Prikaži potpunu verziju : Kako da se umrezim u veci network?
touch_master
1.6.2010, 15:12
Situacija je sledeca. Trenutno se nalazim u zgradi u kojoj imam ethernet prikljucak. Interneta jos nema ali je lan mreza pustena u rad. Svi u zgradi su umrezeni preko tog lan prikljucka. Kako da se ja prikljucim? Kupio sam ethernet kabal i povezao ali ne znam gde da idem sta da podesim i sta treba da vidim da znam da sam umrezen? Da li treba da vidim tudje racunare? Tudje podatke? Kako da podesim sigurnost da neko ne moze da mi brcka po racunaru i slicno? Objasnite amateru pocetniku...
Treba da se nakačiš na istu mrežu kao i ostali stanari (uzmi prepiši parametre od nekog i primjeni ih kod sebe na lan/network settings).
Treba da ih vidiš u mreži pod imenima njihovih računara i treba da svom računaru daš neko ime unutar mreže a što se tiče zaštite odaberi samo 1 folder koji će služiti za sharing i koji ćeš nakačiti na mrežu kao ulaz-izlaz za svoj kompjuter (preko njega ćeš primati i slati fajlove) a ostali folderi neće biti share-ovani osim ako ne odeš na desni klik,properties pa share this folder na tom nekom željenom folderu koji takođe želiš podijeliti ("šerovati",od eng. "to share").
Moći ćete razmjenjivati datoteke,vidjeti se na irc chatu,komunicirati putem webcam (malo složenije ali radi),igrati igre na lanu i hamachiju i slično.
touch_master
1.6.2010, 17:19
Hvala na odgvoru. Odakle da prepisem parametre, tj. gde na tudjem racunaru da ih nadjem i gde da ukucam na svom i kako, korak po korak da to sredim u podesavanjima. U kontrol panelu ili ?
Parametre u vidu IP adrese i gatewaya ćeš preuzeti odlaskom do komšije,uđeš u network settings i imaš tamo TCP/IP,LAN,i ostala podešavanja.
Zanima te samo TCP/IP i lan (ako imate isti net) a ako nemate onda samo prepiši podešavanja za local network (hostmask,subnet mask,generic,adresu,port,itd.)
Evo jednog od primjera (samo gledaj u crveno polje da vidiš kako adresa izgleda) :
https://it.emory.edu/MEDIA/04%20LAN%20Settings.jpg
A imaš i ovako pa trebaš ući pod TCP/IP/lan internet protocol da podesiš sve (ovdje tip podešava adsl a slika je simboličnog karaktera) :
http://ca.huji.ac.il/services/internet/web/images/iepc2.gif
Koji operativni sistem imaš?
touch_master
1.6.2010, 17:46
Ne mogu da nadjem network settings vec network conncetions u control panelu? Imam windows xp.
To je to,tu treba da ideš desnim klikom na LOCAL AREA CONNECTION i da odabereš properties pa unutar properties-a da podesiš (prepišeš) od nekog parametre za File and printer sharing i TCP/IP (uđeš na properties od svakog protokola i unutra se nalaze prazna polja za adrese,ili prethodno popunjena pa ih treba izmjeniti).
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.