Prikaži potpunu verziju : Dva sviča jedan Internet
nenadrusovan
13.9.2010, 20:05
izvinite, hteo dih da pitam nesto? hocu da "ubacim" internet preko dva svica: iz huwei modema do jednog svica pa iz tog svica do drugog ( na prvi svic treba da imam 5 racunara sa neton, a na drugom svicu 15) kako to da izvedem a da mi radi i internet i mreza na svim racunarima, a da se racunari sa jednog svica (mreze) ne vide sa drugim racunarima?
Konfiguracija kao na slici stim da ruteri koji su vezani na ADSL Ruter dele različite IP Adrese u lokalu, jedan recimo 192.168.15.xx a drugi 172.16.40.xx Samim tim svi računari u obe radne grupe ce imati internet a grupe se neće međusobno videti.
nenadrusovan
13.9.2010, 21:11
ok, ali mi u skoli imamo samo jedan huawei modem i dva svica, nemamo ni jeda ruter. kako onda, i moze li onda?
ok, ali mi u skoli imamo samo jedan huawei modem i dva svica, nemamo ni jeda ruter. kako onda, i moze li onda?
Rekao bi da nemože bez 2 rutera ako hoćete da se računari iz dve radne drupe nevide!
Pa kupite dva rutera :kreza:, mislim šta je to za školu ni 4000 Dinara :dzavo:.
nenadrusovan
13.9.2010, 21:41
ne daju mi ni dinara:) kako da ga podesim bez rutera? kao obicnu mrezu: 192.168.0.xx; ili da to uradim na jednom svicu, a da na drugom stavim na primer 192.168.2.xx, ili da stavim sve na automati( i na jednom i na drugom svicu); kako da ubacim net na obe mreze neka se i vide svi racunari?
Ako ti odgovara da se svi računari vide u mreži, onda je dovoljno da oba sviča povežeš sa ADSL Modemom. I da ti na modebu bude uključen DHCP i to je to, svi kompovi će se međusobno videti i svi će imati internet.
nenadrusovan
14.9.2010, 6:48
kako to da ukljucim?
kako to da ukljucim?
Šta kako da uključiš?
DHCP je po defoultu uključen, znači ostaje ti samo da svičeve povežeš sa modemom i to je odprilike to.
nenadrusovan
14.9.2010, 14:14
svi racunari povezani na svic, ali sam stavio podesavanja na automatic, mreza se javi ali pise limited or no conectivity! i nemam net!
svi racunari povezani na svic, ali sam stavio podesavanja na automatic, mreza se javi ali pise limited or no conectivity! i nemam net!
A jesi li Svič utakao u ADSL Modem/Ruter ? I koji je uopšte taj ADSL uređaj ima li on uopšte podršku da net deli na više računara?
nenadrusovan
14.9.2010, 14:51
sve je ustekano dobro! ali provericu sutra jos jednom(za svaki slucaj)! inace to je huawei, onaj sto su skole dobile besplatno!
sve je ustekano dobro! ali provericu sutra jos jednom(za svaki slucaj)! inace to je huawei, onaj sto su skole dobile besplatno!
Sad si mi sve reko! :kreza:
nenadrusovan
14.9.2010, 15:19
izvini na malo detalja, stvarvo nisam gledao oznaku(ako ti znaci to je huawei sa antenom za wireless)! mrezu nisam podesavao nego sam je stavio na automatic, prosle godine sam sredio mrezu, ukucao sam parametre: 192.168.0.1-15 i mreza je radila, net nije jer su dole na drugi svic u koji ide kabal iz huawei-a povezana 2 compa! pa sam mislio (i razvukao kabl od donjeg svica do mog gore svica) da namestim da svi imaju net!
Telekomovi Huawei Ruteri su podešeni tako da im je DHCP aktivan. Odnosno klijenski računari koji se povezuju na njega netrebaju ništa da se ručno podešavaju. Već sva podešavanja treba da se ostave na automatski. I Ruter će svim klijent računarima dodeliti parametre 192.168.0.xx. Tako da ako ništa po tom Huaweiju ništa nije čačkano i ako nisu čačkani klijent računari sve mora samo da proradi iz prve, i tu nema neke filozofije Svičeve vezuješ u prvi i čtvrti port Rutera, na svičeve korisnike i to je odprilike to.
Samo imaj u vidu da su problemi u takvoj konfiguraciji mreže mogući jer ti Huawei ruteri nisu predviđeni za toliki broj korisnika.
nenadrusovan
14.9.2010, 19:28
videcu sutra na poslu pa cu javiti
nenadrusovan
16.9.2010, 14:46
jeste tako je, samo ustekas i ne mislis :) imao sam problema zbog neustekanog kabla!
hvala svima!
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.