PDA

Prikaži potpunu verziju : Kartica se previse zagreva - radeon 4850

Despotaca
8.6.2010, 18:04
Pozdrav ljudi, :ciao:

u zadnje vreme graficka mi se previse zagreva. Hmonitor pokazuje da je u normalnom stanju ( nije upaljena igra ) 80 stepeni, kad upalim igru ide na 100 i ubrzo se ugasi komp.
Juce je sve to bilo za 5 stepeni vise, al sam promenio pastu i spala je.
Kuler na grafickoj je onaj klasicni koji uz nju dolazi.
Na/u kucistu imam samo jos jedan ventilator ( ne racunam one na cpu itd.), onaj glavni pozadi. Razmisljao sam da ugradim jos jedan tu pored hard diska i on bi direktno tukao u graficku karticu, i gore i dole.
Da li ima neki program kojim mogu da kontrolisem brzinu tog kulera na kartici posto sam koristio neki program Evga precision i on kaze da se koristi samo 24% potencijala kulera ( ?!?!? ) mada posle sam procitao da taj program nije za radeon kartice. Mozda bih povecanjem brzine resio problem.

Sta vi mislite? :alealeee::ciao:

unique93
8.6.2010, 18:21
imas u catalist sontrol centru da podesavas brzinu kulera... :D

Despotaca
8.6.2010, 18:48
Evo uspeo sam stavio sam na 75%, dosta susti ne znam dal da povecavam. Koja je optimalna temperatura u/van igre?

hvala.

unique93
8.6.2010, 19:07
udjes u katalist, gore ti pise graphics, to pritisnes i odes na ati overdrive...kad tu dodjes, imas kljuc, pritisni ga, i pritisni ok...otkljucace ti se opcija za namestanje graficke, i tu imas fan speed...tu podesi koliko ti odgovara :D

unique93
8.6.2010, 19:08
Evo uspeo sam stavio sam na 75%, dosta susti ne znam dal da povecavam. Koja je optimalna temperatura u/van igre?

hvala.

pa meni je na ati 4670 oko 37 stepeni, kad nista ne radim... :D

Despotaca
8.6.2010, 19:13
Mnogo vam hvala :D

evo radi samo sto se bas dosta cuje.

GrubbY
8.6.2010, 19:13
Udji u Catalyst Control Center,idi na opciju ATI Overdrive,i videces u tom prozorcicu neki crveni kljucic!Klikni na kljuc,pojavice ti se neki tekst i tu idi na OK! Videces dole u prozorcicu pise Enable Manual Fan Control,stikliraj taj kvadratic i onda ces moci da ubrzas kuler na grafickoj kartici! :)
U desnom uglu prozocica(u opciji ATI Overdrive naravno) imas podatke o aktivnosti,temperaturi i brzini kulera...to je u kratkim crtama! :)

Imas takodje i program MSI Afterburner http://event.msi.com/vga/afterburner/download.htm - poslednja verzija 1.6.0 skini program i instaliraj ga.
Kad ga pokrenes videces u prozorcicu skoz dole FAN speed,mozes da ga namestis da ti radi automatski ili da sam odredis koliko procenata!
Prvo stavi automatski,a ako se opet komp restartuje,ili graficka pocne da se previse greje,podesi sam ventilator po zelji... :)

Inace ako ovo ne pomogne jedini problem je u grafickoj,ili pasta,ili je prasnjava(Cisto sumnjam) ili crkava :( pozz

Despotaca
8.6.2010, 19:19
E bas ti hvala,

samo da pitam dal neko zna slican program i za kontrolu kulera na procesoru?

unique93
8.6.2010, 19:21
ma to odes u bios, i namestis :D

talenat
8.6.2010, 19:34
kolike su sada temperature?

Despotaca
8.6.2010, 19:34
A ne moze drugacije ? Kao sto sam za graficku?

I da, jel istina da ako se kuler drzi na velikim brzinama 80%-100% veoma kratko traje?

Temperature su sad na procesoru oko 50 stepeni, u igri i do 60, a na grafickoj 52-3 u igri i do 75.

Mada, nameravam da ugradim jos jedan ventilator u kuciste da pravi vecu promaju tu, valjda ce jos pomoci i smanjiti jos temp.

Beagle
8.6.2010, 19:52
Moze. Treba ti speedfan (http://www.almico.com/speedfan.php) i kuler sa cetvoropinskim (PWM) ventilatorom. Gigabyte ploce mogu da regulisu i standanrdne ventilatore (tropinske).

Shonkas
8.6.2010, 22:56
Ja imam istu i normalno sljaka vec godinu dana...u Win oko 80 -a u igrama nekad preko 100 stepeni opusteno... Inace nemoj povecavati brzinu jer je jaaako bucan...u igrama to on sam radi! Nemoj da se brines, grafe su tako da podnose visoke TEMP ;)

Despotaca
9.6.2010, 9:14
Meni nije problem bio visoka temperatura graficke, ja to nisam ni skontao, nego se komp gasio zbog toga kad predje 100 stepeni, sad se trudim da je uvek ispod 75.

Hellion
9.6.2010, 10:03
Ukoliko ti nije bitno da izvučeš maksimum iz grafičke kartice probaj da je underclockujes za nekih 10%, ako ne možeš iz Catalyst Control Center onda preko programa RivaTuner. Rešićes se pregrevanja a nećes izgubiti mnogo na performansama.

Thaedass
10.6.2010, 4:36
Ukoliko ti nije bitno da izvučeš maksimum iz grafičke kartice probaj da je underclockujes za nekih 10%, ako ne možeš iz Catalyst Control Center onda preko programa RivaTuner. Rešićes se pregrevanja a nećes izgubiti mnogo na performansama.

Ne dobija skoro nista sa time.. 2-3 stepena nize i par FPS manje..

Inace ovih tema sa Single Slot 4850 su vec pocele da se roje :kreza:

laki1991
10.6.2010, 22:09
udjes u katalist, gore ti pise graphics, to pritisnes i odes na ati overdrive...
Kod mene nemoze da se udje u overdrive. Tj sve je zatamnjeno , nemogu nijednoj opciji da pristupim.

Beagle
10.6.2010, 22:24
Jesi instalirao Ati Catalyst Control Centre (CCC)?

laki1991
10.6.2010, 22:30
Jesi instalirao Ati Catalyst Control Centre (CCC)?
Jesam, skinuo sam sa njihovog sajta. I sve radi osim overdrive opcije.
http://img8.imageshack.us/img8/3486/69408114.th.jpg (http://img8.imageshack.us/i/69408114.jpg/)

vasiljevic
10.6.2010, 22:50
Klikni na ključić, trebalo bi da pomogne oko otključavanja opcija :).

laki1991
10.6.2010, 23:03
Klikni na ključić, trebalo bi da pomogne oko otključavanja opcija :).
Uf... koji sam sad n00b ispao :). Radi ...

EDIT: Kuler na 40 % stoji i stavim ga ja na 100% ... kad je to krenulo da vibriraaa :D

NIDZA bOj
10.6.2010, 23:35
Pa kad kuler skoci na 9700 rpm mora da vibrira..I da se cuje ko mlaznjak.;)

laki1991
10.6.2010, 23:49
Mogu li napraviti neku stetu sto sam se malo zezao sa njim :) ? Ostavio sam ga na 40 % ...
Nego sta znaci Activity u overdrive sekciji ? Jel to iskoriscenost ?

NIDZA bOj
11.6.2010, 0:29
Nista ne mozez sa sh3bes.;)
Da to je iskoriscenost.

laki1991
11.6.2010, 6:00
Nista ne mozez sa sh3bes.;)
Da to je iskoriscenost.
Jutros kada sam upalio komp pomilsio sam da sam zeznuo grafu jer je slika na monitoru nekako talasala. Mislim nije talasanje slike nego neki talasi prelaze preko ekrana. Odem u overdrive da vratim na default za svaki slucaj i setim se da sam dirao osvezenje ekrana sa 60 na 75 i vratio sam na 60 i sve se vratilo u normalu.
Inace sadasnja temp. 32 bez opterecenja grafe , pre je bila 38 :)

NIDZA bOj
11.6.2010, 11:53
Pa,Laki,cek i ti imas ovu single slot kartu ili onaj dual slot model?
Jer,pravo da ti kazem tolika razlika u buci,nije vredna toliko male razlike u temperature,ako je u pitanju single slot kuler.
Inace,i ja imam te talase,i to ima veze sa refresh rateom.;)

laki1991
11.6.2010, 14:47
Pa,Laki,cek i ti imas ovu single slot kartu ili onaj dual slot model?
Jer,pravo da ti kazem tolika razlika u buci,nije vredna toliko male razlike u temperature,ako je u pitanju single slot kuler.
Inace,i ja imam te talase,i to ima veze sa refresh rateom.;)
Kada kazes single slot mislis na to da nemogu da uparim jos jednu ovakvu karticu sa ovom ? Ako je to onda jeste singe slot. Inace na 50 % je podesen kuler ( zlatna sredina :) ) i nije bas bucan. Dok na 100 % ( ko sto ti rece mlaznjak :) ) kuciste seta po stolu ;)

NIDZA bOj
11.6.2010, 14:52
Ne na to,nego na to da kuler zauzima samo slot na koji naleze pcb,tj. stampana ploca.To znaci da ako je single slot onda mozes u slot na maticnoj koji se nalazi ispod da ubodes bilo sta i da ne smeta,ne udara,itd.Dok sa dual slot kartom to ne mozes jer ona zauzima dva slotta na maticnoj(ona je i dalje ubodena u jedan,ali kuler prekriva drugi slot),nego moras da preskocis taj slot pored pcie slota,pa onda da ubodes.

laki1991
11.6.2010, 15:11
Ne na to,nego na to da kuler zauzima samo slot na koji naleze pcb,tj. stampana ploca.To znaci da ako je single slot onda mozes u slot na maticnoj koji se nalazi ispod da ubodes bilo sta i da ne smeta,ne udara,itd.Dok sa dual slot kartom to ne mozes jer ona zauzima dva slotta na maticnoj(ona je i dalje ubodena u jedan,ali kuler prekriva drugi slot),nego moras da preskocis taj slot pored pcie slota,pa onda da ubodes.
Definitivno je dual posto su na njoj "nakaceni" leptiri u kojima je postavljen kuler i prilicno su debeli. A nezauzima drugi slot posto kod mene ima poveliki razmak izmedju grafe i Pci slotova ispod nje.

Shonkas
11.6.2010, 17:47
Kada kazes single slot mislis na to da nemogu da uparim jos jednu ovakvu karticu sa ovom ? Ako je to onda jeste singe slot. Inace na 50 % je podesen kuler ( zlatna sredina :) ) i nije bas bucan. Dok na 100 % ( ko sto ti rece mlaznjak :) ) kuciste seta po stolu ;)

Sad sam stavio na 50% cooler i stvarno nije bucan...i osetno je smanjio TEMP. E sad me interesuje u igrama dal' ce SAM da poveca preko 50% ?!
Sa 82 palo na 68 stepena..na 50% cooler !!!! Inace se radi o 1 cooleru na GRAFi

laki1991
11.6.2010, 18:08
Sad sam stavio na 50% cooler i stvarno nije bucan...i osetno je smanjio TEMP. E sad me interesuje u igrama dal' ce SAM da poveca preko 50% ?!
Sa 82 palo na 68 stepena..na 50% cooler !!!! Inace se radi o 1 cooleru na GRAFi
Kod mene kako stavim ( 50%) tako radi bez obzira igrao ja igre ili gledao film ili ga ostavio da downloaduje nocu.

Shonkas
11.6.2010, 18:11
Pa onda se cimam malo...jer u igrama se nekada cuo kao brzi voz...znaci sam je povecavao obrtaje, i smanjivao kad treba...
Sta ako bude trebalo vise od 50% u igrama ???

NIDZA bOj
11.6.2010, 19:48
Da se ne biste brinuli vas dvojica sta treba a sta ne,stavite da ventilator radi na auto,tj. vrtece se brzinom u zavisnosti od temperature.;)

pmale
20.8.2010, 15:46
Ljudi imam ASUS 8600 GT Silent256DDR3, i kada igram COD2 na hig grafa mi se greje preko 100 stepeni. U ostalim igrama neprelazi 90. Da li je to normalno za ovu grafu ili da nesto radim po tom pitanju?

jozvan_Kg
20.8.2010, 15:58
Pa normalno je kad imaš Silent grafičku kartu. Nema kuler, dosta se greje i šta je tu čudno? Kupi neku najjeftiniji kuler od 12cm i montiraj ga na taj hladnjak od grafike, i rešio si problem.

pmale
20.8.2010, 16:44
Pa normalno je kad imaš Silent grafičku kartu. Nema kuler, dosta se greje i šta je tu čudno? Kupi neku najjeftiniji kuler od 12cm i montiraj ga na taj hladnjak od grafike, i rešio si problem.
Znam da se silent graficke kartice greju, ali da li je to puno za nju? Koji je neki max?

jozvan_Kg
20.8.2010, 18:02
Pa te temperature o kojima ti govoriš su već i previsoke. Odradi kao što sam ti pomenuo, i nećeš više morati da razmišljaš o tome.

pmale
20.8.2010, 18:18
Pa te temperature o kojima ti govoriš su već i previsoke. Odradi kao što sam ti pomenuo, i nećeš više morati da razmišljaš o tome.

Samo neznma kako da montiram na nju cooler kada sama graficka zauzima dva PCI-E slota. Zamisli jos da stavim cooler :boodala::boodala:.

el_corona
20.8.2010, 18:38
Ako ti je kartica u garanciji nemoj sebe da opterecujes bezveze u suprotnom ugradi taj vent i ne kukaj sto ce da zauzima 3 slota. Evo kako je meni radila MSI NX6800XT pre dve godine sa iskljucenim ventilatorom (bakarni hladnjak) u full loadu i nije me nimalo zabrinjavalo jer kartica nije cak usla ni u thermal throttling:

http://img36.imageshack.us/img36/2673/gputemp.jpg

http://npksv.ru/hard/video/6800xt/2.jpg

jozvan_Kg
20.8.2010, 18:55
Nemoj mi reći da nemaš mesta u kućištu ispod grafe da montiraš jedan vent od 12cm? Ne mislim da vent montiraš uspravno, nego da ga zakačiš za taj hladnjak, sa nekim gumicama ili šrafovima. Mislim, ako hoćeš da ti grafika rikne, slobodno koristi bez ventilatora. Ako hoćeš da sačuvaš pare, živce, i grafu, montiraj jedan vent. Verovatno ne koristiš slotove ispod grafe, tako da i nije neka greda. A ako koristiš, onda jbg, šta da ti kažem, ti duvaj u nju da je hladiš dok igraš.

el_corona
20.8.2010, 19:02
Mislim, ako hoćeš da ti grafika rikne, slobodno koristi bez ventilatora.

Ovo je vec preterivanje po meni. Kartica je dizajnirana pasivno i testirana pa onda pustena u prodaju kao takva sto znaci da je svaki moguci scenario uzet u obzir. Naravno da je pozeljna ugrdnja venta na taj hladnjak ali nije i imperativ.

jozvan_Kg
20.8.2010, 19:04
Testirana pri kojoj temperaturi sobnoj? A pomisli šta se dešava kad je napolju 40+

pmale
20.8.2010, 19:04
Nemoj mi reći da nemaš mesta u kućištu ispod grafe da montiraš jedan vent od 12cm? Ne mislim da vent montiraš uspravno, nego da ga zakačiš za taj hladnjak, sa nekim gumicama ili šrafovima. Mislim, ako hoćeš da ti grafika rikne, slobodno koristi bez ventilatora. Ako hoćeš da sačuvaš pare, živce, i grafu, montiraj jedan vent. Verovatno ne koristiš slotove ispod grafe, tako da i nije neka greda. A ako koristiš, onda jbg, šta da ti kažem, ti duvaj u nju da je hladiš dok igraš.

hhehe duvacu da je rashladim:opanachke:opanachke... Problem je u tome sto koristim taj jedna PCI-e slot za WiFi karticu, a imam samo dva PCI-a slota. Mislio sam da ugradim dodatni ventilator u kucistu, i time bolje hladenje u njemu. Da li ovo moze pomoci?

jozvan_Kg
20.8.2010, 19:11
Ako nekako možeš da ga uglaviš na stranicu da direktno duva na grafiku, to bi bilo idealno. Ako ne, onda nekako napravi promaju unutra. Over & out za danas :D

el_corona
20.8.2010, 19:14
Mislio sam da ugradim dodatni ventilator u kucistu, i time bolje hladenje u njemu. Da li ovo moze pomoci?

Hoce ako ga stavis da direktno duva u karticu a mozda budes morao da seces stranicu kucista. Ta kartica nije vredna maltretiranja jer ne vredi cise od 25e. Znaci ousti se radice ona i tako kako je i dosad radila. Ako nekim slucajem resi da ode u raj za graficke kartice uvek mozes da pazaris takvu karticu za nekih 25e, naravno polovnu.

Luka.
20.8.2010, 19:35
@el_corona:
Pretpostavljam da je sad ta karta spaljena? :dzavo:

Sass Drake
21.8.2010, 12:12
Ovo je vec preterivanje po meni. Kartica je dizajnirana pasivno i testirana pa onda pustena u prodaju kao takva sto znaci da je svaki moguci scenario uzet u obzir. Naravno da je pozeljna ugrdnja venta na taj hladnjak ali nije i imperativ.

Nažalost, te kartice su namijenjene HTPC orijentisanim računarima i za tu svrhu su i testirane. Bez ventilatora koji će da odvodi vreli vazduh sa heatsink-a dok je napolju 35+°C i dok pržiš neku zahtjevnu igru, GPU će da se istopi.

Thaedass
21.8.2010, 12:16
^ ti ocigledno nisi imao u posedu Gigabyte-ovu pasivnu 4850 :D Bez ikakvog protoka vazduha u kucistu,bez klime u sobi,drug krcka ovu karticu i nikada ni TH nije doziveo

el_corona
21.8.2010, 13:24
@el_corona:
Pretpostavljam da je sad ta karta spaljena? :dzavo:

Toj kartici su samo ocisceni lezajevi na ventilatoru i nije prelazila 65°C overklokovana do maxa. Prodao sam je drugaru pre godinu i po dana a on je kasnije prodao. Nikakvih problema nije bilo a cujem da i dan danas radi perfektno.

Nažalost, te kartice su namijenjene HTPC orijentisanim računarima i za tu svrhu su i testirane. Bez ventilatora koji će da odvodi vreli vazduh sa heatsink-a dok je napolju 35+°C i dok pržiš neku zahtjevnu igru, GPU će da se istopi.

Ta kartica nije namenjena striktno HTPC masinama jer u trenutku kada je izasla bila je vise od HTPC kartice. Medjutim za dansnje uslove je to dobra HTPC kartica. Tadasnje NV HTPC kartice su bile 8400GS i 8500GT (cesce) kao npr. popularna Albatron Blue Ray decoder Card http://www.albatron.com.tw/English/product/vga/pro_detail.asp?rlink=Specification&no=235 Uostalom na samoj kartici pise "Lets game"

http://www.silentpcreview.com/files/images/asus-8600-silent/asus-8600-silent4.jpg

Ne mislis valjda da je pasivna 4850, koju je Thaedass pomenuo, HTPC orjentisana kartica samo zato sto je pasivna. http://www.hardwarecanucks.com/forum/hardware-canucks-reviews/16854-gigabyte-radeon-hd-4850-1gb-passive-review.html

^ ti ocigledno nisi imao u posedu Gigabyte-ovu pasivnu 4850 :D Bez ikakvog protoka vazduha u kucistu,bez klime u sobi,drug krcka ovu karticu i nikada ni TH nije doziveo

Dobro poznati gigabyteov pasivni dizajn, koji je bio najpopularniji na 9600GT karticama.

http://techwiki.hardwarecanucks.com/productimages/153887_GIGABYTE-HD4850-8.JPG

Sass Drake
21.8.2010, 16:05
U svakom slučaju, ne bi ja njoj igrao Dragon Age dok ne nabacim kakav ventilator.

Shonkas
15.1.2011, 22:29
Danas mi se poceo gasiti KOMP u igri, a primeceno je da kuler na grafickoj daje sve od sebe! Tako da sam je skinuo , produvao i nisam verovao da TEMP se spustila celih 20 stepeni...na 56-57 na desktop-u!! Sto je led-ledeni za ovu kartu :aplauz:

Thaedass
15.1.2011, 22:45
^ single slot HD4850 u idle je po ovakvom vremenu znala da radi i ispoed 50 stepeni :)

Shonkas
15.1.2011, 22:50
Da..kada otvorim zor moze 49, ali u sobi je dosta toplo (c.grejanje)! i Gigabyte model ,koji ja imam,nema sanse mnogo ispod :dedica: