PDA

Prikaži potpunu verziju : Pitanje u vezi zamene kondenzatora na maticnoj

Dejan Simic
27.8.2010, 22:15
Da li neko moze da mi objasni kako da zamenim "nabubrele" el. kondenzatore?Probao sam lemilicom,ali ni da maknu kao da su "urasli" u plocu.Da li su uopste lemovi kalajni, ili je nesto drugo u pitanju pa se ne da lako istopiti?

Beagle
27.8.2010, 22:27
Treba ti odlemljivac... Slicno lemilici, ali ima suplalj vrh i pumpicu koja omogucava sukciju kalaja. Kada odlemis kondez postoji sansa da otvor ne bude prociscen pa ce ti trebati i vrlo tanka burgija ne bi li napravio otvor za provodnik. Jos bolje ako bi imao SMD duvaljku...

Najjeftinije ti je da odneses u neki servis.

Bifrost
27.8.2010, 22:46
Od koliko je vati lemilica? Probaj takodje sa malo prodjes po lemu sredinom vrha lemilice (veca povrsina). Takodje je moguce da su zalemljeni sa obe strane (gornje i donje) vidi ako je to problem...

jozvan_Kg
30.8.2010, 14:08
Kako može kondez da bude zalemljen odozgo, života ti, kad sam on stoji na mestu lema? Može samo da bude zalemljen odozdo, i da je kalaj procureo do samog kondeza...

Bifrost
31.8.2010, 1:47
Kako može kondez da bude zalemljen odozgo, života ti, kad sam on stoji na mestu lema? Može samo da bude zalemljen odozdo, i da je kalaj procureo do samog kondeza...

Gornje i donje strane ploce.... Ne znam kako si ti zamislio...

http://img825.imageshack.us/img825/3383/25541745.jpg

http://img413.imageshack.us/img413/9813/54249292.jpg

Beagle
31.8.2010, 11:10
Na modernim plocama se takvi lemovi ne rade.

jozvan_Kg
31.8.2010, 11:15
@Bifrost
Taj način lemljenja nije baš najsigurniji. A taj kondez sa slike gore deluje kao da ga je lemila moja baba sa nogama, onako baš fušerski.

Bifrost
31.8.2010, 13:39
Uredu :) kako god kazete, ja sam dao kao primer, nisam ovo ja lemio to je fabricki... Taj nacin lemljenja kondenzatora i drugih elemenata se koristi sa dvostranim plocama, iz razloga smanjivanja same dimenzije ploce. Da nije tako morali bi da provuku neku spojnicu... Ne znam kako mislis nije najsigurniji, ali ne bitno, ja sam dao kao primer da nije iskljucivo... Da ne idemo u off topic...

FrankRibery
31.8.2010, 16:50
Prvo prelemi ponovo sve lemove sa kvalitetnim tinolom pa probaj sa malo jacom lemilicom da ih odlemis, moze sigurno. Ili sto kaze Beagle, ako imas duvaljku sa njom je najlakse