PDA

Prikaži potpunu verziju : 4 cores in 1, Kentsfield, Quad Core

Lord
24.6.2006, 6:41
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?p=1527913

PAIN
24.6.2006, 12:23
Ovakve stvari me plase.Ovo je ludilo Single core radi @3.85Ghz.AMD ce morati da smisli nesto opasno ovaj put.

Bug[Su]
24.6.2006, 12:58
i od sada kad izadje novi procesor nece imati vishi radni takt nego jezgro vishe a to nije dobro :) oni ce samo da pushtaju u prodaju procesore i da zaradjuju a mi da kupujemo :/

mad_skillz
24.6.2006, 13:25
to je potpuna nebuloza , mislim shta sad , amd uzeo i opalio ih sa 64bitom , a oni sad uzeli i trpaju 4 jezgra da procesor, kakva je to glupost od politke , pa necesh ti da provaljujesh u bazu podataka CIA-e pa da ti treba to , koja glupost...

galebns
24.6.2006, 15:16
to je potpuna nebuloza , mislim shta sad , amd uzeo i opalio ih sa 64bitom , a oni sad uzeli i trpaju 4 jezgra da procesor, kakva je to glupost od politke , pa necesh ti da provaljujesh u bazu podataka CIA-e pa da ti treba to , koja glupost...

Nista se ne brini. Smislice Bili, Windows Colossus i sl. kojem ce trebati tako nesto ili igre koje ce to zahtevati. Neki programi vec sad podrzavaju rad sa vise procesora tako da se ni oni nece "buniti".

mad_skillz
24.6.2006, 16:19
Nista se ne brini. Smislice Bili, Windows Colossus i sl. kojem ce trebati tako nesto ili igre koje ce to zahtevati. Neki programi vec sad podrzavaju rad sa vise procesora tako da se ni oni nece "buniti".
strashno je shto to zaista i moze da se desi....:icon_scra

PAIN
24.6.2006, 16:25
Danas kada 90% stanovnistva ima SingleCore procesore oni uvode nove sa 4.Tek predvidjaju buducnost procesora sa dva cora.Nije to lose sto se osvrcu tehnologiji a ne sirovoj snazi ali sto je previse previse je.Samo ne znam kako ce da ubede ljude da kupe procesor koji ima cenu 6x vecu cenu od Single corea a danas nema nikakvu iskoriscenost.

mad_skillz
24.6.2006, 16:28
Danas kada 90% stanovnistva ima SingleCore procesore oni uvode nove sa 4.Tek predvidjaju buducnost procesora sa dva cora.Nije to lose sto se osvrcu tehnologiji a ne sirovoj snazi ali sto je previse previse je.Samo ne znam kako ce da ubede ljude da kupe procesor koji ima cenu 6x vecu cenu od Single corea a danas nema nikakvu iskoriscenost.
uvek ce se naci ili neki loodak koji ce da kupi to samo da bi mogao da kaze da ima, isto kao i za auto....:P

PAIN
24.6.2006, 16:31
uvek ce se naci ili neki loodak koji ce da kupi to samo da bi mogao da kaze da ima, isto kao i za auto....:P
Pa evo vidi se na ovom sajtu gore.Vec kao ceka da ga uzme.Sledeci komp koji uzimam nece imati dualcore, tako da za proc sa 4cora necu razmisljati za bar naredne 2-3 godine.

tomas
24.6.2006, 17:45
ja mislim da je to cista navlakusha za nas smrtnike:dedica:

DorianGrey
24.6.2006, 17:56
Kako je krenulo, uskoro ce procesore koje mi sada koristimo ugradjivati u digitrone... Ovo samo pogorsava stanje, jer sada vec proizvodjaci najnovijih igri i programa ne moraju da misle o hardverskoj zahtevnosti, jer je ona gotovo neogranicena, a mi smrtnici mozemo samo da gledamo i patimo...Elem, lepo je sto tehnologija napreduje, ali je ovo suvise brzo za nas

Bug[Su]
24.6.2006, 18:11
pa sad vi t ogovorite iz ugla igraca ....naravno njemu nece trebati (barem zasad) 4procia za igru ali koneshto ozbiljno radi..........njemu ce trebati
kad izadje 3dmax koji ce moci da koristi 4procia onda bi trebalo imati ovakav proc .. ;)

mad_skillz
24.6.2006, 18:40
Kako je krenulo, uskoro ce procesore koje mi sada koristimo ugradjivati u digitrone... Ovo samo pogorsava stanje, jer sada vec proizvodjaci najnovijih igri i programa ne moraju da misle o hardverskoj zahtevnosti, jer je ona gotovo neogranicena, a mi smrtnici mozemo samo da gledamo i patimo...Elem, lepo je sto tehnologija napreduje, ali je ovo suvise brzo za nas
pratiti tehnologiju danas je suludo , tako da cu se ja zadovoljiti sa 1 jezgrom od 64bita , bash 4 mi ne trebaju , barem ne josh....mislim , ja bih zeleo da zadrzim moje bubrege ako je to moguce...:D

Brane
24.6.2006, 18:51
Jedini je spas skok na beton sa visine od 4 metra :) . Lepo su smislili prvo dva sada vec cetiri jos kada su u najavi AMD-eove ploce sa dva podnozja na ploci jedan za procesor a drugo za ko procesor strava . Jos samo da mi je znati sto to uopste obljavljuju kod nas to je ista fora kao da u Tunguziji reklamiraju Mercedes S600L mislim rasturaju nas u zdrav mozak ! I sada neka kazu za kraj da na ovom procesoru moze da se pokrene Hyper-Threading pa mislim stvarno preteruju i sto kaze covek necemo mi da hakujemo CIA server samo da igramo CRYSIS na full high ultra dzidzi midzi detaljima. I za kraj ovo je jedna obicna buva za nas SMRTNIKE pogledajte molim vas prvu sliku na linku http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?p=1527913 lepo se vidi da je jedna oznaka procesora fino zamucena u FOTO-SHOPU , a zbog cega ostaje da se vidi ...................:dzavo:

galebns
24.6.2006, 19:54
']pa sad vi t ogovorite iz ugla igraca ....naravno njemu nece trebati (barem zasad) 4procia za igru ali koneshto ozbiljno radi..........njemu ce trebati
kad izadje 3dmax koji ce moci da koristi 4procia onda bi trebalo imati ovakav proc .. ;)

Nisam siguran ali mislim da Max vec sad podrzava vise 2+ procesora.

Garson
24.6.2006, 20:56
Prosto ne mogu da verujem da ovde niko nije cuo da je AMD josh pre par meseci u tajnosti (znaci iza zatvorenih vrata) prikazao funkcionalan quad core procesor.Ovo je samo pokazivanje zuba od strane Intela.

Bug[Su]
24.6.2006, 21:16
Nisam siguran ali mislim da Max vec sad podrzava vise 2+ procesora.
nisam siguran u to ,znam da mozesh da renderujesh sa vishe racunara (znaci nekoliko racunara povezano u lanu i svi renderuju )a za ovo nisam siguran :ciao:

Freško
24.6.2006, 21:54
Prosto ne mogu da verujem da ovde niko nije cuo da je AMD josh pre par meseci u tajnosti (znaci iza zatvorenih vrata) prikazao funkcionalan quad core procesor.Ovo je samo pokazivanje zuba od strane Intela.

Ja bih rekao da to nije bilo pre par meseci reko bi da je tako nesto Objavljeno u SVETU KOMPIJUTERA nisam uspeo bas da isceprkam koji je broja ali objavljeno jepre minimum 6 meseci...:)
evo i jednog linka na tu temu sa neta :
http://www.xbitlabs.com/news/cpu/display/20060126111118.html

Garson
24.6.2006, 21:56
Ja bih rekao da to nije bilo pre par meseci reko bi da je tako nesto Objavljeno u SVETU KOMPIJUTERA nisam uspeo bas da isceprkam koji je broja ali objavljeno je...:)
Bilo je , siguran sam.A shto se SK tice ne moze se ocekivati da sve objave.Ja sam to video na netu.

Atila
24.6.2006, 23:20
Сви ви који критикујете ово не могу баш да вас разумем.Пумпати MHz као што је Intel са NetBurst-ом радио једноставно више није исплативо и доноси мале напретке у перформансама тако да ако 'оћемо напредак морамо прихватити овакве ствари.На крају крајева кад будете имали брз проц у својој машини о томе колико језгара имате ће вас бити брига.Цена свих нових технологија је увек била велика, и шта с тим, како се та теххологија распространи и производни процес постане јефтинији тако ће и цена пасти.Сетите се кол'ко су пре пар година коштали TFT монитори, колико коштају сад и колико ће коштати за пар година кад CRT престане да се производи.

Kostarum Rex Persia
26.6.2006, 3:34
Govorka se na netu, da rani inžinjerski primerci Kentsfield procesora imaju probleme sa propusnošću memorije, koja je, izgleda, nedovoljna za četvorojezgrani monstrum kakav je on.

Uzgred, Intel ponovo žuri da izađe pre AMD-a, pa tako njegovo čedo ima jednu veliku manu, a to je da se taj quad-core procesor zapravo sastoji od dva dvojezgrana čipa postavljenih jedan pored drugog u jedno pakovanje, što sve zajedno čini quad-core celinu.

Dusan Despotovic
21.7.2006, 19:48
Paul Otellini, CEO Intela, je najavio u razgovoru sa finansijskim analitičarima, da očekuje da se Kentsfield i Cloverton četvorojezgarni procesori pojave pre kraja tekuće godine, odnosno tokom 2006. Prema originalnim planovima, ovi procesori su smeštavani u 2007. godinu. Ipak, Intel očito ima u vidu AMD-ov 4x4 projekat. Kentsfield i Cloverton procesori se sastoje od dva dvojezgarna procesora koji rade "u paketu". Iako još uvek nije došlo do zvaničnih promena u Intelovim roadmapovima, za očekivati je da CEO kompanije raspolažedovoljno pouzdanim informacijama da izjavi ovako nešto, tako da do kraja godine možemo očekivati prve modele procesora sa četiri jezgra.

Atila:преузето са benchmark vesti (http://www.benchmark.co.yu/article.php?sid=11211)

Sasa
22.7.2006, 3:53

Ja ne mogu da verujem koliko ljudi nemaju pojma o cemu pricaju.
Ne odnosi se na tebe vec na vecinu koja ne zna za prednosti visejezgarnih procesora.

- "Neki programi podrzavaju vise jezgara/procesora"

Neki ?

- "oni ce samo da pushtaju u prodaju procesore i da zaradjuju a mi da kupujemo :/"

Ado sada je bilo kako?

- "strashno je shto to zaista i moze da se desi...."

strasno je da se pojave aplikacije koje koriste vise jegara ?

- "to je potpuna nebuloza , mislim shta sad , amd uzeo i opalio ih sa 64bitom , a oni sad uzeli i trpaju 4 jezgra da procesor, kakva je to glupost od politke , pa necesh ti da provaljujesh u bazu podataka CIA-e pa da ti treba to , koja glupost..."

Ovo prosto ne zasluzuje komentar.

- "Samo ne znam kako ce da ubede ljude da kupe procesor koji ima cenu 6x vecu cenu od Single corea a danas nema nikakvu iskoriscenost."

Intel XE i AMD FX procesori su uvek bili strahovito skupi, poenkad i 20x skuplji od najjeftinijih, a brzi su max 2-3 puta i prodaju se. O cemu ti onda pricas ?

- "Ovo samo pogorsava stanje, jer sada vec proizvodjaci najnovijih igri i programa ne moraju da misle o hardverskoj zahtevnosti, jer je ona gotovo neogranicena, a mi smrtnici mozemo samo da gledamo i patimo...Elem, lepo je sto tehnologija napreduje, ali je ovo suvise brzo za nas"

Danas imas da kupis dualcore procesor za 120 evra u Srbiji i cene idu stalno dole. Kad je dobar procesor kostao manje ? A kada se dobijalo vise za manje para ?

Odakle vam ovako pogresni stavovi i ideje ?

Dusan Despotovic
10.9.2006, 19:01
http://www.eweek.com/article2/0,1759,2012121,00.asp?kc=EWRSS03119TX1K0000594
http://www.itsvet.com/Kentsfield-do-kraja-2006.-te/nwo-4604

Kostarum Rex Persia
11.9.2006, 18:01
Ovako, ljudi, čujte i počujte, izašao je prvi pravi test inžinjerskog primerka Core 2 Quadro procesora, kako će se i zvanično zvati Kentsfield. Pročitajte test na http://www.tomshardware.com/2006/09/10/four_cores_on_the_rampage/

Wild Boy
11.9.2006, 23:51
Bas me cudi da je tomi prvi dosao do ovog primerka :D

2X4MB L2 kesa :eek: nije ni cudo sto se greje ko blesav

Ali su zato performanse :tapsh:

''For me, working with one of the first quad core systems was amazing. No matter how many applications you run at the same time, the system reacts to user commands quickly. Some applications require half the time to finish tasks. To me, it's like being catapulted a year into the future and is unlike the past few years when computing power increased only marginally. Intel pumped out 30% more performance with Core 2 Duo and will double that again with Core 2 Quadro soon.''

Kostarum Rex Persia
12.9.2006, 0:36
Pa ne znam, ja nisam toliki optimista što se tiče ovog Core 2 Quadro-a! Dobici nisu ni izbliza onoliki koliki bi trebali da budu, pa pogledaj samo audio kompresiju i još neke testove koje su izvršili. Dobici su malo veći jedino kod video kompresije.

Bagovit je to još procesor, do decembra će ga verovatno ispolirati i otkloniti eventualne nedostatke. Ali, teško da će me i tada oduševiti, s obzirom da će biti i preskup i preslab za jedan četvorojezgrani procesor.

Ja željno čekam AMD K8L koji će biti jedini istinski quadcore procesor.

sasha vukelic
12.9.2006, 0:38
...и колико ће коштати за пар година кад CRT престане да се производи.
trebace mnooogo vise od 2 godine da se to desi!

ali da ne idem u off: vjerujem da ce se poboljsanja koje se u aplikacijama koje iskoristavaju sva 4 jezgra vremenom i softverski zakrpati (preko nekog windowsa - a sta drugo...) tako da ce sve aplikacije (ili vecina) moci korisiti navedene prednosti

Sasa
12.9.2006, 1:09
Ja željno čekam AMD K8L koji će biti jedini istinski quadcore procesor.

O cemu ti pricas ? K8L je aritektura a 4x4 bi trebalo da bude quadcore procesor. Zasto uopste ulazis u diskusiju neinformisan i sa poluinformacijam ?
Batali "zbunio sam se", pun forum takvih kada neko ide za njima i ispravlja ih.
Drugo jel neko pricao o AMD-u u ovom threadu ?
Mora li svaki thread da izadje na AMD vs Intel ili nVidia vs ATI ? Sve vrsni poznavaci a jedino znaju da se prepucavaju ciji je veci po sistemu "svaki ciga.." umesto po cinjenicama i tacnim informacijama
Trece, tvoje kompetencije da ocenjujes sta je pravi quad core a sta nije su ... ?

Kostarum Rex Persia
12.9.2006, 5:34
Hoćeš da kažeš da ja ne znam šta je pravi quad core a šta ne!!! E pa, tu grešiš, jer ja nisam tamo neki početnik, već vrlo iskusan korisnik računara još od 1992 godine.

Pravi quad core je kad se sva četiri jezgra nalaze na jednom parčetu silikona, a Kentsfield to nije, već su to samo dva spojena Core 2 Duo procesora.

sasha vukelic
12.9.2006, 13:53
Pravi quad core je kad se sva četiri jezgra nalaze na jednom parčetu silikona, a Kentsfield to nije, već su to samo dva spojena Core 2 Duo procesora.

ova ti je dobra, skroz! :rofl: :rofl: :rofl:

Rocker
12.9.2006, 15:29
Nisi bio baš najprecizniji, ali pošto svi znamo razliku, neću da te ispravljam.;) LM, zašto je bitno da li su jezgra na 4 pločice ili na jednoj? To su 4 procesora zapravo i naravno da su brža od bilo koje druge varijante sa 1 ili 2 jezgra. To je TOP procesor a ti što voliš i čekaš AMD to je tvoja stvar. Kad se pojavi njegov odgovor, onda ćemo da pričamo o njemu. Do tada ovo je tema o Kenstfield-u.

Atila
12.9.2006, 21:36
ova ti je dobra, skroz! :rofl: :rofl: :rofl:
Добра му је јер је у одређеној мери у праву.
Core 2 Quadro је quad core колико је и PentiumD био dual core.

Због недовољне оптмизације, барем у почетку, пораст перформанси ће настати због већих тактова, а не због још једног Conroe језгра.

Mean_Machine
12.9.2006, 22:01
Zanimljivo.
4 core procesori ce se naci u masinama iskljucivo predvidjenim za ozbiljan rad, najverovatnije i kod nas.Mi gameri nema potrebe da mislimo o tim procesorima vec da skupljamo pare za dual procesore kada dobiju adekvatnu podrsku.

P.S. ako ti neko kaze da je motor V12,sigurno neces reci NE NE TO NIJE V12 VEC 2xV6 ili ti W raspored:D .
Taj INTEL je quatro procesor iako sklepan da bi se bilo po svaku cenu prvi(pa i otpustanje 20000 radnika je cena da bi bili prvi:mad: ).

Garson
12.9.2006, 22:39
Zanimljivo.
4 core procesori ce se naci u masinama iskljucivo predvidjenim za ozbiljan rad, najverovatnije i kod nas.Mi gameri nema potrebe da mislimo o tim procesorima vec da skupljamo pare za dual procesore kada dobiju adekvatnu podrsku.

P.S. ako ti neko kaze da je motor V12,sigurno neces reci NE NE TO NIJE V12 VEC 2xV6 ili ti W raspored:D .
Taj INTEL je quatro procesor iako sklepan da bi se bilo po svaku cenu prvi(pa i otpustanje 20000 radnika je cena da bi bili prvi:mad: ).
Ne bash.Pentimi D su pre bili dva odvojena procesora na jednoj plocici nego pravi dual-core.Komunicirali su preko sistemske magistrale (kao dva procesora na ploci sa dva socket-a) a ne direktno kao AMD shto je bio veliki minus za Intel.
Inace, i AMD ima potpuno funkcionalan quad core prikazan (ne za javnost) josh pre par meseci.Ali on naravno nece skoro u masovnu proizvodnju.

Mean_Machine
12.9.2006, 23:32
Pa da i 2 V6 su nesto losija od celog V12 motora ali kolika je ta razlika?
Isto vazi i za Intel PentiumD i Athlon X2 kolika je bila razika ako su po snazi trebali biti isti?

Garson
12.9.2006, 23:36
Pa da i 2 V6 su nesto losija od celog V12 motora ali kolika je ta razlika?
Isto vazi i za Intel PentiumD i Athlon X2 kolika je bila razika ako su po snazi trebali biti isti?
Razlika je bila osetna, i nadmoc AMD-a nije dolazila u pitanje.

Mean_Machine
12.9.2006, 23:44
Ma nije mi uopste bitno ja taj cpu necu imati.
Doduse ima logike zasto je Intel presao na Core i usput otpustio 20000 radnika.
Sa 85% trzista na 50% za par godina to bas boli.

Atila
12.9.2006, 23:44
Само без AMD vs. Intel рата молим :)

Што се мене тиче ово је битније због терминологије, јер перформансе и ''шта нешто у ствари јесте'' су 2 различите ствари.

Mean_Machine
12.9.2006, 23:51
Ma mene ne zanima tribal-ovanje samo sta ja mogu da kupim.

Svaka cast Intel-u na ovom novom procesoru jer ce sada quadro biti hit pa ce cene dual brze da padaju.Za godinu dana dual ce biti vrlo pristupacan.

Mislim na brze dual procesore a ne na D805 koji jeste brz ako znas i hoces da ceprkas po overcloku i hladjenju, iz licnog izkustva sa Cel ja to necu.
Samo overklok onih procesora koji se normalno greju pri oc-u.

Garson
12.9.2006, 23:54
Ma mene ne zanima tribal-ovanje samo sta ja mogu da kupim.
Svaka cast Intel-u na ovom novom procesoru jer ce sada quadro biti hit pa ce cene dual brze da padaju.Za godinu dana dual ce biti vrlo pristupacan.

Pa jel mozesh da kupish quad core?
Ja ne ocekujem da taj quad core skoro bude hit iz razloga shto ni dual core procesori nisu josh uvek valjano podrzani u svim aplikacijama.

Mean_Machine
13.9.2006, 0:07
Pa jel mozesh da kupish quad core?
Ja ne ocekujem da taj quad core skoro bude hit iz razloga shto ni dual core procesori nisu josh uvek valjano podrzani u svim aplikacijama.

He He opet ista prica kao na temi OC AM2, rekoh za godinu dana dual ce biti znatno jeftiniji a udela u tome ce imati quadro procesori.

lijenština
13.9.2006, 1:08
Da li će biti brži onoliko koliko su skuplji sumnjam, ali će to sigurno biti. Ipak svaki napredak se plaća. Tako je bilo tako će i biti. Živeo multitasking. :D

markopaun
19.9.2006, 23:36
Ako zivi bili i Intel i AMD i nVidia i ATI. Samo nek' se oni nama lepo kolju. Nikad bolje komponente za sica lovu, a ono sto je sad high end i kosta 1000e, za jednu godinicu ce da bude 200 i zastarelo. Cim krene Quad core, dual ce da zastari, pa cemo mi lepo da ga uzimamo za dz i veselo da trljamo ruke. Pre 10 mesci u decembarskom broju "baga" fx52 je bio najbolji proc na svetu i kostao malo preko soma, a vidite sad gde je sa cenom.

PAIN
1.10.2006, 13:53
Evo ga i prvi test.......

http://enthusiast.hardocp.com/article.html?art=MTE4NCwxLCxoZW50aHVzaWFzdA==

PAIN
1.10.2006, 13:56
Ajde da dam i ja komentar.Cista perverzija, moglo bi se reci izivljavanje.QX6700 je dooosta brzi od aktuelno najbrzeg procesora X6800.Samo jedan podatak je dovoljan da se pretpostavi snaga, konvertovanje radi duplo brze od 6800.Mislim sta vise reci......

sasha vukelic
1.10.2006, 15:05
http://www.tomshardware.com/2006/09/10/four_cores_on_the_rampage/

zokocx
1.10.2006, 15:37
Ma ludacki procesor! Vec je pocelo sada mozemo cekati i procesor sa 8,16,32,64....:n-cc2: jezgra. A s ovim cisto izivljavanje.

Kostarum Rex Persia
1.10.2006, 17:58
Pa upravo zato je za one koji još imaju single core procesor, mudrije da sačekaju još oko godinu dana, dok cena ne opadne u dovoljnoj meri budućem QX6600 procesoru koji će se pojaviti u februaru.

PAIN
1.10.2006, 20:31
Pa pogadjaj koliko ce da kosta QuadCore.Kada se on pojavi paste cena dualcore a QX6600 ce drzati mesto najbrzeg a bogami najverovatnije i jednog od najskupljih.Na netu se pominju neke vratolomne cene 6700 a ne verujem da ce 6600 da bude ista jeftiniji.

Kostarum Rex Persia
1.10.2006, 22:34
Pa i normalno je da quadcore košta mnogo jer se radi o velikom trošku za Intel. Optimalna cena quadcore bilo Intela bilo AMD-a će biti tek 2008 godine, kad se usvoji noviji 45 nm proizvodni proces.

Po nekim preliminarnim glasinama, cena QX6700 biće sigurno trocifrena, verovatno oko 1130 $, pa će shodno tome morati malo da opadne cena Core 2 Duo E6800 Extreme modela na oko 750 evra.

QX6600 biće sa cenom oko 650 evra, verovatno.

tomas
1.10.2006, 22:52
a mi cemo ga imati... nikad...:) ko ce sve da isprati tu tehnologiju? U srbiji nikada,jedva pratimo ovo shto ima sad na trzistu a kamoli da planiramo neshto za 2007-8 :D