Prikaži potpunu verziju : Koji za RAID?
damagedgoods
1.6.2010, 12:53
imam wd 500 aaks.
potreban mi je jos jedan. mislio sam da uzmem
samsung f1 ili f3.
da li je za raid bolje imati 2 ista HD-a, te da uzmem ponovo wd 500 aaks (iako je dosta bucan) ili moze i samsung?
Poželjno je imati 2 ista ali Samsung f3 ti ne bi trebao praviti probleme (po meni je bolji izbor od f2).
damagedgoods
1.6.2010, 13:46
thanx @lonewolf
pogledaj moju konfiguraciju: na koji HD u tom slucaju, ako uzimam samsung, da postavim sistem (7)?
Ja bih stavio na Caviar ili testirao oba (instalacija win7 traje pola sata tako da ćeš vrlo brzo uočiti razlike,a ako ti se to ne da onda pretraži google i naletićeš na neki uporedni test)
damagedgoods
2.6.2010, 8:51
zasto na caviar? je l to znaci da je bolji od samsunga? ako je bolji - zasto onda da ne uzmem isti? na stranu to sto "malo" grebe pri radu.
Spasicesh sebe mnogo potencijalnih muka ako uzmesh josh 1 Caviar, identichan onom koji imash. Bilo bi lepo i da proverish serijski broj diska i osigurash se da su oba single-platter ili dual-platter, nisam siguran u kakvim sve izdanjima dolaze 500gb verzije, mada to nije neophodno. Sigurnost u stripe-u (koji pretpostavljam pravish) je po meni mnogo veci problem od brzine, a stavljanjem dva ista diska dosta povecavash sigurnost, za ne toliko veliku razliku u brzini ;).
Imaj u vidu da ce ti access time ostati isti, pa necesh videti bog zna kakva poboljshanja u igrama van vremena uchitavanja, ali ako se dosta bavish kopiranjem fajlova sa jednog mesta na drugo, RAID0 je stvarno korisna stvar.
damagedgoods
2.6.2010, 13:14
thanx @doomche
upravo je kopiranje sa jednog na drugi osnovno!!! igre ne igram, mozda ovaj mali za godinu-dve...
da li serijski broj moze da se proveri i preko software-a ili ne? tj. to da li je single ili dual platter? (nemam pojma da li je S ili D)
damagedgoods
3.6.2010, 13:34
ok
uzecu jos jedan 500 aaks, koji ce sluziti kao storage, dok cu na prvom da napravim sistemsku particiju (100gb), a ostalo cu takodje da stavim pod storage.
buduci da ce tu biti dosta copy/paste-ovanja, i posto nemam flopy,
PITANJE je:
kako da napravim raid0 izmedju ova dva diska?
procitao sam u uputstvu za maticnu da je potrebno raid driver-e podici sa flopy-a prilikom instalacije win7.
LAIK SAM VELIKI! STA DA (na UD3H) RADIM?
Nemanja NS
3.6.2010, 19:55
Win7 moze da vuce drajvere i sa fleshke
damagedgoods
4.6.2010, 11:24
da li moram raid0 da odradim tokom inst win7 ili mogu i na vec instaliran sistem?
Ako hocesh RAID0, moracesh da formatirash oba diska ponovo, shto ce obuhvatati i novu instalaciju Windowsa 7 jer ce svi podaci biti izbrisani :). Pretpostavljam da ce ti za to trebati i neki disk na kome cesh privremeno drzhati podatke...
damagedgoods
4.6.2010, 13:30
xex,
sve je jasno: nista od toga.
no, dobro. makar sam nesto naucio.
hvala ljudima na pomoci
Oce li mi objasnit ko ukratko sto je raid :D Koliko sam shvatio valjda ako imam 2 HD od 500 gb povezu se i operativni sistem ih vidi kao 1 TB?
Oce li mi objasnit ko ukratko sto je raid :D Koliko sam shvatio valjda ako imam 2 HD od 500 gb povezu se i operativni sistem ih vidi kao 1 TB?
Dobro si shvatio. I rade brze zato sto se podaci upisuju neizmenicno. Ali ako bilo koji od njih "crkne" gubis sve podatke.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.