Prikaži potpunu verziju : Napajanja unplugged
Dakle,konacno smo docekali da i ovaj clanak bude objavljen!Pozdrav Dusanu,ali moram da pitam zasto se ovoliko dugo cekalo na njega kad je potrebniji od 90% clanaka o hardveru koje ovaj casopis objavljuje?
Nadam se da ce drugi deo dati detaljan opis vise marki i modela napajanja!Nece se valjda zadrzati samo na ponekom Chiefteku i CoolerMasteru?Znam da je to vrh kvaliteta kod nas (gde covek mora da ceka po mesec dana da mu "veeeliki" distributeri cija imena pocinju sa P i C dobave "najaceg Chiefteca od 400W kojeg imaju na lageru negde u Polineziji:kreza: ) ali ima ljudi koji bi voleli nesto da procitaju i o Antecu,Enermaxu,Termaltaku...pa mozda i pomenuti prepodavci hardvera iz Tunguzije nabave to i za nas smrtnike koji mole tamo nekog rodjaka ili druga od pre deset godina da im donese iz zemlje jeftinih kompjutera zvanoj Amerika:mad: !
Jos jednom bih molio urednike da malo prosire sledeci clanak na par listova.Malo smo se zasitili flesh memorija,fotoaparata i sl.
:ciao:
Da nisam bio previse kriticki raspolozen u predhodnom postu pa su se urednici naljutili i resili da ne pisu drugi clanak o napajanjima?:icon_scra
Ili je nesto drugo u pitanju?:)
Mean_Machine
14.8.2006, 0:02
Da nisam bio previse kriticki raspolozen u predhodnom postu pa su se urednici naljutili i resili da ne pisu drugi clanak o napajanjima?:icon_scra
Ili je nesto drugo u pitanju?:)
Ma rekli su da ce pisati o napajanjima u narednim mesecima niko nije precizirao kada :D i ja sam se razocarao kada sam video da nisu ovog meseca pisali.
Steta a bas treba da kupujem komp.
A bogme cekaju da prodju vrucine jer treba vaditi pa montirati drugo pa meriti a napajanje se greje i greje :D
Pa da, "kinezi" se dosta greju :D
Pa da, "kinezi" se dosta greju :D
Svako napajanje se greje kad je pod opterećenjem. Kad visiš na netu ili nešto čačkaš po desktopu, proc i ostale komponente nisu opterećenje pa samim tim "vuku" manje struje. Probaj da uporediš toplotu vazduha koju ventilator na napajanju izbacuje kad radiš nešto manje zahtevno i kad se igraš. Ne treba ti nikakav termometar, dovoljna je ručna metoda!:to_care:
OK za to da se greju sva napajanja pod opterecenjem.:)
Mislim da me nisi najbolje skapirao u predhodnoj poruci,al' nema veze.
:ciao:
Nije bas 100% tacno da se kod nas (legalno) ne mogu nabaviti brend napajanja. Ja sam u jednoj poznatoj firmi kupio enera, znam da moze da se nabavi i tagan, krece se sa uvozom corsaira (cija se napajanja jos nisu afirmisala, ali ajde)...
Dakle ima o cemu da se pise, sad zavisi koliko je to neophodno prosecnom korisniku (ne odvaja svako 90+ evra za napajanje).
Ima i Enermax-a,Antec-a ali su veoma retki i cena je veoma visoka.
Dakle ima o cemu da se pise, sad zavisi koliko je to neophodno prosecnom korisniku (ne odvaja svako 90+ evra za napajanje).
То и није неки разлог с обзиром да се у SK врше тестови монструма попут X1900XTX и 7950GX2, а нешто ми се чини да код нас више људи даје 90е за кућиште и напајање него што их купује овакве картице :D
Za kuciste i napajanje da, ali samo za napajanje bez limarije za 90 i vise evra (sto ukljucuje razne enermaxe, tagane, seasonice itd) ne znam koliko. Osim toga, govorim o prosecnom korisniku koji nema navedeni X1900XTX i sl, pa mu i ne treba Enermax XXXW, vec ce mu posao zavrsiti i CM, Thermaltake, Chieftec i LC Power.
Ali slazem se da opisa kvalitetnih napajanja mora da bude, pa makar ih i ne kupovali svi odreda. Bitno je da obican korisnik shvati da pc ne zavisi samo od jake grafe, procesora itd, vec da konfiguracija pocinje da se sastavlja izborom kvalitetnog kucista sa napajanjem.
Mean_Machine
23.8.2006, 0:40
Za kuciste i napajanje da, ali samo za napajanje bez limarije za 90 i vise evra (sto ukljucuje razne enermaxe, tagane, seasonice itd) ne znam koliko. Osim toga, govorim o prosecnom korisniku koji nema navedeni X1900XTX i sl, pa mu i ne treba Enermax XXXW, vec ce mu posao zavrsiti i CM, Thermaltake, Chieftec i LC Power.
Ali slazem se da opisa kvalitetnih napajanja mora da bude, pa makar ih i ne kupovali svi odreda. Bitno je da obican korisnik shvati da pc ne zavisi samo od jake grafe, procesora itd, vec da konfiguracija pocinje da se sastavlja izborom kvalitetnog kucista sa napajanjem.
Zaboravio si Asus i Foxconn.:D
da krenem :dedica: vidite poenta skupih (u 99% slucajeva stvarno odlicnih) napajanja nije samo u fazonu "pih sta ce mi pa nemam ati/nvidiju xxx/sli/mambo/dzambo" vec u dugotrajnosti/isplativosti/stednji tih istih para na sprzenu konfiguraciju itd... razloga ima stvarno dosta a vi se samo zapitajte sta ce pre da rikne/pobrljavi usled eps igrarija itd... codegen i lc power ili ener i tagan?jednostavno skupa i dobra napajanja imaju svrhu i ako mene pitate dve najbolje stvari koje sam ikada kupio za komp su ss2 (u svoje zlatno vreme gledanja brda kanala i offline downloada svetlosnim brzinama) i tagan napajanje ove dve komponente ce mi preziveti sigurno (pogotovo napajanje) bar jos tri konfiguracije iako zivim na dorcolu i sijalica ume ponekad da mi "blinka" (od kad imam tagana btw komp se nije ni zagrcnuo pri ovakvim eps udar situacijama dok je stari dtk iako vrlo dobar kinez gasio masinu) da ne smaram vise :tapsh: dobro napajanje (pogotovo kod nas) = mirna i stabilna konfiguracija (na stranu sto se oc potencijal povecava sa dobrim napajanjem koje drzi v12 grane na +12.xx zakucane i pri ful loadu) naravno da je cena od cirka 100e za ovakva napajanja velika u zemlji gde 99% sklopljenih konfiguracija stize sa napajanjima od 1200 dindzi ali razmislite o gorenavedenim situacijama i skapiracete da tih 100e katkad moze spasiti i 1000e unutar kucista.u prevodu vrlo smo dobro trziste za "shishanje" pa kad ode cela konfa u pm zbog 1200dindzi krsha onda placi al dzaba ostane ti da se zalis eps-u :rofl: a znamo kako to uspeva :ciao:
Mean_Machine
23.8.2006, 1:10
Bolje je imati prosecno napajanje sa stabilizatorom nego skupo bez stabilizatora.
A napajanja od 100evra imaju slisla samo ako su ti stvarno potrebna.To su napajanja sa realnih 550W a za to treba imati potrosace.
nighthawk
24.8.2006, 21:59
Primetio sam da mi ventilator na napajanju blago skripuce. Sta bi moglo da se desi ako on stane, drzim slusalice na usima, tako da ne bih ni cuo ako se nesto dogodi? Kako moze da se podmaze i da li treba da se podmazuje? Da li ima da se kupi i koliko kosta novi ventilator?
Primetio sam da mi ventilator na napajanju blago skripuce. Sta bi moglo da se desi ako on stane, drzim slusalice na usima, tako da ne bih ni cuo ako se nesto dogodi? Kako moze da se podmaze i da li treba da se podmazuje? Da li ima da se kupi i koliko kosta novi ventilator?
Kupi drugi ventilator.Verovatno je u pitanju onaj od 80mm i cena je za neki dobar oko 400-500 din..
DukeofSerbia
5.9.2006, 18:57
Priznajem da je tekst vrlo dobar i da sam naučio nešto o napajanjima. Vidim da je najavljeno da će u nekom od narednih brojeva biti opisana napajanja. To bi bila prava stvar na tržištu koje ima katastrofalan izbor napajanja u srednjoj i višoj klasi. Sve se svodi na Chieftec i još nekoliko proizvođača.
Moj skroman doprinos se ne svodi na podršku temi, već i na spisak napajanja. U pitanju je Official XS Tiered PSU Manufacturer Brand Listing Phase III http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=108088&highlight=psu+list
Ja ću na po jednoj stranici staviti proizvođače napajanja po klasama i podvući ona koja su dostupna na tržištu Srbije. Ako neko vidi propust da nisam naveo nešto, neka otkuca, jer ja ne znam kompletnu ponudu preduzeća/uvoznika (samo sam pregledao glavne).
Napomena 1: Najpopularnijeg u Srbiji Chieftec-a nema na spisku. Zašto? Ne znam, pa ga neće biti na listi (moja pretpostavka je da ga nema u SAD, a ako ga ima, možda je OEM za neke druge proizvođače). Isto važi i za LC Power. Ako neko ima predlog za Chieftec-ove modele, neka predloži. Samo nemojte zaboravit ida Chieftec ima nekoliko serija, koje se razlikuju međusobno. Sramota je da jedan veliki uvoznik iz .... daje samo 7 dana garanciju na Chieftec (ne znam za ostale), dok je za LC Power 2 godine (ali ne kod toga).
Napomena 2:
WHICH ONES TO BUY ??
Tier 1 can handle 4Ghz Conroe or 3Ghz AMD along with Oced Quad Crossfire/SLI With Ease.
Tier 2 offers almost as much power and stability as Tier 1 at Comparable Wattage levels with lower price/better availability.
Tier 3 is ONLY Recommended if Price difference is present between Tier 3 and Tier 2 or due to availability issues with Tier 1/2 PSUs.
Tier 4 is recommended for stock or low power systems if Tier 3's are more expensive or are not available.
Tier 5 are NOT RECOMMENDED, but some brands have high/medium quality components in Tiers 2 through 4.
Kako otkriti koji je vaš proizvođač napajanja? (http://www.hardwaresecrets.com/article/370)
Spisak proizvođača napajanja (http://www.hardwaresecrets.com/page/drivers_power)
DukeofSerbia
5.9.2006, 18:59
Tier 1 Brands - The Most Powerful And Stable Components On The Market
Enermax Galaxy
PCP&C TurboCool
PCP&C Silencer >610
Zippy/Emacs SSL
Zippy/Emacs GSM
Zippy/Emacs PSL
Tier 2 Brands - Top Quality components With Top Notch Stability - For Those With Price/Availability Issues With Tier 1
Antec Neo HE
CoolMax CTG-750W/850W/1KW
Cooltek CT
Corsair HX
Enermax Liberty
Fortron (FSP) GLN
iStarUSA PD2
iStarUSA PD3
OCZ GameXStream
SeaSonic S12
SevenTeam
Silverstone ZF
Tagan U95
Tagan U25
Tagan U15
Tagan U22
Mushkin Enhanced
PCP&C Silencer <610
Silverstone EF
Supermicro/AbleCom
Thermaltake Toughpower >600W
Xclio GreatPower
Zalman ZM
Zippy/Emacs HG2
Zippy/Emacs HP2
Od svega ovoga na srpskom tržištu ima Thermaltake Toughpower od 600W (~120€), a od 700W se čeka. Molim lepo – na celom tržištu bar jedan model koji je vrhunskog kvaliteta i nije skup. Ima i skupljih modela od njega (neki drugi proizvođači), ali su lošijeg kvaliteta.
Ima i Tagan (hvala na primedbi) - modeli U15 i U22. Cena je sasvim prihvatljiva.
@Garson
Ovaj Antec Neo HE je SeaSonic OEM, inače ne bi Antec imao u samom vrhu model.
DukeofSerbia
5.9.2006, 19:00
Tier 3 Brands - High Quality and Stability, Second Only To Tier 1 Brands
Acbel Polycom
AMS Mercury
Antec Phantom
Antec TruePower III
Antec True Power II
Antec True Control II
Antec Neopower 480W (Old Model)
Antec Smart Power 2.0
Athena Power Space Shuttle Series
Channel Well
Enermax Maximum Plus
Enermax Noistaker II
Enermax Noisetaker
Enermax Whisper II
Enermax CoolerGiant
Enhance ENS-G
Enhance ENP-GH
Fortron (FSP) GLC
Fortron (FSP) THN
Fortron AX
Fortron HLN
Fortron PFN/PN/PA
OCZ PowerStream
SeaSonic Super Versatile
Silverstone F
Sparkle FSP
Spire Rocketeer V/VI
Thermaltake Purepower
Thermaltake Toughpower <600W
Ponovo jedan model i to Spire Rocketeer VI (model od 600W ~155€). Dodao bih da se vrlo retko uveze u Srbiju Antec (kućište + napajanje). Npr. u decembru 2004. kad sam kupovao moju mašinu, Antec mi je zgrabljen ispred nosa... pa sam morao Chieftec.
Ima još i OCZ PowerStream od 520W.
DukeofSerbia
5.9.2006, 19:01
Tier 4 - Not Recommend With Tier 3 In same Price/Wattage Range
Aerocool
Asus Atlas
BFG
Cooler Master Real Power
Cooler Master iGreen
Delta
Enlight
E-Power
Futurepower
Hiper
HIPRO
Lite-On
Masscool
MGE XG
Mushkin HP
OCZ Modstream
Scythe Kamariki
Sintek
SunBeamTech
Thermaltake TR2
TTGI/Superflower
Ultra Xfinity/X2
Cooler Master i nije nešto, a o cenama u Srbiji ne bih. Za manje novca, a iste max snage se može kupiti Thermaltake TR2. Čak i Real Power modeli (500 i 550W) imaju višu cenu od jednog Thermaltake Toughpower 600W (~10-20€), a zna se na čijoj je strani kvalitet. Priznajem da ne znam kolika je garancija na Thermaltake, ali na Cooler Master je 3 godine, što je izvanredno.
Pronašao sam i OCZ Modstream.
DukeofSerbia
5.9.2006, 19:02
Tier 5 - Other than the units listed above for any of these brands, NOT RECOMMENDED
A-TOP Technology
APEX (SUPERCASE/ALLIED)
Aspire(Turbo Case)
ATADC
Athena Power
ATRIX
Broadway Com Corp
Cooler Master
Coolmax
Deer
Diablotek
Dynapower USA
FOXCONN
I-Star Computer Co. Ltd
In Win
JPAC COMPUTER
Just PC
Kingwin Inc.
Linkworld Electronics
Logisys Computer
MGE
MSI
NMEDIAPC
Norwood Micro/ CompUSA
NZXT
Powmax
Q-Tec
Raidmax
Rosewill
SFC
Shuttle
Spire Coolers
Star Micro
STARTECH
TOPOWER TOP
Ultra X-Connect
Wintech
XClio
XION
YoungYear
Samo dva proizvođača u najgoroj klasi u Srbiji (misli se na one sa imenom, ne računam kineski otpad)?!
Bravo covek:tapsh:
Moj izbor je bio Enermax Whisper II (535W),za nekih 85$ preko newegg-a,ali zet nece da se muci sa tolikom kilazom preko granice:kreza: Sada vozim Codegena od 400W.:(
Inace imam DFI plocu i bas pre neki dan sam gledao sa dfi forumu predlozena napajanja za ove ploce.Njihov moderator je dizao u nebesa OCZ Game Xstream od 600W.Vidim da si ga i ti ubacio u top modele;)
A mislio sam da se samo ja palim na ekstra napajanja:D Svi ono :"graficka sa stampanom plocom od pola metra,na 10.000 MHz...GT,Xt,XTX..." :opanachke
Palim se i ja na kvalitetna napajanja, a pri tome ne mislim na Chieftec.Ali nazalost nemam para :( za ishta jace od ASUS 360W tako da OCZ 600W ostaje u domenu zelja.
DukeofSerbia
6.9.2006, 19:28
Izgleda da sam pronašao ko je OEM Chieftec. Neki Sirtec sa Tajvana. Uporedite sami - napajanja Sirtec http://www.sirtec.com/products.php - napajanja Chieftec http://www.chieftec.com/products/psu/atx_psu.htm i http://www.chieftec.com/products/POWER/power.htm
Čak im se i oznake slažu.
Shta li nam to Chieftec uvaljuje?
Shta li nam to Chieftec uvaljuje?
isto sto i uvek :) u prevodu skoro pa nista to sve sa chieftec-om me podseca na ona "lepa" vremena kod nas kada su ti svi prodavci preporucivali: "uzmi bato chieftec i kingston to ti je najbolje :dedica: " na svu srecu sada je ipak malo drugacije pa mozes (cak i povoljno uz malo cimanja naravno) da kupis nesto normalnijih komponenti
isto sto i uvek :) u prevodu skoro pa nista to sve sa chieftec-om me podseca na ona "lepa" vremena kod nas kada su ti svi prodavci preporucivali: "uzmi bato chieftec i kingston to ti je najbolje :dedica: " na svu srecu sada je ipak malo drugacije pa mozes (cak i povoljno uz malo cimanja naravno) da kupis nesto normalnijih komponenti
Zato i kazem.Chieftec i Kingston bih uzeo da na trzishtu postoje samo kineska napajanja i NCP memorije.;)
DukeofSerbia
7.9.2006, 19:41
Nemojte da ste takvi. Tema nisu memorije i Kingston je sasvim ok. U višoj je klasi.
A Chieftec je ok, a njihova CFT serija je stvarno kvalitetna.
Nemojte da ste takvi. Tema nisu memorije i Kingston je sasvim ok. U višoj je klasi.
A Chieftec je ok, a njihova CFT serija je stvarno kvalitetna.
O kojoj vishoj klasi? Kingston ne moze da prismrdi OCZ-u, Corsairu,Mushkinu,Crucil-u,G.Skillu.To je visha klasa.
Rekao si da Antec nije neshto a Chieftec je OK?:confused:
DukeofSerbia
8.9.2006, 12:48
Nemoj sad tako. Sirtec (koji radi za Chieftec) ima odličnu seriju CFT modela koji se kod nas NE uvozi.
Antec si i sam video u kojoj je kategoriji sem Neo HE serija koja je SeaSonic OEM. A znamo ko je SeaSonic...
Kingston je veliki proizvođač i njihove memorije se prodaju kao alva. OCZ i nije po meni neko ime. Corsair je kralj za sve njih!
Nemoj sad tako. Sirtec (koji radi za Chieftec) ima odličnu seriju CFT modela koji se kod nas NE uvozi.
Antec si i sam video u kojoj je kategoriji sem Neo HE serija koja je SeaSonic OEM. A znamo ko je SeaSonic...
Kingston je veliki proizvođač i njihove memorije se prodaju kao alva. OCZ i nije po meni neko ime. Corsair je kralj za sve njih!
Kako god, Antec je klasa za Chieftec.
A shto se Kingstona tice, oni su najvec proizvodjac memorija, zbog ogromnog broja modula isporucenih OEM proizvodjacima.Ali u svetu overkloka su slabo zastupljeni, imaju oni HyperX ali nije to to.
Shta fali OCZ-u? OCZ i Corsair su sam vrh.
DukeofSerbia
8.9.2006, 18:50
Kod napajanja lepo sam priložio rangove. Antec-ov najbolji model je SeaSonic, kao i Corsairov. Najbolja Chieftecova serija CFT se kod nas ne uvozi a po meni je vrlo dobra. 12V grane jasno pokazuju to.
A shto se Kingstona tice, oni su najvec proizvodjac memorija, zbog ogromnog broja modula isporucenih OEM proizvodjacima.Ali u svetu overkloka su slabo zastupljeni, imaju oni HyperX ali nije to to.
Da li si ti to sve licno probao pa mozes ovako samouvereno da tvrdis?
Da li si ti to sve licno probao pa mozes ovako samouvereno da tvrdis?
Ne bash sve.A ti?
Shto pitash?Mislish da je Chieftec bolji od Anteca, kao i Kingston od OCZ-a i Corsair-a?
Ne bash sve.A ti?
Shto pitash?Mislish da je Chieftec bolji od Anteca, kao i Kingston od OCZ-a i Corsair-a?
Mislis?
Pises o tome kao da si ih sve probao u nekoj laboratoriji.
Mi jos uvek testiramo za sledeci broj pa ne pricamo napamet.
Kad nesto nisi licno probao napisi da je tvoje licno misljenje da je ovaj bolji ili da ovaj ne valja... ovako ce ti neko poverovati...
Pozdrav.
Mislis?
Pises o tome kao da si ih sve probao u nekoj laboratoriji.
Mi jos uvek testiramo za sledeci broj pa ne pricamo napamet.
Kad nesto nisi licno probao napisi da je tvoje licno misljenje da je ovaj bolji ili da ovaj ne valja... ovako ce ti neko poverovati...
Pozdrav.
Koje sve? Pomenuh Antec-a i Chieftec-a.Nemam nishta protiv toga ako mislish da je Chieftec bolji od Antec-a.Naravno da je ono moje licno mishljenje, formirano delimicno od licnog iskustva a delimicno od iskustava mnogobrojnih ljudi sa raznih foruma.
Isto vazi i za Kingston, koji je OK, ali je 90% orijentisan na Value segment trzishta, dok su OCZ,Corsair,Mushkin,G.Skill i drugi, nasuprot Kingstonu , 90% orijentisani gamerima i overklokerima.Tako da niko nikome ne smeta, lepo su se rasporedili.
Pozdrav, i jedva cekam vash test.:ciao:
DukeofSerbia
12.9.2006, 13:31
Pronašao sam i Chieftecova najbolja napajanja u Srbiji. Ima kod jednog velikog uvoznika model CFT-560A za oko 104e. To je već vrlo dobro napajanje.
Pronašao sam i Chieftecova najbolja napajanja u Srbiji. Ima kod jednog velikog uvoznika model CFT-560A za oko 104e. To je već vrlo dobro napajanje.
...ali i mnooogo skupo.
DukeofSerbia
12.9.2006, 22:02
Cena je sasvim u skladu sa kvalitetom napajanja. U pitanju je CFT-560A-S12 http://www.chieftec.com/products/POWER/power.htm Ima 23A na 12V grani. Jezivo.
Upravo proveravam - ima Chieftec CFT-500A-12S za 93e.
Cena je sasvim u skladu sa kvalitetom napajanja. U pitanju je CFT-560A-S12 http://www.chieftec.com/products/POWER/power.htm Ima 23A na 12V grani. Jezivo.
Kazem, licno ne volim Chieftec iako verujem da je napajanje kvalitetno.Ti rece da nije njihovo nego preimenovani Sirtec.
Pazi ovo (http://www.ocztechnology.com/products/power_management/ocz_powerstream_power_supply-nvidia_sli_ready_) OCZ 520W sa 33A na +12V.:eek:
Ili na primer ovu (http://www.ocztechnology.com/products/power_management/ocz_sli_ready_gamexstream_power_supply) perverziju sa cak 4 +12V grane sa po 18A na svakoj.:a_whistli :kreza:
Kazem, licno ne volim Chieftec iako verujem da je napajanje kvalitetno.Ti rece da nije njihovo nego preimenovani Sirtec.
Pazi ovo (http://www.ocztechnology.com/products/power_management/ocz_powerstream_power_supply-nvidia_sli_ready_) OCZ 520W sa 33A na +12V.:eek:
Ili na primer ovu (http://www.ocztechnology.com/products/power_management/ocz_sli_ready_gamexstream_power_supply) perverziju sa cak 4 +12V grane sa po 18A na svakoj.:a_whistli :kreza:1. Zašto ne voliš Čiftek?
2. Kaži mi nešto... nikad mi nije bilo jasno kako provaliti šta se napaja iz koje od te četiri grane od 12 volti. Ima li načina da se to nekako vidi samo na osnovu onoga kako izgledaju žice i konektori, ili za to mora da se otvara kutija i gleda štampana ploča?
1. Zašto ne voliš Čiftek?
2. Kaži mi nešto... nikad mi nije bilo jasno kako provaliti šta se napaja iz koje od te četiri grane od 12 volti. Ima li načina da se to nekako vidi samo na osnovu onoga kako izgledaju žice i konektori, ili za to mora da se otvara kutija i gleda štampana ploča?
1.Pa,eto.Kao shto mnogi vole ATI graficke a ne vole nV ja ne volim Chieftec.Smatram da za iste pare postoje bolja napajanja.
2.Pojma nemam.Licno, nisam nikad uzivo video napajanje sa 4 +12V rail-a.Sa 2 jesam ali 3 i 4 nisam.
DukeofSerbia
21.9.2006, 20:56
Pogledao sam šta ima kod naših istočnih susjeda u njihovim najjačim kompanijama za prodaju PC-a i komponenti.:icon_stud Abecedno:
Antec, Chieftec, Enermax, Fortron (FSP), Tagan, Silverstone.
Posto gledam da je tema u vezi s napajanjima i mrzi me da otvaram drugu...
Interesuje me koja od ovih napajanja daju struju na 12V 22A i vise, treba mi zbog graficke jer preporuka za 7900 je da na napajanju struja na 12V grani nije manja od 22A. Unapred hvala.
To sa 22A na 12V je preterivanje jer 7900 moze da radi opushteno na napajanju sa 18A na 12V, npr. Chieftec 360W.
Bojan Savnik
4.10.2006, 22:55
Vojo, odlični tekstovi o napajanju.
Konačno da neko o tome piše, dosta mi je ploča i grafičkih kartica. :tapsh:
A mene zanima koja je uloga transformatora iza greca, kad bi grec zajedno sa kondenzatorom trebalo da daje jednosmeran napon :)
A mene zanima koja je uloga transformatora iza greca, kad bi grec zajedno sa kondenzatorom trebalo da daje jednosmeran napon :) Bi on, da nema onog prekidačkog kola. Ono ne samo što prekida, nego što pušta jednom pozitivni a jednom negativni napon, takoreći secka taj napon (odatle i izraz "čoper", što znači "seckalica"). To ti je najjednostavniji način da od jednosmerne struje dobiješ naizmeničnu. (Isti princip se koristio još u Teslinom transformatoru, samo što je tamo prekidač bio mehanički). Kao rezultat dobiješ niz "četvrtki". To nije sinusni oblik, ali ne smeta transformatoru da transformiše sa 300 i kusur na 12, 5, 3,3 volti...
VojaM ti je lepo objasnio, samo da li si se ikada zapitao koliki bi bio trafo za kompjutersko napajanje da se ne koristi sistem prekidača? Bar 10-ak kila:dedica: ! Verovatno nikada nisi radio proračun trafoa za NF pojačavače:) !
Nisam, verovatno zato što nisam energetičar ;)
nighthawk
7.10.2006, 21:37
jedno glupo pitanje: da li napajanje moze da se testira a da nije povezano na plocu, tj. kako ga upaliti?
Pa upalis ga u struju i na kabl napajanja (oni koji idu u uredjaje, plocu, hdd...sve redom) ubacis produzetke u vidu zica s mernog instrumenta, npr. Fluke-a. Pre toga podesi parametre na mernom instrumentu, za tip struje, i sta jos ima - jbga nisam odavno radio s tim.
nighthawk
7.10.2006, 22:45
Ma znam ja to za instrumente, ja sam fizicar, ali da li napajanje radi ako nije povezano na plocu?
Ma znam ja to za instrumente, ja sam fizicar, ali da li napajanje radi ako nije povezano na plocu?
Imaš način da uključiš napajanje iako nije priključeno na ploču. Treba da nadješ na konektoru za napajanje ploče jednu svetlozelenu žicu (signal PS_ON ili tako nešto) i spojiš je žičicom za bilo koju crnu žicu (masa). Napajanje će se uključiti i radiće sve dok je pomenuta žičica povezana. Pazi samo da nešto ne pogrešiš sa spajanjem i da tu žičicu čvrsto uglaviš da ne ispadne i eventualno ne spoji nešto što ne treba.
Ako nisi spretan oko toga, bolje ne čačkaj... ili pitaj nekog ko se razume.
Mislis da li prenosi struju, ako je samo ukljuceno u uticnicu a ne i na plocu? Nisam siguran kako stvari stoje sa svim napajanjima ali znam da sam s drugarom proveravao njegovo napajanje na onaj gore opisan nacin uz pomoc fluke-a, znaci nije nam bilo povezano na plocu, prekidac na poledjini napajanja je bio na on ali se cooler nije okretao dok je na krajevima kablova, npr. onom konektoru koji ide na plocu davao znake zivota - izmerili smo valjda napon ili sta vec, davno sam zavrsio s fizikom;) i na kraju smo na taj nacin ustanovili da je napajanje ok.
Tekst o napajanjima je stvarno odličan, valjda nećemo dugo čekati da se napajanja u različitim klasama i istestiraju. Što se tiče Chifteca
(GPS-400AA-101 A), moram priznati da sam se malo razočarao kad sam video da je u njemu neki kung-fu ventilator, koji istina nije tako bučan, srećom. Bode mi oči i očitavanje u Everestu i SiSoftSandri za 12V, prijavljuje mi 11.65 do 11.70V. Ipak, u principu, odlično radi.
Pitanje za VojuM - da li se to može nekako regulisati na samom napajanju?
Frapirao sam se kad sam ga otvorio i kad sam video brdo prašine, posle nekih 8 meseci rada nakupila se skoro puna šaka, baš mnogo.
Dobro bi bilo u nekom od narednih tekstova detaljnije opisati postupak otvaranja i čišćenja napajanja da bi i oni koji zaziru od čačkanja po kućištu malo olakšali ovom vrlo bitnom delu računara funkcionisanje. Pozdrav!
Što se tiče Chifteca
(GPS-400AA-101 A), moram priznati da sam se malo razočarao kad sam video da je u njemu neki kung-fu ventilator, koji istina nije tako bučan, srećom. Jesi li pogledao gde se pravi Chieftec? Kung-fu je u svakom slučaju. Za takve stvari biraju se, inače, ventilatori sa kliznim ležajem ("rukavac", "sleeve") jer su mnogo tiši od inače boljih modela sa kotrljajućim ležajem ("ball bearing", "kuglageri"). Nažalost, oni su kraće traju i tu se ne može ništa učiniti. Međutim, ne treba da se brineš, u skupo napajanje sigurno se neće ugraditi neki šit koji će da prodrči posle mesec dana.
Bode mi oči i očitavanje u Everestu i SiSoftSandri za 12V, prijavljuje mi 11.65 do 11.70V. Ipak, u principu, odlično radi. Nemoj da se previše oslanjaš na programe koji mere napone. Način na koji oni rade veoma je nepouzdan i rezultati se ne mogu smatrati tačnim. Jedino pravo merilo je merenje votmetrom (i to kvalitetnim analognim, digitalni hoće da se zaglupe zbog načina na koji uzimaju uzorke, naročito jeftiniji) ili osciloskopom.
Inače, nemoj previše da se uzbudjuješ zbog podataka o naponima, ako ti računar inače savršeno radi. Ono što se meri jesu naponi koje daje napajanje, ali ploča na sebi ima dodatne stabilizatore i filtere koji sve te efekte u velikoj meri poništavaju.
Pitanje za VojuM - da li se to može nekako regulisati na samom napajanju?Ne, u napajanju se ništa ne šteluje. Kao što rekoh, sve uglavnom sredjuje sama ploča. A ako je napajanje loše - treba promeniti napajanje.
Frapirao sam se kad sam ga otvorio i kad sam video brdo prašine, posle nekih 8 meseci rada nakupila se skoro puna šaka, baš mnogo.
Dobro bi bilo u nekom od narednih tekstova detaljnije opisati postupak otvaranja i čišćenja napajanja da bi i oni koji zaziru od čačkanja po kućištu malo olakšali ovom vrlo bitnom delu računara funkcionisanje. Pozdrav! Nikakva preterana mudrost. U'vatiš usisivač i usisaš što je moguće pažljivije i detaljnije. Ako ti je frka da otvaraš napajanje, pomoći će i usisavanje kroz otvore za ventilator i za usisavanje/izduvavanje vazduha. Tako neće izaći baš sve, ali će najverovatnije biti sasvim dovoljno.
Što se tiče nezgodnih Intelovih box kulera za procesor koji imaju zvezdasto postavljena rebra za hladjenje koja se teže čiste, treba nekako proturiti cev usisivača kroz krilca ventilatora i usisati u krug koliko se može. Ostatak prašine iz samih rebara teško se čisti usisivačem, bolje ju je nekako izduvati. Kompresor na benzinskoj pumpi ne preporučujem (može da izbaci kapljice ulja i da napravi frku u kućištu) - najzgodnija se pokazala pumpa za bicikl sa šiljatim nastavkom za crevo - za bicikle ili pumpanje lopti.
Vojo nemoj da ojadis LC power napajanje od 550W. Izginucu, pukao sam kes i ako se pokaze kao lose necu moci da spavam:D Nego jel ste se dohvatili njega ili slicnog, izgleda fino, za ovo malo vremena koliko ga imam, ne cuje se skoro uopste;)?
Vidi, možda ću razočarati tebe i još mnoge, ali mi baš i nemamo mnogo raznoraznih modela na testu. Uglavnom firmiranih tipa CoolerMaster i još poneko. Prvo, neće ljudi da daju, plaše se da ih ne ojadimo, a drugo, mnogi i nemaju šta da daju na test, jer sve što imaju na lageru odmah ugrade.
Nama je bitnije da razvijemo postupak testiranja, a onda ćemo moći povremeno da uzimamo nekoliko napajanja iz trenutne ponude na test i da ih sve testiramo od istim uslovima.
Uopšte, testiranje napajanja je ovde problem, niko se time ne bavi, i jedva smo našli jednu firmu koja je pristala da to radimo partnerski.
Juce videh u jednoj firmi Antec Power Supply Tester, koshta oko 1400din.Ima onu budzu sa 24 pina kao na ploci.Jel' se neko susretao sa necim slicnim? Vojo?
Video sam. Mada, to ti je od slabe vajde da proceniš kvalitet napajanja. Time jedino možeš da proveriš da li ti je napajanje riknulo pa ili ima napone ispod svake granice (ili možda iznad), ili neki napon nedostaje.
Ako napajanje radi, ali loše, naponi padnu previše kad se priključe potrošači ili mnogo osciluju, to ti taj uređaj neće pokazati, jer on meri samo napone u praznom hodu.
Inače, imamo jedan takav, napisaćemo nešto kratko o njemu uz tekst o napajanjima.
Vidi, možda ću razočarati tebe i još mnoge, ali mi baš i nemamo mnogo raznoraznih modela na testu. Uglavnom firmiranih tipa CoolerMaster i još poneko. Prvo, neće ljudi da daju, plaše se da ih ne ojadimo, a drugo, mnogi i nemaju šta da daju na test, jer sve što imaju na lageru odmah ugrade.
Nama je bitnije da razvijemo postupak testiranja, a onda ćemo moći povremeno da uzimamo nekoliko napajanja iz trenutne ponude na test i da ih sve testiramo od istim uslovima.
Uopšte, testiranje napajanja je ovde problem, niko se time ne bavi, i jedva smo našli jednu firmu koja je pristala da to radimo partnerski.
Svaka im cast, zato drugi nerespektabilni casopisi dobijaju sve i svasta. To mi je poznato. Ja sam samo posle malo brljanja po netu primetio da se ponuda napajanja na nasem trzistu dosta razlikuje od ovih u okruzenju. Zanimljivo.
Mario Pavićević
10.10.2006, 13:15
Merni uredjaj za 1400din. koji treba da meri i struju i napon ne verujem da moze da bude dobar.Cak ni sa dobirm unimerom ne mozes da postignes rezultate koji ce pokazati pravu situaciju.Jedino 100% sigurno merenje je merenje osciloskopom dok je napajanje u radnom stanju(ukljucen racunar pod opterecenjem).
Merni uredjaj za 1400din. koji treba da meri i struju i napon ne verujem da moze da bude dobar.Cak ni sa dobirm unimerom ne mozes da postignes rezultate koji ce pokazati pravu situaciju.Jedino 100% sigurno merenje je merenje osciloskopom dok je napajanje u radnom stanju(ukljucen racunar pod opterecenjem).
Da, a da bih doshao do osciloskopa treba da ga ukradem sa ETF-a.;)
Mario Pavićević
10.10.2006, 14:55
Da, a da bih doshao do osciloskopa treba da ga ukradem sa ETF-a.;)
Pa tako nekako nazalost:opanachke zeznuto je cak i da poznajes nekog ko ima osciloskop( kazu da ga je bilo nekad u mojoj firmi al ga prodali za vreme inflacije:( ) napajanje moras otvoriti da bi osciloskop mogao da prikljucis a to povlaci kidanje garantne nalepnice a to napajanje teba posle nekom prodati (pod predpostvakom da si napajanje pozjmio da bi ga testirao i da nemas gomilu para za bacanje da bi ih kupovao samo radi testiranja) tako da je to za nase uslove komplikovan posao.
vrlo je jednostavno sve ispod 30-40e izbegavati sve od 30-40 do 80e ce raditi super i stabilno sve preko 80e ce raditi ko zmaj kraj price ono sto je na nalepnici ionako nema veze jer dobra napajanja sveukupno prave 2-3 firme ostali lepe nalepnice
Pa tako nekako nazalost:opanachke zeznuto je cak i da poznajes nekog ko ima osciloskop( kazu da ga je bilo nekad u mojoj firmi al ga prodali za vreme inflacije:( ) napajanje moras otvoriti da bi osciloskop mogao da prikljucis a to povlaci kidanje garantne nalepnice a to napajanje teba posle nekom prodati (pod predpostvakom da si napajanje pozjmio da bi ga testirao i da nemas gomilu para za bacanje da bi ih kupovao samo radi testiranja) tako da je to za nase uslove komplikovan posao.
A što bi morao da otvaraš napajanje da bi merio izlazne napone koje imaš na izlaznim, jelte, konektorima? ;)
Mario Pavićević
10.10.2006, 22:06
A što bi morao da otvaraš napajanje da bi merio izlazne napone koje imaš na izlaznim, jelte, konektorima? ;)
Pa jelte ali kako ces da prikljucis osciloskop na izlazne konektore napajanja ako zelis da napanjanje meris pod realnim opterecenjem iliti prikljuceno u plocu racunara?;)
Maltene svi konektori 12V potiču od istog internog izlaza, a i da ne potiču (novija napajanja sa izlazima 12V1 i 12V2), uvek ima neki slobodni konektor za hard i slično na koji možeš da nakačiš osciloskop. Tako je i za 5 volti. Za 3,3V nema slobodnih konektora, ali je sasvim lako moguće pipnuti sondom osciloskopa metalnu buksnu sa zadnje strane konektora i kad je priključen - baš smo juče to radili.
Teško da će ti ijedan prodavac dozvoliti da otvaraš kućište napajanja da bi tu nešto kao merio. Mi smo se čak razmišljali da jedno od napajanja na testu kupimo, da bismo mogli da ga otvorimo, jer je bilo nekih nedoumica oko tih izvoda za napon 12 volti, ali smo na kraju ipak našli na Netu ono što nas je zanimalo.
vrlo je jednostavno sve ispod 30-40e izbegavati sve od 30-40 do 80e ce raditi super i stabilno sve preko 80e ce raditi ko zmaj kraj price ono sto je na nalepnici ionako nema veze jer dobra napajanja sveukupno prave 2-3 firme ostali lepe nalepnice
Srećan si ako samo lepe nalepnice proizvođača... Neki lepe različite nalepnice i za snagu, a u pitanju su sve ista napajanja. Oćeš 400 vati - može, nama problema, oćeš 550 - ma nema frke, samo da prelepim ;)
Mario Pavićević
11.10.2006, 9:35
Nalepnice su cudo:)
E aj bas cu kada "mi se vrati" digitalac (za koji dan) da slikam nalepnicu sa LC power 550W, da vidimo sta kazu? Znam da nema 550W, ali ima sigurno bar preko 400W, izrada je kvalitetna, cooler su takodje dobro uradili, hard je bucniji duplo od njega, ja tipujem na to da je napajanje vise nego solidno.;)
lc power je za pare koje kosta odlican kao svojevremeno dtk
Mario Pavićević
12.10.2006, 14:06
lc power je za pare koje kosta odlican kao svojevremeno dtk
Bas tako;) ja sam inacne vlasnik oba(Lc power 550w i dtk 300w):D
phoenix[illusion]
13.10.2006, 8:57
Nego u SK-u pise da ce uskoro biti test napajanja, pa da procitamo tekst u ovom broju (10/2006), i ja sam procitao, a tamo pise samo kako napajanje radi, pa na osnovu cega se moze napajanje testirati?
']Nego u SK-u pise da ce uskoro biti test napajanja, pa da procitamo tekst u ovom broju (10/2006), i ja sam procitao, a tamo pise samo kako napajanje radi, pa na osnovu cega se moze napajanje testirati?
Videcesh u sledecem broju.;)
Cool'n'Quiet
21.10.2006, 20:27
I moja pohvala za tekst. Stvarno sam se prijatno iznenadio. Kad sa ugledao naslov odmah sam pomislio radi se o tekstu tipa: "Napajanje, ahh, to je ona mala kutijica u kucistu koja ima otvor na koji je prikacen ventilator koji moze da se vrti samo u jednu stranu. Zakljucujemo da on ne moze da se vrti u drugu stranu a ako ipak moze onda je to LC power 550W:rofl:..." (takozvani tekstovi za mase). Ali bas nasuprot...
I da, posebna pohvala za jednostavan opis PC_ON linije, te linije Power Good itd. Jos jednom svaka cast autoru i ocekujemo jos slicnih clanaka.
Pozdrav
Mario Pavićević
2.11.2006, 9:00
Tekst u ovom broju je fenomenalan i svaka cast za trud da dobavite svu mernu opremu i da uradite test dostojan i najboljih svetskih casopisa!Ovo su vec prave informacije i ozbiljan test iz koga ce se videti sta je dobro a sta nije kako za manje upucene korsinike a tako i za one koji se razumeju u elektrotehniku.Sto se mene tice jedva cekam sledeci broj da vidimo malo poredjenja!
smurflander
3.11.2006, 14:28
Svaka cast i nadam se da ce sledeca testiranja biti jos merodavnija. Upravo sam na sutra dan kupio Chieftec gps 400 full i postavio bih i jedno pitanje. Naime imam Athlon xp 1500+, 386 mb memorije, 160 gb hdd, gf 5700 fx, ati tv karticu, techni sat skystar2, modem, posebnu zvucnu 5.1 karticu u pci slot, karticu sa 5 usb 2.0 portova, mustekov skener koji se napaja preko usb-a, genius web cam , daljinski na seriskom portu, kao i lexmarkov inkjet stampac pa me zanima. Dali ce ovo napajanje biti dovoljno? Planiram da uzmem i neki dual core sa giga rama kao i neku najslabiju pci-e karticu pa me zanima da li ce i za tu konfiguraciju biti dvoljno ovo napajanje?
Svaka cast i nadam se da ce sledeca testiranja biti jos merodavnija. Upravo sam na sutra dan kupio Chieftec gps 400 full i postavio bih i jedno pitanje. Naime imam Athlon xp 1500+, 386 mb memorije, 160 gb hdd, gf 5700 fx, ati tv karticu, techni sat skystar2, modem, posebnu zvucnu 5.1 karticu u pci slot, karticu sa 5 usb 2.0 portova, mustekov skener koji se napaja preko usb-a, genius web cam , daljinski na seriskom portu, kao i lexmarkov inkjet stampac pa me zanima. Dali ce ovo napajanje biti dovoljno? Planiram da uzmem i neki dual core sa giga rama kao i neku najslabiju pci-e karticu pa me zanima da li ce i za tu konfiguraciju biti dvoljno ovo napajanje?
Uzeo si Chief-a od 400W...uživaj! Ozbiljno, to napajanje će ti biti više nego dovoljno za te potrebe!
Nikakva preterana mudrost. U'vatiš usisivač i usisaš što je moguće pažljivije i detaljnije. Ako ti je frka da otvaraš napajanje, pomoći će i usisavanje kroz otvore za ventilator i za usisavanje/izduvavanje vazduha. Tako neće izaći baš sve, ali će najverovatnije biti sasvim dovoljno.
Što se tiče nezgodnih Intelovih box kulera za procesor koji imaju zvezdasto postavljena rebra za hladjenje koja se teže čiste, treba nekako proturiti cev usisivača kroz krilca ventilatora i usisati u krug koliko se može. Ostatak prašine iz samih rebara teško se čisti usisivačem, bolje ju je nekako izduvati. Kompresor na benzinskoj pumpi ne preporučujem (može da izbaci kapljice ulja i da napravi frku u kućištu) - najzgodnija se pokazala pumpa za bicikl sa šiljatim nastavkom za crevo - za bicikle ili pumpanje lopti.
Ja koristim kompresor kod vulkanizera, samo prvo pustim malo da duva na prazno da eventualno izbaci kapljice kondenzovane vode ako je ima u crevu i ekstra - racunar bude kao nov - al' se ljudi zbune kad se digne oblak prasine kao iznad Hirosime :) (obavezno to radim u starim trenerkama (a samo takve i imam,prim.aut.:)))
Ja koristim kompresor kod vulkanizera, samo prvo pustim malo da duva na prazno da eventualno izbaci kapljice kondenzovane vode ako je ima u crevu i ekstra - racunar bude kao nov - al' se ljudi zbune kad se digne oblak prasine kao iznad Hirosime :) (obavezno to radim u starim trenerkama (a samo takve i imam,prim.aut.:)))
Ja sam istu stvar primenjivao svojevremeno, ali sam prestao kada mi je kompresor pomerio iz centra elisu kulera na napajanju. Znači vodi računa - ne približavaj pištolj preblizu kulera :dedica:. Od tog nemilog događaja primenjujem Vojinu metodu sa usisivačem. :ciao:
Misko_oc
16.12.2006, 21:00
Moje misljenje u vezi testa: Oprema koju koriste je mozda i najbolja na svetu, za sta svaka cast SK-u, iskreno nisam jos video tako opaku opremu nigde za testiranje napajanja. Samo Fluke amper klesta kostaju sigurno preko 150evra ovo ostalo ne bih ni komentarisao medjutim baterija za testiranje nije najsrecnije izvedena a pogotovo kacenje 12v railova. Prvo lose je sto imate same ciste otpornike jer to nikako ne moze da prikaze najverinju sliku sto se ripple&noise-a tice, a ni bilo cega ostalog. Drugo kacenje 12V railova, spajate ih sto ajd i da prodje za neka napajanja, medjutim sta sa mutli trafo 12v napajanjima? A takva ce za god dana biti dominantana u 500W+ kategorijama. Ima jos propusta koje kada biste doterali imali biste mozda i najbolje testove napajanja na svetu (jer je oprema vrh vrhova)
@Misko_oc Što se tiče čisto omskog opterećenja, imali smo nedoumice u tom pogledu, ali kad smo pogledali nekoliko svetski poznatih sajtova i časopisa koji testiraju napajanja, videli smo da svi koriste omsko opterećenje. Impulsno opterećenje koje pravi kompjuter nemoguće je simulirati (osim da imaš "bateriju" matičnih ploča i da si spreman u svakom trenutku da ćeš neku garant da spališ). Na kraju krajeva, svaka ploča sadrži dodatnu filtersku sekciju koja poprilično "pegla" struju opterećenja, tako da su otpornici sasvim dobra aproksimacija. U stvari, prema iskustvima svih koji se time bave, tip opterećenja je najmanji problem za napajanje. Mnogo veći problem je baš to što su date deklaracije netačne (ili, nedostaje "nebitan" podatak da su ta opterenja koja su data važeća samo za kratkotrajan rad, tipično do 10 sekundi). A što se tiče ripple&noise slike, ona u realnom radu može biti samo nešto (malo) gora od onoga što smo dali. Stvar je ionako čisto kvalitativnog karaktera, što je i napisano u tekstu.
Što se tiče opterećenja na 12 volti, sva napajanja koja smo imali na testu bila su klasična, tj. sa jednim internim izvorom od 12 volti koji se posle grana samo da se opterećenje podeli. Da smo imali napajanje kod kojeg pojedine grane za 12 volti imaju posebne namotaje na transformatoru, naravno, ne bismo mogli tako da ih testiramo, a bilo bi i opasno po uređaj.
Misko_oc
18.12.2006, 16:42
@Misko_oc Što se tiče čisto omskog opterećenja, imali smo nedoumice u tom pogledu, ali kad smo pogledali nekoliko svetski poznatih sajtova i časopisa koji testiraju napajanja, videli smo da svi koriste omsko opterećenje.
Niste gledali dovoljno dobro, koriste se omska opterecenja ali se stavljaju fanovi odozgo, to je odlicno iz nekoliko razloga, fanovi su u 99% kompjutera prisutni, min 2-3, fan je takodje super stvar da "malo" podigne ripple&noise odnosno da stvori priblizniju sliku realnosti, plus kad hladis aktivno mozes da stavis za nijasnu slabije otpornike, a i 12cm fanovi novije generacije vuku 10W+, tako da su sa koje god strane da pogledas bolja resenja.
Što se tiče opterećenja na 12 volti, sva napajanja koja smo imali na testu bila su klasična, tj. sa jednim internim izvorom od 12 volti koji se posle grana samo da se opterećenje podeli. Da smo imali napajanje kod kojeg pojedine grane za 12 volti imaju posebne namotaje na transformatoru, naravno, ne bismo mogli tako da ih testiramo, a bilo bi i opasno po uređaj.
Opet ne razumumem bas najbolje, naponi nisu isti cak i kad napajanje ima jedan 12V trafo, jer su danas skoro sva napajanja multi rail tipa (sto opet povlaci da se na svakoj od grana nalazi ogranicavac stuje (Intel je utvrio max 20A po grani) a neki stavljaju i VA), pa napon varira na prvom odnosno drugom rail-u itd (ako je na prvom railu CPU a na trecem sata onda nema sanse da budu izjednaceni kad meris voltmetrom). Zar nije bolje da svaka grupa otpornika ide na jednu granu? To nista nije slozenije nego da ih vezete sve zajedno, bolja ce slika biti vdrop-a jer mozes da ispratis kako reaguje vdrop na najzahtevnijim potrosacima kao sto su PCI-E i 8EPS (graficka i proc), ovako vdrop nije realan, tj. slika nije ni 80% tacna.
Onda imate automatski osigurac koji se ponasa kao prekidac odnosno ukljuci/iskucuje 12V rail, ali ceo, zar nije bolje napraviti sa 2 kom, pa jedan da iskljucuje 50% a drugi sve, time bi slika opet bila mnogo vernija, jer ovo sto sad slikate ne postoji u stvarnosti (da 12V nema uopste), a sa 50% bi bila slika kao idle-load na procu, i time biste bas lepo videli kako napajanje reaguje kad proc-graf sta vec povuku mnogo struje.
u svakom slucaju od ostalih testova kod nas a i na Balkanu, ste udaljeni nekoliko svetlosnih godina, ima jos nekih malih sitnica koje ponavljam kad biste ispravili bili biste mozda i najbolji, jos jednom svaka cast za opremu.
Hmmm, u mom kraju fenovi su sprave za sušenje kose ;) Govori bre srpski da ce ceo svet razume ;)
Ne trebaju mi ventilatori za ripple & noise (time nešto mnogo ne bi ni dobio) ni za hladjenje. Oni naši otpornici su na hladnjacima. To možda ne sajtu delije "fensije", ali ne dobija se mnogo na objektivnosti rezultata. A i da se dobija, nećemo preterivati ;)
Što se tiče raznih izvoda za 12 volti... "multirail" je samo u smislu da svaki izvod ima svoju prekostrujnu zaštitu. Po pitanju opterećenja, sve mu to ide iz istog izvoda. Drugo, otpornici za testiranje su poprilično skupi i ne nabavljaju se lako. Ne bi bilo baš lako i jeftino pokupovati 3 seta. Dakle, ako jedan set otpornika za 12 volti staviš paralelno na sve grane (dozvoljene struje pojedinih grana 12 V su kod svih napajanja koja smo testirali praktično jednake), onda se sve raspodeli na dve (ili tri, zavisno od modela) grane i izadje mu na isto kao da smo posebno opterećivali svaku granu ponaosob.
Drugo, za testitanje vršnog opterećenja mora za svako napajanje da se pravi posebna kombinacija (jer svako ima drukčije vršno opterećenje, bez obzira šta na nalepnici piše). Mi nemamo skupe peč panele za prespajanje otpornika nego su se sve kombinacije pravile lemljenjem. Šta misliš, koliko bi trajalo da to sve radimo tri puta?
Što se tiče automatskog osigurača... istina je da u kompjuteru realno nema takvog uključivanja kao što smo ga mi simulirali - uključivanje celog opterećenja na 12 volti. Međutim, ako već ceo test ne može da simulira realno stanje u računaru (zamisli koliko bi ploča-zamorčića moralo da strada za takav test), nema poente ni praviti test uključivanja dela opterećenja na 12 volti. Uostalom, ako napajanje preživi ovo našu varijantu a da se ne ugasi (ili ne daj bože crkne), tim pre će pouzdano raditi i u realnim uslovima. A prema Intelovim specifikacijama koje svako napajanje mora da zadovoljava, ono mora da izdrži i takav veliki "šok". U stvari, sva napajanja koja smo testirali to su dobro podnela, sem onih koja ionako nisu mogla da isteraju deklarisanu snagu (pa su se ili gasila, ili su naponi padali ispod 5% koliko je dozvoljeno).
Inače, u novom broju SK možete čitati vest o napajanju snage 1100 W!
Kako li to tek greje... snaga je otprilike ista kao kod kalorifera :D :D :D
Misko_oc
20.12.2006, 12:24
Ne bih se bas slozio motor je idealan da podigne ripple&noise, (dal motor hdd-a ili ventilator-a svejedno), ako svako ima barem jedan hdd i 2 ventilatora (napajanje, cpu) dolazimo da 99% masina ima 3 motora, i vise al ajde, to je preslikana slika realnosti jer fan i na bateriji testova i na masini je fan (ventilator :)). A i otpornici su xtra skupi (50W+) ovo ne verujem da je skuplje a 5x12CM ventilatora=50W otpornik znaci pored ripple-a i potrosac je. Mislim da ne biste sigurno pogresili da ste ovako uradili.
Sto se tice 12rail-a iako se slazem da mu sve ide iz istog izvoda (i da proizvodjaci debelo maste i obmanjuju sa 4rail itd bombasticnim natpisima) merite vdrop na molex-u pa na cpu grani, na molexu nema pada, a na cpu grani moze da bude 0.2+ i kad pokrenes super pi, prime, orthos, s&m sta vec zahtevno, tako da to spajanje railova nikako ne pije vodu, jer nemoz da izmeris pad napona kako treba.
Ovo za otpornike, ne razumem, kakvi crni pec paneli npr. recimo da imate 8 otpornika po 50W, vi ih vezete sve, ja samo predlazam da po 2 idu na jedan rail (obicno napajanja imaju 4 raila), tu se nista sto se cene tice ne menja, zar ne? u dinar je isto. Moze i po prekidac (da glumi pec panel) na 2 raila da mozete da spojite lako za 2 rail napajanja al i ne mora. Ne razumem sta je tu skuplje? Vi morate da ispostujete nekih sad ne znam sta ste utvrdili 200-300-400W na 12V, ja samo predlazem da ih razbijete na railove, to nema ni jednu neg osobinu samo poz, malo se cima vise oko lemljenja, ali troskovi su isti. Ako ste u mogucnosti testirajte cross-load varijnte, (85%+ potrosnje na 12V, 15% za ostalo takva je stanje kod danasnjih kompjutera). poz
Da li ventilatori podižu ripple and noise? Možda. Nije mi nikad palo na pamet da to probam, ali nije ni mnogo bitno, to je sve mnogo malo. Ako još koji put budemo radili ovakav test (što ne zavisi samo od nas), prikačiću i poneki ventilator i videću šta se i koliko menja.
"Malo veće cimanje oko lemljenja"? Ne da je mnogo veće nego mnooooogo veće. Da bi se mogle napraviti zgodne kombinacije otpornika (nešto na red, nešto u paraleli, sve to uzimajući u obzir i snagu koja je dozvoljena po otporniku) moraš imati dovoljnu količinu otpornika da bi mogao to da napraviš. Kao što prodavac, da bi ti vratio kusur, mora da ima razne kombinacije novčanica i to u dovoljnom broju - inače će da ti vraća žvake umesto kusura ili da se izvinjava "Komšija, mogu li da vam dugujem dinar?" :D Dakle, Mi smo i ovako dolazili u situaciju da na jedvite jade napravimo zgodnu kombinaciju, čak samo u jednom slučaju preopteretili deo kola (skoro duplo) jer dručije nije moglo.
Što se tiče ostalih stvari koje mogu da se testiraju, razmislićemo. To ne zavisi sve od nas jer mi to radimo u saradnji sa laboratorijom firme Enel.
Imaj samo u vidu da je ovo ipak testiranje za časopis, ne za istraživački rad pri razvoju napajanja u nekoj fabrici.
Ima mnogo zanimljivih stvari koja se sa napajanjima mogu raditi, ali to je onda više za našu dušu nego što je korisni i svrsishodno i, naprosto, moguće. Pazi, ne otkačinjem ja tebe za sve što predložiš, samo pokušavam da objasnim da se mora praviti kompromis. U takvoj zemlji živimo i sa toliko para raspolažemo :(
Misko_oc
20.12.2006, 18:28
Koliko imate otpornika na 12v railu i od koliko W ako nije tajna?
Misko_oc
21.12.2006, 19:54
Eh, misliš za se sećam?
Da li mozes da prebrojis sledeci put kad bude isao test?
Probaću da ne zaboravim ;)
Mogu samo da pohvalim redakciju zbog izbora teme koja stvarno zasluzuje da bude obradjena. Kvalitetno napajanje jako mnogo znaci a treba izabrati da imas dobar odnos cena kvalitet.
dejan_osipaonica
17.1.2007, 22:48
Za voju zar niste mogli umesto otpornika da koristite auto sijalice od 12v nalemite lepo grlo koje ih nosi i samo menjate kad neka sijalica crkne.Mislim da bi rezultat bio isti bar za 12v granu a sijalica ima bar po snazi da se bira
Kako je moguce da je Antec sp400p ostvarilo vecu snagu od 400w?To napajanje ima zastitu od preopterecenja, sto znaci da bi se iskljucilo cim dostigne 400w.Zar nije tako ili sam ja u zabludi.:confused:
Za voju zar niste mogli umesto otpornika da koristite auto sijalice od 12v nalemite lepo grlo koje ih nosi i samo menjate kad neka sijalica crkne.Mislim da bi rezultat bio isti bar za 12v granu a sijalica ima bar po snazi da se bira
Tehnički da, ali sijalice imaju lošu osobinu da im je otpornost dok su hladne skoro 10 puta manja od otpornosti kad su užarene, a i otpornost veoma varira sa jačinom struje, tako da je strašno teško proračunati koliko treba staviti sijalica. Ona snaga navedena na sijalici važi pod uslovima na automobilu, a to ne mora da se potrefi i na testu.
Bolje rešenje bi bio laboratorijski reostat (video sam ga na vežbama iz Električnih merenja na ETF-u), jedna skalamerija veličine frižidera, ali to nažalost nismo imali ;)
Kako je moguce da je Antec sp400p ostvarilo vecu snagu od 400w?To napajanje ima zastitu od preopterecenja, sto znaci da bi se iskljucilo cim dostigne 400w.Zar nije tako ili sam ja u zabludi.:confused:
Moguće je zato što je ta snaga koja se navodi jedna veoma uslovna veličina (zbir snaga po granama, ali se ne zna pod kojim uslovima). Ono na šta zaštita reaguje jesu struje po naponskim granama. Dakle, struje ne smeju da pređu maksimalno zadate (a to nisu one navedene, nego su nešto veće) i ta zaštita sigurno radi. Uostalom, i tvoji osigurači u stanu su nešto jači od maksimalne struje koja se očekuje, zar ne?
Druga stvar koju možda nisi primetio je to što napajanje možda može da istera poveliku struju na nekoj grani, ali napon pri tom ne sme (po propisima) da padne za više od 5 posto.
ispravka:samsung je najveći proizvođač memorijskih modula na svetu
Moguće je zato što je ta snaga koja se navodi jedna veoma uslovna veličina (zbir snaga po granama, ali se ne zna pod kojim uslovima). Ono na šta zaštita reaguje jesu struje po naponskim granama. Dakle, struje ne smeju da pređu maksimalno zadate (a to nisu one navedene, nego su nešto veće) i ta zaštita sigurno radi. Uostalom, i tvoji osigurači u stanu su nešto jači od maksimalne struje koja se očekuje, zar ne?
Druga stvar koju možda nisi primetio je to što napajanje možda može da istera poveliku struju na nekoj grani, ali napon pri tom ne sme (po propisima) da padne za više od 5 posto.
A mene zanimaju u tom slucaju jos dve stvari:
1) Da li to znaci da je antec sp-400p bolje kupiti od NeoHE 550 s obzirom da je na vasem testu ostvariolo vecu snagu od njega?
2) da li ste testirali samo jedan primerak tog napajanja ili mozda vise? Ko zna mozda se desilo da je neko prilikom proizvodnje na to napajanje od 400w zalepio nalepnicu od onog od 550 :D...A mozda vam je samo zapao extra primerak :dedica:
I dobro, gde je NASTAVAK tekstova o napajanjima?
Jel Zaista podigao toliku prašinu da su se uvoznici
"svakakvih" napajanja pobunili pa sad ne sme da se objavi tekst? ;)
Obećan nam je nastavak teksta tj serija testova napajanja u budućnosti..
(Ili su već objavljeni a ja nisam pratio??)
Nisi primetio nekoliko bitnih reči na kraju tog teksta... "možda", "razmišljamo da", "gledaćemo da" i slično?
Inače, po tom pitanju pročitaj malo šta sam pitao u ovoj temi. Mrzi me da stalno pišem jedno te isto.
Kad kupuješ napajanje nije ti najbitniji podatak "sirova" snaga. Mnogo ti je bitnija pouzdanost, a to je nešto što se testovima teško proverava. Zbog toga i tolike ograde u tom tekstu.
Ostaje ti uglavnom da napajanje kupuješ otprilike, prema zahtevima grafičke kartice i prema tome koliko je nov hardver (a to se može videti po sajtovima). A što se tiče kvaliteta, ili nađeš poznatu marku... ili među malo poznatim markama biraš po težini, što je često prilično dobar pokazatelj.
ispravka:samsung je najveći proizvođač memorijskih modula na svetu
Nisam mislio na memorijske cipove vec na same memorijske module.;)
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.