Prikaži potpunu verziju : Lost - diskusija o seriji
Hephaestus
21.5.2010, 18:33
Blizi se The End Izgubljenih, tako da cu u cast ove odlicne serije malo da je opisem i ujedno i preporucim. Vidim da su je mnogi vec preporucivali ali onako ofrlje.
LOST
Prvo da napomenem, serija se mora gledati od pocetka, ako zelite nesto da razumete.
Sve je pocelo padom aviona na misteriozno ostrvo. Prica se koncentrise na odredjenu grupu koja je prezivela pad aviona, kao i na ljude koji su obitavali na ostrvu odranije. Puno neobicnih pojava ima na ostrvu, cudni brojevi 4, 8, 15, 16, 23, i 42, polarni medvedi, crni dim, elektro-magnetne pojave...
Mnogo likova je proslo kroz seriju pa cu spomenuti samo najvaznije po engleskom alfabetu:
Ima i malih, neophodnih, spoiler-a, tako da ako ne zelite ista da znate pre gledanja serije nemojte da citate.
Richard Alpert (Nestor Carbonell) Ricard Alpert
Isprva ce vam se ciniti kao najmisterioznija osoba na ostrvu, jer cete shvatiti da on uopste ne stari, sto cete, ako pogledate seriju, saznati i zasto.
Kate Austen (Evangeline Lilly) Kejt Ostin
Nakon ubistva oca pokusava da pobegne od sprovoditelja zakona, ali na kraju biva uhvacena. Igrom slucaja, ili ne, nasla se bas u avionu koji se srusio. Na ostrvu se zaljubljuje u dva suparnika, Jacka-a i Sawyer-a.
James "Sawyer" Ford (Josh Holloway) Dzejms Sojer Ford
On je varalica, stekne poverenje zena i na kraju im uzme sav novac. To radi zato sto je i njegova majka bila prevarena, pa je njegov otac resio da je ubija, i na kraju presudi sebi. Uzeo je isti nadimak kao i varalica iz njegovog detinjstva Sawyer. U avionu se nasao kada se vracao iz Sidneja, gde je ubio coveka za koga je sumnjao da je pravi Sawyer. Na ostrvu je neprijateljski nastrojen, prisvaja tudje stvari koje nadje razbacane, i daje drugima pogrdne nadimke, ali se na kraju sprijatelji sa vecinom njih.
Desmond David Hume (Henry Ian Cusick) Desmond Dejvid Hjum
Nije se nalazio u avionu, ali je jednim delom kriv za rusenje Oceanic 815 aviona, jer je dospeo u bunker kojem se nalazio racunar gde je bilo potrebno pritiskati odredjen niz brojeva svakih 108 minuta. Sto on nije ucinio kada je taj avion bio u blizini koji je bio privucen jakim elektro-magnetnim poljem. Na ostrvo je dospeo tako sto je odlucio da jedri oko sveta, i doziveo brodolom. U nekim trenucima moze da vidi proslost i buducnost.
Sayid Jarrah (Naveen Andrews) Sajid Dzara
Bivsi ispitivac Iracke republikanske garde. Na ostrvu pokazuje dosta talenata, naravno za mucenje kao i elektroniku. Ali nije zao, samo na prvi pogled tako zvuci.
Jin-Soo Kwon (Daniel Dae Kim) i Sun-Hwa Kwon (Yunjin Kim) Dzin i San
Muz i zena, ona je cerka korejskog biznismena, a on sin ubogog ribara, kao u spanskoj seriji. Da bi mu dozvolio da ozeni njegovu cerku, Sun-in otac, uslovljava Jin-a da izvrsava prljave poslove za njega. Dok je on zauzet obavljanjem poslica za oca, ona pocinje da ga vara, ali se na ostrvu ponovo zblizavaju.
Benjamin Linus (Michael Emerson) Bendzamin Lajnus
Vodja "drugih" (others, znam, glupavo ime :boodala:). Jako sposoban manipulator, jedina zelja mu je da ostane glavni na ostrvu. Da nije njega mnoge stvari bi glatko prosle.
John Locke (Terry O'Quinn) Dzon Lok
Paralizovan, nakon sto ga je otac gurnuo kroz prozor visespratnice, cudesno ozdravlja posto se nadje na ostrvu. Oduvek je zeleo da se nadje na takvom mestu, da "prezivljava" u divljini.
The Man in Black (Titus Welliver) Covek u crnom
Poznat jos i kao crni dim, moze da poprimi oblik bilo koga ko je umro, zelja mu je da ode sa ostrva, a sta treba da ucini da bi to ostvario pogledajte u seriji.
Hugo "Hurley" Reyes (Jorge Garcia) Hjugo Hrli Rejes
Bucmasti bogatas koji premiju na lotou osvojio zahvaljujuci misterioznim brojevima. Od tada ga prati nesreca. Ima sposobnost da razgovara sa mrtvima.
Jack Shephard (Matthew Fox) Dzek Separd
Neurohirurg, u avionu je bio zato sto je isao po telo svog preminulog oca. Na ostrvu isprva postaje vodja prezivelih. Po meni, jedan od losijih likova u seriji.
Jacob (Mark Pellegrino) Dzejkob
Zastitnik ostrva, procenjuje se da je star oko dve hiljade godina. On rukovodi "drugima". Obitava najcesce u statui, kasnije samo u onome sto je ostalo od nje, stopalu.
Celu listu likova pogledajte ovde, posto je jako dugacka:
http://en.wikipedia.org/wiki/Characters_of_Lost
http://abc.go.com/shows/lost
http://www.imdb.com/title/tt0411008/
http://en.wikipedia.org/wiki/Lost_%28TV_series%29
http://img256.imageshack.us/img256/3374/lostposterfinalseason2.jpg
Srlandand
21.5.2010, 21:05
Super je sto si se potrudio sve da napises, ali da niije pomalo- spojler?
Inace, kad pogledam, jbt, da li je ovo Lost, ili Heroes? xD
Hephaestus
21.5.2010, 21:26
Zato sam masnim slovima napisao da ce u tekstu biti spoiler-a, i ko ne zeli da ih cita, ne mora.
Pandemonium
22.5.2010, 13:44
Sutra je finale Losta. Hvala bogu. Trajaće 2 - 2 i po sata. Hoćete da se kladimo da će jedva 30% stvari da objasne?
Ako ti je tako bolno da gledas, zasto pratis seriju? :D
Pandemonium
22.5.2010, 14:26
Ako ti je tako bolno da gledas, zasto pratis seriju? :D
Prve dve sezone me navukle. Da ne sitničarim, bilo je zanimljivih momenata i posle, posebno sad u šestoj sezoni, ali nisu razjasnili:
-Polarne medvede
-One čuvene brojeve
-Katin aviončić
-Zašto je Mr Eko tako bitan
Ja ovo onako, na brzinu. Ima toga još kol'ko 'oćeš! Ako uspeju da objasne sve (a realno, nemaju vremena), prvi ću da odvajam od usta, da kupim kartu za LA, da odem pred JJ Abramsa i onda :n_klanja:
;)
Hmm... kad smo vec kod toga:
Sta bi sa onom slinom decom sto su "ostali" otimali u 1. i 2. sezoni? Kao i jos neke putnike. Ne secam se da je igde nesto eksplicitno receno.
Hephaestus
22.5.2010, 17:54
Evo vam neka objasnjenja:
Polarne medvede na ostrvo je donela DHARMA, da bi pokusala da ih prilagodi toplijoj klimi.
Brojevi se pojavljuju u valenzetti jednacini koja predvidja istrebljenje ljudske rase, tako da verovatno imaju veze sa Dzejkobovim bratom, koji ako bude otisao sa ostrva bice kraj sveta.
Katin avioncic je avioncic koji je pripadao decku u koga je ona bila zaljubljena u mladosti.
Nisam primetio da je Eko nesto previse bitan.
A deca koja su otimana su verovatno integrisana u "ostale" ili su mrtva. Posto su nad njima verovatno vrsena ispitivanja jer na ostrvu deca ne mogu biti rodjena, a da prezive.
Pandemonium
22.5.2010, 19:46
To su spekulacije fanova. Nigde tih "odgovora" nema u seriji. U neku ruku, ono iz tvog spojlera je logičan sled dogadjaja, ali ono sto smo player1 i ja naveli su jedna od ključnih pitanja u seriji. I hoću odgovore, a ne da maštam, nije pošteno! :D
Ne sećaš se Eka, u tome je poenta. Strepim da producenti računaju na to da su gledaoci pozaboravljali 60% serije. Istini na volju, ni ja se ne sećam zašto je Eko bitan, on mi je bio jedan od najupečatljivijih likova tamo. Sećam se da je visio po drugoj sezoni poprilično, pa mi se možda zbog toga čini da je bitan za značenje i smisao ostrva. Osim toga, ako je "My son!" Majkl mogao da se spektakularno rezurektuje, pošteno je što to očekujem i od ovog. :)
Sutra je finale Losta. Hvala bogu. Trajaće 2 - 2 i po sata. Hoćete da se kladimo da će jedva 30% stvari da objasne?
Sutra? Finale? WTF
Ja mislio tek sledece nedelje :eek:
Inace i ja nesto sumnjam da ce u 2 i po sata uspeti sve da objasne. Ima toliko nerazjasnjenih stvari jos. Mada su producenti tvrdili da ce sve biti obelodanjeno na kraju. :rolleyes:
Pandemonium
22.5.2010, 20:04
Pogledaj datume poslednjih epizoda. (http://www.tv.com/search.php?type=11&stype=all&tag=search%3Bfrontdoor&qs=lost&stype=program)
To često tako deluje (mada ne kažem da će stvarno sve da objasne). U romanima Agate Kristi uvek se dođe do objašnjena u poslednjih desetak stranica (od 200 ili koliko već).
Pandemonium
22.5.2010, 20:16
Da, leći će sve kockice i sve će da dobije smisao u poslednjih desetak minuta.
Povezaće bele medvede, misteriozni niz brojeva i paralelni univerzum u jednoj rečenici.
A onda je mrmot zavio čokoladu u foliju! ;)
Pa realno tako su i do sad otkrivali sve u jednoj glupoj recenici koja je sasvim obicna i logicna.
Kao napr u poslednjoj epizodi:
Kad Ben pita Loka tj. Cudoviste zasto hoda kad moze da se pretvori u crni dim i ode gde hoce, Lok kaze da je to zato sto zeli da oseti malo tlo pod nogama. A fanovi se ubijaju tamo sastavljajuci neke slozene teorije o tome kad i kako se Cudoviste krece... :facepalm
Partybreaker
23.5.2010, 1:44
Sutra? Finale? WTF
Ja mislio tek sledece nedelje :eek:
Kod nas će da "pristigne" u ponedeljak, tako da je praktično sledeće nedelje. ;) Doduše, ne od srede kako je inače bilo.
Inace i ja nesto sumnjam da ce u 2 i po sata uspeti sve da objasne. Ima toliko nerazjasnjenih stvari jos. Mada su producenti tvrdili da ce sve biti obelodanjeno na kraju. :rolleyes:
Slažem se. Mada, toliko stvari postoji za koje ne znam odgovor, da sam mnoge i zaboravio. Sva sreća pa gledam seriju ili razmenjujem utiske sa bar dvoje ljudi posle svake epizode, pa se međusobno dopunjujemo.
Za nerazjašnjene stvari postoji ovo (http://lostpedia.wikia.com/wiki/Portal:Mysterious) na Lostpediji, ali verujem da to nisu sve nedoumice.
A sad jedan detalj u vezi sa brojevima (možda neki znaju):
Kao što znamo, brojevi su 4, 8, 15, 16, 23, 42. Saberite ih i dobijeni rezultat će vam biti poznat. :)
Pandemonium
23.5.2010, 2:51
Pa realno tako su i do sad otkrivali sve u jednoj glupoj recenici koja je sasvim obicna i logicna.
Kao napr u poslednjoj epizodi:
Kad Ben pita Loka tj. Cudoviste zasto hoda kad moze da se pretvori u crni dim i ode gde hoce, Lok kaze da je to zato sto zeli da oseti malo tlo pod nogama. A fanovi se ubijaju tamo sastavljajuci neke slozene teorije o tome kad i kako se Cudoviste krece... :facepalm
To je izvlačenje, ne odgovor. Ako takvi odgovori budu sutra (danas), dodje mi da uštedim pare, odem tamo i ritualno se dignem u vazduh u prisustvu producenata :to_care:
Zayebavam se, naravno.
Kod nas će da "pristigne" u ponedeljak, tako da je praktično sledeće nedelje. ;) Doduše, ne od srede kako je inače bilo.
Slažem se. Mada, toliko stvari postoji za koje ne znam odgovor, da sam mnoge i zaboravio. Sva sreća pa gledam seriju ili razmenjujem utiske sa bar dvoje ljudi posle svake epizode, pa se međusobno dopunjujemo.
Za nerazjašnjene stvari postoji ovo (http://lostpedia.wikia.com/wiki/Portal:Mysterious) na Lostpediji, ali verujem da to nisu sve nedoumice.
A sad jedan detalj u vezi sa brojevima (možda neki znaju):
Kao što znamo, brojevi su 4, 8, 15, 16, 23, 42. Saberite ih i dobijeni rezultat će vam biti poznat. :)
Lostpediju sam obavezno poceo da obilazim nakon svake epizode od 5-og serijala. Pomaze mi da ispratim sve :)
A i to sto kazes, neke stvari sam vec i zaboravio. To sa brojevima sam izvalio cim su prvi put pomenuli ono odbrojavanje. Doduse jos uvek nije razjasnjeno zasto su bas oni dobili te brojeve.
Nista, cekamo ponedeljak pa cemo da diskutujemo. :)
BTW, bilo bi lepo da otvorimo temu o seriji kad se zavrsi.
Hephaestus
23.5.2010, 17:17
To su spekulacije fanova. Nigde tih "odgovora" nema u seriji. U neku ruku, ono iz tvog spojlera je logičan sled dogadjaja, ali ono sto smo player1 i ja naveli su jedna od ključnih pitanja u seriji. I hoću odgovore, a ne da maštam, nije pošteno! :D
Ne sećaš se Eka, u tome je poenta. Strepim da producenti računaju na to da su gledaoci pozaboravljali 60% serije. Istini na volju, ni ja se ne sećam zašto je Eko bitan, on mi je bio jedan od najupečatljivijih likova tamo. Sećam se da je visio po drugoj sezoni poprilično, pa mi se možda zbog toga čini da je bitan za značenje i smisao ostrva. Osim toga, ako je "My son!" Majkl mogao da se spektakularno rezurektuje, pošteno je što to očekujem i od ovog. :)
Za medvede je receno sto posto, nalazili su se u hidri u onim kavezima.
Za Brojeve nisam siguran, ali mislim i da je to u jednom delu serije objasnjeno, jer inace ja ne bih znao za jednacinu jer obicno nemam obicaj da pretrazujem internet za objasnjenjima da ne bih sebi kvario dozivljaj kada gledam samu seriju.
Neko je spomenuo i paralelni univerzum, ja mislim da to ima veze sa onim Ajnstajnovim objasnjenjem putovanja kroz vreme. Kako kaze, ako neko otputuje u proslost ili buducnost, on ne putuje u buducnost ili proslost sadasnjosti u kojoj je bio, vec u neku drugu identicnu. Takodje se ne moze ni vratiti u sadasnjost iz koje je otisao vec u neku, takodje identicnu onoj iz koje je dosao. Valjda je onda moguce otici u proslost i ubiti sebe, a da se svemir ne urusi zbog paradoksa. Ovo sam spomenuo zbog toga sto su oni aktivirali nuklearnu napravu i potopili ostrvo, a to se zapravo promenilo u nekom drugom identicnom univerzumu.
I secam se ja Eko-a, kada cuti cetrdeset dana, vidi svog mrtvog brata, nosi onaj stap na kojem su ispisani odlomci iz biblije i na kraju ga dim istreska o zemlju, ali nisam primetio da je on nesto bitan.
Pandemonium
23.5.2010, 22:57
Za medvede je receno sto posto, nalazili su se u hidri u onim kavezima.
Za Brojeve nisam siguran, ali mislim i da je to u jednom delu serije objasnjeno, jer inace ja ne bih znao za jednacinu jer obicno nemam obicaj da pretrazujem internet za objasnjenjima da ne bih sebi kvario dozivljaj kada gledam samu seriju.
Neko je spomenuo i paralelni univerzum, ja mislim da to ima veze sa onim Ajnstajnovim objasnjenjem putovanja kroz vreme. Kako kaze, ako neko otputuje u proslost ili buducnost, on ne putuje u buducnost ili proslost sadasnjosti u kojoj je bio, vec u neku drugu identicnu. Takodje se ne moze ni vratiti u sadasnjost iz koje je otisao vec u neku, takodje identicnu onoj iz koje je dosao. Valjda je onda moguce otici u proslost i ubiti sebe, a da se svemir ne urusi zbog paradoksa. Ovo sam spomenuo zbog toga sto su oni aktivirali nuklearnu napravu i potopili ostrvo, a to se zapravo promenilo u nekom drugom identicnom univerzumu.
I secam se ja Eko-a, kada cuti cetrdeset dana, vidi svog mrtvog brata, nosi onaj stap na kojem su ispisani odlomci iz biblije i na kraju ga dim istreska o zemlju, ali nisam primetio da je on nesto bitan.
To za Ajnštajna, to je prilično interesantna priča.
Što se Ekoa tiče, šta da ti kažem, očigledno gledaš Lost pažljivije od mene. :p
Nego, sad mi pade na pamet - oni su na neki način objasnili i brojeve. U onom Džejkobovom svetioniku, svaki kandidat je imao svoju poziciju na točku. Valjda su pozicije bile predstavljene brojem, a kandidatima su zapali oni čuveni brojevi. Ipak, ti brojevi ordiniraju i u onom skloništu, ti brojevi su i Harlijeva kombinacija za loto itd. Ako im je to objašnjenje i ako im takva budu ostala objašnjenja, onda :n-cc2:
To za brojeve se i ja bojim. Zelim neko kvalitetno objanjenje. :D
Ono za Anstajnovu teoriju nisam znao, ali je interesantno. :)
BTW Upucace nas moderatori zbog spama. xD
Highlander
24.5.2010, 1:52
Mislim da ću vam progledati kroz prste ovaj put, ne završava se svaki dan jedna od najvećih i najboljih serija. :)
I nemo' da vređate Džeka, da nije njega polovina bi se međusobno pobila, a druga pocrkala zbunjena... :) Nego, smem da se kladim da je njegova žena, i Dejvidova majka, u drugoj stvarnosti Džulijet.
P.S. Brojevi takođe imaju veze i sa brojevima sedišta u avionu.
P.P.S. A šta je sa Voltom? Ja njega nisam zaboravio i kako su naglašavali koliko je bitan. Isto i dete od one lude Australijanke...
Pandemonium
24.5.2010, 2:14
Highlander, može jedan predlog? Je l izvodljivo da splituješ ovu diskusiju o Lostu u zasebnu temu, kao i svaku eventualnu buduću diskusiju o nekoj drugoj seriji, koja bi se ovde spontano začela? Tako ne spamujemo temu i možemo slobodno da teoretišemo. Kad ne bude ostalo materijala za raspravu, tema će prirodno potonuti u zaborav.
Slazem se sa Pandemoniumom. Ako moze da se napravi nova tema Lost i da tu ubacis ovo sto smo pricali.
BTW Skidam finale u 720p, bice gotovo do ponoci, ali vrv cu tek sutra odgledati. Can't wait :nov_explo
Highlander
24.5.2010, 19:38
Dakle, dok još traje euforija oko poslednje epizode, ovde možemo da sumiramo utiske, ostavimo svoje teorije, objašnjenja i uopšte da razgovaramo o seriji.
Ako ste gledali poslednju epizodu, molim vas da sadržaj u vezi sa njom stavljate u spoiler tagove i da izričito naglasite da je iz te epizode. Postoje ljudi koji bi gledanjem serije da otkriju šta se desilo.
Pandemonium
24.5.2010, 20:03
Bravo, Highlander, care :). Tnx za ovaj split.
Ja samo da se čekiram da sam upravo odgledao finale, al sačekaću da nas se nakupi još, pre nego što krenemo na detalje. Subjektivno - i zadovoljan sam i nisam, ali ajd da sačekam još koji sat da se slegne...
Koliko sam shvato, ona alternativna stvarnost i nije bas stvarnost (niti alternativna, kao sto se ranije impliciralo), nego "svet" koji su sastavili svi zajedno posle smrti (kad god su umrli, bilo na ostrvu ili mnooogo godina kasnije, kao sto rece Dzekov otac, tu ne postoji vreme u klasicnom smislu), kao nacin da se ponovo vide, na kraju, i da mogu da "nastave" posle smrti. Neka vrsta "reunion-a" na kraju puta.
Нећу ово да стављам у спојлер јер ништа нећу да откријем - крај је жешћи шит. Нема даље. Овако се тупаво чак ни Prison Break није завршио :(
Pandemonium
24.5.2010, 20:41
Нећу ово да стављам у спојлер јер ништа нећу да откријем - крај је жешћи шит. Нема даље. Овако се тупаво чак ни Prison Break није завршио :(
Zaista, kraj bi mogao na ovo da se svede:
I mrtvili su srećno do kraja smrti.
:D
Одгледао сам све до 4-5 епизода до краја, погађате, не на тв-у. Ове преостале гледам натенане. Мада још нисам дошао у посед пар последњих. Све сам гледао на компу...а ту је тај проклети миш...па се...премотавало...:n-cc2:
Anyway, задњу сезону гледам "студиозно" и покушавам да похватам конце финала.
Чак ми ни игра није била смор.
Pandemonium
24.5.2010, 22:14
Ok, u nedostatku ničega pametnijeg, dok čekam bolju i lepšu polovinu da dođe s posla... a i taman se sleglo (kao 6 tanjira prebranca u 23h)
Dakle:
Finale Losta je najveći bulšit ikad. Obesmisleno je sve što su radili do sad. Koji qurac smo razvijali teorije o dugmetu, brojevima, Dezmondovoj specijalnosti, Darmi, Crnom dimu, Ričardu, Drugima, skakanju kroz vreme, yebenom OSTRVU, polarnim medvedima, svetlosti iz pećine, trudnicama, kad je sve to ispalo irelevantno? Šta? Zbog čega? Da bismo dobili objašnjenje za paralelni svet koji je startovao u OVOJ sezoni?
Ovo je tako lame da je to strašno! Ne znam samo što su seriju nazvali "Izgubljeni"... Možda zato što su se autori izgubili na samom početku... ili zato što smo svi mi, gledaoci, izgubili one silne sate gledajući seriju.
Par sati nakon odgledanog finala, jedina stvar koja mi se, kao, sviđa je dinamika epizode, Ben i Hugo.
Hephaestus
24.5.2010, 22:28
Nisam jos odgledao finale, skida se upravo, javljam sutra utiske.
@Highlander
Niko nije spominjao Dzeka, ali sada kad me podseti, mislim da je on najgori glavni protagonista evvva (ever, kada se ne izgovara r :D) koji se pojavio u nekoj seriji. :p
Ja ovu seriju mogu da preporucim da se odgledaju prve dve sezone (mozda tri ,sad se ne secam dokle je to uopste bilo interesantno) ... A posle toga smislite sami kako se zavrsava...Bolje nego da gledate dalje.
A za finale nisam ni ocekivao nista bolje, od kad su poceli sa putovanjem kroz vreme sve je otislo u q.
Highlander
25.5.2010, 18:13
I ja sam razočaran. Posle dvosatne epizode, nisu objasnili apsolutno ništa, ni brojeve, ni ostrvo, ni svetlost, baš ništa... :(
Nego, imam utisak da ćemo još čuti za Lost. Ako ne u još nekoj epizodi, onda objave pisaca, saopštenja i sl., jer će fanovi posle ovoga verovatno da ih linčuju.
Hephaestus: Zašto je Džek najgori? :) Pitam onako, više volim Hugov lik nego njegov, ali mi je bolji od ostalih, od Sojera, na primer, kome spašava d**e po ko zna koji put.
Osim one gluposti sa duhovima i nastavljanju u neki bolji afterlife, ostatak nije loš, ali su ga razvukli maksimalno. Mislim, ono je sve moglo da stane u normalnu epizodu.
Malo preterana scena kad Kejt priznaje Džeku da ga voli, bla bla. Navijao sam ja za njih, ali mi sad mnogo bezveze i tupavo ispalo, vole se, a on umre.
Hugo je očigledan izbor, najkul lik na ostrvu, pomalo naivan, ali dobar, baš kakav treba Ostrvu.
Žurim sad, napisaću sutra još nešto, ako se setim...
Hephaestus
25.5.2010, 20:24
Dzek je nekako blentav, i mnogo je prazan lik, kao da nema svoju licnost, najupecatljiviji mi je bio kod one scene, "Kate, we have to go back". :D Mislim, meni se tako cini.
Pandemonium
25.5.2010, 21:16
Dzek je nekako blentav, i mnogo je prazan lik, kao da nema svoju licnost, najupecatljiviji mi je bio kod one scene, "Kate, we have to go back". :D Mislim, meni se tako cini.
Džek "vi hev tu go bek" i zanosno trepuckanje... smarač. Inače, gledao sam neki intervju sa Metjuom Foksom i deluje mi kao skroz kul lik. Pita njega voditelj, parafraziram: "Metju, Kejt ili Džulijet?" Ovaj odgovara: "Obe... u isto vreme!":to_care:
Zaboravio sam sinoć jednu stvar - super mi je poslednja, poslednja scena... zatvoren krug.
Partybreaker
25.5.2010, 21:34
Onima koji su očekivali zabavu, ova serija je pružila dovoljno. Ko je očekivao razjašnjenje svih onih stvari (koje je, BTW, gotovo nemoguće), taj je ostao uskraćen i postao razočaran. Ja sam negde između. Više bih voleo da su na vreme sve razjašnjavali, da ne moram da kopam po literaturi, pregledavam ponovo i ostalo da bih se setio nečeg što je bilo pre 2 sezone.
Gledao sam u sitne sate poslednje dve epizode, pa ne mogu da se setim svih zamerki, ali evo jedne:
Svako ko popije onu vodu postaje kao Jacob? Ne kapiram ono... 'Ajde da razumem kad je Jacobu majka bajala i dala mu da pije uz neke rituale i posebnu atmosferu, ali Jack tek tako da Hurleyu onu baricu da popije i ovaj postane kao on? Ili ne postane? :D
uffff....ne znam, malo mi je sve pomesano....
moj neki generalni zakljucak je da ona prica o paralelnom svetu( kakav god on bio i gde god se nalazio) bila nepotrebna.... u glavi zamisljam celu sezonu bez tih delova i sve je nekako kul....
jako emotivno , sjajno odglumljeno, rezirano i uz sjajnu muziku uklopljeno... srceparajuci kraj koji je izuzetno snazno izveden bez trunke patetike....
Dzek se zrtvuje, izbacuje ga reka, i dok lezi na tlu dzungle jedna od poslednjih stvari koje vidi je avion kako prolece u kome su njegovi prijatelji- shvata da su uspeli, shvata da nije umro uzalud...njegov osmeh to govori pre nego zatvori oci poslednji put..
Hugo i Ben ostaju na ostrvu da ga stite...
stvari koje su ostale nejasne , sto se mene tice, nek ostanu zauvek nejasne- cela prica je misticna , tajnovita i obavijena nekim velom koji joj je i davao draz- i plasim se da bi ta draz bila izgubljena da nam je sve "otkriveno"... ovako nam ostaje da sami ovako diskutujemo, razmisljemo i dajemo odgovor na sve sto je ostalo da nas "muci" i da se zauvek pitamo...
Moze li neko da me PM kakav je kraj te serije, neki site ka nekom objasnjenju ili neke video klipove? Mozda cak naziv epizode u kojoj se najjasnije raz/objasnjava sta se zapravo desava u njoj?
Dobra je serija, al jako bi mi bilo naporno sada da gledam celu seriju. Gledao sam samo prvu sezonu, znam odprilike ko su kljucne figure tu. Nego smorio sam se zbog onih flashbackova i jos plus to da kod nas kasne sezone bilo koje serije nenormalno dugo, izgubio sam volju.
Zahvaljujem.
NjegovaWisost
26.5.2010, 4:55
Moze li neko da me PM kakav je kraj te serije, neki site ka nekom objasnjenju ili neke video klipove? Mozda cak naziv epizode u kojoj se najjasnije raz/objasnjava sta se zapravo desava u njoj?
Dobra je serija, al jako bi mi bilo naporno sada da gledam celu seriju. Gledao sam samo prvu sezonu, znam odprilike ko su kljucne figure tu. Nego smorio sam se zbog onih flashbackova i jos plus to da kod nas kasne sezone bilo koje serije nenormalno dugo, izgubio sam volju.
Zahvaljujem.
Ako si gledao samo prvu sezonu, malo će ti šta jasno biti. Ja sam gledao i drugu, i tu tek priča i fantaziranje počinje.
Pandemonium
26.5.2010, 11:46
Zahvaljujem.
Ispalo je da sve što se dešava nije bitno. :n-cc2: Zato najbolje gledaj svoju omiljenu seriju i onda, kad baš ništa ne budeš imao da radiš, odgledaj finale Losta i projektuj junake svoje serije u ove i biće ti isto. Uštedećeš sebi dosta vremena. Ako te ipak nisam odgovorio, pogledaj na tv.com nazive epizoda pred početak neke sezone. To su obično rekapitulacije svega što se desilo do tad.
Ne pamtim kad me kraj neke serije ovoliko razocrao, ni O od objasnjenja :mad:
očekivao sam ovakav kraj i dopada mi se...ostavlja prostora da se razmisli o drugim stvarima bilo bi smor da su sve objasnili,ovako još uvek zagolica maštu...
Odusevljen citavom serijom, krajem, svime. Fenomenalno :aplauz:
Nazalost, zaboravio sam dosta stvari pa cu opet poceti da gledam, iz pocetka.
Fenomenalna zadnja scena, kao sto su neki vec primijetili. Svidja mi se jos i kada je Dzek u onoj crkvi i onda religijski predmeti na polici i vitraz na prozoru. Krst, jing-jang, kormilo, polumjesec i zvijezda itd. Mnogo dobro :)
Ugl. ne zalim se sto neke stvari nisu objasnjene (mnoge jesu, ali ste pozaboravljali, sigurno :p), umjetnost mozda i treba da ostane dijelom nerazjasnjena, apstraktna.
Pozdravljam vas uz "You all, everybody!" :nov_guita
NBU06aZDdO4
Pandemonium
26.5.2010, 18:56
očekivao sam ovakav kraj i dopada mi se...ostavlja prostora da se razmisli o drugim stvarima bilo bi smor da su sve objasnili,ovako još uvek zagolica maštu...
Bilo bi lepo da su nešto objasnili. Ovako je sve ostavljeno slobodnoj interpretaciji, a to je malo glupo, je l?
Sve zavisi sta neko zeli od serije. Dal pricu o ljudima na ostrvu, il pricu o samom ostrvu. Oni koji su zeleli ovo drugo (ili kojima je to bio glavni motiv za gledanje), osecaju da nisu dobili sta su hteli od ove serije.
Pandemonium
26.5.2010, 23:05
Oni koji su želeli samo ovo prvo je trebalo da blenu u Gray's Anathomy ili Očajne Domaćice :p
Pa jos od druge epizode se vidi da je dosta velik fokus na razvoju likova. U suprotnom mogli su glat da se izbace svi flashbackovi iz serije (i njihovi parnjaci u kasnijim sezonama) i da serija bude o misterijama i prezivljavanju na ostrvu.
Ja sam zeleo i jedno i drugo.
Odgledao sam sad napokon finale i u jednu ruku sam i bio odusevljen al' sam onda shvatio da bas i nisam dobio odgovore koje sam trazio. Nekako su se koncentrisali na onaj deo sa ljudskim odnosima, zivotima itd a izostavili su onaj naucni deo o kome se i 90% diskusija vodilo sirom interneta.
Napr.
- STA je ostrvo?
- Poreklo source-a?
- Egipatski simboli na ostrvu?
- Magnetna svojstva ostrva?
- Poreklo dima?
I ako neko moze da mi objasni o cemu se radi na kraju? Temeljno pratim seriju od pocetka ali nisam nekako skapirao... Kako su oni svi mrtvi? Jbt, pa producenti su rekli da nisu mrtvi... :facepalm
pa mrtvi su, ostrvo je stvarno, time travel je stvaran, a oni su umrli u razlicitim vremenskim intervalima. Neki na ostrvu, neki su pobegli sa ostrva (kejt, sojer,i ostali) itd. A alternativni univerzum je mesto koje su oni stvorili da se pronadju,kada napokon svi pomru, da bi mogli da "nastave dalje", whatever that means. Zato je Kejt na pr reka Dzeku "Nedostajao si mi toliko dugo blabla" , u tom alternativnom svetu. Jer je ona bila ziva mnogo posle njegove smrti na ostrvu. I tek su mogli da se nadju u tom alternativnom svetu kada oboje umru
I sve to objasnjava 6. sezonu ,ali nista sto im se dogadjalo pre te sezone (brojevi,time travel ,magnetna svojstva ostrva,svetlost itd itd)
Tako sam ja barem skontao, a malo sam i citao po IMDB
Alternativna radnja u 6. sezoni prati sve likove posle smrti (iako je prvo izgledalo da je nesto sasvim drugo). Posto, tu gde se desava, ma gde to bilo, vreme ne postoji kao normalam koncept (nesto na tu temu kaze Dzekov otac na kraju), kad je ko umreo (posto svako umire kad tad, zar ne?) ne igra nikakvu ulogu. Dzek je umro kad su ostali otisli sa ostrva, Lock dosta ranije, a Hugo ce tek umreti mozda za par stotina godina. Al ipak su svi tu.
Sve u svemu, to je lokacija, gde svi posle "spoznaje ranijih zivota", mogu da "nastave dalje" (ma sta to bilo) i ponovo vide neke ljude koji su im promenili zivot.
Pandemonium
27.5.2010, 0:21
Uroš je postavio prava pitanja. Ima ih još, ali me mrzi da se ponavljam. Želeo sam i ja i jedno i drugo, a dobio sam purgatorijum, čistilište (kao bonus, to nije fer prema Saidu :p) i kraj kao da se završavaju Nestašne Godine - high school reunion, qurac palac. Naravno, bitni su likovi, ali uplesti mitologiju, nauku, mistiku, postaviti gomilu pitanja, a ne dati ni nagoveštaj odgovora je kulovski i džukački. Osećam da je ovako išla priča između ona dva mamlaza (executive producers):
- Znaš šta bi bilo cool?
- Šta?
- Da ubacimo neki niz brojeva i da se on provlači svuda. I atomsko sklonište.
- Da, a mogao bi tu da tumara i pokoji beli međed, to je još kulje... i neki crni dim koji divlja po ostrvu i ubija ljude.
- E, a kako ćemo to da povežemo posle?
- Ma, povezaćemo...
- Poreklo dima?
Er.. Porijeklo dima je objasnjeno par epizoda prije finala. :)
Слажем се да се ту нит изгубила.
Er.. Porijeklo dima je objasnjeno par epizoda prije finala. :)
To sto su ga prikazali kako izlazi iz nekog tunela meni nista ne znaci... to sam mogao i sam da pretpostavim... izasao je od nekud :kreza: To nije pravi odgovor...
Mene interesuje generalno poreklo. Msm nije ovo bas sci-fi serija pa mozes da tutnes tako cudoviste od dima bez ikakvog objasnjenja. A i The Temple, statua, egipcani, one matematicke formule i jos dosta takvih stvari ostadose nerazjasnjene.
Na nekim sshot-ovima iz pojedinih epizoda vide se podaci o ogromnoj kolicini magnetizma (ne znam ni ja koliko Tesla - merna jedinica btw) i neki lik je prokomentarisao da bi tolika kolicina magnetizma mogla da obori komercijalni avion. Ali poznato je i da prevelika kolicina magnetizma ima nepovoljan uticaj na ljudsko telo, sto se dalo videti kad su time-travel-ovali. :)
@Gordon i ostali
Hvala na odgovoru. Zanimljivo :)
BTW Mislim da bi bilo idealno napraviti neki film koji ce na prvi pogled biti nesto totalno nevezano za LOST a da se radi o starim civilizacijama. I na kraju filma da se nasukaju na ostrvo, obdareni znanjem i mocima i da odluce da iskoriste magicnost ostrva u neke vise svrhe.
Kamera krece da prati njihove nacrte i dolazi do statue boginje plodnosti (ona statua sto je bila na plazi u lost-u)...
BAM! Kraj filma... :D
Msm da bi svaki lost fan pao u nesvest, oni sa slabijim srcem bi mozda i na urgentnom zavrsilil :p
Pa jbg, Jacob je gurnuo brata u onu rupu, s*ebao ga magnetizam i pretvorio se u dim. To je bilo ono 'Would I die'?' 'It would be worse than dying.'. :) Kakvo objasnjenje si ocekivao? :D
^ pa i nisu sva neodgovorena.
Pa i nisu. :)
Meni je, licno, najveca misterija kako Hugo nije smrsao. :D Nisam primijetio da je to bilo ko naveo kao neodgovoreno pitanje :p
Pandemonium
27.5.2010, 17:22
http://i.imgur.com/2OXLq.gif
ro@drunner
27.5.2010, 20:12
:rofl: :tapsh:
Pa jbg, Jacob je gurnuo brata u onu rupu, s*ebao ga magnetizam i pretvorio se u dim. To je bilo ono 'Would I die'?' 'It would be worse than dying.'. :) Kakvo objasnjenje si ocekivao? :D
Pa vodila se napr. velika diskusija kako se cudoviste krece? Zasto se cuje onakav zvuk kao da ide po sinama? Zasto ne moze da prodje pored onih ograda? Kad vec moze da se krece u takvoj formi zasto jednostavno ne preleti preko te ograde i zasto uopste ne ode sa ostrva tako?
Ima tu i jos pitanja... Odes na www.lostpedia.wikia.com i naci ces u mysteries dosta toga. ;)
EDIT: Pogledaj klip sa prosle strane, naci ces slicna pitanja... Ljudi su radoznali jbg. Ali i s razlogom, nisu ova pitanja samo puka radoznalost, reziseri su i te kako svesni tih misterija i cesto su ih i sami spominjali, govoreci da ce sve biti razjasnjeno na kraju. Yeah, right...
Jedino ako se u toku finalne epizode nije pojavio neki flash-screen sa svim odgovorima. :D
Ja sam i postavio klip :D
Jbg, jeste mnogo toga neodgovoreno. Ali sta znam, mozda su se producenti samo zapetljali u sopstvenim idejama i nisu uspjeli da ih povezu. :p
Ja sam i postavio klip :D
Jbg, jeste mnogo toga neodgovoreno. Ali sta znam, mozda su se producenti samo zapetljali u sopstvenim idejama i nisu uspjeli da ih povezu. :p
Hahaha, win! nisam ni gledao ko je postavio...
Moguce :D Mada neko lepo napisa tamo na YT, njima ide u prilog sto cemo mi ovako da razvlacimo teorije o lostu jos mnogo godina. To ce odrzati seriju "zivom" iako se zavrsila. Ljudi ce kupovati DVD-ove i ostalu robu itd.
EDIT: Sad gledam na lostpediji neke teorije o Dimu. Zapade mi za oko jedna stvar...
Ocigledno je da Smokey ne moze da ode sa ostrva tako sto ce odleteti preko vode, zar ne? To je vrv zato sto je elektromagnetnog porekla te se bas ne gotivi sa vodom. To se moze videti u epizodi kada ga Ben poziva iz one tajne odaje. Posto se Smokey krece tunelima ispod zemlje a Ben je pustio vodu kroz tunel, prakticno ga je isterao napolje. ;)
Takodje zanimljiva teorija je da Smokey vidi selektivno tj. jasno vidi samo ziva bica. Sto objasnjava zasto ih ne moze videti kad se sakriju među drveće bambusa jer biljka kao zivo bice blokira "signal" ljudi. :)
Evo i jos zanimljivog:
"Smart dust"/nanotech
Michael Emerson: "I think it all has something to do with metallic dust. I think the smoke monster is connected to that ring of powder that surrounds Jacob's cabin. They've established that there are super magnetic forces are at work on the Island, so what better medium for those forces to work through than through fine filings of metal?"[1]
A cloud of iron atoms suspended in a magnetic field. By changing the magnetic orientations of the atoms, they could act as a data storage system of enormous capacity. Canadian scientist Michael Persinger has shown that magnetic fields can cause hallucinations. The strong magnetic field needed to produce the Monster may result in the images seen by various characters.
A cloud of metallic or magnetic particles that are moved by a machine traveling through tunnels underground. The underground machine, which must be moved on tracks, focuses the electromagnetic properties of the Island to keep the Monster elevated. This explains why it was tugging Locke down into a hole. This also explains why it was unseen for so long after it had dynamite thrown at it; the Others had to repair the system. It also explains why Rousseau knew that if they were positioned in a certain place, it wouldn't attack them because they were out of the path of the tunnel. It also explains why it could not go over the sonic barrier and why trees are pulled out - because their roots stand in way of underground machine.
The smoke cannot fly freely, as indicated in one of the Official Podcasts where it is questioned whether the Monster is able to completely detach itself from the ground. This statement, phrased as a question, was made by Carlton Cuse in response to a viewer question about why the Monster can't simply fly over the Sonic Fence. It would thus appear that the mechanical apparatus used to transport the Monster underground cannot be detached completely from the cloud of smoke at any time.
The blast door map references a network of underground EEP (or Emergency Escape Protocol) conduits. The locations of these conduits may define the effective range of the Monster. Additionally, the mechanical noises associated with the Monster may simply be the physical workings of the electromagnet (perhaps on rails, as mentioned above) as it repositions and manipulates the magnetic field.
The Monster is emitted from the CV (Cerberus Vents) noted on the blast door map. Requires tunnels to travel through such as one it was trying to travel through in "Exodus, Part 2". (Hinted at during 4/16/07 podcast.)
Evo cele teorije:
http://lostpedia.wikia.com/wiki/The_Monster/Theories
FKGeCZgqXa8
Pandemonium
28.5.2010, 1:00
Au, ti si se baš posvetio ovome :)
Ja sam, posle dve i po odgledane sezone, priželjkivao neko namunjeno sf objašnjenje koje bi savršeno leglo na sve. Posle te dve i po sezone, prestao sam da očekujem bilo šta, posebno kad je fantasy akcenat počeo da preuzima primat. Malo mi je išao na živce ceo taj Man of Faith (Locke) vs Man of Science (Jack) trip u pojedinim etapama serije, posebno kad je Jack, u poslednje dve epizode definitivno postao Man of Faith ("I have to stay on the Island"). Jeb'o te Ajland! ;)
Au, ti si se baš posvetio ovome :)
Ne mogu... jace je od mene :D
Trebalo bi da mi snime jos jednu sezonu samo sa odgovorima na moja pitanja. :opanachke
Ma na kraju je sve ispalo fantasy i otvoreno slobodnom tumacenju. To im je vrv i bio cilj.
Pandemonium
28.5.2010, 14:35
Uroš je postavio prava pitanja. Ima ih još, ali me mrzi da se ponavljam. Želeo sam i ja i jedno i drugo, a dobio sam purgatorijum, čistilište (kao bonus, to nije fer prema Saidu :p) i kraj kao da se završavaju Nestašne Godine - high school reunion, qurac palac. Naravno, bitni su likovi, ali uplesti mitologiju, nauku, mistiku, postaviti gomilu pitanja, a ne dati ni nagoveštaj odgovora je kulovski i džukački. Osećam da je ovako išla priča između ona dva mamlaza (executive producers):
- Znaš šta bi bilo cool?
- Šta?
- Da ubacimo neki niz brojeva i da se on provlači svuda. I atomsko sklonište.
- Da, a mogao bi tu da tumara i pokoji beli međed, to je još kulje... i neki crni dim koji divlja po ostrvu i ubija ljude.
- E, a kako ćemo to da povežemo posle?
- Ma, povezaćemo...
Isto kao ovo, samo malo više pro (http://lost-finale.blogspot.com/2010/05/kraj-losta-moji-prvi-utisci.html) :n_klanja:
Isto kao ovo, samo malo više pro (http://lost-finale.blogspot.com/2010/05/kraj-losta-moji-prvi-utisci.html) :n_klanja:
EPIC :aplauz:
Srlandand
28.5.2010, 17:09
Haha, mnogo dobro xD
NjegovaWisost
29.5.2010, 12:19
Vidim neki su oduševljeni krajem, kao navodi na razmišljenje... Koje crno razmišljanje :facepalm Ova serija je najobičnija komercijala, nema ni "U" od umjetnosti.
Baš bzv, počeli su previše da fantaziraju.
Nash Knight
29.5.2010, 16:14
Odgledao sam juce kraj i malo sam razocharan. Ne kao krajem Kingove "Mrachne Kule" koji je pobedio kao najgori i najgluplji kraj za epski serijal ever, ali ima neke slichnosti. Mislim, nisam ni ocekivao da odgovore na sva pitanja, to bi bilo glupo i jeftino, ochekivao sam kraj sa puno misterija i nagadjanja, ali bre nisu nam dali nikakva objashnjenje, a ova koja jesu bolje da nisu. Cela pricha sa paralelnim univerzumom je loshe izvedena i loshe povezana sa centralnom i to je najveci problem. Ostatak serije je chak i dobar. A steta, ovo je mogla da mi bude omiljena najbolja (ne humoristichka) serija kojy sam gledao, sam ce morati da chuchi iza Dosijea X i Mileniuma.
Na kraju ispade da su ti paralelni univerzumi ustvari svet imaginacije koji su oni napravili da bi se nasli svi zajedno posle smrti. Tako nesto... :opanachke
Samo mi nije jasno kako je baba Widmore bila svega toga svesna. :confused:
Zaphod Biblbroks
29.5.2010, 19:13
Kako se men in blek pojavljivao kao on sam (pred ricardom kad je tek dosao na ostrvo npr.) kad ga je dzejkob sahranio. Ovi su nasli njegov skelet sto znaci da nije mrdao odande??
Pa Smokey je zauzeo njegov oblik (isto kao sto je i zauzeo oblik dzona loka, isto kao sto je i zauzeo oblik mnogih drugih ljudi koji su umrli na ostrvu) ;)
kazu da ce biti nesto materijala na dvd-ju 6 sezone o buducnosti ostrva sa harley-em!
Pandemonium
29.5.2010, 21:53
kazu da ce biti nesto materijala na dvd-ju 6 sezone o buducnosti ostrva sa harley-em!
Pa moraju nekako da prodaju DVD-ove kad su syebali finale.
Nash Knight
29.5.2010, 22:06
Nije Harley nego Hurley :opanachke
Zaphod Biblbroks
31.5.2010, 14:33
Pa Smokey je zauzeo njegov oblik (isto kao sto je i zauzeo oblik dzona loka, isto kao sto je i zauzeo oblik mnogih drugih ljudi koji su umrli na ostrvu) ;)
Da li to znaci da Dimce uopste nije njegov brat, nego je samo prah koji je uzeo njegov oblik?
Da li to znaci da Dimce uopste nije njegov brat, nego je samo prah koji je uzeo njegov oblik?
Da :)
Nash Knight
31.5.2010, 15:15
To je jedna teorija koja ima dosta smisla. Kada je MiBov lesh otplutao u svetlost oslobodio je tog zlog duha, Satanu, demona koji chuva svetlost, sta vec, i on je preuzeo njegov oblik. Drugo tumachenje je da je Smokey duh MiBa koji je bio zao chovek, i da je svetlost razdvojila njehov duh od tela (ova prva teorija mi ima vishe smisla)
tog zlog duha, Satanu, demona
kikindski licimuri, pederi, *urve, demoni i budale!
Zaphod Biblbroks
31.5.2010, 15:42
To je jedna teorija koja ima dosta smisla. Kada je MiBov lesh otplutao u svetlost oslobodio je tog zlog duha, Satanu, demona koji chuva svetlost, sta vec, i on je preuzeo njegov oblik. Drugo tumachenje je da je Smokey duh MiBa koji je bio zao chovek, i da je svetlost razdvojila njehov duh od tela (ova prva teorija mi ima vishe smisla)
Obe teorije imaju logike, ali malo se podudara (u slucaju prve) da i duh i MiB hoce da odu sa ostrva.
Meni se vise svidja prva. Lakse mi je da je prihvatim :D
@irreal
:rofl:
Evo sta je jedan od ljudi koji je saradjivao sa autorima serijala rekao o LOST-u:
First ...
The Island:
It was real. Everything that happened on the island that we saw throughout the 6 seasons was real. Forget the final image of the plane crash, it was put in purposely to f*&k with people's heads and show how far the show had come. They really crashed. They really survived. They really discovered Dharma and the Others. The Island keeps the balance of good and evil in the world. It always has and always will perform that role. And the Island will always need a "Protector". Jacob wasn't the first, Hurley won't be the last. However, Jacob had to deal with a malevolent force (MIB) that his mother, nor Hurley had to deal with. He created the devil and had to find a way to kill him -- even though the rules prevented him from actually doing so.
Thus began Jacob's plan to bring candidates to the Island to do the one thing he couldn't do. Kill the MIB. He had a huge list of candidates that spanned generations. Yet every time he brought people there, the MIB corrupted them and caused them to kill one another. That was until Richard came along and helped Jacob understand that if he didn't take a more active role, then his plan would never work.
Enter Dharma -- which I'm not sure why John is having such a hard time grasping. Dharma, like the countless scores of people that were brought to the island before, were brought there by Jacob as part of his plan to kill the MIB. However, the MIB was aware of this plan and interfered by "corrupting" Ben. Making Ben believe he was doing the work of Jacob when in reality he was doing the work of the MIB. This carried over into all of Ben's "off-island" activities. He was the leader. He spoke for Jacob as far as they were concerned. So the "Others" killed Dharma and later were actively trying to kill Jack, Kate, Sawyer, Hurley and all the candidates because that's what the MIB wanted. And what he couldn't do for himself.
Dharma was originally brought in to be good. But was turned bad by MIB's corruption and eventually destroyed by his pawn Ben. Now, was Dharma only brought there to help Jack and the other Candidates on their overall quest to kill Smokey? Or did Jacob have another list of Candidates from the Dharma group that we were never aware of? That's a question that is purposely not answered because whatever answer the writers came up with would be worse than the one you come up with for yourself. Still ... Dharma's purpose is not "pointless" or even vague. Hell, it's pretty blatant.
Still, despite his grand plan, Jacob wanted to give his "candidates" (our Lostaways) the one thing he, nor his brother, were ever afforded: free will. Hence him bringing a host of "candidates" through the decades and letting them "choose" which one would actually do the job in the end. Maybe he knew Jack would be the one to kill Flocke and that Hurley would be the protector in the end. Maybe he didn't. But that was always the key question of the show: Fate vs Free-will. Science vs Faith. Personally I think Jacob knew from the beginning what was going to happen and that everyone played a part over 6 seasons in helping Jack get to the point where he needed to be to kill Smokey and make Hurley the protector -- I know that's how a lot of the writers viewed it. But again, they won't answer that (nor should they) because that ruins the fun.
In the end, Jack got to do what he always wanted to do from the very first episode of the show: Save his fellow Lostaways. He got Kate and Sawyer off the island and he gave Hurley the purpose in life he'd always been missing. And, in Sideways world (which we'll get to next) he in fact saved everyone by helping them all move on ...
Nastavak...
Now...
Sideways World:
Sideways world is where it gets really cool in terms of theology and metaphysical discussion (for me at least -- because I love history/religion theories and loved all the talks in the writer's room about it). Basically what the show is proposing is that we're all linked to certain people during our lives. Call them soulmates (though it's not exactly the best word). But these people we're linked to are with us during "the most important moments of our lives" as Christian said. These are the people we move through the universe with from lifetime to lifetime. It's loosely based in Hinduism with large doses of western religion thrown into the mix.
The conceit that the writers created, basing it off these religious philosophies, was that as a group, the Lostaways subconsciously created this "sideways" world where they exist in purgatory until they are "awakened" and find one another. Once they all find one another, they can then move on and move forward. In essence, this is the show's concept of the afterlife. According to the show, everyone creates their own "Sideways" purgatory with their "soulmates" throughout their lives and exist there until they all move on together. That's a beautiful notion. Even if you aren't religious or even spiritual, the idea that we live AND die together is deeply profound and moving.
It's a really cool and spiritual concept that fits the whole tone and subtext the show has had from the beginning. These people were SUPPOSED to be together on that plane. They were supposed to live through these events -- not JUST because of Jacob. But because that's what the universe or God (depending on how religious you wish to get) wanted to happen. The show was always about science vs faith -- and it ultimately came down on the side of faith. It answered THE core question of the series. The one question that has been at the root of every island mystery, every character backstory, every plot twist. That, by itself, is quite an accomplishment.
How much you want to extrapolate from that is up to you as the viewer. Think about season 1 when we first found the Hatch. Everyone thought that's THE answer! Whatever is down there is the answer! Then, as we discovered it was just one station of many. One link in a very long chain that kept revealing more, and more of a larger mosaic.
But the writer's took it even further this season by contrasting this Sideways "purgatory" with the Island itself. Remember when Michael appeared to Hurley, he said he was not allowed to leave the Island. Just like the MIB. He wasn't allowed into this sideways world and thus, was not afforded the opportunity to move on. Why? Because he had proven himself to be unworthy with his actions on the Island. He failed the test. The others, passed. They made it into Sideways world when they died -- some before Jack, some years later. In Hurley's case, maybe centuries later. They exist in this sideways world until they are "awakened" and they can only move on TOGETHER because they are linked. They are destined to be together for eternity. That was their destiny.
They were NOT linked to Anna Lucia, Daniel, Roussou, Alex, Miles, Lupidis, (and all the rest who weren't in the chuch -- basically everyone who wasn't in season 1). Yet those people exist in Sideways world. Why? Well again, here's where they leave it up to you to decide. The way I like to think about it, is that those people who were left behind in Sideways world have to find their own soulmates before they can wake up. It's possible that those links aren't people from the island but from their other life (Anna's partner, the guy she shot --- Roussou's husband, etc etc).
A lot of people have been talking about Ben and why he didn't go into the Church. And if you think of Sideways world in this way, then it gives you the answer to that very question. Ben can't move on yet because he hasn't connected with the people he needs to. It's going to be his job to awaken Roussou, Alex, Anna Lucia (maybe), Ethan, Goodspeed, his father and the rest. He has to attone for his sins more than he did by being Hurley's number two. He has to do what Hurley and Desmond did for our Lostaways with his own people. He has to help them connect. And he can only move on when all the links in his chain are ready to. Same can be said for Faraday, Charlotte, Whidmore, Hawkins etc. It's really a neat, and cool concept. At least to me.
But, from a more "behind the scenes" note: the reason Ben's not in the church, and the reason no one is in the church but for Season 1 people is because they wrote the ending to the show after writing the pilot. And never changed it. The writers always said (and many didn't believe them) that they knew their ending from the very first episode. I applaud them for that. It's pretty fantastic. Originally Ben was supposed to have a 3 episode arc and be done. But he became a big part of the show. They could have easily changed their ending and put him in the church -- but instead they problem solved it. Gave him a BRILLIANT moment with Locke outside the church ... and then that was it. I loved that. For those that wonder -- the original ending started the moment Jack walked into the church and touches the casket to Jack closing his eyes as the other plane flies away. That was always JJ's ending. And they kept it.
For me the ending of this show means a lot. Not only because I worked on it, but because as a writer it inspired me in a way the medium had never done before. I've been inspired to write by great films. Maybe too many to count. And there have been amazing TV shows that I've loved (X-Files, 24, Sopranos, countless 1/2 hour shows). But none did what LOST did for me. None showed me that you could take huge risks (writing a show about faith for network TV) and stick to your creative guns and STILL please the audience. I learned a lot from the show as a writer. I learned even more from being around the incredible writers, producers, PAs, interns and everyone else who slaved on the show for 6 years.
In the end, for me, LOST was a touchstone show that dealt with faith, the afterlife, and all these big, spiritual questions that most shows don't touch. And to me, they never once wavered from their core story -- even with all the sci-fi elements they mixed in. To walk that long and daunting of a creative tightrope and survive is simply ASTOUNDING.
Zaphod Biblbroks
31.5.2010, 19:31
Dzekov tata se pojavljuje i u Americi kada oni trebaju da se vrate. Ko je to sad u njegovom obliku?
Dzekov tata se pojavljuje i u Americi kada oni trebaju da se vrate. Ko je to sad u njegovom obliku?
Jedno od mnogih neodgovorenih pitanja...
Pa to je delimicno odgoveoreno. On je bio u avionu, a svi koji su u avionu ucestvovali su u "stvaranju" te paralelne "stvarnosti". Sto znaci da je on ziv u toj navodnoj stvarnosti.
Inace, zadovoljan sam ovim krajem, kakav god bio, bolji je od onog sto sam ocekivao.
Nash Knight
1.6.2010, 1:09
To wega
Pa to je to, u sustini. Ima puno neodgovorenih pitanja ali centralna radnja je ta.
1Stefanel1
1.6.2010, 20:31
Hvala wega,i ja sam se prosvetlio ovim tekstom!!!
Nego skoro sam naisao na neki MacGuffin efekat(ili sta vec), to je prvi uveo Alfred Hickok u 7. umetnost. Videli ste ga u mnogim poznatim filmovima pa tako u u Lost-u.(ne Hickoka,nego Macguffin-a :) )
Naime,to je kljucni elemenat filma/serije koji zaokuplja paznju gledaoca do kraja,ali se na kraju ne objasnjava sta je taj elemenat. Uglavnom je to:Izvor moci,pare,slava,potecijalna opasnost,prezivljavanje... --ukratko objasnjeno.
Primeri:
Films
The top secret plans in The 39 Steps (1935).[10]
The eponymous statuette in The Maltese Falcon (1941).[11]
The letters of transit in Casablanca (1942).[12]
The uranium in Notorious (1946).[13][14]
The case with glowing contents in Kiss Me Deadly (1955).[14]
The "government secrets" in North by Northwest (1959).[15][16]
The contents of the car trunk in Repo Man (1984).
The Genie's power in Aladdin (1992).
The briefcase in Pulp Fiction (1994).
The briefcase in Ronin (1998).
The "Rabbit's Foot" in Mission: Impossible III (2006).
The "Painting" in RocknRolla (2008).
The silver briefcase in Jack Said (2009).[17]
The unobtanium in Avatar (2009).
The Experiments in Shutter Island (2010).
The piece of paper with an unknown idea for a film written on it in Frequently Asked Questions About Time Travel (2009)
Television
The Rambaldi device in Alias[18]
The "orb" in The Adventures of Brisco County, Jr.[19]
Krieger Waves in the Star Trek: The Next Generation episode "A Matter of Perspective".[20][21][22]
The ORB in The Venture Bros.
The island in Lost.
Za pun opis,evo linka: http://en.wikipedia.org/wiki/MacGuffin
Trenutno pitanje,koje me jos drzi je,ko je i zasto bas onakvu statuu sagradio?Ako neko ima odgovor,neka se javi!:D
Nash Knight
1.6.2010, 21:29
Moja teorija je da su je sagradili Egipcani nekada davno pre nove ere. Sluzila je kao hram, ili nesto slicno dok ga Black Rock nije srushio (i ostala samo nogica). Egipat se spominje vishe puta u seriji: kada Ben okrene tochak teleportuje se negde u Egiptu i na zidovima hrama ima raznih egipatskih hijeroglifa. A poznato je da su se Egipcani tripovali sa tim zagrobnim zivotima, besmrtnoshcu, demonima i bogovima i sl.
Stavise, celo OSTRVO je prepunjeno egipatskim hijeroglifima. U hramu mozemo videti sliku Anubisa i Dima okrenutih jedan naspram drugog. Sto ce reci da Dim postoji mnoooogo pre Jacob-a. Takodje mozemo videti da su Dharma-ovci obucavali svoje radnike o egipatskim hijeroglifima (U jednoj epizodi 5-og serijala se jasno vidi kako Dzek brise tablu na kojoj su egipatski simboli).
Inace ta statua je Bog/boginja plodnosti. Mozda to ima veze sa tim sto zene ne mogu da radjaju decu na ostrvu. Jer je statua srusena.
;)
NjegovaWisost
2.6.2010, 0:35
Ljudi, šta se tripujete kao da je to stvarno bilo, a ne serija najobičnija...
Ne mogu da vjerujem da nisu objasnili hijeroglife :eek:
Nash Knight
2.6.2010, 8:03
U hramu mozemo videti sliku Anubisa i Dima okrenutih jedan naspram drugog. Sto ce reci da Dim postoji mnoooogo pre Jacob-a.
Ovo nisam primetio, to objashnjava dosta toga.
Vasha Wisosti, znamo mi da nije stvarno, ali je zabavno da se tripujemo :)
Smokey vs. Anubis
Iz epizode kad Ben poziva Dim u Hramu. ;)
http://images2.wikia.nocookie.net/__cb20090516194457/lostpedia/images/thumb/9/9e/CerberusChamberHieroglyphsRelief2.jpg/432px-CerberusChamberHieroglyphsRelief2.jpg
1Stefanel1
2.6.2010, 14:44
Evo 'odgovora' na onaj klip College Humor-a,
http://www.movieline.com/2010/05/rebutting-losts-questions.php?page=all
Manje-vise se dr*ao,ali ima nekoliko zanimljivih odgovora.
Evo 'odgovora' na onaj klip College Humor-a,
http://www.movieline.com/2010/05/rebutting-losts-questions.php?page=all
Manje-vise se dr*ao,ali ima nekoliko zanimljivih odgovora.
Eh, ovo je mogao da napise neko ko i nije gledao seriju. :rolleyes:
Zasto?
Zato...
Mislim, lik se sprda. Mada neka pitanja zaista imaju takav odgovor. :D
Sto se tice Egipcana ja bih samo voleo da znam otkud oni uopste na tom ostrvu i odakle im znanje da iskoriste elektromagnetizam u onakve svrhe. Ovo ostalo me vise nista ne interesuje... :D
Nash Knight
2.6.2010, 19:26
To uopste nije bitno niti se zna. Mislim da ni scenarista ne zna tachno.
Pa znam da se ne zna... a da je bitno, to zavisi od shvatanja pojedinca i onog sto trazis od serije.
NjegovaWisost
2.6.2010, 20:55
to uopste nije bitno niti se zna. Mislim da ni scenarista ne zna tachno.
ТО је одговор =)
Pandemonium
2.6.2010, 20:59
Ovi "odgovori" koje je dao link... samo ovo - :facepalm
@ UROSH 3D napisa:
``Sto se tice Egipcana ja bih samo voleo da znam otkud oni uopste na tom ostrvu i odakle im znanje da iskoriste elektromagnetizam u onakve svrhe. Ovo ostalo me vise nista ne interesuje... :D``
Egipcani su oplovili Afriku, za ostalo (Severnu i Juznu Ameriku ) nije sigurno.
U piramidama je nadjeno nesto sto (vrlo verovatno) predstavlja bateriju (moralo je da bude neko vestacko svetlo u piramidama).
O tehnologiji gradnje piramida i poznavanju kosmosa i matematike (upotrebljeno pri gradnji i orijentaciji piramida po zvezdama).
Tako da je moguce da su znali za jos mnogo toga pa i elektromagnetizam.
Naravno - razmatramo seriju :)
Pandemonium
3.6.2010, 13:37
Neko se sa jednog foruma iscimao, pa je preveo jednu zanimljivu teoriju. Ona ne objašnjava sve, ali pokriva dosta toga na prihvatljiv način. Upozoravam, mnogo teksta ima.
Na ostrvu postoji reka. Ova reka tece iz svog izvora u srednjoj zemlji (jedno od velikih brda), dole u dolinu, a zatim u podzemne pecine. Tu se kaskada iznad vodopada, i sliva se u bazen, Izvorni Bazen (Source Pool). Ovde se mesa sa Svetloscu (The Light), i istice ka moru kroz podzemne reke. Dok tece u more, mesa se sa morskom vodom i odvodi se sirom sveta, u oblake, i u sve vode u svetu, konacno prolazeci u tela svih ljudi i zivotinja.
Svetlost je tok vremena. Iako je Svetlo u sustini talas, Svetlost je fluorescentna cestica koja se rastvara u vodi. Svetlo omogucava svim dogadjajima da se dese. It is time itself. Cestice Svetlosti nemaju fiksno vreme i prostor. Ovo je njihova moc, da mogu da idu unazad i unapred bez linearnog napretka. Bez Svetlosti, vreme se zaustavlja i nista ne moze ziveti, ili umreti. Ono ima neverovatno visoka elektromagnetska svojstva, koja prouzrokuju da ljudi i zivotine u neposrednoj blizini postanu uneravnotezljeni u vremenu, u dovoljno velikim kolicinama. Kao sto majka (The Mother) kaze Jacobu i MiB, ono donosi zivot i smrt. Izvorni Bazen u pecinama je mesto odakle sva Svetlost sveta dolazi, pa je samim tim i izvor vremena.
Kada voda napusti Izvorni Bazen, ona putuje kroz reku do obale, u raznim delovima ostrva. Mnogi od ovih mesta su otkrivena od strane raznih stanovnika ostrva, ukljucujuci The Others, Jacoba i ljudi njegovog brata, i Dharme. Ovo ukljucuje The Swan Hatch, The Orchid i razne bunare. Na ovim lokacijama, elektromagnetizam je na relativno bezbednom nivou u odnosu na Izvorni Bazen, i eksperimenti se mogu odrzati. More oko ostrva ima nenormalno visoku kolicinu Svetlosti u sebi. To je razlog zasto postoji kasnjenje, kada Faraday salje svoje rakete od broda do plaze.
U nekom trenutku, Covek u Crnom (the Man in Black-MiB) je oktrio da ako bi izmenio tok reke mogo bi da izbaci ostrvo iz normalnog toka vremena. On je napravio tocak ispod buduceg mesta The Orchid-a, i stvorio je niz brana da preusmere tok reke. Tocak je kontrolisao pokrete brane.
Kad je tok blokiran, Svetlost je zadrzana unutar ostrva. To znaci da ostatak sveta zaustavlja da se krece kroz vreme (nesto sto ostatak sveta ne bi iskusio, moze se samo videti ako si na ostrvu). Ostrvo bi, medjutim, nastavilo.
Ekslozija Jugheada 1977 je oduvek trebala da se dogodi. To je razlog zasto The Swan postoji na prvom mestu, kao sto i njegovi ostatci jos uvek postoje kad se svi vrate u sadasnjost (sto se desava zbog izlaganja veoma visokoj koncentraciji Svetlosti). Bomba prouzrokuje da podzemna reka bude orkrivena. To znaci da ce velika koncentracija Svetlosti biti pustena svo vreme, sto bi bilo opasno. The Swan je najblizi poznat izvor Izvornom Bazenu. Ovo je poznato jer je bambus u sumi blizu plaze (kao kada se Jack probudio), a The Swan je takodje veoma blizu (dovoljno blizu za Lock-a i Boone-a da se vrate odatle do plaze prilicno brzo).
Dharma je mogla jednostavno da prikljuci prekid, ali su hteli da eksperimentisu na njemu, zbog njene koncentrisane prirode (mnogo vise koncentrisane nego The Orchid). Oni su stavili naucnike u The Swan, stavili ih u karantin, govoreci im da je napolju vazduh otrovan. Nakon Ciscenja (the Purge), naucnici u The Swan-u su nastavili da rade bez znanja o Ciscenju, posto su bili zakljucani. Posiljke hrane (The Supply Drops) su isporuke poslate pomocu The Orchid. Koriscenjem moci Svetlosti, tokom zakljucavanja (The Lockdown), poruka se salje nazad u vreme do 1970 The Orchid, koji salju posiljke napred u vreme do izvora poruke.
Pandemonium
3.6.2010, 13:38
Svakih 108 minuta dugme mora biti pritisnuto da bi se rasula nabijena Svetlost i da bi se omogucilo da reka nastavi da tece. Fail-safe detonira preko implozije, mehanizam koji je Dharma napravio za eksperimente, uklanjajuci opasnost, ali unistavajuci The Swan. Napravljen je za slucaj da eksperiment izbije van kontrole. Kada je Oceanic let 815 leteo iznad u toku dogadjaja, Svetlost je prodirala na gore kao elektromagnetski talasi koji su raskomadali avion, prouzrokovajuci pad. Ista Svetlost je takodje dovela prezivele dole na zemlju na prilicno siguran nacin, objasnjavajuci zasto je tolko ljudi prezivelo prilicno zastrasujucu avionsku nesrecu. Slicna stvar se desila kada je Juliet bila povucena na gradilistu The Swan-a u 1970toj, sto je razlog zasto je prezivela.
Kada je Ben okrenuo tocak, on ga je izbacio van ose. To je znacilo da se Svetlost jos uvek kretala iz Ostrva, ali nesaglasno. Ostrvo je skakalo kroz vreme, jer je relativni polozaj sa ostatkom sveta u stalnom fluksu (neprekidno kretanje). Kada je Locke pomerio tocak, on je obnovio tok, ali posto se nalazio u neposrednoj blizini Svetlu (sto se desilo za vreme okretanja) ono ga je pomerilo u vremenu i prostoru (u Tunis).
Bolest (The Sickness) je prouzrokovana od strane ljudi koji piju vodu niz reku iz Izvornog Bazena. Ova voda ima visoku koncentraciju Svetlosti, i moze da izazove da ljudi postanu izglavljeni iz vremena i, sa njihove tacke gledista, realnosti, izazivajuci ludilo.
Sa upravo ispravnom koncentracijom, ispijanjem Svetlosti mozete dobiti natprirodne moci. To ukljucuje mogucnost da se ubrza i kontrolisanje isceljenja (Jacobovo pipanje Locka je pomoglo popraviti mnogo stete od njegovog pada) i sposobnost da se zaustave vidljivi efekti starenja. Kada zastitnik (Guardian) (Majka, Jacob, Jack) prenose svoju ulogu do sledeceg zastitnika, piju iz dela potoka koji je veoma blizu Izvornom Bazenu. U tom delu potoka voda ima ispravnu koncentraciju Svetlosti koja je potrebna. Dodir prethodnog zastitnika zapecacuje posao, i daje vam iste moci (koje traju zauvek, ili barem dok sva Svetlost ne napusti vase telo).
Ako se Svetlo ugasi (prestane da se mesa sa rekom u Izvornom Bazenu), vreme u spoljnom svetu se usporava sve dok se kompletno ne zauztavi (kad se sva preostala Svetlost iskoristi). Medjutim, posto su sve cestice povezane, gasenje svetlosti takodje znaci da ce zastitnici izgubiti svoje moci, cineci ih smrtne.
Kada je Desmond uklonio kamen i kada je voda prestala da se mesa sa Svetloscu, ostrvo je pocelo da tone. To je zato sto je ostrvo poseban entitet od kore sveta - jedini nacin na koji moze da se krece (da je spojen entitet, ne bi moglo da se krece nezavisno). Pluta jer je stalno u pokretu.
Zbog toga sto je Kate ubila MiB, svi dogadjaji koji su je doveli do toga da to uradi moraju da se dese. Dakle, za nastavak Svetlosti, svi ljudi koji su delovali na nju i izazvali da hoda taj put na ostrvu moraju da zive. To su imena kandidata koje je Jacob nasao. Oni su ljudi koji ce zajednicki ubiti zlo na ostrvu.
Jacob je znao to, zato je dozvolio kandidatima da izaberu. Oni mogu da budu zastitnici ako zele, nije bitno ko ce to ciniti, zato sto on zna da ce zajedno pobediti njegov rat protiv njegovog brata. To je nacin na koji je Jacob pobedio.
Svako ko je zastitnik, ili koji pomaze u cuvanju Svetlosti premesta se prilikom smrti u paralelni unirvezum koji postoji kao da je Svetlost nestala, a oni nikad nisu imali kontakt sa ostrvom, ili prethodnim zastitnicima (u ovom slucaju Jacob). Ovaj flash sideways universe lagano umire zato sto se svetlost ne zamenjuje. Kako sve vise i vise kandidata umire, svi se premestaju u FST unirvezum. Kad Jack umre, on se premesta u taj unirvezum takodje. Tamo mozete ostati dokle god zelite sa ljudima koje volite. Christian je prvi koji "ide dalje", zato sto je on iz prethodnih generacija i vec je sklopio mir sa svetom. Jedan po jedan, kandidati ce proci preko u Svetlost, i biti upijeni u njemu.
Pandemonium
3.6.2010, 13:39
Kada umrete, idete na mesto, i to mesto moze da traje nanosekundu ili moze biti duzi vremenski period, gde morate da se setite vase smrti i svih ljudi koji su bili kljucni, koje ste voleli najvise i koji su vam pomogli najvise, i koji su vam bili najvazniji, morate da se setite svih njih, i sva ta secanja ce dovesti do momenta kada ste umrli, pre nego sto mozete da "idete dalje".
Posle Jackove smrti, Hurley i Ben nastavljaju da vode ostrvo, i paze na njega jos mnogo vekova, sve dok Hurley ne iskoristi isto predvidjanje kao sto je Jacob koristio da napravi novu listu kandidata koji ce cuvati ostrvo od zla. On dozvoljava ljudima da dolaze i odlaze sa ostrva, nesto sto Jacob nikad nije dozvoljavao. Kada konacno Hurley i Ben umru, svi kandidati su sada u sideways timeline-u, i njihovo secanje pocinje da se budi. Sobzirom da je FST (flash sideways timeline) izglavljeno iz vremena, svi oni pocinju u vreme kad su prvi put stigli na ostrvo (Septembar 22gi 2004te), ali svi napustaju glavni timeline u razlicitim vremenima (njihova smrt). Stariji likovi (Witmores na primer) koji su dosli na ostrvo mnogo pre vracaju se u TO vreme, umesto u Septembar 22gi. Takodje pretpostavljam da Richard Alpert takodje prelazi u FST, ali se vraca u 18sti vek.
Desmond kao jedini svestan cistilista (FST) na ostrvu ima smislja zbog njegove "specijalnosti". Vec kad smo kod toga, mnogo likova koji su sa pravom ili pogresno bili nazvani "specijalni" tokom serije, Desmond je verovatno onaj koji je zasluzio tu titulu najvise.
Sve Desmendove epizode (kad je aktivirao Fail-Safe) su njegov mozak koji putuje u FST. Kad se Desmond vrati da kupi prsten, Eloise je jedina osoba u FST unirvezumu sa secanjima iz glavnog vremena (vreme u koje je ona dolsa na ostrvo je mnogo pre glavnih likova), zbog cega je ona njegov "vodic" tokom njegovog prvog putovanja kroz vreme - ona zna sta ce se desiti jer je vec to prozivela.
Eloise je pokusala da zaustavi Desmonda da pomogne glavnim likovima da se sete, zato sto je zelela da zadrzi Faraday u FST zato sto zeli da zivi u realnosti gde ona nikad nije ubila svog sina. To je takodje razlog zasto je pitala Desmonda da li ce i njega povesti sa sobom. Ali on je odgovorio "ne samnom". I na neki nacin, to je tacno, ali je takodje malo tuzno za Faraday-a, Anu Luciu i ostale (Walt?) koji se nisu potpuno prisetili, ili nisu jos spremni da "idu dalje".
1Stefanel1
3.6.2010, 14:14
@Pandemonium
Fantasticno!! Ne znam samo odakle su to iskopali ali extra je! Ovaj tekst i onaj sto je wega napisao najvise su mi pomogli da kompletno zaokruzim pricu!
Serija me odusevljava sve vise kad procitam ovako neke zanimljivosti. Mislim da do sad nije napravljena bolja i kompleksnija serija od Lost-a. Znaci serija ima 121 epizodu i sve su povezane,od 1. do poslednje. :n_klanja: :n_klanja: :n_klanja: kreatorima!
Nash Knight
3.6.2010, 19:26
Dobar je tekst, daje dobru teoriju koja objashnjava dosta toga. Ali sta je po toj teoriji cudoviste?
Pandemonium
3.6.2010, 20:09
Dobar je tekst, daje dobru teoriju koja objashnjava dosta toga. Ali sta je po toj teoriji cudoviste?
Rekoh, nije baš sve objašnjeno...
>
The Truth Behind 'Lost':
http://www.youtube.com/watch?v=LVG2qkXO4xU
Zaphod Biblbroks
3.6.2010, 20:41
@Pandemonium
Je l' imas original tekst mozda?
@ Pandemonium
Odakle iskopa ovo? :D
Ako moze link... Inace... FENOMENALNO! Teorija je fenomenalna. :tapsh:
Pandemonium
3.6.2010, 21:52
Na forumu B92, ali i tamo je preneto kao što sam ja ovde preneo. Probajte ovde (http://lost-serbia.forumotion.com/). Nisam bio, ali vrlo moguće da je original tamo.
NjegovaWisost
3.6.2010, 22:51
Dobro, može li mi neko reći, da li su rekli zašto je moralo da bude pritisnuto ono dugme svakih 108 minuta?
Dobro, može li mi neko reći, da li su rekli zašto je moralo da bude pritisnuto ono dugme svakih 108 minuta?
Svakih 108 minuta dugme mora biti pritisnuto da bi se rasula nabijena Svetlost i da bi se omogucilo da reka nastavi da tece. Fail-safe detonira preko implozije, mehanizam koji je Dharma napravio za eksperimente, uklanjajuci opasnost, ali unistavajuci The Swan. Napravljen je za slucaj da eksperiment izbije van kontrole. Kada je Oceanic let 815 leteo iznad u toku dogadjaja, Svetlost je prodirala na gore kao elektromagnetski talasi koji su raskomadali avion, prouzrokovajuci pad. Ista Svetlost je takodje dovela prezivele dole na zemlju na prilicno siguran nacin, objasnjavajuci zasto je tolko ljudi prezivelo prilicno zastrasujucu avionsku nesrecu. Slicna stvar se desila kada je Juliet bila povucena na gradilistu The Swan-a u 1970toj, sto je razlog zasto je prezivela.
Tako je pisalo.
NjegovaWisost
4.6.2010, 23:23
tako je pisalo.
Писало? А није објашњено у ********************************ји? =)
edit: ладно ми је цензурисало xD
Писало? А није објашњено у ********************************ји? =)
edit: ладно ми је цензурисало xD
E da samo to nije objasnjeno u seriji...
Jako sam razocaran
I dalje #1 "The Sopranos"
LOST ceo serijal sam odgledao za 15 dana jer sam se bas bio navukao. I po mom misljenu prve dve sezone su savrsenstvo, i svakom bih preporucio da ih pogleda. E od trece sezone pocinju brljotine, jer jednostavno videli su da je serija postigla nevidjen uspeh pa su poceli sa sirenjem price u nedogled kako bi uzeli jos koji dolar. Milion pitanja je ostalo nerazjasnjeno, i svi koji postavljaju razne teorije samo nagadjaju jer u seriji jednostavo nista nije razjasnjeno. Onaj tekst sa skracenom verzijom serije sto je cini mi se postavio Pandemonium je nesto najbolje sto sam procitao. Poslednja sezona je prica za sebe i nije mi jasno kako kraj moze nekom da se svidja? :eek: Jednostavo serija koja je imala jako dobar pocetak po meni je imala nevidjeno los kraj. (Kao i Prison Break) Prosto mi je zao ljudi koji su 6 godina pratili seriju i docekali ovakav kraj. Najjaci likovi su mi bili Lock i Hugo.
Ima jedna stvar koju ja nikako ne kapiram (ne znam verovatno sam glup :o ) ali u poslednjoj sezoni doktor ima sina sa Juliet? WTF, sta on je istripovao da ima sina? NE kapiram nikako.
Nash Knight
9.6.2010, 8:13
Pa valjda ima sina sa njom samo u ovom paralelnom univerzumu
Pa valjda ima sina sa njom samo u ovom paralelnom univerzumu
Da li su mogli smisliti ista gluplje? :facepalm To je sitnica koja me najvise nervira.
Off: Mislim da se spojleri ne bi trebali sakrivati.
jos u startu sam provalio da je 108 zbir onih brojeva :D
Kada se zbroje 4, 8, 15, 16, 23 i 42 (koji su BTW brojevi koje su nesretnici morali ukucavati u kompjuter) dobivamo 108, a upravo je 108 minuta vrijeme nakon kojeg su brojeve morali ukucati. Broj 42 nije izabran slučajno, 42 je broj koji objašnjava život i svemir ili tako barem tvrdi Douglas Adams, autor Vodiča kroz galaksiju za autostopere.
Zaphod Biblbroks
9.6.2010, 14:44
Nije ni 23 slucajno, to je autobus koji vozi sa karaburme na banovo brdo! :kreza:
Hephaestus
19.6.2010, 9:12
Nisam bio na forumu odavno pa tek sada da javim utiske. Poslednja epizoda, kada se gleda cela je bila solidna. Na trenutke je bila mlaka i neupecatljiva, a u odredjenim delovima je bila bas odlicna i nabijena emocijama.
Moram i ja da pohvalim wegu i pandemoniuma. Neke stvari iz tekstova koje su preneli nisam ni ja znao.
Iskreno ja sam hteo neke odgovore a ne "ljubavnu epizodu". Za emocije postoji "Sve za ljubav". ;)
Ja odgledao finale danas ponovo sa sestrom i sad mi se cini super. :D
Zaista jedna od najboljih serija ikada snimljenih...
pentraksil
27.6.2010, 16:47
Voleo sam ovu seriju prve 3 sezone, e onda je dosla pauza od godinu dana (cekao 4. sezonu). I najzad kada je pocela.......ja ne znam gde se nalazim. Sve sam pozaboravljao, vise ne znam ko je kome rod, ko je ko i sta se desava. Tu sam prestao jer sam se iznervirao kolike su komplikacije napravili. Ova serija jedino iz cuga da se gleda, druge nema. Vreme mi je :)
Voleo sam ovu seriju prve 3 sezone, e onda je dosla pauza od godinu dana (cekao 4. sezonu). I najzad kada je pocela.......ja ne znam gde se nalazim. Sve sam pozaboravljao, vise ne znam ko je kome rod, ko je ko i sta se desava. Tu sam prestao jer sam se iznervirao kolike su komplikacije napravili. Ova serija jedino iz cuga da se gleda, druge nema. Vreme mi je :)
Uzmes lepo papir i olovku... I krenes da povezujes i zapisujes zanimljivosti dok gledas epizodu za epizodom. I tako neces izgubiti nit cak i ako napravis pauzu. (Salim se naravno, sta ti ne bude jasno nadjes na www.lostpedia.wikia.com ili pitas ovde :D ) Ima takodje dosta pametnh citata u toku serije. :)
Meni je omiljen Lokov: "Everything that happens on this island, happens for a reason."
Dodatak od 12 minuta, and yes, ''it does answer questions.'' :D
Daj da vidim i to.
Izvor (http://www.ew.com/ew/gallery/0,,20385926_20386375,00.html)
Ae da vidimo i to cudo :rolleyes:
Meni otvara neku stranu nevezanu za Lost... :/
Izgleda da su uklonili vest (a i bila je jako kratka :D ) Matthew Fox i Jimmy Kimmel su neku vece pricali kako su pravi fanovi odusevljeni krajem i kako je kraj jako dobar i kao tih dodatnih 12 minuta bice fokusirano na Huga i Bena.
Nash Knight
3.8.2010, 13:44
Ja nisam odushevljen krajem, ali ne smatram da je upropashcen, samo je previshe rasplinut tako da nije doshao do izrazaja.
Solidnih 12 minuta dodatka.
Bar su objasnjene neke sitnice. Jos jedno 10 ovakvih dodataka i svi bi bili srecni. :D
Mogli bi da nam daju nekoliko epizoda , flashback ostrva. Kako su egipcani saznali za ostrvo i svetlost , zasto je sagradjena statua , kako je fake mama jacoba i miba znala za svetlost i ko je to cuvao pre nje itd .
Da su to ubacili u 6 sez umesto onih glupisti sa alt. vremenom i afterlifeom bila bi najbolja sezona.
serija je stvarno xtra- moja omiljena ikada...
ali ima stvarno nekih smesnih stvari-tipa: ona statua od 100 metara koja je odolevala milenijumima raznim olujama, nepogodama, vremenu isl se srusi u komadice kad u nju udari drveni jedrenjak iz 16veka.. :))
ima jos slicnih stvari, ali nema veze- uzivao sam gledajuci i prateci pricu- a o stvarima koje su ostale nejasne ne brinem mnogo- sta vise, i nemam nista protiv da ostane misterija..
Nash Knight
8.8.2010, 20:34
Mogli bi da nam daju nekoliko epizoda , flashback ostrva. Kako su egipcani saznali za ostrvo i svetlost , zasto je sagradjena statua , kako je fake mama jacoba i miba znala za svetlost i ko je to cuvao pre nje itd .
Da su to ubacili u 6 sez umesto onih glupisti sa alt. vremenom i afterlifeom bila bi najbolja sezona.
A, ali onda bi se sve otkrilo, where's the fun in that? Cela poenta serije je misterija, nagadjanje, tajne.. kada bi se sve otkrilo serija bi izgubila malo poentu.
Meni se svidja sto je razjasnjeno pitanje posiljki hrane.
A, ali onda bi se sve otkrilo, where's the fun in that? Cela poenta serije je misterija, nagadjanje, tajne.. kada bi se sve otkrilo serija bi izgubila malo poentu.
Da , ali ipak su provlacili hijeroglife kroz 6 sezona i na kraju nisu rekli nista o egipcanima :(
Ona statua Tauret je prema egipatskoj mitologiji zena boga zla Setha koji ima dosta slicnosti sa MiB-om zbog cega su Egipcani na ostrvu verovatno verovali da je to Seth i sagradili mu statuu njegove zene.
A moguce je kad se egipcani videli black smoke , pomislili su da je bog Anubis pa su zbog toga sagradili statuu.
Zanimljiv je hijeroglif ispod hrama : http://i89.servimg.com/u/f89/13/29/65/75/lost_010.jpg
Tauret kleci pred Anubisom , tj pred black smoke.
Ovo sto kleci meni vise lici na Anubisa. Tauret ima glavu nilskog konja. To je neka kao boginja rodjenja, tj. trudnoce. Tako nesto... :)
A na slici nekako izgleda kao da su Anubis i Smoke neprijatelji. To sa Egipcanima na ostrvu mi bas golica mastu. Voleo bih kad bi dali malo odgovora o tome. Nije bas da su ubacili to bzv...
Tauret ima glavu nilskog konja.
Ima glavu krokodila ;)
To je neka kao boginja rodjenja, tj. trudnoce.
A zanimljivo je da su drugi otimali trudnice i da trudnice nisu prezivljavale na ostrvu, ako je dete zaceto na ostrvu ;)
Ima glavu krokodila ;)
Prvo sam napisao krokodila ali...
Tauret was portrayed as a pregnant female hippopotamus with large human breasts, the hind legs of a lion and the tail of a crocodile. She is shown standing on her hind legs and leaning on the symbol for "protection" and holding an ankh.
Izvor: http://www.egyptianmyths.net/tauret.htm
Sto se tice trudnoce i ja sam to povezao ali opet, mozemo samo da nagadjamo. Moguce je samo da trudnice nisu prezivljavale zato sto je statua posle srusena.
Prvo sam napisao krokodila ali...
Izvini nisam video :)
Moguce je samo da trudnice nisu prezivljavale zato sto je statua posle srusena.
Moguce , prava majka jacoba i miba se porodila bez problema. Da li je tada statua bila izgradjena ? I da li je onaj bunar u kome je MiB hteo da ugradi tocak isti onaj u kome je Locke u 5 sez. pomerio ostrvo ? Jer ako jeste statua se nije videla u Acros the sea a u 5 sez jeste to bi bio veliki propust.
Highlander
10.8.2010, 1:33
Ja sam ovako ukapirao to oko trudnica: zbog magnetnih zračenja, trudnice koje su previše bile izložene svemu tome nisu mogle da iznesu trudnoću do kraja (slučajno znam da medicinske sestre koje rade na rendgenskom odeljenju moraju da planiraju trudnoću i da prestanu sa radom tamo najmanje tri meseca pre nego što zatrudne. Možda je to slučaj i ovde, žene koje su bile tu neko duže vreme pre nego što bi zatrudnele, ne bi mogle da dobiju dete). To se dešavalo oduvek, pa i u vreme kada su Egipćani naseljavali Ostrvo, zbog čega je podignuta statua, da bi štitila wannabe majke (znači, sujeverje). Dakle, statua je tu kao posledica nerađanja, žene su imale problema i pre sa time. A majka Džejkoba i MiBa je verovatno dospela na ostrvo kao i Kler, pa zbog toga nije imala problema sa porođajem. Ne sećam se baš lepo te epizode, a mrzi me sad da gledam opet.
@ Highlander
Ta teorija pije vodu :)
Da, majka Jacoba i MiB-a se porodila nakon sto je dosla na ostrvo. Vec je bila pri kraju trudnoce. Ali samo zacece i radjanje u okviru ostrva je nemoguce. Vrv zbog te jake magnetne anomalije.
Na pojedinim crtezima koji se pojavljuju kroz serijale (koji inace mozda traju oko sekundu) na jednoj slici uhvacenoj iz klipa vide se neki proracuni iz magnetizma (jedinica za jacinu magnetnog polja je tesla) koji govore o toliko jakom magnetnom polju da, kad bi stvarno postojalo na nekom mestu na planeti, moglo da obori komercijalni putnicki avion iz vazduha.
BTW Kad smo vec kod toga, otvara se jedno veoma bitno a potpuno zanemareno pitanje. Kako su ljudi pali s neba u zapaljenom avionu koji se prepolovio na pola i ostali zivi? :)
Kako su ljudi pali s neba u zapaljenom avionu koji se prepolovio na pola i ostali zivi? :)
Kokpit nije dobro prosao , za rep znamo da je pao u vodu. A srednji deo nzm, mozda se kotrljao pa je tako dzek ispao daleko od njih :D
E da , u toj prvoj sceni , sta ce baterijska lampa pored dzekove glave kad se budi na ostrvu, ko je covek koji se video u njegovom oku kad je pogledao na levu stranu http://www.myphoto.to/Images/20100225/9625991791029531823201010.jpg ( mozda mib u kristijanovom telu ) , i kako je vincent dosao kod dzeka kad se psi prevoze u zadnjem delu aviona tj. u repu koji je pao na drugu stranu ostrva.
Cini mi se da je Vincent bio zaposednut od strane jacoba ili miba , kako ih je samo posmatrao u Pilot part 2 kad idu da traze kokpit :)
E da , u toj prvoj sceni , sta ce baterijska lampa pored dzekove glave kad se budi na ostrvu, ko je covek koji se video u njegovom oku kad je pogledao na levu stranu http://www.myphoto.to/Images/20100225/9625991791029531823201010.jpg ( mozda mib u kristijanovom telu )
Kamerman
Peoducenti su rekli da nije kamerman http://www.myphoto.to/View.php?Image=20100225/8625451779026231893201095.jpg o tome se raspravljalo na stranim forumuma. Cak postoji kao isecena scena na DVD-u.
Markonije
29.8.2010, 11:05
Zabrljase sa zadnjom sezonom,moglo je to mnogo bolje...toliko da ne kvarim ljudima koji nisu odgledali nekima se svidja takav kraj nekima ne.
Egipcani na ostrvu otkud oni u mikroneziji????????
Meni je onaj spomenik vise delovao paganski a ne egipcanski,i 'm just sayin.
Ko su Dzejkob i njegov bro u stvari nije objasnjeno kako treba vec paushalno,i otkud im natprirodne moci.
Ostavili su da svako zakljuci onako kako njemu odgovara,ali da se primetiti da dobra polovina zagrizenih fanova ne voli ovakav kraj.
U svakom slucaju posle 'Tvin Piksa' najbolja serija do sad,tog tipa naravno.
Supreme.50
29.8.2010, 21:37
Objasnjeno je sve sto je predvidjeno da bude objasnjeno, samo neki sagledavaju to kao Highlander, a neki su navikli da za njih drugi razmisljaju :).
може ли мени само неко да каже,да ли се у наставку серија,односно у следећим серијалима одговара на питање,ко су ,у ствари, ти "други" ? :d
Nash Knight
31.3.2011, 11:40
Da, i to jako rano u seriji se otkriva ko su otprilike, a do kraja saznas i tachno :)
а да ли ми ти можеш рећи ...нестрпљив сам :)
Oni brojevi 4,8,15,16,23,42....to su brojevi prostalih 6 kandidata,Dzejkobovih...kada je Hugo okretao ono cudo na svetioniku secate se da je Dzek rekao Hugu da se vrati na broj 23 posto ga je prosao...i kada se vratio na 23,Dzek je video svoju kucu....:alealeee:
I zene nisu mogle da imaju zdravu decu na ostrvu i umirale su zato sto je statua slomljena a ona je predstavljala plodnost....
Lost je jedna od najboljih serija ikada. Nazalost ni priblizno onoliko dobra kao sto sam zamilsljao gledajuci prva 2-3 serijala.. Ili smo imali nerealna,prevelika ocekivanja..
Cak sam i dosta toga zaboravio.. ko hoce da polemise tu sam.
Highlander
10.1.2012, 11:48
Oni brojevi 4,8,15,16,23,42....to su brojevi prostalih 6 kandidata,Dzejkobovih...kada je Hugo okretao ono cudo na svetioniku secate se da je Dzek rekao Hugu da se vrati na broj 23 posto ga je prosao...i kada se vratio na 23,Dzek je video svoju kucu....:alealeee:
I zene nisu mogle da imaju zdravu decu na ostrvu i umirale su zato sto je statua slomljena a ona je predstavljala plodnost....
O tome je sve već rečeno i objašnjeno, vrati se desetak postova nazad ;)
Tako da, ako imate nešto novo, recite, ali ne znam koliko ima smisla raspravljati o ovome pošto se davno završila serija, a i kreatori nisu ništa izbacili od tada. Nisu, zar ne? Pratio neko? :)
Tako da, ako imate nešto novo, recite, ali ne znam koliko ima smisla raspravljati o ovome pošto se davno završila serija, a i kreatori nisu ništa izbacili od tada. Nisu, zar ne? Pratio neko? :)
Samo ovo http://www.imdb.com/title/tt1712931/
Pa reci mi sta te konkretno zanima i mozda cu znati odgovor na to....ili neki izvor:kreza:
Lost je jedna od najboljih serija ikada. Nazalost ni priblizno onoliko dobra kao sto sam zamilsljao gledajuci prva 2-3 serijala.. Ili smo imali nerealna,prevelika ocekivanja..
Cak sam i dosta toga zaboravio.. ko hoce da polemise tu sam.
A kako ti se svideo kraj serije?
Ah, Lost... Mogao bih 5 dana bez prestanka da pricam/pisem o njemu.
A epilog - The New Man in Charge meni bas i nije nesto... bese traje samo 16 minuta?
Highlander
16.1.2012, 18:27
Meni nije jasno zašto su uopšte snimali taj epilog kad apsolutno ništa nisu razjasnili njime. Šta su hteli, da nam pokažu kako se Ben i Hugo slažu i da je mali crnja (ne mogu da se setim kako se zove) značajan zbog... paaa, ni zbog čega. :icon_scra
Najbolje bi bilo kada bi uzeli da snime film, kao neki sequel (ili pak prequel) na Lost u kome ce razjasniti fenomen ostrva, njegov postanak, vezu sa hijeroglifima, prvobitne stanovnike itd. :)
Taman malo sacekaju da se slegne prasina oko serije i onda nas iznenade. Napr. neki materijal od sat i po-dva vremena bi bio sasvim pristojan.
lost je zainteresovao vecinu ljudi jer smo svi mi mislili da cemo da dobijemo odgovore na krucijalna pitanja o zivotu uopste, sta se desava posle smrti, zasto smo mi ovde gde jesmo itd. Metafizika.
Iskreno i ja sam gledao i po 14 epizoda dnevno, proucavao istoriju, religiju, polemisao sa ortacima, formirao svoje teorije sa likovima sa lost serbia..
Sve u svemu ipak je ovo bila navlakusa za stvaranje profita i sto duzu i vecu gledanost. Kraj je udar na emocije svih a VI sezona je znacajno srozana, produkcija, ma sve. Previse pitanja i misterija, min broj odgovora.
Mada da ne preterujem, serija je odlicna i najopustenije joj dajem 8,5/10 ocenu. Ali je maksimalno komercijalizovana i sa emo holivud smarackim tripovima, posebno poslednji serijali.
Mogao bih danima da pisem o lostu ali sam sad dosta teorija, podataka pozaboravljao a i ne secam se detalja iz epizoda iako sam bio zaludjen serijom.
Ako nekada ponovo odgledam mozda i napisem nesto pametno, ovako me mrzi da se prisecam.
Nikola16789
20.1.2012, 14:35
Probao par puta da gledam, nije mi drzalo paznju pa sam odustao :)
HSVstoned
20.1.2012, 14:37
Zanimljivo. :)
Ja jos nisam upoznao coveka koga bar prva 2 -3 serijala nisu zalepila pred monitor.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.