Prikaži potpunu verziju : 5/2010 „Dim, pepeo, demon i avion”
Ako imate neko svoje misljenje na temu aktuelne kolumne molimo vas da ga podelite sa ostalim forumasima u ovoj temi.
Kolumna je lični komentar istaknutog novinara nekog lista na neku pojavu. Za razliku od reportaža i ostalih tekstova koji bi trebalo da budu objektivni, kolumna podleže subjektivnosti autora, zato se grafički drugačije predstavlja od ostatka časopisa.
Svi komentari koji nisu konstruktivni i u sebi sadrže govor mržnje će biti obrisani bez obrazloženja.
Diskutujemo o kolumni i vasem misljenju o stavovima koje Kuzma iznosi u njima a ne psihoanalizom autora...
"Energetski vampiri (http://en.wikipedia.org/wiki/Troll_(internet))" koji samo kritikuju a pri tom ne kazu nista konstruktivno, vide u svemu samo lose i bave se teorijama zavere bice brisani bez obrazlozenja.
Pročitajte pravila foruma.
http://img246.imageshack.us/img246/6130/rulesuk4.gif (http://imageshack.us)
Koristan link (http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=45891)
Bonton o komunikaciji na Internetu (http://www.sk.rs/forum/showpost.php?p=882091&postcount=1)
Dooobar, dooobar, dooooobar tekst.
Smoriše me više WoW naklapanja i doomsday proročanstva i priželjkivanja. A i tema mi je jako bliska :D
Videću kolko će da mu potraje ovo što je (ponovo) ostavio pušenje. Što reče Mark Tven "ostavljanje nije nikakav problem. Do sada sam to uradio bar 50 puta" :D
P.S: Btw, ja sam nekako - ne znam kako - stekao pogrešan utisak da je on više lik za Marlboro. +1 za njegov ukus, u svakom slučaju.
miša topola
30.4.2010, 22:32
Ostaje nam da čekamo - da li će Kuzma ostaviti duvan, ponovo?
A mogao je lepo da bude pilot :)
Ja сам непушач, али када видим где радим и шта удишем, дувански дим ми дође као мирис пољског цвећа.
Mora da ih je ostavio kad je video koliko kosta GTX480 in SLI. Stednja Sarmo!!!
Ili je kao moj drug poceo da gleda po gradu koliko kostaju "Kiki" kolica.:dzavo:
I moj ćale je ostavio cigarete dok sam ja bio na putu, tako da :D
Sass Drake
1.5.2010, 15:28
Jovana ga opet dovodi u red, a možda je i beba na putu. U svakom slučaju drago mi je se više neće trovati i bacati pare na to đubre, a zbog manjka dima temeratura u prostoriji gdje je kompjuter biće niža, a radne učestanosti biće veće.
--ComputerBoy--
1.5.2010, 15:43
Pametno, Kuzmo, cigarete u kantu, tu im je i mesto. ;)
miša topola
1.5.2010, 15:46
"Da je Bog hteo da čovek puši, ugradio bi mu odžak."
Zna se ko je ovo rekao.
Pa ima nos i usi, eto ti tri odzaka :D.
A ko je to rekao ?
miša topola
1.5.2010, 16:03
Patrijarh Pavle.
Dosadan tekst meni potpuno strana tema poshto sam nepushac ...
Nema neke veze sa igrama i zivotom igraca ... I da li ce on da ostavi pushenje ili ne to je njegova stvar nema potrebe da o tome zna 100.000 ljudi ...
--ComputerBoy--
1.5.2010, 23:44
Tacno, ali bolje ovo nego da po ko zna koji put zalazi duboko u svoje misli... Da o njemu saznam nesto sto nikad nisam zeleo da saznam. :eek:
Možda je tekst dosadan, ali se nadam da će zbog njega barem neko prestati da puši to smeće koje se naziva duvan.
Ostavite vi malo nas pušače na miru :p
--ComputerBoy--
2.5.2010, 8:41
E, necemo iz inata! Mi ostali smo pasivni pusaci i trujemo se zbog vas. Ajde da je to imalo zdravo ili korisno, ali nije! Svako pocinje da pusi iz istog razloga - iz iskompleksiranosti. U tinejdzerskim danima maksimalno se trudi da bude kao odrasla osoba, a izmedju ostalog, neki i pusenje ubrajaju u to. Drugi razlog je da bi bio blizi drustvu za koje ne zeli da ga posmatra kao autsajdera dok pusi...
Ajde iskreno - Sta je vas pusace uopste nateralo da propusite?
Sta god Kuzma napise,ja vise od pola toga nerezumem... :to_care:
miša topola
2.5.2010, 10:36
Kao i ja. Neki put kada pročitam prvih nekoliko redova, odustanem, jer znam da će u nastavku biti smaranje, ali ima i nekih dobrih i lakih za čitanje :D
Ja sam par puta preskocio njegovu kolumnu, ali posle kad sam provalio o cemu pise :rofl: Najjaca je ona sa Maratoncima ( bese nesto kao pekar lekar apotekar).
Sass Drake
2.5.2010, 13:43
Ja sam par puta preskocio njegovu kolumnu, ali posle kad sam provalio o cemu pise :rofl: Najjaca je ona sa Maratoncima ( bese nesto kao pekar lekar apotekar).
To je ona kad je htio da postane grobar preduzetnik. :D
E, necemo iz inata! Mi ostali smo pasivni pusaci i trujemo se zbog vas. Ajde da je to imalo zdravo ili korisno, ali nije!
:p
Ajde ajde.. nije sve tako crno.
Ja te ne trujem, budi siguran. Najviše džurim u sopstvenim prostorijama, koje delim sa još jednim poklonikom (poklonicom :D) ove prljave navike. Ako negde izađem, i ako u prostostorijama može da se puši - zapaliću, naravno. Ako je u kafiću/restoranu/kancelariji/poslovnom prostoru zabranjeno pušenje - neću da zapalim. Ne pušim čak ni u sopstvenim kolima.
Da ti dođem sad na gajbu i da mi kažeš da ne mogu da pušim unutra zato što imaš no smoking policy, tražio bih da izađem na terasu. Da ti dođeš kod mene - e jbga, tu bi morao malo da me istrpiš :p A opet, i ja i moja gospođa smo bili dovoljno odgovorni da oboje idemo da zapalimo na terasi, na sopstvenoj gajbi, kad nam dolaze poznanice koje su u 2. stanju (sad nešto zaređale trudnjače, čudo jedno :D).
Tako da u principu nije toliko strašno kao što ti misliš. Ali ukazaću ti na jednu mnogo goru stvar - šta misliš kako utiče na tebe, mene i sve ostale kad mi vozilo po gradu troši 15l na 100 km? Po meni je to mnogo gore od pušenja. A niko mi do sada nije rekao "jao fuj, nemoj da voziš kola, sve nas truješ".
Uostalom, sa cigaretama je vrlo slična situacija kao i sa benzinom i alkoholnim pićima. Ne košta Kurvoazije 2,500k RSD, niti benzin 130 RSD/litar, niti Davidoff koji Qz spominje 160 RSD/paklica u nabavci - najveći deo tih cena nakarikan je usled akciza, poreza itd. Sa ekonomske tačke, to znači da sam ja mnogo veći prijatelj države kad kupim boks cigara ili natočim 40 litara goriva, nego kad u supermarketu kupim 4kg mlevenog, 2 kg brašna i karton mleka :p
Npr. u EU je paklica cigareta 5-6 EUR. To sigurno nije zato što je veleprodajna cena Philip Morrisa 4,5 EUR (onda bi Marlboro i kod nas bio toliko a ne 1,2 -1,4EUR), nego zato što se država nenormalno ugrađuje.
P.S: Ali slažem se sa onim za iskompleksiranost, mada ja bih to pre nazvao "peer pressure". Ćuti, bar se ne bodemo u vene :D
da da, sa 2 hektara resursa.:D
--ComputerBoy--
2.5.2010, 17:10
Najviše džurim u sopstvenim prostorijama, koje delim sa još jednim poklonikom (poklonicom :D) ove prljave navike. Ako negde izađem, i ako u prostostorijama može da se puši - zapaliću, naravno. Ako je u kafiću/restoranu/kancelariji/poslovnom prostoru zabranjeno pušenje - neću da zapalim. Ne pušim čak ni u sopstvenim kolima.
Sve je to super sto postujes, svaka cast na tome, takvi su zaista retki. ;)
Ali ukazaću ti na jednu mnogo goru stvar - šta misliš kako utiče na tebe, mene i sve ostale kad mi vozilo po gradu troši 15l na 100 km? Po meni je to mnogo gore od pušenja. A niko mi do sada nije rekao "jao fuj, nemoj da voziš kola, sve nas truješ".
Ali od kola imas korist - u veoma malom vremenskom intervalu stizes na destinaciju. Da i cigarete imaju IKAKVU korist osim trovanja, ja bih cutao. :p
P.S: Ali slažem se sa onim za iskompleksiranost, mada ja bih to pre nazvao "peer pressure". Ćuti, bar se ne bodemo u vene :D
Makar kad se bodes u vene ne trujes i druge. ;)
Elem, ti mi ne odgovori na pitanje: Sta te je nateralo da pocnes da pusis?
Naravno da cigarete imaju neku korist - tzv. "psihičke štake". Neko veruje da će mu Isus pomoći, neko mlati ženu i decu, neko se opija u obližnjoj kafani/ispred trafike/kod kuće, a neko zapali cigaru. Nekad i cigaru u kojoj nije samo duvan ;)
Sve su to stress relief metode :p
I ne, kad se bodem u vene ne trujem druge... tebi ću samo obiti stan da bih ti pokrao šta mogu, ili ću ti dići mobilni, CD plejer iz kola ili šta već, da bih to sebi našpricao u venu. A veruj mi, da od 100 ljudi koji se "profi" bodu, jedva njih 10 (kojih crnih deset.. DVOJE!) može da ima stalne, dugoročne poslove, i neće biti prinuđena pre ili kasnije da pribegne kriminalu. A lik koji dnevno slisti paklu-dve (ili poduva 2-3 džointa) je još uvek u stanju da bude društveno-koristan i da sam izdržava svoj "porok". :p
A odgovor na tvoje pitanje "šta je tebe nateralo" je verovatno 1) okruženje (društvo i svi matori su pušači) i 2) depresija i jako sumorna situacija u zemlji 90ih. To je ono - nemaš struje, ne možeš da kupiš pišljive patike od 50 DM, ne možeš da izađeš iz zemlje (a i da možeš, nemaš para za takve poduhvate), RTS vrti "mi pobeđujemo i cvetaju nam ruže" ali ti znaš da nije baš tako itd.. I prijatelj Gosn. cigara ti je uvek tu :o E sad, jeste se situacija popravila pedeset puta od tada, ali neke stvari su opasna navlaka.
Msm pazi, s obzirom da si ti nepušač, ja od tebe ne očekujem da ti mene razumeš... ali siguran sam da ima ljudi koji će se složiti sa mnom kakvo je zadovoljstvo kad ustaneš ujutro, ono tek izlazi sunce, skuvaš kafu, sipaš ladnu kiselu vodu, neki ratluk ili tako nešto i cigara. Milina jbt :D Isto kao kad bi ti objašnjavao nekoj babi kako je zadovoljstvo cepiti hedaru nekom u CS. Naravno da te neće ukapirati.
--ComputerBoy--
2.5.2010, 17:39
Naravno da cigarete imaju neku korist - tzv. "psihičke štake". Neko veruje da će mu Isus pomoći, neko mlati ženu i decu, neko se opija u obližnjoj kafani/ispred trafike/kod kuće, a neko zapali cigaru. Nekad i cigaru u kojoj nije samo duvan ;)
A mogao bi da radis milijardu drugih stvari da bi ti bilo lakse, umesto bilo sta od toga sto si naveo.
A odgovor na tvoje pitanje "šta je tebe nateralo" je verovatno 1) okruženje (društvo i svi matori su pušači) i 2) depresija i jako sumorna situacija u zemlji 90ih. To je ono - nemaš struje, ne možeš da kupiš pišljive patike od 50 DM, ne možeš da izađeš iz zemlje (a i da možeš, nemaš para za takve poduhvate), RTS vrti "mi pobeđujemo i cvetaju nam ruže" ali ti znaš da nije baš tako itd.. I prijatelj Gosn. cigara ti je uvek tu :o E sad, jeste se situacija popravila pedeset puta od tada, ali neke stvari su opasna navlaka.
1) I kod mene su, pa ne pusim :p
2) depresija i jako sumorna situacija u zemlji 90ih. To je ono - nemaš struje, ne možeš da kupiš pišljive patike od 50 DM, ne možeš da izađeš iz zemlje (a i da možeš, nemaš para za takve poduhvate), RTS vrti "mi pobeđujemo i cvetaju nam ruže" ali ti znaš da nije baš tako itd.. I prijatelj Gosn. cigara ti je uvek tu :o E sad, jeste se situacija popravila pedeset puta od tada, ali neke stvari su opasna navlaka.
2) Da, nemas struje, nemas para i jos pare bacas na cigare... Vrlo bistro. :facepalm Znam i kad Romi prose, da prvo kupe cigare, pa tek onda hranu, a jedva sastavljaju kraj sa krajem. Ko je tu lud?
Shvatam te ja potpuno, ali... Glupo je to, stvarno ti ne treba, i ko zna koliko para si dosad potrosio na to...
Znam i kad Romi prose, da prvo kupe cigare, pa tek onda hranu, a jedva sastavljaju kraj sa krajem. Ko je tu lud?Oni koji im daju pare.
Computer Boy, logika ti je dobra, ali homo sapiens nije programiran da radi samo dobre i pozitivne stvari. Sama priroda se ne sastoji od samo pozitivnih stvari. Postoji i druga strana medalje. Ono zlo i ono negativno.
Materija i antimaterija. Dobro i zlo. Jin i jang. Za sve si ovo cuo. Savrsenstvo stvari je balans izmedju dvije suprotnosti.
Zato ljudi puse,drogiraju se,ubijaju i sta sve vec ne rade. Dijelom zato sto sami biraju ali i dijelom zato sto ne mogu svemu da se odupru.
Ja recimo sam protivnik pusenja ali u mojoj kuci otac i baba puse po kutiju dnevno minimum, nekad i do 3-4. Ja sam pasivni pusac i toliko sam navikao na taj dim da mogu bez problema da zapalim i sam. I sta mislis jesam li? Naravno da jesam. Nema sta nisam probao od pointa i lovcena (koji su smrt:D) drine, malbora, slimsa (kako li se vec zove onaj zenski cigar) do sobranija i ostalih jeftinijih tompusa. Sve sam probao samo iz radoznalosti.
I svaki sam put rekao, bacite ovo vam ne treba u zivotu. Nisam pusac i necu ni biti, ali probao jesam. Tako da kad neko tutumi u tvom prisustvu ti se izmakni ili ako bas moras zamoli ga da ugasi. Ono ako te strah da ne navuces neki kancer, a ti rasmisljaj da ce ti nesto drugo svejedno jednog dana doci glave, tako da nemas od cega da se skrivas toliko i da osjecas odbojnost.
I ne poredite bockanje u venu sa pusenjem. Ja cu radije da trpim da mi neko puva dim od 120 cigara u lice nego da mi unistava porodicu ili me napane na ulici zbog jos jedne doze.
Ja ću samo još da dodam da je svaki čovek različit, i da prihvatanjem tih razlika i pokazivanjem obzirnosti prema okolini (koja može biti različita) čovek razvija tolerantnost prema ostatku društva.
Ja sam već rekao u jednom od prethodnih postova da ne palim ako sam u prostorijama gde je zabranjeno pušenje, a biću i dovoljno obziran da ne duvam dim iz cigarete trudnici (niti bilo kome drugom) u lice. Takođe sam svestan da su cigarete loše po zdravlje, znam kakve su eventualne reperkusije itd, tako da nema potrebe da mi neko sada nabija na nos koliko ja grešim. Isto tako, ja sad mogu da uhvatim pa da nabijam na nos većini ljudi koje znam takve stvari kao što su "a što studiraš po 12 godina", "jel si lud da radiš za platu od 40000 dinara", "što se nisi oženio", itd. ali to ne radim pošto shvatam da je svaki čovek različit i ima drugačije prioritete!
U svakom slučaju, i jedno i drugo je vrlo, vrlo seljački.
P.S: Imam drugara, zakletog ribolovca, koji je na ribolovačku opremu do sada potrošio minimum 10k EUR, koje je sam zaradio, pošto je podmirio sve potrebe prema porodici, ženi, deci, itd. I šta sad, ja treba da mu kažem "ej budalo, što si bacio tolike pare na to, koja ti je ekonomska isplativost". I lik bi me najverovatnije (sasvim opravdano) oterao u tri lepe. Kao što sam i ja ponukan da uradim sa svim dušebrižnicima koji se tangiraju sa onim što ja radim u privatnosti svog doma.
--ComputerBoy--
2.5.2010, 18:53
Slazem se. Ja sigurno necu da se derem na nekog i osudjujem ga. I meni se desilo da bacim pare na nesto sto niko drugi ne bi razumeo i svi drugi bi me osudjivali, tacno, to stoji...
Moja bivsa je pusila i meni nije smetalo.:kreza: Zavisi kako se ko navikne na cigare. Ima nekom pusenje bas smeta( asma i tako to).
Као што рекох, ја сам непушач. Само једном сам пољубио једну девојку непосредно после цигаретле :kreza:, и осећај је био као да сам пољубио пепељару.:kreza::kreza::kreza:
White Ripper
2.5.2010, 22:01
Moja bivsa je pusila i meni nije smetalo.:kreza
:to_care::to_care:
Jedan mi je poznanik reko da mjesecno trosi na cigare 30 eura sto je katastrofa.Sta covjek moze da uradi za te pare,samo da ih oce cuvat godinu dana.
Skoro pa ce da se uvede zakon koji ne omogucava lijecenje raka pluca i ostalih bolesti prouzrokovanih cigarama na drzavni budzet.I treba!:dedica:
miša topola
2.5.2010, 22:17
30eX12m=Letovanje/Zimovanje, nove komponente, nova garderoba, apdejt automobila...
"Pa ja bi za te pare dao da me..." :D
Stvano mnogo se troši para na duvan.
Opa Kuzmanoviću! Kuka se kako nam država ne valja i kako se loše živi, a ovamo se puše dve pakle dnevno i to "Davidoff classic"! Ima se, može se! :a_bleh:
White Ripper
3.5.2010, 16:08
Ma ovi iz SK-a sjede na parama.:kreza:
Uostalom,ko oce da se truje neka se truje kvalitetno,neka ne pusi one krdze sto bazde.:dedica:
Moja bivsa je pusila i meni nije smetalo.:kreza: Zavisi kako se ko navikne na cigare. Ima nekom pusenje bas smeta( asma i tako to).
24 godine...lepo :D
24 godine...lepo :D
Zapravo tada sam imao 20( pocetak faxa). Ne razumem kako neko moze da se ljubi sa devojkom posle pusenja.:kreza: Mozda sam otidsao u offtopic? Nebitno.
Msm pazi, s obzirom da si ti nepušač, ja od tebe ne očekujem da ti mene razumeš... ali siguran sam da ima ljudi koji će se složiti sa mnom kakvo je zadovoljstvo kad ustaneš ujutro, ono tek izlazi sunce, skuvaš kafu, sipaš ladnu kiselu vodu, neki ratluk ili tako nešto i cigara. Milina jbt :D Isto kao kad bi ti objašnjavao nekoj babi kako je zadovoljstvo cepiti hedaru nekom u CS. Naravno da te neće ukapirati.
Sad se setih jednog mog ortaka :D. Bili smo na Kosmaju, i na vrhu on kao "mmmm kako divan vazduh" i zapali pljugu :D
Inace, nepusac sam. Probao sam cigaretu davno davno, i nisam nasao ama bas nikakvo zadovoljstvo u tome.
Znate sta mene pizdi kod pusaca. Nacin na koji neki od njih iskrive facu kad uvlace dim, kao onaj nesretni Nemanja sa farme recimo. Ono u stilu ja pusim, vidi me kako sam vazan, faca , opasan i bas mi prija.
:n-cc2: MRS ***** ti ................... !!! :nov_explo
Немања!?
Фарма!?
WTF???
Аааа, гледа се, гледа се.:dzavo:
http://www.sk.rs/forum/showpost.php?p=1036728&postcount=4472
Ево шта бих ја са истом урадио:
:nov_explo
White Ripper
4.5.2010, 21:36
Zapravo tada sam imao 20( pocetak faxa). Ne razumem kako neko moze da se ljubi sa devojkom posle pusenja.:kreza: Mozda sam otisao u offtopic? Nebitno.
Druze,sredi malo ovaj post moze neki zli coek da ga protumaci kako ne valja.;)
A otisao si u offtopic i ja zajedno sa tobom.:D
Pusenje cigara pocinje prvenstveno zbog nekakvih kompleksa,prije svega nize vrijednosti.jbg neko nema dovoljno jak intelekt da prevazidje kompleks pa pocinej da ga gasi necim drugim,eto u vecini slucajeva duvanom.;)
A i ne vidim Dejane sta je sramota gledat TV show-ove.:)
--ComputerBoy--
4.5.2010, 21:52
Аааа, гледа се, гледа се.:dzavo:
Naravno da se gleda, foliraju se ljudi samo tako... Nisu samo dvojica "slucajno" upalila TV kad je islo "ono"... Svi znaju na sta mislim. Gledate Pink, ajde, ne folirajte se. :D :D :p
Може, али мене не интересује туђ прозор.;)
Додуше, и ту има пушења колико хоћеш, уствари напушавања.
Druze,sredi malo ovaj post moze neki zli coek da ga protumaci kako ne valja.;)
A otisao si u offtopic i ja zajedno sa tobom.:D
Pusenje cigara pocinje prvenstveno zbog nekakvih kompleksa,prije svega nize vrijednosti.jbg neko nema dovoljno jak intelekt da prevazidje kompleks pa pocinej da ga gasi necim drugim,eto u vecini slucajeva duvanom.;)
A i ne vidim Dejane sta je sramota gledat TV show-ove.:)
Ma kao sto rece neko kao da sam poljubio pikslu ;)
A vi ste mi neki fini,ne gledate pink. Ja gledam pink sto vise mogu, jer reality showovi koji se prikazuju su savrseno edukativno sredstvo. Studiram na filozofskom fakultetu pa obracam paznju na psihologiju sociologiju i tako to, gledam kakvih sve budala ima. Tako da kada su ovakve price u pitanju imam materijala za uporedjivanje. :D
A vi ste mi neki fini,ne gledate pink. Ja gledam pink sto vise mogu, jer reality showovi koji se prikazuju su savrseno edukativno sredstvo. Studiram na filozofskom fakultetu pa obracam paznju na psihologiju sociologiju i tako to, gledam kakvih sve budala ima. Tako da kada su ovakve price u pitanju imam materijala za uporedjivanje. :D
To je vise profesionalna deformacija... ;) Ali to je sve losa gluma, tebi bi u vojsci bilo super, pogotovo u pesadiji... tamo sto mozes da upoznas... reality show to jos nije napravio... (bar je nekad tako bilo).
Odosmo u off...
A u vojsci su mnogi propusili :D (i odje kod nas nema vise sluzenja vojske :( )
Stepski Vuk
7.5.2010, 21:37
http://euro-cig.com/gal_images/20070509210519.jpg
Ma to se Qzma solidarishe sa novim zakonom o pushenju na javnim mestima.
Od svih ljudi koje sam upoznao u svom "kratkom i pateticnom" zivotu, znam samo jednog da je ostavio pushenje za stvarno.Svi nesto ostave pa ponovo propushe u narednih par meseci/godina.
Samo napred Qzmo sa ostavljanjem duhana, ceo Svet (kompjutera) je uz tebe, a ako neide probaj ovako
http://i14.tinypic.com/2dhs39e.jpg
Ma to se Qzma solidarishe sa novim zakonom o pushenju na javnim mestima.
Od svih ljudi koje sam upoznao u svom "kratkom i pateticnom" zivotu, znam samo jednog da je ostavio pushenje za stvarno.Svi nesto ostave pa ponovo propushe u narednih par meseci/godina.
Samo napred Qzmo sa ostavljanjem duhana, ceo Svet (kompjutera) je uz tebe, a ako neide probaj ovako
http://i14.tinypic.com/2dhs39e.jpg Jes bre posle ovoga bi vrsio recenzije sa nogama:kreza:
1UFNCrxWI2M
malo crnog humora :D
Danas tek pročitah aktuelni broj SK, Kuzmina kolumna ovaj put je odlična. Najbolje mi je ono kako se (bivši) pušač oseća 2-3 nedelje posle ostavljanja duvana, a kako kad ukapira da se (izgleda) stvarno manuo tog djubreta. Pre 10 meseci i ja sam (ni dan danas mi nije jasno kako) nadam se za sva vremena ostavio taj smrad, posle više od 20 godina redovnog pušenja. Do pre par meseci sanjao sam da palim cigaretu, kakvi mi sve razlozi nisu padali na pamet ne bi li zapalio još "samo jednu"... na moju sreću izdržao sam.
Razumem Kuzmu potpuno i želim mu da ponovo, ovaj put zauvek batali cigarete, makar to bio i davidof.
Pušači, znam da nije lako, ali makar pokušajte da prekinete pušenje.
Takodje bih i svim nepušačima poželeo da to i ostanu!
Equilibrium
9.5.2010, 23:33
Vi bivsi pusaci ste gori od nepusaca. Imam i u kuci jednog pa me ubija svaki dan.
Zasto bi neko ostavljao pljuge, to je kao da se odrekne sexa ili jagnjetine.
Mislim razumem da ste svi ponosni na sebe sto ste ostavili otrov, ali da li ste to uopste zvali otrov pre nego sto ste prestali? Mislim kad je otrov sto ste uopste pusili?
Ja na ostavljanje pljuga gledam ovako: Ako sad ostavim pusenje zato sto je lose za mene samim ti automatski priznajem svima da sam gresio sto sam uopste i pusio i sto nisam ostavio. Kuzma kaze kljuca ga glasic "Ti si mlakonja koji zavisi od dima", meni glasic kaze "Sta sad, sad ces da prekines, i tako priznas sebi da sve ovo vreme nisi bio u pravu i da si sa svakom prilikom koju si propustio da prestanes opet pogresio" Uredu je priznati greske, ali da se toliko lomim oko trivijalne stvari, ne pada mi na pamet.
I da nemojte me pogresno shvatiti, ne pusim zbog svog ega ili da bi izgledao kul ili zato sto drustvo pusi. Nego zbog toga sto uzivam u duvanu, u mirisu, u lepoti koja te obuzme kad ti dim ispuni pluca. Nepusaci to ne mogu da razumeju, to je isto kao kad hoces da objasnis dozivljaj sexa nekom ko je nevin, a ovi bivsi su se sve te miline odrekli zbog nekog, zbog para, zbog zdravlja ili zbog slicnih gluposti.
A ti Kuzmo ako ovo citas, Davidoff u sake i vrati se na put pravednika ;)
--ComputerBoy--
9.5.2010, 23:41
Vidi, Ekvi... Vidim da si okoreli pusac i znam da takav fazon inace furas, ali ako je neko resio to da ostavi, zasto da to ne uradi? Ako se vec trujemo raznim stvarima na koje smo prinudjeni, zasto bismo se trovali necim bespotrebnim i beskorisnim?
Uporedjivanje konzumiranje cigareta i seksa je potpuno pogresno iz prostog razloga sto je seks koristan i zdrav i njegova konzumacija je preporucljiva... Sto zbog zdravlja, sto zbog uzitka. ;)
Zasto je toliko tesko priznati da si pogresio sto si poceo to da konzumiras? Ne mogu shvatiti ljude kojima je do te mere ponos bitan da cak i po pitanju zdravlja nece priznati da grese. A pitanje cigareta uopste nije "trivijalno". Taj uzitak kada ti duvanski dim ispuni pluca se moze uporediti sa nekim blazim narkotikom iz prostog razloga sto je dokazano da duvan ima znatno gore posledice nego marihuana. Sada si mlad i tako mislis, ali kad kroz 40 godina osetis kakvo ti je stanje sa plucima jer si samog sebe apsolutno bespotrebno trovao i pare bacao, daces sve da ih ostavis, nazivaces cigarete go*nima, krices ih od sebe i setices se ovoga sto sam napisao. ;)
A ako bude pasao travu, i jeo sushi i soju i pio turboslank nece se kajati i bice zadovoljan. E ako je to po tebi pravilno odoh sad da kupim steku malbora :D
Sass Drake
10.5.2010, 1:03
O Gospode, s kim ja duvam. :a_whistli
Inače, ja duvanski dim organski ne podnosim, a najljepše je kad te neko pita ko se već trese jer nema da zapali, a ja mu kažem: „Ne pušim”.:a_bleh:
Uredu je priznati greske, ali da se toliko lomim oko trivijalne stvari, ne pada mi na pamet.
Brate, ako su tebi trivijalne takve stvari kao što je pušačka noga, rak pluća/jezika/usta/grla/jednjaka, raznorazne aneurizme, infarkti, šlogovi, itd. (daleko bilo, naravno) onda je krajnje vreme da preispitaš prioritete malo.
Msm, malo je glupo što ti ja sad tu kao nešto ke*am, s obzirom da sam i sam zagriženi nikotinoman, ali ja se bar ne zavaravam da je to "ok", i "da neće ti jadi na mene".
Uostalom, priznavanje sopstvene greške je prvi korak ka izlečenju.
Bravo Qz! Da smo pametni da svi krenemo tvojim stopama :D
A da mi je neko pre pola godine rekao da ću bar u nečemu hteti da ličim na Kuzmanovića, rekao bih mu da je lud :kreza:
I da nemojte me pogresno shvatiti, ne pusim zbog svog ega ili da bi izgledao kul ili zato sto drustvo pusi. Nego zbog toga sto uzivam u duvanu, u mirisu, u lepoti koja te obuzme kad ti dim ispuni pluca. Nepusaci to ne mogu da razumeju, to je isto kao kad hoces da objasnis dozivljaj sexa nekom ko je nevin, a ovi bivsi su se sve te miline odrekli zbog nekog, zbog para, zbog zdravlja ili zbog slicnih gluposti.
A ti Kuzmo ako ovo citas, Davidoff u sake i vrati se na put pravednika ;)
Još uvek se jasno sećam osećaja paljenja cigarete i povlačenja dimova i mogu ti reći da je mnogo veća lepota i milina bez dima i kad shvatiš da najzad ponovo dišeš. A to da su bivši pušači najgori protivnici pušenja si potpuno u pravu, valjda se iskupljujemo za sve ono vreme koje smo pušili? :biglaugh:
@Equilibrium
Хоћеш ли да се такмичимо у трчању на сто метара?
:dedica:
Equilibrium
10.5.2010, 11:22
@Equilibrium
Say when. Pusenje me nikad nije sprecavalo da se bavim sportom, tako da i sad imam prilicnu kondiciju. :dedica:
...tako da i sad imam prilicnu kondiciju.
Ovo je zvučalo kao da imaš jedno 40-50 godina a ne 19 :kreza:
Veze nema. To da li će neko biti imati kondiciju ili ne nema previše veze sa pljugama, već sa voljom.
Dva ekstremna primera. Momak moje godište, koji igra fudbal rekreativno (dosta često), već godinama, trči kao da ima propeler u d*petu, a puši paklu i po dnevno duže od pet godina. Tip od pedesetak i kusur, koji svako jutro istrči 5-8 km puši paklu dnevno, već dvajes i kusur godina.
S druge strane, ja i da ne pušim, bog otac me ne bi mogao naterati da trčim.:D
meni glasic kaze "Sta sad, sad ces da prekines, i tako priznas sebi da sve ovo vreme nisi bio u pravu i da si sa svakom prilikom koju si propustio da prestanes opet pogresio"Šta, slabić si ako priznaš grešku i rešiš da je ispraviš? Mnogo ti loša ta logika.. ;) Ne mora ni da bude greška, jednostavno si odlučio da promeniš nešto. Ti ćeš ceo život da radiš iste stvari?
Ali što se pušenja tiče uopšteno, ako oće ljudi da puše, neka ih; ako neće isto. Odrasli su ljudi, šta ima ko kome da određuje šta će da radi. Ni to pasivno mislim da nije toliki problem, ionako udišemo sve i svašta.
Veze nema.......S druge strane, ja i da ne pušim, bog otac me ne bi mogao naterati da trčim.:D
To што си ти лења мечка не иде ти у прилог.:kreza:
Два човека истих физичких предиспозиција, један пушач, други не...камон пипл. Закречили сте пола плућа, само се ложите да можете да се бавите физиком на дуже стазе.:dedica:
Има везе...
Say when. Pusenje me nikad nije sprecavalo da se bavim sportom, tako da i sad imam prilicnu kondiciju. :dedica:
Da, naročito kad je u pitanju sportsko podizanje pivskih flaša. Uuuu, što si tu dobar, imao sam priliku da te gledam više puta u toj disciplini ;)
--ComputerBoy--
11.5.2010, 13:52
Da, jbt, sad se setih slika sa okupljanja, ti si na svakoj bio sa pljugom u ruci. :D :D
miša topola
11.5.2010, 16:17
@Equilibrium
:dedica:
Bolje da si mu ponudio trku na 1000m ili 1500m :)
Ovo na 100m je samo eksplozivnost snage i nema nekog naprezanja pluća.
Equilibrium
11.5.2010, 21:40
Da, naročito kad je u pitanju sportsko podizanje pivskih flaša. Uuuu, što si tu dobar, imao sam priliku da te gledam više puta u toj disciplini ;)
Pa mislim sta reci sampion :D
Nego kad ce neka nova olimpijada? Moze i trka neka da padne ;)
Bolje da si mu ponudio trku na 1000m ili 1500m :)
Ovo na 100m je samo eksplozivnost snage i nema nekog naprezanja pluća.
Па, не питаш да ли ја могу?:D
Pa mislim sta reci sampion :D
Nego kad ce neka nova olimpijada? Moze i trka neka da padne ;)
Е, ту се прикључујем у борбу за највиши пласман.:dzavo:
Само да знаш, ја сам превазишао дисциплину дизања флаша, сада дижем гајбе.
Кузма, ето ти идеје за следећу колумну.
ПИВО.
Тема ће бројати 1к порука.;)
miša topola
12.5.2010, 15:16
Па, не питаш да ли ја могу?:D
Garantujem da svaki nepušač može da istrči 1 km bez problema :)
E, necemo iz inata! Mi ostali smo pasivni pusaci i trujemo se zbog vas. Ajde da je to imalo zdravo ili korisno, ali nije! Svako pocinje da pusi iz istog razloga - iz iskompleksiranosti. U tinejdzerskim danima maksimalno se trudi da bude kao odrasla osoba, a izmedju ostalog, neki i pusenje ubrajaju u to. Drugi razlog je da bi bio blizi drustvu za koje ne zeli da ga posmatra kao autsajdera dok pusi...
Ajde iskreno - Sta je vas pusace uopste nateralo da propusite?
Ја не пушим али немој да генерализујеш, сад си ти неки психолог и знаш да је све људе натерао неки комплекс да крену са пушењем :rolleyes:
У праву си да има таквих, сећам се средње школе где је стварно било сличних примера, али опет већина сигурно није због тога.
Него, шта ћемо са власницима моторних возила који нас исто толико трују? Због чега се не праве забране, кампање итд за остављање вожења. Градски превоз је тотално довољан, поготово у Бг-у.
--ComputerBoy--
12.5.2010, 21:58
Ја не пушим али немој да генерализујеш, сад си ти неки психолог и знаш да је све људе натерао неки комплекс да крену са пушењем :rolleyes:
У праву си да има таквих, сећам се средње школе где је стварно било сличних примера, али опет већина сигурно није због тога.
Ovde nije stvar o ocuvanju planete, nego o ocuvanju sopstvenog zdravlja koliko - toliko. Jeste da se svi mi trujemo kojekakvim stvarima, a kad vec mozemo nesto nepotrebno kao sto su cigarete da izbegnemo, zasto da ne? ;)
Garantujem ti da svi zbog iskompleksiranosti pocnu da puse. Jel vidis da se nijedan pusac nije javio da me ospori? Cutanje znaci "DA". :D
U drustvu sam okorelih pusaca, znam da gotovo svi pocinju zbog toga. Da se ne bi izdvajali od drustva i ima tu jos jedna stvar. Tinejdzeri misle da su vise "kul" ako su komplikovaniji, misteriozniji... I cigarete doprinose tome. Nekom svom JA, a ustvari dokazujes da si najobicniji konformista. :p
Него, шта ћемо са власницима моторних возила који нас исто толико трују? Због чега се не праве забране, кампање итд за остављање вожења. Градски превоз је тотално довољан, поготово у Бг-у.
A sta cemo sa milion neprijavljenih Kineza!? :rofl:
Vec je bilo reci o tome: Zbog toga sto je nemoguce drugacije stici gde hoces, bez automobila se ne moze jednostavno... I niko to ne bi podrzao. Nastao bi opsti haos da se to desi. Od automobila imas neku korist, od cigareta nemas. To je glavna razlika. ;)
miša topola
12.5.2010, 22:05
E sada nećemo da mešamo duvan i automobile/motore.
Ali ja niti trujem sebe niti druge, vozim bajk :)
Jednostavno motrona vozila su neophodna za život.
--ComputerBoy--
12.5.2010, 22:08
Yeah, don't mix frogs and grandma's. ;)
Garantujem ti da svi zbog iskompleksiranosti pocnu da puse.
Aman čoveče, prestani da garantuješ. Naravno da se niko ne javlja da te demantuje kad pričaš gluposti. Odakle ti taj podatak? Niko ne može da dođe do nekog zaključka empirijski, ako se on odnosi na SVE. Shvataš li koliki je broj to SVE? Shvataš li da je izjava "Svi počinju da puše zato što..." ekvivalent izjavi "Svi crnci imaju velike..."? Ovo važi i za ostale: ako hoćete da se pozivate na istraživanja, morate navesti u kojoj su publikaciji objavljena, koliki je uzorak na kome su sprovedena, koja je metoda korišćena, ko je obavio istraživanje, kako su obrađeni podaci...
U suprotnom, nema diskusije. Podjednako vredi bilo čije "cigare su štetne" kao i moje "cigare nisu štetne". Sad ja treba da se pozovem na istraživanje koje kaže da je potrebno popušiti 333 cigare za jedan dan da bi se znalo da su baš one uzrok smrti? Ili na drugo, koje kaže da su isparenja od kućne hemije mnogo štetnija od duvanskog dima?
Od automobila imas neku korist, od cigareta nemas.
A šta je sa zadovoljstvom? Jel ono nije korist?
--ComputerBoy--
12.5.2010, 22:33
A šta je sa zadovoljstvom? Jel ono nije korist?
Naravno da nije. :p I droga kao korist ima zadovoljstvo pa je zabranjena. ;)
Vidi se da je neko skoro gledao utisak nedelje... :D
--ComputerBoy--
13.5.2010, 0:02
Ako mislis na mene, nisam... Davno, davno... :)
I droga kao korist ima zadovoljstvo pa je zabranjena. ;)
I bilo kakav alkohol je bio zabranjen zakonom u doba prohibicije. Jel to znači da je i flaša piva droga?
--ComputerBoy--
13.5.2010, 8:28
Ne, zato sto nije stetno u tolikoj meri kao droga.
Pa ni marihuana nije shtetna u toj meri kao shto se propagira cak sam citao da je manje shtetna od duvana. Kaze kanabis se koristi cist samo biljka dok se u cigare dodaju aditivi da bi sporije gorela i razni drugi dodaci koji ne bi trebali da su tu. Dakle ima logike ... A zabranjena je mada nije uvek bila ...
Dakle zakoni se menjaju i donose ih ljudi koji nisu nepogreshivi. Ako je neshto zabranjeno zakonom ne mora da bude loshe .... Eto ti recimo prohibicija najgori zakon ikada ... Da li to znaci alkohol izaziva zadovoljstvo moze da bude losh neznam alkoholicari itd. zakonom je zabranjen i ja moram da uzmem da je alkohol ultimativno zlo ... NE dole takav zakon ... Kazesh alkohol nije shtetan alkohol moze da bude mnogo shtetan kako po zdravlje tako i po porodicu, drushtvo u celini ... Pa ne moze da bude zabranjen zato shto ga neko koristi pogreshno ...
Iako nama droga izgleda mnogo loshe mnogi narodi u razlicitim periodima su smatrali da je uzimanje narkotika, opijata itd. privilegija i da je veoma dobro prosto receno ... I danas neki to misle ... Dakle poenta moral je relativan shto je nekom loshe drugom je dobro ... Ne mogu da budem apsolutan ja ne pushim i ne svidja mi se pa niko nemoze da pushi ...
ComputerBoy ostavi ljude da dime na miru .... I tako necesh da zivish vecno ... :to_care:
--ComputerBoy--
13.5.2010, 12:46
Pa ni marihuana nije shtetna u toj meri kao shto se propagira cak sam citao da je manje shtetna od duvana. Kaze kanabis se koristi cist samo biljka dok se u cigare dodaju aditivi da bi sporije gorela i razni drugi dodaci koji ne bi trebali da su tu. Dakle ima logike ... A zabranjena je mada nije uvek bila ...
Apsolutno. Ako nije zabranjen duvan, nema razloga da ni kanabis ne bude... Mada, on dovodi do impotencije, a to je izgleda ljudima vaznije od raka svega moguceg. :kreza:
Kazesh alkohol nije shtetan alkohol moze da bude mnogo shtetan kako po zdravlje tako i po porodicu, drushtvo u celini ... Pa ne moze da bude zabranjen zato shto ga neko koristi pogreshno ...
Rekao sam da nije toliko stetan kao sto je mozda neka teza droga. Nemo' da mi izvrces reci. :p
Ne mogu da budem apsolutan ja ne pushim i ne svidja mi se pa niko nemoze da pushi...
Preterujes. Nisam ni ja takav. Ne pretim ja nikom pistoljem ovde. Samo diskutujemo. Na tebi i drugima je da mislis da li sam u pravu ili ne. ;) Tvoj zivot, tvoja pluca.
ComputerBoy ostavi ljude da dime na miru .... I tako necesh da zivish vecno ... :to_care:
Otkud ti znas dal' cu ja da zivim vecno? :D :D :D
miša topola
13.5.2010, 15:45
I bilo kakav alkohol je bio zabranjen zakonom u doba prohibicije. Jel to znači da je i flaša piva droga?
I alkohol je droga.
Dobro, bre, čemu takve priče i offtopičenja?
Šta bi bilo da ja sad kažem na šta me podseća naslov ove kolumne:
http://www.youtube.com/watch?v=7UPfnxIcX60
I šta biste posle mislili o meni? :dzavo:
morao sam ;)
miša topola
13.5.2010, 16:34
Dobro, bre, čemu takve priče?
Šta bi bilo da ja sad kažem na šta me podseća naslov ove kolumne:
http://www.youtube.com/watch?v=7UPfnxIcX60
I šta biste posle mislili o meni? :dzavo:
Na šta misliš?
--ComputerBoy--
13.5.2010, 16:34
Vojo, jel ti dobro? :rofl:
miša topola
13.5.2010, 16:37
Dobra pesma. Šta joj fali?
--ComputerBoy--
13.5.2010, 16:39
Neeeee, ne kazem da joj ista fali nego znamo sta slusa vecina i sad ce na njega drvlje i kamenje kao i na mene onomad...
A, da, pa on je admin, ne smeju. :p
Korisnost duvana...
Hmm...
Pa moze se reci da je zadovoljsvo koje stvara pusacu korisno (za njega).
Isto se moze reci za alkohol.
Masnu hranu, Koka-kolu.
Cigarete nisu ni prva ni poslednja stvar koja stvara zadovoljstvo, a ima stetne posledice po zgravlje.
Jedino ima jedna zackoljica po pitanju duvana. Koriscenje istog zagadjuje prostor drugima u okolini. Sto ga cini dosta problematicnijim u odnosu na bilo koju drugu supstancu sa negativnim efektima.
--ComputerBoy--
13.5.2010, 23:13
Aman čoveče, prestani da garantuješ. Naravno da se niko ne javlja da te demantuje kad pričaš gluposti. Odakle ti taj podatak?
Ako pricam gluposti, zasto ne odgovoris? Zasto niko od vas pusaca ne odgovori sta vas je nateralo da pocnete da pusite?
Biti kul u drustvu? Ili neko svoje "ja"? Furanje fazona misterioznog i kul lika iz prikrajka sa cigaretom u ruci? Ma daj... :rolleyes:
'Ajde, pusaci, cekam vas odgovor sada! Pozovite 0780... :rofl:
a sta cemo sa milion neprijavljenih kineza!? :rofl:
Vec je bilo reci o tome: Zbog toga sto je nemoguce drugacije stici gde hoces, bez automobila se ne moze jednostavno... I niko to ne bi podrzao. Nastao bi opsti haos da se to desi. Od automobila imas neku korist, od cigareta nemas. To je glavna razlika. ;)
Наравно да ниси у праву, могуће је на 95% места стићи без сопственог превозног средства, што је још важније уз мање пара, а често и времена. Примера је много и нећу сад да их наводим. Код нас и није толико драстично, али градови са развијеном метро мрежом једноставно треба дебело да ограниче употребу приватних моторних возила. Не знам да ли је то баш за мерење, али мени делује да ме много више трују издувни гасови са паркинга прекопута од дуванског дима.
Ako pricam gluposti, zasto ne odgovoris?
Upravo zbog toga. :a_whistli
Korisnost duvana...
Hmm...
Pa moze se reci da je zadovoljsvo koje stvara pusacu korisno (za njega).
Isto se moze reci za alkohol.
Masnu hranu, Koka-kolu.
Cigarete nisu ni prva ni poslednja stvar koja stvara zadovoljstvo, a ima stetne posledice po zgravlje.
Jedino ima jedna zackoljica po pitanju duvana. Koriscenje istog zagadjuje prostor drugima u okolini. Sto ga cini dosta problematicnijim u odnosu na bilo koju drugu supstancu sa negativnim efektima.
Nishta nije shtetno ako se konzumira umereno (osim mozda nekih teshkih droga ali nije o tome rec) ...
Dakle cemu to zdrava nezdrava hrana naravno da je nezdravo ako jedesh kilo za obrok ali necesh umreti od dve sarme ... Kako mogu da primetim sve shto volim da pojedem neko je stavio na listu loshe i nezdrave hrane ... Besmislice ...
Uosphte pushaci nisu toliki problem eto automobili jesu mnogo vec pa nishta ... Dakle ako su oni poceli da pushe da bi izgledali kao cool misteriozni likovi shta computerboy sada radi u trendu je "zdrav zivot" pa ce on da se brine i za zdravlje drugih da svi vide kako on ispravno misli ...
Bez uvrede ...
Dakle cigare pruzaju zadovoljstvo (meni ne ja ne pushim) Dakle korisne su . Luksuzno dobro kao i kafa. Nije ti neophodna za zivot ali je konzumirash iz zadovoljstva ... Postoje prostori gde sme da se pushi gde ne ako ti smeta mozesh da izbegavash drushtvo pushaca ...
--ComputerBoy--
14.5.2010, 0:46
Uosphte pushaci nisu toliki problem eto automobili jesu mnogo vec pa nishta ... Dakle ako su oni poceli da pushe da bi izgledali kao cool misteriozni likovi shta computerboy sada radi u trendu je "zdrav zivot" pa ce on da se brine i za zdravlje drugih da svi vide kako on ispravno misli ...
Bez uvrede...
Razumem te, i verujes li da jednog mog druga uzasno nervira sto imam "previse ispravne stavove" kako on kaze? Nije "u trendu" zdrav zivot, ali je zato trendi pusiti. Pa ne radim ja nesto kako duva vetar, nego samo po sopstvenoj savesti. ;) Ja, recimo, ako se hranim kojekakvim glupostima, trujem sebe i samo sebe, a ne druge.
Upravo zbog toga. :a_whistli
Onda odgovori da mi zacepis usta. Sta sam pogresio? Sta te je nateralo da propusis? Ja jos uvek cekam odgovor, a da nije "Pises gluposti". :cool:
Uosphte pushaci nisu toliki problem eto automobili jesu mnogo vec pa nishta ...
U zatvorenoj prostoriji pusaci su mnooogo veci problem neko auspuh na otvorenom prostoru.
A to koliko se neko mesi sa slaninom i przenim jajima, ili koliko solja kafe popije, moze samo da utice na njega a ne druge. :D
ComputerBoy, šta se dešava sa tobom?
Počeo si kao relativno OK korisnik, ali u poslednje vreme postaješ mnogo drčan. Sad ćeš ti da nas psihoanaliziraš. Oće to, oće..
Хајде овако...
Ја сам непушач. Код мене у кући нико не пуши. Не дозвољавам ником да запали цигарету у мом ауту, а и не свиђа ми се када неко запали код мене кући. Пикслу не износим ни пред кога.
За протеклих 15-16 година, у разним фирмама у којима сам радио, наудисао сам се толико различитих хемикалија (нисам радио у парфимерији) да ми дувански дим дође као мирис пољског цвећа. Још ми фале само водене базе...:kreza:. Нико ме није терао, радио сам посао који сам хтео/морао/мрзео. Али, зашто да ми неко трпа дувански дим под нос ако ја то не желим!? Хоћеш да пушиш? Пуши! Али води рачуна о другима.
А слажем се са тезом да су већина пропушила из чистог комплекса. Наравно, то је моје мишљење. Није поткрепљено никаквим анкетама, прорачунима, анализама...
miša topola
14.5.2010, 21:32
Хајде овако...
Ја сам непушач. Код мене у кући нико не пуши. Не дозвољавам ником да запали цигарету у мом ауту, а и не свиђа ми се када неко запали код мене кући. Пикслу не износим ни пред кога.
За протеклих 15-16 година, у разним фирмама у којима сам радио, наудисао сам се толико различитих хемикалија (нисам радио у парфимерији) да ми дувански дим дође као мирис пољског цвећа. Још ми фале само водене базе...:kreza:. Нико ме није терао, радио сам посао који сам хтео/морао/мрзео. Али, зашто да ми неко трпа дувански дим под нос ако ја то не желим!? Хоћеш да пушиш? Пуши! Али води рачуна о другима.
А слажем се са тезом да су већина пропушила из чистог комплекса. Наравно, то је моје мишљење. Није поткрепљено никаквим анкетама, прорачунима, анализама...
Ako misliš da pušači, razmišljaju da li će duvanski dim da šteti drugima koji su nepušači, onda si pogrešio. :)
Treniram odbojku već 5 godina, 2 godine u seniorskom timu sa po 5 treninga nedeljno, vozim bajk svaki dan najmanje 15-20km i ne mogu da zamislim sebe kako držim "nož" u ustima i bušim svoja pluća. Još kada se nađem u društvu sa pušačima, tražim bilo kakav izgovor da smanje korišćenje duvana.
Ali kao što rekoh, ne misle oni o sebi a kamoli o drugima.
--ComputerBoy--
14.5.2010, 22:00
ComputerBoy, šta se dešava sa tobom?
Počeo si kao relativno OK korisnik, ali u poslednje vreme postaješ mnogo drčan.
Pubertet. :D :D :D Ne, ozbiljno, u zadnje vreme jesam nad*kaniji nego inace jer prosto ne mogu da verujem koliko budala u zadnje vreme ima ovde. :n-cc2: Ne, nema to nikakve veze sa vama ovde, nego inace... Moja greska, opusticu se. ;) Nemojte mi zameriti, jer inace mi trenutno nije lak period u zivotu i ruzno je da to ovde iskaljujem... Jesam bre skot. :kreza:
To i ja pokusavam da kazem i svi odjednom drvlje i kamenje... A ja jos uvek cekam da mi neko odgovori na pitanje... :kreza: Nije mi namera da nikog psihoanaliziram, jer to nije lepo, nego mi je namera da otkrijem uzrok.
Sasa popovic je za sve kriv. :D
U zatvorenoj prostoriji pusaci su mnooogo veci problem neko auspuh na otvorenom prostoru.
Pa otvori prozor ... ;)
A to koliko se neko mesi sa slaninom i przenim jajima, ili koliko solja kafe popije, moze samo da utice na njega a ne druge. :D
Prapaganda necesh umreti od slanine niti cesh biti debeo i pun holesterola i shta vec ... Samo prapaganda i danashnji trendovi ...
Ako se radi neshto fizicki, vezba itd. mozesh da jedesh svashta to se utroshi ... Ali shta vredi raspravljati se danashnji trendovi pih ...
Ja vishe volim da uzivam u tradicionalnoj i gurmanskoj hrani nego u takozvanoj "zdravoj hrani" ... Sva je hrana zdrava samo kad se umereno konzumira ... (uzuzmi iz toga americki nacin ishrane) ...
Ja sam objavio rat kolegama pušačima i nadam se da ću istrajati u tome. konačno jedan zakon po meri običnog građanina. Jedva čekam kažnjavanje. ne kažem da neću biti cinkara povodom toga, ali i ne kažem da hoću.:D
A kolege su vatrogasci??? Uh bice zeznuto :D
A kolege su vatrogasci??? Uh bice zeznuto :D
Koji bre gasci vatre, ja sam čuvar. Imam kućicu, lanac oko vrata...:D
u zatvorenoj prostoriji pusaci su mnooogo veci problem neko auspuh na otvorenom prostoru.
A to koliko se neko mesi sa slaninom i przenim jajima, ili koliko solja kafe popije, moze samo da utice na njega a ne druge. :d
Једино ако у шпајзу проводиш 12 сати дневно са неким ко конзумира цигарете, што наравно нико не ради, али али зато ако проводиш дневно сат времена у 29. ...
prudentia
16.5.2010, 11:11
Stvarno mi nije jasno kako možete branite to što ste pušači. Ok, shvatam ja to da ljudi iz najraznovrsnijih razloga počnu da puše. Može da bude neka glupost, tipa svi u društvu puše, moram i ja, mogu kompleksi, neke životne teškoće koje ne mogu da se prevaziđu lako i slično.
Pošto smo svi ovdje mladi, pretpostavljam da ste svi vi propušili iz razloga broj 1 ili 2.
Kažete, pušite zato što vam to pruža zadovoljstvo. Ok, sa jedne strane imamo vaše zadovoljstvo (sada). Sa druge strane, sada imamo to što to vama škodi i ljudima oko vas.
Idemo dalje. Neko kaže, puši, ali vodi računa o drugima. E pa to je nemoguće. Zato što su pušači jako sebični ljudi. Ima slučajeva da ljudi nemaju novca da za osnovne životne namirnice, ali moraju da kupe duvan. Jeste li ikada vidjeli recimo cigane koji prose, a onda otrče da kupe cigare. To je žalosno.
Naravno, mnogo ima ovakvih primjera, nisu to samo cigani, ali oni su ekstreman slučaj.
Sada uzmimo u obzir da nemate materijalnih problema. Možete sebi da priuštite taj luksuz. Ali opet sebičnost dolazi do izražaja. Oženite se, pretpostavimo da i vaša supruga puši. I dobijete dijete, koje jelte, udahne pomalo dima, koliko se god pazili. Ali, bitno je da je vama dobro. Onda dijete odraste, pa vidi kako mu roditelji puše, pa pokušava da vas odgovori od toga, ali avaj. Pa počne pušački kašalj. Pa do toga da vam pušenje predstavlja najbitniju aktivnost u živootu. Znate, nije lako gledati djetetu kako mu se roditelj samouništava. Ali je nemoćno. I tako dalje...
Tako da, što prije odlučite da batalite pušenje, biće vam lakše. Tvrdoglavi stavovi ne pomažu, jer ne škode samo vama.
Sass Drake
17.5.2010, 15:06
Ima slučajeva da ljudi nemaju novca da za osnovne životne namirnice, ali moraju da kupe duvan.
Na žalost, veliki broj slučajeva. :mad:
miša topola
17.5.2010, 15:39
A duvan te još više izgladni. Valjda je bolje da kupiš mastan burek za te pare :D
Ima slučajeva da ljudi nemaju novca da za osnovne životne namirnice, ali moraju da kupe duvan. Jeste li ikada vidjeli recimo cigane koji prose, a onda otrče da kupe cigare. To je žalosno.
Naravno, mnogo ima ovakvih primjera, nisu to samo cigani, ali oni su ekstreman slučaj.
Čime nama ostalima samo kažu "Mi smo budale i ne znamo šta su prioriteti. Molimo da nam ne ostavljate svoje teško zarađene pare, pošto nismo u stanju da adekvatno raspolažemo istim. Hvala".
Tako bar ja na to gledam.
Svaka čast Romima koji rade i žive u skladu sa društvenim normama, btw.
Ućutaše pušači, shvataju da je uzaludno opirati se.
Devojke npr. često puše da bi održale liniju, zasiti se glad ako još ide kafa uz to ihaj to ti je ceo obrok......a ovo uopšte nije zbog kompleksa.
Šteta što moram da ti burstujem bubble, ali znam dosta podebelih osoba lepšeg pola koje su zagriženi pušači :)
Znam ja to, nisam ni mislio da su sve koje puše slim and fit, to im je samo još jedan izgovor da ne prestanu, kao ugojiću se ako prestanem....itd.
Mada to je veoma moguće kad bi prestale tražile bi drugu zanimaciju, a šta drugo možeš da stavljaš u usta.......xD, pa hranu naravno.
Tzv. Frojdovski analni i oralni tipovi ličnosti.
Mada, to danas niko ne uzima za ozbiljno :o
http://www.srbijanet.rs/vesti/bizarno/54219-dvogodisnjak-pobesni-kad-mu-nestane-cigara.html
A kako objasnjavate ovo? :D
Felix_Domestica
23.5.2010, 5:30
Jel vidis da se nijedan pusac nije javio da me ospori? Cutanje znaci "DA". Ne bas, cutanje u ovom slucaju znaci: Mrzi me da se raspravljam s budalom. xd Al' kontam posto je 5 ujutru i smor mi je, daj da otkucam moje iskustvo.
Inace ne pusim, jesam ranije. I razlog je bio cista radoznalost, ono - bio sam protiv cigara ali me je zanimalo u cemu je fora sa njima i zbog cega dosta ljudi pusi iste - probao sam cigare, dopalo mi se i nastavio da pusim. Par godina kasnije batalio jer sam osetio da pocinje da mi utice na zdravlje. Zadovoljan? I sve te vase gluposti tipa: Stetis ljudima u tvojoj okolini bla bla bla. A ti nikad nisi nenamerno radi svoje koristi nikom naskodio?
EDIT: Eh da, i jos nesto. Cela ova vasa anti-pusacka kampanja me je podsticala da zapalim cigaretu iz inata... xP Tako daaa...menjajte pristup psiholozi. ;)
http://www.srbijanet.rs/vesti/bizarno/54219-dvogodisnjak-pobesni-kad-mu-nestane-cigara.html
A kako objasnjavate ovo? :D
Šta tu ima da se objašnjava, budala ima svugde....nažalost.
@ Felix_Domestica
Meni se čini kao da si nervozan zbog nečega, opusti se bre, zapali jednu.
Felix_Domestica
23.5.2010, 13:58
Hahah, e tako je vec bolje. Obrnuta psihologija - sad iz inata necu. :D
Ma juce sam bio nesto nervozan, pa jos naleteo na ove gluposti i onda je i post ispao takav - nervozan. :D
Ljudi koji nemaju kontrolu ni nad svojim sutrašnjim doručkom su u power tripu da meni govore kad da zapalim cigaretu. Zanimljivo :D
--ComputerBoy--
27.5.2010, 22:22
Sedimo ortak i ja i na TV bila ona reklama "Duvanski dim je serijski ubica", a on mrtav ladan uzme paklu pogleda i kaze
- Nije nego placeni, skupo placeni ubica
Eeeee, potpuno tacno. :D :D
Oskar_Vajld
4.8.2010, 11:10
Citiram samoga sebe prilikom definisanja "Više sile":
"Viša sila - kada dobijete iskrenu i čvrstu želju da ostavite cigarete, a onda čujete na radiju slogan: "NE TRUJ SE SA NJIM, IZBACI GA! IZBACI GA! IZGACI GA - DUVANSKI DIM!"
I vi, kako je već navedeno, ste iskreno i čvrsto odlučili baciti cigarete, međutim, oni vam takvim sloganima ne daju.
Prosto su toliko ,,genijalni", da vi, kada bi zaista prestali pušiti, bi ste smatrali same sebe za prvoklasne idiJote.
Dakle, to je ,,viša sila"."
Mogu zaključiti da Miodrage ne sluša radio, pa je zato i ostavio cigarete.
Što se pušenja tiče: "Pušenje kršenje ljudskih prava", ne?
A, šta je onda bio "Milosrdni Andjeo"?
Stvarno mi je pun lažnih moralista. Svi oni znaju zašto šte baš vi/ja počeli pušiti. Kako je neko naveo... kola daleko više truju.
Truje nas i skupština, grand, pink, seljačine, nekulturci, ali je pušenje problem. Jer naravno, pušači su gori od pedofila.
p.s. Srećno Miodragu u ostavljanju.
--ComputerBoy--
4.8.2010, 14:47
Da, i kao što je rečeno, od kola imaš neku korist jer zagađuju, ali možeš brzo da stigneš do destinacije, za razliku od cigarete koja je potpuno nepotrebna i štetna.
Slažem se za nekulturce. Ništa oni nisu manji problem.
Sve to stoji ali pusacu da ostavi cigare je dovoljno da kaze sebi da nece vise da pusi (cigareta je 100% zagadjivac a 0% korisna). Glupak moze da kaze "e od danas sam pametan" al to ne vredi. Isto i za "seljacine" vazi...
U stvari, pre nego što opljujete po nama pušačima tako sočno, skrenuo bih vam pažnju da sastojci prosečne cigarete imaju vrlo specifičan uticaj na neuroreceptore i neuro-strukturu uopšte, u velikoj meri smanjujući opasnost od "fasovanja" Parkinsonove bolesti. Ko ne veruje, nek pronjuška malo slobodno.
Tako da to "100% štetno, 0% korisno" jednostavno NIJE tačno. Sorry for bursting your bubble, oh holier-than-thou društvance :dzavo:
P.S: Don't get me wrong, ne želim da opravdam činjenicu da sam pušač, znam da je to ultimativno loš izbor, ali nije sve baš ni tako crno-belo. I ne dam da budem spaljen na lomači, hvala lepo :)
P.P.S: Igrom slučaja, marihuana je manje štetna nego duvan. A duvan je legalan, a kanabis nije. Zanimljiv je svet u kome živimo, skroz naskroz.. :opanachke
thebluephoenix
4.8.2010, 17:40
Sve to stoji ali pusacu da ostavi cigare je dovoljno da kaze sebi da nece vise da pusi
Really? Jesi li ti ostavljao cigarete, pa znaš?
Ja sam nepusac, ali moj brat i cale su tako ostavili. Bukvalno za jedan dan.
Ma samo vi "dzamite" i po 5 kutija ako hocete vasa stvar ali ako smatrate da je krsenje vasih prava kad vas nepusac zamoli da ugasite cigaru jer mu smeta onda isto tako mi nepusaci smatramo da time sto pusite u nasem drustvu krsite nase pravo da cuvamo zdravlje.
--ComputerBoy--
4.8.2010, 18:21
...u velikoj meri smanjujući opasnost od "fasovanja" Parkinsonove bolesti. Ko ne veruje, nek pronjuška malo slobodno.
Ako je tako, ona uporedi:
Pozitivno:
- manja verovatnoća oboljevanja od Parkinsonove bolesti
Negativno:
- rak maltene svega
Pa ti sam proceni. :p
A to za kanabis nije ni meni jasno.
Really? Jesi li ti ostavljao cigarete, pa znaš?
Ne važi to samo za cigarete nego bukvalno za sve. Međutim, samo je potrebno reći sebi u glavi jedno veliko NE! i problem je rešen. Uz volju nema šta čovek ne može da uradi. ;)
ComputerBoy, uz dužno poštovanje, ti si još uvek dete i tako i razmišljaš (zapravo, dete si zato što razmišljaš kao dete; da razmišljaš drugačije, bio bi odrastao muškarac ;)).
Najlakše je tresnuti rukom o sto i reći "to je tako, evo činjenice NEPOBITNO govore o tome i tome". Ja ne poričem da su činjenice na tvojoj strani i hvala što mi ukazuješ na rizike od pušenja (znam ih i sam), ali ne mogu a da se ne otmem utisku da je razlog zašto toliko insistirate na ostavljanju cigareta 1) zato što su stvarno loše; 2) zato što želite da spuštate druge. Tačku 1) pozdravljam, Tačke 2) se gnušam.
Pre nego što mi sad taksativno navodiš neke činjenice zbog čega je pušenje loše, dozvoli da ti takođe ukažem na par sopstvenih zaključaka:
Kancerogena obolenja nisu u potpunosti shvaćen fenomen. Savremena medicina ne razume uzroke nastanka istog (inače, da znamo sve o kanceru, uspeli bi da ga iskorenimo do sada). Mi znamo uzročnike (radijacija, cigarete, stres, opšti kvalitet života), ali još uvek, u 21. veku, nemamo celokupnu sliku "zašto je to tako". Dalje, ja posedujem određena znanja iz oblasti medicine (usuđujem se da kažem da verovatno znam više od tebe, s obzirom da sam imao prilike da 2 godine u Engleskoj radim kao terenac za East Midlands Ambulance Service u Notingemu), i sve više dolazim do zaključka da, iako neke stvari mogu biti štetne, stanje uma osobe u ogromnoj meri utiče na dalji razvoj ovih ili onih obolenja. To su tzv. "psihosomatski" poremećaji (look it up). Neko puši 90 godina i umre zato što ga zgazi bus (bez zayebancije), drugi stavi 5 drina bez filtera u usta i fasuje rak pluća - da li je taj rak pluća izazvan tom Drinom, da li je ta Drina bila samo katalizator, da li je ovaj matori imao "duševni mir" a onaj drugi je bio "stressed out", pa je to uticalo na slabljenje njegovog imunog sistema - NEMAM POJMA, iskreno rečeno, mogu samo da nagađam. Ako ćemo sad da cepidlačimo, skrenuo bih ti pažnju na neke postulate drevnih religija i filozofija, koje zagovaraju "duhovni mir" (između ostalog i Hrišćanstvo, Islam, Budizam, itd), te određena uzdržavanja (od jela, pića, seksa, "zlih" misli" itd.). Pazi, ja NISAM vernik, pravoslavac sam koliko i musliman (ja sam tehnokrata, u stvari :D), ali ne mogu da opovrgnem neke "mudrosti starih ljudi".
Onda dođeš ti i tresneš mi rukom o sto i kažeš "to je tako i tako".
Lično, smatram da uzimaš previše slobode, i to mi - iskreno rečeno - smeta.
Ti sad možeš da misliš da je shrafko d*kadžija (tvoja stvar, nemam ništa protiv, samo mi to reci na priv da te ne banuju na javnom), ali možeš i da se malo zamisliš oko pojedinih stvari, promeniš načine izlaganja i argumentacije i skapiraš da samo znaš da ništa ne znaš :opanachke
Pazi, i ja u stvari ništa ne znam (i nije me blam da to kažem), ali probam da sagledam i malo širu sliku uvek. Drugarski preporučujem da i ti uradiš isto, ili bar probaš. Videćeš, život ume da bude mnogo lepši i produktivniji :)
Уз дужно поштовање...
Нико теби (као и другим пушачима) не брани да гуташ тај дим. Што се мене тиче, можеш да наслониш главу на димњак, ако ти се то свиђа. Немој мене да трујеш, тако што ћеш ми набити ту цигарету под нос. Ја то не желим. Желим да на јавном месту удишем ваздух без дуванског дима, а ти ми у томе сметаш. Желим да шетам улицом/тротоаром/парком/итд а да не стајем на опушке које ти тамо бацаш. Не причај ми како никада ниси бацио ниједан опушак где не трба, када то једноставно није тачно. Не, него га држиш у џепу до контејнера.
А ако је тачно за то да си радио тамо где кажеш, онда би требало да знаш на шта ти личе плућа. Ако не знаш како изгледа катран који си напаковао у своја плућа (као и у плућа пасивних пушача), веруј ми ја знам. Радио сам у Грмечу преко десет година. А ако се иоле разумеш у медицину, онда би требало да знаш колико је то здраво.;)
Једна је ствар пушити и не сметати другима, а друга не обазирати се на околину. Труј себе, мисли на своју породицу, пријатеље код којих одеш у госте, људе на шалтеру са којима чекаш ред...Код мене нећеш добити пикслу а ни прилику да запалиш цигару. За толико сам негостопримљив за сваког пушача, па чак и за рођеног оца.
Није у реду да ти било ко спушта, али није у реду да не чујеш глас непушача, па макар и на овај начин.
Мислим да нисам употребио ниједну увредљиву реч, тако да...
Едит: Куд ова/овај повампири тему?;)
P.P.S: Igrom slučaja, marihuana je manje štetna nego duvan. A duvan je legalan, a kanabis nije.
:rofl:
Svako ima pravo da radi sa sobom šta hoće. Ja sam nepušač i ne smeta mi dim na primer u kafani. Ali mi zato smeta u spavaćoj sobi ili na poslu. Na poslu je to regulisano zakonom, koji će nadamo se konačno proraditi. U spavaćoj sobi nikako nedozvoljavam, ali kući ako neko sa strane želi da zapali cigaretu, naravno da ima zeleno svetlo. Pa kakav bi ja to bio domaćin da nekog isteram iz kuće zbog cigareta?!
Не мислим да иког истерам, али да му ускратим задовољство да ми напуни кућу димом, то да. Са друге стране, какав бих ја био гост ако бих дошао код тебе и, знајући да ти то смета, запурњао по кући?
Не смета мени дувански дим тада док неко пуши, већ после када оде. Не могу жив да проветрим просторије. Упије зид, завесе, шта ли?
Не мислим да иког истерам, али да му ускратим задовољство да ми напуни кућу димом, то да. Са друге стране, какав бих ја био гост ако бих дошао код тебе и, знајући да ти то смета, запурњао по кући?
Не смета мени дувански дим тада док неко пуши, већ после када оде. Не могу жив да проветрим просторије. Упије зид, завесе, шта ли?
Nabavi jonizator vazduha. Ima ih na tržištu u raznim cenovnim rangovima.
nisam citao ranije postove mrzi me.
Ne mogu da zamislim da nije usao u vodu zbog vrazijeg htc-a...
Pomalo sam razocaran...
@Dekip
smej se ti koliko hoćeš.. Ti se takođe prepucavaš i sa glodurom oko nekih stvari oko kojih očigledno ne znaš mnogo. Ali to više govori o stepenu tvoje (ne)kulture nego o tome da sam ja debil i da lupam gluposti, ako ćemo iskreno ;)
@stepanov
omašio si temu :)
miša topola
4.8.2010, 22:39
Упије зид, завесе, шта ли?
Sad je lepo vreme pa obično ne sedimo u kući, tako da su zavese i zidovi mirni do novembra, a posle...
Kod mene u kući gosti mogu da zapale cigaretu samo u dnevnoj sobi, inače u porodici niko ne konzumira cigarete.
Nabavi jonizator vazduha. Ima ih na tržištu u raznim cenovnim rangovima.
Значи да идем линијом мањег отпора?! А зашто ја да се браним и санирам последице од пушача, када је логичнје да о томе воде рачуна они који пуше?:confused:
@Dekip
smej se ti koliko hoćeš.. Ti se takođe prepucavaš i sa glodurom oko nekih stvari oko kojih očigledno ne znaš mnogo. Ali to više govori o stepenu tvoje (ne)kulture nego o tome da sam ja debil i da lupam gluposti, ako ćemo iskreno ;)
Пусти ти моју (не)културу, и нисам ти рекао да си дебил и да лупаш глупости. Али сам рекао да има мало нелогичности у твојим речима.
Колико ја знам је дискутабилно, исто тако и за тебе, исто тако и за тог глодура којег помињеш. Ако мислиш да ме дискредитујеш на тај начин, то више говори о теби него о мени. Боље реци како са "медицинске" тачке као "terenac za East Midlands Ambulance Service u Notingemu" видиш здравствено стање пушача. Или још више пасивних пушача.
Sad je lepo vreme pa obično ne sedimo u kući, tako da su zavese i zidovi mirni do novembra, a posle...
Kod mene u kući gosti mogu da zapale cigaretu samo u dnevnoj sobi, inače u porodici niko ne konzumira cigarete.
У просторији у којој се иначе не пуши, дувански дим се итекако осећа, па макар и после једне цигарете. Исти случај и у ауту.
На питање госта да ли ми смета да запали једну, одговарам: да смета ми.
--ComputerBoy--
5.8.2010, 7:53
ComputerBoy, uz dužno poštovanje, ti si još uvek dete i tako i razmišljaš (zapravo, dete si zato što razmišljaš kao dete; da razmišljaš drugačije, bio bi odrastao muškarac ;))
Ako ne opravdavam pušače - ja sam dete?
...ali ne mogu a da se ne otmem utisku da je razlog zašto toliko insistirate na ostavljanju cigareta 1) zato što su stvarno loše; 2) zato što želite da spuštate druge.
Nije mi uopšte namera da "spuštam" druge, naročito ne tebe jer si potpuno svestan moje poente za razliku od drugih koji to neće da priznaju i bukvalno traže izgovore za to što puše. E, takve likove spuštam.
Neko puši 90 godina i umre zato što ga zgazi bus (bez zayebancije), drugi stavi 5 drina bez filtera u usta i fasuje rak pluća - da li je taj rak pluća izazvan tom Drinom, da li je ta Drina bila samo katalizator, da li je ovaj matori imao "duševni mir" a onaj drugi je bio "stressed out", pa je to uticalo na slabljenje njegovog imunog sistema - NEMAM POJMA, iskreno rečeno, mogu samo da nagađam.
Naravno, nisu cigarete glavni krivac što neko umre. Neko ih bolje podnosi, a neko slabije. Prvi put kad si zapalio sigurno si kašljao i bilo ti je neprijatno. To je zato što organizam neće odmah da prihvati otrov, jedino ako ga ti nateraš da se on navikne na isti.
Onda dođeš ti i tresneš mi rukom o sto i kažeš "to je tako i tako".
Lično, smatram da uzimaš previše slobode, i to mi - iskreno rečeno - smeta.
Ne razumem. Rekao sam da su cigarete štetne. Jesam li nešto slagao?
Ti sad možeš da misliš da je shrafko d*kadžija (tvoja stvar, nemam ništa protiv, samo mi to reci na priv da te ne banuju na javnom), ali možeš i da se malo zamisliš oko pojedinih stvari, promeniš načine izlaganja i argumentacije i skapiraš da samo znaš da ništa ne znaš :opanachke
Hahaha, ne. Čak i da mislim to (a ne mislim), ja to nikad ne bih rekao, naročito ne na forumu. Ja i znam da ništa ne znam. Ja sam tu da napišem šta mislim. Ako mi argumenti nisu dobri, tu je neko ko ih ispravi/opovrgne i to je to. ;)
Pazi, i ja u stvari ništa ne znam (i nije me blam da to kažem), ali probam da sagledam i malo širu sliku uvek. Drugarski preporučujem da i ti uradiš isto, ili bar probaš. Videćeš, život ume da bude mnogo lepši i produktivniji :)
A što ti uporno misliš da sam ja toliko uobražen? :kreza: M'jok, bre, štaviše, ne volim takve ljude.
Ja hoću da sagledam širu sliku, ali sve više stičem utisak da vi pušači uporno i bezuspešno tražite opravdanje za to što pušite.
Ipak, hvala na savetu, sviđa mi se. ;)
Oskar_Vajld
5.8.2010, 12:19
Da, i kao što je rečeno, od kola imaš neku korist jer zagađuju, ali možeš brzo da stigneš do destinacije, za razliku od cigarete koja je potpuno nepotrebna i štetna.
Ako ćemo tako, biciklo je najbolje. Kolima možeš ubiti druge i sebe, možeš izazvati lančani sudar, ostati bez pozamašne sume novca... dovoljno?
Realno, od početaka kampanje protiv pušenja, mediji su stvorili gomilu klonova koji smatraju da svako ko puši nije podoban da šeta ulicom, ili šta već...
"Kako kažu na TV-u, tako mora i biti! Jer vaše je pravo da znate sve!"
Misle li ovi "životno ugroženi" nepušači da nije štetno blejanje pred kompom, televizorom, prežderavanje, ispijanje velikih količina gaziranog, alkohola?
Jer danas je početak razgovora dvojice mojih vršnjaka(20), i mlađih:
"Brate, znaš kako sam se ubio sinoć?"
Dakle, meni ne smetaju ni pušači ni nepušači, čak, kad sam bio nepušač, pokrivao sam ortaka, kad mu ćale naiđe, ja odmah cigaretu u usta, iako pušio nisam.
Nego mi smetaju te medijski stvorene horde ljudi koji ne misle svojom glavom.
U redu je da neko skrene pažnju da je pušenje štetno, ali da ti nabija na nos kako je "zlo", ili nešto jednako glupo, mislim...!
"Živi i pusti druge da žive."
miša topola
5.8.2010, 12:21
"Živi i pusti druge da žive."
Jel ovo za pušače? :)
Значи да идем линијом мањег отпора?! А зашто ја да се браним и санирам последице од пушача, када је логичнје да о томе воде рачуна они који пуше?:confused:
Jonizator vazduha te štiti i od raznih drugih električnih aparata, takođe i od nevidljivih čestica prašine koje dovučeš sa sobom kad god uđeš u prostoriju...
Do dve - tri cigarete dnevno i nije štetno jer ubijaju razne bakcile koje se natalože u ustima.
Mada ne pušim, pa u principu sam protiv pušenja, ali zato pijem.
Oskar_Vajld
5.8.2010, 12:37
Jel ovo za pušače? :)
Za sve važi. Nikome pušač ne trubi iznad glave: "Moraš pušiti. Ti moraš pušiti!"
Te fore kako vam neko "duva dim u lice" su smešne. Niko ti neće prići i zaista duvati dim u lice.
Imam ortaka i ortakinja koji puše i koji ne puše. Ali kod svih mogu zapaliti cigaretu, kao što i oni mogu kod mene. Niko od njih ne morališe kako ih trujem.
Lažni moralisti kake okolo. Baš me zanima kada priđu devojci na ulici, da li je prvo što je pitaju:
"Da li pušiš(cigarete)?"
Jedni u klin drugi u plocu. :boodala:
nepusaci pricaju da pusaci zagadjuju okolinu, na stranu sto zagadjuju sebe. To se ne odnosi na alkose, narkose, razane zaludjenike...to su u pravu, ali...
nemojte se folirati da vam samo duvanski dim smeta i nista vise. Ako sedis u kaficu ili negde u sobi, i svi puse, onda smeta. definitivno. Ali ako setas ulicom, duvanski dim je stvar koja vam najmanje smeta. Pored otrova koji udisemo od saobracaja svaki dan, ponajmanje smeta sto neki baja pusi na bus stanici. Ovde nema retardiranih kretena i nemojte da ubedjujete nikoga koliko je sta stetno. Svi ovde to znaju. i napravili su izbor.
sa druge strane pusaci pricaju kako imaju pravo da puse...pa naravno, to se i ne spori. Ali nemojte pricati "ja pusim sta tebe briga". Dim definitivno smeta okolini, alkoholicar ne smeta. Cak i pusaci provetravaju prostorije. A nemojte i vi da s.... kako pusenje ima dobrih strana.:boodala:
Zabranjene zone u kaficima i restoranima nemaju veze sa zdravljem nego sa politikom, cenama cigara, proizvodnjom, taksama, akcizama...
Sto u Grckoj pakla kosta 7e? zato sto nisu uveli nikakve zabrane. Ovi nasi jesu da bi uvoz bio jeftiniji...tzv borba oko zdravlja, je u stvari borba oko love. Vlasnik restorana ima no smoking zonu ne zato sto ga briga za vase zdravlje, nego da bi vi usli unutra da vam uzme pare.
da se deklarisem i ja, pusac sam.
Dao Bog svima da vam jednog dana zena ostane trudna (ili ostanete trudni, ako ste zensko) pa cu da vas pitam o laznom moralisanju kad budete morali (hteli ne hteli) da ostavite cigare ;)
to je druga prica. to su zivotni prioriteti. Prica se odnosi na uobicajene situacije. Pa niko nece pusiti ako u kuci ima malu bebu, trudnicu, nekog bolesnog...ili ce izlaziti iz kuce sto puta dnevno zbog cigare, i prati se u kofi pre nego sto udje u kucu.
Ja takve zavisnike nepoznajem.
Aha, znaci u ovom slucaju zdravlje bebe i trudnice je prece od navike/zavisnosti pusaca, zasto to ne bi vazilo za bilo kojeg nepusaca? :)
Pricam o licnom interesu. Ne kazem ja da su pusaci plemeniti ni dobri. Mislio sam da ce ostaviti cigarete zbog SVOJE bebe i trudne zene, zbog TVOJE vecina nece...cast samosvesnim izuzecima, ali oni postuju sve.
Uostalom taj klise "zene, deca i ostali" nisam ja izmislio. Kada je god bilo neko stradanje ili bilo kakva tragedija, kaze se toliko i toliko poginulih i toliko zene i dece. Kao da ovi ostali nisu vazni. To je tako. Tako da ti tvoji "bilo koji pusaci" nisu bitni kao trudnice i deca...tako su to odredili "civilizacijski tokovi", ne ja.
Iako se slazem s tobom, covek je covek, bez obzira na godine, pol...
Dao Bog svima da vam jednog dana zena ostane trudna (ili ostanete trudni, ako ste zensko) pa cu da vas pitam o laznom moralisanju kad budete morali (hteli ne hteli) da ostavite cigare ;)
Ima mali milion žena trudnica koje puše i kad su u ''II'' stanju.
@v_wizard - imam utisak da se nismo bas razuemli. Nisam rekao niti trazim od pusaca da ostave cigare zbog mene ili tudje zene trudnice vec samo da postuju moju zelju da sacuvam zdravlje koliko toliko :)
@todos - znam, isto tako ima i gomila ljudi koji voze pijani pa ne naprave sudar. Da li to onda znaci da je ok? :)
Jonizator vazduha te štiti i od raznih drugih električnih aparata, takođe i od nevidljivih čestica prašine koje dovučeš sa sobom kad god uđeš u prostoriju...
Do dve - tri cigarete dnevno i nije štetno jer ubijaju razne bakcile koje se natalože u ustima.
Mada ne pušim, pa u principu sam protiv pušenja, ali zato pijem.
Прво, једна је ствар ако ја сам себе трујем, btw, радим у фарбари ауто боја - конвенционалних. Али нећу да ме ти трујеш, капиш.
Друго, нису штетне две, три цигаре?
Ма не, није ниједна!
Za sve važi. Nikome pušač ne trubi iznad glave: "Moraš pušiti. Ti moraš pušiti!"
Te fore kako vam neko "duva dim u lice" su smešne. Niko ti neće prići i zaista duvati dim u lice.
Imam ortaka i ortakinja koji puše i koji ne puše. Ali kod svih mogu zapaliti cigaretu, kao što i oni mogu kod mene. Niko od njih ne morališe kako ih trujem.
Lažni moralisti kake okolo. Baš me zanima kada priđu devojci na ulici, da li je prvo što je pitaju:
"Da li pušiš(cigarete)?"
Нећеш веровати, али када седим у просторији са пушачима, дим иде право на непушаче. То ће ти рећи сваки непушач. Аутосугестија, шта ли је?
Ни ја не трубим ником да престане, али би свако требао да покуша, да пружи себи шансу.
Што се девојака тиче, само сам једном пољубио пушачицу:dzavo:, и осећао сам се као да сам пољубио пепељару.
Ти, као бивши/садашњи пушач би то маорао/ла знати.
Боље реци како са "медицинске" тачке као "terenac za East Midlands Ambulance Service u Notingemu" видиш здравствено стање пушача. Или још више пасивних пушача.
Mate, I wouldn't like to be the one getting your knickers in a twist... :D:D:D
Pazi, ja sam već rekao nebrojeno puta da je pušenje ultimativno ŠTETNO po zdravlje, i da je loša ideja. Da imam decu (a imaću ih jednog dana) i da me pitaš: da li bi radije da su pušači ili nepušači, iskreno govoreći, voleo bih da su nepušači. Naravno, jednog dana kad budem imao decu, ako još uvek budem džurio kao sada, i ako bih im rekao "ej, BRANIM ti da pušiš", to bi bilo pomalo kontraproduktivno i ja bih ispao ebeni licemer. Uostalom, braniti nešto je u startu glupo, jer "pritisnuto jače skače" što kažu naši - veoma često ignorisani - stari ;)
Međutim, ostaje činjenica da je takođe pogrešno reći da su cigarete APSOLUTNO štetne, zato što nisu. Štetne su možda u 99,99% slučajeva, u onom 0,01% će biti korisne (velika verovatnoća da prevenuje offset Parkinsona). Međutim, ako se sagovornici nedovoljno informišu oko nekih stvari, ako ne poseduju kritičko razmišljanje, mi neumitno postajemo zeloti i fanatici, a to je ultimativno još gore nego pušenje, zar ne? ;)
Ako hoćeš da me pitaš kao "kvazi-stručnjaka", mogu samo da ti kažem (takođe iskreno): nemam pojma u kom zecu grmi žbun :D
Slažem se da je pušenje ultimativno loše, dovodi do pušačke noge, koronarnih obolenja, aneurizmi, kancerogenih obolenja i još čitave plejade drugih jada, međutim, dozvoli da postavim kontrapitanje: da li se radi o svojstvu duvana ili Marlboroa, Davidoffa, Camela itd?
Zato što, s jedne strane, duvan je biljka i to vrlo jeftina biljka. Marlboro je brend (jako skup za ono što jeste!), svojevremeno reklamiran do besvesti, sada demonizovan u USA ali i dalje maksimalno proturan mučenicima u Srbiji, Indiji, Indoneziji, itd. Ne misliš valjda da je Filip Moris slučajno kupio DIN ?
Dalje, dok onaj seljak zavija 100% duvan u papir, Filip Moris ga "obogaćuje" raznoraznim štetnim supstancama (ne mogu da ulazim u detalje, nisam hemičar), da bi:
1) Pepeo bio belji, samim tim i "lepši"
2) Da bi pepeo "duže stajao" i manje se krunio (zavijte "običan" duvan pa ćete videti da se pepeo kruni i opada kao lud)
3) Da bi NAVUKAO ljude na njihov brend (pazi, ne na CIGARETE (bilo koje) nego na NJIHOV brend).
U suštini, Filip Moris radi isto što i Coca Cola - ovi drugi od ideje "soka" naprave karbohidrantnu (adiktivnu) bombu koja realno (vrlo postepeno) UBIJA konzumente (ako se pretera, inače CC može još i korisna da bude... ako si pao u stanje šoka, ako patiš od hipoglikemije ili kolabiraš iz nekog drugog razloga, hiperglikemija excluded :D), a ovi prvi od manje štetnog duvana (ČISTOG) prave finalni proizvod (veoma često - jako skup i štetan), zato što to industriji odgovara.
Da ne bude zabune, nisam neki poludeli levičar, ovo je činjenično i proverljivo stanje stvari.
Naposletku, navešću par stvari za razmišljanje, možda zajedno možemo doći do nekog zaključka:
U primorskom delu Crne Gore, na potesu od Bara ka albanskoj granici (via Ulcinj) živi dosta meštana muslimanske veroispovesti. Veliki deo njih su pušači (gaje ljudi svoj duvan, iako zapravo DRŽAVA ima monopol nad tim rabotama). Veliki deo njih, opet, doživi jako duboku starost, UPRKOS činjenici da su pušači, iako bi - po logici stvari - trebali odavno da su pod zemljom. A ljudi su teški pušači, to mogu da ti garantujem.
Takođe, veliki broj Grka su pušači (kod nas je popularan sada Davidoff, kod njih je Cooper; Marlboro i Camel su naravno svuda prisutni). A opet, Grci imaju jedan od najdužih life expectancyja u ovom delu Evrope..
E sad, moguće da je to od mora, maslinovog ulja i života pod ručnom za razliku od nas u "urbanijim" delovima sveta, ali da je DUVAN toliko štetan, GRCI bi odumrli pre 300 godina. A oni još uvek živi i zdravi, sad ih ova kriza malo ubi, ali i to će ih proći kao i ona prošla (izreka "Dužan kao Grčka" postoji s razlogom). Grci će iskulirati, sedeti negde na terasi, klopati ribu i povremeno zapaliti cigaru :)
P.S: I još jednom - pušenje je LOŠE. E sad pušenje ČEGA, e to je već druga priča (who gets it, understands ;))
miša topola
5.8.2010, 22:00
Pazi, ja sam već rekao nebrojeno puta da je pušenje ultimativno ŠTETNO po zdravlje, i da je loša ideja. Da imam decu (a imaću ih jednog dana) i da me pitaš: da li bi radije da su pušači ili nepušači, iskreno govoreći, voleo bih da su nepušači. Naravno, jednog dana kad budem imao decu, ako još uvek budem džurio kao sada, i ako bih im rekao "ej, BRANIM ti da pušiš", to bi bilo pomalo kontraproduktivno i ja bih ispao ebeni licemer. Uostalom, braniti nešto je u startu glupo, jer "pritisnuto jače skače" što kažu naši - veoma često ignorisani - stari ;)
Pa nećeš valjda dozvoliti da puše?
Postoje razni načini da se dete sačuva uticaja duvana.
@Шрафко
Пусти ти Грке. У старој Грчкој ниси могао бити у сенату ако ниси био педер.;)
Пушио ти Малиборо(:)), или "квалитетан" домаћи дуван, паковаћеш наслаге катрана у плућа. У другом случају можда само катран. Наравно, има ту још каквог крша.
Pa nećeš valjda dozvoliti da puše?
A jok, reći ću da ću ih izbaciti iz kuće i da ću ih se odreći preko novina ako ih vidim sa cigarom u ustima. Jel to bolje rešenje? :opanachke
Neke naše lidere (sadašnje i bivše) menjao bih za homoseksualce i OK političare u roku od ODMA ;)
Btw, šta ti imaš protiv gay populacije? :opanachke
Пушио ти Малиборо(:)), или "квалитетан" домаћи дуван, паковаћеш наслаге катрана у плућа. У другом случају можда само катран. Наравно, има ту још каквог крша.
Brate, makar živeo 200 godina, život bez cigare, žene i ladnog piva nije život (bar za mene, ti nemoj da džuriš ako nećeš, evo ja ti obećavam da ti nikada neću zapaliti na gajbi.. niti ću ti biti u istoj), a ti shvati ovo kako oćeš :to_care:
Nije sve u pušenju, ima nešto bre i u dr... erm, u pozitivnom pogledu na život ;)
miša topola
5.8.2010, 22:27
A jok, reći ću da ću ih izbaciti iz kuće i da ću ih se odreći preko novina ako ih vidim sa cigarom u ustima. Jel to bolje rešenje? :opanachke
Nije, decu treba vaspitati tako da im duvan ne bude primamljiv i zanimljiv.
Brate, makar živeo 200 godina, život bez cigare, žene i ladnog piva nije život (bar za mene, ti nemoj da džuriš ako nećeš, evo ja ti obećavam da ti nikada neću zapaliti na gajbi.. niti ću ti biti u istoj), a ti shvati ovo kako oćeš :to_care:
Nije sve u pušenju, ima nešto bre i u dr... erm, u pozitivnom pogledu na život ;)
Brate, to nije život.
Neke naše lidere (sadašnje i bivše) menjao bih za homoseksualce i OK političare u roku od ODMA ;)
Btw, šta ti imaš protiv gay populacije? :opanachke
Против педера (не гејева, причај српски) немам ништа ефикасно.
Ја бих из тог живота избацио цигаре, а оставио жене и пиво. :to_care:
Није проблем, ако дођеш и баш би запалио једну, угостићу те вани. А ако буде неко невреме, инсталираћу неке цеви и спровешћу их напоље.
@Шрафко
A šta tek reći za Rimske legionare. Od tih domaćina koji su se opredelili da žive u ovim krajevima smo i mi nastali.:kreza:
miša topola
6.8.2010, 19:08
"Mi" tada, za vreme legionara, nismo živeli na ovim prostorima.
Da li si siguran?! Pa znaš kakvih sve ima ovde ljudi: crni, beli, plavi, riđi, zeleni (mali zeleni).:kreza:
Kakve su sve ovde vojske prolazile. Pušti ti podatke iz istorijskih udžbenika koji su pisani po tamo nekom nalogu.
miša topola
6.8.2010, 21:05
Da li si siguran?! Pa znaš kakvih sve ima ovde ljudi: crni, beli, plavi, riđi, zeleni (mali zeleni).:kreza:
Kakve su sve ovde vojske prolazile. Pušti ti podatke iz istorijskih udžbenika koji su pisani po tamo nekom nalogu.
Sve se to mešalo i asimilovalo sa Slovenima.
Хтео си рећи ми смо се мешали и асимиловали са свима њима.
miša topola
6.8.2010, 22:09
Sloveni (Mi) su bili brojniji od trenutnih naroda koji su živeli na teritoriji oko Dunava, Save, Tise... Tako da se mi nikako nismo mogli asimilovati sa manjinskim stanovništvom.
Јесте, па су нас турци после асимисиловали. И ето речи дуван, ако не грешим?:p
Da bi bio "asimilovan" moras da izgubis identitet. A s obzirom da smo i dalje srbi, a ne grci ili turci, definitivno nismo asimilovani.
miša topola
7.8.2010, 14:40
Baš tako. Dekip, ako idemo po toj tvojoj teoriji onda su nas i Nemci u II svetskom ratu asimilovali ;)
@Плејер 1 и Миша из Тополе:)
Јесте, па су нас турци после асимисиловали. И ето речи дуван, ако не грешим?:p
Па што морам да цитирам самог себе?:a_bleh:
Баш ме интересује мишљење неког бившег пушача, како му је сада након што је оставио цигаре. А исто ме интересује мишљење неког садашњег дуванџије (Шрафко, можеш и ти, али искрено:)), да ли размишља да батали цигаре. На страну новац, само здравље.
Eto ja pokusavam da zaboravim cigarete i da iskorenim naviku paljenja cigareta u odredjenim situacijama. Ta psiholoska zavisnost je zaje*ana stvar.
Jedan od razloga je da imam ogromne sanse da mi glas ode u 3pm dosta brze nego ostalim pusacima, a kamoli nepusacima.
su27killer
16.11.2010, 0:45
Da cigarete (i ostalo sto dimi iz usta) ne postoje ili ih niko nije koristio do sad, prvoga koga na ulici vide da mu dimi nesto iz usta bi momentalno strpali u ludnicu, u sred ove "demokratije".
Srbi su sloveni otrpilike koliko su Spanci Italijani.
Pogledajte kako izgledaju fizicki Poljaci, Cesi, Slovaci.......
Jezik je jezik, al brate, 50% Srba ima jet black hair. Toliko.
Pa šta su onda?
miša topola
16.11.2010, 19:00
Pogledajte kako izgledaju fizicki Poljaci, Cesi, Slovaci.......
Jezik je jezik, al brate, 50% Srba ima jet black hair. Toliko.
A ko je bio 500 godina pod Turskom vlašću? Srbi ili Česi?
I ta prica o "turskoj krvi" je pomalo naivna. Srbi su 50% Iliri, 25% Romani i samo 25% Sloveni. Vrlo malo mesanja Srba i Turaka ostaje zabelezeno, najjednostavnije nije bilo potrebe za tim. Uostalom da je bilo mesanja Turaka sa ostalim narodima ovde, najpre bi se valjda mesali sa svojom "bracom" Bosnjacima, koji su gle cuda jos svetliji i od samih Srba a kamoli Turaka (zbog germanske krvi saskih rudara koji su se utopili u stanovnistvno Bosne, iz istog razloga ljudi iz zapadne Srbije su kozom i kosom znatno svetliji od ljudi iz Vojvodine i iz Istocne Srbije pogotovu).
I zelim samo da naglasim, da ja ovde baratam samo sa istorijskim cinjenicama i etnogenezom. Ne "navijam" ni za koga, nisam rasista. Samo ne mislim da su svi ljudi ud Krita do Karelije iste nijanse boje koze bele rase, sto moze govoriti o poreklu naroda. I to je sve.
Sass Drake
16.11.2010, 23:04
Svi su ljudi. Kakve nacije, kakve p.m.
Biti "neopredeljen gradjanin" jedna je od najgorih diskvalifikacija samog sebe.
Sass Drake
16.11.2010, 23:18
^Ne bih se složio s tobom.
Pa sa takvim stavovima i ne treba da se slozis sa mnom. I nije to "moje misljenje". To je jednostavno tako.
Ja se ubi objasnjavajuci etnogenezu naseg naroda, a ti me oladis kao u fazonu "kakve p***e m******e", bas si tolerantan.
Danas je svetski dan tolerancije :)
Sass Drake
16.11.2010, 23:21
A zbog čega je to onda „diskvalifikacija samog sebe”? Nadam se da možeš da objasniš.
Zato sto tebe nije roda donela, vec si rodjen u nekoj zemlji i pripadnik si nekog naroda, rase, religije, kulture i sl. Odbijanje svega toga je vrlo diskvalifikujuce.
Sass Drake
16.11.2010, 23:50
Zato sto tebe nije roda donela, vec si rodjen u nekoj zemlji i pripadnik si nekog naroda, rase, religije, kulture i sl. Odbijanje svega toga je vrlo diskvalifikujuce.
Onda mi je jako drago ako odbijanjem religije i pripadanjem jednoj biološkoj vrsti samog sebe diskvalifikujem. :)
Ja se ubi objasnjavajuci etnogenezu naseg naroda, a ti me oladis kao u fazonu "kakve p***e m******e", bas si tolerantan.
Danas je svetski dan tolerancije :)Nisam imao namjeru da te uvrijedim ili da te oladim dok si objašnjavao genetsko porijeklo i sastav srpskog naroda, samo sam dao trolovski komentar.:)
Ljudska rasa ima dva izbora: da nestane ili da se oslobodi podjela na narode i religije. Vjerovatno se nećeš složiti sa mojim mišljenjem, ali dobro.
S obzirom da genetsko porijeklo naroda i budućnost ljudske rase nemaju veze sa kolumnom, a i rasprava pomalo dobija politički karakter, ne bih više izazivao oluju.
Nadam se da oluja neće zameriti :o, samo nešto na ovu temu.
xDgmjL6z2jY
Bravo! Carlin je uvek znao da razluci te osetljive stvari.
JohnnyNT
17.11.2010, 11:32
Al' je povampiriste, svaka vam dala...
Nadam se da oluja neće zameriti :o, samo nešto na ovu temu.
:tapsh: naprotiv, zao mi je sto nema vise ovakvih postova...
pa po pitanju nacionalnog ponosa se ne slažem sa dotičnim. Ponosan sam što sam Srbin. Eto tako, ponosan sam. Šta mi to donosi? Ništa. Šta dugujem tome što sam srbin? Ništa. Jel sam to nečim zalužio? Nisam. Jednostavno to je moje poreklo. Moji drugovi su većinom srbi, moje komšije takođe, poznanici, rođaci... kako njima želim da bude bolje želim da Srbiji bude bolje a tome je uvek lakše prići ako si ponosan na svoje poreklo.
Nacionalni ponos nije ni dobra ni loša stvar. Nije ni sebičnost ni darežljivot. Nije ništa od toga a može biti u službi svega toga. Može biti i cilj samo po sebi kao i pokriće za nešto drugo. To osećanje može biti i plemenito i ogavno. Sve zavisi od osobe do osobe. Jedino je bitno biti siguran u to da li ga sami osećate ili ne. Da vam neko drugi ne nameće nacionalni ponos koji osećate ili vam ubija vaše osećanje zarad nekih "viših" ciljeva.
Da ironija mog nacionalnog ponosa bude veća, srpski mentalitet, pa i većinu srba, ne podnosim...
Covek je bas lepo objasnio da treba biti ponosan na nesto sto si sam postigao u zivotu a ne na nesto sto se slucajno desilo i ja se slazem sa tim.Uvek sam govorio slicnu stvar,kako dodjavola neko moze da bude ponosan na nesto na sta on nije uticao......
Covek je bas lepo objasnio da treba biti ponosan na nesto sto si sam postigao u zivotu a ne na nesto sto se slucajno desilo i ja se slazem sa tim.Uvek sam govorio slicnu stvar,kako dodjavola neko moze da bude ponosan na nesto na sta on nije uticao......
Najponosniji su oni sto bacaju kamenice.
Jer nista za zivota pametnije uradili nisu...
Ah, George Carlin, treba videti njegove klipove na YT gde se bavi religijom. Brilijantno. :tapsh:
Jim Bravura
2.12.2010, 17:02
:tapsh: naprotiv, zao mi je sto nema vise ovakvih postova...Види се да си карактер :nov_mad2: Кад ти нешто одговара, онда није офф-топик, а ако се не дај боже коси са твојим ставовима, следи брисање без икакве аргументације. Срамота. Али пошто цениш Georga Carlina, послушај онда и ово:
hYIC0eZYEtI&feature=related
xIraCchPDhk&feature=related
Evo ga ovaj beznadezni slucaj, teorije zavere, Rotsildi i Rokfeleri, masonerija i trilateralna komisija :rolleyes:
Prosto je neverovatno kako su zadnjih par godina ljudi u Srbiji postali optereceni time - svi su izgleda poceli da razumevaju svetski poredak u prste a procitali su dve knjige u zivotu i od obrazovanja imaju mali i veliki odmor :D
Uvek mi na pamet padne ovo, kada se jave ovakvi kao Bravura
Ea5hmYlSYk4
Jim Bravura
2.12.2010, 17:35
Evo ga ovaj beznadezni slucaj, teorije zavere, Rotsildi i Rokfeleri, masonerija i trilateralna komisija :rolleyes:
Prosto je neverovatno kako su zadnjih par godina ljudi u Srbiji postali optereceni time - svi su izgleda poceli da razumevaju svetski poredak u prste a procitali su dve knjige u zivotu i od obrazovanja imaju mali i veliki odmor :DДа, сви сем тебе, отуда вероватно и толики комплекси. А зашто су људи оптерећени тиме? Можда зато што је истина. (чуј можда :rolleyes: ) Што се формалног образовања тиче, знаш како каже наш народ: "Нема будале док школу не заврши" :D
Да, сви сем тебе, отуда вероватно и толики комплекси. А зашто су људи оптерећени тиме? Можда зато што је истина. (чуј можда :rolleyes: ) Што се формалног образовања тиче, знаш како каже наш народ: "Нема будале док школу не заврши" :D
Jasta - pijacni prodavci i automehanicari ce da nam tumace svetski poredak :D aka Jovan Deretic sindrom (covek je inace masinski inzenjer koji nije video ni I od istorije, ne zna da bekne ni rec grckog i latinskog a nasao se za shodno da tumaci Konstantina Porfirogenita)
Po definiciji humoreska :to_care:
I ne zaboravi, Pentagon ustvari kontrolise ovaj covek, pored naravno katolicke crvke :D
http://www.waswatching.com/archives/CancerMan.jpg
Jim Bravura
2.12.2010, 18:07
Не, него дипломирани историчари који не виде даље од сопственог носа, јер мисле да су на факсу покупили сву мудрост овога света. А ни професори их никада не би лагали или нешто прећуткивали зарад личних интереса, таман посла :rofl:
Ne nego cemo da gledamo Zeitgeist i da citamo Zonu Sumraka i da ih uvedemo kao gradivo u skole :rofl:
Jim Bravura
2.12.2010, 18:23
Zeitgeist је добар документарац, али је намењен почетницима (лаицима) да их уведе у проблематику. Ако си иоле паметан, нећеш се ту зауставити, већ ћеш почети да читаш и проучаваш озбиљну литературу. Пошто си историчар, ево нешто специјално за тебе: http://www.monetary.org/lostscienceofmoney.html
Прво шта ми је пало на памет гледајући видео који је поставио Киср су трибуни у Асасинс Криду.
Човек каже да не види ништа паметно поносити се народом коме припадаш, исл. Можда треба да се стидимо? Или да будемо "статусно неутрални"? Да се разумемо, ни ја не волим оне који се ките туђим перјем већ поштујем само оне који нешто направе од себе. Али рећи да се не поноси својим прецима, то може само неко без корена и са никаквим образовањем и васпитањем. Исправка: и они који желе да буду in.
Малочас је Виктор почистио под Арене Љодром.
Не знам како ви, али ја сам се осетио поносним.:alealeee:
А ви и даље гледајте оног маторог Ирца...
Zašto bi se osećao ponosnim?
Drago mi je zbog njega, ali zašto bih bio ponosan na nešto što je neko drugi uradio. Jedini čovek koji bi trebao da bude ponosan zbog toga je on (mogu i njegovi roditelji :D).
A pokojni Irac ima pravo. Budi srećan a ne ponosan, nisi ti zaslužan za to.
*raises flame shield*
*flame sword equipped :D
Cekaj, a sta fali da neko bude ponosan na nekog drugog?
Roditelji su ponosni na decu ako nesto urade mnogo dobro. Neko drugi je ponosan na svog dedu ili pradedu sto se branio zemlju u nekom ratu i bio heroj. Nastavnik je ponosan na svoje djake koje su osvojili neko prvenstvo na takmicenju.
Sta fali tome? Zar nije u pitanju posebno postovanje prema tim osobama?
Po kojoj toj defitniciji je ponovos rezervisan samo za licni uspeh? Definiciji komicara?
*flame sword equipped :D
Cekaj, a sta fali da neko bude ponosan na nekog drugog?
Roditelji su ponosni na decu ako nesto urade mnogo dobro. Neko drugi je ponosan na svog dedu ili pradedu sto se branio zemlju u nekom ratu i bio heroj. Nastavnik je ponosan na svoje djake koje su osvojili neko prvenstvo na takmicenju.
Sta fali tome? Zar nije u pitanju posebno postovanje prema tim osobama?
Po kojoj toj defitniciji je ponovos rezervisan samo za licni uspeh? Definiciji komicara?
Roditelji treba da budu ponosni na svoju decu jer su ih oni napravili.
Nastavnik ih je podučavao, to je njegov uspeh koliko i njihov.
Uvek sam povezivao ponos sa nekim ličnim uspehom, ne vidim zašto bih bio ponosan zbog nečega što je neko drugi uradio nekada davno.
Nema neke definicije na šta neko treba da se ponosi, već su to lični afiniteti tebe, Dekipa, Irca i mene...
Ali zasto se ne bi ponosio na dedu i njegove neke uspehe, ili izvanderne postupke, na koje nisi mogao da utices?
Zato što je to accident of birth, kao što se ne ponosim na to što sam Srbin. Isto tako sam mogao biti Japanac, Rus, Italijan... Nema razlike.
Naravno, izuzetno poštujem svoje pretke i sve što su uradili, ali ponos, nah, nemam ja veze sa njihovim delima pa da bih se nešto ponosio.
Zato što je to accident of birth
Da, ali isto tako je i sreća što si se npr. rodio talentovan za nešto..
Što bi onda bio ponosan i na svoje uspehe u toj oblasti, kad ni na to ne možeš da utičeš (ok, na nešto možeš da utičeš kroz vežbu/rad, ali ako si se rodio sa lošim glasom ti nećeš postati operski pevač pa da pevaš 24/7)?
Zato što je to accident of birth.
Pa? Dal su njegova dela manje vredna nego tvoja licna? Zasto se ne bi ugledao ili bio ponosan na nekoga ko je uradio nesto mnogo znacajno da ti bude "role-model", na primer? Da te tera da sam budes bolji, i da na neki nacin utice i bude inspiracija tebi.
To sto se desilo nesto "po rodjenju" ne znaci da ne utice na tebe ili da na neki nacin ne oblikuje tvoj zivot.
Pušenje ili zdravlje, odlučite sami.:to_care:
Drago mi je zbog njega, ali zašto bih bio ponosan na nešto što je neko drugi uradio. Jedini čovek koji bi trebao da bude ponosan zbog toga je on (mogu i njegovi roditelji :D).
*raises flame shield*
А ти можеш да будеш срећан или поносан по потреби/жељи? Нисам те баш разумео. Како правити разлику од среће и поноса када неко (спортиста рецимо - Бари 91:D) направи неки подвиг? Како не дозволити поносу да се размаше и пустити само срећу?:facepalm
Мејк ас прауд па нам објасни.
А ти можеш да будеш срећан или поносан по потреби/жељи? Нисам те баш разумео. Како правити разлику од среће и поноса када неко (спортиста рецимо - Бари 91:D) направи неки подвиг? Како не дозволити поносу да се размаше и пустити само срећу?:facepalm
Мејк ас прауд па нам објасни.
Pa ponos je sreća, samo što se osećaš kao da je to tvojih ruku delo. Zato si ponosan.
Mislim da je ponos rezervisan za sopstvene podvige, ali neću nikom da branim da bude ponosan na nekog sportistu, 'cause I don't care...
miša topola
6.12.2010, 15:38
Jedini čovek koji bi trebao da bude ponosan zbog toga je on (mogu i njegovi roditelji :D).
E sada malo preteruješ. Samo on da bude ponosan, paz' majku mu, a njegov selektor, trener, kolege iz reprezentacije... 20k ljudi u Areni... 8 miliona Srba... šta je sa njima? Oni nisu ponosi što je njihova država prvak sveta u tenisu?
A da li bi Viktor bio onoliko siguran da ga nije bodrilo 17000 ljudi i ko-zna-koliko preko tv?
A 2002-ge na granicnim prelazima pisalo:- Dobro dosli u zemlju sampiona.
Lepo, majku mu...
miša topola
6.12.2010, 17:37
I sada treba tako da piše, jer je ovo po meni mnogo veći uspeh nego u SAD-u 2002 godine.
Ne slazem se sa tobom. Te godine smo bili vladajuci sampioni u odbojci, kosarci i vaterpolu. Nebitno.
Da porucim Vuletu, Kisru... ja sam se ipak osecao ponosnim... na tudj uspeh.
Ja sam srecan, moze se reci i donekle ponosan, jer je igrao za nasu zemlju.
A sa Ircem se svakako slazem :).
E sada malo preteruješ. Samo on da bude ponosan, paz' majku mu, a njegov selektor, trener, kolege iz reprezentacije... 20k ljudi u Areni... 8 miliona Srba... šta je sa njima? Oni nisu ponosi što je njihova država prvak sveta u tenisu?
Pa dobro, selektor, trener, i svi oni koji su direktno doprineli tom uspehu.
Sad neki Gedža treba da bude ponosan zato što je neko drugi proslavio zemlju. Neka bude srećan, ali ne ponosan zato što nije doprineo tome.
Nije on trenirao kao stoka kako bi dogurao dokle je taj sportista dogurao, a sad je kao ponosan. Da nije bilo prvog mesta, Gedža bi mu verovatno posvetio samo sočnu psovku.
Da nije bilo prvog mesta, Gedža bi mu verovatno posvetio samo sočnu psovku.
True :).
Мислим да није било 17к Геџа тешко да би Виктор онако одиграо, али небитно.
И ови Геџовани на улици... по овој хладноћи... прехладиће се.
Што не одеш тамо и кажеш им да оду кући. Нису они заслужни ни за шта.
Ma da, džabe mu sav trening ako nema Gedže da mu urla ime...
Ako si apsolutno siguran da su svi do jednog ponosni na njega, a ne samo srećni zbog njegovog uspeha, onda ok. :D
E mrsoomodite ga za (dejvis kup) medalju :D.
Ponosni vs srecni, meni se ta dva prideva itekako preklapaju.
Jeste, svi koji prate tenis, a mnogi koji i ne prate, su srecni zbog uspeha nase reprezentacije i u tom smislu ponosni sto smo gradjani Srbije.
A sad da budem posebno ponosan na Viktora, Novaka i ekipu, pa to je nebuloza. Oni ce da proslave veceras, poebu kojesta i da nastave sa svojim glamuroznim zivotom, jer sva trojica ukljucujuci i Zimonjica imaju para da im ispadne 100e iz dzepa ne bi se sagli da podignu :).
Slušam danas ovog čoveka koji je zadužen za štampanje poštanskih marki sa likovima naših tenisera kako kaže "Oni su sada u rangu sa našim velikanima kao što su Nikola Tesla, Mihajlo Pupin"...:facepalm
Па сад... Тесла је амерички научник српског порекла. Али наравно да је поређење неумесно. Ови људи су задужили човечанство.;)
Него, кад је Пјана слетео овде, ова тема је осуђена на пропаст.:to_care:
Па сад... Тесла је амерички научник српског порекла.
Rodjen na teritoriji danasnje Hrvatske. http://forums.starfox-online.net/Smileys/default/trollface.gif
Ae bre Igracu sad mu je presela jutarnja/podnevna kafa :D.
Tesla je Beograd video prvi put u zivotu onda kada je sa BG aerodroma odleteo za Ameriku. Valjda su zato aerodrom i nazvali po njemu :to_care:.
A grad Zagreb nije hteo da finansira njegove projekte (kako ce se ispostaviti, da jeste, Zagreb bi bio prvi grad u Evropi sa elektricnim ulicnim osvetljenjem, a ni Srpska pravoslavna crkva mu takodje nije izasla u susret u pogledu finansiranja).
E sad i ti preterujes.
Eno ga sedi ispred ETF-a 30-40 godina :D.
Da, jedina poseta Srbiji, koliko ja znam i poslednji boravak u Kraljevini Jugoslaviji :).
Jim Bravura
7.12.2010, 16:27
Rodjen na teritoriji danasnje Hrvatske. http://forums.starfox-online.net/Smileys/default/trollface.gifЈака ствар, тада је то била Аустро-Угарска ;)
Него, ево једне занимљиве анегдоте. Наведени дијалог се водио између Тесле и портира хотела De la Societee & Encouragement у Паризу, 19. фебруара 1892, где је одржао предавање заједничком скупу Француског друштва за физику и Међународног друштва електричара:
- Клањам се, Екселенцијо!
- Моја титула је виша - упозори га Тесла
- Височанство? – промуца портир
- Још виша - каже Тесла
- Величанство? - једва изговори портир
- Још више – рече хладнокрвно Тесла
Ту већ портир занеми, јер веће титуле није знао
- Ја сам Србин - растумачи мирно и достојанствено Тесла :to_care:
Brate minli, potpuno je jasno da ni ti u to ne verujes...
Tesla apsolutno nije bio opterecen svojim poreklom.
Slušam danas ovog čoveka koji je zadužen za štampanje poštanskih marki sa likovima naših tenisera kako kaže "Oni su sada u rangu sa našim velikanima kao što su Nikola Tesla, Mihajlo Pupin"...:facepalm
Da, to je još jedna glupost koju mogu da čujem samo na jadnom servisu.Bilo koja reprezentacija može sledeće godine osvojiti DK, ali ko opet može izumeti ono što je Tesla izumeo i zadužio ne samo Srbiju, već i čovečanstvo.
Rodjen na teritoriji danasnje Hrvatske. http://forums.starfox-online.net/Smileys/default/trollface.gif
Misliš na teritoriji Srpske Krajine. http://forums.starfox-online.net/Smileys/default/trollface.gif http://forums.starfox-online.net/Smileys/default/trollface.gif
Intervjuisali za dnevnik nekog čiču kako je ponosan i suze lije zbog uspeha naših tenisera. Podsetilo me to iz skorašnje istorije, kako su takvi slični bili ponosni i suze lili zbog jedne osobe uvek pred izbore.
miša topola
7.12.2010, 18:19
Jel to S.M. :)
"Podatreso se čovek" mora da plače :)
Ja se pitam šta bi radili da smo osvojili SP u fudbalu :D
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.