Prijavljivanje

Prikaži potpunu verziju : pitanje u vezi optickih vlakana

boza16v
27.5.2010, 1:19
Izvinjavam se ako sam postavio temu na pogesnom mjestu...

ovo mi je pitanje bilo za ispit

http://i46.tinypic.com/2qwikpf.jpg

ja sam zaokruzio pod a jer je utp do 100m, multimodno do 2.5 km a monomodno vise od 2.5km, ako ne grijesim? e sad neko kaze da sam trebao sva tri odgovora da zaokruzim, sto mi i jes i nije logicno...

Ima li ko da mi otkloni dilemu?

hvala...

holodoc
27.5.2010, 13:44
Odgovor na pitanje uglavnom zavisi od toga na šta se misli kad se kaže komutator.

Ukoliko se misli na klasičan komutator (u široke narodne mase danas poznat gotovo isključivo kao "switch") koji ima isključivo UTP (Unshielded Twisted Pair) priključke onda je jasno da je već po pitanju dozvoljenih priključaka tačan odgovor pod a jer optički kablovi zahtevaju potpuno drugačiji tip priključaka i propratne elektronike za kodovanje/dekodovanje prenetih signala.

Što se tiče maksimalne dozvoljene dužine kablova odgovor a takođe potpada u prihvatljive jer je teorijski maksimalna dozvoljena dužina UTP kabla 100m iako je u praksi ona najčešće nešto manja. Optički kablovi se inače veoma retko koriste za prenos podataka na razdaljinama manjim od par stotina metara a ponekad čak isključivo za dužine veće od 1km. Da ne spominjem da su optički kablovi mnogo skuplja rabota od jeftinih UTP kablova.

Dakle u ovom slučaju po meni tačan odgovor je samo i isključivo odgovor pod a.

Beagle
27.5.2010, 13:54
A da li koriscenje STP kablova (Shielded Twisted Pair) pozitivno utice na maksimalni domet?

irreal
27.5.2010, 14:32
ne bas.

u principu, shielded kabl ce dosta bolje odolevati smetnjama i bolje ocuvati integritet kabla, sto znaci da ces sa njim izvuci dosta blizu tih 100 metara (u dobrim uslovima) ali ne vise.

a obican utp kabl samo u teoriji moze da dobaci tih 100 metara, u praksi ce ti u vecini slucajeva maksimum biti osetno manji.

holodoc
27.5.2010, 15:34
A da li koriscenje STP kablova (Shielded Twisted Pair) pozitivno utice na maksimalni domet?U praksi ne mnogo ali je bitno da se napomene da su onda maksimalne teorijske dužine za oklopljeni kabl drugačije i da zavise od tipa kabla (Cat 5, Cat 6). Mnogo je bitnije da provodnici prolaze kroz kabl po principu uvijenih parova (twisted pair) jer se tako skoro u potpunosti eliminišu spoljašnje smetnje a plus ne utiče na najbitniju stavku kod voda bez gubitaka - karakterističnu impedansu.

Ne bih baš da se previše podsećam vodova iz Teorije kola (pošto mi nisu bili baš omiljena tema :a_whistli) tako da ću ću samo reći da je u svakom slučaju dobro ne štedeti na kvalitetu kablova ako se želi veći "domet". Cat 5 je preporučljiv a ko može da nabavi i ne žali novca može da potraži i Cat 5e koji je još bolji ali relativno skuplji. Naravno bitne su i dobre "žabice" i dobra klešta za montažu ukoliko se kabal montira samostalno jer nestručno montirana "žabica" ume užasno da ubije karakterističnu impedansu voda (a ona najvuše zavisi od krajeva voda) koja drastično smanjuje "prohodnost" signala.