PDA

Prikaži potpunu verziju : Bill Gates ide u penziju?

holodoc
16.6.2006, 17:02
Evo sad čujem na radiju da Bill gates ide u penziju:)

Da li je moguće? Kako li bi to izgledalo?

Dimo
16.6.2006, 17:11
Cisto sumnjam,ne verujem da se dovoljno nakupio para,a posao sa Microsoftom ide sve bolje.Cak i ako je tacno da se povukao,nema razloga za "bojazan",doci ce neko isti kao on :(

6am3 Fana71c
16.6.2006, 17:39
Ne znam sta fali njemu? Mozda su njegovi OS-ovi losi, mozda dobri, ali svako ko zaradi 60 milijardi $ a da pri tom nikog ne ubije, nista ne opljacka i/ili kidnapuje mora da ima bar malo kefala i umeca... Personaly, mislim da je covek sasvim ok... kao da vi ne bi pravili kojekakve malverzacije da se nalazite na celu TOLKE kompanije

holodoc
16.6.2006, 18:11
Ne znam sta fali njemu?

Što se mene lično tiče divim mu se zbog njegove sposobnosti kao menadžer. Praktično on nema baš neke preterane veze sa svetom informatike koliko je dobar u prepoznavanju šta kada treba uraditi. Jednostavno čovek im nos i to mi se sviđa.

PAIN
16.6.2006, 18:51
Pa el ste videli gde je poceo u iznajmljenoj garazi, sa dva kompa.Neko je mozda gledao na Explorer-u.Meni je gotivan, onako malo streberkast.Stvarno za svu pohvalu ko sto kaze 6am3 Fana71c da nije nikog opljackao a da je zaradio tolke pare.

aerochivija
16.6.2006, 19:06
Pa el ste videli gde je poceo u iznajmljenoj garazi, sa dva kompa.Neko je mozda gledao na Explorer-u.Meni je gotivan, onako malo streberkast.Stvarno za svu pohvalu ko sto kaze 6am3 Fana71c da nije nikog opljackao a da je zaradio tolke pare.
A porodično zaleđe koje ima omogućavalo mu je da bira kako će početi. I sada će par godina da se bavi humanitarnim radom, pošto fondacija koju vodi sa suprugom sada ima 29 milijardi dolara na raspolaganju.
A pre par godina je dao za Afriku više nego sav ostali svet. On je apsolutna elita.
I OS-ovi su mu ipak sve bolji...

holodoc
16.6.2006, 19:09
Pa el ste videli gde je poceo u iznajmljenoj garazi.

E stvarno neznam šta ima posebno u tim garažama. To je postao američki mit da su svi uspešni amerikanci počeli u svojim garažama. Možda je u pitanju neki fetiš a?:)

Željko
16.6.2006, 20:52
Gates odlazi

16.06.2006

Bill Gates je objavio da napušta upravljanje Microsoftom.
Gates je kazao da će prekinuti sa vođenjem kompanije do kraja jula 2008. godine. Gates tvrdi da će tako imati više vremena da se posveti humanitarnom radu. Gates ipak neće u potpunosti napustiti Microsoft, već će zadržati mjesto predsjednika odbora direktora i tako nastaviti da pomaže razvoj novih proizvoda nakon 2008. godine. Gatesa će na mjestu glavnog softverskog arhitekte naslijediti Ray Ozzie, koji se smatra relativno novom pridošlicom u kompaniji. Humanitarna organizacija zvana Bill & Melinda Gates Foundation je organizacija sa najvećim humanitarnim fondom na svijetu.

Izvor www.download.cg.yu

todos
16.6.2006, 21:03
Evo sad čujem na radiju da Bill gates ide u penziju:)

Da li je moguće? Kako li bi to izgledalo?
Pa sta.Dosta je i radio i ostatak zivota zeli da provede u najhunmanijem smislu kao humanitarni radnik.

Nemesis
16.6.2006, 21:35
Cisto sumnjam,ne verujem da se dovoljno nakupio para,a posao sa Microsoftom ide sve bolje.

Njegovo bogatstvo ne dolazi od plate koju dobija kao vodja MS-a vec od velikog broja akcija Microsofta koje poseduje kao jedan od osnivaca. (+ dividenda) I kad se penzionise akcije ostaju u njegovim rukama a samim tim i prihodi.
To ti je slucaj sa svim biznismenima na zapadu. Niko nije postao milijarder zahvaljujuci plati.

Carl Jonson CJ
17.6.2006, 17:03
Ne znam sta fali njemu?

Па ако га мрзи 5 милиона људи,мора да му нешто фали...Почевши од тога да своје производе ради офрље,преко апокалиптичног монопола,до ИЕ-а.

todos
17.6.2006, 17:19
Па ако га мрзи 5 милиона људи,мора да му нешто фали...Почевши од тога да своје производе ради офрље,преко апокалиптичног монопола,до ИЕ-а.
Ako ima boljih zasto se ne udruze i konkurisu a ne svi se zalepili za windows i samo kukaju,zato sto nema nista bolje i naprednije.:dedica:

Marko_L
17.6.2006, 23:45
Otkud ti znaš da ga toliko ljudi mrzi ? Šta, anketirao si 5 miliona ljudi ? A druga stvar, čak i da je to tačno, 5 miliona ljudi je mizerna cifra u odnosu na celokupno stnovništvo planete od oko 7 milijardi ljudi koji ga ne mrze... dakle, tih 5 miliona nije ni 0.1%. U tih 0.1% spadaju pre svega ljudi koji ništa u životu nisu uradili, pa im smeta svaka uspešna osoba na ovom svetu. Drugi deo tih 0.1% su oni iz Linux komune koji misle da sav softver treba da bude slobodan i besplatan, kao da programeri ne treba 'leba da jedu.
Bil Gejts je čovek koji je napraivio OS koji koristi 95% vlasnika računara na svetu, bez obzira što košta za razliku od nekih koji su dž., tako da to dovoljno govori o tome koliko je taj OS dobar i svako ko tvrdi drugačije ima ozbiljan problem sa percepcijom i sagledavanjem činjenica...
Priče o monopolu su već postale dosadne... kakav monopol ? Koliko ja znam, niko nikome ne brani da koristi Linux, pa nešto ne vidim da se ljudi ubiše da dođu do njega, iako je većina distroa besplatna.

Covenant
17.6.2006, 23:55
Bil Gejts je čovek koji je napraivio OS koji koristi 95% vlasnika računara na svetu, bez obzira što košta za razliku od nekih koji su dž., tako da to dovoljno govori o tome koliko je taj OS dobar i svako ko tvrdi drugačije ima ozbiljan problem sa percepcijom i sagledavanjem činjenica...
Priče o monopolu su već postale dosadne... kakav monopol ? Koliko ja znam, niko nikome ne brani da koristi Linux, pa nešto ne vidim da se ljudi ubiše da dođu do njega, iako je većina distroa besplatna.

Ala ser*s,ali sa oprostenjem :rofl:
BTW MS nijedan svoj proizvod nije stvarno napravio,vec je sve sto sada poseduje kupio od drugih pocev od DOS-a preko WM-a za Win pa do Explorera....
Ali posto nemas blage veze sa zivotom,cim velicas Win,svoje reci necu da trosim na takve luzere....

Optique
18.6.2006, 0:12
BTW MS nijedan svoj prozivod nije napravio vec je sve sto sada poseduje kupio od drugih pocev od WM-a za Win pa do Explorera....
Ali posto nemas blage veze sa zivotom,cim velicas Win,svoje reci necu da trosim na takve luzere....
Jel' bi mogao neku pametnu cinjenicu da navedes a ne samo da vredjas coveka? Procitaj tvoj post jos jednom

Shang Tsung
18.6.2006, 0:30
Ono sto je meni fascinantcno u vezi sa doticnim gospodinom je to, sto je amerika uvek bila puna bogatuna.. ali eto bas on se izborio (uz malo srece i dosta pameti), da postane to sto je postao i uradi to sto je uradio, a cinjenica je da je verovatno ubrzao razvoj informacione industrije bar za 10, a ako ne i vise godina..
Naravno, niko ne moze na ovom svetu biti 100% cist i zlatan i svako ima svoje "kosture u ormanu", da ne ulazimo preterano u to..

p.s. e da mi je bar 100tinak akcija majkrosofta :)

ATI`
18.6.2006, 0:46
BTW MS nijedan svoj proizvod nije stvarno napravio,vec je sve sto sada poseduje kupio od drugih pocev od DOS-a preko WM-a za Win pa do Explorera....

Luzeri su oni koji misle tako kao ti! Koji si ti proizvod napravio ?! ili kupio :D pa prepravio, svejedno ?

Covek je imao viziju i uspeo je u tome, svidjalo se to nekome ili ne!!

A o tome kako je open source software bolji ili ce biti bolji od onog u koji se ulazu milioni $ je stvarno besmisleno govoriti!

I uglavnom se svi pozivaju na mane Windows-a, kao da drugi OS-ovi nemaju mane ?! Pa meni je SuSE pravio 3 puta vise problema nego Windows, ali ako ja to pomenem onim sto koriste samo Linux (njih 1% ili nesto manje :D) misle da nisam normalan, i da Linux ne moze da pravi probleme :D!

Zato se ostavi navijackih postova, svaki OS ima svoje mane i vrline. A svidjalo se to nekome ili ne Windows je suvise veliki da bi uopste razmisljao, bar trenutno, o bilo kakvoj mogucnosti da ga bilo sta moze ugroziti.

Marko_L
18.6.2006, 0:54
Možda nemam blage veze sa život... možda sam i luzer... ali znam da je 95% mnogo više nego 5%, pa ti sad ako si propustio taj čas... šta ću ti ja :)

hacker_aca
18.6.2006, 3:11
Neka je Bilu srećna penzija a mi da nastavimo da koristimo Windowse (i Linuxe :)). Ja stavrno nemam ništa protiv čika Bila, baš naprotiv. Koliko je on samo dao para za siromašne u Africi... :rolleyes: nisam znao da je čika Bil počeo u garaži. Tako su i HP počeli. :) Kakva slučajnost. Lupaju se razne gluposti o Bil Gejtsu, kako je on Satana. :rofl: Onda kao uzme se, ja mislim, datum njegovog rođenja, pa onda datum rođenja njegove žene, pa onda nekakvi kod od Windowsa i to se nešto izračuna i na kraju ispadne broj 666. :)

BTW, počeo sam da radim neki mali OS u garaži... :D

Marko_L
18.6.2006, 16:02
Heh, ja sam onda definitivno osuđen na neuspeh, život u bedi i siromaštvu... nemam garažu :)

Bug[Su]
18.6.2006, 16:10
BTW, počeo sam da radim neki mali OS u garaži... :D
samo pazi da ti ne srushe garazu :) pa i google je zapocet u grazi :) dva studenta ;)
jbt kako je garaza popularna moram reci caletu da mi je isprazni da i ja mogu neshto poceti :D

EclipsE
18.6.2006, 16:15
hehe, ja cu biti izuzetak
odoh ja u podrum
:D

Covenant
18.6.2006, 16:31
Luzeri su oni koji misle tako kao ti! Koji si ti proizvod napravio ?! ili kupio :D pa prepravio, svejedno ?

Covek je imao viziju i uspeo je u tome, svidjalo se to nekome ili ne!!

A o tome kako je open source software bolji ili ce biti bolji od onog u koji se ulazu milioni $ je stvarno besmisleno govoriti!

I uglavnom se svi pozivaju na mane Windows-a, kao da drugi OS-ovi nemaju mane ?! Pa meni je SuSE pravio 3 puta vise problema nego Windows, ali ako ja to pomenem onim sto koriste samo Linux (njih 1% ili nesto manje :D) misle da nisam normalan, i da Linux ne moze da pravi probleme :D!

Zato se ostavi navijackih postova, svaki OS ima svoje mane i vrline. A svidjalo se to nekome ili ne Windows je suvise veliki da bi uopste razmisljao, bar trenutno, o bilo kakvoj mogucnosti da ga bilo sta moze ugroziti.

Ako ovo nije navijacki post,ja onda ne znam sta je:p
A s obzirom da nisi uspeo da se snadjes u SuSE Linux-u
,to znaci da ne znas da koristis i Win kako treba:p

http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=4452&page=3

Na ovom linku se nalazi najsazetiji i najbolji opis onih koji najvise pljuju bilo sta drugo sto nije Win-obratite paznju na post korisnika po imenu Kerber

EclipsE
18.6.2006, 17:05
ja sam imao SuSE linux, al nisam uspeo da namestim modem :(
al da mogu da namestim modem ne bih koristio windows

Surovi
18.6.2006, 18:13
ja sam imao SuSE linux, al nisam uspeo da namestim modem :(
al da mogu da namestim modem ne bih koristio windows

slaba je podrška za soft modeme(tzv win modeme) u zadnje vreme su naši dileri i firme kompjuterske ponovo počele masovno da prodaju hardverske modeme koji ja mislim koštaju oko 700-800 dinara i sa njima sasvim lepo radi svaki linux, a u novom suseu se naročito lako instalira...opet i za ove soft modeme ima driver ali se plaća nekih 10-15$ za 56k podršku što dođe na isto, mada nisam probao(ja sam se odlučio za nov modem).... pa ako ti je to bila jedina barijera za bacanje windowsa u trash eto ti rešenja:) sve ovo je pomalo :offtopic: ali nema veze... poZ;)

Carl Jonson CJ
18.6.2006, 18:28
Otkud ti znaš da ga toliko ljudi mrzi ? Šta, anketirao si 5 miliona ljudi ? A druga stvar, čak i da je to tačno, 5 miliona ljudi je mizerna cifra u odnosu na celokupno stnovništvo planete od oko 7 milijardi ljudi koji ga ne mrze... dakle, tih 5 miliona nije ni 0.1%. U tih 0.1% spadaju pre svega ljudi koji ništa u životu nisu uradili, pa im smeta svaka uspešna osoba na ovom svetu. Drugi deo tih 0.1% su oni iz Linux komune koji misle da sav softver treba da bude slobodan i besplatan, kao da programeri ne treba 'leba da jedu.

Бил има добре идеје које намерно не реализуее добро.

EclipsE
18.6.2006, 19:43
slaba je podrška za soft modeme(tzv win modeme) u zadnje vreme su naši dileri i firme kompjuterske ponovo počele masovno da prodaju hardverske modeme koji ja mislim koštaju oko 700-800 dinara i sa njima sasvim lepo radi svaki linux, a u novom suseu se naročito lako instalira...opet i za ove soft modeme ima driver ali se plaća nekih 10-15$ za 56k podršku što dođe na isto, mada nisam probao(ja sam se odlučio za nov modem).... pa ako ti je to bila jedina barijera za bacanje windowsa u trash eto ti rešenja:) sve ovo je pomalo :offtopic: ali nema veze... poZ;)

imao sam Intel 537 il tako nesto, i on nije hteo da radi, a skinuo sam bio neke drajvere za linux
taj sam dao caletu a on je meni kupio neki Conexant valjda, pa ni taj nije hteo...
i odustao sam od linuxa

Covenant
18.6.2006, 20:35
Otkud ti znaš da ga toliko ljudi mrzi ? Šta, anketirao si 5 miliona ljudi ? A druga stvar, čak i da je to tačno, 5 miliona ljudi je mizerna cifra u odnosu na celokupno stnovništvo planete od oko 7 milijardi ljudi koji ga ne mrze... dakle, tih 5 miliona nije ni 0.1%.

Uhhh kakve generalizacije:p

Linux je OS no 1 u Kini,a bogami i u celoj Aziji-nisu Kinezi za dzaba napravili Red Flag Linux koji je potpuno lokalizovan na sve njihove dijalekte-opet za razliku od Win-a i MS-a koji se iz petnih zila trudi da se probije na azijsko trziste na kome linux apsolutno dominira....
Mora da su svih 2 milijardi Kineza budale(a i Kina mi nesto deluje kao veoma smesna drzava) kada su svoje poverenje odlucili da poklone open-source-u....
Opet isto tako i Indija....
Slican situacija je i u Africi i Juznoj i Srednoj Americi-Brazil se u potpunosti prebacio na linux,a gle cuda to je najveca drzava u Juznoj Americi...
Sve u svemu-Win je dominatan u Evropi i Severnoj Americi-pa koliko je onda to-oko 600 miliona ljudi-bice da to cini onih par % koje si spominjao....
Kao sto sam rekao-nemas ti pojma....

Jel' bi mogao neku pametnu cinjenicu da navedes a ne samo da vredjas coveka? Procitaj tvoj post jos jednom

Ja vredjam?Pa onaj post je bio cista i otvorena prozivka svih linux korisnika
Ma da!Sto bi koji k...c ljudi imali uopste slobodu izbora:mad:
Svestan sam da je sve ovo off-topic-ali na ovakva *******vanja ne mogu da ostanem imun....

Miloš
18.6.2006, 20:44
imao sam Intel 537 il tako nesto, i on nije hteo da radi, a skinuo sam bio neke drajvere za linux
taj sam dao caletu a on je meni kupio neki Conexant valjda, pa ni taj nije hteo...
i odustao sam od linuxa
:offtopic:
Intel 537 има добар драјвер и уз мало труда око инсталације може да ради на пуних 56 kb/s. Conexant је са бесплатном верзијом драјвера ограничен на 14,4 kb/s.
Баци поглед на ово (http://www.sk.co.yu/2005/10/skse01.html).

ATI`
18.6.2006, 22:04
Ako ovo nije navijacki post,ja onda ne znam sta je:p
A s obzirom da nisi uspeo da se snadjes u SuSE Linux-u
,to znaci da ne znas da koristis i Win kako treba:p

http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=4452&page=3

Na ovom linku se nalazi najsazetiji i najbolji opis onih koji najvise pljuju bilo sta drugo sto nije Win-obratite paznju na post korisnika po imenu Kerber

Ne znam ko ti je rekao da "nisam uspeo" da se snadjem u Linuxu :D, pod problemima smatram zakucavanje i pucanje programa!!!

Iako su Linux distribucije uglavnom besplatne nije mi zao ni jednog od onih 100 i kusur eura sto sam dao za Windows.

Neko je pominjao popularnost Linux-a u Africi, Kini, Juznoj Americi... nije mi stvarno jasno o kakvoj popularnosti pricate, pa i tamo Linux koriste uglavnom u drzavnim institucijama! Po toj vasoj logici Windows ne koristi 95% korisnika racunara nego samo 5%, a sve ostalo je teorija zavere :D

Iskreno, briga me za Linux, sasvim sam zadovoljan Windows-om a to sto ste vi optereceni sa tim prepucavanjima sta je bolje, to je vas problem!

P.S. Ne rece sta si to ti kupio od drugih, prepravio pa od toga zaradio 60 BIL. USD! :D

Covenant
18.6.2006, 23:03
Iskreno, briga me za Linux, sasvim sam zadovoljan Windows-om a to sto ste vi optereceni sa tim prepucavanjima sta je bolje, to je vas problem!

Vidim:p

P.S. Ne rece sta si to ti kupio od drugih, prepravio pa od toga zaradio 60 BIL. USD! :D

Mora da hoces medalju sto si istresao 100e za Win-zato se i toliko kunes u njega kao i g-din moderator-investicija,ma kakva bila mora,jelte,da se opravda,kao i svoja sujeta....
Mogao si lepo i da se malo potrudis oko linux-a,a 100e da das za neke pametnije stvari:p
Da si kupio Win za 100din,na nekoj pijaci kao 99% ljudi u ovoj zemlji-drugu bi pesmu pevao...

ATI`
18.6.2006, 23:48
Vidim:p

Mora da hoces medalju sto si istresao 100e za Win-zato se i toliko kunes u njega kao i g-din moderator-investicija,ma kakva bila mora,jelte,da se opravda,kao i svoja sujeta....
Mogao si lepo i da se malo potrudis oko linux-a,a 100e da das za neke pametnije stvari:p
Da si kupio Win za 100din,na nekoj pijaci kao 99% ljudi u ovoj zemlji-drugu bi pesmu pevao...

Mozda je za tebe 100e veliko, ali nismo svi isti! Mislim da ti je sa ovim jasno zasto se afrikanci i juznoamerikanci trude oko Linux-a, ja nemam potrebu za tim.

Sto se tice sujete, pa vi ste prvi poceli da blatite coveka i njegove proizvode, pogledajte malo postove i zapitajte se zasto to radite kad vi ionako koristite operativni sistem koje je "superioran" u odnosu na Bilijev! :D

P.S. I dalje nisi rekao sta si kupio od drugih i na njemu zaradio 60 BIL. USD! :D :D :D

ATI`
19.6.2006, 0:03
...Ja vredjam?Pa onaj post je bio cista i otvorena prozivka svih linux korisnika
Ma da!Sto bi koji k...c ljudi imali uopste slobodu izbora:mad:
Svestan sam da je sve ovo off-topic-ali na ovakva *******vanja ne mogu da ostanem imun....

Pa sta bi onda trebali da rade korisnici Windows-a na sva p........nja korisnika Linux-a???

holodoc
19.6.2006, 2:00
Opet prepirke oko toga koji je sistem bolji. Pa vi ljudi samo čekate šansu da nečiju temu "flejmujete"! Ovu temu sam ja otvorio ali ne sa namerom da opet (po ko zna koji put) samo sačekate trenutak da pljujete tuđ izbor.

Valjda ćete jednom ljudi da shvatite razlog zbog kojeg ne postoji samo jedan jedini operativni sistem. Svaki OS, pa i Linux i Windows, imaju svoje za i protiv. Kao što u programskim jezicima danas niko normalan neće koristiti recimo COBOL za matematička izračunavanja tako niko ko je pri sebi neće koristiti Windows za pravljenje cluster-a kad za to već postoji ogroman broj OS-eva namenjenih isključivo u te svrhe. Jasno je da je i ta kombinacija moguća ali svako ko se razume malo u tematiku paralelnih računarskih sistema znaće o čemu pričam.

Treba odvojiti na jednu stranu operativni sistem koji je imao priliku da se intenzivno razvija poslednjih dvadeset godina (Windows) i onaj koji je tek odnedavno dobio koliko toliko podršku. Znači, dok je Windows već daleko gazio punim gazom u IT industriji Linux je još uvek bio napušteno nedonošče.

Već sa prvom razlikom jasno je valjda svakom da ova dva sistema nije moguće upoređivati. No ako neko insistira idem dalje.

Windows je operativni sistem koji je prevashodno orijentisan već duži niz godina na ljude koji žele da ne razmišljaju o operativnom sistemu dok rade nešto na računaru. Kompletna prednost Windows-a se jednostavno završava tom činjenicom da je najkomforniji sistem za rad pod svodom nebeskim. Naravno da zbog toga plaća ogroman ceh sigurnosti ali nemoj da mi neko kaže da je za sigurnost operativnog sistema najviše kriv sam sistem. Krivo je uglavnom bahato ponašanje korisnika koji smatraju da su firewall i antivirusni program samo zaduženi za bespotrebno zauzimanje memorije. Pa onda krivite operativni sistem kada vam se nakači neki “mlogo” gadan trojanac sa www.pichunter.com ili www.crack.am.

Ajde da pretpostavimo da u ovom trenutku Windows nestane sa svih računara u svetu. Koji bi operativni sistem tada omogućio onom Radiši iz Babušnice da sluša Megadeth na svom računaru? Mislim da bi Radiša tada morao da kupi sebi lepo jedan radio ili još bolje kasetofon pa da do mile volje na miru sluša “luče palanačko”.

holodoc
19.6.2006, 2:01
E sada shvatam da ovde sigurno ima većih stručnjaka za Linux od mene. Šta pa tek se par meseci ponovo družim sa Linuxom. Pre toga sam u njemu nešto radio dok je još uvek bio parče karaktera na crnoj površini terminala. Lično mislim da je Linux uzeo veoma dobar zamah u svom razvoju ovih poslednjih godina ali da ga lično još uvek ne bih baš koristio kao zamena Windowsu kod prosečnog korisnika PC-a. E tu leži kvaka zašto je Windows još uvek “tata” kod ove grupe korisnika. Normalno je da će korisnik sada teže da se preorijentiše na potpuno novi način funkcionisanja (problem tipa “A gde mi je u tri lepe otiš’o Program fajls?”). Sa druge strane ovde je važno uočiti još jednu bitnu razliku a to je da neki ljudi ovde ne mogu da razlikuju primenu Linuxa u poslovne i kućne svrhe. Vidim da se često pominje kako se u raznim zemljama Linux koristi u vladinim organizacijama i to veoma uspešno. E pa i to ima svoje zato. Prvo zato što ne može prosečan poznavaoc računara sa interneta da pokupi neku super-ekstra-mega-giga špijunsku alatku i iskoristi je za čeprkanje sistema sa druge strane jer je potrebno poznavati sistem sa onog kraja žice. To bitno smanjuje krug ljudi koji mogu da utiču na stabilnost takvih sistema. I još jedna važna stvar. Linux u takvim ustanovama uglavnom nije ni nalik onima koji se dobija recimo kada se instalira full varijanta SUSE-a u nemačkoj pa čovek ima oko 5GB raznih instaliranih gluposti. Pored osnovnih nekih modula Linux u takvim slučajevima uglavnom sadrži glavnu aplikaciju i to je to. Nema 50 000 raznih sitnih igrica i ostalih gluposti. A alatke o administraciji mreže i ostalo da ne pominjemo. Tamo se jedan čovek, ili grupa ljudi, plaćaju da čupaju kosu i osede zbog nečega što ne radi.

Windows je definitivno pobednik u kategoriji ekonomski isplativijeg. Jednostavno, da li će neka kompanija za svoje računare izabrati relativno jeftin operativni istem i izdvojiti manju količinu novca na ljude koji će biti zaduženi za njegovo održavanje ili će postaviti besplatan OS ali zato izdvajati znatne količine novca na kadar, odluka je isključivo te kompanije. Kada se čovek sabere nekako uvek dođe na isto. Otud i glavni razlog zašto se za Windows razvija najviše softvera. Svi ostali prate najbržeg. Pa kakva bi ironija bila kada bi recimo Autodesk počeo, čisto iz hira, da proizvodi samo Linux verziju AutoCAD-a. Mislim da mu se to ne bi uopšte isplatilo. Opet sa druge strane i dalje podržavam činjenicu da Linux, i pored ogromnog napretka koji je postigao, pati od dečijih bolesti. Sa druge strane Linux bi bio definitivno moj favorit ako bi se koristio u neke naučne svrhe gde je potrebno voditi računa o brzini i stabilnosti računa i obrade podataka. Pa valjda je svima poznata činjenica da se Linux veoma lepo slaže sa C i C++ kompajlerima (jer je i sam nastao iz istih). Zato je to pogodna platforma za razvoj naučnih aplikacija.

holodoc
19.6.2006, 2:01
I šta reći na kraju. Tužno je ovde čitati postove ljudi koji su našli za shodno sebe da smatraju kompetentnim da nešto kude na osnovu tek par pokušaja i datih šansi. Svaki početak je težak a treba ga prevazići. Zato mislim da svako ko kritikuje Linux (pa čak i Windows) treba da stavi sebi prst na čelo i zapita se da li je uopšte moguće porediti ova dva sistema. Najpravednije bi bilo uraditi Checkpoint Windows-a sada pa za jedno desetak godina (vreme koje je realno dato i Windows-u da se razvije) pokušati uporediti gde je koji sistem. Nažalost Windows će najverovatnije i tada imati ovu prednost od jedne dekade ali ko zna? Ne znamo ni šta će se desiti sutra zar ne?

I da ova tema ne prođe baš bez onoga o čemu je uopšte Bill Gates je svoju penziju pošteno zaslužio. A mala packa ATI-ju (jel to skraćenica od Automatski Teram Inat). Ne možeš da kažeš da je Bill Gates zaradio 60 milijardi dolara prodajom jedne jedine stvari. Najverovatnije si mislio na njegovu prvu transakciju kada je prodao MS DOS za (najverovatnije mada ko će ga znati) 50 000 dolara. A ne verujem da se baš obogatio od toga što je oročio tih 50 000 na dvadeet godina. U stvari ko ko zna. Gadni su kapitalisti ti amerikanci ;)

ATI`
19.6.2006, 15:24
...I da ova tema ne prođe baš bez onoga o čemu je uopšte Bill Gates je svoju penziju pošteno zaslužio. A mala packa ATI-ju (jel to skraćenica od Automatski Teram Inat). Ne možeš da kažeš da je Bill Gates zaradio 60 milijardi dolara prodajom jedne jedine stvari. Najverovatnije si mislio na njegovu prvu transakciju kada je prodao MS DOS za (najverovatnije mada ko će ga znati) 50 000 dolara. A ne verujem da se baš obogatio od toga što je oročio tih 50 000 na dvadeet godina. U stvari ko ko zna. Gadni su kapitalisti ti amerikanci ;)

Sve si ovo dobro napisao, ali ja nisam nigde rekao da je ovaj ili onaj OS dobar ili los! Nikome se ne drzi vatreno oruzje iznad glave i preti da mora koristiti Windows ili Linux.
Kao sto si rekao i jedan i drugi imaju mane i vrline, ali korisnici Linux-a ne dozvoljavaju da se kaze da on ima mane!
Sto se tice sigurnosti, i ja posecujem sve te "opasne" sajtove pune trojanaca, ali jos ni jednom nisam nasao virus na disku! A zamisli koristim Windows! :D
Ne razumem zasto korisnici Linux-a nece da prihvate istinu. Tacno je da se od svih virusa bar 90% kaci za Windows, ali to je zato sto je on instaliran na preko 90% racunara na svetu, naravno da ce se destruktivni ljudi okrenuti najvise tom delu! Ali, da pogledamo i sigurnost Linux-a. Pa kako ako je Linux toliko "siguran" hakeri uspeju da upadnu i u banke, i u ostale sisteme sa poverljivim podacima koje rade na Linux-u!!!. Naravno, oni ce da okrive los software, ali cinjenica je da je i software deo tog sistema. Sve da je i Linux 100% siguran sta to vredi kad je software nesiguran! Svejedno, sve se na kraju svodi na jedno, hacker je provalio sistem! :D

Tacno je da korisnici Windows-a imaju vise problema sa virusima. Ali to je zato sto vecina korisnika Windows-a poseduje manje znanje od korisnika Linux-a, jer naravno u tih 95% korinika je i preko 70% onih koji ni sam Windows ne umeju da instaliraju. Ali to ne znaci da je Windows toliko nesiguran koliko korisnici Linux-a kazu.

Ja godinama koristim Windows ali jos nisam imao nikakav problem sa virusima, plavim ekranom smrti ili slicnim stvarima koji korisnici Linuxa nabijaju na nos svakome ko pomene Windows. Za razliku od njega na istoj masini SuSE je znao da zakuje i dok slusam mp3! Ja ne kazem da je losiji samo prenosim svoja iskustva, a nisam od onih koji ce da koristi nesto drugo samo da bi bio protiv vecine.
I da zakljucim, Windows mi odlicno radi, nemam problema ni sa virusina, ni sa plavim ekranima smrti ni sa zakivanjima programa, ni sa hardware-om koji koristim. Tu ne mislim na graficke i modeme, vec na Cutter, citac kartica za e-bank koji ne moze da radi u Linux-u i sl.
Ne vidim ni jedan razlog da gubim vreme terajuci Linux da proradi sa nekim egzoticnim delom hardware-a, jer vreme je novac!

Marko_L
19.6.2006, 15:45
Linux je OS no 1 u Kini,a bogami i u celoj Aziji-nisu Kinezi za dzaba napravili Red Flag Linux koji je potpuno lokalizovan na sve njihove dijalekte-opet za razliku od Win-a i MS-a koji se iz petnih zila trudi da se probije na azijsko trziste na kome linux apsolutno dominira....
Mora da su svih 2 milijardi Kineza budale(a i Kina mi nesto deluje kao veoma smesna drzava) kada su svoje poverenje odlucili da poklone open-source-u....
Opet isto tako i Indija....
Slican situacija je i u Africi i Juznoj i Srednoj Americi-Brazil se u potpunosti prebacio na linux,a gle cuda to je najveca drzava u Juznoj Americi...
Sve u svemu-Win je dominatan u Evropi i Severnoj Americi-pa koliko je onda to-oko 600 miliona ljudi-bice da to cini onih par % koje si spominjao....
Kao sto sam rekao-nemas ti pojma....
Hahahaahahahahhahahaahaha.... joj stomak.... buahahhahahahaaaa...
Ja nemam pojma, a ti si taj koji ne pravi razliku između vlade jedne zemlje i tržišta. Dakle, kineska vlada koja je (još uvek) u "ih bin komuništ" fazonu odlučila da se odupre zapadu tako što će da razvije sopstveni sistem za državnu administraciju koji nije zasnovan na Win-u i sad odjednom 2 milijardi Kineza koriste Linux. Daj bre, nemoj da te čuje neko, ima da ti se smeje :) Ili hoćeš da kažeš da su svi Kinezi zaposleni u vladi, a ? :) A baš se nešto pitam da li svi oni Kinezi (koji su verovatno najbrojniji u WOW svetu) piče WOW na Linuxu, eye ? :rofl: Slična je stvar i što se tiče Brazila... ako je neko u državnoj administracija čije su potrebe da se otkuca poneki dokument uvideo da je za to sasvim dovoljna kombinacija Linux + Openoffice to ne znači da apriori svaki građanin Brazila koristi Linux... Dakle, kao što vidimo, Linux može da posluži kao jeftina alternativa kuckanju tekstova i delimično kao server, za sve ostalo Win je nenad****v... uostalom, zato i ima preko 95% svetskog TRŽIŠTA. A ako ćemo da pričamo samo o desktop primeni, onda taj procenat verovatno ide i do nekih 99%.
Ja vredjam?Pa onaj post je bio cista i otvorena prozivka svih linux korisnika
Ma da!Sto bi koji k...c ljudi imali uopste slobodu izbora
Pa sloboda izbora svakako postoji. Meni se još nije desilo da odem da kupim računar, a da me sačeka neko sa bejzbol palicom i viče "Kupi Windows, kupi Windows"... dakle, niko nikog ne bije po ušima da koristi jedno ili drugo... pa se opet ljudi odlučuju za Win iako je višestruko skuplji... Ha, to je verovatno zato što je Lin bolji, yeah right :)

Marko_L
19.6.2006, 15:54
Tužno je ovde čitati postove ljudi koji su našli za shodno sebe da smatraju kompetentnim da nešto kude na osnovu tek par pokušaja i datih šansi.
A još tužnije čitati postove ljudi čija je kompetentnost vezana za ideologiju, umesto da obrate pažnju na ekonomski i tržišni apekt, pa onda tu navode primere kineske i brazilske vlade, koje uzgred budi rečeno, veze nemaju sa IT-jem, neko se vode istom tom ideologijom... Još samo da se uvate za ručice i složno zapevaju "Give Linux a chance" :)

Covenant
20.6.2006, 1:25
Majke mi ovo je genijalno,podseca me na MS-ovo odeljenje za propagandu:rofl:

:a_bleh:

Covenant
20.6.2006, 11:02
I velis postovi linux korisnika su ideologija ili ideoloski orjentisani-samo li se pitam u koju kategoriju spadaju tvoji postovi ovde-ako to nije ideologija,ja ne znam:rolleyes:
Zato please......

ATI`
20.6.2006, 12:11
Majke mi ovo je genijalno,podseca me na MS-ovo odeljenje za propagandu:rofl:

:a_bleh:

Zasto ne uzivate u "blagodetima" Linux-a, zasto uvek kad je neka prica o Windows-u blatite doticni OS???

Koliko sam primetio ni jedan korisnik Windows-a ne govori nista lose u thread-ima koji pisu iskljucivo o Linux-u! Mene takvi thread-ovi i ne zanimaju, ali se pitam zasto vas zanimaju oni koji govore o Windows-u????
Cim se pojavi neki novi odmah ste tu da blatite Windows! Valjda nemate sta pametno da radite u Linux-u, pa vam je to glavna zanimacija :D :D :D

Covenant
20.6.2006, 16:51
Zasto ne uzivate u "blagodetima" Linux-a, zasto uvek kad je neka prica o Windows-u blatite doticni OS???

Zato sto je Win djubre koje jos i kosta:p

Koliko sam primetio ni jedan korisnik Windows-a ne govori nista lose u thread-ima koji pisu iskljucivo o Linux-u!

Zato sto masa ljudi stice pogresnu predstavu o Linux-u zbog ovakvih tvojih i gos'n moderatorovih-postova i cisto individulanih stavova.....

Mene takvi thread-ovi i ne zanimaju, ali se pitam zasto vas zanimaju oni koji govore o Windows-u????

Vidim,bas nisi bio aktivan u topic-u Win vs Linux:p
A postovi bukvalno preslikani-bez ijednog argumenta:p

Vrlo interesantno-vodim raspravu o linux i win-u sa likovima koji su instalirali linux,nisu znali(ili hteli)da nameste nesto sto im nije radilo(u 99% slucajeva soft modem)i posle dan ga unistalirali i zakljucili da je sve to bezveze.....
A ja linux koristim vec 4 godine i isto toliko Win...
A sve jos pride,vrlo individualni stavovi-ali izreceni u takvom tonu da moraju da budu i opsteprihvaceni
Nece moci...

I jos nesto-nisam primetio da je masa srecnih i zadovoljnih Win korisnika koje pominjete dosla da podrzi vase stavove i da se kune u isti....
Verovatno ce mozda doci i jos neko ko je kao vi kupio orginalni Win,da,kao sto sam rekao,iz petnih zila opravda svoju investiciju-50e za obicno djubre...
Zaista,u jednoj stvari je Win nenadmasan-po stabilnosti(ajde ovo jos i djene-djene) gomili virusa,rupa i sigurnosnih propusta kao i servis pack-ovima od po stotinu MB-tu mu nema ravnog....
Tek da ne pominjem uzas zvani ActiveX i najvecu glupost ikada u svetu OS-ova -registry bazu....
I kao vrhunac gluposti ovde mogu da navedem komentar Marka L-"mozda je linux dobar i za server"
Pre ce mene da zaboli stomak od smeha:rofl:
Mora da su svi internet provajderi i web-severi kod nas smetnuli sa uma kada koriste linux ili FreeBSD za svoje servere....
Isto vazi i za ostali svet.....

ATI`
20.6.2006, 18:48
....Zato sto je Win djubre koje jos i kosta:p
.... koriste linux ili FreeBSD za svoje servere....

1. Nisi mi ti dao pare da kupim Windows. Ja sa mojim parama mogu da kupujem sta god hocu. Ti ako jos zivis u zanosu komunizma gde su svi jednaki i gde je sve dzabe, to je tvoj problem. Ali je tu ideologiju pregazilo vreme. Dokazano je da ne mozemo biti svi isti.

2. I ja mogu da kazem da masa ljudi stice pogresnu sliku o Linux-u zbog tvojih postova, u kojima je sve med i mleko. Ali obicnom coveku treba desktop sistem jednostavan i lak za upotrebu.

3. Bio sam aktivan u tom thread-u zato sto si i tamo pljuvao po Windows-u koliko god si mogao.

4. Ne vidim razlog zasto moras da vodis raspravu. Koristi svoj svemoguci Linux i ne plju po drugim OS-ovima!

5. Ne moram ja da pravdam investiciju u Windows, to je inace sitnica, ostatak software-a kosta bar 1.000 eura, ali sve se to isplatilo visestruko, tako da ne moras da brines mnogo oko MOJIH ulozenih para!

6. Internet provajderi i Web serveri koriste Linux uglavnom zbog ekonomicnosti, ali Linux se jedino za to i moze koristiti :D

7. Lepo ti isprica o ActiveX i registry bazi, ali verovatno "nisi video" da sam rekao da se te banke pljackaju i ako rade na "svemogucem" i "supersigurnom" Linux-u, pa ne dade komentar na to! :D :D :D

I na kraju, shvatam ja da bi ti da zivis u komunizmu :D gde je sve jednako i da Linux ima pola korisnika racunara, i da svi koristimo isti software i hardware, ali jos jednom, ta ideologija je propala.

P.S. Pogledaj malo sta pises. Jesam li ja ikad rekao da je Linux "djubre". Naravno, to je nivo kulture korisnika Linux-a! Ali shvatam ja vas, vi ste optereceni sa tim sto 95% korisnika racunara koji koriste Windows, ne mozete da nagovorite da koriste Linux. :D

Highlander
20.6.2006, 19:00
p.s. e da mi je bar 100tinak akcija majkrosofta :)
Ne bi, veruj mi! Microsoft svojim akcionarima umesto dividendi često daje nove akcije i sprovodi tzv. razvodnjavanje kapitala. Šteta se vidi tek na kraju kada dodje do likvidacije kompanije. U ovom slučaju do bankrotstva verovatno neće doći brzo, ali verovatno dugo ne bi video ni paru!:opanachke

Shang Tsung
20.6.2006, 20:47
Ne bi, veruj mi! Microsoft svojim akcionarima umesto dividendi često daje nove akcije i sprovodi tzv. razvodnjavanje kapitala. Šteta se vidi tek na kraju kada dodje do likvidacije kompanije. U ovom slučaju do bankrotstva verovatno neće doći brzo, ali verovatno dugo ne bi video ni paru!:opanachke

Eee, ma nije to nista novo.. dosta firmi na zapadu pokusavaju na taj nacin da razvuku investicije, ali sa 1 mlrd $ profita na mesecnom nivou.. pa majku mu, oni su zaista medju vecim grebatorima :)..salu na stranu citao sam da su isplacene dividende za proslu godinu (ili bar za poslednji kvartal prosle godine), uh kakav je to praznik bio za njihove akcionare... ma blago ljudima kad imaju bilo kakve akcije.. pre ili kasnije im upadne kasika u med (a nekome i sekira)

firefly
20.6.2006, 23:03
Mora da su svi internet provajderi i web-severi kod nas smetnuli sa uma kada koriste linux ili FreeBSD za svoje servere....
Samo jedno pitanje:
Da li znas sta tacno prodaje windows kao serversko resenje,a sto linux nema niti ce ga u skorije vreme imati?

Magneto
20.6.2006, 23:19
Ako imate neki komentar na novi poziv Bill Gatesa, izvolite. Svaki naredni off-topic se briše.

Za raspravu Win vs. Linux postoji tema:
http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=4452

ATI`
21.6.2006, 0:47
Covek hoce da se odmori. Zasluzio je valjda. A nema problema sa penzijom u dva dela :D :D

Mora se proznato da je on jedan od retkih milijardera koji nije nasledio bogatstvo, opljackao naftne busotine, trgovao drogom, pokrao drzavu (sto mi ovo poznato zvuci :D) i radio slicne stvari.

E sad, ljudi kojima se ne svidjaju njegovi proizvodi (onih 5%) ga nazivaju cak i "sotonom" ?! a neke koji su radili gore pomenute stvari glorifikuju i dive im se :confused:

P.S. Ovo nema veze sa Win vs Linux temom. Pricam samo o Biliju. Jednostavno, od njegovih proizvoda se ne moze predozirati, ne umire se, niko se ne tera pod pretnjom zivotom da mora koristiti to, ali je ipak omrazeniji od gore pomenutih :confused:

GoranKostic
22.6.2006, 18:51
E sad, ljudi kojima se ne svidjaju njegovi proizvodi (onih 5%) ga nazivaju cak i "sotonom" ?!

Meni nije jasno sto vecina ljudi koji imaju nesto protiv Windowsa, sta god da je to, mrze Bila, kao da je sam Bil pisao Windows, a ne njegovi programeri, koji su mozda krivi i odgovorni za propuste u Windowsu.

Shang Tsung
23.6.2006, 1:46
U početku bijaše Word.
I Word bijaše u Bila.
I Word bijaše Bil.
I Word postade 2.0.
I prebivaše među korisnicima.

Evo rodoslovlja Windowsa, Boga korisničkoga:
UNIXu se rodi DOS 1.0, DOSu 1.0 DOS 2.0, DOSu 2.0 DOS 2.1. DOSu 2.1 DOS 3.0, DOS 3.1, DOS 3.2, DOS 3.3 i klonovi njegovi, koji ne bijahu u Bila. DOSu 3.3 rodi se DOS 4.0 i DOS 4.01, a njemu se rodi DOS 5, blažen u dane svoje. Ukupno od UNIXa 1.0 do DOSa 5, 15 kolena. A DOSu 5.0 rodi se DOS 6.0 i DOS 6.1, DOSu 6.0 DOS 6.22 i njegovi sinovi. Ukupno od DOSa 5.0 do DOSa 6.22, 5 kolena. A Windowsima 3.0 rodiše se Windowsi 3.1, Windowsima 3.1 Windowsi 3.11, a Windowsima 3.11 Windowsi 95.

U to vreme bijaše u pustinji Windows 3.11, a narod govoraše da je on prorok Bilov. A on im reče: "Ja sam glas koji viče iz kućišta: pripravite diskove svoje za onoga koji dolazi".

U Redmondu živeše Intel i zaručnica mu Microsoft. I jedne večeri Microsoftu se ukaza anđeo Bilov i reče: "Zdravo Microsofte, programera pun, Bil s tobom. Blagoslovljen ti među programerskim kućama i plod programera tvojih Windows 95".
A Microsoft mu odgovori: "Evo službenika Bilovih, neka nam bude po defaultu tvome".U ono vreme naredi kralj IBM da se izvrši popis OSova kraljevstva njegova. I Microsoft ode u Chicago. I Microsoft bijaše išao od distributera do ditributera, jer Microsoftu bi vreme uskoro da rodi Windows 95. I ne nađoše smeštaja, osim u jednom uredu. I Microsoft u uredu, među činovnicima i automatima za sokove, bezgrešno (debagirano) iskompajlira Windows 95.

A u to vreme tri kralja s Istoka bijahu tuda prolazili i ugledaše na nebu reklamu za Windows 95, te se uputiše prema uredu. Imena tim trima kraljevima bijahu MacOS, UNIX i CP/M. I donesoše darove: grafički interfejs, multitasking i jednostavnost. Kralj IBM sazna za toga OSa, te naredi da se pobrišu svi OSovi mlađi od godinu dana. Stoga Microsoft pobeže od IBMa, jer mu Bil to najavi u snu. I brojni OSovi tada izgubiše život.

A dođe i vreme beta testiranja Windowsa 95, a u to vreme na Windowsima 3.11 se isprobavaše programi. I dođe Windows 95 kod Windowsa 3.11, a 3.11 reče: "Ja nisam dostojan da ti budem kompatibilan, a kamoli da s tobom koegzistiram na kompjuteru". Ali Windows 95 mu je rekao: "Tako mora biti da se ispuni što je u reklamama o kompatibilnosti navedeno". I e-mail stiže sa god@redmond.com i reče: "Ovo je OS moj ljubljeni, u njemu mi je sva milina".
... ima jos..

Simke
17.8.2006, 10:49
ova sličica mi se prilepila za kursor dok sam malo šetao po mreži...

daco kralj
27.6.2007, 20:51
ova sličica mi se prilepila za kursor dok sam malo šetao po mreži...

haha lol ovo je BILLOVA glava dok smislja kako da nam napravi novi windows sa sto manje baga :a_bleh:

ma ne razmsilja on ima druge da razmisljaju umjesto njega

BIILL je cool lik :to_care:

Covenant
27.6.2007, 21:53
Jace od mene-sorry,nisam mogao da odolim :D

A M G
27.6.2007, 22:00
Xaxaxa, Windows osvaja nova trzista! :D

Nikola1313
3.7.2007, 1:30
A ne znam shta neko moze imati protiv Billa,on je kralj..Ti shto se zale ne vide jednu stvar da njega nije bilo i njegovog windowsa oni shta bi sad radili a vjerovatno bi nashli nekog drugog da okrive kao i vazda...TO je pametan covjek,zaradio je pare tako da moze prehraniti i svoje cukun unuce i da mu se ne treba plashiti za materijalnu situaciju a ti sto se ljute i zel na njega da vidimo kad ce oni uspjeti da postignu i 100 dio onoga sto je on uspio "P.S." :aplauz::ciao:Cao Bille

Atena Palada
3.7.2007, 1:54
... ima jos..
jel ti ovo poglavlje po MIcrosoftu :rofl:

MONTENEGRO
4.7.2007, 10:11
Drugi

04.07.2007

Nakon trinaest godina, Bill Gates više nije najbogatiji čovjek na svijetu. :dzavo:

Meksički tajkun Carlos Slim :confused: je preuzeo prvo mjesto na listi najbogatijih ljudi na svijetu, sa imovinom koja se procijenjuje na oko 67.8 :n_klanja: milijardi dolara, po procjeni meksičkih časopisa.

Glavni razlog za ovu promjenu je rast cijena akcija od 27% u Slimovoj kompaniji America Movil.

Bill Gates je izjavio da mu ne bi smetalo da više ne bude najbogatija osoba na svijetu, pošto u "tome nema ničega dobrog" :eek: , kao i da drugo mjesto donosi mnogo manje publiciteta :rofl: .

Ipak, Slimovo prvo mjesto se još ne može smatrati zvaničnim, pošto se tom listom smatra spisak koji tradicionalno objavljuje Forbes. :dedica: