PDA

Prikaži potpunu verziju : Nutricionizam - pravilna ishrana

todos
6.6.2010, 14:12
Nemam nameru da virim u tuđi lonac, ali bi bilo jako interesantno da se kaže koja reč o pravilnoj ishrani, navikama u tome... Nećemo sad o pečenju, svadbarskom kupusu ili bureku, ali ideje koje čine život lepšim su dobrodošle.

LoneWolf
6.6.2010, 16:22
Zanimljivo,iako se za kompjuteraše (koliko-toliko s pravom) veže predrasuda da se hrane nezdravo,brzom hranom i slično.
Zaista,za ljude koji rade 24/7 neki konstruktivan ili manje konstruktivan posao,ulažu dosta mentalnog ili fizičkog napora,potrebna je kvalitetna ishrana da bi uspjela nadoknaditi izgubljene kalorije u danu.
Moram priznati da po tom pitanju ne pazim nešto pretjerano,jede se "što žena napravi" al' eto,nervira me i kad ljudi idu iz krajnosti u krajnost pa vidim na jednoj strani gojazne Amerikance od po 300 kg kojima du*e viri iz kamioneta,ili s druge strane evropske "mlade dame" kojima praziluk i makrobiotika vire iz du*eta.

Kako god okreneš,treba naći neki balans između makrobiotičkog napoja,(ne)zdrave hrane i fast fooda u vidu ćevapa,pizze i ostalih "derivata" moderne kuhinje.

Juraj
6.6.2010, 16:50
Kada sam kod kuće s ishranom nemam problema. Stara uvijek pravi dobru hranu, zdrava je, male količine masti, velike količine mesa i povrća, uglavnom sve kako da se izjasnim toplo i s kašikom. Sada kada sam na faksu radnim danima ugalvnom je nezdrava ishrana, pekare i slično s time da imam kulinarskih dana kada baš se posvetim kuhanju i sličnome. Dok je bivša htjela kuhat nije bilo loše, a kada smo prekinuli jbg... ja i cimer se snalazimo kako umijemo.

NIx Car
6.6.2010, 17:28
i ja izto po principu sta ima u frizideru il sta keva skuva. al kad nema nesto posebno odem na pljesku sa drustvom ili na burek. ali moj izbor pica je katastrofa. uglavnom krkam sokove i to najvise gazirana pica i naravno kolu najvise. cini mi se da sam postao jedan od zavisnika ovakve vrste napitka. naravno pored gaziranih sokova najvise se pije voda dok alkohol izbegavam u sirem krugu

todos
6.6.2010, 17:38
Zanimljivo,iako se za kompjuteraše (koliko-toliko s pravom) veže predrasuda da se hrane nezdravo,brzom hranom i slično.
Zaista,za ljude koji rade 24/7 neki konstruktivan ili manje konstruktivan posao,ulažu dosta mentalnog ili fizičkog napora,potrebna je kvalitetna ishrana da bi uspjela nadoknaditi izgubljene kalorije u danu.
Moram priznati da po tom pitanju ne pazim nešto pretjerano,jede se "što žena napravi" al' eto,nervira me i kad ljudi idu iz krajnosti u krajnost pa vidim na jednoj strani gojazne Amerikance od po 300 kg kojima du*e viri iz kamioneta,ili s druge strane evropske "mlade dame" kojima praziluk i makrobiotika vire iz du*eta.

Kako god okreneš,treba naći neki balans između makrobiotičkog napoja,(ne)zdrave hrane i fast fooda u vidu ćevapa,pizze i ostalih "derivata" moderne kuhinje.
Upravo to. Ali amerikanci mislim na klasičnu porodicu obavezno pri ruci imaju sokovnik i toster u svakom momentu. Naročito tzv. upražnjavaju ,,vitaminsku bombu'' u jutarnjim satimo tj. pre polaska u školu ili na posao. Ovde sumnjam da većina to uzima. Ja sam počeo od skoro. Ona može biti sastaljenja od voća: jagode, pomorandža naročito banane jabuke... ali i od povrća kao što je šangarepa, cvekla, celer...

pedjosav
6.6.2010, 18:09
Prisustvovao sam fantasticnom predavanju pocetkom maja.
Dr.Sladjana Velkov
Ukratko : Mi nismo mesozderi-nemamo takve zube, ni organe za varenje.
Zbog toga nam ne treba meso, jaja ni mleko (osim u fazi dojenja)
Ne bih sada prepricavao (niti se ja u potpunosti pridrzavam) sve ima na netu.
Najbolje je sto je i ``Mega Car Rambo Amadeus`` pre par meseci pisao u svojoj kolumni o stetnosti mleka po odrasle :)
A da treba izbegavati i masno
a i (offtopic) fluor (u pasti za zube ga ima) to vec svi znaju (?)

kikko
6.6.2010, 19:13
taj retard "naucnik" koji je davao studije da covek ne treba meso ni zivotinjske proizvode- treba d aokaci neke svoje fotke cisto da se i mi ostali uverimo kako treba pravilno izgledati i ziveti...
tu bar nema mnogo filozofije, ako neko ***** o hrani i pravi se pametan dovoljno je da ga coivek pogleda na sta lici i sve ce biti jasno...

ko stvarno postuje sebe, svoje telo, zdravlje i kvalitet zivota- istrazice ove forume u podforumu o ishrani... nije nikakva reklama, vec topla preporuka...(ako neko misli da je reklamiranje, nek brise..)

http://www.exyu-fitness.com/forum/index.php

http://www.realx3mforum.com/smf/index.php?action=unread;start=25

Eni
6.6.2010, 19:17
A opet, sve je više naučnika koji danas smatraju da je upravo promena ishrane sa voća na meso dala čoveku dodatni kilogram mozga, a početak termičke obrade hrane ogromni višak energije koji mu je pomogao da postane agilan predator i zavlada planetom.

Ukratko, dok je čovek jeo samo sirovo voće, pečurke i slično, trošio je 70% dana na žvakanje, kao i današnji primati. Kuvana/pečena hrana se daleko lakše žvaće i vari, jer brže oslobađa hranjive materije i šećere (termička obrada slabi ćelijske membrane i olakšava oslobađanje šećera iz skroba, proteina i masti iz životinjskog tkiva, itd.). Ovo je dovelo do skraćivanja digestivnog trakta, te viška energije koji je mogao da se utroši u punjenje 20W sijalice koju zovemo mozak. Istovremeno, potreba koordinacije lova postavila je zadatak upotrebe tog mozga, i lavina se pokrenula...

Danas? Probaj da živiš u potpunosti bez mesa i ostaćeš na 40ak kg, pićeš gomilu tableta da nadoknadiš osnovne sastojke, bukvalno ćeš umirati od gladi čak i ako jedeš kilograme i kilograme hrane dnevno. Čovek mora da jede sveže povrće u većim količinama, mora da jede raznovrsno, da se kreće na svežem vazduhu, da spava određeni broj sati u toku dana i slično. U suprotnom, opada imunitet i za desetak godina si više-manje istrošen i gotov.

Tako da, istina - nismo mesožderi, ali nismo ni biljožderi, nemamo tri želudca, nemamo rožnate ploče u ustima za travu i drobljenje šargarepe. Ljudi su svaštojedi i treba da jedu sve po malo, raznovrsno, sveže i kuvano. Ne branim nikom da misli drugačije, ali hvala Bogu, za razliku od drugih pogrešnih stavova i mišljenja, za sopstvenu ishranu sami snosite posledice tako da se kola neće slomiti na drugome ako se pravite pametni :)

pentraksil
6.6.2010, 19:22
taj retard "naucnik" koji je davao studije da covek ne treba meso ni zivotinjske proizvode- treba d aokaci neke svoje fotke cisto da se i mi ostali uverimo kako treba pravilno izgledati i ziveti...
tu bar nema mnogo filozofije, ako neko ***** o hrani i pravi se pametan dovoljno je da ga coivek pogleda na sta lici i sve ce biti jasno...

ko stvarno postuje sebe, svoje telo, zdravlje i kvalitet zivota- istrazice ove forume u podforumu o ishrani... nije nikakva reklama, vec topla preporuka...(ako neko misli da je reklamiranje, nek brise..)

http://www.exyu-fitness.com/forum/index.php

http://www.realx3mforum.com/smf/index.php?action=unread;start=25

Slazem se sa svim shto si rekao, sve u svemu ne treba preterivati sa hranom. Izbegavati brzu hranu, vezbati redovno, baviti se sportom i toliko. Nikakve dijete i gluposti da se meso ne jede, da nismo svashtojedi itd. Cisto primera radi, jedna americka porodica je pratila veganski nacin ishrane, bez mesa i zivotinjskih proizvoda, pa im je dete umrlo od neuhranjenosti. Ljudima je POTREBNO meso. Riba jednom nedeljno je neshto najzdravije shto covek moze da praktikuje.

LoneWolf
6.6.2010, 19:24
Upravo to. Ali amerikanci mislim na klasičnu porodicu obavezno pri ruci imaju sokovnik i toster u svakom momentu. Naročito tzv. upražnjavaju ,,vitaminsku bombu'' u jutarnjim satimo tj. pre polaska u školu ili na posao. Ovde sumnjam da većina to uzima. Ja sam počeo od skoro. Ona može biti sastaljenja od voća: jagode, pomorandža naročito banane jabuke... ali i od povrća kao što je šangarepa, cvekla, celer...

Što se tiče vitaminskih bombi od šargarepa,južnog voća i ostalih stvari,to si mogao da vidiš samo u filmovima jer sam bio u Americi i vidio sam kako tamo prosječna porodica doručkuje,ruča i večera jer sam jeo s njima.

Doručak : 'Ajde sine diži se,moraš u školu...(sin ustaje)...Evo sine malo mlijeka i keksa...- Ali mama,ja neću mlijeko i keks...Eno ti sine frižider pa uzmi sam (dijete uzima koka-kolu,pali mikrotalasnu i "nukuje" neki sendvič na brzinu).
Majka i otac u roku nekih pola sata na brzinu pojedu jaja,mlijeko i tost,a u tome taman dolazi i school bus pa vozi dijete do škole a oni odlaze na posao.

Ručak : svi se vratili sa obaveza,nakon kraće priče šta se izdešavalo u danu prelaze na obrok koji se sastoji u većini slučajeva od mesnog obroka praćenog krompirom,rižom i velikim brojem "kupovnih" sosova koje jedu kao što se kod nas jede supa,barem jednom dnevno.U rijetkim slučajevima se jede riba ili se pak češće naruči "take-out food" iz nekog od restorana.

Večera : večeraju kad god stignu,i to često bude toliko haotično osim ako im ne dolaze gosti pa potrefe neki tajming da bi se stekao utisak da su oni "složna,vesela i sretna američka porodica",ali inače nemaju "ugovoreno" vrijeme za večeru nego svako sebi sprema ponešto kad stigne.

Ukratko : Mi nismo mesozderi-nemamo takve zube, ni organe za varenje.

Najbolje je sto je i ``Mega Car Rambo Amadeus`` pre par meseci pisao u svojoj kolumni o stetnosti mleka po odrasle :)
A da treba izbegavati i masno
a i (offtopic) fluor (u pasti za zube ga ima) to vec svi znaju (?)

Da je čovjek isključivo biljojed,živio bi u šumi,jeo travu i bio intelektualno zaostao.
Konzumacija mesa utiče na intelekt,što je naučno dokazano.
Čovjek je rođen kao lovac i kao najviši živi organizam na Zemlji,jer može jesti i biljke i životinje,a te nebuloze o organima za varenje su pogotovo netačne (čist primjer je recimo Bear Grills sa Discovery channel-a,kad pogledaš njegove survival emisije i uvjeriš se šta je taj čovjek sve pojeo,biće ti sve jasno).
Što se tiče štetnosti mlijeka po čovjeka,štetnost može da nastupi kod konzumiranja kravljeg mlijeka koje je bogatije laktozom (mliječnim šećerom) od recimo kozjeg ili ovčijeg mlijeka.Jedino tu je šteta,i u količini masti,ali što bi se time zamarao kad imaš u svakom supermarketu mlijeko krave,ovce ili koze sa jasno i vidno naznačenim nivoom masti : 1,1.6,2,2.8 i kao najviši 3.2%.

Ne vidim šta je tu štetno - ako imaš oči dovoljno usredotočene na omot tetrapaka znaćeš šta ti odgovara.

kikko
6.6.2010, 19:35
covek je svastojed... kraj price..
samo potpuna ishrana koja sadrzi sve je dobra ishrana...
a to "sve" su: 1. proteini (belancevine), jedina gradivna materija u telu od koje smo i zapravo sacinjeni.... meso tj misici koje imamo su nista drugo do cisti protein... ako ga ne unosimo dolazi do raspada kvalitetnog dela coveka tj misica odnosno mesa...
2. ugljeni hidrati- primarna energija ljudskog tela- nema UH nema energije- odredjene rezerve se nalaze u misicima i to s enaziva GLIKOGEN- to je prost secer koji je deponovan u misicnim tkivima.... i to je prvo sto telo trosi( u normalnim uslovima) prilikom vrsenja neke aktivnosti... zato covek koji je jako iscrpljen i umoran igleda kao uvela grana- jer su mu depoi glikogena pali na nulu... treba se ograniciti na unos slozenih UH koji daju "sporu" energiju koja ce davati snagu tokom celog dana- testenine, pirinac, krompir, osvdene pahuljice...... dok unos prostih UH tj secera treba svesti na min...jer to je brza energija koja dize naglo nivo insulina u krvi i koja ako se ne istrosi u kratkom periodu prelazi u salo...
3. masti- dobre masti moraju biti sastavni deo ishrane- masti kao sekundarni izvor energije tela su podjednako bitne kao i UH i Proteini...
ne treba mesati SALO i MAST..... mast je sastavni deo tela i koji se prozima po celom telu i svuda se nalazi- u kosi, kostima, misicima, mozgu itd.... a SALO je visak iste- tj energija koju telo nije moglo da potrosi vec ju je deponovalo kao masne rezerve .... dobre masti- maslinovo hladno cedjeno, bademovo, ....
ovo je veoma veoma ukratko...

todos
7.6.2010, 20:07
Što se tiče vitaminskih bombi od šargarepa,južnog voća i ostalih stvari,to si mogao da vidiš samo u filmovima jer sam bio u Americi i vidio sam kako tamo prosječna porodica doručkuje,ruča i večera jer sam jeo s njima.

Doručak : 'Ajde sine diži se,moraš u školu...(sin ustaje)...Evo sine malo mlijeka i keksa...- Ali mama,ja neću mlijeko i keks...Eno ti sine frižider pa uzmi sam (dijete uzima koka-kolu,pali mikrotalasnu i "nukuje" neki sendvič na brzinu).
Majka i otac u roku nekih pola sata na brzinu pojedu jaja,mlijeko i tost,a u tome taman dolazi i school bus pa vozi dijete do škole a oni odlaze na posao.

Ručak : svi se vratili sa obaveza,nakon kraće priče šta se izdešavalo u danu prelaze na obrok koji se sastoji u većini slučajeva od mesnog obroka praćenog krompirom,rižom i velikim brojem "kupovnih" sosova koje jedu kao što se kod nas jede supa,barem jednom dnevno.U rijetkim slučajevima se jede riba ili se pak češće naruči "take-out food" iz nekog od restorana.

Večera : večeraju kad god stignu,i to često bude toliko haotično osim ako im ne dolaze gosti pa potrefe neki tajming da bi se stekao utisak da su oni "složna,vesela i sretna američka porodica",ali inače nemaju "ugovoreno" vrijeme za večeru nego svako sebi sprema ponešto kad stigne.

Da je čovjek isključivo biljojed,živio bi u šumi,jeo travu i bio intelektualno zaostao.
Konzumacija mesa utiče na intelekt,što je naučno dokazano.
Čovjek je rođen kao lovac i kao najviši živi organizam na Zemlji,jer može jesti i biljke i životinje,a te nebuloze o organima za varenje su pogotovo netačne (čist primjer je recimo Bear Grills sa Discovery channel-a,kad pogledaš njegove survival emisije i uvjeriš se šta je taj čovjek sve pojeo,biće ti sve jasno).
Što se tiče štetnosti mlijeka po čovjeka,štetnost može da nastupi kod konzumiranja kravljeg mlijeka koje je bogatije laktozom (mliječnim šećerom) od recimo kozjeg ili ovčijeg mlijeka.Jedino tu je šteta,i u količini masti,ali što bi se time zamarao kad imaš u svakom supermarketu mlijeko krave,ovce ili koze sa jasno i vidno naznačenim nivoom masti : 1,1.6,2,2.8 i kao najviši 3.2%.

Ne vidim šta je tu štetno - ako imaš oči dovoljno usredotočene na omot tetrapaka znaćeš šta ti odgovara.

To si ti naleteo verovatno na porodicu bez volje za životom. Verovatno dok si boravio tamo nisi ni birao šta će da te strefi. Ja sam mislio na idealnu američku porodicu koja je za mene osnova.
Molim objašnjenje zašto japanci žive dugo kad im je osnova u ishrani riba i pirinač. Kod njih je post bez ulja kao što je kod nas sa uljem. i obavezno ga upražnjavaju bez obzira na veru.

LoshMeeBre
9.6.2010, 15:09
Molim objašnjenje zašto japanci žive dugo kad im je osnova u ishrani riba i pirinač. Kod njih je post bez ulja kao što je kod nas sa uljem. i obavezno ga upražnjavaju bez obzira na veru.

Zato sto nemaju problema sa nerviranjem u gradskom prevozu :D Izvinjavam se sto unistavam ozbiljnu temu, zato cu da se potrudim da dam mali doprinos..

Evo jos jedne struje medju nutricionistima:

Jede se sve (i masno i proteinsko i biljno, naravno ne gomila junk food-a, ali mozes da jedes i slaninicu ako bas moras) ALI ako hoces da jedes ugljene hidrate jedes SAMO ugljene hidrate, sacekas da se to svari pa onda jedes npr. samo proteine namirnice, samo zasicene masti, etc. etc.. Ima vise manjih obroka, kako bi se odrzala raznovrsnost u ishrani i uneli svi potrebni "sastojci"..

Drugim recima, dijametralno suprotno u odnosu na pravi srpski rucak koji zapocne mezetlukom, predje preko supice i sarme i zavrsi se dobrom, masnom svinjom sa krompiricima i ako ima imalo mesta - bajaderama npr..

Par ljudi koji su se pridrzavali ovoga (par ljudi koje znam) su bili jako zadovoljni svojim opstim zdravstvenim stanjem, ali ovaj princip odnosi mnogo vremena (ko danas ima vremena da jede 6-9 puta dnevno i to bas odredjenu hranu)

todos
9.6.2010, 17:39
Batalim ja alkohol nekoliko dana, i jednom pojedem nekoliko banana, pomorandži i jagoda. Umalo nisam crko, tri dana nisam znao gde se nalazim Ponovo se vratim na staro, alkohol, gazirana pića i organizam se oporavio. Bar tako izgleda na prvi pogled.

Auror
9.6.2010, 18:46
Ja jedem nutricioniste za uzinu, zato sam vitak i zdrav.

kikko
10.6.2010, 1:05
Batalim ja alkohol nekoliko dana, i jednom pojedem nekoliko banana, pomorandži i jagoda. Umalo nisam crko, tri dana nisam znao gde se nalazim Ponovo se vratim na staro, alkohol, gazirana pića i organizam se oporavio. Bar tako izgleda na prvi pogled.
i jedan i drugi nacin ti je katastrofa... samo sto se na ovaj sa alkoholom itd telo naviklo i prilagodilo , na zalost ...
treba sve korenito da promenis i da krenes sa pravom hranom, moj savet...
posledice, alkohola i gaziranih pica ce poceti da se osecaju u jednom momentu- a tad vis enema nazad, telo je pocelo da propada i oksidira i ti si upao u zacarani krug iz kog se tesko neko izvuce... neces da umres naprasno, ali to je proces postepenog ali sigurnog odumiranja...
isto pretpostavljma da ti fizicki izgled nije bitan, jer sa takvim rezimom ishrane ne mozes izgledati kao model- ali ucini nesto za svoje zdravlje, bices zahvalan samom sebi jednog dana.... ne samo ti, vec svi koji ucine nesto za sebe...
edit: tek sad vidim da imas 38 god.... tim pre treba da se korenito izmeni nacin ishrane a samim tim i zivota...

pentraksil
10.6.2010, 1:49
i jedan i drugi nacin ti je katastrofa... samo sto se na ovaj sa alkoholom itd telo naviklo i prilagodilo , na zalost ...
treba sve korenito da promenis i da krenes sa pravom hranom, moj savet...
posledice, alkohola i gaziranih pica ce poceti da se osecaju u jednom momentu- a tad vis enema nazad, telo je pocelo da propada i oksidira i ti si upao u zacarani krug iz kog se tesko neko izvuce... neces da umres naprasno, ali to je proces postepenog ali sigurnog odumiranja...
isto pretpostavljma da ti fizicki izgled nije bitan, jer sa takvim rezimom ishrane ne mozes izgledati kao model- ali ucini nesto za svoje zdravlje, bices zahvalan samom sebi jednog dana.... ne samo ti, vec svi koji ucine nesto za sebe...
edit: tek sad vidim da imas 38 god.... tim pre treba da se korenito izmeni nacin ishrane a samim tim i zivota...

Ako ne preteruje, nece mu nishta biti, ali pak ako se to iz nedelje u nedelju nastavlja onda, pomoz Boze.

kikko
10.6.2010, 2:00
Ako ne preteruje, nece mu nishta biti, ali pak ako se to iz nedelje u nedelju nastavlja onda, pomoz Boze.
sta znaci "ne preteruje"...? ako neko (kao ja recimo) ima ishranu gotovo besprekornu(min 150gr proteina dnevno iz hrane, 200gr kvalitetnih uglj hidrata, 50 gr zdravih masti), ko vezba svaki dan itd...pa ubaci na tu bazu koja je jako dobra ponekad alkohol neki i \li koka kollu, onda zaista nece biti strasno... ali ako neko ima takav nacin tj stil zivota, da se budu i zaspi sa koka kolom, ko se lose i neredovno hrani, nema fizicku aktivnost- pa jos ako ima 38 god, kad je metabolizam vec sam po sebi usporen i mnogo toga se sakupilo togom godina... onda nije dobro...
nadam se da neko nece svatiti pogresno ove postove- sve je dobronamerno receno...

todos
10.6.2010, 11:50
Poznaavao sam ljude koji su umrli sa 50 godina, ni pušili ni pili alkohol. Verovatno se tešili gaziranim pićima. Ali teško je naći čoveka koji se idealno hrani a da nije umro.:kreza: Čudi me da niste ukapirali neke stvari, sterilan organizam pogodan za razmnožavanje bakterija je isto tako opasan kao i alkoholisan organizam koji direktno napada jetru. A svi znamo šta to znači. Oni ljudi iz nedođije koji su ladno prebacivali 100 godina su i jeli i pili i pušili ali umereno, naravno sve to bez raznoraznih pesticida, konzervansa i drugih agenasa.

pedjosav
10.6.2010, 12:49
Poznaavao sam ljude koji su umrli sa 50 godina, ni pušili ni pili alkohol. Verovatno se tešili gaziranim pićima. Ali teško je naći čoveka koji se idealno hrani a da nije umro.:kreza: Čudi me da niste ukapirali neke stvari, sterilan organizam pogodan za razmnožavanje bakterija je isto tako opasan kao i alkoholisan organizam koji direktno napada jetru. A svi znamo šta to znači. Oni ljudi iz nedođije koji su ladno prebacivali 100 godina su i jeli i pili i pušili ali umereno, naravno sve to bez raznoraznih pesticida, konzervansa i drugih agenasa.

Interesanto (bar meni) je to sto ``ljudi iz nedođije koji su ladno prebacivali 100 godina `` dugo nisu isli kod lekara (tako pise da su izjavili vise njih);uz naravno prirodnu hranu bez aditiva i sekiracije zbog saobracaja kako je neko vec napisao :)
Kvalitetna, ``domaca`` alkoholna pica i domaci duvan nisu toliko stetni poput ``kupovnih``. Ne treba ih konzumirati...
``Sterilan organizam`` ? Znam da ne mislis bukvalno ali svejedno nije.Postoje razne bakterije u raznim delovima tela.Neke su korisne.

emailnikola
10.6.2010, 13:23
Lako se moze doci do podataka sta i koliko cega treba uneti dnevno. Ukucas na google RDA sto znaci recommended daily allowance i samo ostaje pitanje koliko ces cega postovati.

Sto se tice ljudi mesojeda/biljojeda mi jesmo biljojedi i za to ima puno dokaza. Duzina creva, oblik vilice, zeludac, mesozderi se ne znoje preko koze, mesozderi imaju duge nokte i kandze za hvatanje i ubijanje plena. Biljojedi nemaju ostre prednje zube za kidanje mesa,sto je karakteristicno za mesozdere. Biljojedi imaju kutnjake da samelju hranu,dok kutnjaci kod mesozdera anatomski ne postoje. Pljuvacka mesozdera ne sadrzi ptijalin i ne moze da vec u ustima rastvara skrobne materije,kao sto to imaju biljojedi.
Mesozderi luce velike kolicine sone kiseline kako bi se potpomoglo rastvaranje kostiju,a biljojedi imaju malo te kiseline. Vilice mesozdera krecu se samo gore-dole,a biljojeda idu i levo-desno,da omoguce dodatne vrste zvakanja.
Mesozderi moraju uzimati tecnost lizanjem(kao macke),a biljojedi je uzimaju usisavanjem kroz zube. Ovo su samo neka od poredjenja,dovoljna da se covek uklopi u fiziologiju biljojeda. Ovo su,sa fizioloskog aspekta,cvrsti dokazi da covek nije prilagodjen mesnoj ishrani.

Sto se tice varenje mesa...

Kada se jednom nadje u zelucu,mesu su potrebni sokovi za varenje sa visokim procentom sone kiseline. Zeluci ljudskih bica i biljojeda proizvode kiselinu koja je dvadeset puta slabija od one koju nalazimo kod mesozdera. Sledeca presudna razlika izmedju vegeterijanaca i mesozdera moze se uociti u organima za varenje,gde se vrsi dalja razgradnja hrane,a hranljivi sastojci sprovode u krv. Komad mesa nije nista drugo nego komad lesa,a njegovo raspadanje u ljudskom telu stvara otpadne otrovne materije. Iz tog razloga,meso mora biti brzo odstranjeno iz organizma. Zato mesozderi imaju organe za varenje koji svojom duzinom ne prelaze tri duzine njihovih tela. Posto covek,kao i druge zivotinje kojima nije odredjeno da jedu meso,ima organe za varenje cija duzina iznosi dvanaest duzina njegovog tela,brzo raspadajuce meso zadrzava se mnogo duze,sto dovodi do nezeljenih toksicnih posledica. Bubrezi su telesni organi koji su pogodjeni ovim toksinima. Kao vitalni organi koji izbacuju otpadne materije iz krvi,oni postaju preoptereceni velikim prilivom otrova usled uzimanja mesa. Cak i kod umerenih mesozdera,bubrezi moraju da rade tri puta vise(sa opterecenjem),nego kod vegeterijanaca. Bubrezi mlade osobe mogu cesto da izadju na kraj sa ovakvim opterecenjem,ali kako covek stari,tako se i povecava rizik od bolesti,odnosno ostecenje bubrega.

Treba jos napomenuti:
-mesozderi imaju dobar nocni vid,za razliku od biljojeda i coveka,
-ubijaju zrtvu bez pomoci oruzja,dok biljojedi ne ubijaju da bi jeli,a covek ne moze da ubije zvrtvu bez pomoci oruzja.
-mesozderi lako vare sirovo meso,biljojedi ne jedu meso,a covek ne moze tako lako da svari sirovo meso.
-i svakako,mesozderi ne jedu travu,biljojedi ne jedu meso,a covek ne mora da jede meso.

A za cinichne ljude zelim samo da preporucim da odgledaju (ja mislim da je BBC-jev) dokumentarac o "gojaznim" ljudima koji su presli na ishranu koju cine samo pecurke, bobicasto voce, povrce i da vide kako pada nivo holesterola i raste fizicka aktivnost ispitanika u roku od par nedelja.

Samo nemojte da unosite 150gr proteina ( :eek: ). Treba uneti 0.8-1gram po kilogramu tezine. Ja meso izbegavam ali proteine unosim u dovoljnim kolicinama. Nije protein - protein. Svi su razliciti po sastavu aminokiselina. Izdvojeni protein surutke koji moze da se kupi u prahu ima savrsen ukus a i kvalitetniji je od proteina mesa pljeskavice, kobasica, virsli, pastete i ostalih mesnih preradjevina koje konzumiraju ljudi.

Skols
10.6.2010, 13:32
Sve je to lepo,pravilna ishrana,danas ovo,sutra ono..Ali sta raditi kad nemas vremena da spremas sve te djakonije,kad imas bukvalno 10 min da rucas,doruckujes?!Naravno da ce otici u prodavnicu po neku grickalicu ili po neki junk-food.
Stari recept je najbolji= doruckujes kao car,rucas kao kralj,veceras kao prosjak! (nisam siguran da je 100% ovako..)
Al` dzaba kad se sve to preokrenulo...kazu ne valja jesti posle 19-20h..pa sta da radimo mi,a mislim da je vecina takva,koji ne lezemo na spavanje pre 01-02..d`umremo? :)

player1
10.6.2010, 18:52
Sto se tice ljudi mesojeda/biljojeda mi jesmo biljojedi i za to ima puno dokaza. Duzina creva, oblik vilice, zeludac, mesozderi se ne znoje preko koze, mesozderi imaju duge nokte i kandze za hvatanje i ubijanje plena. Biljojedi nemaju ostre prednje zube za kidanje mesa,sto je karakteristicno za mesozdere. Biljojedi imaju kutnjake da samelju hranu,dok kutnjaci kod mesozdera anatomski ne postoje. Pljuvacka mesozdera ne sadrzi ptijalin i ne moze da vec u ustima rastvara skrobne materije,kao sto to imaju biljojedi.

Eh pazi to, imamo i mesozderske karatkeristike (ostre prednje zube, ocnjake).

Inace, sve je to lepo sto si napisao, i samo dokazuje da nismo mesozderi (tj. bica koja jedu samo meso), a ne da nismo svastojedi.

E sad, slozio bih se da bi cista mesozderska "dijeta" bila stetnija za coveka od "vegetarijanske" dijete.

todos
11.6.2010, 9:44
Samo ste zaboravili jednu sitnicu. Čovek ne jede sirovo meso i nema nagon (instinkt) za ubijanje. Meso mora da bude obrađeno na više načina, kuvanjem, pečenjem, sušenjem... To znači da nismo ni biljojedi ni mesožderi, već treća kategorija koja nije ili jeste definisana.

Auror
11.6.2010, 11:12
Sasvim smo slicni medjedima. jedemo sve i imamo slicne zube, i vilicu koja se pomjera u svim pravcima. :kreza:

Dorotea
11.6.2010, 11:38
Ja imam zivi primer, moju bakutu :)
Ima 82 godine. Ceo zivot zivi po sledecem principu:
Dorucak: Mleko ili bela kafa sa hlebom ili keksom
Rucak: Obavezno neka corbica i meso
Vecera: Ono sto je ostalo od rucka :D
Ali u bukvalnom smislu to jede citavog zivota, ok naravno da dodaje nesto... ali ovu osnovu koju sam navela nikada nije promenila.
Pojede neko voce u toku dana, ali ne svaki dan. Popije ponekad i koju rakijicu. Bila je pusac u mladosti. Vita je kao jela :) i nikada nije bila bolesna ...

kikko
11.6.2010, 12:09
covek nije mesozder niti biljojed- covek je SVASTOJED i TACKA!
tako je napravljen i prilagodjen da funkcionise samo kad unosi od svega , ne po malo, nego dovoljno!.a to dovoljno je u zavisnosti od onoga cime se bavi...ako sedis i gledas tv, neki optimalni unos proteina bi bio 0.8gr po telesnoj masi...ako se bavis sportom i pokusas da ne unosis proteine, ubrzo ces odustati od sporta, jer ne mozes da pratis korak sa ostalima, doci ce do katabolizma misica tj raspadanja istih usled ne unosenja onog od cega su sastavljeni- kod ljudi koji se bave sportom, a da ne pricamo o onima koji se bave vrhunskim sportom- meso u svakom obroku je OBAVEZNO
ali posto je ovde rec o uglavnom ljudima koji "vise" ispred kompa ceo dan- probajte da uneste bar taj minimum od 0.8 gr proteina po telesnoj masi, 3gr zdravih Ugljenih Hidrata po telesnoj masi i 0.5 gr zdravih masti- bicete srecniji, zadovoljniji, a bolji izgled i sveopste stanje ce se GARANTOVANO popraviti...
vegetarijanci uvek imaju neku filozofiju kako su oni ovo i ono i neko i nesto- a svi ostali su glupi- ali kao sto rekoh, to je cista filozofija...i prenapregnute tj iskrivljene cinjenice...
covekovi bubrezi sluze da bi radili , zasto ih ne upotrebiti za korisne stvari kao sto su razlaganje proteina iz zivotinjskog mesa, jaja, ribe itd...kod zdravog coveka ne postoji ni jedan jedini razlog da o sebi razmislja kao neko ko je bolestan i ko zaista ne moze da tj njegovi bubrezi ne rade dobro... a o tome kako vegetarijanci izgledaju, bolje da ne pricam- a pogotovo vegani- igledaju kao osusene sljive na suncu- i tacno se vidi da im fali "nesto"...
covek je sastavljen od MESA, to meso su ciste belancevine- ako ih en unosite i time oporavljate misice svaki dan- docice do smanjenja istih i povecanja masti- GARANTOVANO!
svi cemo mi umreti jednog dana, to je sigurno- ali zasto ne iskoristiti to malo vremena koje nam je preostalo na svetu i odziveti ga sto je kvalitetnije moguce.. ja nemam nameru da u 50im i 60im godinama zivim neku starost kao sto "zakon nalaze", da hodam na tri noge i hranim golubove po parku - ne znam za vas...

kikko
11.6.2010, 12:27
Dok sam bio "najpametniji" na svetu, zadrti vegetarijanac, koji se satirao od hleba i krompira i koji je slusao razne budale a i sam bio jedna od njih- a sve vreme sam se kao bavio sportom, izgledao sam nezgrapno. A kad sam odlucio da slusam mnogo pametnije od sebe i korenito promenim sve sto sam "znao " do tad i preokrenem nacin zivota- moja sreca je sto sam ja bio u ne znanju pocetkom mojih 20ih godina i sto sad u sredini 20ih godina - zivim onako kako cu da zivim ceo zivot- nije mi doslo iz ****** u glavu u 30im ili 40im godinama...

moja originalna tema se nalazi ovde:
http://www.exyu-fitness.com/forum/index.php?topic=9452.0

pedjosav
11.6.2010, 12:59
@ kikko
za tebe onda savet jos iz anticke Grcke:
da budes brz poput antilope-jedi antilopino meso
za snagu jedi npr. meso bika
a ako ti je neki covek uzor-onda npr. iscupaj njegovo srce i pojedi.

prva 2 primera su stvarno koristili
a ovaj poslednji su upraznjavali ljudozderi...prema porazenim neprijateljima
prijatno :)

kikko
11.6.2010, 13:18
@ kikko
za tebe onda savet jos iz anticke Grcke:
da budes brz poput antilope-jedi antilopino meso
za snagu jedi npr. meso bika
a ako ti je neki covek uzor-onda npr. iscupaj njegovo srce i pojedi.

prva 2 primera su stvarno koristili
a ovaj poslednji su upraznjavali ljudozderi...prema porazenim neprijateljima
prijatno :)
pa jbg, ja pokusavam da objasnim dobronamerno sustinu problema, i za to dam pravi primer- jel slika govori 1000 reci... a mislim da je ova transformacija pravi primer- jer sve sto sam urado je da sam promenio ishranu- i nastavio da se bavim sportom ...
nek shvati ko kako hoce... moze da se sprda tako kao ti, ali ako samo jedan nadje nesto korisno u mojim postovima i zapita se kako i zasto i odluci da se promeni, ja cu biti zadovoljan...

Mali Mrav
11.6.2010, 14:21
pa jbg, ja pokusavam da objasnim dobronamerno sustinu problema, i za to dam pravi primer- jel slika govori 1000 reci... a mislim da je ova transformacija pravi primer- jer sve sto sam urado je da sam promenio ishranu- i nastavio da se bavim sportom ...
nek shvati ko kako hoce... moze da se sprda tako kao ti, ali ako samo jedan nadje nesto korisno u mojim postovima i zapita se kako i zasto i odluci da se promeni, ja cu biti zadovoljan...

Posto vidim da si u fitness vodama, aj preporuci neku hranu za koju znas da je dobra tipa:

proteini: to, to i to
UH: to, to i to
Zdrave masti: ...

ali bih te zamolio da poredjas otprilike po dostupnosti obicnim ljudima, znaci onu hranu koju je veoma retko naci na obicnom stolu stavi na kraj liste (ili bar naglasi da je izuzetno zdrava i da bi je trebalo kupovati iako je skupa/tesko je naci)

Skols
11.6.2010, 14:34
Isto pitanje tj predlog kao i MaliMrav..
Predlog ishrane za ljude koji sede za kompom nekih 7-8 sati dnevno (bez nekih vecih uslova za pravilnu ishranu,znaci ono sto se lako moze nabaviti,pripremiti),uvece neka rekreacija tipa odbojka,fudbal,basket..(sat-sat i po),posle toga pivo u kaVani :)

todos
11.6.2010, 17:13
Ne sede svi za kompom ,batalitete takvo mišljenje. Evo ja trenutno ležim na krevetu i čukam po ovoj maloj tastaturi (netbook) kao da sviram sintisajzer.:D
Ti si odlučio da promeniš život i zdravo se hraniš. Ja sam odlučio da se nezdravo hranim i pijem dok ne crknem.:kreza:
Sad ozbiljno.
@ kikko
Pošto verovatno provodiš dosta vremena po onim fitnes centrima gde prolaznici mogu da vide šta se dešava unutra. Pošteno reci koje tablete i vitamine uzimaš iz specijalizovanih radnji za fitnes kojih ima na sve strane? Dalje, ako nije tajna opiši nam jedan klasičan dan u smislu vrste ishrane i vežbanja?

kikko
11.6.2010, 17:57
Ne sede svi za kompom ,batalitete takvo mišljenje.
@ kikko
Pošto verovatno provodiš dosta vremena po onim fitnes centrima gde prolaznici mogu da vide šta se dešava unutra. Pošteno reci koje tablete i vitamine uzimaš iz specijalizovanih radnji za fitnes kojih ima na sve strane? Dalje, ako nije tajna opiši nam jedan klasičan dan u smislu vrste ishrane i vežbanja?
brate, cemu ovaj sarkazam? i u cemu je tvoj problem? "gde prolaznici mogu da vide sta se desava unutra"? kad bi video podrum tj atomsko skloniste u kome vezbam nebi tako srao bez razloga- i upravo sam u takvom gymu da "prolaznici"ne bi videli sta se desava unutra... to sto ti izgledas kao vreca i svi su ti drugi krivi za to , to je tvoj problem...
molio bih sve sa slicnim komentarima da mi se ne obracaju vise ni jednim postom- ja ovde nisam nista ispisao da bi se neko osetio prozvanim ili uvredjenim zbog nacina zivota koji vode i izgleda koji ima - obaram se svima onima koji zele nesto da promene, i to trenutno radim ali me ovakvi frustrirani komentari nerviraju..
momci gore koji su mi se obratili kulturno za savet vezano za ishranu ce dobiti odgovor naravno- ali malo kasnije- trenutno sam samo seo da odgovorim doticnom gospodinu

todos
11.6.2010, 22:36
Nema tu nikakvog sarkazma. Znam da su većina fitnes centara po podrumima i garažama ali video sam i u ''izlozima''. Bavim se i ja nekakvim sportom. Evo danas sam šetao oko sat vremena pse po nenormalnoj vrućini. To radim svaki dan bila kiša, sneg ili Sunce. Takođe vozim i bicikl između 5 i 10 km dnevno. Ovih dana mi zapela i mešalica za beton. Jedem dosta ribe, međutim ne bežim i od švargle, kavurme i škembića. Mnogo jedem ljuto i začinjeno. Bez čokolade ne mogu da funkcionišem. Pijem i pivo! Obožavam i domaću rakiju i to u jutarnjim satima. Volim gazirana pića...
p.s. Nisam još vreća!!! 184/96. Kažu da su mi nežne ruke, ali i dosta široka ramena.

Auror
11.6.2010, 23:01
:D hehhe Todose, nezne ruke. hehehe.

Ja spavam oko 9 ili vise sati sa tim sto obicno legnem posle ponoci (od 00(ili je 24) do 3) budim se dakle u 12h-13h. U skladu sa tim ne doruckujem vec pijem (ili u vecini slucajeva ne) pijem kafu i jedem slatkise. rucam oko 14h ili 15h uzinam oko 19h, kasnije oko 22-23 jos malo pripunim. Pijem alkohol ponekad u manjim kolicinama (u vecim samo kad radim restart sistema 2 puta godisnje) i sjedim citav dan za kompjuterom). i ovo je samo danima sa manje aktivnosti (dobro bez aktivnosti). A kad sam aktivan idem rano ujutru na fakultet( nekad pjeske, ponekad kolima, mada vise pjeske, nema se para za benzin) ne doruckujem, rucam u 13h i veceram oko 21h.

Jedem sve zivo i mrtvo, pijem svasta, sibam meso ko lud. Ovim tempom sam uspio da u zadnje godinu dana nabacim 6 kila (od 74/75 do 80/81). Sa zdravljem nemam problema (pritisak sam jedan dan iz za*****cije mjerio u vecernjim satima i bio mi je oko 127 sa 75). E sad posto se u zadnje vrijeme ne bavim sportom misicni su mi splasnuli i potpuno sam van kondicije, ali sam zato nabacio stomacic i popunio sam rebra tako da se sada ne vide :D). Visok sam 194cm tako da mi je ostalo jos jedno 15kilaH da nabacim da pocnem da licim na coeka.

Cim krenem da se bavim sportom odmah mogu 4 kila da maknem bez problema.

Moje pitanje za one koji su imali strpljenja da procitaju ovaj smorni post jeste, da li mislite da je ovo donekle normalno, ili moram da( po vasem misljenju) nesto mijenjam?

hvala :D

Ketchua
11.6.2010, 23:35
@todos: Savršen odnos visine i težine. Isto ko i kod mene. :D Samo sam ja 205/115. :kreza: Iako kažu "stručnjaci" da je idealno težina "visina minus sto", to je premalo kila. Visina minus devedeset je pun pogodak, ako je lepo raspoređeno (da nije sve u stomaku). Doduše, ja ne bih odbio još pet kila.

I naravno, 'ebeš čoveka bez sto kila. :rofl:

@Auror: Klasičan studentski život. Samo da nabaciš još 10-15-20 kila i sve će biti u redu. :)

kikko
11.6.2010, 23:37
Nema tu nikakvog sarkazma. Znam da su većina fitnes centara po podrumima i garažama ali video sam i u ''izlozima''. Bavim se i ja nekakvim sportom. Evo danas sam šetao oko sat vremena pse po nenormalnoj vrućini. To radim svaki dan bila kiša, sneg ili Sunce. Takođe vozim i bicikl između 5 i 10 km dnevno. Ovih dana mi zapela i mešalica za beton. Jedem dosta ribe, međutim ne bežim i od švargle, kavurme i škembića. Mnogo jedem ljuto i začinjeno. Bez čokolade ne mogu da funkcionišem. Pijem i pivo! Obožavam i domaću rakiju i to u jutarnjim satima. Volim gazirana pića...
p.s. Nisam još vreća!!! 184/96. Kažu da su mi nežne ruke, ali i dosta široka ramena.
iziritirao si me napadnim postom, pa sam u tom skladu odgovorio...
to sto vozis bajs svaki dan je za pohvalu, i to te i odrzava da ne krenes nizbrdo- jer nacin ishrane ti je tipican "domacinski", da se tako izrazim- sto ni u kom slucaju nije dobro... ali, ko sam ja da kazem sta je dobro- ako tebi odgovara tvoj nacin zivota, samo cepaj...

kikko
11.6.2010, 23:41
:D hehhe Todose, nezne ruke. hehehe.

Ja spavam oko 9 ili vise sati sa tim sto obicno legnem posle ponoci (od 00(ili je 24) do 3) budim se dakle u 12h-13h. U skladu sa tim ne doruckujem vec pijem (ili u vecini slucajeva ne) pijem kafu i jedem slatkise. rucam oko 14h ili 15h uzinam oko 19h, kasnije oko 22-23 jos malo pripunim. Pijem alkohol ponekad u manjim kolicinama (u vecim samo kad radim restart sistema 2 puta godisnje) i sjedim citav dan za kompjuterom). i ovo je samo danima sa manje aktivnosti (dobro bez aktivnosti). A kad sam aktivan idem rano ujutru na fakultet( nekad pjeske, ponekad kolima, mada vise pjeske, nema se para za benzin) ne doruckujem, rucam u 13h i veceram oko 21h.

Jedem sve zivo i mrtvo, pijem svasta, sibam meso ko lud. Ovim tempom sam uspio da u zadnje godinu dana nabacim 6 kila (od 74/75 do 80/81). Sa zdravljem nemam problema (pritisak sam jedan dan iz za*****cije mjerio u vecernjim satima i bio mi je oko 127 sa 75). E sad posto se u zadnje vrijeme ne bavim sportom misicni su mi splasnuli i potpuno sam van kondicije, ali sam zato nabacio stomacic i popunio sam rebra tako da se sada ne vide :D). Visok sam 194cm tako da mi je ostalo jos jedno 15kilaH da nabacim da pocnem da licim na coeka.

Cim krenem da se bavim sportom odmah mogu 4 kila da maknem bez problema.

Moje pitanje za one koji su imali strpljenja da procitaju ovaj smorni post jeste, da li mislite da je ovo donekle normalno, ili moram da( po vasem misljenju) nesto mijenjam?

hvala :D
na tvom mestu, ja bih iz korena sve promenio...visko si 194 a imas samo 80 kg- i cak na tu malu kilazu imas stomak........ mrsav a debeo, istovrmeno- nije dobro.......

kikko
12.6.2010, 0:15
@mali mrav i skols
ono sto bi trebalo svi da rade bez obzira na fizicku aktivnost je da imaju sto vise manjih obroka tokom dana....bar 5... time se prirodnim putem telo ubrzava tj ubrzava se metabolizam materija u telu...
u svakom obroku bi trebalo imati bar 20gr proteina, kao osnovne i JEDINE gradivne materije u telu... u prvom delu dana(prva 2 ili 3 obroka, u zavisnoti dal covek zeli da smrsa ili da se odrzava) oni se jedu zajedno sa ugljenim hidratima- koristiti slozene ugljene hidrate, pirinac, krompir, ovsene pahuljice, razane pahuljice, integralni i crni hleb... ugljene hidrate ne bi trebalo unositi posle 16h , pogotovo ne neko ko je ispred kompa po ceo dan- jer se metabolizam tela usporava kako dan odmice i velikaje verovatnoca da ce uneti hidrati otici u salo...
u poslednja 3 obroka(ili 2)(ako ih ima 5), unositi sto vece kolicine sto svezijeg povrca u kombinaciji sa nekim izvorom proteina... koristiti izvore zdravih masti.. recimo, u salatu (u poslednja tri obroka) mixovati sa maslinovim uljem i to HLADNO CEDJENIM, rafinirana ulja treba zaboraviti...(pise na kutiji sta je sta).... nikad ali nikad ne mesati MASTI i UGLJENE HIDRATE- jer prilikom unosenja dva izvora energije zajedno telo ne zna sta ce pre da iskoristi kao gorivo i 100% se deo talozi kao salo... najbolji primer je CHIPS- to je nesto najgore sto je covek smislio kao hranu...
dobar izvor dobrih masti su recimo i bademi, lesnici- generalno orasasti plodovi... omega 3 i omega 6 masti koji se nalaze u ribi, tunjevini itd...
neki predlog:
kao prvi obrok treba(lo) bi uneti neki obleik slozenog ugljenog hidrata- recimo Ovsene Pahuljice, imate ih u svakoj prodavnici zdrave hrane , kostaju 100 din/kg sa recimo jajima- znaci 70gr ovsenih u ciniju, naspes vodu ili ako bas ne mozes sa vodom onda sipaj sa nemasnim mlekom , skuvaj 3 cela jaja i pojedi..(one gluposti oko jaja i holesterola mogu da se zaborave- kod zdravog coveka mogu samo pozitivno da uticu), ali ako bas neko ima strah od zumanaca, belanca moze da jede do besvesti.. znaci recimo 5 jaja, od toga 1 celo i 4 belanca...
2. recimo 150gr crvenog mesa sa 70 gr pirinca
3. recimo 150gr belog mesa+ salata
4. recimo konzerva tunjevine(komadi, ocedjena) + salata
5. recimo 100gr posnog sira( recimo ELLA, suboticke mlekare, ima u maxiju ili gde vec) sa 30ak grama badema + salata...

ovo je neki predlog jelovnika koji je ok.. ali treba imati na umu da postoji mnogo kombinacija za ovih 5 obroka- deluje komplikovano, ali je zapravo jako jedostavno- za onog ko ZELI naravno...
najvaznije je zapamtiti: uvek u svakom obroku , neki izvor proteina
u prva dva obroka (ili 3)te proteine mesati sa hidratima
u polednja 3(ili 2) mesati sa salatom...
eto, ovo je u naj najkracimn crtama receno, nije ni 5 % receno- oko cele ove price je napravljena citava naucna disciplina, ali recimo da je ovo za nekog ko zeli da promeni ishranu dobra smernica..pa ko zeli, nek izvoli...

emailnikola
12.6.2010, 1:02
Eh pazi to, imamo i mesozderske karatkeristike (ostre prednje zube, ocnjake).

Nemamo! Ako vidis vilicu kod recimo aligatora videces da su prednji zubi (kao i ostali) zakrivljeni unazad (prema telu) sto sluzi da se uhvaceno meso (plen) zadrzi. To sto sam napisao ne znaci da biljojedi imaju LOPTICE za zube (pobogu). Pa koja bi im svrha onda bila? Nasi (ljudski) prednji zubi su savrseno gradjeni za secenje ploda. Kad zagrizes meso ne mozes da ga pregrizes kao nozem vec moras da ga iskidas. Zato je i po Bon-tonu pravilno da se za jedenje mesa ne koristi pribor za jelo.

I da ako ces definisati coveka kao svastojeda zato sto moze da svari (pripremljno - kuvano/peceno/przeno) meso, kako onda mogu postojati biljojedi i mesojedi? Jel to zeludac mesojeda nece moci da svari biljku (!!!), ili zeludac biljojeda meso?

kikko
12.6.2010, 1:43
Nemamo! Ako vidis vilicu kod recimo aligatora videces da su prednji zubi (kao i ostali) zakrivljeni unazad (prema telu) sto sluzi da se uhvaceno meso (plen) zadrzi. To sto sam napisao ne znaci da biljojedi imaju LOPTICE za zube (pobogu). Pa koja bi im svrha onda bila? Nasi (ljudski) prednji zubi su savrseno gradjeni za secenje ploda. Kad zagrizes meso ne mozes da ga pregrizes kao nozem vec moras da ga iskidas. Zato je i po Bon-tonu pravilno da se za jedenje mesa ne koristi pribor za jelo.

I da ako ces definisati coveka kao svastojeda zato sto moze da svari (pripremljno - kuvano/peceno/przeno) meso, kako onda mogu postojati biljojedi i mesojedi? Jel to zeludac mesojeda nece moci da svari biljku (!!!), ili zeludac biljojeda meso?
jel imas jos nesto, pored filozofije, da kazes? mislim nesto konstruktivno?
sta predlazes? ne jesti meso zato sto nam zubi nisu rasporedjeni kao kod tigra?
na koji nacin po tebi treba uneti ono sto je neophodno ljudskom organizmu, a ima ga samo u mesu?
aj napisi neki tvoj jelovnik tj nacin prehrane koji ti predlazes? i obrazlozi svaki obrok pojedinacno? sta i zasto?
jel mozes to da uradis ali bez filozofije vec cisto cinjenicno?

ledilo
12.6.2010, 2:06
Evo ako nekog zanima predlog kako se zdravo hraniti. Ovo je inače sastavila moja poznanica koja radi kao nutricionista u domu zdravlja.

emailnikola
12.6.2010, 2:25
jel imas jos nesto, pored filozofije, da kazes? mislim nesto konstruktivno?
sta predlazes? ne jesti meso zato sto nam zubi nisu rasporedjeni kao kod tigra?
na koji nacin po tebi treba uneti ono sto je neophodno ljudskom organizmu, a ima ga samo u mesu?
aj napisi neki tvoj jelovnik tj nacin prehrane koji ti predlazes? i obrazlozi svaki obrok pojedinacno? sta i zasto?
jel mozes to da uradis ali bez filozofije vec cisto cinjenicno?

Izuzetno postujem ovaj post, zato cu se i potruditi da obrazlozim sto je moguce bolje. Naravno nije lako odjednom prihvatiti da su neka misljenja koja ima covek i svi ostali oko njega neistina.

"ono sto je neophodno ljudskom organizmu, a ima ga samo u mesu? "

Tako nesto ne postoji! E sad ovakva krupna recenica zahteva neku vrstu podrske.
Verujem da je u se ovde misli na protein. Protein je sastavljen od aminokiselina. Protein se u zelucu rastavlja na aminokiseline koje dalje creva apsorbuju. Znaci protein nije vazan sam po sebi, vazan je njegov sastav. Nisu svi proteini isti. Postoje aminokiseline koje nase telo moze da sintetise samo i njih zovemo neesencijale aminokiseline i postoje one koje moramo uneti i njih zovemo esencijalne. Esencijalne su:
treonin
valin
leucin
izoleucin
lizin
triptofan
metionin
fenilalanin
histidin
arginin
Ne postoji ijedna esencijalna aminokiselina koju ne mozete uneti u dovoljnim kolicinama samo iz biljaka. Ono sto ljudi smatraju je da se proteini nalaze samo u mesu. Ali to nije istina. Proteina ima u izobilju u semenju, orasastom vocu (voce sa ljuskom - orah, lesnik...), leguminozama (mahunasti plodovi - grasak, pasulj, boranija...), voce, povrce itd itd.

Dalje. Ako meni ne verujete vidite lepo sliku vegana bodibildera.
http://www.veganbodybuilding.com/imgs/albums/RobertCheekeCollection/rc22.jpg
Meni ne deluje kao neko sa deficitom proteina.
Zove se Robert Cheeke i ako ukucate njegovo ime u google-u lako cete naci njegov sajt i na sajtu (nazalost na engleskom) brdo informacija.

Jos sam samo hteo da spomenem da on nije vegeterijanac vec vegan. Ima razlike jer vegeterijanci jedu jaja, mleko, mlecne preradjevine...

P.S.
whey = surutka, hemp = konoplja
Da li je opravdano misljenje da je Whey protein (u prahu) najbolji protein?
Ukucati na google-u "Whey protein vs hemp protein". Necu sugerisati neki poseban sajt. Informisite se. Hemp protein u prirodnom obliku ima najbolji odnos esencijalnih aminokiselina za coveka i pritom se apsorbuje lakse.

P.P.S
Ovo sam upravo video. Podrzava neke stvari koje sam napisao.
http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Vesti/193506/Jagoda-olaksava--simptome-gihta

kikko
12.6.2010, 2:56
Izuzetno postujem ovaj post, zato cu se i potruditi da obrazlozim sto je moguce bolje. Naravno nije lako odjednom prihvatiti da su neka misljenja koja ima covek i svi ostali oko njega neistina.

"ono sto je neophodno ljudskom organizmu, a ima ga samo u mesu? "

Tako nesto ne postoji! E sad ovakva krupna recenica zahteva neku vrstu podrske.
Verujem da je u se ovde misli na protein. Protein je sastavljen od aminokiselina. Protein se u zeludcu rastavlja na aminokiseline koje dalje creva apsorbuju. Znaci protein nije vazan sam po sebi, vazan je njegov sastav. Nisu svi proteini isti. Postoje aminokiseline koje nase telo moze da sintetise samo i njih zovemo neesencijale aminokiseline i postoje one koje moramo uneti i njih zovemo esencijalne. Esencijalne su:
treonin
valin
leucin
izoleucin
lizin
triptofan
metionin
fenilalanin
histidin
arginin
Ne postoji ijedna esencijalna aminokiselina koju ne mozete uneti u dovoljnim kolicinama samo iz biljaka. Ono sto ljudi smatraju je da se proteini nalaze samo u mesu. Ali to nije istina. Proteina ima u izobilju u semenju, orasastom vocu (voce sa ljuskom - orah, lesnik...), leguminozama (mahunasti plodovi - grasak, pasulj, boranija...), voce, povrce itd itd.

Dalje. Ako meni ne verujete vidite lepo sliku vegana bodibildera.
http://www.veganbodybuilding.com/imgs/albums/RobertCheekeCollection/rc22.jpg
Meni ne deluje kao neko sa deficitom proteina.
Zove se Robert Cheeke i ako ukucate njegovo ime u google-u lako cete naci njegov sajt i na sajtu (nazalost na engleskom) brdo informacija.

Jos sam samo hteo da spomenem da on nije vegeterijanac vec vegan. Ima razlike jer vegeterijanci jecu jaja, mleko, mlecne preradjevine ili bilo sta zivotinjskog porekla.

P.S.
whey = surutka, hemp = konoplja
Da li je opravdano misljenje da je Whey protein (u prahu) najbolji protein?
Ukucati na google-u "Whey protein vs hemp protein". Necu sugerisati neki poseban sajt. Informisite se. Hemp protein u prirodnom obliku ima najbolji odnos esencijalnih aminokiselina za coveka i pritom se apsorbuje lakse.

P.P.S
Ovo sam upravo video. Podrzava neke stvari koje sam napisao.
http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Vesti/193506/Jagoda-olaksava--simptome-gihta
tacno je da se protein sastojo od aminokiselina i da se one kao takve razlazu i dalje koriste... postoji ogoooman razlika izmedju proteina zivotinjskog i biljnog porekla... osnovna razlika je u "snazi" tih aminokiselina- naime, proteini biljnog porekla imaju poprilicno osakacen( da tako kazem) lanac aminokiselina tj imaju nekompletan aminokisleinski sastav... to je cinjenica.. znaci zidati telo od proteina biljnog porekla je kao zidati kucu sastavljenu od sper-ploce... drugo, cak i da belancevine biljnog porekla sadrze potpun aminokislinski sastav- one su procentualno jaaako malo zastupljene u biljkama... u recimo 100gr krompira ima 2 grama proteina, sto je besmisleno i pominjati kao neki izvor... ali i pored svega toga "losa" je struktura tih proteina.. proteina ima u orasatim plodovima to je tacno, ali pored vec recenog nedostatka u sastavu tih proteina- orasasti plodovi su jako bogati mastima i jako kaloricni, i kad bi se neko usudio da se tovari orasastim plodovima radi unosa belancevina ubrzso bi se pretvorio u gomilu masnog tkiva...
Robert Cheeke je jedan jako komercijalan momak, i jedan jako licemeran momak.. zasto? zato sto izgradnja tela na nivo bodibildera koji se takmici u nekoj od kategorija zahteva bez izuzetka upotrebu anbolickih steroida.. pa cak i da je on zaista vegan( u sta cisto sumnjam, pre mi deluje da je jednostavno rekao da je vegan jer bi time postigao neko interesovanje javnosti, dok bi u suprotnom bio jedan veoooma prosecan bilder u nizim kategorijama- sto slike jasno govore)), "zaboravio" je da napomene tu sitnicu vezanu za steroide... o tome dal bilderi uzimaju steroide, uopste necu da raspravaljam i shvaticu jako neozbiljno bilo koga ko bude pomenuo suprotno... jer suvise sam dugo u fitnessu i okruzen ljudima koji se bave amaterski i profi bodibildingom...
whey protein je protein dobijen iz surutke mleka.. mikrofiltracijom surutke od mleka pa zatim izdvajanje proteina koncentracijom i izolacijom u prah razlicite cistote... niko nikada nije rekao da je whey najbolji protein.. sta vise, kazein, egg i ostali su jaceg aminokiselinskog sastava( sto i cena govori)- najveca vrlina wheya( kad vec moram i to da objasnjavam) je brzina apsorpcije u misice i ostecena tkiva posle treninga- sto mu je i osnovna namena- znaci brzina...! takodje postoji protein iz psenice, ima i na nasem trzistu- mogu i link da postavim ako bude trebalo - po sastavu nije los kao dopuna prehrane u toku dana i kao takav se preporucuje... cena mu je vise nego duplo jeftinija od obicnog koncentrata whey-a( o izolatu da ne pricam) i vise od 3 puta manja od kazeina...
a o clanku iz blica(kao i svih ostalih NESTRUCNIH stiva necu ni da komentarisem)...
svi vrhunski sportisti, bez izuzetka, kojima treba fizicka snaga misica- koriste samo i samo samo namirnice zivotinjskog porekla...! ne volim da guglam, jer uvek ima raznih budala koji lupetaju gluposti a pri tom izgledaju kao vreca gov..a okrenuta naopacke, i ne zelim da citam takve stvari...
ali zvanicne stvari, tipa intervjui sa atleticarima, biciklistia, plivacima, kosarkasima itd mogu biti jako zanimljivi a pogotovo njihovi jelovnici, a sve to ima da se vidi javno ;)

Eni
12.6.2010, 7:53

Nemamo zakrivljene zube jer nismo evoluirali da se prilagodimo zadržavanju sveže ulovljenog plena zubima. Zašto? Zato što nikad nismo ni lovili meso zubima. NI pečurke, ako ćemo već tako :) Čovek je za sve koristio ruke i oruđa koja je tim rukama napravio.

Što se tiče ovog drugog, prilično sam siguran da krava ni sa sva 4 želudca za preživanje trave ne bi mogla da svari batak kako treba... Al' možda grešim, nikad mi nije palo na pamet da testiram takve teorije, niti bih imao gde.

BTW, proteini iz biljaka jesu nedovoljni sami po sebi za ljudsku ishranu, i moraju se kombinovati međusobno ili sa raznim dodacima u ishrani. Uostalom, probaj da jedeš kuvani proso i avokado non-stop.

Inače bi me mrzelo da odgovaram na ove leve teme u brbljaonici, ali vidim da si se baš nameračio da dokažeš da je život bez mesa bolji, i da svi treba da ga odbacimo jer su to "leševi". Ovo je meni čudno, jer sam još pre osnovne škole znao da su biljke žive i da dišu, jedu i rastu, razmnožavaju se i umiru, pa samim tim budu i leševi kad su mrtve! A da, i pričaju međusobno feromonima! Samim tim ne vidim razliku između jedenja svežeg leša paradajza i pečenog na žaru leša pileta... Šta više, mislim da su zajedno mnogo bolji nego pojedinačno :kreza:

Beagle
12.6.2010, 10:48
Ja samo znam da leti nema šanse da preživim samo na biljkama. Trčim svako veče, često vozim bajs, igram basket i fudbal i idem na bazene. Da se hranim samo biljkama, brzo bi mi opala izdržljivost.

Poenta je u raznovrsnosti. Ne treba jesti samo meso, ili samo biljke. Treba jesti sve. Naravno, hrana mora biti adekvatno pripremljena, i trebalo bi izbegavati MekDonaldse, Fastfudove i ostale izvore junk hrane.

Auror
12.6.2010, 12:52
I sto veli ketchua, nije coek ako nema 100kila :D

todos
12.6.2010, 13:08
Pravo ledilo, bravo ledilo.
Kod tunjevine nisam baš siguran da su čista posla. Omega 3 koji se nalazi baš u tunjevini, veštački nabijen je bar iz mojih istraživanja nedorečen! Najbitniji element za brzi oporavak je selen pa magnezijum koji srce drži zdravim i naravno omega 3 koji sam već rekao da nije na pravom putu ka ljudskoj ishrani.

emailnikola
12.6.2010, 14:17
OK ja vidim puno postova koji i nisu opravdani. Sve sto trebamo uneti u telo se naziva esencijalnim. Da nabrojimo:

Vitamini
tiamin (B1)
riboflavin (B2)
niacin (B3)
piridoksin (B6)
kobalamin (B12)
biotin (en:Biotin ; fr:Vitamine B8)
pantotenska kiselina
folna kiselina
askorbinska kiselina
vitamin A
vitamin D
vitamin E
vitamin K

Minerali
bor (B)
natrijum (Na)
kalijum (K)
kalcijum (Ca)
kobalt (Co); kobalamin (B12)
magnezijum (Mg)
nikal (Ni)
hlor (Cl)
kalaj (Sn)
fosfor (P)
gvozdje (Fe)
bakar (Cu)
cink (Zn)
hrom (Cr)
mangan (Mn)
selen (Se)
silicijum (Si)
sumpor (S)
molibden (Mo)
jod (I)
fluor (F)
vanadij (V)

Esencijalne aminokiseline
treonin
valin
leucin
izoleucin
lizin
triptofan
metionin
fenilalanin
histidin
arginin

Esencijalne masne kiseline
linoleinska kiselina (omega-3 masna kiselina s najkraćim lancem)
linolna kiselina (omega-6 masna kiselina s najkraćim lancem)

Sta ne mozemo uneti u dovoljnim kolicinama samo iz biljaka vec mora da se unese preko mesa?

kikko
12.6.2010, 14:29
OK ja vidim puno postova koji i nisu opravdani. Sve sto trebamo uneti u telo se naziva esencijalnim. Da nabrojimo:

...

Sta ne mozemo uneti u dovoljnim kolicinama samo iz biljaka vec mora da se unese preko mesa?
brate, jel moguce da ti na ceo onaj moj post, uradis copy/paste sa nekog sajta i to bez ikavog smisla...?
aj sad lepo uzmi moj post pa citiraj stavku po stavku i postavljaj pitanja ako ti nesto nije jasno?
da ponovo pisem isto sto i malopre da bi ti odgovorio PONOVO istim postom, ne mogu i necu...

Picard
12.6.2010, 14:35
Zanima me misljenje upucenijih o raznim vitaminsko-mineralnim suplementima koji postoje kod nas? Kakva su iskustva sa njima, da li neki preporucujete, da li ih je uopste preporucljivo uzimati "na svoju ruku", bez konsultacije sa lekarom? Naravno, samo u slucaju da se ne hranimo pravilno, ukoliko se jede dovoljno voca i povrca, onda ih svakako ne bi trebalo uzimati....

emailnikola
12.6.2010, 14:53
brate, jel moguce da ti na ceo onaj moj post, uradis copy/paste sa nekog sajta i to bez ikavog smisla...?
aj sad lepo uzmi moj post pa citiraj stavku po stavku i postavljaj pitanja ako ti nesto nije jasno?
da ponovo pisem isto sto i malopre da bi ti odgovorio PONOVO istim postom, ne mogu i necu...

Pa kako da odgovorim kad ti pricas o snazi aminokiselina. To nema smisla. Aminokiseline nemaju razlicite snage.

"osnovna razlika je u "snazi" tih aminokiselina- naime, proteini biljnog porekla imaju poprilicno osakacen( da tako kazem) lanac aminokiselina tj imaju nekompletan aminokisleinski sastav"

Osakacen sastav aminokiselina podrazumeva nedostatak odredjenih aminokiselina. Lepo pitam koje su to aminokiseline kojih nema dovoljno.

kikko
12.6.2010, 15:23
Pa kako da odgovorim kad ti pricas o snazi aminokiselina. To nema smisla. Aminokiseline nemaju razlicite snage.

"osnovna razlika je u "snazi" tih aminokiselina- naime, proteini biljnog porekla imaju poprilicno osakacen( da tako kazem) lanac aminokiselina tj imaju nekompletan aminokisleinski sastav"

Osakacen sastav aminokiselina podrazumeva nedostatak odredjenih aminokiselina. Lepo pitam koje su to aminokiseline kojih nema dovoljno.
nisam rekao snazi nego "snazi" (navodnicima_)- sto znaci da nemaju kompletnu ainokiselinsku strukturu- tipa ako protein zi crvenog mesa ima 104 aminokiseline protein iz krompira ih ima upola manje...
CAK I DA NIJE TAKO( A JESTE)-druga stvar koju sam vec napisao gore je: covek po obroku treba minimum 20gr proteina(i to ako se bavi gledanjm tv-a)- naime da bi uneo tih minimalnih 20gr iz povrca moras da se bukvalno ****** od jela- recimo krompir sadrzi 2-3 gr proteina na 100gr, znacu da bi morao da uneses kilo krompira u sebe u jednom obroku, da bi podmirio "potrebe" belancevina... ali ali, cak i da se nko usudi na taj ginisov poduhvat- posto je krompir(uzeo sam ga za primer ) cist skrobasti ugljni hidra- izracunaj koliko si uneo UH pride.... to isto vazi i sa ostalim namirnicama biljnog porekla.. kod orasastih plodova recimo- oni imaju znatno vise proteina od ostalih biljaka- ali(isto sam ovo napisao gore) kad bi se neko usudio da usnosi proteine preko njih,za mesec dana bi bio takva svinja da ne bi mogli ni plasticni hirurzi da skinu svo to salo... zakljucak je- namirnice biljnog porekla, su neizostavne u ishrani coveka- ali ne kao izvor proteina, vec kao izvor skrobastih tj slozenih ugljnih hidrata( zitarice, krompir, pirinac itd) i kao izvor vlaknastih ugljnih hidrata koji sluze za neke druge stvari koje su neophodne za pravilno finkcionisanje organizma...
ajde sad ti menei sastavi jelovnik u toku jednog dana?
eto ajde, 5 obroka- onako , stavku po stavku? a mogao bi isvoje slike da postavis, cisto da vidimo kako ti funkcionises u praksi, verovatno si superiorniji od mene koji gubim vreme sa mesom, jajima, sirom itd...?
ja sam svoje slike postavio- i ono sto se vidi se temelji na mesu kao izvoru proteina i biljnim izvorima kao izvorima UH i masti...
da li i dalje ima pitanja?
a ako ponovo budes uradio copy/paste sa nekog sajta a da pri tom ne objasnis nista , diskusija prestaje i nek ljudi sa foruma slusaju tebe ako hoce, ja sam svoje rekao..-sto zapravo nije moje, vec je neko mnogo pametniji od mene to ustanovio a ja kao i miloni drugih uspesno primenili na sebi....i nista nam ne fali, sta vise....

Schnak3
12.6.2010, 15:34
Vidim da imamo par biologicara ovde, pa da Vas priupitam: koje minerale i vitamine treba unositi u organizam za bolju koncentraciju i pamcenje?

emailnikola
12.6.2010, 16:03
Krompir je 92% ugljeni hidrati. :confused:
I kakve veze ima copy/paste pa informacija je informacija.
Evo jednostavnog linka koji odgovara na pitanje. Jednostavan recept sa dovoljom kolicinom proteina za muskarca/zenu i + spisak visokoproteinske veganske hrane.
http://www.vrg.org/nutrition/protein.htm

Mislim ne ocekujes valjda da ti sastvim dijetu. (Pa nutricionisti zive od toga)
Evo jos jednog linka sajta za cije informacije ne mozes reci da nisu valjane.
http://www.nutritiondata.com/

Imas pretragu hrane. (ne samo veganske) Ukucas lepo pretragu za hranu bogatu proteinima (a moze i neka specificna aminokiselina) i vidis koja je hrana ima vise koja manje. Obrati paznju na persun (recmo).

I ne znam sta se toliko dize polemika oko proteina. Da li znas mozda nekom sa deficitom proteina? Proteina ima u skoro svoj hrani. Vidi pojam "vlakna" koja ne spomenusmo a koja su podjednako bitna.

kikko
12.6.2010, 16:10
Krompir je 92% ugljeni hidrati. :confused:
I kakve veze ima copy/paste pa informacija je informacija.
Evo jednostavnog linka koji odgovara na pitanje. Jednostavan recept sa dovoljom kolicinom proteina za muskarca/zenu i + spisak visokoproteinske veganske hrane.
http://www.vrg.org/nutrition/protein.htm

Mislim ne ocekujes valjda da ti sastvim dijetu. (Pa nutricionisti zive od toga)
Evo jos jednog linka sajta za cije informacije ne mozes reci da nisu valjane.
http://www.nutritiondata.com/

Imas pretragu hrane. (ne samo veganske) Ukucas lepo pretragu za hranu bogatu proteinima (a moze i neka specificna aminokiselina) i vidis koja je hrana ima vise koja manje. Obrati paznju na persun (recmo).

I ne znam sta se toliko dize polemika oko proteina. Da li znas mozda nekom sa deficitom proteina? Proteina ima u skoro svoj hrani. Vidi pojam "vlakna" koja ne spomenusmo a koja su podjednako bitna.
takav "odgovor" sam i ocekivao.... sa ovom temom sam zavrsio, rekao sam sta sam imao...

rudar
12.6.2010, 16:16
@emailnikola

Nije fora u deficitu proteina, znas li ti nekoga ko pati od skorbuta? Ni ja. Ali ipak pijem vitamin C kao antioksidant i kao nesto od cijeg nedostatka necu umrijeti, ali od cega cu imati koristi.

Isto i sa proteinom. Necu umrijeti od njegovog nedostatka kako god da se hranim, ali ako ga unosim vise nego sto je minimalno preporuceno, donijece mi brojne beneficije.

Tvoji linkovi su smijesni. U prvom imas 4 obroka dnevno i total od 73 grama proteina! A ispod pise kako je RDA za protein 0.8-1.00g proteina po 1kg TT za odraslog covjeka :eek:. Da, ako sjedi i jede burek i to mu je citava dnevna aktivnost.

Za nekoga ko zeli da izgleda kao neko ko actually trenira minimum je 1g po LBS-u TT! A 1kg = 2.20lbs, pa ti racunaj.

Ljudi su svastojedi. Pomiri se sa tim, ili daj neki validan argument.

*TT = tjelesna tezina (captain obvious strikes again)

LoneWolf
12.6.2010, 16:30

U dovoljnim količinama ne možemo da unesemo ni sve potrebne vitamine ni jedinstveni šmek jedenja mesa,jer ja bih se osjećao kao konj kad bih imao naviku da jedem samo tu travuljinu i zob (čitaj : makrobiotičke biljke).
Možeš da pametuješ o soji i ostalim biljkama koje su surogat (zamjena) za meso,ali ja ne poštujem obrok u kojem nešto od plodova tora nije zaklano/ubijeno/nataknuto na ražanj da bi se kvalitetno pojelo :dedica:;)

rudar
12.6.2010, 16:32
Možeš da pametuješ o soji i ostalim biljkama koje su surogat (zamjena) za mesoSamo ga cekam da potegne soju kao argument. :D

emailnikola
12.6.2010, 16:38
@emailnikola

Nije fora u deficitu proteina, znas li ti nekoga ko pati od skorbuta? Ni ja. Ali ipak pijem vitamin C kao antioksidant i kao nesto od cijeg nedostatka necu umrijeti, ali od cega cu imati koristi.

Isto i sa proteinom. Necu umrijeti od njegovog nedostatka kako god da se hranim, ali ako ga unosim vise nego sto je minimalno preporuceno, donijece mi brojne beneficije.

Tvoji linkovi su smijesni. U prvom imas 4 obroka dnevno i total od 73 grama proteina! A ispod pise kako je RDA za protein 0.8-1.00g proteina po 1kg TT za odraslog covjeka :eek:. Da, ako sjedi i jede burek i to mu je citava dnevna aktivnost.

Za nekoga ko zeli da izgleda kao neko ko actually trenira minimum je 1g po LBS-u TT! A 1kg = 2.20lbs, pa ti racunaj.

Ljudi su svastojedi. Pomiri se sa tim, ili daj neki validan argument.

*TT = tjelesna tezina (captain obvious strikes again)

Ne znam odakle ti taj podatak, ali nekom ko (!) aktivno trenira treba 0.8 gr/kg proteina.
Ovo je RDA http://www.annecollins.com/dieting/protein-rda.htm
Ovo je DRI http://www.dietaryfiberfood.com/protein-requirement.php

P.S. Vidi vise o DRI. RDA - je maksimalno. Ne bi trebalo unositi maksimum. A podatak koji ti imas je za bodibildere koje unose i do 250% RDA proteina. Ne moram valjda da spomenem da previse proteina moze samo da skodi?
http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=50900

P.P.S Nas digestivni sistem je takav da stvara energiju prvenstveno iz ugljenih hidrata pa u slucaju nedostatka istih iz proteina (a zatim iz veze kacijuma skladistenih u kostima... nebitno).

kikko
12.6.2010, 16:57
Ne znam odakle ti taj podatak, ali nekom ko (!) aktivno trenira treba 0.8 gr/kg proteina.
Ovo je DRI http://www.dietaryfiberfood.com/protein-requirement.php

P.S. Vidi vise o DRI. RDA - je maksimalno. Ne bi trebalo unositi maksimum. A podatak koji ti imas je za bodibildere koje unose i do 250% RDA proteina. Ne moram valjda da spomenem da previse proteina moze samo da skodi?
http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=50900

P.P.S Nas digestivni sistem je takav da stvara energiju prvenstveno iz ugljenih hidrata pa u slucaju nedostatka istih iz proteina (a zatim iz veze kacijuma skladistenih u kostima... nebitno).
daj covece...mojne vise.. pusti te glupave linkove...
probaj da se bavis sportom sa 0.8 gr potelesnoj masi pa ces da vidis sta ce da ti se desi ubrzo. uostalom raspitaj se malo dal i jedan sportista na svetu unosi 0.8gr.. 0.8 gr je za coveka koji bleji.. te glupave i prevazidjene knjige koje iz kojih na zalost nasi dif-ovci i dalje uce su toliko zaostale i pripadaju napustenoj praistoriji i kje su pisali neki ljudi iz davnih vremena vise ne vaze u relanom zivotu...
ugljeni hidrati su primarana energija u nedoistatku istih telo prelazi na masti, kavi crni proteini- ako telo krene d ti trosi proteinekao energiju- na**** si... a to sta treba d auradis da bi dosao do tog stadijuma, to je vec druga prica...

emailnikola
12.6.2010, 17:01
takav "odgovor" sam i ocekivao.... sa ovom temom sam zavrsio, rekao sam sta sam imao...

Ma razumem te ja da ti je sada krivo sto nije sve razgovor isao kako si ti planirao:
da ja zaista napisem recept i ti mu, cak iako bude skoro savrsen za prosecnog coveka, nadjes neku manu i kazes kako bi ovo ili ono sa mesom bilo bolje i lakse.

Ali nije ni islo u smeru kom bi ja tebe "poklopio" (kako mocan izraz, a) pa ne kukam. Istina je da se teze dolazi do thiamin-a bez mesa ali nam je potrebno samo 1.5mg a samo jedna kasicica susama ima i do 15% potrebe za thiamin-om.

thiamin = B1 vitamin

rudar
12.6.2010, 17:03
Ovo je DRI http://www.dietaryfiberfood.com/protein-requirement.phpZasmijavas me.

Prvi link:
Muskarci bi trebalo da unose od 45-63g proteina dnevno, u zavisnosti od godina. Molim? :paranoia:

Nadji mi JEDNU osobu koja sa ovoliko proteina dnevno ima izgradjeno tijelo.

Ili mi nadji neku naucnu studiju koja se bavila sportistima (a ne ljudima koji sjede i jedu burek) i koja je dosla do cifre od 0.8g po kg TT proteina dnevno.

Drugi link:
Od 34-56g? Jesi li ti svjestan da je to litar mlijeka i 5 jaja dnevno? I to za sportiste? Isuse...

Ne moram valjda da spomenem da previse proteina moze samo da skodi?
http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=50900Pa nisi valjda potegao argument gdje previse proteina unistava bubrege? Jako si neozbiljan sagovornik. Pa to je jedan od najstarijih fitness mitova!

Cinjenica: Ne postoji jedan jedini naucni podatak koji pokazuje da unosenje velike kolicine proteina moze biti lose za bubrege kod zdravih odraslih individua.

Taj mit je poceo kada su pacijentima koji su vecj imali 'falicne' bubrege doktori davali hranu koja sadrzi visok nivo proteina. Vecja kolicina poteina je samo povecjala njihove vecj postojecje probleme sa bubrezima. I na osnovu toga neki doktori i novinari su izveli zakljucak da je mnogo proteina lose i za zdrave odrasle individue.

To je netacno. A ti mi nadji studiju koja je ukljucivala ljude sa zdravim bubrezima, ne moraju cak biti ni sportisti.

Ako i dalje tvrdis da nisam upravu, mogu da utrosim jos 15ak minuta da ti dokazem da jesam. Samo javi.

P.P.S Nas digestivni sistem je takav da stvara energiju prvenstveno iz ugljenih hidrata pa u slucaju nedostatka istih iz proteina (a zatim iz veze kacijuma skladistenih u kostima... nebitno).Sportisti ne unose protein kao izvor energije. Opet, jako si neozbiljan.

emailnikola
12.6.2010, 17:08
glupave linkove...

Molim te vidi link. Znas li ti ko je Gail Butterfield i ostali koji pisu ovo? Ne? S druge strane odakle tebi informacija za RDA proteina? Po kojim i cijim istrazivanjima? Bildera? Pa nisu oni bas doktor nauka. :confused:

P.S. OK u pravu si za masti. My bad!

@rudar
Ne tvrdim JA. (aman) Pre nego sto izjavis tako nesto procitaj ko je to je napisao to. Vidi ciji je link. Uostalom vidi moj prethodni post.

litar mlijeka i 5 jaja = 20 gr proteina max

rudar
12.6.2010, 17:14
Molim te vidi link. Znas li ti ko je Gail Butterfield i ostali koji pisu ovo? Ne? Ne znas ni ti. Gail Butterfield je anesteziolog. S druge strane odakle tebi informacija za RDA proteina? Po kojim i cijim istrazivanjima? Bildera? Pa nisu oni bas doktor nauka. :confused:Da nastavim pricu o stetnosti proteina?

P.S. OK u pravu si za masti. My bad!
To ne moze biti 'Oops, omaklo se' greska ako si stvarno ozbiljan o tome sto pises. Za energiju se prvo koristi glikogen iz misica, pa iz jetre pa tek onda masti. Dok ti dodjes do rastvaranja kostiju koje ti pomenu kao trecji izvor vecj si umro od zedji, jer si u stvari u pustinji. To ti se nigdje drugo ne moze desiti.

Ne tvrdim JA. (aman) Pre nego sto izjavis tako nesto procitaj ko je to je napisao to. Vidi ciji je link. Uostalom vidi moj prethodni post.
Evo izbrisao sam dio gdje sam rekao "Ne mogu da vjerujem sta tvrdis." Sada odgovori na ostale stavke iz posta.

LoneWolf
12.6.2010, 17:15
Draga djeco pa da li ste vi normalni? :boodala:
U ovoj temi jedini normalan i smislen broj postova je onaj sa prve strane,a ovo ostalo je obično tinejdžersko prepucavanje.
Gledam i ne vjerujem : preporučena količina proteina za sportiste 63 grama dnevno? :boodala:
Draga djeco,(ne obraćam vam se po godinama nego po stanju u glavi),da neko u to povjeruje stvarno mora biti lud.
Bavio sam se sportom,"tamanio" sam jaja,plazma keks i bjelančevine u ogromnim količinama te odgovorno tvrdim da sa 63 grama proteina dnevno nećete nahraniti ni osamdesetogodišnju baku kojoj su otkazali svi "rezervni dijelovi".
Sva ta vaša priča o jedenju biljaka umjesto mesa pada u vodu kad shvatite da je Bog stvorio i biljke i životinje i da (za vjerske fanatike) čak i u Bibliji i ostalim svetim knjigama piše "ne ubij,osim da bi jeo (da se prehraniš)".
Dakle,od iskona se zna da je čovjek predviđen da jede i biljke i životinje,tako da ona idiotska priča o tigrovim i krokodilovim zubima (kao prototipima mesojeda) pada u vodu.
Gledam i ne vjerujem kad vidim da se neko od ovih "pametnjakovića" našao dovoljno drzak i prepametan da ponudi indijsku konoplju (canabis) u prahu i da je plasira kao protein,a zapravo se radi o narkotičkoj psihoaktivnoj supstanci koja sadrži THC,i o indirektnom pozivu na zloupotrebu narkotika,što treba adekvatno kazniti.

Vidim i par ljudi koji su tražili preporuke oko zdrave ishrane za sportiste pa ću im poručiti sljedeće : jedite sve,u umjerenim količinama,jer ne treba pretjerivati ni sa čim.Čak i prekomjeran unos vode (a kamoli nekih drugih namirnica,pića i tvari) može dovesti do komplikacija u organizmu.

Ne treba slušati svakakve budale,treba misliti svojom glavom,a sve ove "linkadžije" koje se rukovode resursima s interneta i navode ljude da jedu kojekakve splačine - njih zaobiđite u širokom luku.

Hranite se zdravo,neprskanom hranom,bez hemikalija,organska ishrana je svetinja i to je to,a ove kvazimakrobiotičare i njima slične treba ostaviti na hljebu i vodi dok se ne nauče da ne treba da pišu gluposti jer ovdje ima još uvijek veliki broj nezrele i neupućene djece koja će svaki savjet bezglavo poslušati,koliko god on bio dobronamjeran ili zlonamjeran.

Moja je dužnost i obaveza da vam kažem ovo što sam napisao,te kao prosvjetni radnik ne mogu da gledam u ovakve idiotarije i kretenske savjete koje vam "eksperti" daju.

Možda je nekom moj savjet glup,ali ne slušajte svakakve budale koje vas foliraju i dobro razmislite o načinu ishrane jer zdravlje ulazi na usta.

rudar
12.6.2010, 17:26
Savjet nije glup ali je dosta 'nenaucan' (da se tako jadno izrazim) da bi bio potpun za onoga ko oce da izgleda kako on zeli a ne kako mora.

Dakle, za dobro izgradjeno tijelo se itekako mora zagrebati ispod povrsine i paziti sta se jede.

Ali i najveci svjetski treneri (za sportiste koji traze performanse a ne izgled) sve vise pocinju da savjetuju na sljedecji nacin: "Jedite ono sto biste mogli jesti i prije 500 godina."

Ukratko, ono sto ste mogli ubrasti, uloviti, iscijediti, ispecji, sakupiti itd.

Ako nekom i dalje treba da se crta: Ne, picu niste mogli uloviti, niti salamu, niti mlijeko koje mi danas pijemo, niti pastetu.. Itd, kapirate poentu. :)

Ovako prilicno jednostavan savjet je dobar za onog ko hoce da se hrani zdravo. Za onog ko zeli da izgleda kako on hoce i da pritom ostane zdrav, mora se zagrebati ispod povrsine i gledati naucna strana problema.

emailnikola
12.6.2010, 17:32
Draga djeco pa da li ste vi normalni? :boodala:

Pa izgleda da nismo! :aplauz:
Ovde su ustvari svi u pravu.
Ovo je moj poslednji post na ovu temu. Niti ce neko meni promeniti misljenje niti cu ja nekom. Nema smisla dalje se raspravljati.

P.S. Nije 63grama vec 0.8 po kg TT.

kazes: tvrdim da sa 63 grama proteina dnevno nećete nahraniti ni osamdesetogodišnju baku kojoj su otkazali svi "rezervni dijelovi".

Ja tvrdim da nije tako. Ali to je kao da pokusavam da ubedim popa da Bog ne postoji.

Ovo sada lici na temu LHC-om. Gde svi naucnici kazu da nema potrebe za strahom a svi ostali kazu da ce biti smaka sveta! Ne morate meni ista da verujete. Ali vidite i drugu stranu price. Setite se odakle vam to u glavi koliko proteina je dovoljno. Ne morate da promenite svoje misljenje ali pocujte i drugo. Pozz svima u brbljaonici.

rudar
12.6.2010, 17:34
litar mlijeka i 5 jaja = 20 gr proteina max
Ja i ti smo diskusiju zavrsili.

Neko ko se predstavlja kompetentnim da prica o ishrani a tvrdi ovo gore je ili troll ili jednostavno nije kompetentan za takav tip razgovora. U oba slucaja, ja diskusiju zavrsavam.

*Litar mlijeka = 35g proteina. Jedno jaje = 6 (ajde 5) grama proteina.

(35 + 5*5)g = 60g

rudar
12.6.2010, 17:39
Pa eto, ipak ne mogu da odolim. :o
P.S. Nije 63grama vec 0.8 po kg TT.

kazes: tvrdim da sa 63 grama proteina dnevno nećete nahraniti ni osamdesetogodišnju baku kojoj su otkazali svi "rezervni dijelovi".

Ja tvrdim da nije tako. Dokazi, odbrani svoje misljenje, ja branim moje. Ali to je kao da pokusavam da ubedim popa da Bog ne postoji. Za neke stvari kao sto je medicina, cinjenice su ocigledne i dokazane - naucni metod. Diskusija o egzistenciji viseg bica je daleko vise filozofska nego naucna.Ovo sada lici na temu LHC-om. Gde svi naucnici kazu da nema potrebe za strahom a svi ostali kazu da ce biti smaka sveta!Ni jedan naucnik ne tvrdi da ce doci do smaka sveta, dok prost narod tvrdi. U pravu si, lici na tu temu. Ne morate meni ista da verujete.Znam. :) Ali vidite i drugu stranu price. Evo gledamo, ali je druga strana price neistinita.

Andross
12.6.2010, 23:41
Uzmimo za primer drvosecu koji zivi sam u sumetini odvojenoj od civilizacije. Da li bi on ziveo tu i bio drvoseca da ne lovi ribe i divljac i zivi samo od biljaka, pecurka, nekih plodova itd? Bi djavola, sasusio bi se i crko bi.

Eni
13.6.2010, 7:31
Ne bi "crk'o", al' ne bi bio ni drvoseča, već pustinjak. Poenta je da meso zaista nije neophodno za preživljavanje, ali jeste ako hoćeš da izgledaš bolje od pustinjaka i budeš pokretniji od njega...

todos
13.6.2010, 14:49
Dobro se tema razvija samo je malo skliznula s' kolovoza.:D
Ako se neko bavi teškim radom sigurno sa dietetskom hranom nebi izdržao ni dva sata rada. Tu je slanina, pasulj i ostala teška hrana. Evo ja sam imao običaj u nekom momentu da budem drvoseča i opisaću prosečan kompletan obrok sa sve tečnostima.
Jutro:
Gibanica (pola pleka), slanina min 200g, sir 150g, kajmak 50g. crni luk, beli luk. pola litra rakije, dva do tri piva. Tokom dana kombinacija piva i rakije u zavisnosti od trenutnog raspoloženja.
Ručak:
Predjelo u sličnom sastavu, Pasulj sa mesom, dve tri rakije 4-5 piva i kolači.:D
Večera:
Ništa!!! Jer padaš u krevet ko domina i naredno jutro jedva ustaješ.
Uopšte se ne šalim.

LoneWolf
13.6.2010, 17:04
Živa istina todose,bio sam "u tvojoj koži" tokom kraćeg vremenskog perioda ali bilo je tu i cicvare,kobasica,raznih vrsta pite i u mom slučaju ujutru se "tamanilo" kiselo mlijeko umjesto piva,popodne za ručak je išlo pivo ili rakija uz supu i pasulj sa slaninom/kobasicama,ogromne količine kiflica sa mesom/sirom i za večeru (ako se stigne pojesti) bilo je neko meze tek "da se nabode".
Prava hrana ;)

Auror
13.6.2010, 23:34
Znate sta je super. Jednom sam probao 15 dana da ne jedem slatkise. I dosao sam do 13 dana i pukao i roknuo 150g cokolade i 2 parceta torte. A zatim u narednih 5 dana nadoknadio propusteno. jedina losa strana ovoga je sto nisam ispao karakter, ali mi sto se tice ovih stvari nije zao zbog toga, i losa strana je sto su mi se namnozile bubuljice na licu. Ali eto, cim smanjim slatkise one se povuku. :D ajde hemicari objasnite mi koji tip bakterija imam na licu (stafilokoke ili streptokoke) :D :a_bleh:

LoneWolf
13.6.2010, 23:44
Nisu to (sve) bakterije nego višak šećera i nekvalitetnih masti i masnih kiselina koje se nalaze u većini slatkiša a moraju negdje da izađu a najlakše izlaze kroz pore na koži lica gdje se,pomiješane sa znojem,formiraju u vidu bubuljica ili gnojnih ugrušaka koje može spriječiti samo adekvatna hidratacija (voda i samo voda,često umivanje,čišćenje lica,nikako "nasilno" uklanjanje istih).

Eni
14.6.2010, 10:34
Ja već 3 godine ne jedem ništa što sadrži šećer (slatkiše, sokove, prerađeno meso, alkohol, itd.) i uopšte mi ne nedostaje ništa od toga. Dobro, ponekad uzmem zelenu kiselu jabuku, ali jako retko. Nešto češće iscedim pola limuna u čašu vode, ali to je sve. Zato jedem mnogo više svežeg i kuvanog povrća, samostalno pripremljenog mesa i pirinča, te sličnih stvari.

Tako da jeste moguće "živeti bez slatkiša", samo treba malo volje.

jozvan_Kg
14.6.2010, 12:31
@todos Legendo :D Mada u pravu si za taj način klope, kad je težak fizički rad u pitanju, jedno vreme sam radio u jednoj firmi, dnevno prebacivao preko 4t materijala preko ruku, jak doručak, dobar ručak, a večeru prespavaš :D

Hm, malo ste sišli sa teme, al nema veze. Barem iz mog ličnog iskustva, mislim da je veganski način ishrane neodrživ na duže staze, u kombinaciji sa teškim fizičkim aktivnostima, ali to je samo moje mišljenje. Slučajem sam postio ove godine, na vodi, jeo oko kilo krompira i graška kuvanog dnevno, i pritom svake nedelje ostajao kraći za 3 kila prosečno, a merio sam, jer mi je ušlo u naviku, pošto sam preko godinu dana na keto dijeti, sa pauzama. Jednostavno, i pored unosta čistog UH i dalje sam gubio težinu, a to ne bi trebalo da se dešava.

Što kaže Eniaroyah, ja 2 godine ne jedem slatko, ništa od gaziranih sokova i sokova uopšteno, alkohol ponekad, a ishrana, tunjevina, malo povrća i piletina. Za sad još uvek nisam primetio da mi nešto fali, a i pritom se dosta bolje osećam, i psihički i fizički.

shrafko
14.6.2010, 13:22
todose, odličan opis gastronomskih navika ljudi koji se bave teškim fizičkim poslovima, mada mislim da si ukalkulisao premalo rakije (posebno ako se radi o kajsiji, viljamovki ili dunjevači :D).

Veganski način ishrane je - po meni - jako glup, posebno kod onih porodica koje su blago ostrašćene po tom pitanju, pa deci koja su nesposobna da donesu informisanu odluku meso uporno zamenjuju sojom i derivatima. Aj što zamenjuju meso, nego i mleko i jaja :facepalm

Ono jes da ne treba svaki dan i po ovim vrućinama krljati svinjetinu, pršutu i kajmak (osim u slučajevima koje navede todos), ali pored tako širokog dijapazona ribe i morskih plodova, počevši od ultra jeftinog tolstolbika, preko šarana, somova, škrapina i pastrmki, pa do perverzija kao što je morski pas, losos ili čileanski grgeč, stvarno nema razloga za isključivanjem svih vrsta mesa iz ishrane.

Btw, o vegetarijancima i veganima mislim isto što i o pede*ima i džankozama - radite vi šta oćete, slobodno se upropastite, samo mene nemojte da smarate sa vašim tripovima :D

Game fever
14.6.2010, 14:23
Jao ljudi pa sta ima bolje od vrata sa rostilja sa luk salatom, pa to ne moze da zameni ni 2 tone biljaka i soje :D
Sad ozbiljno, ne razumem se previse u nutricionizam, ali znam da je covek svastojed. 90 % naucnika se slaze da smo uspeli da na ovaj nacin evouliramo zato sto smo uneli meso u ishranu. Jednostavno je tako, da je u to vreme bilo ovakvih pametnih sto hoce da zamene vrat za soju mi bi jos uvek skidali vaske sa ledja partnera.

kikko
14.6.2010, 14:23
Slučajem sam postio ove godine, na vodi, jeo oko kilo krompira i graška kuvanog dnevno, i pritom svake nedelje ostajao kraći za 3 kila prosečno, a merio sam, jer mi je ušlo u naviku, pošto sam preko godinu dana na keto dijeti, sa pauzama. .
gubio si 3 kg nedeljno uz kilo krompira i graska dnevno??? uz toliku kolicinu skrobastih ugljenih hidrata jednoistavno je nemoguce gubti ista... OSIM u slucaju da ti je unos proteina bio mizeran pa si gubio misice...
jel mozes da napises tvoj jelovnik keto dijete?
keto dijeta je jako efikasna i jako delotvorna- ali ju je veoma tesko sprovoditi kako treba- jer najmanja greska dovodi do toga da telo izlazi iz stanja ketoze i onda je sve uzalud..

jozvan_Kg
14.6.2010, 14:38
@kikko
Postio sam, kao što rekoh, i to je sve što sam unosio. Išao sam i na trčanje uz sve to.

Keto, keto...ovo je nešto proizvoljno, mada često okrećem piletinu i tunjevinu.

Doručak: 3 ili 4 belanaca, zavisi kolko sam gladan, i koliko mi se gadi, pošto strašno mrzim belanca

Narednih pet obroka konzerva tunjevine isceđenjene od ulja, sa dodatkom paradajza ili kupusa uveče svežeg, bez ulja, samo so.

Vikendom dodam 300 gr pirinča ili krompira, zavisno kako sam raspoložen.

Jedne nedelje tunjevina, jedne piletina, tako menjam 8 nedelja, pa onda 15
dana pauziram, tj svaki dan pirinač do 150 grama. Od početka Juna prošle godine teram tako, sa izuzetkom posta. Za to vreme sam spao sa 138 na 84 kg.

kikko
14.6.2010, 14:55
@kikko
Postio sam, kao što rekoh, i to je sve što sam unosio. Išao sam i na trčanje uz sve to.

Keto, keto...ovo je nešto proizvoljno, mada često okrećem piletinu i tunjevinu.

Doručak: 3 ili 4 belanaca, zavisi kolko sam gladan, i koliko mi se gadi, pošto strašno mrzim belanca

Narednih pet obroka konzerva tunjevine isceđenjene od ulja, sa dodatkom paradajza ili kupusa uveče svežeg, bez ulja, samo so.

Vikendom dodam 300 gr pirinča ili krompira, zavisno kako sam raspoložen.

Jedne nedelje tunjevina, jedne piletina, tako menjam 8 nedelja, pa onda 15
dana pauziram, tj svaki dan pirinač do 150 grama. Od početka Juna prošle godine teram tako, sa izuzetkom posta. Za to vreme sam spao sa 138 na 84 kg.
uh... ovo sa postom ti je bilo uzasno... samo ugljni hidati a pri tom si jos i radio kardio tj trcao ... i to malo misica sto si imao si gubio....
a to sto ti radis nije keto diejta- to je neka varijanta atkinsonove dijete... na zalost, sve si to mogao mnogo bolje da odradis... sad bi isto imao tih 84kg ali bi to bili mnogo kvaliteniji kilogrami sa vise miscne mase... nikad te nisam video, ali tacno imam sliku u glavi kako si izgledao i kako sad izgledas... i verovao ili ne- postoji velika mogucnost da ti je odnos mast/misic u telu procentulano slicna sad sa 84 kg i kad si imao 138...
na tvom mestu, ako sad imas 84 kg, batalio bih se dijeta i posta- i poceo da jedem sto kvalitenije - puno proteina, umereno kvalitenih uglj. hidrata i masti- i time ces smanjiti procenat masti a povecati procenat misica...

shrafko
14.6.2010, 15:19
@jozvan
zbog ovakvih stvari sve manje postujem na FSK. Uvek se nađe neko ko "tačno zna kako izgledaš", "čime se baviš", "kako si sve to mogao mnogo bolje", itd :to_care:

jozvan_Kg
14.6.2010, 15:22
Jbg, ne reaguje svako isto na različite dijete. Meni je ova dosta dobro legla, da se tako izrazim, prvo što se dosta bolje osećam, lakše podnosim napore. Nešto nisam primetio neki gubitak mišića, a salo sam skoro sve istopio.
Takođe, ovo nisam radio na svoju ruku, pomoglo mi je par ljudi, koji se profesionalno bave sa bb, a i išao sam i kod par lekara (nutricionista, kardiologa), na redovne provere i savetovanja. Realno gledano, meni nije cilj ni da nabijam masu, ni definiciju, jednostavno, samo da smršam i to je to, sve preko toga je bonus.

EDIT: @shrafko
E, kad bi svakoga slušao, svašta bi bilo. Doduše, mene lično ne pogađa to ni malo, jer sam svestan šta sam uspeo da postignem sam. Jbg, sad nisam neki maneken po izgledu, ali izgledam 100 puta bolje nego na slikama od prošlogodišnjeg okupljanja forumaša :D

kikko
14.6.2010, 16:13
@jozvan
zbog ovakvih stvari sve manje postujem na FSK. Uvek se nađe neko ko "tačno zna kako izgledaš", "čime se baviš", "kako si sve to mogao mnogo bolje", itd :to_care:
ono cime se bavim mi daje za pravo da dam takav komentar...
ajde svi koji se prave pametni iza monitora,tako kao ti, a osim iseravanja nemaju nistakonstruktivno da po nude, neka postuju svoje slike kao sto sam i ja postovao svoje ...(i to sve iz dobre namere) i od tada dobio 20ak PM sa pitanjima vezanih za ishranu i trening- ljudi nisu verovatno smeli javno d apitaju jer se cimaju od komentara takvih likova kao ti koji se kriju u tami svoje sobe dok drkaju kompjuter...
oni koji su puni neke neshvatljive ironije, verovatno zato sto nikad nece izgledati bolje od obicne vrece okrenute naopacke...

(http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=59262&page=2)

Lazar95
14.6.2010, 17:03
Po meni perfektna dijeta jeste mnogo voca malo slatkisa.
Fizicke aktivnosti i to je ,,tajni recept,,
Opet izgleda kao ,,samo to,, ali treba tu i dobre discipline i odlucnosti...

shrafko
14.6.2010, 18:57
@kikko
so gay :kreza:

kikko
14.6.2010, 19:56
@kikko
so gay :kreza:
woooow, al si me s**** sad, nije mi dobro... pitam se kako je biti tako duhovit...
znam samo da mi se do sad javilo na PM oko 20 ljudi sa foruma da pitaju za savet, i svima cu da izadjem u susret... ocigledno da nisu svi frustrirani i pomireni sa sudbinom, vec imaju stav da nesto zele d apromene u zivotu na bolje... a ja sam sa ovom temeom definitivno zavrsio- onaj ko zeli da mi se obrati,moze na PM

Iris
14.6.2010, 23:46
Ako ne razumete ili ne želite da se razumete u ovu tematiku, budite ljubazni i uzdržite se od komentara, a ako komentarišete, poštujte tuđe navike i preference po pitanju ishrane - a možda nešto i naučite.

Uostalom, ova tema treba da posluži kao informativno i interesatno štivo, a ne kao platforma za prepucavanje.

Wastelander
17.6.2010, 16:32
Odlichan youtube kanal za sve koji ozbiljno zele da se shejpuju:)

http://www.youtube.com/user/scooby1961

Nazalost, trenutno se ne moze pristupiti sajtu,gde ima program za pocetnike,intermediate i advanced.

Iris
19.6.2010, 11:41
Malo si promasio - ovo je tema o pravilnoj ishrani, ne o bodi-bildingu...

Wastelander
27.6.2010, 16:50
Malo si promasio - ovo je tema o pravilnoj ishrani, ne o bodi-bildingu...

EDIT:
Ah, sad sam video, ispalio sam se, ovo jesu uistinu linkovi ka body-building,u, ali na sajtu tog tipa ima dosta korisnih informacija vezanih za pravilnu ishranu.
http://scoobysworkshop.com/nutrition.htm

M1L0SH
30.6.2010, 20:32
Pravilna ishrana je zapadnjacka izmishljotina kojom uzimaju novac naivinim i debelim budalama ... Ljudi su dosad ziveli bez toga pa mogu i sad ... Malo zvuci primitivno i kao zvocanje neke babe ali to je u osnovi moje mishljenje ...
Dakle sva je hrana zdrava kad se konzumira umereno i ne treba neko da mi kaze shta da jedem ... Samo kad cujem pojam nutricionizam iznerviram se ... Neki lik je placen da drugima govori shta da jedu ... bezveze ... :(
I shto sam cuo negde nashi su se preci plashili gladi ne hrane ... :D

todos
1.7.2010, 9:38
Pravilna ishrana je zapadnjacka izmishljotina kojom uzimaju novac naivinim i debelim budalama ... Ljudi su dosad ziveli bez toga pa mogu i sad ... Malo zvuci primitivno i kao zvocanje neke babe ali to je u osnovi moje mishljenje ...
Dakle sva je hrana zdrava kad se konzumira umereno i ne treba neko da mi kaze shta da jedem ... Samo kad cujem pojam nutricionizam iznerviram se ... Neki lik je placen da drugima govori shta da jedu ... bezveze ... :(
I shto sam cuo negde nashi su se preci plashili gladi ne hrane ... :D

Ali, ali, potpuno si u pravu. Čak cigarete one iz Hercegovine su delotvorne u umerenom konzumiranju. Ubijaju bakterije. Alkohol takođe ali onaj iz mog kraja, Kačulice , Rošci... u umerenim količinama su lek. Nikad niko to neće priznati da je tako, ali šta se tu može.:confused:

emailnikola
11.7.2010, 6:18
BTW
http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Vesti/197252/Suhomesnati-proizvodi-direktan-uzrok-raka-debelog-creva

M1L0SH
12.7.2010, 12:10
Izmishljotina ne verujem ni rec ... Ne verujem im ni jednu rec kad su u pitanju ta istrazivanja shta izaziva rak ... Masovna histerija najlakshi nacin da zaplashish mase i izmanipulishesh njihovim nacinom ishrane ili kupovnim navikama ...

todos
12.7.2010, 14:29
Dokazano je da genetika i neka bakerija ili šta već su najveći krici za to. Mada i spoljni faktori poput: pušenja, prljavog vazduha, hemikalija u ishrani, stres i dr. su takođe uzročnici. A da pokušavaju da nam zamene šiju za vrat, to je sasvim tačno.

bojanh
20.7.2010, 11:22
svaki dan belo meso,pirinac,ponekad krompir,brokoli,mladi sir.
oko 700-800gr belog mesa
500gr pirinca ili 2kg krompira
1 glavica brokoli
200gr sira pred spavanje

ovo je ishrana za nekog ko trenira intezivno i ima veliku potrosnju,a za nekog ko sedi pred kompom,ove kolicine su prevelike,pa da ne bi neko pogresno razumeo.

takav mi je svaki dan,da imam vise para jeo bih i kilu i po mesa jer mogu da pojedem,ali skupo je puno.

o suplementima necemo,kao ni o treningu,jer nije tema.

a pre sam jeo sve ono sto ne valja dok nisam upoznao pravilnu ishranu i sad se mnogo bolje osecam i izgledam.
dakle kobasice,slanine,przene krmenadle na svinjskoj masti,pomfrite,pljeske,cevape,pavlake itd,sve zasicene masnoce,malo proteina.

sad ovo uopste ne jedem jer mi se gadi.

todos
20.7.2010, 11:32
svaki dan belo meso,pirinac,ponekad krompir,brokoli,mladi sir.
oko 700-800gr belog mesa
500gr pirinca ili 2kg krompira
1 glavica brokoli
200gr sira pred spavanje

ovo je ishrana za nekog ko trenira intezivno i ima veliku potrosnju,a za nekog ko sedi pred kompom,ove kolicine su prevelike,pa da ne bi neko pogresno razumeo.

takav mi je svaki dan,da imam vise para jeo bih i kilu i po mesa jer mogu da pojedem,ali skupo je puno.

o suplementima necemo,kao ni o treningu,jer nije tema.

a pre sam jeo sve ono sto ne valja dok nisam upoznao pravilnu ishranu i sad se mnogo bolje osecam i izgledam.
dakle kobasice,slanine,przene krmenadle na svinjskoj masti,pomfrite,pljeske,cevape,pavlake itd,sve zasicene masnoce,malo proteina.

sad ovo uopste ne jedem jer mi se gadi.

Jbt. ja svev ovo poslednje jedem uz dodatak više vrsta riba, i svi mi kažu da izgledam dobro, čak više dobro nego što bi trebalo za svoje godine, plus pijem ko stoka....:kreza:

Bokile
20.7.2010, 11:36
plus pijem ko stoka....:kreza:

Pi bre todose.... Kaki si... :D

LoneWolf
20.7.2010, 12:15
Čuj kak'i je - ISKREN. :tapsh:

bojanh
20.7.2010, 14:55
samo rokaj :D

todos
20.7.2010, 15:33
Čuj kak'i je - ISKREN. :tapsh:

Naravno takav sam, iskren! Ove manekene koji imaju 21 godinu i pridržavaju se nekakve dobre i pravilne kuhinje ja jedva čekam kad budem imao, ako budem imao 60 godina i porazgovarao o njihovom krhkom organizmu. Alo ljudi, osvestite se da ništa ne važi, već je u pitanju genetika. Poznajem svakojake ljude, moj rođak se ne trezni i pre neki dan sam ga video u top formi koji bi drugi zavideli, a ima preko 60 godina. Njegova žena, a moja Tetka je patila zbog njega, i njegovog ponašanja, sa lošim živcima jedva se bori sa sobom, ni pila ni pušila.

Schnak3
24.7.2010, 12:34
Preporucujem da pogledate ove dokumentarce

Food Matters (http://www.youtube.com/watch?v=r4DOQ6Xhqss)

Food Inc (http://www.youtube.com/watch?v=5eKYyD14d_0)

na12
25.7.2010, 21:02
Neko je rekao da je vise ljudi umrlo od hrane nego od gladi,e sad da li je to tacno ne znam,treba proveriti.

LoneWolf
25.7.2010, 21:40
Neko je rekao da je vise ljudi umrlo od hrane nego od gladi,e sad da li je to tacno ne znam,treba proveriti.

Pa umiranje od gladi je umiranje od (nedostatka) hrane :boodala::icon_stud:to_care::rofl:

Schnak3
25.7.2010, 23:53
Razmisljam da promenim nacin ishrane na mesec dana. Hteo bih da izvadim krv i da je dam na analizu pre i posle te promene tako da bih mogao da utvrdim sta je u njoj dobro a sta lose. Ishrana bi se sastojala na vocu, uzimanju vitamina u tabletama, semenki, zitarica, mesu...Planiram da izbacim pastetu, virsle, testeninu, hleba i ostale stvari koje ne valjaju. Od semenki bih jeo kikiriki, suncokret, pistace, indijske orahe, lesnike, orahe, brazilske orahe, badem itd. U ishranu ulazi i meso (npr. suvi vrat, musli (/corn flex), med, riba u konzervi...

Od 1. avgusta krecem jedanput dnevno u teretanu tako da ce da mi trebaju ugljeni hidrati iz mesa.

Preporucite mi koje stvari da uzimam.

Ja imam problem sa spavanjem: dnevno mi treba najmanje 9-10h sati da bih se naspavao. Celog zivota sam spavao dokle sam hteo i niko me nije budio (do prve prepodnevne smene) i poslednjih par godina ovo mi predstavlja veliki problem. Ponekad je i problem kada spavam vise od 10h pa me onda boli glava jer sam duze spavao. Moracu da posavetujem nekog doktora :/

Imate neki predlog (vezano za ishranu i vitamine)?

Eddy
26.7.2010, 0:13
Mislim da je mnogo da ides svakodnevno u teretanu. Em sto tek pocinjes, em je dosta tesko ispratiti u ishrani (barem meni, ali to je zbog studentske plate). U svakom slucaju posto telo nije jos naviklo, jako dobro ce reagovati i na tri treninga nedeljno. Pre par godina sam se bas bio napucao ali ni tad nisam isao vise od cetiri puta nedeljno (ponedeljak, utorak, odmor, cetvrtak, petak, dva dana odmora i tako u krug)
Ne znam kakav si trening planirao, ali jako dobri rezultati se postizu ako se ide 3 puta nedeljno. U biznisu sa teretanom moze se reci da je trecina trening, trecina odmor i trecina ishrana.

Ako bas hoces da vezbas svakodnevno onda je po meni bolje da nedeljno posvetis tri dana teretani i dva dana nekom kondicionom treningu (plivanje, trcanje) i to od drugog meseca vezbanja. Prvi mesec posveti laganom uhodavanju, upalama misica i slicno.

Meso ti treba da bude dobar izvor proteina (belo meso, tunjevina). Ja nedeljno gledam da pojedem barem 20 kuvanih jaja (relativno je jeftino), zumance bacam. Ugljene hidrate uzimaj iz drugih izvora, kako ti ishrana ne bi postala monotona.

par tipova, koje sam na brzinu potrazio. Cine mi se ok.
http://www.wikihow.com/Eat-Like-a-Body-Builder
http://weighttraining.about.com/od/nutritionforweights/a/muscle_diet.htm
http://www.dietbodybuilding.com/bodybuilding-diet.html

yahhoo
26.7.2010, 1:08
Sta je najbolje od ishrane po mom misljenju:

Krompir,sargarepa,crni luk,beli luk,mladi sir,piletina(bez kozice),riba(sve vrste),crveno meso(od svih vrsta sem svinjetine),jaja 3(i vise bez zumanca),hleb(u umerenim kolicinama),paradajz,kelj,kupus,krastavac,ljuta paprika,paprika,zelena salata,pirinac,pecurke,tikvice,pasulj(u umerenim kolicinama),grasak,boranija,plavi patlidzan :) ,puding,griz :D ,mleko,jogurt,pavlake (svi mlecni proizvodi manjih masnoca)......

Ovo je neka osnova za nas "smrtnike" koji imaju malo para a hoce da se hrane sa hranom koja "napaja" telo duplo efikasnije ako ne i vise.

Ako neko ima drugacije misljenje ili izbor to je po meni sasvim ok. Ima dosta ljudi koji piju,puse,drogiraju se, jedu masnu hranu........

Sve to nece odmah da vam pruzi nevolje. Vec se sve desava nakon 10-30 godina od takvog nacina zivota.

:ciao:

Eddy
26.7.2010, 2:05
Sta je najbolje od ishrane po mom misljenju:

Krompir,sargarepa,crni luk,beli luk,mladi sir,piletina(bez kozice),riba(sve vrste),crveno meso(od svih vrsta sem svinjetine),jaja 3(i vise bez zumanca),hleb(u umerenim kolicinama),paradajz,kupus,krastavac,ljuta paprika,paprika,zelena salata,pirinac,pecurke,tikvice,pasulj(u umerenim kolicinama),grasak,boranija,mleko,jogurt.

E ovo 95% opisuje moju ishranu u zadnjih nekoliko meseci. Sa yahoo-ove liste sam izbacio pavlaku, patlidzan (fuj), griz i puding. Pasulj isto bas ne volim ali pojedem ponekad kako ne bih jeo uvek isto. Krompir retko jedem i to samo u kuvanoj varijanti, iako obozavam przene krompirice.
Od ribe jedem oslic i tunjevinu u konzervi. Za tunjevinu gledam kad kupujem da budu komadici i da ima sto veci nivo proteina. Sa oslicem imam problema, jer svuda jako razvodnjavaju pa kad se spremi ne lici ni na sta.
Na listu bih dodao kerelabu, sezonsko (citaj: jeftino) voce i onu smrznutu mesavinu sa kukuruzom.

Pre toga sam zbog obaveza, nekoliko meseci ziveo na brzoj hrani (pekara i rostiljnica varijante), i bio sam jako ne aktivan fizicki pa sam se unistio/ugojio kao stoka.

Epilog price: smrsao 22 kile za oko 3,5 meseci. Sad mi je problem sto pocinjem da gubim i na misicnoj masi, a bas sam lepo napredovao u teretani. Pa moram da menjam nesto u ishrani.

na12
26.7.2010, 9:45
Od 1. avgusta krecem jedanput dnevno u teretanu tako da ce da mi trebaju ugljeni hidrati iz mesa.

Meso nije bogat izvor ugljenih hidrata vec proteina,mada su oni proteini iz jaja,mleka i soje daleko kvalitetniji od ovih iz mesa.

Schnak3
26.7.2010, 9:49
Mislim da je mnogo da ides svakodnevno u teretanu. Em sto tek pocinjes, em je dosta tesko ispratiti u ishrani (barem meni, ali to je zbog studentske plate). U svakom slucaju posto telo nije jos naviklo, jako dobro ce reagovati i na tri treninga nedeljno. Pre par godina sam se bas bio napucao ali ni tad nisam isao vise od cetiri puta nedeljno (ponedeljak, utorak, odmor, cetvrtak, petak, dva dana odmora i tako u krug)

Planirao sam i da trcim po par kilometara nekoliko casova posle teretane. Ranije sam trenirao plivanje ali sam sada izgubio zainteresovanost.

Meso ti treba da bude dobar izvor proteina (belo meso, tunjevina). Ja nedeljno gledam da pojedem barem 20 kuvanih jaja (relativno je jeftino), zumance bacam. Ugljene hidrate uzimaj iz drugih izvora, kako ti ishrana ne bi postala monotona.

par tipova, koje sam na brzinu potrazio. Cine mi se ok.
http://www.wikihow.com/Eat-Like-a-Body-Builder
http://weighttraining.about.com/od/nutritionforweights/a/muscle_diet.htm
http://www.dietbodybuilding.com/bodybuilding-diet.html

Sta je lose u zumancu? Procitacu par strana na srpskom jer mi je dosta vise citanja engleskih e-bookova.

Meso nije bogat izvor ugljenih hidrata vec proteina,mada su oni proteini iz jaja,mleka i soje daleko kvalitetniji od ovih iz mesa.

Roger that.

todos
26.7.2010, 12:22
Vozite biciklu ljudi, solo vožnja će svakom prijati. Ako imate kućne ljubimce izvedite ih u šetnju, solo šetnja takođe prija. Manite se teretane, s*****ete sistem u organizmu, prern visok pritisak, šećer i sl... Ne želim da kažem da teretana nije dobra, naprotiv, ali rekreativno korišćenje sprava opet neće da naškodi. Ako su vam roditelji ili baba, deda mršavi, žgoljavi , visoki, debeli vi tu mnogo ne možete da uradite. jedino samo neke korekcije, koje su kratkotrajne.

Schnak3
26.7.2010, 12:49
Vozite biciklu ljudi, solo vožnja će svakom prijati. Ako imate kućne ljubimce izvedite ih u šetnju, solo šetnja takođe prija. Manite se teretane, s*****ete sistem u organizmu, prern visok pritisak, šećer i sl... Ne želim da kažem da teretana nije dobra, naprotiv, ali rekreativno korišćenje sprava opet neće da naškodi. Ako su vam roditelji ili baba, deda mršavi, žgoljavi , visoki, debeli vi tu mnogo ne možete da uradite. jedino samo neke korekcije, koje su kratkotrajne.

Prestao sam da vozim biciklu od kada sam saznao da istu kolicinu energije utrosis za 10km predjenih biciklom i 1 pretrcani kilometar ;) (samo se utroseno vreme razlikuje).

dzonihsv
26.7.2010, 13:07
Za tačno određivanje trošenja kalorija bajsom postoji neka komplikovana formula (brzina vetra, tvoja težina, visina, otpor guma, težina bajsa, čak i vlažnost vazduha...) pa se pravi utrošak kalorija ne može tek tako odrediti. Trčanje, u nekim segmentima jeste efikasnije od vožnje bajsa, ali sve to zavisi i od brzine kojima se ove 2 radnje obavljaju. Takođe se trčanje ne preporučuje (bez odgovarajućih patika) na asfaltu, kao i nešto gojaznijim osobama zbog samog pritiska na kolena i zglobove jer može doći do povreda.

Meni je uvek bilo prijatnije da radim ono što volim, a ne da se teram da radim nešto na silu. Eto, baš pre par dana smo Blackey (član ovog foruma), moj brat, društvo i ja odvozali turu do Carske bare (grubo, oko 150km tamo i vamo). Bilo je lepo, ne previše teško ali i prijatno jer sam radio nešto što volim. :)

Poenta je, (što se tiče trenutne teme) radite ono što volite. Ako volite da plivate, onda plivajte... mnogo lakše će vam proći vreme i naredni ''trening'' vam neće teško pasti.

todos
26.7.2010, 13:41
Prestao sam da vozim biciklu od kada sam saznao da istu kolicinu energije utrosis za 10km predjenih biciklom i 1 pretrcani kilometar ;) (samo se utroseno vreme razlikuje).

Nemoj da se odričeš bicikle. Ako samo brojiš kalorije ti trči, međutim ovo što je rekao dzonihsv je daleko bolje i lepše. Ako ti prija psihički i naravno fizički. ti trči, ali opet što reče kolega sa foruma treba isto dosta uložiti u opremu. Što se mene tiče konkretno, ja preferiram šetnju, stoni tenis i biciklu.
Biciklom i dobrim društvom može se lepo popuniti slobodno vreme.

Auror
26.7.2010, 14:27
Ja sam kao mladji vozio biciklo po trebjesi, tacnije peo sam brdo po jedno 4-5 puta za popodne i to je nenormalno tezak trening posle nisam mogao da idem normalno kad sam ustao sa bicikla. Vozio sam prvo sa manjim stepenom prenosa(ako se to tako kaze, u drugoj-trecoj brzini) a kasnije povecavao.

Ali sve na jednom manje kvalitetnom brzincu, a onda mi je drug dao peugeot neko biciklo i vozio sam 21brzinom na vrh. Bukvalno sam stajao na pedalama i sabijao ih ka dolje ali sam uspio da se popnem na vrh za 10min. Bez prestanka.

Ovaj trening cini cuda za butine,listove, pluca i eliminise sve nepotrebne masti :D

todos
26.7.2010, 15:51
Ja sam kao mladji vozio biciklo po trebjesi, tacnije peo sam brdo po jedno 4-5 puta za popodne i to je nenormalno tezak trening posle nisam mogao da idem normalno kad sam ustao sa bicikla. Vozio sam prvo sa manjim stepenom prenosa(ako se to tako kaze, u drugoj-trecoj brzini) a kasnije povecavao.

Ali sve na jednom manje kvalitetnom brzincu, a onda mi je drug dao peugeot neko biciklo i vozio sam 21brzinom na vrh. Bukvalno sam stajao na pedalama i sabijao ih ka dolje ali sam uspio da se popnem na vrh za 10min. Bez prestanka.

Ovaj trening cini cuda za butine,listove, pluca i eliminise sve nepotrebne masti :D

Nađeš nešto ovako kao što je ovaj moj Scott i nema mnogo muke. Ova baš i ne skida kalorije.:D
http://i156.photobucket.com/albums/t36/smisdejt/Aspect1.jpg

Schnak3
26.7.2010, 16:34
Nađeš nešto ovako kao što je ovaj moj Scott i nema mnogo muke. Ova baš i ne skida kalorije.:D

Slikacu ja moju masinu (ne, ne kuciste nego biciklu) pa dobijate slike :)
27 brzina

todos
26.7.2010, 17:14
Slikacu ja moju masinu (ne, ne kuciste nego biciklu) pa dobijate slike :)
27 brzina
I moja ima 27 brzina, viljušku od magnezijuma i kočione diskove.:D
Hteo sam reći da ova bicikla ne skida monogo kalorija. Istom rutom da idem sa mojom starom biciklom sigurno bih se više zamorio.
Siigurno je bolja rekreacija sa biciklom nego pešačenje, tj. trčanje.

yahhoo
26.7.2010, 18:21
Moze i kukuruzna smesa :) Peceni i kuvani kukuruz :D

No ako neko hoce misicnu masu onda neka svaki dan (isprzi,skuva) 8 jaja ali OBAVEZNO bez zumanca! Jer ako bi jeo sa zumancima za par dana bi bio u bolnici...... Jaja imaju holesterol tj. zumance. Mozes jesti belanca koliko god da ti prija ali zumanca najvise 2-3 na dan. Jer sve preko toga ce ti ostetiti prvenstveno krvotok........ Belance sadrzi dosta proteina bez masti. Sto znaci ako neko dize tegove veoma lako ce sa 8 belanaca nadoknaditi misicnu masu. Ali nikako vezbati vezano 5 dana. Jer misici kao sto vecina zna pucaju a samim tim moraju da se regenerisu za sta im je potrebno oko 48 sati. Tako da preporucujem da vezbate recimo kao ja 2-3 dana pa odmor 2 dana. Takvim tempom za jedno 4-5 meseci cete videti opasan napredak u misicnoj masi. Mada ja ipak volim snagu a manje masu. Jer masa i snaga nisu isto...... Za snagu sto vise repeticija i mucenja, snaga ce doci sama :D

Jedem tunjevinu i resim da uzmem neku od 55 dinara ali samo jednom "poznatu" marku "Djana" :D i ogadio mi se moj zadah :S Znaci to cudo izbegavajte ;)

A sto se tice bajsa......hm ne znam koji da uzmem da mu se ne de centrira tocak zbog tezine :D Imao Anacondu i prodao bas zbog ovog problema :(

Trcanje jeste teze ali je 5x efektivnije nego bajs ;)

Mirkec
29.11.2011, 18:22
Raznovrsna ishrana, što više salata i čorbica, prirodni vitamini i trening. To je preduslov za zdravlje :)

todos
29.11.2011, 18:33
Sad je post, iskoristite da smršate. Ne treba vam nikakav stimulans za to, samo volja koja ide naravno iz glave!

DonCorleone91
30.11.2011, 1:28
Naaah, ja koliko god i sta god jeo ne mogu da se ugojim,iako uglavnom sedim kuci i samo trcim za autobusom, i to vrlo retko, posto i to ne volim da radim od kad su me zveknula kola prosle godine :) Al u svakom slucaju se hranim zdravo kol'ko tol'ko, ne jedem djubre iz meka, volim svremena na vreme da pojedem pljedzu u perperu i to je to... slatko sam prestao da jedem vec nekih par meseci, eventualno neki kolac ili tortu a i to mi se smucilo, Muka me uhvati kad vidim ono kinderjaje napunjeno eurokremom ....brrr

todos
30.11.2011, 9:14
Šteta, mlad čovek a već bira ishranu. Zašto ne jedeš kolače i slatko? Da vidiš kako ja tamanim slatkiše a mator.:D
Sad ozbiljno. Čovek treba da jede sve umereno, da kontroliše svoje postupke iz glave. Da navikne da ne reaguje na prve znake gladi. Da se ne prejeda, da umereno pije alkohol, da ne puši. Da se bavi sportom, makar rekreativno. Najbolje za trutove je: biciklizam, pešačenje, stoni tenis, mali fudbal, košarka... Ne bilijar, ne stoni fudbal, ne pikado...

DonCorleone91
30.11.2011, 15:00
Od sportova preferans preferiram :)
Sto se tice secera, bem li ga, pre sam voleo da pojedem po nesto slatko, i sad ponekad, ali retko, izgubio zelju za tim, eventualno one bombonice sa serijem... :)
Sto se tice umerenosti, bem li ga, ne prejedam se, al nikad nisam jeo nesto previse "redovno", ono po pravilu dorucak u 8,rucak u 1....
Pu,pu fala bogu ne purnjam, aldzalidzu sljustim svremena na vreme :opanachke
Sto se sporta tice, tu bi stvarno mogao malo vise da se pozabavim, barem sad kad je zima, leti skoro svaki dan idem bajsom do Ade, par krugova, i nazad. Sa jednim krugom ima oko 40km (ako je google earth tacan) :)

p.s.
Iako sam (zvanicno)dzedaj, i ne verujem u crkvu i sve to (ne zelim da se tema nastavi u ovom pravcu) sve to postujem, i smatram da je post dobra stvar, zato sto (vernici) pocnu da se hrane zdravo, sad vise iz vere nego zato sto im mozda vise odgovara, ali u svakom slucaju to je jedna od boljih stvari u religiji. Ja nemam obicaj da postim, ali neretko jedem ribu, gomilu povrca,voca...etc

Starface
2.12.2011, 3:15
Jbt koliko freakova za ishranu i vezbanje na jednom mestu :D.

Ja koliko vidim ovde,uglavnom zele ljudi postici neku idealnu figuru tj veoma nizak body fat % i dobru definiciju.

zvjer
24.12.2011, 16:11
Cisto primera radi, jedna americka porodica je pratila veganski nacin ishrane, bez mesa i zivotinjskih proizvoda, pa im je dete umrlo od neuhranjenosti. Ljudima je POTREBNO meso. Riba jednom nedeljno je neshto najzdravije shto covek moze da praktikuje.

Ovo je naravno potpuna glupost. Primer sa fiktivnom porodicom cije je dete umrlo od neuhranjenosti (bog te kako to zvuci bezveze i naivno, kao usvojili rezim ishrane i onda gledali kako im dete polako umire) demantuju milioni primera gde su ljudi vegetarijanci ili vegani od svog rodjenja.

Ljudima NIJE POTREBNO meso. Upotreba mesa je stvar izbora. Sve potrebne minerale, proteine i vitamine covek moze da nadoknadi i biljnom ishranom. Ili dodacima iz apoteke. Na primer, ma koliko jeo mesa koje je veliki izvor gvozdja, gvozdje ce ti manjkati, pa ce ti telo vezivati olovo iz vazduha, sto vodi vecem riziku od dobijanja raka. Da bi se unosilo dovoljno gvozdja neophodno je kupovati koncentrate gvozdja u vidu ampula ili tableta. Nisu skupi, jedna ampula - 20 dinara, a dobije se vise nego da zakoljes odraslu zivotinju.

I ne znam sto je zdravije pojesti ribu nego jabuku ili krusku? Preko ribe covek unosi u organizam omega kiseline i one mogu da manjkaju onima koji ne jedu ribu, ali i one su takodje dostupne u tabletama i takve spremne za konzumaciju. Kao sto rekoh stvar je izbora (ali i navike i ustaljene ignorantnosti), da li ces da ubijes zivo bice i onda da uzivas u ukusu mesa ili ces da uzivas u biljnoj ishrani koja je podjednako ukusna i mnogo zdravija!

---

eh sad vidim da se na narednim stranama vodila "debata" izmedju mesozdera i drugih.

zvjer
24.12.2011, 16:27
Za tačno određivanje trošenja kalorija bajsom postoji neka komplikovana formula (brzina vetra, tvoja težina, visina, otpor guma, težina bajsa, čak i vlažnost vazduha...) pa se pravi utrošak kalorija ne može tek tako odrediti.

Bravo! Nikad stvar nije jednostavno crno-bela pa nema smisla govoriti o paralelama tipa 10 kilomenata voznje bicikle je jednako kilometru trcanja. A ovo za vlaznost vazduha ne zasluzuje "cak", jer svi koji su vozili sobno biciklo znaju koliko okruzenje tera coveka da se znoji i topi. Ali bajs je bez svake sumnje odlican za skidanje kilograma. Zahteva vreme kao sto ste primetili, jer nije fora voziti bajs 10 km, nego bar pet puta vise.

Sun Tzu
24.12.2011, 16:37
Ili dodacima iz apoteke... ali i one su takodje dostupne u tabletama i takve spremne za konzumaciju. Znači tebi je normalnije da piješ tablete iz apoteke nego da pojedeš parče mesa? :confused:

ezenkiel
24.12.2011, 16:37
... Ovo je naravno potpuna glupost. Primer sa fiktivnom porodicom cije je dete umrlo od neuhranjenosti ...

Nije glupost. Napaljene veganske majke nisu dojile svoju djecu, nego su im davale sojino mlijeko i takve neke derivate koje ko fol mogu da zamijene majčinsko mlijeko djetetu u razvoju. Djeca jesu umrla od neuhranjenosti, ali ih roditelji nisu gledali kako umiru, nego je takva ishrana dovela do ogromnih komplikacija. I nije samo u Americi. Imaš slučajeva i u Sloveniji i Hrvatskoj.

Mlijeko i/ili proteini iz drugih namirnica životinjskog porijekla su OBAVEZNI za djecu u razvoju. Odraslima osobama u principu ne trebaju, sve zavisi od stila života. Prosto, jedino životinjske namirnice imaju proteine izrađene od svih aminokiselina potrebnih čovjeku, savršeno uklopljenih, dok ogromna većina biljaka ima samo neke aminokiseline; zato se biljke moraju kombinovati, a aminokiseline iz različitih organizama kad se uklope zajedno ne daju dovoljno kvalitetne proteine za gradnju ... svega u organizmu. Ne uklapaju se dovoljno dobro. Organizam odraslog čovjeka je već formiran, i potrebno mu je samo kvantitativno obezbjediti proteine, njihov kvalitet više i nije toliko važan - osim ako njegov životni stil zahtjeva stalno ispoljavanje velike snage i eksplozivnosti. Za izdržljivost (tj. dugotrajno umjereno opterećenje) je dovoljna biljna ishrana. Zato je za odraslog bolje da izbjegava meso, jer ono osim proteina i brzo dostupne energije, donosi i mnogo štete. Međutim, treba voditi računa i o tome da i biljna hrana neadekvatno pripremljena može dovesti do zdravstvenih problema.

Znači tebi je normalnije da piješ tablete iz apoteke nego da pojedeš parče mesa? :confused:

Uze mi riječ iz usta.

zvjer
24.12.2011, 17:07
Znači tebi je normalnije da piješ tablete iz apoteke nego da pojedeš parče mesa? :confused:

Ne, nego mi je normalno da zakoljem zivotinju a onda da popijem nesto iz apoteke sto je u svakom slucaju neophodno.

Nije glupost. Napaljene veganske majke nisu dojile svoju djecu, nego su im davale sojino mlijeko i takve neke derivate koje ko fol mogu da zamijene majčinsko mlijeko djetetu u razvoju. Djeca jesu umrla od neuhranjenosti, ali ih roditelji nisu gledali kako umiru, nego je takva ishrana dovela do ogromnih komplikacija. I nije samo u Americi. Imaš slučajeva i u Sloveniji i Hrvatskoj.

Veganke doje svoju decu. Kad vec ima tih frapantnih slucajeva koji nemaju veze sa veganstvom cenim da ti nece biti tesko da ostavis linkove, pa da vidimo sta se tacno desilo. Brdo nutricionista nema problem sa tim da se iz ishrane dece izbaci meso, cak to i savetuju. Ne volim ta licna iskustva za izvlacenje opstih zakljucaka, no kad se vec gadjamo anegdotama, na VMA radi doktor koji je vegetarijanac i njegova deca nikada nisu jela meso. Doktorov sin sa 14 godina vec ima visinu od 185, tako da... taj slucaj pokazuje da se bez mesa moze ceo zivot.

max888
24.12.2011, 18:28
Какве ствари читам...сојино млеко уместо мајчиног... :paranoia: биљни протеини да замене оне животињског порекла?! Да ли амебе знају колико је мања искоришћеност биљног од животињског протеина, како је могуће заменити савршено одговараћи баланс потребних састојака из мајчиног млека...деца испаштају због њихове млатимундијаности и хипи вегетеријанског лајфстајла...помози им Господе!

Први сам да се из их исхране избаце месо са много засићених масноћа као што су свињетина и јагњетина, а да се пилетина и јунетина, ћуретина користе уместо њих.
Да се уносе здраве масти тј. незасићене масне киселине из рибе, љускастог воћа.
Онда добри хидрати из кромпира, овсених пахуљица, пиринча...
Манути се било кавих сокова, бургера, мека, куповног хлеба, слаткиша(свих простих шећера), грицкалица и сличног отпада.
То би било уопштено...

Користан сајт, има и програм...
fitday.com

ezenkiel
24.12.2011, 19:21
OK, Zvjeri ... interesantno kako google izbacuje ogroman broj različitih "pojedinačnih slučajeva" (!?!!?) kad ukucaš nešto u stilu "child dead because of vegan food" (među njima imaš i slučaj u sloveniji na http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.en.php?id=1310) ali vegani sve to tretiraju kao "pojedinačne slučajeve," optužuju roditelje "da su pogriješili ili zanemarili dijete," (pretpostavljam da su svi odreda na svoj način hranili dijete, a ni u kom slučaju pitali doktore, čitali knjige, pitali druge vegane itd, ali zato majka za mali plač u većini slučajeva odma zove doktora), "te bolesti se javljaju i kod djece koja jedu i meso" (tada, doduše, u malom postotku, a samo što je u velikoj većini slučajeva tih bolesti zajedničko to da su se veganski hranili, al ajde sad) i da to "nisu dokazi protiv veganske ishrane djece." Kao što pedesetih godina nije bilo dokaza da je pušenje štetno.

Realno, koliko vidim, pojedinačni su slučajevi djece koja nikada nisu jela meso a danas su zdravi, kao taj tvoj doktor.

Nemoj me pogrešno shvatiti, nemam apsolutno ništa protiv veganske ishrane odraslih. Imam protiv toga da se ona primjenjuje na djeci. I nisam mislio da nijedna veganka nije dojila svoje dijete, nego one ekstremne, nazvao sam ih "napaljene."

Mada, iskreno, nisam doktor, ni nutricionista, samo bivši sportista, i priznajem da razmišljam samo na osnovu svojih iskustava i onoga što sam radio kad je trebalo trenirati, održavati kondiciju, kilažu, itd, i šta su mi govorili doktori i treneri i što mi je jaaaaako pomagalo u svakom pogledu. A ako ti imaš dijete kome nikada nisi dao da jede meso, e, onda ti vjerujem, da postoji neki način da se to izvede. Ali, iskreno, ja se nikada to ne bi usudio.

A da ipak ne pominjemo tablete, i kako se one prave. Kao uostalom i vakcine.

zvjer
24.12.2011, 19:55
OK, Zvjeri ... interesantno kako google izbacuje ogroman broj različitih "pojedinačnih slučajeva" (!?!!?) kad ukucaš nešto u stilu "child dead because of vegan food" (među njima imaš i slučaj u sloveniji na http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.en.php?id=1310) ali vegani sve to tretiraju kao "pojedinačne slučajeve," optužuju roditelje "da su pogriješili ili zanemarili dijete,"

Ti si napisao da majka vegan nije htela da doji svoje dete, vec mu je davala sojino mleko, pa je dete umrlo. Naveo si da ima mnogo takvih slucajeva. Od pocetka mi je mirisalo na masnu izmisljotinu (ne tvrdim da si to uradio iz ciste pakosti, ali si se zaneo), a moje sumnje da si izmislio su pojacane i ovim linkom sto si ostavio, jer on opisuje skroz drugacije razloge smrti.

Kao što pedesetih godina nije bilo dokaza da je pušenje štetno.Bilo je.

Mada, iskreno, nisam doktor, ni nutricionista, samo bivši sportista, i priznajem da razmišljam samo na osnovu svojih iskustava i onoga što sam radio kad je trebalo trenirati,Postujem iskrenost. Ali uvek bi trebalo ici dalje od zakljucivanja na sopstvenom iskustvu. Lako mozemo, narocito u dobu interneta, da proucavamo i potencijalne grupe. Od stotine miliona vegetarijanaca i vegana u svetu logicno je ocekivati da je mnogo onih koji nisu jeli meso celog zivota jer su od malena tako vaspitavani. Na primer, meni od poznatijih na pamet pada petoro dece Pol i Linde Makartni. Ili braca i sestre Joakina Finiksa. Svi odrasli u zive, zdrave i uspesne. Jedini problem je, cini mi se, u nasoj navici, navikli smo od malena na informacije da smo od mesa jaci i zdraviji, usadili ih u svest kao neupitnu istinu, bez da smo se potrudili da saznamo vise o alternativama.

A da ipak ne pominjemo tablete, i kako se one prave. Kao uostalom i vakcine.Mozemo da pricamo i o tabletama i o vakcinama, a da se ne udaljimo previse od teme. No tu se krije ogromna opasnost da skrenemo u teorije zavera, a to vec ne moze da nam koristi.

Covenant
24.12.2011, 21:08
Generalno treba izbegavati konditorske proizvode, narodski receno iz "kesice" - sve je to gomila smeca kojoj su dodate arome i aditivi
Naravno ne moze se pobeci od njih, ali uvek treba imati dobru meru
Finih stvari ima po bioducanima - recimo ja sam skroz batalio kupovinu pahuljica iz kutije, za dosta manje pare mogu se uzeti ovsene ili psenicne pahuljice na meru, za 10min napraviti kasa, pa staviti malo cokolade (ili meda), cimeta ili suvog grozdja i preliti to mlekom - dobije se super dorucak i lepa poslastica pride :)

JohnnyNT
24.12.2011, 21:50
...da li ces da ubijes zivo bice i onda da uzivas u ukusu mesa...

Ali ovo je tako zabavnooo... :kreza:

Šalu na stranu, neosporna je činjenica da je čovek napravljen kao biljojed, ali može da bude i svaštojed i ako pretera sa ne-biljnom hranom, snosi posledice koje su nam svima poznate.

Al' jbg, čovek svesno radi protiv sebe, jeste da smo svesna bića ali smo i dosta samodestruktivni.Nije da kritikujem nekoga, i sam sam takav :D Što bi rekli u pesmi: "Živim sporo, hranim se masno, šta ti nije jasno" :D

Nego vidim da mnogi danas žderu smoki (tipa clipsy i sl.) u nenormalnim količinama, pa ono đubre nema nikakvu hranljivu vrednost, sam kukuruzni griz i (naravno) veštačka aroma.Razne salame i paštete da ne pominjem.
Mislim, ajd' što jedemo meso, al barem da jedemo pravo meso a ne nenkakvu plastičnu masu koja čak ni bojom ne podseća na meso.

nerro7
24.12.2011, 23:17
Još na skupoći da mislim šta je zdravo šta ne... ma hajte molim vas

Što čovek više pazi pre rikne.

todos
25.12.2011, 12:16
E upravo tako. Ima ljudi koji nikad nisu popili alkohol koji je pride zdrav i služi za dezinfekciju u razumnim količinama i završe dosta brzo. Tako je i sa cigarama. Kada pitate sto godišnjaka kako se hranio?! Uvek je odgovor da je probao sve po malo.

Starface
25.12.2011, 12:18
Omg sa cime se vi zanosite :) . To dal treba jesti meso ili ne, biljojedi, svastojedi itd je smesno. Toliko stvari postoji sa cime mi unistavamo nase zdravlje tako da je to dal cemo jesti meso ili ne doprinosu u 0,001% (naravno meso kuvano,bez ikakvih dodataka itd). Studiram Medicinu i ajde da kazem da se medicina uvek vodi time da je uvek bolje prirodnim putem nego vestackim. Bilo sad to u sferi sporta (meso ili vestacki proteini), dojenja ( prirodno mleko ili vestacki koktel) smanjene krvnog pritiska ( fizicka aktivnost ili neki diuretik) ... Znaci uvek je bolje to sto nam je priroda dala i retko kad se pokaze da je to lose jer je uglavnom skoro sve savrseno u vezi nje. Niste svesni sta je sve ubaceno u jednu vocku a zamena za tu jednu vocku bi bilo jedno 3-4 tablete. Naravno sve zavisi kako se to priprema i posluzuje. Dzaba ako uzmete najkvalitetnije meso i zaprzite ga,razni ljuti zacini po njemu itd ili ako uzmete neko povrce i isprzite ga.
Poenta je jesti ono sto valja,prirodno i UMERENO jer ako se pretera i sa tim dobrim,dobija se kontra efekat.

todos
28.12.2011, 23:09
Ja sam čuvar na pijaci i od par godina unazad vrlo retko jedem i povrće i voće. Samo ono što sam lično posadio ili mi je neko dao, poklonio prodao, što daje svom detetu. E kad bi vam rekao da se jabuke prskaju bar 20 puta u sezoni a paradajz bar dva puta dnevno, verujem da nikad ne bi to stavili u usta. Inače potpisujem za krastavce da su 100% zdravi jer se ne prskaju već intenzivno zalivaju. Tu je i zelena salata ali samo ona ispod plastenika iz više razloga. Da navedem osnovne, nisu izloženi smogu i uticaju spoljašnjih faktora, naravno takođe se ne prskaju. Birajte scrvljivo i neugledno voće, postoji veća šansa da ne bude tretirano sa hemijom. Inače slažem se sa prethodnikom koji je daleko stručniji od mene.
p.s. a tek paprika ona crvena i velika...