Prikaži potpunu verziju : Par pitanjaca za RAID 0...
Nemanja NS
26.5.2010, 21:00
Pozdrav, narode!
Elem, doslo doba da se menjaju hardovi, pa da priupitam:
2x 80GB WESTERN DIGITAL CAVIAR BLUE WD800AAJS SATA 7200RPM 8MB u raidu 0, samo za sistem i pfiles, valja l' to cemu? Ne bih isao na vece hardove zbog lose navike punjenja istih do poslednjeg bajta, a ovo su jedini koje mogu naci od 80 GB. Neki storage mi na r0 ne pada na pamet. Ima li ko iskustva sa ovim hardovima, WDov sajt je prilicno stur sa podacima. Grejanje, broj ploca, buka?
Hvala!:)
Mislim da bi pogresio. Access time tog diska je preko 14 ms, a prosecna brzina citanja oko 60 MB/sec. Samsung F1 (kojeg svi toliko hvale ovih dana) ima avg read od 115-120 MB/sec, sto bi lako nadmasilo RAID sa dva matora diska.
RAID ima smisla samo ako se bavis nekim poslom koji zavisi od protoka podataka, posto RAID ne moze da utice na vreme pristupa disku (a to se najvise i oseti u radu, i zato vlada pomama za SSD diskovima).
Nemanja NS
27.5.2010, 22:23
Hvala na odgovoru, upravo to me je interesovalo!
Sta mi onda predlazes za R0?
Predlazem ti da ga se manes... Ako uzimas manje/starije diskove, nivo perfomansi ce biti u rangu (ili malo iznad) nekog od novijih diskova koji pakuju 500 GB po ploci. Ako ti je bitno da podignes Win za 10 sekundi, skupi novac za SSD, ako zelis zadovoljavajuce brz sistem, kupi neki od novijih hardova. Problem punjenja i fragmentacije diska se lako zaobilazi pametnim particionisanjem.
Posto su sve ostale teme o ovome u fazi hibernacije evo ovde da pita cika noob :D, na jednom domacem sajtu ima brdo nekih fibre chanel scsi 80- pinskih hdd-ova (prevodioca molim...) koji rade na 10.000 rpm. I ako vec skoro 5 godina imam komp stvarno se ne razumem najbolje u ove stvari pa ako zna neko da mi kaze sta je potrebno to jest kakvu plocu treba da imam za ovakav hard, da li treba neki adapter / kontroler ili sta vec? Hvala unapred!
To je SCSI disk, a treba ti SCSI kontroler kako bi on radio. Ti diskovi su namenjeni serverima, bucni su i dosta se greju. Tako nesto ti ne treba u kucistu ;)
Ok hvala za info znaci moze sa tim dodatkom? A ako pod tim da su bucni mislis na ono krkljanje to mi uopste ne bi smetalo jer sam se navikao i tesko da moze da bude bucniji od ovog koji imam. Ali ako ima neke osetne razlike u performansama mozda i ne bi bilo tako lose jer sam zivcan pa me nervira kada nesto momentalno ne iskoci na monitor posle dvoklika ili kad me sporo slusaju komande prilikom playback-a nekog filma, a i radim bas dosta copy-paste velikih fajlova tako da ovakav hard mozda i ne bi bilo lose resenje za mene, a o ssd-u mogu samo da sanjam...:(
Ti hardovi se smatraju zastarelim. SCSI je interfejs koji je u penziji (sad je u modi SAS), i kolike bi dobiti imao od takvog hard diska (i da li bi istih i bilo), zaista ti ne mogu reci :)
EDIT: A pod bukom mislim na zvuk motora koji pokrece ploce. 10k diskovi su osetno bucniji neko 7.2k pandani.
Ti hardovi se smatraju zastarelim. SCSI je interfejs koji je u penziji (sad je u modi SAS),
E to nisam znao, mada bi se opet odlicno uklopio u moj komp ako je zastareo.:kreza:
Nemanja NS
28.5.2010, 22:15
SSD je i dalje bolesno skup (za cenu jednog Kinga od 128 GB mogu se pazariti skoro dva Velociraptora od 150!), tako da to nije tema razgovora. Mene interesuju iskustva ljudi sa "narodskim" diskovima (Caviar blue, Seagate, mozda i Hitachi) u R0, koji, koliko, cega?
Ili, da li se isplati stekati 150e za Velociraptor? Koliko su ti monstrumi zaista brzi, koliko bucniji i koliko se vise greju od klasicnih 7200 rpm diskova?
Pozdrav!
Greju se solidno, vise se cuju, ali zato pristupaju podacima 40-50% brze nego obican disk. Sto se tice transfera, veloci je u rangu sa standardnim diskovima.
@Nemanja NS - Koliko se ja secam, najjeftiniji Kingston SSDNow (dodushe prva generacija) od 40gb je ispod 100e. Cenim da je 40gb sasvim dovoljno za OS, aplikacije i igru koju trenutno igrash, mozhda i dve, poshto ih, naravno, necesh sve drzhati na SSD-u, jer za tim nema potrebe.
Po manjoj ceni dobijash mnogo tishi disk (raptori su poznati po dranju i velikim vibracijama), hladniji disk, a izmedju ostalog i brzhi, a nemash ni potrebe za defragmentacijom. Vecina problema oko sigurnosti na ovim diskovima je reshena na novijim Intelovim kontrolerima koji ovaj disk poseduje.
E sad, zvanichno disk ne podrzhava TRIM (http://en.wikipedia.org/wiki/TRIM), ali bi po svim specifikacijama trebalo da imamo hardver koji to podrzhava, medjutim nema zvanichnog firmware-a za to. Verovatno je to zato shto druga generacija istih diskova podrzhava TRIM, pa da ne bi bili konkurencija sami sebi... ;). Uglavnom, to se sve mozhe reshiti jednostavnim formatom SSD-a.
Po meni je vreme raptora i ostalih izroda proshlo...
Nemanja NS
29.5.2010, 11:13
J*** ga, 40 GB je bas spartanski...
Overi ovo:
http://img96.imageshack.us/img96/1922/21434061.jpg (http://img96.imageshack.us/i/21434061.jpg/)
160 bi mi taman leglo za sistem, neki minimum je 128
Pa shta drzhish na sistemskoj particiji, kad ti treba 128gb? :paranoia:
Meni na particiji od 33gb stoji OS, SVI aplikativni programi (to ukljuchuje i jedno 7-8gb grafichkih alata koje koristi moj cimer, student grafichkog dizajna) i imam oko 4gb slobodnog prostora konstantno. Pagefile je na drugoj particiji. Na ostatku su igre, filmovi, muzika, diskovi itd... i nikad nisam kuburio sa prostorom na C particiji...
Nemanja NS
29.5.2010, 11:53
P files i Win mi zauzimaju 70.4 GB, a trenutno imam instaliran Bioshock 2, Risen i Borderlands... Adobe i Corel ipak jedu prostor :o
Meni neko sa foruma rece da mi je dovoljno 30 GB za sistem sad mi stalno popunjen moram da brisem. Moze li se kako to vratit, ima li neki program da ove 30 povezem sa ostalim 120gb ?
Pa shta drzhish na sistemskoj particiji, kad ti treba 128gb? :paranoia:
Meni na particiji od 33gb stoji OS, SVI aplikativni programi (to ukljuchuje i jedno 7-8gb grafichkih alata koje koristi moj cimer, student grafichkog dizajna) i imam oko 4gb slobodnog prostora konstantno. Pagefile je na drugoj particiji. Na ostatku su igre, filmovi, muzika, diskovi itd... i nikad nisam kuburio sa prostorom na C particiji...
Meni je potrebna mnogo veca particija, mislim samo mi adobe cs3(sa nekim cs5 dodacima) zauzima ~23GB.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.