Prikaži potpunu verziju : IT sektor u Srbiji
Lich_king2
19.9.2010, 12:29
Zeleo bih da cujem vase misljenje o IT sektoru u Srbiji. Naime smatram da je procenat onih koji se nesto razumeju o IT jako mali ili gotovo nevidljiv na osnovu broja stanovnika ove zemlje. Takodje znanje kojim se uce buduci IT sluzbenici je nedovoljno za obavljanje normalnih IT poslova. Zasto se jako malo investira na ovom polju? Dosta IT ljudi kod nas su samouki. Da li mislite da Srbija moze da dosegne nivo kao Makedonija sto se tice IT interesovanja?
Ne znam na kom je je nivou Makedonija, ali ovde kod nas se nešto pomera. Postoje firme koje su poluzatvorenog karaktera, tako da se teško može zaviriti u njih. Primer ti je SK koji teško dolazi do takvih firmi. Mislim da Srbija polako ali sigurno postaje zastupnički centar za mnoge brendove. To po kadrovima ali i samom geografskom položaju zaslužuje. Bilo bi to sve mnogo bolje da je država malo ranije stala na strani IT sektora.
Interesovanje za IT kod ljudi se svodi na otvaranje facebook profila, pravljenje gmaila ili live messenger accounta i ljudi "u kompjuterima" vide samo taj aspekt online druženja a ne daj Bože da neko pomisli da se istim tim kompjuterom može naučiti masa korisnih stvari, naći posao, stvarati profit od kuće i slično.
Kad se pojavi neko ko je od IT industrije "pokupio pare" tek onda će svi da polete za sticanjem znanja vođeni logikom "kad je mog'o onaj moći ću i ja".
Blesavi ljudi, totalno. Zato je najbolje :odoK: odavde (sa Balkana generalno).
Interesovanje za IT kod ljudi se svodi na otvaranje facebook profila, pravljenje gmaila ili live messenger accounta i ljudi "u kompjuterima" vide samo taj aspekt online druženja a ne daj Bože da neko pomisli da se istim tim kompjuterom može naučiti masa korisnih stvari, naći posao, stvarati profit od kuće i slično.
Kad se pojavi neko ko je od IT industrije "pokupio pare" tek onda će svi da polete za sticanjem znanja vođeni logikom "kad je mog'o onaj moći ću i ja".
Blesavi ljudi, totalno. Zato je najbolje :odoK: odavde (sa Balkana generalno).
cemu toliko pesimisticki stav.
pa pobogu, sasvim je normalno gde god da odes da ce vecina ljudi koristiti racunar za osnovne stvari, dakle facebook, gmail, messenger i office sto svi moraju da znaju kojima je posao iole blizu racunara.
pa naravno da nemaju svi zelju da se aktivnije bave IT sektorom, i to je sasvim normalno i uredu.
ne zaostajemo na tom polju preterano puno, tek onoliko koliko moramo da zaostajemo u svemu, jer se jos uvek oporavljamo od svega.
ja se bas krecem u tim krugovima jer mi je to opis posla, i bogami gomila i gomila ljudi se interesuje za IT sektor i radi u istom na ovaj ili onaj nacin.
zamisli kad bi se filmski kriticari bunili sto ljude generalno ne interesuju dovoljno filmovi, vec samo odu u bioskop s' vremena na vreme i odgledaju po nesto.
ili kad bi se automehanicari zalili sto vecina ljudi samo vozi automobile, ali ne ume i da zaradi nesto popravljajuci ih...
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.