PDA

Prikaži potpunu verziju : Da li moze umesto telekomovog rutera H510 da stavim D-Link wirelessruter

milos_no
6.5.2010, 12:54
Postovani, koristim telekom ADSL ruter H510. Hteo bih da u stanu imam i wirless a posto ne mogu ovaj ruter da zamenim za H520 mislio sam da kupim D-Link wirless ruter D-300. Moje pitanje je da li mogu ovaj ruter da iskonfigurisem i da njega koristim umesto Telekomovog rutera.Ako je to izvodljivo mozete li mi pomoci oko toga sta trebam da uradim tj na sta trebam da obratim paznju. Unapred hvala Milos.

Stojadin
6.5.2010, 13:03
Наравно да је могуће...

milos_no
6.5.2010, 13:06
Super. A kako da ga iskonfigurisem? :)

holodoc
6.5.2010, 13:42
Nažalost neće da može zato što je D-Link DIR-300 (pretpostavljam da si na njega mislio pošto koliko ja znam D-300 ne postoji) klasičan wireless ruter koji ne sadrži u sebi ADSL modem. Zbog toga ne možeš da ga koristiš kao zamenu za ADSL modem/ruter koji si dobio od Telekoma već ili da nabaviš uređaj koji u sebi ima ADSL modem ili da dotični DIR-300 iskoristiš kao WiFi/LAN switch tj. da ga nakalemiš na Telekomov ruter.

Pošto je prva opcija jasna sama po sebi (ADSL modem/ruteri uglavnom nisu nešto preterano skupi) kod druge opcije dovoljno je da mrežni kabal sa Telekom rutera sprovedeš u jedan od LAN portova na DIR-300 (to su mrežni portovi sa zadnje strane kojih DIR-300 ima 4) i da u LAN podešavanjima DIR-300 podesiš da gateway ukazuje na adresu Telekom rutera. Drugim rečima ako ti je IP adresa Telekom rutera 192.168.1.1 ti upišeš tu adresu u gateway polje LAN sekcije podešavnja na DIR-300.

milos_no
6.5.2010, 20:40
Hvala Holodoc i u pravu si. U pitanju je DIR-300 a ne D-300,moja greska. Posto vec imam taj ruter ja cu ga povezati po opciji dva :) samo jos jedno pitaje. DIR-300 ima 4 Lan prikljucka i jedan na kome pise INTERNET. Zar ne bi trebao mrezni kabal od telekomovog adsl-a da ukljucim u taj INTERNET port? Hvala

holodoc
6.5.2010, 21:36
Hvala Holodoc i u pravu si. U pitanju je DIR-300 a ne D-300,moja greska. Posto vec imam taj ruter ja cu ga povezati po opciji dva :) samo jos jedno pitaje. DIR-300 ima 4 Lan prikljucka i jedan na kome pise INTERNET. Zar ne bi trebao mrezni kabal od telekomovog adsl-a da ukljucim u taj INTERNET port? HvalaMožeš slobodno. To je tzv. WAN port mada u suštini ne moraš da "ukačiš" gateway (Telekom ruter) baš u taj port. WAN port pruža neke dodatne mogućnosti kod konfigurisanja opcija kontrole protoka na ruteru.

Marko069
6.5.2010, 22:17
A koji su ovako dobri adsl modemi/wireless ruteri?Recimo D-Link ili TP-Link,po nekoj pristupacnoj cijeni.

Edit:Cudi me da recimo na Itsvet-u ne naglase koji je samo ruter a koji adsl modem/ruter.

holodoc
6.5.2010, 22:39
A koji su ovako dobri adsl modemi/wireless ruteri?Recimo D-Link ili TP-Link,po nekoj pristupacnoj cijeni.Pa sad šta god da kupiš iz D-Link tabora nećeš se pokajati :) Ne bih iskreno znao da ti preporučim neki poseban trenutno ali ja imam DSL-2740B i mogu da kažem da sam prezadovoljan posebno zato što se radi o kombinaciji ADSL modem/4-portni switch/WiFi u N standardu (Atheros čipset).

Ono što je bitno kada nabavljate bilo kakvu opremu je da tražite uređaj odgovarajućeg "aneksa" (Annex) i to "aneks A" za one koji imaju klasičnu telefonsku liniju (POTS) ili "anex B" ukoliko imate ISDN liniju. Razlika je bitna zbog splitera i specifičnosti uređaja.

Edit:Cudi me da recimo na Itsvet-u ne naglase koji je samo ruter a koji adsl modem/ruter.Ne oslanjaj se previše na sajtove (osim usko specijalizovanih) jer njihov sadržaj uglavnom uređuju web masteri koji nemaju blage veze o uređajima a kamoli znaju razliku između "aneksa A" i "aneksa B" ;) Pre nego što bilo šta kupiš obavezno pogledaj specifikacije na zvaničnom sajtu proizvođača uređaja.