PDA

Prikaži potpunu verziju : Gde ste i kako ste naučili o kompjuterima sve ono što znate?

Melody
23.6.2006, 1:47
Gde ste i kako ste naučili o kompjuterima sve ono što znate. Od drugova, iz časopisa, knjiga, sami.... Mislim da bi ovo mogla biti zanimljiva tema za mnoge... Hvala svima na odgovorima i pozdrav!:tapsh: :ciao:

Miloš
23.6.2006, 1:59
Ја сам углавном самоук, што се тиче компјутера.:icon_stud За највећи део знања могу да захвалим "Свету компјутера" и овом форуму.:D Интернет ми је такође доста помогао. Од кад сам добио компјутер 2004. године, много ствари сам сам открио сам истражујући, кликћући, повезујући, итд. Откад сам почео да користим Линукс, и о њему сам доста научио, опет углавном истражујући, али су ми помогли "Лаки пингвини" и "GNUzilla".:)

K'R' HooD
23.6.2006, 2:03
Pa sve sam... Kao i Milos...

Eni
23.6.2006, 3:05
Bako, odakle ti tako veliki nos -
A vuk će: Čačkao sam, ...

Tako i ja. Što me je interesovalo, čačkao sam dublje... :dedica:
Samo sam delphi svojevremeno pored čačkanja konzumirao i putem literature...

6am3 Fana71c
23.6.2006, 3:27
same here... sve sam, i to u express roku... a ne ko moja uboga majka koja pokusava nauciti da koristi komp da bi znala kucati u Wordu: "Aaa? Sta kazes? Dvaput da kliknem na ikonicu? *click, click* Pa nece! Aaaa... znaci dva puta, ali brzo...

Dimo
23.6.2006, 11:28
O MS Officeu sam naucio dosta iz knjiga,kao i o Photoshopu,ali po meni recept da se sto vise nauci je u samostalnom istrazivanju(mada je to prilicno opasno,dok sam jos bio neiskusan obrisao sa fajl Win.ini na mom starom Pentiumu da bih oslobodio mesto na disku :D ).Naravno,nezgode su vrlo lako moguce,ali na greskama se uci.

Wolverine
23.6.2006, 11:33
Ја сам углавном самоук, што се тиче компјутера.:icon_stud За највећи део знања могу да захвалим "Свету компјутера" и овом форуму.:D Интернет ми је такође доста помогао. Од кад сам добио компјутер 2004. године, много ствари сам сам открио сам истражујући, кликћући, повезујући, итд. Откад сам почео да користим Линукс, и о њему сам доста научио, опет углавном истражујући, али су ми помогли "Лаки пингвини" и "GNUzilla".:)

Slicno samo sto imam pored Wina Linux Knoppix (nije najnoviji) pa je na disku pa ne mogu nista da skrsim pa se zezam pa tako...
Takodje sam citao Svemirsku Krntiju!Citao sam je od 2003!

PAIN
23.6.2006, 11:49
Sobzirom da moj brat ima komp od 1995 tada sam i ja poceo da ucim po nesto.Tada sam ima samo 5 godina ali mi je ves tda brat dozvoljavao da cackam po kompu.1997 sam prvi put otvori sam komp i skinuo floppy drive(tacno se secam, par dana posle polazka u skolu).Onda sam video da brat kupuje SK pa sam i ja poceo(negde posle rata valjda).Negde 2000 sam kupio svoj komp na kome sam od pocetka nesto kopkao.Zahvaljujuci bratu naucio sam dosta o kompjuterima i zahvalan sam mu na tome.

SFRJ-Forever [CG]
23.6.2006, 12:27
Ja sam kupio moj prvi komp 1998 godine, na preporuku oca [htio sam da kupim PS1], i drago mi je sto sam ga poslusao, inace bih danas igrao one smorne igre na njemu.
Od pocetka sam skoro sve sam naucio, uz malu pomoc druga, inace sve sam:D

Neuro
23.6.2006, 12:32
Od samog početka sam imao sa kim i od koga da učim. Još od trenutka kada je ujak nabavio ZX Spectrum '85, preko fakulteta, pa do danas, uglavnom sam se kretao u društvu ljudi koji su imali (manje ili više) veze sa računarima. Po mom mišljenju, to je najbrži i najefikasniji način za sticanje znanja. OK je kada je neko samouk, i ja sam mnooogo toga sam skontao, ali kada se znanja razmenjuju u timu tokom rada - to zaista nema premca. :dedica:

DorianGrey
23.6.2006, 12:36
Uglavnom sam i uz pomoc drugova...najvise cackanjem, mada sam par puta tako zacackao virus, i umalo nisam oborio sistem, ali nema veze, tako se uci:to_care:

Surovi
23.6.2006, 12:39
Uglavnom sam i uz pomoc drugova...najvise cackanjem, mada sam par puta tako zacackao virus, i umalo nisam oborio sistem, ali nema veze, tako se uci:to_care:

brate pa ti si car ako si samouk i nikad nisi spuco' sys... skidam kapu i klanjam se ponizno:) :n_klanja:

edit... ti si car ako nikad nisi spuco sys uopste...

todos
23.6.2006, 15:15
SK,galaksija,kurs,TV,(radio),jos jedan kurs,samocackanje.

Carl Jonson CJ
23.6.2006, 18:31
Па,вако... :)

Комп сам добио 2003.Доста сам сам чачкао,али срећом нисам брисао виндовсове фајлове :D До октобра 2004 доста сам знао.А онда је стигао,помпезно најављен :) број СК-а 10/2004...Те ово,те оно,те јубилеј,те "проверите зашто смо најбољи"...(ал' сте скромни,свака част :) ).Од тада,знам највише о комповима у целом насељу :))) И сад ћу да упишем Електротехничку "Николу Теслу" :) Дакл,СК ми је запешатио живот :) Бићу програмер :)

N!KSY
23.6.2006, 18:48
Pa kad klikćeš sve što stigneš, vremenom naučiš šta kako,gde,zašto...
Verujte mi, ja sam uglavnom tako naučio sve što znam, a to nije malo....

Bug[Su]
23.6.2006, 19:04
ja sam pc dobio 2003 i kad god mi neshto trebalo ja sam zvao kuma ,e poshto je kum imao sve manje i manje vremena ja se lepo iznerviram pa krenem u istrazivanje :) i eto tako sam skontao pc :)

Rene
23.6.2006, 19:37
Kad sam kupio kompjuter 1998 godine P2 stalno sam nesto cackao i evo sad posle osam godina znam mnogo toga na kompjuteru

DorianGrey
23.6.2006, 19:48
brate pa ti si car ako si samouk i nikad nisi spuco' sys... skidam kapu i klanjam se ponizno:) :n_klanja:

edit... ti si car ako nikad nisi spuco sys uopste...

hehe, pa dobro, radilo je dosta sistem restore-a, a i antivirus je imao posla, ali sam se uvek provlacio, mada sam kako tako posle tih mojih "vezbi" morao da formatiram..ali nikada sistem nije padao sam :tapsh: :D

ForceWare
23.6.2006, 19:50
Sam i hvala bogu na tome.

Ghost
23.6.2006, 20:23
Живот ме натеро:D
Шалу на страну највећи део сам, нешто покупио са нет или СК.

huligan
23.6.2006, 21:07
Uglavnom sam sve sam izvalio,malo ortak pomagao tu i tamo:alealeee:

darkado
23.6.2006, 22:39
vecinom sam sve sam

IceMan
24.6.2006, 0:05
Komp imam od '95. Već '97 sam znao da radim najosnovnije stvari u DOS-u.(Instaliranje, kopiranje, uključivanje igara, brisanje.) Od tada sam mnogo čačkao komp, nekoliko puta brisao očeve fajlove, ali Win nisam dirao. Evo na tom starom kompu Win 95 još uvek radi besprekorno, dobro sam ga čuvao. E, da odgovor na pitanje: Više sam naučio sam, ali malo su mi pomagali otac i ujak. Tek od negde 2004 godine se razumem u hardware kompjutera, i to samo mojom zaslugom, zato što sam tada trebao da kupim novi komp i morao sam sam da biram komponente.

GakunGak
24.6.2006, 20:34
A long time ago in a galaxy far, far from nowhere...

S T A R W A R S
There is unrest in the Republic. A young padawan, looking for the knowledge at the age of 3,75 started exploring the true power of the MS-DOS6. As he progressed in his training, he uncovered the misteries of the Win 3.1. When his love left him at the age of 12, he turned to the dark side and found his new master, The Darth Windows Millennium. He liked the role of being a bad-ass ass-kicking sith and pursued to destroy all who stand in his way. Now, at the age of 15, he sensed the presence of his old master, AKA Jedi Master Windows XP. The battle was furious, but the young Sith knew he ain't the match for the Forces of Light. When he agreed to leave the Dark Side, he got married to his new love, Windows 2000, and they got a child, who will bring a balance in the system, who will be later known as Windows Vista.

Gorans
24.6.2006, 21:21
Prelepo!:tapsh:

Od '99 uglavnom sam!
Na fax-u sam imao asistenta koji je bio pravi krelac ali je napisao knjizicu o Win98 iz koje sam naucio Win bez racunara. Kasnije sam kupio komp i nastavio napredak!

Lepo je uciti se na sopstvenim greskama. :kreza:

GakunGak
25.6.2006, 0:43
Yep, palo mi na pamet dok sam slusao Wierda Al Yankowicha Windows 95 Sucks.

DeCoy
25.6.2006, 9:39
Uglavnom sam.Dok nisam imao kompjuter(mislim na PC),redovno sam visio kod ortaka koji su ga imali pa sam i tu pokupio dosta stvari.Ipak najvise sam naucio(pre svega o hardveru) u Internet Servisu Gradjevinskog Fakulteta.

Mladja
25.6.2006, 13:31
Klik po klik,strana po strana i eto...

Teva
25.6.2006, 15:20
Pa ovako posto zivim na selu svi se plase kompa bukvalno!
Onda je meni cale rekao kada mi ga je kupio da je kompjuter obicna glupa masina kao i ves masina koja nista ne radi dok mu ne kazes i od tad cackam sve zivo i normalno desavale su mi se razne gluposti(eksplodira cd rom,palio sam jedno vreme komp na zice...itd.)...
E sad odakle sam naucio pa vecinu stvari sam a ostalo,kako kaze jedna poslovica Covek uci na greskama ali samo budala uvek na svojim,dakle hvatao sam razne cake od raznih ljudi,onda tu su i casopisi,internet.......

bobi
25.6.2006, 16:37
Na najraznoraznije nacine.
Poceo sam sa C64, igrao igrice, cackao, stelovao, kucakao nesto u basic-u... pa Amiga, malo basica, malo vise igrica, malo deluxe-painta, malo real 3D-a, pa PC, opet igrice :) , malo 3D max-a, malo corel-a, vrlo malo PS-a... pa onda posao, malo kolege, malo vise premier-a, malo vise PS-a, opet 3Dmax, pa combustion, malo hardverskih egzibicija.... i na kraju internet... mnogo foruma, mnogo tutoriala, mnogo pitanja, pokusaja, diskusija, vezbanja...

I jos imam utisak da sam na pocetku :)

REDisLAW
25.6.2006, 16:56
Sve sam.

Melody
25.6.2006, 21:36
Hvala vam svima na odgovorima, zaista su zanimljivi.... I mislila sam da će tako biti dok sam pretraživala forum i čitala odgovore, savete......

Oткад сам почео да користим Линукс, и о њему сам доста научио, опет углавном истражујући, али су ми помогли "Лаки пингвини" и "GNUzilla".:)

Nisam baš razumela šta su "Laki pingvini"? Znam da je nešto u vezi Linuxa, ali web časopis ili šta?

Takodje sam citao Svemirsku Krntiju!Citao sam je od 2003!

Ni ovo mi baš nije poznato...

Ako imate neki zanimljiv sajt, napišite...

Pozdrav!

Highlander
25.6.2006, 21:42
Nisam baš razumela šta su "Laki pingvini"? Znam da je nešto u vezi Linuxa, ali web časopis ili šta?
Deo Sveta Kompjutera koji se bavi Linux operativnim sistemom i stvarima u vezi s njim. :)

Magneto
25.6.2006, 21:52
Tačnije, naziv rubrike o Linux OS-u (u softverskom odeljku naravno) u časopisu "Svet kompjutera".

Diablo
26.6.2006, 9:52
Znanje bese skupljeno kroz tok vremena sa razlicitih zadataka, iz obrazovane ustanove, prijatelji u pomoc behu pristigli ali nauciti sam kraj neminovan je bio.:D

M1los
4.7.2006, 23:10
Dovoljno će biti da kažem da sam u prvih godinu dana otkako sam dobio komp (Pentium 1) osam puta srušio sistem...:D :D :D

Inuyasha
4.7.2006, 23:43
Click, Click, Click...i polako se nauci...a ako neshto ode po djavolu tu su uvek verne kombinacije Ctrl+alt+delete, alt+f4, "Oh shit" button (winkey), i Ctrl+esc...

Dushan
4.7.2006, 23:47
Vecinom sve sam, malo sa ortacima...

Željko
5.7.2006, 0:15
Kad sam tek dobio komp (2003) stalno sam zvao rođaka da dođe nešto sam čačkao po pokvario ali kako vreme leti sada on zove mene.:)

6ojaH
5.7.2006, 15:40
Био сам 4. разред основне. За нову годину сам отишао код тетке, и узео од њеног тадашњег дечка (данас ми је он течо :opanachke ) неку књигу о Windows-у. Тада још нисам имао комп. Добио сам га кроз месец дана и већ знао основне ствари (због књиге).

Касније сам кликтао, истраживао, често сам нешто зезнуо, па смо морали да га поправљамо. Убрзо сам сконтао цео Windows. :alealeee:

Сазнао сам како да набављам програме па сам тако открио Photoshop, FrontPage, Premiere, CorelDraw, ... и много других

Сазнао сам шта је VisualBasic, е ту ми је требала књига. Ок то сам купио и ето сад знам и то.

Пуно ми је помогло знање из енглеског језика који сам научио углавном уз Cartoon Network, па су ме мало и слали на часове.

Данас знам и 3ds Max и Flash које сам мало морао да научим из књиге.

Хелп уз програме ми је много помагао.

Што се тиче Света компјутера, читам га од 2004. године и једино ми помаже да знам све најновије из компјутера што излази (игрице, хардвер, програми, сајтови...). Али моје знање о самом компјутеру не стичем из овог часописа. :to_care:

Од других особа, ми нико није помогао. Ни другови, ни родитељи (пф), ето мало тај течо, и то је то. Брзо сам и течу превазишао.

Углавном сам знао неупоредиво више од свог окружења.:alealeee:

sssnake
6.7.2006, 0:22
SK, Internet, literatura, ceprkanje, MG (Matematicka gimnazija)... sve raspolozive metode.:)

Peruzzi
6.7.2006, 0:43
Naravno sve sto ja znam naucio sam iz SK...:ciao:

LordofBlood
6.7.2006, 10:35
sto se tice softwera .... pa malo cackanja ... solidno poznavanje engleskog jezika .... forumi .... net .... a hardware .... pa naucio sam dosta toga od svojih ex kolega .... ponesto sam .... pitao sam ono sto neznam .... negde nesto procito .... naravno imam jos dosta da ucim .... ali sam poprilicno zadovoljan kolicinom znanja koju posedujem .... :p :p

SirDuck
7.7.2006, 21:49
Prvi comp sam dobio 1999 god. i nisam se mnogo zanimao za cackanje, samo sam igrao igrice;)
Pre 2. god. sam kupio novi comp i tek tada sam se nesto posebno zainteresovao za ostale stvari...:icon_stud
Moram da naglasim da nijednom nisam srusio sistem, ali sam cackao po napajanju i sprzio hard.....:(
Ali i za sistem ima vremena:D

WiCKeD
12.7.2006, 3:30
Davne '93. sam dobio 386 SX 25MHz sa hard diskom od 130 MB (svi su se krstili "sta ce ti toliki disk") DOS 5.0 i Win 3.11 i tako dalje...

I kako se vreme kretalo, imalo se uslova da se uvek skrpi jedan krshhhh za mene pored jedne masine na kojoj je matori radio.

I tako, na tim "frankenstajn" masinama na kojima je windows bio obaran u proseku jednom na dva dana se ispekao neki zanat, sta, kako, gde, zbog cega to tako mora (ili treba)...

Uglavnom sve sto sam naucio o wintendu sam naucio SAM dok nisam poceo da se malo bakcem internetom davne '99. Tek tada je bilo uslova da se okacis na net kod nas. Tada su mi pomogli pojedini ljudi koje sam upoznao na netu - otprilike, kako podesiti firewall i slicno. A nadalje opet - sve sam.

A sto se tice hardware-a, poceo sam da se zanimam iste te '99. godine. Sada malo (mnogo) vise pratim hardverske tokove i... Trudim se da ostanem u toku. :) I mislim da mi to polazi za rukama :) Posto su dve glave uvek pametnije nego jedna, pozoves i kolegu ako bas negde zaglavis. :)

A sto se tice linkova, svim prisutnima savetujem kojima to treba: koristite forume. Uvek se nadje ponesto interesantno.

Bond_007
19.7.2006, 17:57
Sto se toga tice i ja sam kao i neki ovde Ronin, samouki samuraj :icon_stud
mnogo mi je pomogo i komsija sa sprata, hvala mu, ali sam vecinu sam skonto i u vezi softvera i u vezi hardvera, slapanja, rasklapanja i td.
A najstrasnije mi je kad me zove ortak koji je prvi komp dobio jos davne '97 i cima me da mu ugradim hard u kuciste a decko bukvalno nemoze da shvati nista ni iz 100-og pokazivanja neprirodno je gloop, on ne zna na da namesti dzamper na hardu po uputu koji svaki hard ima na sebi, ja ga naravno uvek isqliram kao nemam vremena radim, ucim ovo ono, ko ga ebe kad je glup da je juce kupio komp pa da mu pomognem al nije nek plati nekom :a_whistli

Nicolas
19.7.2006, 19:00
Meni je u pocetku bas bila frka, davne '98 nisam znao ni igru da krekujem, ali srecom imao sam komsu sveznalicu koji me i dan danas bodri kada zatreba a i manje vise unistio sam prvi komp-taj svemoguci pentium1-mada jos radi:D i iako mi kompijuteri nisu primarni (stavise skoro uopste vazni) za buducu profesiju trudim se da idem u korak s ostalima koliko mogu a sebe bih svrstao u profi amatere:D Naravno i SK je imao dosta udela u mom ucenju (jos uvek ima) a od skorije i forum;)

WD-40
19.7.2006, 20:25
Ja dosadjivah mnogima,al' zato nesto i naucih.
Sta ja znam,45-50% sam konto...

Mannibalseat
25.7.2006, 14:45
:icon_stud Posle 2 neuspesna//kako se to kaze..mm// formatiranja,igrao se sa SyStmskim fajlovima...nesto sam naucio....Nisam nesto citac literature ali bih SADA nesto za grafiku ili sta jos vec samo da bih mogao da napravim svog lika u Age of WondersII!!! :icon_stud,interesuje me nesto za web[lako pronalazenje sajtova,skidanje..muzike]<<Sada imam4,pre4 meseca sam je uzo sam za 31.Januar,nikad nisam probao da kupim neku literaturu vezano za komp...nije me toliko,ZNATE VEC!...Muzika,zurke itd,sport igrao sam basket lepo,a sada nisam ni slutio da ce me ovoliko zakupiti-inace volim filmove dosta da gledam i to po 2/gde scene ponavljam po 7/8# :dzavo: ....Nije ono sto se misli,ako neki misle...vec Scene koje SADA mogu da vratim da pogledam i zasluzuje da se pogleda.>> P.S. Najvishe poznavanje engleskog,mi pomaze u radu...stvarno ne znam Ko god da sedi za kompom a nije imao engleski-ima priliku da nauci,ama bar nesto sto ce mu biti dovoljno! Keep :icon_stud

Nicolas
25.7.2006, 14:56
:icon_stud Posle 2 neuspesna//kako se to kaze..mm// formatiranja,igrao se sa SyStmskim fajlovima...nesto sam naucio....Nisam nesto citac literature ali bih SADA nesto za grafiku ili sta jos vec samo da bih mogao da napravim svog lika u Age of WondersII!!! :icon_stud,interesuje me nesto za web[lako pronalazenje sajtova,skidanje..muzike]<<Sada imam4,pre4 meseca sam je uzo sam za 31.Januar,nikad nisam probao da kupim neku literaturu vezano za komp...nije me toliko,ZNATE VEC!...Muzika,zurke itd,sport igrao sam basket lepo,a sada nisam ni slutio da ce me ovoliko zakupiti-inace volim filmove dosta da gledam i to po 2/gde scene ponavljam po 7/8# :dzavo: ....Nije ono sto se misli,ako neki misle...vec Scene koje SADA mogu da vratim da pogledam i zasluzuje da se pogleda.>> P.S. Najvishe poznavanje engleskog,mi pomaze u radu...stvarno ne znam Ko god da sedi za kompom a nije imao engleski-ima priliku da nauci,ama bar nesto sto ce mu biti dovoljno! Keep :icon_stud
Jeli jel si ti to dosta putovao po svetu ili sta?:D Ili si ovo pisao u nekom zanimljivom programcicu pa...

I ja sam pokusavao s literaturom ali me je ubrzo smorila, sve sam morao da isprobam u prakticnom radu:rolleyes: A imao sam neke knjige za pocetnike, neke zute mi cale uzeo jos davne '98 i puko covek bas kesa za to tada, bacene pare completly, srecom sam neku prodao i ostalo ispoklanjao:rolleyes:
Mada kada se radi nesto ozbiljnije, programiranje i slicno neizbezna je knjiga!

Mannibalseat
26.7.2006, 13:27
Jeli jel si ti to dosta putovao po svetu ili sta?:D Ili si ovo pisao u nekom zanimljivom programcicu pa...

I ja sam pokusavao s literaturom ali me je ubrzo smorila, sve sam morao da isprobam u prakticnom radu:rolleyes: A imao sam neke knjige za pocetnike, neke zute mi cale uzeo jos davne '98 i puko covek bas kesa za to tada, bacene pare completly, srecom sam neku prodao i ostalo ispoklanjao:rolleyes:
Mada kada se radi nesto ozbiljnije, programiranje i slicno neizbezna je knjiga!
Osim Grcke nekada....ako se racuna Petrovac u Crnoj gori 1995 godine,vishe nigde :o ......Naravno,literatura-Pa odakle bi[h] :eek: P.S.hehhe :ciao:

KoRnista
3.8.2006, 19:10
Posto imam PC od 4 godine,naravno da danas znam puno toga sto se PC tice...Upocetku sam bio samouk(sistem mi je bezbroj puta padao) a posle sam upoznao jednog Djoleta koji je dosta toga znao o kompjuterima.Kada je on otisao na faks poceo sam da kupuje SK:n_klanja: :n_klanja: :n_klanja: (kao on) i naravno da sam iz SK dosta toga pokupio...:alealeee:

Guliver
7.8.2006, 14:23
samouk kao i vecina:icon_stud

Night Hawk
7.8.2006, 14:42
Praksa , praksa , praksa , mnogo literature , interneta , saveta iskusnijih ,......

uros@3D
10.8.2006, 19:23
Prvi komp sam dobio 2002 i onda naravno čačkanje i čačkanje i do 2004 sam znao 2x više nego neki vršnjaci koji su komp dobili 98, pravio sam slike to mi se najviše sviđalo i sada to radim, dosta sam naučio sa neta, a sada učim uz SK!!! :nov_guita :nov_guita :nov_guita

player1
10.8.2006, 20:54
Imati kompjuter pre osnovne skole cini cuda.

Prvo su bile samo igrice (Apple2, PC-XT), ali kake je vreme prolazilo trebalo je znati kako podesti sistem da igram nove igrice na PC-386 (AUTOEXEC.BAT i CONFIG.SYS zezanje, tad vec sa 10 godina). Posle je sve islo svojim tokom.

Beagle
18.8.2006, 22:44
prvo sam cackao svoj komp. pa sam poceo da cackam i tudje kompove. sad guram moje male prljave sapice gde god stignem:dzavo:

JANISKO
20.8.2006, 2:01
Ne bas ali otprilike sve me je naucio moj brat od tetke!

hacker_aca
21.8.2006, 1:19
Vidim većina je učila od ujaka, komšija itd. ali ima i onih koji su sami učili. Svaka čast! Ja sam dobio komp prije neke 3 godine i imao sam instaliran Max Payne i American Conquest. Igrao sam samo Max Payne a Amerikance nisam jer mi je bilo muka dok ukapiram strategiju, pravljenje vojnika, zgrada itd. dok nije došao drug, pun živaca i provalio cake. Posle se nisam skidao. Igrao sam sve više i više igre, ali su mi tako i vremenom dosađivale. Pa sam rešio da čačkam.... Možda sam nosio tri, četiri puta kod majstora komp, ali je to bilo zbog hardverskih greški, nije bilo baš mnogo mojom krivicom. Učim sve sam, dosta sam ukapirao ali nemam nikog konkretnog ko se razumije i ko je lud za kompovima kao ja u mom gradu, tako da kad nekome instaliram igru, ja sam svemogući, haker, faca, kralj itd.... Samo kad pomognem, naravno. A najviše volim da zbunjujem društvo sa IT pojmovima. Primer:

"Kako bih volio da imam nVidia GeForce 7950 GX2. To ti je dvije nVidia GeForce 7900 GTX spojene u jednu karticu. Sad, da se ne bi uzimala matična sa podrškom za SLI, onda su spojene dvije nVidia GeForce 7900 GTX u jednu, tj. nVidia GeForce 7950 GX2. Ima dva grafička GPU-a......" :)

Sad da ne bih odugovlačio, ima još dosta toga a društvo samo :eek: . SK mi je pomogao da raširim vidike i naučim dosta toga. Ovaj forum mi je jedino mjesto za upoznavanje i kontaktiranje ljudi sličnih meni.

Ne volim kod mog druga koji hoće da bude neki kompjuterski genije, moje je godište i ima oca koji radi u servisu za kompjutere u Podgorici, a ne zna šta je sve u unutrašnjosti kućišta! :boodala: A meni se čini da sa svojim znanjem izgledam malo zaostalo....

phreak
22.8.2006, 1:33
Sve sto znam o operativnim sistemima, hardveru i kompovima uopste naucio sam sam. Programiranje, naravno iz knjiga, Photoshop iz tutorijala. Posto sam zaludjen i za hakerisanje, za to sam pazario neke knjige i pokupio gomilu tutora na netu. Ucim i na forumima, uz casopise. Kupujem SK obavezno svakog meseca a ostale (PC Chip, VIDI, Digital!...) kad naletim na dobar i kad imam kintu. A kupuje i moj drug pa tako razmenjujemo casopise. Inace jeste da je OffTopic al da kazem kad sam se vec raspisao :D Kevin Mitnick iz mladjih dana mi je idol :D

Ne volim kod mog druga koji hoće da bude neki kompjuterski genije, moje je godište i ima oca koji radi u servisu za kompjutere u Podgorici, a ne zna šta je sve u unutrašnjosti kućišta! A meni se čini da sa svojim znanjem izgledam malo zaostalo....

Hm... kako taj tvoj drug misli da bude komp. genije ako ga mrzi da nauci sta je sta u kucistu? :)

Covenant
22.8.2006, 1:52
Sam sve....

TtuEd
22.8.2006, 12:20
Kad sam dobio svoj prvi kompjuter, kod nas nije bilo ni Interneta ni preterano mnogo dobrih knjiga. Sve sam naucio sam, uz mog vernog saputnika - Svet kompjutera.

FiresnakE
25.8.2006, 14:48
E, daaaaaa bila je davna 1994, kada je moj cale meni uzeo polovan commodore64, sa Snajderovim monitorom i ultra mega giga dzojstikom.
Sta sam radio, pa i ko svako drugo "normalno" dete, razvaljivao se od igara koje su imale nekoliko boja.
Ta masina je brzo odradila svoje i zavrsila ko zna gde.

Nakon toga sam ucio sam i uglavnom ako odem kod nekog ortaka koji ima komp tad je bila 386 i 486 ako se dobro secam i ceprkao po svemu i svacemu.
Posto nisam bio u mogucnosti da ranije nabavim makinu, uspeo sam to prosle godine i od tada ucim sve i svasta, i to uglavnom sam, jer sam zakljucio da se tako najbolje nauci.A do tada s obzirom na to da nisam imao racunar, znao sam mnogo vise od nekih mojih drugova koji su imali komp, tipa formatiranje, umrezavanje......
Normalno koristim i knjige, trenutno Visual Basic.

phoenix[illusion]
25.8.2006, 15:52
50% sam, 50% SK i casopis i forum

steve89
25.8.2006, 19:48
pa vecinu stwari sam (zato sam i windows preinstalirao desetine puta:) ), a neke stwari od jednog decka koji je isto kao i ja sam sve sto zna naucio.dobro i po nesto sam pokupio iz sk-a i drugih casopisa.

voodoo_
25.8.2006, 20:00
Windows se reinstalira, ne "preinstalira" ;)
Prefiks "re" znači "ponovo", i reinstalaciju radiš kad već imaš Windows pa hoćeš da ga ukloniš i instaliraš nanovo. Sa druge strane, "pre" znači ono što znači, pre :) i koristi se kada dobiješ Windows unapred instaliran, recimo na kupljenom kompjuteru ili laptopu pa je isti odmah spreman za upotrebu. Znači, može da se kaže "kupio sam kompjuter sa preinstaliranim Windowsom", a može i da se kaže "reinstalirao sam juče Windows".
Čisto da razjasnimo neke stvari, pošto vidim da i Kuzma često pogrešno govori "preinstalirati" :boodala:

Patrick
25.8.2006, 20:31
Skoro sve sam. Nesto od prijatelja i malo vise iz SK-a kao i na ovom forumu. Knjige i slicne stvari o kompjuterima ne citam.

steve89
25.8.2006, 22:32
dobro ok,hvala sto si mi pojasnio pojam preinstalacije odn. reinstalacije,mada znam da su svi shvatili na sta sam mislio.:)

Freško
25.8.2006, 23:03
Mene uglavnom niko nije pomagao (ucio) sta kako da radim na racunaru , naprotiv kada sam kupio prvi komp '98god on je bio prepun virusa tako da sam jednom mom komsiji a kasnije i dobrom prijatelju morao da platim 20 nemackih maraka da mi instalira win95osr2 i takodje sam mu platio 3 mesecaodrzavanja istog sa upgrejdom antivirusa jos 30 DM .... U medjuvremenu mi je on pokazao neke stvari ali sam se u sustini sve sam naucio... isto takodje i sto se tice hardvera sam se ucio na principu probas pa nevalja pa onda opet i sve tako dok nesto ne napravim ili dok nesto ne spalim ... Jedinu stvar koju me je neko stvarno naucio ali sam i DEBELO platio bilo je zavrsavanje za MCSA .... Eto to bi bilo ukratko kako sam se za sve ove godine obrazovao po pitanju racunara...

hacker_aca
26.8.2006, 18:00
Mene uglavnom niko nije pomagao (ucio) sta kako da radim na racunaru , naprotiv kada sam kupio prvi komp '98god on je bio prepun virusa tako da sam jednom mom komsiji a kasnije i dobrom prijatelju morao da platim 20 nemackih maraka da mi instalira win95osr2 i takodje sam mu platio 3 mesecaodrzavanja istog sa upgrejdom antivirusa jos 30 DM .... U medjuvremenu mi je on pokazao neke stvari ali sam se u sustini sve sam naucio... isto takodje i sto se tice hardvera sam se ucio na principu probas pa nevalja pa onda opet i sve tako dok nesto ne napravim ili dok nesto ne spalim ... Jedinu stvar koju me je neko stvarno naucio ali sam i DEBELO platio bilo je zavrsavanje za MCSA .... Eto to bi bilo ukratko kako sam se za sve ove godine obrazovao po pitanju racunara...

A ja mom društvu spomenem da mi plate za održavanje a oni se ljute na mene! Jedno vreme mi je tako dosadilo da jurcam svaki čas i da me zivkaju za sitnice (kako se snima muzika sa CD-a u komp :boodala: ) pa sam rekao da sam počeo da naplaćujem. Tako sam ozbiljan 2 dana, ovi su pošizeli, hteli su me na lomaču stavit... :D

Freško
26.8.2006, 18:52
A ja mom društvu spomenem da mi plate za održavanje a oni se ljute na mene! Jedno vreme mi je tako dosadilo da jurcam svaki čas i da me zivkaju za sitnice (kako se snima muzika sa CD-a u komp :boodala: ) pa sam rekao da sam počeo da naplaćujem. Tako sam ozbiljan 2 dana, ovi su pošizeli, hteli su me na lomaču stavit... :D

Znas sta prijatelju neznam sta je tu nenormalno ako covek nezna nesto da uradi pa onda plati majstora da mu to odradi.... znas kako kazu "SLUZBA JE SLUZBA A DRUZBA JE DRUZBA" Ja vise neidem ni kod brata od strica da mu pogledam komp bez 10Evrova a kod nepoznatog ne ulazim u kucu bez 25 pa ti sad vidi ako si zaludan i nemas sta da radis u zivotu idi kod tih tvojih drugara , komsija i sta vec pa im radi za badava.... ja jeste placao sam i to debelo dok nisam naucio sta kako treba sada vise ne dozvoljavam da me iko pravi na ovcu i da mi uzima lovu... pa ti sad vidi kakoces mozes da i dalje ides i radis za badava a mozes da stavis tacku i da kazes ne...
Poz.

Mr.Eco
26.8.2006, 20:39
Slazem se sa @fresko kad udaris po dzepu pa da vidis kako uce kasnije...

Tamara
1.9.2006, 20:00
sama uglavnom, a sto je tesko ili opasno da se cacka, od raznih... izvora.. xexexe... eto... :bibidu:

Geomaster
11.12.2007, 15:19
Pristup kompu imao sam kad sam bio baš mali. Moj tata mi je pokazao šta je miš, šta tastatura i tako to, a onda sam o softveru naučio sve što znam čačkanjem wina, tako sam u bliskoj prošlosti promenio bootscreen koji je bio za SP1 a ja sam imao SP2 i više matična ploča nije prepoznavala slot za grafičku:D a o programiranju sam naučio skoro sve iz knjige (VB) ali i uz pregleđivanje Object Browsera.

zdravkelja
11.12.2007, 15:39
Sam sam sve naucio, photoshop nesto, malo progamiranje. Ali o hardveru sam dosta naucio nesto iz SK-a, nesto sa foruma, posle cackao na netu i tako.

:icon_bigg

Martok
11.12.2007, 15:45
Ovo je prava tema da pomenem jedan zanimljiv pogled na pirateriju. Da nije bilo toga zasigurno bi znao puno manje nego sto sada znam. Da nisam imao priliku da koristim piratski software mozda ne bi nikad ni pozeleo ba kompjuterom zaradim za zivot. Nije sve tako crno oko piraterije :ciao:

SFRJ-Forever [CG]
11.12.2007, 16:04
Bio na nekom kursu za kompove jos dok sam bio klinac, onda kupili komp i poslije toga sve sam naucio.

Bryan Fury
11.12.2007, 16:10
Jedan deo drnadjući sam oko kompa, mada pre nekih tri godine i kusur meseci nisam znao ni hdd da instaliram. :D Oko umrežavanja i svega toga je puno pomogao MCSA kurs, pre dve godine. I naravno, ništa bez Google-a. :D

Skols
11.12.2007, 16:26
Sve sam...casopisi,knjige...sa 13god dobio prvi PC,pre toga imao C64...ucio,gledao,kvario,popravljao...mnogo toga jos naucio od kada radim u servisu racunara.

zoran845
11.12.2007, 16:41
Počeo sam sa programiranjem i DOS-om na fakultetu, pa je usledila pauza jer mi je dugo trebalo da kupim svoj prvi kućni kompjuter (ovu kantu sa koje vam se i sad javljam). Kad sam u septembru 1999. prvi put seo za svoju mašinu, skoro ništa nisam znao ni o Windowsu (98 u to vreme), pa sam bukvalno krenuo tako što sam stisnuo dugme "Start" u donjem levom uglu ekrana i krenuo redom da istražujem strelicom pointera. Kliktao sam na sve i pažljivo čitao šta piše (i to upijao). Kupio sam i par knjiga (u to vreme još nisam imao Internet, šta mislite što onoliko pljujem "Telekom"): brze vodiče kroz PC, Word, Excel (sve u izdanju "Kompjuter biblioteke" iz Čačka), a presudan uticaj na moje shvatanje kompjutera, njihovog ustrojstva, funkcionisanja i namene imala je knjiga "Unutrašnjost PC-a" genijalnog Pitera Nortona, koja mi je otvorila jedan sasvim drugačiji pogled na svet IT tehnologije. Posle Nortona ništa nije bilo isto.

Sledeći kvalitativni skok bilo je (konačno) priključivanje na Internet (u aprilu 2003.), posle čega je krenula poplava informacija i učenje kako se sa obiljem podataka izboriti. Gugl (prvi i jedini pretraživač koji sam koristio), forumi, newsletters, PDF knjige, Wikipedia, dopisivanje,...

Mnogo su mi pomogli i časopisi: najpre "PC Answers" i "PC Plus", pa "Svet kompjutera", "Vidi" i "PC Chip". Radio emisija "Zair".

Na kraju da kažem da se strašno mnogo može naučiti o svakom programu tamo gde retko ko gleda - iz njegovog Help fajla, koji obavezno prostudiram pre korišćenja softvera. Kad dobro savladate jedan program iz Windows (ili drugog) okruženja, ostali su samo varijacije na temu. Što rek'o Đole: "Princip je isti, sve su ostalo nijanse".

Svakog dana naučim ponešto novo.:)

Skols
11.12.2007, 16:52
ZAIR i Polarotor :)

ezenkiel
11.12.2007, 17:03
Uglavnom sve sam. Kao mali nisam imao svoj kompjuter, a komšije su mi imale C64 i Spectrum (48K, pa 128K) na kojima smo se uglavnom igrali, i povremeno prekucavali poke/peek fore iz časopisa. Čitao sam "Moj Mikro", "Svet kompjutera" i povremeno "Računare."

Inače, tata mi je svojevremeno (89-90) našao neku knjigu - ne znam joj više ime, a zauzima važno mjesto u mojoj istoriji :( ,a čak je bila na srpskohrvatskom ! Pisala je o MSDOS-u 3.30 i BASIC-u, iz koje sam mnogo toga naučio.

Svojevremeno je SK davao fenomenalne knjižice (ili je to bila samo jedna) koje su se sastavljale od srednjih strana. Jednu od njih čuvam i dalje (samo mi trenutno nije pri ruci, pa ne znam kako se zove) ali se tiče arhitekture računara (opisani su registri, ALU, I/O ... ) - također značajna knjižica u mom životu. Ako se dobro sjećam, sastavljala se iz nekoliko brojeva SK.

SK je imao svojevremeno i jedan fenomenalan tekst o diskovima, particijama, cilindri/glave/sektori/MBR itd. Samo se sjećam da je u pitanju autorka, i da je poslije nekog ogromnog teoretskog dijela na red došla rečenica : "... Pozdrav svima koji su se vratili sa kafice!"

Moram da napomenem Jjoš jednu izuzetnu knjigu, "Piter Norton : Unutrašnjost PC-ja"

Ostalo se steklo radom u kompjuterskom servisu, i daljnjim čitanjem.

nikola87
11.12.2007, 17:32
pa kao i vecina, sam sam dosta naucio ali na forumu sam mnogo ucio i od drugih. Kada sam dosao na ovaj forum pre godinu dana, imao sam neko znanje o hardveru(koji me najvise zanima tj ovo drugo me skoro ni ne zanima) ali sam mnogo naucio od raznih ljudi sa foruma koji si prenoseci mi to znanje razvijali interesovanje za tu oblast, tako da eto danas nisam tako los.
Eto ovom prilikom bise zahvalio: Garson, Pain, Mad, MR. G, Tomas, Mean_machine, Dimo, Jovan K, Sasha Vukleic....od svih ovih ljudi sam naucio po nesto, naravno i drugi su tu ali eto osetio sam potrebu da ove ljude malo izdvojim..

a u principu za softver, internet i ostalo sam laik........

Zbog svega ovoga osecam neku vrstu obaveze da i ja prenesem malo znanja na druge....

Master Neo
11.12.2007, 17:37
Osnove sam sam naucio, ali svu ostalu detaljniju pricu sam pokupio po forumima. God bless internet. Da nije njega, i dalje bi bio zatupljen i mnoge stvari ne bih znao.

RuleMaker
11.12.2007, 17:42
98% stavri sam sam naučio, ali sam i dalje veoma zahvalan nastavnici informatike iz osnovne škole koja me je uvela u svet programiranja.:n_klanja:
Naravno, najveći izvor informacija su mi bili forumi i uopšte sam internet.

Irena 93
11.8.2008, 11:06
Pa veci deo sam naucila sama,onda me je malo stvari naucio moj ujak a ostalo na forumima i netu....

Ketchua
11.8.2008, 12:02
pesaka, sam sa sobom...i kompjuterom...:) i naravno, google is our friend...;)

paulvandyk68
11.8.2008, 12:16
Iz naseg omiljenog casopisa "Sveta Kompjutera". Poceo sam davnih 80-tih do danas danasnjeg.

m4PoWeR
11.8.2008, 12:22
Pokvario ga jedno 100 puta i sve do sad naucio..naravno malo je jos bilo tutorijala:)

DobroslaV
11.8.2008, 12:28
Naučio sam u SK časopisu & forumu :)

Toce
11.8.2008, 12:39
Internet. I ceprkanje po kucistu i sistemu.

Svrbisha
11.8.2008, 13:28
Sve je pocelo od kad sam imao 10godina kad sam kupio prvi racunar, secam se da sam igrao MaxPayne, stronghold, chicken invalders...dosta sam komp kvario ali sam ucio na svojim greskama, kad sam bio sedmi razred cak sam procitao knjigu za informatiku za koju svi kazu znamo to sve necemo da citamo bezveze je,uvek sam u skoli bio poznat po tome da dobro radim sa racunarima, isao sam na takmicenja iz informatike, bio 1 na skolskom,opstinskom a na drzavnom 10-ti iz programiranja, dosta sam naucio iz sk citajuci i opet prelistavajuci neke brojeve od pre nekoliko meseci po nekoliko puta procitam jedan sk, ostalo sam citao sa neta, od kad imam net razumem se u hardware, gledao you tube kako da rasklopim komp pa sastavim, i na netu sam citao o svemu ne samo o kompjuterima, razne knjige sam procitao, ne mogu sad cak ni da se setim sta znam da napisem, interesujem se u sve oblasti jer koliko znas toliko vredis, ja sam samouk i to je to...

Evil_crack
11.8.2008, 14:16
Moj pocetak: Duron na 750MHz, nikada ga necu zaboraviti jer sam kad sam ga dobio imao instaliran Win 98 SE i to na nemackom :boodala: Prvi podvig je bio rasturanje kucista (inace sam sve moguce aparate po kuci rastavljao da vidim sta tu unutri ima :kreza: ) i ceprkanje po netu da skontam sta je sta. Ubrzo sam poceo da kupujem SK i razne druge novine koje se bave ovom tematikom i polako ulazio u ove vode. Drugi veoma bitan trenutak je bila prva instalacija Wina i to naravno XPa koji je tada bio pojam. Prvo sam skinuo sve drajvere sa neta (mnoooogo mi je trebalo) pa sam se bacio na posao. Instalacija je trajala oko 2 sata :a_whistli Sada se najvise bavim vektorskom i rasterskom grafikom i montazom... Sustina: casopisi, internet, fax a najvise zainteresovanost su mi dali znanje (ili neznanje:kreza: ) o racunarima i racunarskim tehnologijama...

De Mirkoni
11.8.2008, 15:57
Ja sam komp 1 put kupio 2004 god a osnovu sam naucio od druga za 7 dana kroz 1 mesec, sam znao sve programe i internet da koiristim mene interesuju samo igre, filmovi, muzika i internet na kompu.I nista vise tako da mi posebne operacije i netrebaju, da naucim samo ovo osnovno sto sam naveo i to je to.

<Rio_da>
11.8.2008, 16:12
Mene je sve sto znam naucio nikola87 (http://www.sk.rs/forum/member.php?u=5644)...

fingerprint
11.8.2008, 17:02
Eksperimentisanjem, na pocetku (kada sam prvi put video DOS)
onda knjige. Onda sam dobio pristup internetu, pa knjige, eksperimentisanje i internet u kombinaciji :)

Greko Darstiva
11.8.2008, 17:30
Veliki deo ovoga sto znam sam naucio sam. Nesto su me naucili drugovi , a i dosta vremena sam provodio po servisima.

Antony Kidis
11.8.2008, 18:00
Ja sam najviše naučio na mom kršu pentium 2-jci koji sam imao kao kad sam bio mali :) kasnije sam dosta naučio uz pomoć interneta, ali i od drugova, na časovima informatike sam slabo šta naučio, skoro ništa...

nighthawk
11.8.2008, 20:57
Prvo Svet Kompjutera+eksperimentisanje+Google, a onda knjige+multimedijalni kursevi+testovi i tako zaradeh MCSA.

Renche
11.8.2008, 21:29
Niko drugi nego Svet Kompjutera forum i časopis...

HVALA SVIMA KOJI SU NESEBIČNO PODELILI ZNANJE DRUGIMA OKO SEBE!

CVEJ@
11.8.2008, 21:32
najvise od drugara malo manje od nastavnika a i dosta sam naucio na internetu i naravno da napomenem "forum sveta kompijutera"

dzonihsv
11.8.2008, 21:37
Ne znam ni sam. Malo sam 'vatao vamo malo tamo. I tako to...

I kad se to sklopi onda onda je to to.

King James
11.8.2008, 21:53
Svojim eksperimentisanjem + SK :)

Antony Kidis
11.8.2008, 22:10
Ja sam nazalost dosta naucio i na greskama. :)

Nutsbre@ker
12.8.2008, 0:33
Cek da izvucem iz malog mozga:icon_scra. Ovako prvi put kada sam se zainteresovao za komp bilo je negde 97-98, to je bila neka bangava 486-ica ali tada sam poceo da se interesujem za igrice:kreza:. Kasnije sam i ja dobio isto neku krsinu koju sam cackao do besvesti ,kako softver tako i hardver, pa sam na kraju spalio napajanje, jer sam promenio voltazu ( u stilu vidi dugme zasta li sluzi:boodala:). Posle je bio neki pentium koji se kratko zadrzao kod mene ali sam u z njega poceo da citam svet kompjutera i kao nesto da majstorisem ali vise sam kvario:dzavo:. E onda su pocele da se redjaju pentium cetvorke ( jes da ih ne treba zvati tako ali jbg navikao sam) na kojima sam isto tako istrazivao na osnovu pokusaja/greski i na kraju sam poceo da shvatam kako sta funkcionise i kako radi. Naravano onda je dosao famozni Pether Northon i njegove knjizice koje sam procitao od korice do korice i naucio , kao i neke knjige o operativnim sistemima, i opet S.K:n_klanja:. Sada vec dobro baratam sa kompjuterima doduse vise software nego hardware ali dobro i dalje ucim. I eto tako
P.S. J....e koliko sam smajlija ubacio u poruku:kreza:

Belgrado
14.8.2008, 18:24
Samouk :) 10 puta ga sje*es pa udjes u stos.Doktorirao sam Reinstall svih vrsta windowsa :) a i sam windows :D

Milolos
19.8.2008, 11:21
Naucen sam se rodio :to_care:

NIx Car
19.8.2008, 12:16
O MS Officeu sam naucio dosta iz knjiga,kao i o Photoshopu,ali po meni recept da se sto vise nauci je u samostalnom istrazivanju(mada je to prilicno opasno,dok sam jos bio neiskusan obrisao sa fajl Win.ini na mom starom Pentiumu da bih oslobodio mesto na disku :D ).Naravno,nezgode su vrlo lako moguce,ali na greskama se uci.
i ja sam isto takvu situaciju imao :D:D:D

тада,знам највише о комповима у целом насељу.
Бићу програмер :)
E kolega nadam se da cemo se upoznati mada si ti 100% stariji od mene ja sam'95 i mogu u naselju da sve poducim. al naravno placaju mi:):):)

GeForce
19.8.2008, 13:03
Sve sam , comp sam dobio 2005 god. i cim sam ga dobio odma sam poceo da cackam i landaram po compu, pa mi je svake nedelje neka muka bila, te sam morao zvati ujaka da mi to napravi (srecom zivi blizu) :)
Negdje u avgustu (2007) sam poceo cesce posjecivati ovaj forum i malo sam nauchio o hardveru, da bih u Avgustu (2007) kupio nov comp i sam sam ga sastavio sto je bilo divno chudo za mene :P jer prije toga nikad nisam imao kontakt sa hardverom unutar kucista.
Sad zahvaljujuci SK-u znam dovoljno o hardveru :)
A software, ne znam nista o programiranju (niti bih da znam) , uglavnom se "bavim" Online igricama, downloadovanjem "raznih" programa/filmova, zezam se po netu i tako :a_whistli:a_bleh:

Srlandand
19.8.2008, 18:08
Uglavnom sam bio samouk, u skoli nista korisno nisam naucio (vezano za kompove, ali necu pogresiti ako i kazem da NISTA KORISNO u skoli nisam naucio :D:D). Malo sam, takodje, po'vatao neke stvari iz raznih casopisa, a ponesto i ovde, na nasem dragom forumu. :)

Beagle
19.8.2008, 18:46
Ne znam ni sam. Malo sam 'vatao vamo malo tamo. I tako to...

I kad se to sklopi onda onda je to to.

Ciribu, ciriba, tamo, vamo, pomaze Bog, tako to, na tu temu i gotovo :)

paulvandyk68
19.8.2008, 19:37
Zahavaljajuci nasem omiljenom listu "Svetu Kompjutera". Mozda niste verovali ali u njemu imate sva resenja za sve moguce probleme.:to_care:

Iris
19.8.2008, 19:54
Lepo, ali ponavljaš se (http://www.sk.rs/forum/showthread.php?p=586404#post586404) :a_whistli

Internetom me provela & podučila Akademska mreža Srbije od neke 1998. godine, i hvala joj na tome :D

BrutaLiS
19.8.2008, 20:39
Sve sam, do 2007, od tad imam internet i mnogo mi pomaze :)

ChHe_GuEvArA
31.8.2008, 2:06
od svakog po malo sam naucio... i zadowoljan sam onim sto znam..

Schnak3
2.9.2008, 18:41
U pocetku je pomogao SK, pa razni forumi i Internet.

Packy
2.9.2008, 19:53
U pochetku (bilo negde 2004)u mojim prvim koracima ka znanju kompjutera mi je pomogao SK.Kasnije sam provalio(prvo gameguru),pa gamespot i ostale gaming and hardwer sajtove(poklopilo se sa vremenom kada sam dobio brzi internet)i tako sam dobio osrednje znanje

Gradimir
15.2.2009, 12:16
2007 sam kupio prvi sk,a sad mogu da popravljam drugima kompjutere

Miki-Car
15.2.2009, 12:43
Trial & error. Sve. Sad pocinjem da ucim hardware, courtesy of SKForum

DonCorleone91
15.2.2009, 16:29
Ucim od kad sam dobio prvi komp (1995) i svakog dana naucim nesto nov

White Ripper
15.2.2009, 23:30
Moj cale je jos 94 nabavio nekakvu kantu,cini mi se pentium 1 ali me tad kompjuteri nisu zanimali.Kompovima sam poceo aktivno da se bavim od 2003 godine.Sve prije toga je bio samo goli konzolaski gaming:D

Azazel
23.2.2009, 20:09
Ja imam komp tek 2,3 godine... :) i sve sto znam naucio me je moj dobri prijatelj KetchuJa :):):) (zato i ne znam nista)... :kreza::kreza:

_NEBOYSHA_
23.2.2009, 20:23
Mene je ćale naučio.Njegov prvi komp. odnosno komodor je iz 1986.Inače po profesiji je programer.

stevan10
23.2.2009, 20:30
Ja sam pre godinu i nesto uzeo prvi komp do tada nisam nista radio na njemu sem davno u skoli i to one neke gluposti.Kad sam ga uzeo ortak mi ubacio win i kaze ti sad polako instaliraj sta ti treba a ja nista ne znam.I polako jedno po jedno instaliras,brises polako i nauci se ponesto.Naravno uz po neki casopis,malo po forumu i tako.Sad nisam neki expert daleko od toga ali se bas lepo snalazim,sve lepo radi uz redovno odrzavanje.

Equilibrium
23.2.2009, 22:07
Ja sam vecinom samouk, ko Vuk f*cking Karadzic, tako da je moje znanje o kompovima proisteklo iz starog dobrog, if aint broken dont fix it, and if it is try to fix it and hope it wont explode, tako da sam o vecini stvari ucio sam, a onda sam odjednom shvatio da mi je dosta i prestao. Kad nesto zaskripi uvek mogu da konsultujem nekog/nesto sa neta, iako mi se to nije skoro desilo.

E, kad bi bar pola ljudi bilo preduzimljivo kao ja, onda verovatno ne bi morao da trcim po kraju i svima instaliram windowse, prosle godine sam digao bar 50 sistema, iako se uopste ne bavim sa tom vrstom posla.

Lich_king2
23.2.2009, 22:38
Ja imam od 2003. Monogo se toga naucilo.Od warcrafta preko webmastera do pisanja programa :D

Red Dragon
24.2.2009, 15:37
Meni pao skener na oci (pa sve skeniram pogledom), a tastaura na ruke (pa brzom kucam). Sreca pa mi stampac nije pao na d**e, inace bi bilo gadno.:D

A salu na stranu, nauci se, uglavnom sam, a pomalo i od drugih.