PDA

Prikaži potpunu verziju : Piton (Python) ili neki drugi?


Deusdies
27.4.2010, 4:50
Ovako, treba mi savet. Zadnji put sam se bavio programiranjem pre jedno 4 godine, i to sam radio u BASIC-u i Delfiju. To sam relativno dobro znao, međutim, zaboravio sam 90%. Ali, glavno je da znam "osnove" programiranja, tj. šta je string, integer, object, funkcija i sl.

E sad, hoću da čisto radi zezanja naučim još jedan programski jezik. Imam veliku dilemu:

- Unaprediti znanje PHP-a (znam samo neke osnove)
- Naučiti Python
- C++ (probao pre 4 godine, sećam se da je dosta težak)
- Neki drugi (ruby, perl...)

Šta vi preporučujete? Meni se sviđa Python jer je lak a interesantan, a plus može da se koristi i za desktop i za web rešenja.

LoneWolf
27.4.2010, 10:57
Možeš i visual basic da koristiš za istu svrhu,plus što je object-oriented i "gledaš šta stvaraš,u trenutku pravljenja programa".

Python sam probao ali nisam se nešto mnogo zamarao oko njega tako da ga nisam ni savladao osim početnih stvarčica,ako ti nije problem izdvojiti "dobrih" mjesec dana da ga savladaš kompletnog onda pređi na njega.

PHP,Javascript,ActionScript i Flash su standardi za web design pa ne bi bilo loše da se i njima pozabaviš ako planiraš ozbiljne projekte :ciao:

Stevvan
27.4.2010, 14:39
Radio sam u pythonu dosta dugo, svakako najveca prednost mu je jednostavnost i cista sintaxa, ali ako nameravas da pravis nesto sto zahteva dosta racunanja onda se moze pokazati kao spor, ali ako oces da pravis programcice radi zezanja onda je potpuno ok :) Ako ti se jezik bas dopada i pozelis ga koristiti za nesto ozbiljnije tj. nesto sto bi u njemu zahtevalo dosta procesorskog vremena mozes probati pyrex, koji je hibridni jezik izmedju pythona i c++-a i omogucava ti da pises funkcije i klase sintaksom slicnom python-ovoj a da na kraju dobijes c++ kod koji je svakako brzi :)

Todors
28.4.2010, 11:19
Pa zavisi cime zelis da se bavis. Web programiranjem ili desktop programiranjem.

Za web preporucujem php, jscript - ajax uz mysql

Za desktop Java, VB, C# i C++ -> ako te zanima oop + asp.net ako te mrzi da ucis php ili jscript sto ti ne preporucujem, jer je bolje da ucis vise jezika, a ne samo jedan.

ako te zanimaju samo procedure onda naravno C.

Poz

vasto lorde
4.5.2010, 13:53
vidim da je vec odgovoreno, ali da se nadovezem:

za python, moze da ti posluzi kao dobra odskocna daska i da malo "udjes" u neke principe koji se koriste u programiranju, ali ne bih preporucio da python koristis za vece i ozbiljnije aplikacije. jednostavno to ne ide sa njim :) u principu, da ti kazem, za programski jezik nema mnogo da se zna. to sto znas je sintaksa, sve ostalo dolazi s iskustvom. ti mozes vrhunski da znas sintaksu c++-a napamet, ali ako imas dobro znanje iz samog programiranja i znas da resavas probleme, onda ti ni u basic-u ne bi bio problem nesto da napises. mozda je ovo sad malo bukvalizovano, ali nadam se da ces shvatiti poentu.