PDA

Prikaži potpunu verziju : Pomoć u vezi sa konekcijom

Geomaster
22.8.2010, 22:14
Evo ovako, imam ADSL ruter HG520i i laptop koji ima wireless.

ADSL kada se priključi na komp radi kako treba, ali kad probam da priključim na laptop konekcija radi, ali posle nekog vremena ne bih mogao da odem ni na jedan sajt (Mozilla se zaglavi na 'Connecting to...', 'Waiting for...' ili nekad ne može ni da resolvuje hostname), tad ne mogu ni da pingujem ništa, pa čak ni adresu ADSL-a (192.168.1.1 odnosno default gateway na konekciji). Jedino rešenje je reconnect i onda posle radi i posle nekog vremena (~2-3 min) opet isto...

Interesantno je što se ovo dešava i kada se konektujem preko wirelessa i kada priključim laptop na ruter preko LAN-a... Znači totalno isti simptomi. Prvo sam mislio da je virus na laptopu pa sam skinuo Kaspersky i pustio ga da uradi full scan. Našao je dva trojanca i obrisao ih, ali problem je nastavio. Onda sam reinstalirao Win na laptopu i i dalje isto... Posle toga sam pogledao System Log na ADSL-u čiji je firewall prijavljivao port scan napade, i 'filter no port TCP packet' (nekad se pojavljivao i UDP paket). Pomislio sam da je do firewalla na ruteru pa sam ga isključio, i ono i dalje. Imam WPA2 enkripciju i 63-bitni ključ za wireless tako da ne verujem da neko 'krade' konekciju od komšija. Probao sam sve što mi je padalo na pamet, tražio sam da mi dodeli drugu IP adresu (192.168.1.10 umesto 192.168.1.2), uključivao OpenDNS misleći da je problem do DNS resolvinga, ali ništa. Probao sam i sa drugim browserima i isto se dešava.

Interesantno je, i najmisterioznije od toga da se torrenti za to vreme skidaju bez problema, i zato sam ja i pomislio da je problem do DNS-a, ali izgleda da nije ni to.

I nemam pojma šta da radim. Svaka pomoć je dobrodošla, hitno mi treba rešenje.

Pozdrav, unapred hvala.

VojaM
23.8.2010, 1:59
Prerano si zaključio da problem nije do DNS-a. U principu, DNS možeš da namestiš na više načina: da za DNS server proglasiš LAN adresu rutera, a ruteru da kažeš da dobija DNS putem DHCP-a (ili Auto, kako se već zove). Drugo, možeš da pogledaš koji su DNS-ovi tvog provajdera (tj. šta mu DHCP dodeljuje) pa da uneš fiksno na ruter. Ili, treća varijanta, da uneseš na kompjuterima fiksne adrese za DNS servere (ali onda verovatno moraš da imaš i fiksne LAN adrese, što je verovatno i jeste tako pošto koristiš torente).

Ako su u pitanju DNS-ovi, upotreba fiksnih adresa DNS servera na nekom mestu (na ruteru ili na kompjuterima) trebalo bi da ti pomogne. S napomenom da, bar kako sam ja uočio, doduše na jednom drugom modelu rutera, možeš da isteraš nešto malo veće brzine za torente ako ne fiksiraš DNS na kompjuteru nego na ruteru.

Geomaster
23.8.2010, 13:11
Rešio sam problem tako što sam revertovao ROM rutera na backup iz maja 2010. U čemu je bio problem, i dalje ne znam (najverovatnije jeste do DNS-a) ali hvala u svakom slučaju.