Prikaži potpunu verziju : Da li moze umesto telekomovog rutera H510 da stavim D-Link wirelessruter
Postovani, koristim telekom ADSL ruter H510. Hteo bih da u stanu imam i wirless a posto ne mogu ovaj ruter da zamenim za H520 mislio sam da kupim D-Link wirless ruter D-300. Moje pitanje je da li mogu ovaj ruter da iskonfigurisem i da njega koristim umesto Telekomovog rutera.Ako je to izvodljivo mozete li mi pomoci oko toga sta trebam da uradim tj na sta trebam da obratim paznju. Unapred hvala Milos.
Super. A kako da ga iskonfigurisem? :)
Nažalost neće da može zato što je D-Link DIR-300 (pretpostavljam da si na njega mislio pošto koliko ja znam D-300 ne postoji) klasičan wireless ruter koji ne sadrži u sebi ADSL modem. Zbog toga ne možeš da ga koristiš kao zamenu za ADSL modem/ruter koji si dobio od Telekoma već ili da nabaviš uređaj koji u sebi ima ADSL modem ili da dotični DIR-300 iskoristiš kao WiFi/LAN switch tj. da ga nakalemiš na Telekomov ruter.
Pošto je prva opcija jasna sama po sebi (ADSL modem/ruteri uglavnom nisu nešto preterano skupi) kod druge opcije dovoljno je da mrežni kabal sa Telekom rutera sprovedeš u jedan od LAN portova na DIR-300 (to su mrežni portovi sa zadnje strane kojih DIR-300 ima 4) i da u LAN podešavanjima DIR-300 podesiš da gateway ukazuje na adresu Telekom rutera. Drugim rečima ako ti je IP adresa Telekom rutera 192.168.1.1 ti upišeš tu adresu u gateway polje LAN sekcije podešavnja na DIR-300.
Hvala Holodoc i u pravu si. U pitanju je DIR-300 a ne D-300,moja greska. Posto vec imam taj ruter ja cu ga povezati po opciji dva :) samo jos jedno pitaje. DIR-300 ima 4 Lan prikljucka i jedan na kome pise INTERNET. Zar ne bi trebao mrezni kabal od telekomovog adsl-a da ukljucim u taj INTERNET port? Hvala
Hvala Holodoc i u pravu si. U pitanju je DIR-300 a ne D-300,moja greska. Posto vec imam taj ruter ja cu ga povezati po opciji dva :) samo jos jedno pitaje. DIR-300 ima 4 Lan prikljucka i jedan na kome pise INTERNET. Zar ne bi trebao mrezni kabal od telekomovog adsl-a da ukljucim u taj INTERNET port? HvalaMožeš slobodno. To je tzv. WAN port mada u suštini ne moraš da "ukačiš" gateway (Telekom ruter) baš u taj port. WAN port pruža neke dodatne mogućnosti kod konfigurisanja opcija kontrole protoka na ruteru.
A koji su ovako dobri adsl modemi/wireless ruteri?Recimo D-Link ili TP-Link,po nekoj pristupacnoj cijeni.
Edit:Cudi me da recimo na Itsvet-u ne naglase koji je samo ruter a koji adsl modem/ruter.
A koji su ovako dobri adsl modemi/wireless ruteri?Recimo D-Link ili TP-Link,po nekoj pristupacnoj cijeni.Pa sad šta god da kupiš iz D-Link tabora nećeš se pokajati :) Ne bih iskreno znao da ti preporučim neki poseban trenutno ali ja imam DSL-2740B i mogu da kažem da sam prezadovoljan posebno zato što se radi o kombinaciji ADSL modem/4-portni switch/WiFi u N standardu (Atheros čipset).
Ono što je bitno kada nabavljate bilo kakvu opremu je da tražite uređaj odgovarajućeg "aneksa" (Annex) i to "aneks A" za one koji imaju klasičnu telefonsku liniju (POTS) ili "anex B" ukoliko imate ISDN liniju. Razlika je bitna zbog splitera i specifičnosti uređaja.
Edit:Cudi me da recimo na Itsvet-u ne naglase koji je samo ruter a koji adsl modem/ruter.Ne oslanjaj se previše na sajtove (osim usko specijalizovanih) jer njihov sadržaj uglavnom uređuju web masteri koji nemaju blage veze o uređajima a kamoli znaju razliku između "aneksa A" i "aneksa B" ;) Pre nego što bilo šta kupiš obavezno pogledaj specifikacije na zvaničnom sajtu proizvođača uređaja.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.