Prikaži potpunu verziju : Ko može da obezbedi više hiljada kompjutera?
marko-marko
13.9.2010, 14:30
nedavno sam chitao u novinama da ministarstvo prosvete ima neki konkurs "digitalna uchionica" ili slichno putem kojeg poziva shkole (samo osnovne koliko sam skapirao) da se prijave i pa cce ministarstvo da im nabavi 10-20 kompjutera.
tekst je bio o tome kako je slab odziv, tj nekih valjda 1.500 shkola se prijavilo.
e mene zanima, kada bi ministarstvo sada krenulo da kupi ovim shkolama (pa neka bude i 10 kompjutera po shkoli) od koga bi ono to nabavilo?
logichno je da cce raspisati tender, ali ko u srbiji mozze da obezbedi 15.000 kompjutera?
poshto sam nedavno kupovao komp iz delova, video sam da vishe-manje svaki deo ima na deklaraciji "uvezao alti d.o.o", pa je neko moje mishljenje da bi u ovom trenutku to mogli "alti" i "comtrade".
dakle shta vi mislite koje firme to mogu da nabave (ne mora samo iz nashe zemlje, mozze i iz okruzzenja)?
p.s. interesantno je i pitanje koliko bi 15.000 (najmanje) kompjutera koshtalo...
eto, neko moje "opet neko negde hocce da se ugradi" teoretsko razmishljanje...shta vi mislite?
poz svima:-)
CT, ko će drugi. To je jedina firma u tom sektoru za koju ''država zna''. A ugrađivanja će sigurno biti.
NjegovaWisost
13.9.2010, 15:45
Kao što reče Džoni, to će biti CT. Skoro su u BJRM uvezli 50 000 kompjutera, pa ti vidi. U komadu. Cena na veliko školama će biti oko 300e kontam, sa 17 inča ili većim TFTom. (procesor najniže klase, običan hard, vjerovatno 200gb, integrisano sve šta se može integrisati, bez zvučnika)
Očekujem da će to biti jednojezgarne Atom konfiguracije sa ITX pločama (jedan čip sadrži proc i grafiku ispod pasivnog hladnjaka, na ploči lan i zvuk i jedan PCI slot, 2xSATA2 i 2xDDR2) i maksimum 160GB SATA2 diskovima (iz domaćih zaliha).
Ovo u suštini i nije loše za osnovne škole, jer većina ima Misedo računare iz 1985. godine, ili eventualno prve pentiume na 90 Mhz, a ove mašine koštaju samo 14.000 dinara bez monitora (sa 1GB ram) i mogu da teraju 720p video, dakle pokrile bi sve đačke/nastavničke potrebe za programiranjem i multimedijom...
E sad, ako ih neko naplati 2x više + još malo... a hoće... :mad:
NjegovaWisost
13.9.2010, 18:24
Očekujem da će to biti jednojezgarne Atom konfiguracije sa ITX pločama (jedan čip sadrži proc i grafiku ispod pasivnog hladnjaka, na ploči lan i zvuk i jedan PCI slot, 2xSATA2 i 2xDDR2) i maksimum 160GB SATA2 diskovima (iz domaćih zaliha).
Ovo u suštini i nije loše za osnovne škole, jer većina ima Misedo računare iz 1985. godine, ili eventualno prve pentiume na 90 Mhz, a ove mašine koštaju samo 14.000 dinara bez monitora (sa 1GB ram) i mogu da teraju 720p video, dakle pokrile bi sve đačke/nastavničke potrebe za programiranjem i multimedijom...
E sad, ako ih neko naplati 2x više + još malo... a hoće... :mad:
Tih 720p video su apsolutno bespotrebni. Najviše što im treba Divx. Kao i grafička i sve ostalo.
Dalje, osim monitora, potrebno je uračunati u cenu i licencirani windows (budimo realni, da uvedu Linux našli bi na osudu javnosti pošto je našem narodu država uvijek kriva za sve), zatim kompletno umrežavanje te minimum jedan broj DVD rezača...
Rekoh "mogu", usled čega sam izveo zaključak da su hardverski dovoljne za sve niže stvarne potrebe osnovnih škola. Za 14.000 se dobije bukvalno ploča + proc + grafika + zvuk + mreža + kućište + hard + memorija. Na tu cenu se doda OS + mrežni kabel + monitor + 1 ruter na svakih 16 računara (u proseku za 1 školu, jelte, može i manje/više) i opet izađe ispod 36.000 po mašini. Ako ih država plati 40, neko zarađuje 4k x 150.000 mašina :D
water wizard
13.9.2010, 19:51
atom cpu i ploča su oko 5-6000, memorija 1 giga 2000, kućište 1500, miš tastatura 700, monitor 8000, hdd 3000, bez dvd ukupno 20 000 din
Drugo, oS ako se kupuje tako sigurno će da bude najjeftiniji i za tu količinu ne verujem da će da bude više od 20-30 evra
23k din, plus umrežavanje i održavanje
Maloprodajna cena
Sećam se kada sam išao da vadim pasoš, odem tamo i kao imaju nove monitore, a kompjuteri neki mnogo stari, treba im 5 minuta da sedim mirno da bi komp napravio sliku kad su me slikali
ne bi ste vi vorovali kakve se cene prave na 200 komada, a kamoli na 15000.
naravno da ce radi ct :)
offtopic: @water wizard - Mnogo si BRZ, ne mozhe rachunar da te uhvati :kreza:. Shalu na stranu, da, ista situacija je bila i kod mene u Uzhicu, video sam Intel Celeron nalepnicu, cenim da je rachunar otprilike iz 2000-2001 (po desktop kucishtu i konektorima na backpanelu ploche), dok je monitor po svemu sudeci bio neki ganc nov LG sa PVA panelom, a skupa je bila i oprema za skeniranje i fotografisanje...
on topic:
Ja mislim da se tu ne namece ni najmanji problem. Ako ne bude mogao CT, naci ce nekog preko grane bez problema, bar ce se oni smejati oko carine ;).
A cena... trebalo bi da bude povoljna (za drzhavu) iz vishe razloga:
1. kolichina
2. reklama (znate li vi shta znachi da se na 15 000 rachunara po ko zna koliko shkola nalazi ime CT-a...)
3. siguran sam da ce uzeti neke OS licence za korporacije, gde ce se jedna licenca kupovati po shkoli, ne po rachunaru, a i to po povoljnijoj ceni
4. Nemojte misliti da je drzhava tupava, ako smo mi ovde upuceni u trzhishte rachunara. Imaju oni svoje ljude koji ce proceniti koliko ko sme da se ugradi i koliko shta zaista vredi, chisto sumnjam da ce tu biti neke "neprirodne" zarade od strane uvoznika.
5. Ko zna kako ce oni smuljati stvari sa porezima, shto ce dodatno da snizi cenu.
Verovatno bi mi josh neshto palo na pamet, ako bih razmishljao, ali nemam vremena.
Mene samo zanima po kom sistemu će se obavljati nabavka pa ću onda da se uključim u diskusiju o cenama i uslovima (pokušao sam da nađem na sajtu projekta "Digitalna škola" ali bez uspeha)... Do sada sam radio javne nabavke male vrednosti u kojima važe drugačija pravila, a iz tog iskustva mogu da kažem da su vam kalkulacije (sem Doomche-tove) poprilično fantastične. Cene idu dosta ispod malodprodajne kada je uključen veći broj interesenata, ali postoji drugi niz problema koji ovakav vid nabavke generiše...
Sto se tice skola i malih javnih nabavki to nije toliko tesko izvuci s obzirom da je kontrola skola prebacena sa gradskog na opstinski nivo.
Ovo ce naravno spadati u velike javne nabavke i ice ce mozda cak i prekog rebublickog nivoa ( naravno i ministrastava).
Sto se tice cena, tacno je da su one nesto vise (naravno siguran sam da ima i ugradjivanja po svim linijama) ali morate uzeti u obzir da se u tu cenu moraju racunati i troskovi servisa. Ja prvi ne bih dozvolio da konfiguracija iz firme u kojoj radim izadje po istoj ceni kao za regularnu prodaju (pod uslovom da idu normalne komponente koje imaju ok cenu). Racunate ako u skolu ide npr 20 racunara, ti racunari ce se sigurno kvariti 300 puta zato sto ih koriste indijanci ( da to je naziv za danasnju decu u skolama, pardon vecinu..) i normalno je da ce te u najboljoj varijnati sedati u auto jedno 300 puta i ici tamo nesto da ceprkate.
E sad to sto se u srbiji vecina (99%, a verujte mi znam) poslova radi po principu " e aj da vidimo, ovde treba 20 onih kompova, daj da to zavaljamo" i posle se vise nikad ti isti kompovi ne pogledaju, to je druga stvar.
Cak i u skoli gde sam ja clan upravnog odbora (btw kojima nikad nisam prodao ni jedan racunar ili komponentu, sto opet ne mislim da je pogresno ako je po ok uslovima) nekad ne znam kad su kompovi nabaljeni i po kojim uslovima. samo ide ovo je nabaljeno, ministrastvo odobrilo (ili opstina).
Ja bih npr voleo da deca kazu sta im je potrebno i da se uz neke konsultacije nabave pristojni racunari. Samo mi deluje da ce da se pojave neki forumasi pa ce biti, e ne uzimaju ovu plocu sa rev 1.1 nego 1.2 ima kontrolu napona za flopi i ne uzimaj ovaj dvd-rw vec 223c, tako svi kazu na forumu i da obavezno da nam dodje flesovan dvd-rw i ploca sa najnovijim biosom.
Teško da deca znaju šta ima treba, ali nije ni to najgore... Obrazovni kadar zadužen za IT u vrlo malom broju slučajeva poseduje dovoljno znanje koje treba da prenese dalje, a kamoli da sastavi specifikaciju opreme koja mu je potrebna za rad.
Ipak, najveći problem je u samom planu i programu i nedostatku kvalitetne strategije koja bi u perspektivi proizvela kvalitetne kadrove.
Ma sve se slazem ali bukvalno je nemoguce opisati preko foruma koliko je tesko voditi jednu skolu. To je neverovatno. Znaci sve debilitet do debiliteta, precedura ima milion koje kao mora da se postuju, sve mora da se ima na papiru a opet niko ne cita, direktori se zatrpavaju nepotrbnim poslovima koji oduzimaju bilo kakvo vreme moguce za neko kvalitetno razmisljanje.
Ako ti kazem da smo na kraju prosle skolske imali 4 sastanka samo zato sto su dva ucenika trebala biti iskljucena zbog stvari za koje bi ih ja realno poslao u kazneno popravni dom i na kraju nisu izvaceni zato sto ministrastvo u fulu smara sa nekim inspakcijama, nadzornim odborima.....itd
Znaci nema nista od toga, naravno kadar u IT delu je jeziv mada realno ja ne vidim kako bi to moglo biti prezentovano djacima (znaci bilo sta iz it sektora) kad nam je princip skolovanja skroz poremecen.
water wizard
14.9.2010, 5:50
a video sam i windows koji služi da na jednom kompu rade više korisnika;), što smanjuje potrebnu količinu kompjutera 4 puta
NIJEDNA javna nabavka koja vredi par miliona u Srbiji nije bez malverzacija i mutivoda. Znaci, tu ce se neko ugraditi 101% jer se trose drzavne (od poreza) pare. Kad kazu da je neka investicija drzavu kostala toliko i toliko a vi lepo umanjite za nekih 20-30% i dobicete realnu cenu, ostatak je zavrsio u privatnim dzepovima.
Ko kaže da ovi kompjuteri neće imati polovnu memoriju koja je plaćena 1 euro ili nešto više po komadu?! Ma to se sve radi kao i situacija u vezi nabavke nove hitne pomoći za automobile. Uvek kad iz ništa žele da zarade odrade ovaku ili sličnu glupost.
p.s. Treba testirati nekoliko konfiguracija iz više gradova i videti da li im je utroba ista.
NjegovaWisost
14.9.2010, 17:17
Ma sve se slazem ali bukvalno je nemoguce opisati preko foruma koliko je tesko voditi jednu skolu. To je neverovatno. Znaci sve debilitet do debiliteta, precedura ima milion koje kao mora da se postuju, sve mora da se ima na papiru a opet niko ne cita, direktori se zatrpavaju nepotrbnim poslovima koji oduzimaju bilo kakvo vreme moguce za neko kvalitetno razmisljanje.
Ako ti kazem da smo na kraju prosle skolske imali 4 sastanka samo zato sto su dva ucenika trebala biti iskljucena zbog stvari za koje bi ih ja realno poslao u kazneno popravni dom i na kraju nisu izvaceni zato sto ministrastvo u fulu smara sa nekim inspakcijama, nadzornim odborima.....itd
Znaci nema nista od toga, naravno kadar u IT delu je jeziv mada realno ja ne vidim kako bi to moglo biti prezentovano djacima (znaci bilo sta iz it sektora) kad nam je princip skolovanja skroz poremecen.
off:
Djeca ne idu u KP domove. Mogu samo u maloljetnički zatvor, i to u najgorim situacijama (ubistva i sl.), za ostalo je sve blage sankcije. I tako je to u čitavom svijetu, a ne (samo) kod nas...
on topic:
Realno, ne vidim zašto bi se kompjuteri kvarili ako imaju ikakvo dobro napajanje -napraviš windows na kome nije moguće ništa instalirati osim default programa koji su stavljeni, te na koje se sve briše onda kada se komp izgasi (tako je na fakultetima) i svi će da rade dugo godina.
I još jednu stavku ste zaboravili - cijenu rada. Neko treba da dođe i donese kompjutere u školu (1.500 škola, dakle minimum toliko tura sa vozilima - cijena goriva i nadnice vozačima). Da montira i sklopi to, te da napravi mrežu u školama (dnevnice tim ljudima, pitanje je da li mogu sve da odrade za jedan dan; pomnožite to sa 1.500 škola).
Onda treba isto toliko stolova da se kupi koliko ima kompjutera, pa opet ista situacija - prevoz i montiranje istih (ovi iz velikih gradova nemaju pojma koliko je to skupo)
Zatim da se adaptiraju prostorije. Potrebne su ugradnje i sigurnosnih vrata, rešetki na prozorima. Sve to košta. =)
I na kraju zarada firme.
Još davno sjećam doksam išao u školu, plaćali su 10e unošenje stolica i stolova u našu školu, ko od učenika hoće :D
Tako, nemojte se samo baviti pitanjem komponenti.
water wizard
14.9.2010, 21:39
ajde da se ne lažemo, tako su i nama obećali garažu za parking pa je nisu napravili, samo naplaćuju parking i uzimaju 70-80% zarade, ostalo ide opštini, i ne mogu da raskinu ugovor jer moraju da se plaćaju neke velike pare ako se raskine ugovor
Kod nas u školi ima Semproni, 512 ultra sporog RAMa, windows Xp home naravno bez service packa, neki Ati RadeonHD 3xxx garant,sporo ko išta, a djeca samo uzmu i instaliraju Vice City i PES pa igraju..Naravno,Counter Strike je neizostavljiv. Treba staviti slabije kompjutere zbog ovoga gore!
NjegovaWisost
15.9.2010, 16:16
Kod nas u školi ima Semproni, 512 ultra sporog RAMa, windows Xp home naravno bez service packa, neki Ati RadeonHD 3xxx garant,sporo ko išta, a djeca samo uzmu i instaliraju Vice City i PES pa igraju..Naravno,Counter Strike je neizostavljiv. Treba staviti slabije kompjutere zbog ovoga gore!
Tu nije problem do kompjutera - nego do profesora.
ma do cega sve nije problem, ne vredi o ovome raspravljati :(
To je ko da dve strane broda koje se odvajaju lepite selotejpom da brod ne potone
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.