i nadjem moju staru konzolu za PONG(da dobro ste culi PONG)
Braon konzola sa nekoliko prekidaca i dva "dzojstika" koji idu samo gore i dole.
Sav srecan ovim otkricem(mislio sam da je keva to bacila,a i ne secam se da li radi)
strcim sa tavana ustekam ga u TV,jedva nadjem neki kineski multifunkcionalni adapter,namestim voltazu i polaritet,ubacim u konzolu,upalim ga i cujem glasno BIP! ...radi...:D
brze bolje nadjem kanal na TV-u,i pojavi se cista slika sa 2 "reketa" i lopticom koja djuska levo desno.
Konzola je ispravna,ocuvana,hteo bi da je prodam ili dam nekom muzeju jer je bas raritet,i ne verujem da ih ima puno u srbiji.Zainteresovani na PM. Ima i 3(tri) boje:D

A prosle subote odem na buvljak cisto onako bezveze da vidim sta ima,i vidim kako neki ganci prodaje Spectrum+puna kutija nekih dzidzabidza,snimim i neke dzojstike,ne znam da li radi.
Pitam ga posto,on kaze 200 dinari sine,e dao bih mu te pare samo da sam ih imao pa makar da mi stoji.
Ako neko hoce da ga spasi taj cicica je na kraju buvljaka gde prodaju staru tehniku i tako te gluposti...
Mozda ce dobiti drugu mladost,ko zna.........

player1
28.7.2006, 14:44
E sad sam se setio da sam imao u kuci nesto starije od XTa i AppleII.

To je isto neka pongolika konzola, sa ketridzima velicine VHS kasete. Nemam pojma kako se zvala ali sa sam za nju otkrio tek pocetkom 90tih. Valjda su mi se roditelji zezali sa time jos krajem 70tih. Imao sam dve "kasete", jednu sa nekom igrom sa tenkicima i neku sa Black Jack kartama.

P.S.
Posle smo to poklonili rodbini sredinom 90tih, koja tada jos nije imala kompjuter.

PAIN
21.8.2006, 21:10
Tema jeste dead ali nisam hteo da otvaram novu.

Naime nabavio sam laptop marke Microcorp MX170 486.Komp je extra star i plus u savrsenom(citaj odlicnom)stanju.Ekran je crno beli (mali minus) i WIn je na nemackom.E sad el bi mogao neko da mi kaze da li bi mogao WIN95 na njega jer je sad na njemu WIN 3.1.Koliko sam bio srecan kada sam ga nabavio igrao sam MINESWEEPER dva sata na njemu.Komp ima 4mb rama...Nikad nisam instalirao 95-cu pa ne znam kolika je i da li moze mozda na floopy da stane:o ...

I jos nesto sta mogu da radim s njim nemojte da mi kazete da ga dam u muzej jer sam ovo iscekivao jos od moje 4 godine.

DeCoy
21.8.2006, 21:18
Windows 95

PC with 386DX or higher processor (486 recommended)
4 megabytes (MB) of RAM or higher (8MB recommended)
50MB to 55MB megabytes (MB) of available hard disk space
VGA or higher resolution (256-colour SVGA recommended)
One 3.5-inch high-density floppy disk drive
Keyboard and Microsoft Mouse or compatible pointing device

I naravno da nadjes odgovarajuce drajvere za taj laptop za Win95,sto se moze pretvoriti u pravu nocnu moru:D

PAIN
21.8.2006, 21:42
I naravno da nadjes odgovarajuce drajvere za taj laptop za Win95,sto se moze pretvoriti u pravu nocnu moru:D
Znaci nista od toga.A i sta bi trebalo tu da se instalira od drajvera???

zone2403
21.8.2006, 22:26
Moj prvi komp je bio tim011. Na njemu se uvek igrao najbolji tetris:D

Shlaymara
21.8.2006, 23:31
Moj prvi komp je bio tim011.

Sta je ovo:confused:

zone2403
23.8.2006, 2:15
Sta je ovo:confused:

Mislim da je to neki domaci komp iz pred PC ere, ali iskreno ni sam nisam siguran. Imao sam 10 godina u to vreme i kao sto sam spomenuo bilo mi je jedino vazno da na njemu moze da se igra tetris!!!:D

player1
23.8.2006, 8:20
A, Tim-ovi su bili skolski racunari.
Imali su neki operativni sistem pre DOSa, CP-nesto, ili slicno.

Jos su se koristili u 5toj gimnaziji kad sam ja isao u srednju (i prestali da se koriste kad sam izasao iz srednje).

Branislav Gavric
24.9.2006, 21:15
Re: u vezi Oric racunara, pomenutog na predhodnoj stranici ovog posta:

Ja sam (svojevremeno) napravio Operativni Sistem za ovaj racunar.

To je ujedno i jedini operativni sistem napisan za ovaj racunar (ne racunajuci "dos")

Pa ako je neko nostalgican u vezi Orica, a ova tema ga privlaci, moze pogledati moju kreaciju na sledecem linku:

http://yahoolistspider.home.insightbb.com/tools/Iskra/Iskra.html

P.S. posebno preporucujem zainteresovanima ovu sekciju sajta (Slike mog operativnog sistema za Oric) na adresi:

http://yahoolistspider.home.insightbb.com/tools/Iskra/Iskra.html#Aplication_pictures

Pozdrav
Brana

optimus_prime
24.9.2006, 22:48
E bese nekad, Cuveni debeljko 64, dobio sam ga na poklon sa sve celofanom neka kutija i bog zna pitaj sta sve.

Prikljucio ja lepo na tv naso cale kanal kad ono nesto lepo plavo pise BASIC.

E sad prva stvar koju sam ja igrao je bila napunti ekran kockicama, za ovu zaraznu stvar nije bio potreban ni kasetofon ni disketofon(tako smo zvali disketnu jedinicu) vec Jojstik i nista vise, uhvatio ja oba jojstika jedan u levu jedan u desnu ruku i stiskam li stiskam, a kvadratici samo iskacu.

To je bilo moje prvo iskustvo sa debeljkom,

Kasnije u blizini moje zgrade radio je jedan Tv servis, obratim se coveku koji je bio zaduzen za opravku doticnih uredja, za pomoc, nabavi on meni par igrica, tad je bila meni omeljena, (neznam kako se zvase) nalik pac - manu, ali vozi se kamioncic i skupljaju se kruzici a jure te 4 duha.

Onda je doslo leto, vreme da se ide u selo, ali bez debeljka ne idem pa makar ostao celo leto u gradu. Instalirm ja pozovem par drugova iz komsiluka, za manje od nedelju dana sva deca iz sela su bila kod mene u sobi od 10m2.
Igralo se i dan i noc, najvise smo igrali Dekatlon, Black Knight, Rat race, i za divno cudo Jojstik je samo jednom crko, ali ga je komsija ubrzo popravio.

Onda je 95. osvanuo moj prvi PC, opet je to bio poklon od jednog prijatelja. Doneo ja kuci 386sx. Monohromatski monitor, ali za divno cudo imao je cd rom, tastaturu ali nije bilo misa. Upalim ja komp kad ono samo 2 strafte i ni da mrdne. Doso komsija da proveri sta je u pitanju, otvori on ono cudo kaze mora de je riknula graficka. Odnese on masinu sutra dan je donese kad ono radi, sav srecan spremim se i odmah otrcim u grad da kupim igru , alladin, dodjem ja kuci uradim lepo arj -x -v ili kako vec bese, igra se raspakuje ja pokrenem exe kad ono samo crn monitor i nema nista, popizdim. Na kraju sam shvatio da je bio monohromatski monitor i da nije imalo teorije pokrenuti takvu igru na tom monitoru. Kukam ja da dobijem nov monitor, i sta ces moji odu do jedne firme a i ja sa njima i tako oni malo popricaju sa gazdom i ja dobijem medju prvima u Nisu Pentium 1, osecaj je bio:) :) :) :) :) :) :)

Bokile
18.6.2007, 0:33
Re: u vezi Oric racunara, pomenutog na predhodnoj stranici ovog posta:

Ja sam (svojevremeno) napravio Operativni Sistem za ovaj racunar.

To je ujedno i jedini operativni sistem napisan za ovaj racunar (ne racunajuci "dos")

Pa ako je neko nostalgican u vezi Orica, a ova tema ga privlaci, moze pogledati moju kreaciju na sledecem linku:

http://yahoolistspider.home.insightbb.com/tools/Iskra/Iskra.html

P.S. posebno preporucujem zainteresovanima ovu sekciju sajta (Slike mog operativnog sistema za Oric) na adresi:

http://yahoolistspider.home.insightbb.com/tools/Iskra/Iskra.html#Aplication_pictures

Pozdrav
Brana

ne mogu da skinem ORIC.zip nema ga na sajtu,ima li neki link da ga probam malo,da se igram... hvala unapred:ciao:

NjegovaWisost
18.6.2007, 1:45
Heh, kad se sjetim igre godzila (za ovu kopiranu segu, mada je to u stavi igra za SNES) jedna jedina strategija ikad izašla za ovu platformu (da valja) igrao sam je čitav dan, pa preko noći nisam gasio konzolu, jer je bilo 15 (dugih) misija a niđe sejva ni šifre...

Pošto sam ja u mlađoj generaciji, jedna stvar mi nije baš jasna u vezi C64.
Kako, igrice su bile na ovim kasetama, običnim jel? Kako ste ih dobavljali? Jel se to kasetofon spajao sa C64 ili kako već? Ništa ne kapiram...

Shlaymara
18.6.2007, 2:40
Pošto sam ja u mlađoj generaciji, jedna stvar mi nije baš jasna u vezi C64.
Kako, igrice su bile na ovim kasetama, običnim jel? Kako ste ih dobavljali? Jel se to kasetofon spajao sa C64 ili kako već? Ništa ne kapiram...

Sa C-64 si dobijao kasetofon koji je izgledao ovako (http://usuarios.lycos.es/putusoft/c64/graficos/c64cassette.jpg). I normalno bio je nakacen na masinu. Kasete koje su se koristile su bile obicne, a u mom kraju najveci dobavljaci igara su bili Beosoft, Cajkovski Karlo i neki lik iz Subotice. Prilikom "usnimavanja" igara glava kasetofona je morala biti u idealnom polozaju za datu kasetu. Stelovanje glave se vrsilo uz pomoc malog srafcigera (vidi bobijev post) i jednog programceta -Azimut glave (ladno ne mogu da nadjem ni jedan screenshot).

NjegovaWisost
18.6.2007, 2:43
Sa C-64 si dobijao kasetofon koji je izgledao ovako (http://usuarios.lycos.es/putusoft/c64/graficos/c64cassette.jpg). I normalno bio je nakacen na masinu. Kasete koje su se koristile su bile obicne, a u mom kraju najveci dobavljaci igara su bili Beosoft, Cajkovski Karlo i neki lik iz Subotice. Prilikom "usnimavanja" igara glava kasetofona je morala biti u idealnom polozaju za datu kasetu. Stelovanje glave se vrsilo uz pomoc malog srafcigera (vidi bobijev post) i jednog programceta -Azimut glave (ladno ne mogu da nadjem ni jedan screenshot).

A kakav je ovo brojač? :D A jel mogla muzika da se pušti sa kasete?

Shlaymara
18.6.2007, 2:50
Pa brojac k'o brojac, sluzio je da vidis/znas kad se zavrsava/pocinje neka igra. Nije mogla da se slusa muzika posto nije bilo audio izlaza a nije imao ugeadjen zvucnik:). Mada kasete sa snimljenim igrama, kad se puste na obicnom kasetofonu, odlicne sluze za rasterivanje komaraca, raznih buba i komsija:D.

NjegovaWisost
18.6.2007, 20:07
A a a a ubiću se, što se nisam ranije rodio :( i što niko u mojoj okolini nije ni znao za takve stvari :(
Ja sam znao samo za konzole... Be

aerochivija
19.6.2007, 3:10
Kao Spektrumaš pisao sam BASIC programe - brojače i kalkulatore.
Na primer, brojač vremena za različite načie kuvanja jaja, (3 min. rovito, 7 min. tvrdo kuvano, uz BEEP na kraju). Naravno, trebalo ga je startovati ručno, kad voda provri i kad zapišti, opet u kuhinju da skinem šerpu s vatre, jer nije bilo USB Spectrum - šporet. :)

Pravio sam kalkulatore receptura za određenu količinu primame za ribe, i to po vrstama riba - zbog različitih sastava...

PixelTerror
22.6.2007, 19:42
Kao prvo hvala svakome ko je u menu probudio nostalgiju! (http://www.sk.co.yu/forum/showpost.php?p=263991&postcount=1)

Hijerarhija u hronološkom redosledu kod mene (ja sam se rodio u 1988 a keva i ćalac su njakali ove pre mene, i pre predigre :D, a ja sam sa 2 godina seo za C64):

ZX Spectrum
Commodore VIC-20
Commodore 64
Amiga 500
386 od 17 MHz
486 od 133 MHz
PIII od 900 MHz upgradeovao sa 486 sa doplatom od oko 1000 DM + 800 za Hansol od 19 cola
P IV od 1,7 GHz sam kupio tek kad je ušao euro kod nas

editovaću post sa ubitačnim detaljima čim me udari inspiracija da njakam kevu i ćalca kad su šta pazarili... :kreza:

p.s. Konzole nisam pisao jer je topic "Vasi i nasi stari racunari" a imao sam i dosta od njih a neke još imam na tavanu :p

CENTROPEN
23.6.2007, 12:18
Kad sam dobio svoj C64 taman su počeli i ozbiljnije izlaziti računarski časopisi (sećam se SK, Računari, Njihov mikro...).I tako u nekim novinama pročitam da je na debelog moguće ugraditi pravi hardverski reset taster.Trebalo na izlazu za disketnu jedinicu spojiti neka dva pina na taster (od mogućih 10npr.) i-to je to.Pravi pravcati reset taster!:to_care:
Par dana sam se premišljao koliko je sve to pametno i na kraju naoružan sa dva parčeta prst-debele žice, tasterom za stepenišno svetlo i pravom lemilicom krenuo u svoj prvi moding:alealeee:.Avaj+ne lezi vraže kad je došlo do krucijalnog momenta indentifikacije pinova ustanovim da nema novina....:mad:
Pošto sam se bio izuzetno naložio odlučio sam da okušam sreću (dakle brdo pinova, a meni treba da pogodim kombinaciju DVA:rofl:).
Prva tri pokušaja je samo zablokirao, a četvrti put utrnuo totalno:a_whistli.
Takav adrenalinski udar sam još jedino imao kada sam pukao glavom o beton, onako direktX. :kreza:
Inače bila je kriva mama pošto je imala lošu naviku da kantu za smeće oblaže pairom iz prvih novina koje joj padnu pod ruku!:)

PixelTerror
25.6.2007, 1:54
Takav adrenalinski udar sam još jedino imao kada sam pukao glavom o beton, onako direktX. :kreza:

:rofl: zbog ovoga dobijaš rep :D

Branislav Gavric
3.7.2008, 20:02
ne mogu da skinem ORIC.zip nema ga na sajtu,ima li neki link da ga probam malo,da se igram... hvala unapred:ciao:

Zdravo, odavno nisam bio u mogucnosti da posecujem ovaj forum, iz tog razloga stize ovaj moj odgovor sa "relativnim" kasnjenjem.

Naime, moja Iskra za Oric vise NIJE dostupna na Internetu.

Kao sto sam rekao u predhodnom postu, Iskra je "napusten" projekat i sada je jedino jos licno ja koristim.

Ipak, ako si zainteresovan, ja jesam voljan da ti je posaljem mailom, ZIP attachment od oko 1,2MB (kompresovano), treba da unzipujes i onda ce zauzimati oko 6MB (spremno za rad).

Ako jesi zainteresovan da probas, javi mi samo svoj mail meni na prevodilacka_agencija_bulma@yahoo.com

Srdacno
Branislav Gavric

P.S. Iskra kako je sad "napusten" projekat - tako da je - "gratis"

Svrbisha
3.7.2008, 21:45
ovo je moj prvi racunar kupio sam ga negde krajem '99 a pre neki dan sam ga nasao u podrumu, mislio sam da nije radio, posle sam ga ocistio i evo ga sad radi ko sat samo sto mi za nista be sluzi
Intel Celeron-A Mendocino 443MHz Overclock @ 540MHz [6.5x83]
Chaintech 6BAD (Intel 82440BX Chipset)
Infineon 64MB SDRAM PC100
ATI 3D RAGE II + PCI [4MB]
C-Media CMI8738 5.1 Audio Card
[WDC AC26400B] HDD 6GB
LG CD-ROM 52x [GCR-8521B]
ATX 300W
imao sam i sega megu i dosta disketa kao ono 1.000.000 in 1 Games
drugi komp
athlon 1800+,512ram + 256mb,80gb hdd,samsung 720n, dvd-rw, floppy, 400W, a prvobitno mi je monitor bio samsung 753s, beli mis i tastatura, i jos neki shit danas mi taj komp radi, imam jos jedan komp na kojem stalno preprodajem maticnu, proc i grafiku, ali nikako da ga kompletiram za mene, mada zaradim dosta, kupim proc 40evra e2160 prodam za 60 i tako to!

Half-Life boy
3.7.2008, 22:09
Moj prvi komp bio je:
AMD Athlon XP 1800+
256mb NPC
GF4 MX440 SE 64MB
Maxtor 40GB
LG 52X cd citac
i neko kuciste s napajanjem od 300W.

<Rio_da>
3.7.2008, 22:24
Hmm.. moj prvi komp:

486
66MHz - ne znam na koliko radi tetris ali mislim da je ovo malo brze :D
8MB RAM
2 MB Cirrus Logic - pikao sam Dune2 :)
200MB Seagate HDD
Windows95 (50MB) i ostane 150MB za Super Maria i jos nekoliko slika... siroko nema sta...
Viewsonic 14"

Nisam imao CD citac, a i koji ce mi sa ovako ogromnim hard diskom!!!! Al sam zato naucio kako dise FDD...

vaskotv
3.7.2008, 22:46
Moj prvi bio je...:

MSI 850-PE
GeForce 4 mx 440 64MB Agp 8x
Intel Celeron 2.4 Mhz
Memorija 256 MB
HDD 80 gb
LG Combo

Gledajuci druge, ja sam relativno novije ere.:D

dzonihsv
3.7.2008, 22:53
Da kazemo i moj komp je bio novije ere.

Kupljen 2003 godine
Intel Celeron 1.7GHz
Matsonic ...neka..nisam zapamtio oznaku... ;)
256mb ram
GeForce 2 mx ---- upgrade 2004 na mx440 pa 2006 na 9600xt----
maxtox 40gb
Kuciste (jos uvek ga imam ,neko belo ko zna koje)
Napajanje, ko ce to tek znati.
i tako to uz njega sto ide.. :D

I komp od prosle godine
E2180
Asus P5b
2x1GB Geil
Pioneer 112d
Leadtek 8800gts 320mb
WD 250GB (sutra malo 250gb-a :D )
CM Centurion 5 380W.
Asus vw193s
i jos poneka stvar.

I onda sam shvatio da vise mi igre nisu toliko zanimljive pa sam presao
na laptop a komp sam dao bratu (koji je u sobi do mene :D )

I to mu dodje to, nisam bas mnogo menjao.
Stim sto sam ceo prvi komp prodao(osim kucista) za 80E pre godinu dana. Dobro sam prosao. ;)

b12cky
3.7.2008, 23:11
Uh, uh. Evo ovako

1. 1989 C-64 sa kasetnom jedinicom
2. 1998 AMD K6 266Mhz S3 Virge+Voodoo2 12 MB, 3,2GB Hdd...
3. 2003 AMD XP 1700+, 256 Ram, 30GB HDD, GF 4 MX440...
4. 2006 AMD 64 2800+, 1,5 rAM, 250gb, ati x800 rx, TFT 19...
5. 2007 FS Scenic PII 266Mhz, 128MB, 6GB...
6. 2008 ACER 5520G, AMD X2 2.0 Ghz, 2GB, 250GB, 8600 GS 512MB...
7. 2008 Compaq Armada M700, INTEL PIII 667Mhz, 128 MB, ATI MOBILITY 8MB...-kupljen prekjuce, polovan, naravno.

1, 4, 6 i 7 imam jos uvek.