Prikaži potpunu verziju : Problem pravne prirode
Imam veeeliki problem.Na matičnoj ploči mi je riknuo jedan memorijski slot,odnesem ga lepo u prodavnicu gde je kupljen oni spakuju ploču i pošalju u firmu preko koje su nabavili tu ploču(u pitanju je gigabajtova ploča i imam na nju TRI godine garancije odnosno još godinu i po).
E sad dolazi ono što me izbacilo iz takta. Čekam strpljivo skoro mesec i po dana da bi mi javili kako su im vratili ploču kao ispravnu(iako su u prodavnici utvrdili da jedan slot ne radi).Onda su im poslali nazad na uvid celu konfiguraciju da bi tek onda oni UTVRDILI da je neispravna i poslali je (bar tako kažu) u ovlašćeni servis.Od tada je prošlo već tri nedelje ali još ništa ne javljaju. :mad:
Hteo bih da mi neko kaže da li je imao slična iskustva i šta da radim jer mi već pada mrak na oči. :n-cc2:
Znam da je ovo Srbija i balkan ali dokle više ovako.Pa zar mi uvek moramo da imamo najbolje kandidate za Darvinove nagrade u poslovanju.
HELP
Rešenje. (http://www.portir.com/srbija-poslovni-imenik/T/Trzisna_Inspekcija_Beograd_48148.html)
Objasni (verovatno ćeš im i napismeno dostaviti svoj problem) šta je bilo i verujem da ćeš srediti svoj problem vrlo brzo.
Dodatni brojevi telefona i radno vreme: 27. marta 43–45, 3227-376, 3227-788 (07.30–22.00)
Mozes da uradis dve stvari :
1. Da cekas da komp stigne kada stigne i da se zivciras do tada.
2. Da malo davis likove iz te radnje kojima si komp dao da urgiraju da se to zavrsi sto pre i da se opet zivciras.
Kako god da ga okrenes zivciranje ti ne gine.:D
Edit :
A moze i trzisna inspekcija, kao sto dzoni predlaze, pod uslovom da hoce da rade svoj posao.:kreza:
Ko није радио у сервисима нема појма колико је код нас ****************************************ато да се докаже велепродаји да је нешто неисправно. Најлакше је кад је део цркао скроз, ако је делимично неисправан, има да вас вортају 100 година.
А мислим да је законски рок за рекламацију 45 радних дана од момента констатације квара. Преведено у нормални српски, скоро два месеца то изађе. Тако да ти ништа не остаје него да давиш продавце и да чекаш, и да се живцираш :D...
^Dugacak ti nesto taj niz zvezdica.:D
Kako zakon o zaštiti potrošača kaže, 8 dana za utvrđivanje kvara a ostali dani do 45-og se popravlja. :) Znači, max 45 dana, ali se posle 8-og MORA stranci reći u čemu je problem i šta će biti na dalje.
Mada opet, ovde nije problem sa time, problem je što je on već čekao mesec i po i ništa nije sređeno. Ko mu garantuje da opet neće čekati isto? Zato je najbolje da zove inspekciju i neka ga oni upute na inspektora koji će umesto njega da vidi u čemu je problem i ko koga zavlači.
Neoplantius
10.4.2010, 2:58
Mozda najvaznije od svega je dali je covek pri predaji ploce u servis dobio ikakav papir sa datumom da je, i kad je predao istu. Ako nije nista dobio, slaba vajda od svega.
Ako je dobio, onda nak sledi Dzonijeve instrukcije.
Moje iskustvo sa tom inspekcijom (u više navrata) jeste da tamo radi neka guska koju kao da plaćaju uvoznici računarske opreme a ne poreski obveznici (a možda je oni i plaćaju, kao da bi to bilo neko čudo). Zavrnu te, prijaviš ih inspekciji i vidiš da je stav onih koje si prijavio u fazonu "budalo, ništa mi ne možeš", baš se trude da budu izrazito bezobrazni da ti pokažu da su nedodirljivi, a ona se ponaša kao da sam ja pod krivičnom istragom. Ta inspekcija služi samo tome da maltretira male i nezaštićene radnjice, velikima ne možete ništa pomoću te institutucije.
imas puno pravo da zahtevas povrat novca ili zamenu proizvoda novim. ne moras da pristanes na servis ako to ne zelis.
Pozdrav
VII. NAKNADA ŠTETE
Član 58.
Potrošač ima pravo da u slučaju uništenja, gubitka ili oštećenja proizvoda datog na popravku u garantnom roku traži da mu se isporuči novi proizvod ili da mu se na ime naknade štete isplati novčana vrednost u visini maloprodajne cene tog proizvoda na dan vraćanja ili da traži popravku oštećenog proizvoda.
U slučaju uništenja, gubitka ili oštećenja proizvoda datog na popravku po isteku garantnog roka, potrošač ima pravo na naknadu štete u visini stvarne vrednosti proizvoda, na dan predaje proizvoda na popravku.
Pravo iz st. 1. i 2. ovog člana potrošač ostvaruje podnošenjem zahteva po kome je lice koje je dovelo do uništenja, gubitka ili oštećenja proizvoda, dužno da postupi u roku od osam dana od dana podnošenja zahteva.
Edit: postavih pogresan clan... ali neka i ovaj gore ti moze kotistiti.
evo ga ovaj sto ce ti biti od koristi (nadam se)
Član 34.
Potrošač ima pravo prigovora na kupljeni proizvod ili pruženu uslugu, za koje se ne izdaje garantni list, zbog nedostataka koji su nastali u roku od šest meseci od dana kupovine, odnosno izvršene usluge.
Uz prigovor iz stava 1. ovog člana podnosi se račun o kupljenom proizvodu, odnosno izvršenoj usluzi.
Prigovor se podnosi u prodajnom objektu u kome je proizvod kupljen, odnosno usluga izvršena, a uz saglasnost potrošača i na drugom mestu koje je za to određeno, licu ovlašćenom za prijem prigovora koje mora biti prisutno na tom mestu tokom radnog vremena.
Ovlašćeno lice odlučuje o prigovoru istog dana kada je prigovor podnet, a najkasnije u roku od osam dana od dana podnošenja prigovora.
Prodavac, odnosno davalac usluge je dužan da svojim aktom bliže utvrdi način i uslove rešavanja prigovora.
Član 35.
Ako je prigovor iz člana 34. ovog zakona osnovan zbog nedostatka na proizvodu, potrošač ima pravo na:
1) zamenu kupljenog proizvoda za nov proizvod, odnosno proizvod odgovarajuće marke (modela, tipa) ili
2) da mu se vrati iznos plaćen za taj proizvod u visini maloprodajne cene tog proizvoda na dan vraćanja ili
3) otklanjanje nedostatka na proizvodu.
Ako je prigovor iz člana 34. ovog zakona osnovan zbog nedostatka u izvršenju usluge, potrošač ima pravo na:
1) otklanjanje nedostatka ili
2) vraćanje plaćenog iznosa ili na smanjenje cene srazmerno nedostatku izvršene usluge.
Ako potrošač pretrpi štetu prouzrokovanu proizvodom sa nedostatkom, odnosno neizvršenjem usluge ili izvršenjem usluge sa nedostatkom može da zahteva naknadu štete.
Prava iz stava 1 do 3. ovog člana potrošač može da ostvari pod uslovom da nedostatak nije nastao njegovom krivicom.
FiresnakE
10.4.2010, 10:51
E ovako, ja sam imao slicno iskustvo, s tim sto je kod mene bio u pitanju monitor.
Garancija tri godine, i poceo da brljavi boje, kupljen u firmi w**w** tadasnja a**i, dakle bilo je ovako:
Predat monitor na servis, posto oni nisu bili ovlasceni za servisiranje, monitor je poslat u BGD, i vracen je nakon meces dana, i kad je stigao imao je samo plavu i zutu boju (al su ga opravili svaka im cast:kreza:), a inace brljavio je sa zutom.
Nakon toga je ponovo vracen, i kako ovi nisu nista uradili nakon jos jednog meseca, ljudi su mi najnormalnije dali nov monitor, koji cak bio i bolji od onog sto sam imao.
Za svo to vreme "servisiranja", dobio sam monitor da se posluzim, dok ne stigne moj.
Tako da mozes da trazis da ti daju neku plocu na koriscenje dok ne srede tvoju, mada cisto sumnjam da ce je srediti, a nakon toga pocni da vristis po servisu, jer su u obavezi da ti nakon neuspesne popravke i nakon isteklog roka za popravku daju nov proizvod, ako ne isti, onda onaj koji je u istom rangu sa tvojim. Zapreti tuzbom, batinama cime god, jednostavno moraju da ti daju nov proizvod, tome ih uslovljava garancija.
Kad je meni crkla ploca (ASUS) cekao sam par meseci da dobijem drugu. I to kad sam dobio nije bila ista (umesto P5B Deluxe neka 4 puta jeftinija), naravno prodavac je to vratio i onda sam opet cekao 2 meseca da stigne pravi model. Da ne spominjem da sam prilikom predaje prve ploce morao komplet pakovanje sa svim kablovima i opremom da predam a na kraju sam dobio samo plocu u kartonskoj ambalazi.
Ja niti bih pristao da čekam toliko na ploču, niti bih primio 4x jeftiniju ploču, niti bih primio ma kakvu ploču u takvom stanju. Zato oni i rade tako kako rade, jer ljudi pristaju.
Meni kad je sud poslao ceduljicu koja počinje sa "dužni ste sutra u toliko i toliko da dođete..." frljnuo sam je u korpu za otpatke a da nisam ni čitao dalje. Ja dužan? Ako hoće da pročitam šta pišu ima da počnu sa "Poštovani gospodine, najljubaznije Vas molimo da sutra, ako je ikako moguće..." a ne "dužni ste".
veseliburek
10.4.2010, 13:36
tako kad je meni crkla 8600GT, odneo je ja u Desk i rekli mi da je šalju kod uvoznika u NS, nikakvu zamenu nisam dobio, ništa... (i rekli su mi da će za dve nedelje biti nova)
jedna nedelja
dve nedelje
tri nedelje
...
kad je došlo mesec dana, zovnem ja poznanika koji je diler u desku, sledećeg dana sam dobio GTS 250 :D
sve zavisi od firme i da li imaš vezu...
Sass Drake
10.4.2010, 17:15
Ako ne ti ne uspije ovo što ti je već predloženo, obrati se proizvođaču te matične ploče kontakt adresom na engleskoj verziji njihove Internet lokacije ili otvori temu na njihovom forumu. Podrazumijeva se da detaljno objasniš svoj problem i navedeš sve njihove partnere koji ne rade svoj posao kako treba.
genijebre
10.4.2010, 23:34
Hvala vam na brzim i konkretnim savetima.Mislim da ću početkom nedelje da kontaktiram tržišnu inspekciju da vidim šta oni kažu i da li mi traže neki dokaz pa da se bar pripremim za NE DAO BOG da mi vrate ponovo kao ISPRAVNU :mad::mad::mad::mad::mad:
Ali ideja da odem na sajt proizvodjača mi za sada izgleda prilično dobra.
Kad sve sredim javiću kako je prošlo (ako me ne iznenade pa mi ga donesu :alealeee::alealeee::alealeee:).
:odoK:
Moram da kažem da sam razocaran žestoko sa nestručnošću i neznanjem nasih dilera kompjuterske opreme i njihovim dobavljačima(velikoprodajom).
Zašto?
E pa zato sto i pored sve svoje "stručnosti" ne umeju da utvrde ono sto bi i diabola skontao.
Zato sto u našoj zemlji "customer support" ne postoji pošto je to valjda privilegija civilizovanih a mi smo po tome divljaci.
Ono što se kod nas podrazumeva pod tim jeste totalno j*b**e u glavu jer kako drugačije nazvati zavlačenje od pola godine.
Zaboravih da kazem na početku da sam na kraju na jedvite jade dobio drugu ploču i to tek kad je prodavac kod kog sam kupio ploču rekao da ja planiram da sve prijavim tržišnoj inspekciji pa pa su onda oni poslali drugu ploču jer su oni iz velikoprodaje igrali istu igru sa njima kao i oni sa mnom pa su im vratili kao ispravnu.
Pokušao sam da napisem i Gigabajtu šta mi leži na duši ali izgleda da ovde ni to ne radi.
Šta još da kazem osim da se konsultujete sa tržišnom inspekcijom još onog dana kad podnosite reklamaciju(još se donekle cimaju na to,bar ovi sitniji).
Pozdrav i hvala još jednom.
Ja sam imao srece onda,meni je crkao HDD iz moje Toshibe od 500 gb. i zovnem prodavnicu oni mi kazu:"Ne,ne,zovite firmu koja je uvezla mi nemamo nista sa tim."
Ja se vec pozdravio sa HDD-om,al reko da probam,zovnem uvoznika covek mi najnormalnije rekao da donesem,ja doneo i posle 5 dana mi dosao paket sa novim hardom i novom garancijom...
Meni je uvoznik isto bez problema zamenio matičnu koju sam kupio u pokojnom eurolinku. :)
genijebre
13.6.2010, 23:32
Il' sam ja baksuz il' ste vi talični:)
vasiljevic
14.6.2010, 14:33
Da napišem šta je meni rekao momak kod koga sam kupio najveći deo kompjutera i gde već godinama kupujem sve i svašta: inspekcija im je zabranila da se oni dalje bave proverama ispravnosti komponenti pod garancijom već sve kupce upućuje sada na uvoznika i ovlašćeni servis. Jednostavno, prodavnica ako nema ugovor sa uvoznikom da bude ovlašćeni serviser po zakonu ko da i nije ništa dijagnosticirala, to može da bude tebi neki reper šta da reklamiraš, ali po zakonu jedini koji utvrđuje kvar je ovlašćeni servis.
Inače, ima tu mnogo primera da rade u mutnom. Ja kad sam reklamirao ploču, ista mi je vraćena sa izjavom da kod njih radi i da su baš zbog mog problema čekali dva tri dana da dođe isti tip procesora da je testiraju (cvrc, baš čekali :) ). Naravno ploča bila neispravna opet, ja je lepo vratio tamo ponovo, i lepo ponudio ljudima da otkupim procesor. Mislim, koji procesor. Ne treba mu ni NB za rad, verovatno ni pola elektronike sa ploče, tako nešto treba imati. Nisu mi dali procesor ali su mi za par dana javili da uzmem novu ploču. Znaš kako, treba biti sa njima i malo bezobrazan i ne prihvatati izjave tipa : Ma to je Power Color grafika, zar ne? Ma memorija je kriva, to je glupa .... Zamenite je, vratite staru grafiku ... Ili ko meni: ploča ne podržava procesor, to što je firma napisala nema veze sa životom, vrati stari procesor :).
Ja sam imao dobro iskustvo sa firmom koja se jako slično zove kao intel.
Srkla graficka, gforce7xxx, stao kuler i pregrejala se, počela da brljavi skroz. Otišao kod njih, imam garanciju, pogledaju, probaju u servisu, uzima čovek kutiju, pakuje, piše nešto na papiru, vraca mi i kaže da odesem na kasu. Tamo jedna fina devojka pogleda, kaže da nemaju takvu i da će mi dati pare, onoliko kolko je poslednji put koštala kad su je imali. Otvori kasu, izbroji mi pare i to je to.
Zato od tada skoro sve kupujem kod njih. :)
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.