Prijavljivanje

Prikaži potpunu verziju : Treniranje mozga

Schnak3
24.7.2010, 13:20
Kupio sam skoro knjigu Mind Gym (http://www.tbpcontrol.co.uk/TWS/CoverImages_TBP/031/672/0316729922.jpg) (Gimnastika uma) i resio sam da otvorim ovu temu u koju mozete napisati svoje misljenje i iskustva vezana za povecavanje koncentracije, brzine ucenja, IQa itd...

Ono sto bih ja mogao da preporucim jesu vitamini i fizicka aktivnost za bolje ucenje. Vitamine imate u vocu i povrcu a mozete ih uzimati i u tabletama (Preporucujem film Food Matters (http://www.youtube.com/watch?v=r4DOQ6Xhqss)). Covek je bice prirode i kao takvo potrebno mu je prirodno elektro magnetno polje (zato nakon visecasovne voznje u "faradejevom kavezu" ili igranja kompa u zabetoniranoj zgradi osecate potrebu da izadjete).

Od igara bih preporucio Sudoku i neku od "Brain Training" igara (npr) (http://www.matica.com/free-flash-games/2/Brain-Gym.html). Za mobilni telefon imate Brain Juice (http://www.youtube.com/watch?v=dEifgnQjRLE), Brain Exercise (http://www.youtube.com/watch?v=0BQHa2DvSBo), Brain Challenge (http://www.youtube.com/watch?v=0BQHa2DvSBo) itd. Za Nintendo DS imate isto Brain Age (http://www.youtube.com/watch?v=2RT3VBYCiFM&feature=related) (moze preko emulatora na PC). Isto mislim da bi vezbanje pisanja levom rukom pomoglo (oni koji su levaci da pise desnom) kao i citanje obrnutih slova (ɐɹǝʇnɾdɯoʞ ʇǝʌs).

Da cujem vas.

Spawn BG
24.7.2010, 14:03
Što se tiče učenja, kažu da su metode Tonija Buzana dobre (mape uma, brzo čitanje...). Za "trening uma" je dobar bilo koji način koji ga angažuje (čak i obično rešavanje ukrštenih reči i ostalih enigmatskih zadataka "trenira" um), a fizička aktivnost je univerzalno dobra stvar.
Za prirodno elektro-magnetno polje preporučuje se prošetati nekad bos na prirodnoj podlozi (ne na betonu).
Itd...

Inače, odlična ideja za temu.

todos
25.7.2010, 23:09
Najbolji trening za mozak je spavanje. Bitno je nacin na koji se spava. Da se ruka ne izvrne, kicma treba da ima svoj polozaj, kao i glava... Da se ne leze posle 24 hati... To je najbolji lek za mozak i opste fizicko stanje koje je povezano sa istim.

Schnak3
25.7.2010, 23:36
Što se tiče učenja, kažu da su metode Tonija Buzana dobre (mape uma, brzo čitanje...). Za "trening uma" je dobar bilo koji način koji ga angažuje (čak i obično rešavanje ukrštenih reči i ostalih enigmatskih zadataka "trenira" um), a fizička aktivnost je univerzalno dobra stvar.
Za prirodno elektro-magnetno polje preporučuje se prošetati nekad bos na prirodnoj podlozi (ne na betonu).
Itd...

Pogledacu sutra neke knjige vezane za ovu temu.
Nisam znao da setanje dok si bos pomaze :/ (sigurno da patike smanjuju dejstvo)

Inače, odlična ideja za temu.
Hvala!

Najbolji trening za mozak je spavanje. Bitno je nacin na koji se spava. Da se ruka ne izvrne, kicma treba da ima svoj polozaj, kao i glava... Da se ne leze posle 24 hati... To je najbolji lek za mozak i opste fizicko stanje koje je povezano sa istim.

Ja imam problem sa spavanjem: dnevno mi treba najmanje 9-10h sati da bih se naspavao. Celog zivota sam spavao dokle sam hteo i niko me nije budio (do prve prepodnevne smene) i poslednjih par godina ovo mi predstavlja veliki problem. Ponekad je i problem kada spavam vise od 10h pa me onda boli glava jer sam duze spavao. Moracu da posavetujem nekog doktora :/

Inace, lezenje pre 24h je veoma tesko u sadasnjem urbanom stilu zivota kada se izlazi u grad posle 10h :/

todos
26.7.2010, 12:16
I ja imam problema sa spavanjem, spavam kući, spavam na poslu:kreza:, sedim u kafani i ako je neki sagovornik ili grupa dosadna, umem da zaspim i te kako, pa kad primete, štrecnu me tako da poskočim ko ona stvar kad vidi plavušu.:D

steve89
26.7.2010, 13:22
Učenje... nescafe classic. :D

Schnak3
26.7.2010, 13:47
Učenje... nescafe classic. :D

Ne, ne mislimo na to :D
Za to imamo celu skolsku godinu. Ja pokusavam da za ovih mesec dana posebnom ishranom, fizickim vezbama i aktivnostima koje cu (nadam se) pronaci u ovoj temi malo razmrdam i um i telo.

boshkodj
26.7.2010, 14:17
Ja imam problem sa spavanjem: dnevno mi treba najmanje 9-10h sati da bih se naspavao. Celog zivota sam spavao dokle sam hteo i niko me nije budio (do prve prepodnevne smene) i poslednjih par godina ovo mi predstavlja veliki problem. Ponekad je i problem kada spavam vise od 10h pa me onda boli glava jer sam duze spavao. Moracu da posavetujem nekog doktora :/

Inace, lezenje pre 24h je veoma tesko u sadasnjem urbanom stilu zivota kada se izlazi u grad posle 10h :/
Sasvim je dovoljno 3-4h dnevno spavanja.

To 8 sati najmanje, to je zabluda.

Juraj
26.7.2010, 14:47

:n_klanja::rofl: Veću glupost do sada nisam čuo. 6 sati je minimum minimuma. Taj tko je to provalio očito nikada u životu nije radio nikakav posao:rofl:.

boshkodj
26.7.2010, 14:57
:n_klanja::rofl: Veću glupost do sada nisam čuo. 6 sati je minimum minimuma. Taj tko je to provalio očito nikada u životu nije radio nikakav posao:rofl:.
Nikola Tesla, Napoleon, Leonardo Da Vinci, Edison, oni nikakav posao nisu radili ?

federer
26.7.2010, 15:00
Što mrzim ove teorije i wannabe naučnike i knjige.Imam sve te knjige i samo mi stoje i sad bi rado brisao du*e sa njima.

Juraj
26.7.2010, 15:02
Nikola Tesla, Napoleon, Leonardo Da Vinci, Edison, oni nikakav posao nisu radili ?
:n_klanja::rofl: Neznalico ne sramoti mi Teslu:facepalm.
Po Teslinoj biografiji on je spavao 6 sati, radio je 18. Napoleon je spavao solidnih 8 sati većinom vremena osim kada bi pucnjava bila prejaka pa bi morao biti budan, Edison nikada nije ništa izumio, samo je sve pokrao pa o njemu pojma nemam i prezirem toga izroda, Da Vinči je navodno spavao 15 min u intervalima od 4 sata, a naknadno je to opovrgnuto. Prije govorenja idiotizama ne bi bilo loše da proučiš ljude o kojima govoriš, pa čak i da odeš na wiki, jest glupost, ali ponešto je i točno:boodala:.

Schnak3
26.7.2010, 15:07

Oni ni zene nisu imali :D

boshkodj
26.7.2010, 15:13
:n_klanja::rofl: Neznalico ne sramoti mi Teslu:facepalm.
Po Teslinoj biografiji on je spavao 6 sati, radio je 18. Napoleon je spavao solidnih 8 sati većinom vremena osim kada bi pucnjava bila prejaka pa bi morao biti budan, Edison nikada nije ništa izumio, samo je sve pokrao pa o njemu pojma nemam i prezirem toga izroda, Da Vinči je navodno spavao 15 min u intervalima od 4 sata, a naknadno je to opovrgnuto. Prije govorenja idiotizama ne bi bilo loše da proučiš ljude o kojima govoriš, pa čak i da odeš na wiki, jest glupost, ali ponešto je i točno:boodala:.
Po tim smajlijima se vidi tvoja neozbiljnost, i neznanje.
U Teslinoj biografiji moze da pise bilo sta, vise verujem onome sto je sam rekao.
Zasto smatras da je 8 sati solidno za spavanje? Zasto ne bi solidna bila 3 sata?

Juraj
26.7.2010, 15:27
Po tim smajlijima se vidi tvoja neozbiljnost, i neznanje.
U Teslinoj biografiji moze da pise bilo sta, vise verujem onome sto je sam rekao.Daj molim te, Tesla je sam rekao da je radio po 18 sati, 6 spavao. Pa kako ne volim idiote koji nikada u životu nisu ništa radili, nikada nisu ništa pročitali i onda jednom pogledaju na nekom siteu koji propagira new age retardiranosti neki debilizam i odmah počmu prosipati znanje:facepalm.

Zasto smatras da je 8 sati solidno za spavanje?
Zasto ne bi solidna bila 3 sata?
Zato što ti nikada nisi digao ništa teže od viljuške i pričaš idiotizme, eto zašto.

boshkodj
26.7.2010, 15:37
Daj molim te, Tesla je sam rekao da je radio po 18 sati, 6 spavao. Pa kako ne volim idiote koji nikada u životu nisu ništa radili, nikada nisu ništa pročitali i onda jednom pogledaju na nekom siteu koji propagira new age retardiranosti neki debilizam i odmah počmu prosipati znanje:facepalm.

Kakva bi tisina nastala kada bi ljudi govorili samo ono sto znaju.

Zato što ti nikada nisi digao ništa teže od viljuške i pričaš idiotizme, eto zašto.
Um caruje, snaga klade valja.

Juraj
26.7.2010, 15:41
Kakva bi tisina nastala kada bi ljudi govorili samo ono sto znaju.:facepalm:facepalm:facepalm:facepalm

Um caruje, snaga klade valja.:facepalm
Jesi li bolestan u glavu? Da si ikada u životu radio išta, nevezano iscrpljujuće fizički ili mentalno i spavao 4 sata doživio bi mentalni i fizički slom. To ne kažem ja već svatko tko je završio medicinu. To što ti nisi nikada radio ništa jedna druga stvar. Spavaš li ti to 4 sata na dan?

boshkodj
26.7.2010, 15:47
:facepalm:facepalm:facepalm:facepalm

:facepalm
Jesi li bolestan u glavu? Da si ikada u životu radio išta, nevezano iscrpljujuće fizički ili mentalno i spavao 4 sata doživio bi mentalni i fizički slom. To ne kažem ja već svatko tko je završio medicinu. To što ti nisi nikada radio ništa jedna druga stvar. Spavaš li ti to 4 sata na dan?
Tacnije 3.5 sata. Polifazno spavanje, znas sta je to, zavrsio si medicinu.

Juraj
26.7.2010, 15:52
Tacnije 3.5 sata. Polifazno spavanje, znas sta je to, zavrsio si medicinu.
Bivša piše diplomski i još uvijek govori kako sam idiot što spavam samo 6 sati;) kada mogu 8. Ti si iskreno da kažem bolestan i trebao bi vidjeti liječničku pomoć, ali bez brige kada navršiš određenu životnu dob i kreneš sam raditi po 12 sati na dan onda te vidim oćeš li sada prodavati ta *****a s kojima bariš djevojčice. Polifazno spavanje Maxvelovom studijom dokazano je kao štetno, nepreporučivo i pogibeljno. Da je empirijska metoda vozači bi danas bili najsretnija populacija na planeti;).

todos
26.7.2010, 16:01
Ja poznajem čoveka koji isključivo spava za stolom. Ozbiljno!!!
Ne vidim da je nešto umoran, ali znam da ždere koka kolu i puši ko lokomotiva. Inače tako spava od 5 do 7 sati usput u slobodno vreme se izvali na fotelju i malo odkunja.

Juraj
26.7.2010, 16:04
Ja poznajem čoveka koji isključivo spava za stolom. Ozbiljno!!!
Ne vidim da je nešto umoran, ali znam da ždere koka kolu i puši ko lokomotiva. Inače tako spava od 5 do 7 sati usput u slobodno vreme se izvali na fotelju i malo odkunja.
Moj djed pokoj mu duši nije mogao zaspati ko normalan čovjek u krevetu, uvijek bi spavao u kamionu za volanom:kreza:. To mu je i na koncu bio kraj.

Nikola16789
27.7.2010, 1:40

To 8 sati najmanje, to je zabluda.

Radis li ti ista pametno u zivotu. Da, 3-4 sata je dovoljno, ako posle rucka odspavas jos 3-4 :kreza: A izmedju spavanja, odmaras u fotelji i gledas TV...

Ja posle nedelju dana takvog rezima usled ucenja ne mogu da se podignem na noge, a ako uracunamo i neki fizicki napor... Ne znam, cini mi se da bih umro... :D

White Ripper
28.7.2010, 16:05
niti sam neki manijak za vocem,niti se bavim fizickim radovima,ali uspjevam da savladam gradivo i predjem odlican.:)

Schnak3
28.7.2010, 23:47
Pronasao sam odlicne igre za mozak, kolekciju iQ Games-a (veoma originalno ime, a :kreza:)

http://www.youtube.com/watch?v=qDcNfL1_vw0&feature=player_embedded

Nazalost, samo se u hrvatskoj moze kupiti. Zna li neko koliko bi me kostala postarina ako bi narucio paket iz Hrvatske u Nis?

todos
29.7.2010, 8:21
Pronasao sam odlicne igre za mozak, kolekciju iQ Games-a (veoma originalno ime, a :kreza:)

http://www.youtube.com/watch?v=qDcNfL1_vw0&feature=player_embedded

Nazalost, samo se u hrvatskoj moze kupiti. Zna li neko koliko bi me kostala postarina ako bi narucio paket iz Hrvatske u Nis?
Mnogo! Skuplje nego da si naručio iz Argentine! Šalim se naravno. Ako je ispod određene sume koja ne ulazi u carinsku deklaraciju koštaće te negde oko 30€.